zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Augustus 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  AUGUSTUS 2003 
NIEUWS OP DATUM - AUGUSTUS 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Klik hier voor nieuws in september 2003
nieuws van zondag 31 augustus 2003

 • Recept morning-after pil online verkrijgbaar. ''Vanaf de website van de Stichting Anticonceptie Nederland is het vanaf heden mogelijk een gratis recept voor de morningafterpil te downloaden. Wij zijn van mening dat snelle toegang tot de morningafterpil -ˇˇk in de weekends- mogelijk moet zijn. Want: iedere vertraging van het innemen van de morningafter pil verdubbelt de kans op een ongeplande zwangerschap!! Bovendien vinden we dat in navolging van de ons omringende landen, waar de morningafter pil zonder recept verkrijgbaar is, Nederland snel dit voorbeeld moet volgen. Meer over de argumenten en achtergronden op www.anticonceptie-online.nl/recept.htm''.
 • Anticonceptiepleister alternatief voor pil (Nu.nl, 31 augustus 2003). Vrouwen die de pil slikken, hebben vanaf maandag een nieuw alternatief. Dan brengt farmaceutisch bedrijf Janssen-Cilag de anticonceptiepleister op de markt. De pleister moet eenmaal per week op de huid worden geplakt.nieuws van zaterdag 30 augustus 2003

 • Bart Jungmann: Pff, natuurlijk wil gezin een manager (De Volkskrant, 30 augustus 2003). Als het gezin inderdaad een onderneming is, zoals Mariangeles Nogueras met grote hartstocht beweert, dan zijn er kennelijk nogal wat directies die de zaak boven het hoofd groeit. Maar hulp is in aantocht: vrijdag is in Amsterdam de eerste lichting gezinsmanagers klaargestoomd.
 • Elaine de Boer: Eerste IVF-poging niet vergoed (De Volkskrant, 30 augustus 2003). De eerste IVF-behandeling moeten mensen in het ziekenfonds voortaan zelf betalen. Aan vrouwen boven de 21 jaar wordt de pil niet langer vergoed.
 • Begroting ontziet IVF-behandeling (Het Parool, 30 augustus 2003). Het kabinet is het gisteravond eens geworden over een bezuinigingspakket van 2,1 miljard euro op de begroting van volksgezondheid. [...] Het volledig schrappen van de vergoeding voor reageerbuisbevruchting (IVF) is van de baan. Volgens ingewijden zal de eerste behandeling niet meer worden vergoed, maar de tweede en derde behandeling wel.
 • Arbeidsplicht boven zorgplicht (Trouw, 30 augustus 2003, tijdelijke link). [...] De keuze van het kabinet om de arbeidsplicht in de nieuwe bijstandswet zwaarder te laten wegen valt daarom te billijken. Dat laat onverlet dat de bijstandsmoeder ook haar zorgplicht waar moet kunnen maken. Hier wreekt zich dat de kinderopvang vaak ontoereikend is. Bovendien is het wrang dat het kabinet deze vrouwen wel de arbeidsmarkt op stuurt, maar tegelijk bezuinigt op de mogelijkheden (re´ntegratieplannen) om daadwerkelijk aan de slag te kunnen.
 • Edwin Kreulen: ReŘnie | Wij zijn de meisjes van de HBS (Trouw, 30 augustus 2003, tijdelijke link). Zestig jaar geleden, midden in de oorlog, deden ze eindexamen aan de meisjes-HBS. Deze week kwamen elf meisjes van 43 weer samen. Ze haalden herinneringen op -'met een jongen naar de gang, dat kon echt niet'- en spraken over het onderwijs van nu. ,,Die spelfouten in het opstel van mijn kleinkinderen. Dat had juffrouw Van Gendt toch nooit laten gebeuren.''
