zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2002
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2002
 >  DECEMBER 2002 
NIEUWS OP DATUM - DECEMBER 2002
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Klik hier voor nieuws in januari 2003
Nieuws van dinsdag 31 december 2002

 • Mariette Hermans: Niet vanachter het bureau. Scholing bij Transact (M/V Zorg, 2002, nr. 4)
 • Tanya van der Spek: Dodelijk dilemma (Zij aan zij, 2002, nr. 8). Openlijk gay zijn of niet ? Ben je islamitisch opgevoed,dan kan dit een dodelijk dilemma zijn. Auteurs Hatice Kursun en Imad el Kaka interviewden 24 dappere meiden en jongens en kwamen tot – voor Nederlandse lezers – opmerkelijke conclusies tijdens het schrijven van hun boek ''Mijn Geloof en Mijn Geluk''.
 • School wil gezichtssluier verbieden (Trouw, 31 december 2002). Het ROC-Amsterdam wil leerlingen verbieden een zogeheten nikaab te dragen. De nikaab, een allesverhullend gewaad dat alleen de ogen onbedekt laat, maakt volgens ROC-voorzitter A. Verlaan normaal sociaal verkeer onmogelijk.Nieuws van maandag 30 december 2002

 • Servië heeft een mevrouw de president (Deventer Dagblad, 30 december 2002). Voor het eerst in de geschiedenis van Servië staat sinds maandag een vrouw aan het hoofd van de republiek. De 37-jarige juriste Natasa Micic is de opvolgster van Milan Milutinovic, wiens ambtstermijn met ingang van maandag voorbij is
 • Jonge stellen geven voorkeur aan carrière (Nu.nl, 30 december 2002). Ruim 40 procent van jonge Nederlandse stellen vindt dat kinderen teveel van hun vrijheid zouden kosten. Het krijgen van kinderen is voor hen dan ook niet langer vanzelfsprekend.
 • Jesse Jackson steunt vrouwenbeweging (De Telegraaf, 30 december 2002). In het escalerende golfconflict in Augusta heeft Martha Burk steun gekregen van Jesse Jackson. De zwarte Amerikaanse strijder voor burgerrechten gaat zij aan zij met de leidster van de Amerikaanse vrouwenbeweging NCWO, vechten voor het eerste vrouwelijk lid van Augusta National.
 • Hot or not in 2003 (AD, 30 december 2002). Wat kan niet meer in het nieuwe jaar? En wat is juist helemaal hip. Volgens AD zijn in: nederlandse schrijfsters, sterke vrouwen, breien, veiligheid en buikjes. En uit zijn: anorexia, naveltruitjes, klonen van Bridget, Ally en Sex.
 • Judith Neurink: Marokkaanse vrouwenrechten: de wet .... en de uitleg (Trouw, 30 december 2002). In Marokko buigt een speciale commissie zich over de rechten van de vrouw. Wordt polygamie verboden, en krijgt de vrouw dezelfde rechten als de Marokkaanse man? De linkse politica Halima Zine Elabadine, die bij de verkiezingen van september een zogenoemde vrouwenzetel in het parlement vergaarde, de oud-journaliste en schrijfster Laila Aboezaid en Sanaa Moebtassim, een model dat modeshows organiseert, zijn het over één ding eens: verandering is dringend gewenst.
 • School wil geen meisje in chador (Het Parool, 30 december 2002). Het Regionaal Opleidingen Centrum van Amsterdam (ROC) denkt erover het dragen van een chador op school te verbieden. Het gewaad, waarbij alleen de ogen van de vrouw zichtbaar zijn, belemmert volgens voorzitter Ankie Verlaan de 'non-verbale communicatie'.
 • Margreet Vermeulen: School overweegt verbod van chador (Volkskrant, 30 december 2002). Bij de opleidingen in de sociaal-culturele sector is de chador erg onhandig. ''Ze worden opgeleid voor crècheleidster of hulpverleenster. Dan moet je verbaal en non-verbaal kunnen communiceren.'' Tot nu toe kon het ROC de leerlingen er in persoonlijke gesprekken van weerhouden de chador aan te trekken. Maar dat wordt steeds moeilijker.
 • Rik Nijland: Klonen is nog alleen iets voor sekte (Volkskrant, 30 december 2002). Achter het ogenschijnlijke succes van kloonkind Eva gaan grote gevaren schuil. Blijft het kind gezond? Liggen ziektes of versnelde veroudering op de loer? Nieuws van zaterdag 28 december 2002

