woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Nr. 05
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2003
 >  MAART  >  NR. 05 

Karin Hoekveen: IDEA: Laagdrempelig Activiteitencentrum. Vrouwenorganisaties werken samen (Stadsblad Utrecht, 5 maart 2003)

UTRECHT - Vrouwen over de hele wereld vieren jaarlijks op 8 maart de Internationale Vrouwendag. Ook de Domstad staat deze en volgende week in het teken van de vrouw. Van 4 tot 19 maart werkt een aanzienlijk aantal Utrechtse vrouwenorganisaties mee aan het festival Vrouwen in Beweging.

Nieuw aan het firmament is IDEA. Vorige maand presenteerde IDEA zich als samenwerkingsverband van zes verschillende multiculturele groeperingen. ''We hebben eerst een tijdje samengeleefd. Toen zijn we verloofd en sinds enige tijd zijn we getrouwd'', zegt Sofia Matziris, de van oorsprong Griekse medewerkster van vrouwenorganisatie IDEA. De letters IDEA staan voor Informatie, Diversiteit, Emancipatie en Activiteiten. Marokkaanse, Turkse, Griekse, Italiaanse, Joegoslavische en Spaanse vrouwen zijn vertegenwoordigd. Ze werken onder de naam IDEA, samen, maar met behoud van eigen identiteit.

Verstrekken van informatie is een belangrijke activiteit van IDEA. ''We hebben een uitgebreide, professionele bibliotheek'', zegt Janny van Baaren. Zij neemt de werkzaamheden voor de bieb voor haar rekening. ''Vrouwen kunnen hier gewoon binnenlopen en boeken lenen.''

Maar IDEA is ook een laagdrempelig activiteitencentrum. Donderdag is de wekelijkse inloopdag voor vooral Turkse vrouwen, van 10:00 tot 15:00. Woensdag vanaf l3:00 uur kunnen Marokkaanse vrouwen terecht en op zondag vanaf 14:00 uur is de open inloopdag voor Griekse vrouwen.

''We geven informatie, beantwoorden vragen en helpen soms vrouwen in nood. Wij bieden zelf geen hulp aan individuele gevallen, maar weten wel waar vrouwen met problemen terecht kunnen'', zegt de van oorsprong Turkse Arzu Kitapayan-Karadeniz. Zij werkt -voor het TVKU Turkse vrouwen Komitee Utrecht), ook een onderdeel van IDEA. Ter gelegenheid van het festival'' heeft deze organisatie een expositie samengesteld van werk van fotografe Fré Dekkers. Zij geeft een beeld van twintig trotse, vrouwen. Tot 14 maart is het werk te zien in het stadhuis van utrecht.

''Bij IDEA kunnen vrouwen terecht voor veel verschillende activiteiten'' zegt Sofia Matziris. ''Vrouwen kunnen hier bijvoorbeeld leren hoe ze een eigen website kunnen maken.'' Op 8 maart worden deze websites gepresenteerd. Bij IDEA is die dag om 11:00 uur een workshop. Een belangrijke functie van IDEA is ondersteuning van vrouwenorganisaties. ''Zo kunnen vrouwen hier voor een vriendelijke prijs kantoor- of vergaderruimtes huren'', zegt Kitapayan-Karadeniz. Veel activiteiten zijn gratis of tegen een kleine vergoeding. ''IDEA biedt ruimte voor lezingen, conferenties en debatten over bijvoorbeeld de positie van de vrouw.'' ''Vrouwenemancipatie lijkt geen hot, item meer'', vult Van Baaren aan. ''Maar er is nog heel veel te doen.''

Fusie
Op intitiatief van de gemeente Utrecht is de vrouwenorganisaties gevraagd samen te werken. Drie organisaties zijn daarom gefuseerd: koepelorganisatie Buitenlandse Vrouwen Centrum Utrecht, Multicultureel Emancipatie Centrum (MEC) en de Vrouwenbibliotheek Utrecht. Afzonderlijke organisaties krijgen geen structurele subsidie meer, maar IDEA kan per project telkens subsidie aanvragen. Bedoeling is dat het geld beter wordt besteed. ''Er is meer controle'', zegt Kitapayan-Karadeniz. Een nadeel is volgens haar wel, dat het moeilijker is ad hoc activiteiten te organiseren. ''We kunnen minder gemakkelijk op actuele ontwikkelingen inspringen.'' Ook blijkt dat het niet eenvoudig is telkens plannen op te stellen voor de projecten. ''Het is van de kant van de gemeente Utrecht vaak onduidelijk hoe die plannen er moeten uitzien'', zegt Sofia Matziris. Ze vindt het vervelend dat nu nog plannen ter beoordeling bij de gemeente liggen die eigenlijk allang uitgevoerd zouden moeten worden. ''Maar dat kunnen we niet omdat we niet weten of we geld krijgen'', legt ze uit. ''Ze lopen een beetje achter met het verwerken van de aanvragen'', vult Kitapcyan-Karadeniz aan. De vrouwen hopen dat dit kinderziektes zijn die in toekomst zullen genezen. ''We zullen als IDEA in de toekomst steeds meer wijkgericht gaan werken'', besluit ze.

Voor meer informatie op internet over IDEA: www.idea-utrecht.info

Over het Festival Internationale Vrouwendag ''Vrouwen in Beweging'' is een programmaverzicht  beschikbaar. Voor meer informatie over het Festival: Komitee 8 maart: 030-234 73 00. Dit is tevens het telefoonnummer van IDEA, Wittevrouwenkade 6, 2512 CR Utrecht