 • Alleen eerste IVF-behandeling niet vergoed (De Telegraaf, 30 augustus 2003). Het volledig schrappen van de vergoeding voor reageerbuisbevruchting (IVF) is van de baan. Het kabinet heeft vrijdag hierover overeenstemming bereikt. Het wil nu de eerste behandeling niet en de tweede en derde behandeling wel vergoeden. Nu krijgen mensen die daarvoor in aanmerking komen drie behandelingen vergoed. Dat melden wel ingelichte kringen in Den Haag. [...] Verder wordt er flink gesneden in het ziekenfondspakket. De pil wordt voortaan alleen nog vergoed voor vrouwen tot 21 jaar. [...] Minister Hoogervorst heeft ook definitief besloten om 135 miljoen euro te bezuinigen op de subsidies voor diverse maatschappelijke organisaties, zoals sportclubs. De organisaties moeten nog wachten tot prinsjesdag voordat ze horen hoeveel ze afzonderlijk worden gekort.nieuws van vrijdag 29 augustus 2003
nieuws van donderdag 28 augustus 2003

 • Gemeente gaat over sollicitatieplicht bijstandsmoeders (Reformatorisch Dagblad, 29 augustus 2003). De gemeente gaat beslissen of een bijstandsmoeder met een of meer jonge kinderen moet solliciteren. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken beloofde donderdagavond in de Tweede Kamer de nieuwe bijstandswet in deze zin te wijzigen.
 • PrincipiŰle bijstandsmoeder mag blijven zorgen (Nederlands Dagblad, 28 augustus 2003). Bijstandsmoeders met een kind jonger dan vijf jaar kunnen ontheffing krijgen van de plichten om te solliciteren en aangeboden werk te aanvaarden. Voorwaarde is dat de gemeente die de bijstandsuitkering verstrekt, bepaalt dat terecht een (principieel) beroep wordt gedaan op de zorgplicht voor het jonge kind.
 • Marokkaans incestslachtoffer vertelt verhaal (AVRO, Netwerk, 28 augustus 2003). Binnen de Marokkaanse gemeenschap is incest nog steeds onbespreekbaar. ôSommige ouders willen het niet horen, zien of geloven.ö Het zijn de woorden van Na´ma. Zij is vijftien jaar misbruikt door haar vader. In Netwerk vertelt ze haar verhaal. ôIk wil andere meisjes helpen en laten zien dat ze niet de enige zijn.ö
 • Pil alleen vergoed voor jeugd (Het Parool, 28 augustus 2003). Het kabinet is gisteren dicht bij een akkoord gekomen over de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Op de begroting van het departement zal in 2004 2,1 miljard euro worden bezuinigd. Vandaag zou het gesprek worden afgerond. Een van de discussiepunten was nog of de anticonceptiepil voor jongeren onder de achttien via het ziekenfonds vergoed moet blijven, om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
 • Baas in eigen buik. Discussie over de pil uit het ziekenfonds ? op de site van Libelle.
 • Masoeme Abbrim: Eerwraak | De namus gebroken (Trouw, 28 augustus 2003, tijdelijke link). De dood van een Afghaanse vrouw en haar tienjarig dochtertje heeft heel wat beroering gebracht in Afghaanse en Iraanse kringen in Maastricht. Maar het leidde niet tot een veroordeling, eerder tot begrip. 'Ze zullen het wel aanzichzelf te wijten hebben, hun eigen cultuur en eer hebben geschonden'. Masoeme Abbrin stak haar licht op in Maastricht.
 • Iris Ludeker: Noorwegen twijfelt over invoering ''sjaria-raad'' (Trouw, 28 augustus 2003, tijdelijke link). Noorwegen worstelt met de multiculturele samenleving. De autoriteiten maken zich zorgen over de rechten van moslimvrouwen. Nieuwe wetgeving moet hen -ook als moslim- net zoveel recht geven om te scheiden als mannen.
 • Kamer voorstander van werkplicht bijstandsmoeders (Algemeen Dagblad, 28 augustus 2003). Staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) weigert bijstandsmoeders vrij te stellen van de werkplicht die hij voor iedereen in de bijstand gaat invoeren. Nu bestaat die vrijstelling nog wel en het CDA wil dat zo houden. De grootste coalitiepartij vindt dat de moeders de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen tussen werk of thuisblijven om te zorgen voor de jonge kinderen.