 • Frans Boogaard: Uitgebuit in sekssupermarkt (AD, 28 december 2002). Een dominant Tsjechisch exportartikel komt niet in de officiële statistieken voor: seks. Duitsland is grootafnemer
 • Denis van Vliet: Bevolking lijdt aan pijntjes (AD, 28 december 2002). Vrouwen klagen het meest. Huisarts Harmsen, verbonden aan de Erasmus Universiteit: Een verklaring kan zijn dat ze vaak net zo'n drukke baan hebben als mannen''.
 • Sekte VS meldt kloonbaby (Trouw, 28 december 2002)Nieuws van vrijdag 27 december 2002

 • Ook mannen hebben opvliegers (Trouw, 27 december 2002). Universiteit van Linköping in Zweden:  eenderde van de mannen boven de 55 jaar ervaart verschijnselen die zij wijten aan 'de overgang': hevige transpiratie en opvliegers.
 • Ruut Verhoeven: Aanleunwoning: Op stal (Trouw, 27 december 2002). In Boekel: verbouwing van schuren, stallen en garages op het eigen erf tot heuse aanleunwoningen voor uitgeboerde senioren. Burgemeester van der Vondervoort: ''Ouders die bij een van hun kinderen wonen, zouden ook nog eens op de kleinkinderen kunnen passen. Zo bespaar je ook een boel geld voor kinderopvang.''Nieuws van woensdag 25 en donderdag 26 december 2002

 • Hoofdrol voor vrouw in Groninger museum (Dagblad van het Noorden, 26 december 2002). Twee belangrijke Nederlandse musea openen het nieuwe jaar met twee grote tentoonstellingen waarin vrouwen de hoofdrol vervullen. Zo toont het Groninger Museum met tekeningen, schilderijen, grafische werken en sculpturen de fatale vrouw, terwijl het Centraal Museum in Utrecht aan de hand van kleding, parfum, liefdesbrieven en het straatbeeld op zoek gaat naar de ideale vrouw.
 • Ronald van Geenen: Langer leven kwestie van tijd (AD, 26 december 2002). Leidse hoogleraar Dick Knook: ''Als de trend doorzet - ik zie geen redenen waarom dat niet zou gebeuren - is de gemiddelde levensverwachting van vrouwen in 2060 maar liefst 100 jaar. Mensen worden nu al twee keer zo oud als in 1800.”
 • Iran schaft steniging af als doodstraf (Utrechts Nieuwsblad, 26 december 2002). De Islamitische Republiek Iran weigert te publiceren hoe vaak mensen ter dood worden gebracht door steniging, maar komt vrij zelden voor. Volgens berichten zijn vorig jaar zeker twee vrouwen op een dergelijke wijze aan hun eind gekomen.
 • Jongens zorgen voor meer problemen dan meisjes (MKB-Net Nieuwsbericht, 25 december 2002). Jongens, autochtoon en allochtoon, vormen een probleem. Het zijn niet zozeer de buitenlandse jongeren die vervallen in zinloos geweld, dronken voor overlast zorgen of hard rijden door woonerven. Het zijn jongens in het algemeen. Voor een beter jeugdbeleid dient de mannelijkheid te worden geproblematiseerd, zo concludeert Saskia Poldervaart tijdens het congres van het VNG-project Lokaal jeugdbeleid.

Gesignaleerd:

 • Autokoper M/V - Vrouwvriendelijkheid in de autoshowroom. Er komen bij ons regelmatig klachten binnen over hoe vrouwen in de showroom worden behandeld. Het aloude patroon dat de man alle aandacht krijgt en de vrouw er alleen maar is voor het kleurtje en het stofje, doet nog her en der opgeld. Dat kan natuurlijk allang niet meer en daarom is het hoog tijd voor een onderzoek (Autoweek, 14e jaargang nr. 1, 25 december 2002-1 januari 2003)


 


