dinsdag 12 november 2019 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Nr. 01
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2007
 >  NR. 01 


Waar te koop ?

In De Groene Amsterdammer van 2 maart 2007 veel aandacht voor Internationale Vrouwendag. Op www.groene.nl staan de volgende artikelen online: 

  • Aukje van Roessel: Bent u zwanger, heren ? (De Groene Amsterdammer, 2 maart 2007). Dat hebben ze snel voor elkaar gekregen, die Turken en Marokkanen. Zijn nog geen vijftig jaar in Nederland en zitten nu al met twee vertegenwoordigers in het kabinet. Daar hebben wij vrouwen dan toch eigenlijk veel te lang over gedaan.
  • Patricia de Jonge: 'Ik gruw van die machocultuur'. Interview met staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (De Groene Amsterdammer, 2 maart 2007). Defensie is nog steeds een mannenbolwerk. Tot ergernis van staatssecretaris Cees van der Knaap, die meer vrouwen in het leger ‘keihard nodig’ vindt.
  • Marte Kaan: Meisje-meisjes en bimbo's. Seksualiteit en emancipatie (De Groene Amsterdammer, 2 maart 2007). De boeken Female Chauvinist Pigs en Stout laten zien wat de mindfuck van deze tijd is: omdat vrouwen eindelijk mogen tonen dat ze borsten en dijen hebben, moeten ze ze gebruiken ook. Wat schieten we daarmee op ?
  • Rob Hartmans: Toen wij vrouwen de ploeg uitvonden (De Groene Amsterdammer, 2 maart 2007). Recensie van: Tine de Moor & Jan Luiten van Zanden: Vrouwen en de geboorte van het kapitalisme in West-Europa. Boom, 121 blz., € 18,50.


Alleen voor abonnees online: 

  • Margreet Fogteloo: Liever sterk dan stout. Feminisme anno 2007 (De Groene Amsterdammer, 2 maart 2007). De één wil bedrijven en organisaties verplichten tot een ‘genderbalans’, de ander pleit voor een herwaardering van het moederschap. Of voor lekker stout zijn. Aan initiatieven geen gebrek, maar waar gaat het nu eigenlijk écht om in het hedendaagse feminisme?
  • Jann Ruyters: 'Vrouwen moeten hun gelatenheid onderzoeken'. Interview met de Britse schrijfster Rachel Cusk (De Groene Amsterdammer, 2 maart 2007). In haar romans excelleert Rachel Cusk in het geestig en genadeloos beschrijven van eigentijds vrouwelijk onbehagen. Tussen de jaren vijftig en nu ziet ze veel gelijkenissen. ‘Ik zie nu vooral de herrijzenis van een conservatieve, narcistische vrouwelijkheid.’
  • Jan van der Putten: Weg met de meisjes. Geboortepolitiek in China (De Groene Amsterdammer, 2 maart 2007). China, het land dat opteert voor het wereldleiderschap, kent traditioneel een zeer vrouwvijandige mentaliteit. Daar zal voorlopig weinig verandering in komen.
  • Marijn Kruk: Royale blunders. De eerste vrouwelijke franse presidentskandidaat (De Groene Amsterdammer, 2 maart 2007). Ségolène Royal zou de eerste vrouwelijke president van Frankrijk worden. Maar haar campagne is hopeloos in het slop geraakt. De vraag is of oude mannen kunnen helpen.
  • Rob Hartmans: Wat de vrouw wou (De Groene Amsterdammer, 2 maart 2007). De radicale feministes uit de tweede helft van de vorige eeuw kwamen geïsoleerd te staan, terwijl de grote meerderheid profiteerde van een stug volgehouden strijd voor concrete verbeteringen en groeiend zelfbewustzijn. Bespreking van: Marian van der Klein & Saskia Wieringa (red.): Alles kon anders: Protestrepertoires in Nederland, 1965-2005. Aksant, 184 blz., € 17,50.