woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Nr. 03
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2003
 >  MAART  >  NR. 03 

''Vrouwendag steeds belangrijker voor moslima's''

  
AMSTERDAM (ANP, 6 maart 2003) - De internationale vrouwendag speelt een steeds belangrijker rol onder moslimvrouwen. Ze doen ook steeds vaker mee aan het evenement dat zaterdag plaatsheeft. Dat zeggen twee woordvoersters van vrouwenafdelingen van twee grote moslimorganisaties in een vraaggesprek met het ANP.

,,Veel moslimvrouwen worden zich meer bewust van hun positie in de samenleving'', aldus S. Halici van de vrouwenfederatie van Milli Görüs te Amsterdam. Deze Turkse koepelorganisatie telt 1400 leden.

,,Onder onze leden heeft de internationale vrouwendag pas de afgelopen jaren meer bekendheid gekregen'', zegt Halici. ,,Onze achterban bestaat grotendeels uit vrouwen die niet in Nederland  zijn geboren. Zij hebben jarenlang alleen als arbeider gewerkt en worden zich nu meer bewust van andere zaken in de samenleving.''

Ook C. Weber, de voorzitster van de Nederlandse moslimvrouwenorganisatie Al Nisa, constateert dat de internationale vrouwendag leeft. ,,Doordat vrouwenorganisaties nu meer samenwerken, is men ook meer op de hoogte van elkaars activiteiten'', zegt Weber. ,,Er wordt steeds meer gezamelijk gesproken over maatschappelijke problemen met onze bezoekers.'' Weber stelt dat de internationale vrouwendag ,,echt als een feestdag wordt beschouwd''.

De internationale vrouwendag is volgens de beide zegsvrouwen bij uitstek een gelegenheid om maatschappelijke thema's te behandelen en om de positie van de moslimvrouw in de samenleving te bespreken.

Halici: ,,We praten onder meer over huiselijke problemen en hebben een imam bereid gevonden om mannen uitleg te geven over juist gedrag ten opzichte van hun vrouwen''.

De beide woordvoersters maken duidelijk dat hun organisaties niet alleen op de internationale vrouwendag bezig zijn met de emancipatie van de moslima. ,,Wij geven het hele jaar door cursussen Nederlands, zodat vrouwen gemakkelijker toegang hebben tot meer gebieden in de Nederlandse samenleving'', noemt Halici een van de activiteiten van de vrouwenfederatie van Milli Görüs. ,,Ook discussiëren we over de rol van de moslima op de arbeidsmarkt, in opleiding of als moeder''.

Milli Görüs viert de vrouwendag overigens op zondag, omdat er op zaterdag al een overvol programma zou zijn. Al Nisa organiseert zaterdag zelf ook geen verenigingsactiviteiten. Wel treden enkele bestuursleden op als gastspreker tijdens bijeenkomsten van andere organisaties.