Nieuws van dinsdag 24 december 2002

 • Centraal Museum presenteert ''de ideale vrouw'' (Dagblad van het Noorden, 24 december 2002). Zelfs de man als symbool van het womanizen kan niet aangeven wat de ideale vrouw is. Daarom probeert het Centraal Museum in Utrecht de komende vijf maanden de vraag te beantwoorden aan de hand van tentoonstellingen over onder meer de kleding van de vrouw. Ook komen het parfum, liefdesbrieven en het vrouwenbeeld van de straat aan bod. Hulp krijgt het museum van negen modeontwerpers. De tentoonstelling Woman, tussen 31 januari en 18 mei, moet meer duidelijkheid verschaffen over de contouren van de ideale vrouw.
 • SGP-bestuur accepteert vrouw op lijst (Zwolsche Courant, 24 december 2002). Op de gezamenlijke lijst met de Christen Unie voor de Provinciale Staten de 6e plaats bezet Sietkse Leistrat de 6e plaats. Door een vrouw op de lijst te plaatsen, doorbreekt de SGP het landelijk beleid van de partij, dat niets wil hebben van vrouwen in vertegenwoordigende organen.
 • Joos Philippens: Voorzitter: Media chanteren bond in kwestie-Atkinson (Haagsche Courant, 24 december 2002). De squashbond wil niet dat wereldtopper Vanessa Atkinson meedoet bij de mannen. Vraag aan voorzitter Zonneveld: waar bent u toch zo bang voor? We hebben een verzoek binnen gekregen van een man die bij de vrouwen wil meedoen. Dat ligt natuurlijk moeilijk. Denk maar aan discriminatieregels en zo.
 • Gemorrrel aan vrije zondag (Algemeen Dagblad, 24 december 2002). Werkgeversorganisatie VNO/NCW wil de zondag als normale werkdag in de cao opnemen. De werkgevers willen op die manier het recht van werknemers om zondagswerk te weigeren, omzeilen. Volgens de vakcentrale FNV houden de werkgevers zich met dit voorstel niet aan de wet.
 • Ongeloof bonden over ''zot'' plan (De Volkskrant, 24 december 2002, tijdelijke link). De poging van werkgeversorganisatie VNO-NCW om alsnog uit te komen onder de wet die het weigeren van zondagswerk mogelijk maakt, stuit op ongeloof bij werknemersorganisaties. Volgens vakcentrale FNV is het verzet van de werkgevers juridisch onhoudbaar en toont VNO-NCW zich een slecht verliezer. CNV-voorzitter Doekle Terpstra noemt het ''een zot voorstel waar we op geen enkele wijze aan meewerken''.
 • De Geus: bijstand na vijf jaar verhogen (De Telegraaf, 24 december 2002). Demissionair minister De Geus van Sociale Zaken (CDA) wil dat de uitkering van iemand die langer dan vijf jaar in de bijstand zit, omhoog gaat. De Geus zei dat dinsdag in een interview met het dagblad Trouw, en wekt daarmee de woede van PvdA-Tweede-Kamerlid Noorman-Den Uyl, die eerder geen steun kreeg van het CDA voor een vergelijkbaar voorstel.
 • Antoinnette Scheulderman: ''Alsjeblieft niet wéér over decolletés''. Katja, Bridget en het Binnenhof (Algemeen Dagblad, 24 december 2002). Ze noemen zichzelf geen parlementaire verslaggevers, maar willen wel serieus genomen worden op het Binnenhof. In de opmars naar de nieuwe verkiezingen gaat het politieke jongerenprogramma Lijst 0 vanaf vanavond op herhaling. Een gesprek met Bridget Maasland en Katja Schuurman.
Nieuws van maandag 23 december 2002

 • Women outnumber man at Cambridge (BBC News, 23 December, 2002). More women than men have been accepted into the University of Cambridge this year for the first time. The university is now planning to do more analysis of the backgrounds of its students in an effort to get more meaningful data on who it accepts. This year, women accounted for 50.3% of the 3,012 undergraduates accepted onto degree courses beginning in October. Only four years ago there was a gap of 10 percentage points in men's favour. In Oxford this year, men outnumbered women by 1,744 (51.4%) to 1,649. Cambridge said that in pursuing a gender blind fair selection policy the women's advance was natural, given that female students outperform males at school.
 • Coaching en cultuurverandering: een onderzoek naar de betekenis van coaching voor de doorbreking van het Glazen Plafond. Brief van Staatssecretaris Phoa (SZW) dd. 23 december 2002 aan de TK ter aanbieding van dit onderzoek door bureau Brouns & Sibbes research and support. Coaching blijkt op twee manieren te kunnen bijdragen aan de doorstroming van vrouwen naar de top: door talentvolle vrouwelijke medewerkers te begeleiden en te ondersteunen in stappen in hun loopbaan, en, meer fundamenteel, als bijdrage aan de introductie van nieuwe stijlen van leiderschap in bedrijven en organisaties.
  • N.B.: het onderzoek zelf is (nog?) niet digitaal beschikbaar.
 • Kerkelijkheid in Nederland (CBS-Webmagazine, 23 december 2002). Vrouwen en ouderen zijn oververtegenwoordigd onder degenen die zich aangetrokken voelen tot een kerkelijke gezindte en onder de zeer trouwe kerkgangers.
 • Aantal adopties stijgt opnieuw (CBS-webmagazine, 23 december 2002). China heeft Colombia ingehaald als belangrijkste land van herkomst. Traditiegetrouw zijn de uit China geadopteerde kinderen voornamelijk meisjes: slechts 5% van deze kinderen is een jongen
 • Moeheid veel voorkomende klacht (CBS-webmagazine, 23 december 2002). Meer vrouwen dan mannen blijken te worden geplaagd door slapeloosheid, hoofdpijn, rugpijn, spierpijn. Maar moeheid staat bij beiden bovenaan.Nieuws van zondag 22 december 2002