 • Jeroen den Blijker: Sterilisatie vrouw kan nu ook snel. Gegarandeerde onvruchtbaarheid danzij werking speciaal spiraaltje (Trouw, 28 augustus 2003, tijdelijke link). Bij mannen was het al jaren een ingreep van niets, maar binnenkort is ook sterilisatie van vrouwen binnen een kwartiertje gebeurd, dankzij een speciaal spiraaltje
 • Ferry Haan: Pil blijft gratis voor jongeren (De Volkskrant, 28 augustus 2003). De pil blijft in het ziekenfonds voor jongeren onder de 18 jaar. Voor volwassenen verdwijnt het voorbehoedsmiddel uit het standaardpakket. Om de uitzondering voor jongeren te kunnen financieren, wordt de voorgenomen eigen bijdrage voor medicijnen verhoogd van 1,50 euro naar 2 euro per recept.nieuws van woensdag 27 augustus 2003

 • Nieuwsbrief van de Stichting Anticonceptie Nederland (SAN), nr. 4, 27 augustus 2003. Met o.a. ''de pil uit het ziekenfonds ?'' en ''Webwinkel SAN heden geopend''.
 • Nigerian Adultery (BBC, Radio 4, Woman's Hour, 27 August, 2003). Amina Lawal, the young woman convicted in Nigeria of adultery and sentenced to death by stoning, returns to court today for the second appeal against the verdict. Her crime was to bear a child outside marriage and she was told she wouldn't face the death penalty until the baby was weaned. The child is now eighteen months old. Her first appeal was refused. The BBC's correspondent in Lagos, Dan Isaacs, spoke to Amina Lawal's lawyer and to Amina.
  audiosymboolGeluidsopname | Ons dossier over Amina Lawal.
 • Ans Merens: Midden in de media. Meer vrouwen in de journalistiek (SCP-Werkdocument, augustus 2003). Toename aantal vrouwelijke journalisten en redacteuren in leidinggevende posities in de media.
 • Vage definitie van hedendaagse man maakt gerichte marketing moeilijk (MKBnet nieuws, 27 augustus 2003). De nieuwe, gevoelige man, het gewelddadige `laddism` van voetbalhooligans, de man als maatje, er blijkt veel verwarring te bestaan hoe de hedendaagse man aan te spreken. Uit het rapport `Euromale` van Evo Research blijkt dat in heel Europa zowel de Nieuwe Man als de Lads nu echt passe zijn.
 • Steun voor werkplicht bijstandsmoeders (Trouw, 27 augustus 2003, tijdelijke link). Het ziet ernaar uit dat bijstandsmoeders met jonge kinderen binnenkort verplicht naar (parttime) werk moeten zoeken. Een kamermeerderheid van VVD en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vindt dat deze groep niet collectief hoeft te worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Wel stellen ze daaraan de voorwaarde dat er passende kinderopvang is en voldoende scholing.nieuws van dinsdag 26 augustus 2003

 • Stijging aantal abortusbehandelingen zet zich door (Inspectie voor de Gezondheidszorg, persbericht 26 augustus 2003). Van het totaal aantal vrouwen dat een abortus provocatus (inclusief de zogeheten overtijdbehandelingen) onderging, woonden 29.450 vrouwen in Nederland; een toename van 3,6 procent ten opzichte van 2001. Ten opzichte van 2000 is de stijging bijna 8,3 procent. Dat blijkt uit de rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland over 2002.
 • Op maandag 1 september 2003 start de Commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen (PaVEM) haar werkzaamheden met een conferentie voor wethouders van de dertig grote steden en leden van de doelgroepen. Voorafgaand aan deze besloten bijeenkomst geeft de commissie een persconferentie waarop commissievoorzitter Paul Rosenm÷ller de plannen van de commissie zal presenteren (Ministerie van SZW, bericht via ANP Pers Support, 26 augustus 2003).
  • De secretaris van de commissie, Nel Buis, is telefonisch te bereiken via 070-3334783 en per email: Pem@minszw.nl.
 • Machopapa's combineren vaderschap met werk en sociale leven (MKBnet nieuws, 26 augustus 2003). De meeste jonge vaders van deze tijd vallen niet in het profiel van de recente hype rond de knuffelpapa's. Veel dertigers die vader worden, zijn weliswaar dol op hun kinderen, maar denken er niet aan te stoppen met carriere maken, uitgaan en hobbies uitoefenen. Deze zogeheten machopapa's moeten niets hebben van vaders die ''zo zielsgelukkig achter hun kinderwagen dartelen''.
