maandag 17 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 1999 en eerder
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  1999 EN EERDER 
NIEUWS OP DATUM: 1999 EN EERDER

PAS OP - U BETREEDT EEN TERREIN MET NOGAL WAT KAPOTTE LINKS !

  • Veel kranten hebben in de loop van 2002 hun websites goeddeels afgesloten voor niet-abonnees. Nieuws dat zij wel openbaar maken, verdwijnt vaak al na enkele dagen van hun sites en is daarna alleen voor abonnees of betalende bezoekers bereikbaar. Dat betekent dat u op emancipatie.nl veel vaker dan vroeger de kans loopt dat een aangeklikte link niet meer werkt. Liefst zouden we zelf regelmatig alle dode links verwijderen, maar met het beperkt aantal (vrijwilligers)uren dat we hebben om deze site in de lucht te houden, ontbreekt daarvoor de tijd.
  • Heeft het dan nog zin om ons nieuwsarchief te publiceren ? Jawel, want anders verdwijnen ook de vele links die nog wel werken. Aan u om te beoordelen of u nog vaak genoeg een werkende en voor u interessante link vindt. En soms geeft de informatie over titel, krant/tijdschrift en datum u nog wel aanknopingspunten voor verder zoeken. Succes.

overzicht | 2003 | 2002 | 2001 | 2000

December 1999

November 1999

Oktober 1999

September 1999

Maart 1998

December 1997

  • Barbara Berger: Een man als wijze vrouw (Trouw, 6 december 1997). Joop Schippers, Philomena Essed en Carien Evenhuis vormen de commissie van 'drie wijze vrouwen' die anderhalve dag per week, drie jaar lang moeten bewaken dat de adviesraden van de regering ook letten op emancipatie. De commissie, geleid door prof. Anneke Van Doorne-Huiskes, is de tijdelijke opvolger van de in april opgeheven Emancipatieraad.

Mei 1997

  • Moeder-CAO ?(Lilith 13, Lente/Zomer 1997). ''Er is een groep in Alkmaar, die wil dat moeders loon krijgen uitbetaald. Ik hoorde hierover een discussie op de radio tussen de vrouw die deze groep heeft opgericht en een feministe. In dit stuk wil ik m.n. het verhaal van die vrouw weergeven. De feministe is het niet met de vrouw eens, ze vindt dat betaalde arbeid en zorgarbeid gecombineerd moeten worden en dat zorgarbeid een taak van mannen en vrouwen samen is. Het zorgen voor je kinderen moet niet betaald worden, dat is nl. iets vanzelfsprekends, wat niet in werk/beloning moet worden ondergebracht.''
  • Elsbeth Etty: Verward blond haar en een leren jack (NRC-Handelsblad, 12 mei 1997). Het tweemaandelijkse tijdschrift Surplus bestaat tien jaar, lang genoeg om niet meer zeker te weten waarom het ook alweer werd opgericht. Het is een vrouwentijdschrift waarin boeken van vrouwen door vrouwen worden gerecenseerd. Vermoedelijk vonden de oprichtsters in 1987 dat er zowel in dag- en weekbladen als in literaire tijdschriften te weinig aandacht was voor vrouwelijke auteurs en daar hadden ze nog gelijk in ook.

December 1996

Oktober 1996

  • Xandra Schutte en Antoine Verbij: Vrouwen voor vrouwen (De Groene, 9 oktober 1996). Dertig jaar geleden zetten vrouwen de eerste schreden op de weg naar feministische bewustwording. Vijftien jaar geleden waren alle feministen lesbisch. Nu is iedereen weer terug bij af. Komt er een derde feministische golf? Een twistgesprek tussen Anneke van Baalen, Karin Spaink, Irene Meijer en Bernadette de Wit.

Juni 1996

September 1995

  • Xandra Schutte: Ik mag niets worden omdat ik een meisje ben (De Groene Amsterdammer, 20 september 1995). Een biografische schets van Aletta Jacobs.
  • Max Arian: Afwerende ogen (De Groene Amsterdammer, 20 september 1995). Ze wilde weten wat er in die vrouw die 'marcheerde als een generaal' omging. En dus verfilmde Nouchka van Brakel, Nederlands eerste vrouwelijke speelfilmmaker, het leven van Aletta Jacobs, Nederlands eerste vrouwelijke arts. De regisseuse ondervraagd door de man die in de film de vader van Aletta speelt.
  • Eveline Brandt: De alma pater (De Groene Amsterdammer, 20 september 1995). Ze nemen inmiddels de helft van de collegebanken in beslag, de kleindochters van Aletta. Maar aan de top vind je ze niet terug. Drie hoogleraren (v) vertellen over de glazen plafonds van de universiteit. 'Je mag wel een foto van je kinderen op je bureau hebben, maar ze mogen geen invloed hebben op je inzetbaarheid.'