Nieuws van zaterdag 21 december 2002

 • Peter Louwerse: Moeder ontvangt de rente en het dividend (Rotterdams Dagblad, 21 december, tijdelijke link). Het erfrecht verandert ingrijpend op 1 januari 2003. De positie van de langstlevende echtgenoot wordt versterkt, kinderen moeten langer wachten op hun erfdeel en de stiefkinderen worden niet langer stiefmoederlijk behandeld.
 • Henk Müller: Marokkaanse vrouwen zijn de schaamte voorbij (De Volkskrant, 21 december 2002, tijdelijke link).
 • Dragan Janjic: Vrouwenhandel floreert op de Balkan (Algemeen Dagblad, 21 december 2002). Naast drugshandel is vrouwenhandel de meest lucratieve business in dit deel van Europa. En: de sekshandel in Bosnië en Kosovo floreert, onder andere door de aanwezigheid van de internationale vredesmissies en het grote aantal non-gouvernementele organisaties.
 • Ally Smid: Een Dirk-hoofddoek en de discussie is voorbij (Het Parool, 21 december 2002). Albert Heijn wil er nog niet aan, een officiële AH-hoofddoek voor alle moslimmedewerksters. Concurrent Dirk van den Broek koos anderhalf jaar geleden eieren voor zijn geld. Ervaren medewerksters dreigden ontslag te nemen als ze geen hoofddoek mochten dragen in de winkel. Er kwam nieuwe bedrijfskleding, inclusief een Dirk van den Broek-sjaal die tot hoofddoek kan worden geknoopt.
 • Hirsi Ali: islam is geen achterlijk geloof (De Volkskrant, 21 december 2002, tijdelijke link). VVD-kandidate Ayaan Hirsi Ali neemt haar uitspraak terug dat de islam een achterlijke godsdienst is. Zij deed dat vrijdag op een congres in Amsterdam, georganiseerd door de wetenschappelijke bureaus van de PvdA en de VVD.Nieuws van vrijdag 20 december 2002

 • Lijst meest gewelddadige videogames gepubliceerd (HCCnet, 20 december 2002). In het rapport wordt melding gemaakt van een stijgende trend wat betreft geweld tegen vrouwen in videospellen. In de nummer één op de lijst worden spelers beloond als ze een prostituee dood schoppen.
 • Doorstart vrouwenvakscholen, brief minister de Geus (SZW) dd. 20 december 2002 aan de TK.
 • Meer herintreedsters aan het werk in contractcatering (persbericht SZW, 20 december 2002). Staatssecretaris Phoa (SZW) en de sector contractcatering hebben vandaag een intentieverklaring getekend om in de periode t/m 2005 70.000 herintredende vrouwen in deze sector aan het werk te helpen. Speciale aandacht zal hierbij worden geschonken aan allochtone vrouwen.
 • Albanië | David Jan Godfroid: Moeizame strijd tegen vrouwenhandel (Trouw, 20 december 2002, tijdelijke link)Nieuws van donderdag 19 december 2002

 • Opening verkiezingsdebat op emancipatie.nl: met reacties op 11 stellingen van Maria van der Hoeven (CDA):  In het komend kabinet moeten evenveel vrouwen als mannen zitten, Femke Halsema (GL): Ik ben niet voor een subsidiestop op partijen die vrouwen uitsluiten van het lidmaatschap en Tineke Huizinga (CU): Bestrijding van huiselijk geweld moet een uitdrukkelijk speerpunt zijn in het veiligheidsbeleid.
 • Amendement-De Ruiter (SP) inzake continuering van de subsidie aan de Stichting emancipatie online verworpen. De verwachte steun van het CDA werd ingetrokken. Zie het eerder bericht.Nieuws van woensdag 18 december 2002

