zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juli 2002
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2002
 >  JULI 2002 
NIEUWS OP DATUM - JULI 2002
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie
 • Verworven partnerrechten. Tien jaar later (Zij aan zij, jubileumnummer, 2002, nr. 7). Nederland staat wereldwijd bekend als een van de tolerantste landen ten opzichte van same-sex love. Amsterdam is homohoofdstad van de wereld. We hebben Gay Pride en Roze Zaterdag. Op het Europees Homo Scorebord krijgt Nederland een acht, en ons land is daarmee het enige dat ruim voldoende scoort wat betreft de wetgeving ter bescherming van homo’s. Het is dus goed toeven in lesboland.Maar daarvoor heeft er heel wat moeten gebeuren. Een overzicht van de belangrijkste juridische veranderingen in de afgelopen tien jaar.
 • Schiedam | College achter sluiting emancipatiecentrum (Rotterdams Dagblad, 31 juli 2002)


 • Raoul du Pré: Een echte harde zakenvrouw (De Volkskrant, 27 juli 2002). Profiel van de beoogd LPF-staatssecretaris Emancipatiezaken Fiona de Vilder.


 • Staatssecretaris Bijlhout afgetreden (NOS-TV, Nova, 22 juli 2002)
 • Kersverse staatssecretaris Bijlhout treedt af (De Volkskrant, ANP-bericht, 22 juli 2002)
 • Niek Megens en Henk Brummelman: Bewindsvrouw Verstand kijkt tevreden om (Apeldoornse Courant, 22 juli 2002). Als terugtredend staatssecretaris Annelies Verstand van emancipatiezaken terugblikt op haar periode in Paars II, dan overheerst een goed gevoel. ‘Er heeft wel degelijk een cultuuromslag plaatsgevonden.‘ Verkwanseling ligt echter op de loer. ‘Het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende heeft een hoog terug-naar-het-aanrecht-gehalte.‘
 • Geen spijt van vertrek naar Paars II (Apeldoornse Courant, 22 juli 2002). Het is voor het laatst dat Annelies Verstand als (demissionair) staatssecretaris van arbeid, zorg en emancipatie een interview geeft. Dat doet zij vanuit haar sfeervolle woonkamer in Zutphen, de stad waarvan ze bijna vier jaar burgemeester was, voordat ze toetrad tot het tweede paarse kabinet.


 • Anne Adé: Fundamentalisten aller landen, verenigt u (Divazine, 16 juli 2002). Op de net afgesloten internationale aids-conferentie in Barcelona werd nog maar eens bevestigd dat aids meer en meer een vrouwelijk gezicht krijgt. In Zuidelijk Afrika vormen vrouwen al de meerderheid van de HIV-patiënten. Wereldwijd ligt de HIV-besmettingsgraad vijf keer hoger bij tienermeisjes dan bij jongens.
 • Yvonne Doorduyn: Onthaasten in het spitsuur van loopbaan (De Volkskrant, 16 juli 2002)


De redactie was afwezig tussen 15 juli en 6 augustus. Berichten uit deze periode worden later bijgeplaatst.


 • Tijdgebrek oorzaak vertrek raadsleden (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, persbericht 9 juli 2002). Gebrek aan tijd is een van de belangrijkste motieven voor gemeenteraadsleden om te stoppen met het raadswerk. Met name de combinatie van het raadswerk met baan en zorgtaken thuis wordt door mannen zowel als vrouwen als problematisch ervaren.
 • Zwembaden gaan agressie te lijf (De Volkskrant, 9 juli 2002). Meestal zijn jongeren de aanstichters die zich schuldig maken aan onder meer seksuele intimidatie. In de helft van de gevallen betreft het jongens van allochtone herkomst.
Women on Waves