zaterdag 25 september 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 058
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2003
 >  051 - 100  >  051 - 060  >  058 

Angeline van den Berg

Door een zee van de tijd

Het gezongen leven van Cobi Schreijer, een rebelse meid

Uitgeverij Conserve, november 2003 - prijs Euro 18.00

Door een zee van de tijd is het levensverhaal van zangeres Cobi Schreijer. Deze rebelse meid, strijdbaar zangeres en ook speelse minnestreelse, wordt in 1922 in een socialistisch arbeidersgezin in Amsterdam geboren. Als ze vier is, zingt ze al in een kinderkoortje en als ze zestien is maakt ze deel uit van het succesvolle close-harmonytrio The Novelty Sisters. Tijdens de oorlog ontdekt ze de zeggingskracht van volksmuziek en wordt bezield vertolkster van volksliedjes en oude ballades.

In de jaren zestig bestiert zij in Haarlem de troubadours- en folkclub De Waag. Nu beroemde artiesten als Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Lenny Kuhr, Astrid Nijgh en Elly en Rikkert Zuiderveld zetten in deze vermaarde folkclub hun eerste schreden op het podium. Lennaert Nijgh is er vaste gast.

Ook buitenlandse folksingers zoals Joan Baez en Pete Seeger weten De Waag te vinden, evenals een nog onbekende en piepjonge Paul Simon die er in 1968 samen met Art Garfunkel, kort voor hun grote doorbraak, optreedt.

Begin jaren zeventig wordt Cobi Schreijer de stem van de vrouwenbeweging. De feministische strijdliederen die ze in deze tijd op manifestaties, in vrouwenhuizen en bij demonstraties ten gehore brengt verschijnen op in die tijd zeer populaire elpees zoals Brood en Rozen en Rebelse meid.

Cobi Schreijer is inmiddels eenentachtig, maar nog steeds rood, dwars en rebels.

Extra informatie:
Ingenaaid, 194 pagina's
Met illustraties
Verschenen: november 2003
Gewicht: 237 gram
Formaat: 201 x 125 x 19 mm
Uitgeverij Conserve

Prijs Euro 18.00


hspace=0  • Zie ook: Henk van Gelder: Een rebelse oermoeder (NRC-Handelsblad, 9 januari 2004). Recensie.