 • Eenderde van de ouderen mijdt pinautomaat (persbericht Universiteit Groningen, 18 december 2002). Het gaat vaak om vrouwen, vanwege onveiligheid, vanwege ontbreken van sociaal contact.
 • Spruitjesdebat: normen, woorden, Tien Geboden en burgerfatsoen (Parool, 18 december 2002). De Tweede Kamer discussieerde over normen en waarden, maar wat dat precies inhoudt, daarover verschilde bijna iedereen met elkaar van mening
 • Burgers mogen hun ergernissen sms'n (Volkskrant, 18 december 2002). Via web- en sms-polls wil de regering de meningen van burgers peilen over actuele thema's. Een 'belevingsmonitor' moet inzicht geven in de problemen zoals burgers die zien, en in hun verwachtingen van de overheid.
 • Jeroen Blijker: Thuiszorg zoekt reserves arbeidsmarkt (Trouw, 18 december 2002). De werkgelegenheid in het bedrijfsleven krimpt, en groeit onstuimig in de thuiszorg. Op zoek naar de stille arbeidsreserve, met deeltijd en flexibiliteit.
 • Marc Guillet: Leger VS benadeelt zichzelf door homo's te weren (AD, 18 december 2002). De VS hebben voor strijdkrachten en inlichtingendiensten grote behoefte aan arabisten. Maar zij moeten wel hetero zijn.Nieuws van dinsdag 17 december 2002
Nieuws van maandag 16 december 2002
 • Leuk ? | Kantoorhumor in NRC-Handelsblad: Waarom fietsen beter zijn dan vrouwen (16 december 2002)
 • Het jaar in cijfers (CBS, 16 december 2002)
 • Spanning tussen het Nederlandse beleid en het VN-Vrouwenverdrag (Adviescommissie voor vreemdelingenzaken, persbericht 16 december 2002).
 • Joke Schrijvers: Cora Vreede (1909-2002). Feministisch antropologe (NRC-Handelsblad, 16 december 2002).
 • Zelfmoord vaker bij jonge man (NRC-Handelsblad, 16 december 2002). Jaarlijks overlijden bijna drie keer zoveel mannen als vrouwen onder de vijftig aan niet-natuurlijke doodsoorzaken zoals zelfdoding en verkeersongevallen.
 • Bert Hesselink: Het krimpende ambtenarenkorps (Haagsche Courant, 16 december 2002). Hoe vullen departementen de personele bezuinigingen in? Bij VWS wordt de directie Sociaal Beleid (DSB), die sociale uitsluiting en discriminatie moet voorkomen en tegengaan, gehalveerd. Het doel van deze directie was de afgelopen jaren om de sociale stabiliteit in de Nederlandse multiculturele samenleving te bewaken en te bevorderen.
 • Werkgroep gepromoveerde vrouwelijke huisartsen opgericht (Care4Cure, 16 december 2002). 60% van de gepromoveerde vrouwelijke huisartsen wil wel hoogleraar worden. De Vereniging van Nederlandse vrouwelijke artsen en het Nederlands huisartsengenootschap proberen het aandeel van vrouwen in wetenschap en beleid te vergroten.
 • Niet-westerse allochtonen verkleinen achterstand op de arbeidsmarkt (CBS-magazine, 16 december 2002). Relatief weinig Turkse en Marokkaanse vrouwen werken. Ondanks de toegenomen arbeidsdeelname van vrouwen hebben mannen nog altijd vaker een baan. Dit geldt zowel voor autochtonen als voor allochtonen. De tweede generatie niet-westerse vrouwen doet het veel beter op de arbeidsmarkt dan de eerste: bijna 50% had in 2001 een betaalde baan. Zij doen hiermee niet onder voor hun mannelijke leeftijdgenoten van niet-westerse herkomst.
 • Vaker zelfdoding onder jongere mannen (persbericht CBS, 16 december 2002). Het aantal vrouwen dat op relatief jonge leeftijd overlijdt, is lager dan het aantal mannen omdat vrouwen minder vaak door een niet-natuurlijke doodsoorzaak om het leven komen. Het aantal vrouwen dat overlijdt door zelfdoding is op jongere leeftijd minder dan de helft van het aantal mannen. Ook verongelukken veel minder vrouwen in het verkeer. Verder overlijden minder vrouwen op jongere leeftijd aan ziekten, behalve ingeval van (borst)kanker.Nieuws van zondag 15 december 2002

 • Women on Waves heeft in een persbericht verklaard dat de organisatie in de loop van 2003 nieuwe reizen met de abortusboot zal maken (bericht 15 december 2002)
Nieuws van zaterdag 14 december 2002

 • Leonoor Wagenaar: En ik denk dat ik het ga redden (Parool, 14 december 2002). Ayaan Hirsi Ali over haar nieuwe boek De zoontjesfabriek.
 • Stank voor dank (NRC-Handelsblad, 14 december 2002). O,o, wat heeft die werkende moeder het toch druk. Hele boeken worden er over volgeschreven. Maar hoe zit het met de welwillende man van de werkende vrouw? Samen met de eerder verschenen bijdrage Zelfspot van carrierevrouwen (Daniela Hooghiemstra, 14 oktober 2002) opent de NRC een:
 • Margriet Oostveen: Ik stoor me aan carrièrevrouwen (NRC-Handelsblad, 14 december 2002). Interview met Agnes Kant, nr 2 van de SP. ,,Zet die man dan achter de afwasmachine! Of ga maar wat minder werken! Dan doe je maar wat minder aan je carrière en wat meer aan andere maatschappelijke vraagstukken! Kom óp, zeg!''
 • Daphne van Dijk: Gered door de stofzuiger (Telegraaf, 14 december 2002). Historicus Pieter Stokvis spreekt in zijn boek Huishouden, huwelijk, gezin. Huiselijk leven in de twintigste eeuw  van een culturele revolutie in Nederland.
 • Aanpak allochtone crimineel anders (AD, 14 december 2002). Criminaliteit onder allochtonen is veel minder te wijten aan cultuurverschillen dan tot nu toe wordt aangenomen. De aanpak, waarbij de nadruk ligt op het bijbrengen van Nederlandse normen en waarden, is daardoor onjuist.
  • Noot redactie: het blijkt alleen om criminele jongens te gaan.Nieuws van vrijdag 13 december 2002