 • Audax introduceert blad Boyz voor jongens tussen de 13 en 19 jaar (MKBnet nieuws, 26 augustus 2003). Na de introductie van het meisjestijdschrift Girlz! Komt Audax nu met Boyz. Het magazine is bestemd voor ''stoere mannen tussen de 13 en 19 jaar''. In het tijdschrift is vooral aandacht voor sport, films, internet, scooters, games en babes. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer brute banen, Monsters of Rap, het nieuwe voetbalseizoen, de lekkerste beachbabes en de ultieme sextekst.
 • Vrouwen baas in eigen buik: pil moet in ziekenfonds blijven (GroenLinks, persbericht TK-fractie, 26 augustus 2003). Minister Hoogervorst wil de pil uit het ziekenfonds halen. Hij zet zo een stap terug in de tijd. Jonge vrouwen worden daarvan de dupe. De vrouwelijke kamerleden van GroenLinks protesteren hier vandaag tegen met t-shirts voor het behoud van de pil in het ziekenfonds.
 • Esther Rosenberg en Erik van der Walle: Bijverzekeren van pil kan niet, zegt branche (NRC-Handelsblad, 26 augustus 2003). De zorgverzekeraars zeggen niet alles aanvullend te kunnen verzekeren wat minister Hoogervorst van Volksgezondheid uit het verplichte ziekenfondspakket wil halen. Als voorbeeld geeft directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland aan dat de pil bijvoorbeeld niet aanvullend te verzekeren is, waardoor de kosten voor rekening van de gebruiker zullen komen. Dit komt doordat alleen gebruikers van de pil zich hiervoor aanvullend zullen verzekeren, waarmee de verzekering net zo duur wordt als de pil zelf.
 • Move To Provide Free IVF On NHS (Yahoo!News, UK & Ireland, August 26, 2003). Couples suffering from certain types of fertility problems should receive free treatment on the NHS under new guidelines. Women aged between 23 and 39 should receive free IVF treatment if the cause of infertility has been diagnosed.Alternatively, treatment should also be available on the NHS if a couple have been trying to conceive for three years but the cause of infertility is unknown.
 • ''Ik slik de pil ook niet voor mijn plezier'' (Noordhollands Dagblad, augustus 2003). Volwassen ziekenfondsverzekerden moeten de anticonceptiepil binnenkort zelf gaan betalen. Minister Hoogervorst van volksgezondheid wil deze pillen uit het ziekenfonds halen, zo is door welingelichte bronnen bevestigd. Een ruime meerderheid (77%) van de mensen die op de stemming op deze site over dit onderwerp reageerde, is het hiermee niet eens. Het plan van minister Hoogervorst van volksgezondheid kost de ziekenfondsverzekerden tussen de 19,35 euro (de goedkoopste pil) en 42,48 euro (duurste pil) per half jaar. Ongeveer 3,5 euro per maand. Wij stelden in onze stemming dat een dergelijk bedrag moet op te brengen zijn door de gebruikers en dat de pil best uit het ziekenfondspakket kan. Maar daar waren 141 mensen (77%) het niet mee eens.
 • Thuisgeweld harder aangepakt (Staatscourant, 26 augustus 2003). Er komt een nieuwe aanpak van huiselijk geweld. Door een nieuwe maatregel van het ministerie van Justitie hoeft niet per se aangifte te worden gedaan. De politie is ambtshalve verplicht de dader te vervolgen als er voldoende bewijs is van mishandeling. De regeling gaat 1 april 2004 landelijk in.
 • Kamp wil legervrouwen ontzien. Vakbonden tegen kabinetsplan alleen mannen te ontslaan (Algemeen Dagblad, 26 augustus 2003). De militaire vakbonden zijn verontwaardigd over het plan van minister Kamp (Defensie) vrouwelijke militairen te ontzien bij de inkrimping van de krijgsmacht. De bonden beschuldigen de bewindsman van discriminatie.
 • Annieke Kranenberg: ''Binnen paar jaar vrouwelijke generaal'' (De Volkskrant, 26 augustus 2003). Het old boys network in militaire kringen zorgt ervoor dat vrouwelijke soldaten nog steeds moeten bewijzen dat ze beter zijn. Straks moet de man aantonen dat hij excelleert.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]