 • Corrie Gerritsma: Strijd der seksen in cyberspace (HCCnet,13 december 2002, column). Mannen kunnen beter surfen dan vrouwen. Tenminste, zo schatten ze zichzelf in, blijkt uit een onderzoek van AltaVista. 80% van de ondervraagde mannen is er van overtuigd dat zij betere websurfers zijn dan vrouwen. Ook al bestaan daarvoor geen bewijzen, integendeel zelfs.
 • Rinze Boersma: Besteed deel kinderbijslag aan opvoeding (NRC-Handelsblad, 13 december 2002, opinie)
 • Moeder heeft meeste kans op WAO (Financiele Telegraaf, 13 december 2002). Het moederschap draagt bij tot een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid, zo blijkt uit CBS-cijfers.
 • Groepen met hoog salaris snel in de WAO (Parool, 13 december 2002). Vrouwen, ouderen, veelverdieners en mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst lopen een groter risico om in de WAO te belanden. Ook kinderen dragen bij tot een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid.
 • Instromers in de WAO (CBS, 13 december 2002). De instroom van vrouwen ligt boven het gemiddelde. Ook ouderen, personen met een hoog loon en personen van Turkse of Marokkaanse herkomst hebben een grotere kans om arbeidsongeschikt te worden. Bedrijfstakken met een bovengemiddeld WAO-risico zijn: schoonmaakbedrijven, sociale werkplaatsen, verpleeg- en bejaardentehuizen en uitzendbureaus.
 • Cisca Dresselhuys hoofdredacteur van het jaar, zo blijkt uit een persbericht van de Nederlandse Uitgeversbond (Nieuwsbank, 13 december 2002).
 • Kamer kritisch over spreekrecht voor slachtoffers (Volkskrant, 13 december 2002). Er bestaat grote interesse voor versterking van de rol van het slachtoffer in de rechtszaal, maar alle politieke partijen hebben zorgen over de uitwerking van het spreekrecht.
 • Kardinaal Law afgetreden wegens seksschandaal (Volkskrant, 13 december 2002). Law (71) is in opspraak gekomen door zijn medeverantwoordelijkheid voor het seksschandaal in zijn bisdom.
 • Zestien partijen doen in alle kieskringen mee (Volkskrant, 13 december 2002).
 • Consultatiebureau gaat met twee maten meten (Trouw, 13 december 2002). Consultatiebureaus en schoolartsen gaan werken met aparte groeigrafieken voor Turkse en Marokkaanse kinderen. Prof. P. Verloove, hoofd Jeugd bij TNO. ,,Een tamelijk klein Turks kind lijkt op Nederlandse groeicurven vaak té klein. Allochtone kinderen worden hierdoor soms onnodig doorverwezen naar een specialist.''
 • Australisch bordeel naar de beurs (AD, 13 december 2002). Helemaal uniek is de beursnotering van Daily Planet niet in de seksindustrie. Sinds 1999 heeft het Duitse eroticabedrijf Beate Uhse een notering aan de effectenbeurs in Frankfurt. Playboy is ook op beurs vertegenwoordigd.Nieuws van donderdag 12 december 2002
 • Groeiend gat tussen vraag en aanbod geschoold personeel (Accountingweb, 12 december 2002). Korte samenvatting van het rapport Volle vijvers, lege netten, onderscheidend personeelsbeleid in een veranderende arbeidsmarkt door Deloitte & Touche Human Capital Group over trends en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. De piek in gezinsstichting ligt nu in de periode tussen 30 en 40 jaar. De sabbatical blijkt in deze fase populair: rond de 83.000 mensen overwegen een sabbatical, met name vrouwen rond de 35
 • Aantal werklozen groeit snel (Volkskrant, 12 december 2002). Vooral onder jonge mannen en vrouwen (15-25 jaar) is de stijging groot: bij mannen 14.000 ten opzichte van een jaar eerder, onder vrouwen 5000. Alleen onder personen van 55 jaar en ouder is het aantal WW-uitkeringen gedaald: bij mannen met 4000 naar 42.000 en onder vrouwen met 1.000 tot 18.000.
 • Astrid Feiter: Tweede Kamer: subsidiestop emancipatie.nl van de baan (bericht 12 december 2002)
 • Betere zorg kind bij scheiding (NRC-Handelsblad, 12 december 2002). Voorstel CDA om in de wet te regelen dat ouders eerst de zorgtaken verdelen voor zij gaan scheiden krijgt volle steun in de Tweede Kamer. Zie ook:
  • Esther Rosenberg en Frederiek Weede: Eerst de zorg regelen, dan scheiden. Bij scheidingen komen geld en huis op de eerste plaats. Dat moet veranderen, vindt de Kamer. Eerst de zorg voor het kind regelen, dan pas scheiden.
 • Relaties, 2002 nr 10 van Index (publikatie CBS). Cijfers en analyses over: Het heilzame huwelijk, verweduwing, echtscheiding, echtscheidingsrisico's, homo-paren, uitstelouders, en het geluk van borstvoeding.
 • Jonge-moedercentrum Donna is veilige haven (Twents Dagblad, 12 december 2002). Donna, initiatief van de Overleggroep Meidenwerk (1995), is een basis geworden, van waaruit de gebruikers (14- tot 25-jarige moeders) zich kunnen oriënteren op scholing en werk. 
 • Subsidie voor De Sprong (besluit GS nr 18). De provincie Groningen subsidieert het projectplan vrouwenplein Groningen. Doel van het project is het opzetten van een digitale infrastructuur voor vrouwenorganisaties/netwerken in de provincie om de (emancipatie) doelstellingen verder te ontwikkelen.
 • Moslima wenst emancipatie mét Koran (Trouw, 12 december 2002). Moslima's willen Al-Kaida noch Ayaan Hirsi Ali, Taliban noch emancipatie buiten de islam. Zij zoeken het in een terugkeer naar de bronnen en in besef dat zijzelf deelnemer zijn.
 • Minimumloon voor 13- en 14-jarigen (AD, 12 december 2002). De rechter heeft beslist dat de Nederlandse Staat binnen anderhalf jaar een wettelijk minimumloon moet instellen voor jongeren van 13 en 14 jaar.
  Minister de Geus (SZW) gaat in beroep.
 • Kind gaat voor bij scheiding (AD, 12 december 2002). Tweede Kamer: ouders die gaan scheiden, moeten verplicht op schrift vastleggen hoe zij na de echtscheiding voor hun kinderen zorgen.Nieuws van woensdag 11 december 2002Nieuws van dinsdag 10 december 2002
 • Verslag van de uitreiking van de Clara Meijer-Wichmann Penning op de internationale dag voor de rechten van de mens, 10 december 2002 (site Clara Wichmann Instituut). Op 10 december 2002 reikte de Liga voor de Rechten van de Mens voor de vijftiende keer de Clara Meijer Wichmann penning uit. Deze penning wordt jaarlijks toegekend aan iemand die zich op grond van een persoonlijke motivatie, gedurende langere tijd, in Nederland heeft ingezet voor de rechten van de mens. In 2002 is de Clara Meijer Wichmann penning uitgereikt aan twee vrouwen die zich gedurende een groot deel van hun leven hebben ingezet voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen in het algemeen en het recht op abortus in het bijzonder: Rebecca Gomperts en Gunilla Kleiverda.
 • ''Strijders voor de vrouwenrechten in de 18de en 19de eeuw'' (IIAV, tentoonstelling in online beeldarchief, 10 december 2002).
 • OM vervolgt omstreden imams niet (Spitsnet.nl, 10 december 2002). Het Openbaar Ministerie (OM) zal de imams die omstreden uitspraken deden die in juni door het actualiteitenprogramma NOVA werden uitgezonden, niet vervolgen. Het gaat om islamitische geestelijken van moskeeën in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Tilburg.
 • Werkgelegenheid groeit in de zorg en daalt in bedrijfsleven (persbericht CBS, 10 december 2002). In het derde kwartaal van 2002 is het aantal banen van werknemers 63.000 hoger dan in het derde kwartaal van 2001. De banengroei vertraagt weliswaar, maar is geconcentreerd bij vrouwen: het aantal banen van vrouwen stijgt nog altijd sneller dan het aantal banen van mannen: 1,6% tegen 0,2%.
 • Doorstart vrouwenvakscholen, brief van Minister de Geus (SZW) dd. 10 december 2002 aan de Tweede Kamer n.a.v. motie-Bussemaker. Het ministerie van SZW is betrokken bij het onderzoek naar een doorstart. Ik ben bereid mee te werken aan het totstandkomen van een oplossing.
 • Vrouw, jong, maar politiek onervaren (De Volkskrant, 10 december 2002, tijdelijke link). Profiel van Haitske van de Linde, de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Nederland).
 • Sigrid Stamkot: Van der Linde misselijk van Ratelband (Spitsnet, 10 december 2002). Jongste lijsttrekster tot nu toe wil inperking seksreclames.
 • Esther Lammers: Welles-nietes over sociaal gezicht CDA (Trouw. 10 december 2002). Dubbel-interview met Saskia Noorman-den Uyl (PvdA) en Gerda Verburg (CDA). De jongste plannen van het kabinet voor een nieuwe Bijstandswet waarbij iedereen op straffe van een korting wordt verplicht te gaan werken: ,,Die wet is spijkerhard'', zegt Noorman-Den Uyl. Verburg: Het CDA wil vasthouden aan het beleid dat er geen sollicitatieplicht geldt voor bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar en voor ouderen zolang ze toch geen kans op werk hebben.
 • Gelukkige dakloze zit binnen te niksen (Volkskrant, 10 december 2002). De capaciteit in de opvang schiet tekort, mede doordat steeds vaker gezinnen op straat komen te staan. Steeds meer vrouwen en kinderen zwerven op straat.Nieuws van maandag 9 december 2002
Nieuws van zaterdag 7 december 2002
 • Politiek in Helmond een mannenzaak (Eindhovens Dagblad, 7 december 2002). Uit een enquete onder huidige Helmondse vrouwelijke raadsleden en vrouwelijke raadsleden die intussen de politiek hebben verlaten: Raadsfracties moeten beter hun best doen om vrouwen te interesseren voor het politieke metier. Zij moeten ze ook op een verkiesbare plek op de verkiezingslijst plaatsen. In de periode '94-'98 telde de raad 8 vrouwen, in '98-'02 4 en momenteel 7.
 • Verkeerde mannen (NRC-Handelsblad,7 december 2002, bijlage Leven etcetera). Waarom vallen jonge vrouwen zo vaak op de verkeerde mannen: types die verzorgd moeten worden, soms niet eens aardig zijn, en zeker niet te krijgen? (volledige tekst alleen voor abonnee's online raadpleegbaar)
 • Kabinet hakt in Bijstandswet (Trouw, 7 december 2002). Wetsvoorstel dwingt alleenstaande moeders en ouderen snel weer een baan te zoeken.Nieuws van vrijdag 6 december 2002Nieuws van donderdag 5 december 2002

 • Loopbaanondersteuning voor prostituees (Binnenlands Bestuur, 5 december 2002). Wethouder José Dirksen (Deventer) wil blijkens de nota Prostitutie: van papier naar praktijk prostituees loopbaanondersteuning bieden.
 • Donner: meer aandacht voor huiselijk geweld (De Gelderlander, 5 december 2002).Minister Donner (Justitie): De overheid moet eerder, sneller en effectiever optreden tegen huiselijk geweld. Instanties moeten zich meer bemoeien met wat er ,,achter de voordeur'' gebeurt. 
 • Initiatiefwet tegen kindermishandeling (GroenLinks, persbericht 5 december 2002). Kinderen moeten soms tegen hun ouders worden beschermd. Huiselijk geweld tegen kinderen is schrijnend en komt helaas veel te vaak voor. De bescherming van kinderen schiet tekort. GroenLinks bereidt een initiatiefwet voor om de rechten en plichten van ouders beter vast te leggen. Geweld tegen kinderen is onacceptabel.Nieuws van woensdag 4 december 2002
Nieuws van dinsdag 3 december 2002

 • Auto's zijn niet alleen een hobby van mannen (MKB-Net Nieuwsbericht, 3 december 2002). Vrouwen tussen de 18 en 34 jaar zijn net zo enthousiast over auto`s als hun mannelijke leeftijdsgenoten.
 • Verslag Algemeen Overleg op 6 november 2002 van Vaste TK-Commissie SZW met staatssecretaris Phoa over kabinetsreactie op advies commissie AVEM en over de convenanten herintredende vrouwen (TK 27223, nr. 30, vastgesteld op 3 december 2002)
 • Rebecca de Kuijer: Khadija Arib: Emancipatie van Marokkaanse vrouwen is een langzaam proces (Bijeen, december 2002). Wat meer overheidsbemoeienis kan geen kwaad, vindt PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Zeker niet als het om de zorg van mensen gaat, of om de bescherming van kinderen. En waar blijft toch de solidariteit van mensen als Cisca Dresselhuys met Marokkaanse vrouwen?Nieuws van maandag 2 december 2002Klik hier voor nieuwsarchief november 2002