vrijdag 25 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 014
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2003
 >  001 - 050  >  011 - 020  >  014 

Uit: De Socialist, nr. 148, juni 2003 (uitgave Internationale Socialisten)

Cohen bezuinigt op emancipatie

Net als de regering bezuinigt de gemeente Amsterdam op sociale voorzieningen. Opvallend is dat met name de stichtingen die opkomen voor emancipatie van minderheden en hulporganisaties voor mensen aan de onderkant van de samenleving gepakt worden.
Het COC, het Homo en Lesbisch Documentatiecentrum, MVS-media/gay & Lesbian Switchboard en Strange Fruit, krijgen geen subsidie meer. De stichting ter bevordering van de Belangen van Uitkerings-gerechtigden zal volgend jaar niet meer in staat zijn het maandblad voor uitkeringsgerechtigden uit te brengen. De stichting steunt sinds 1988 mensen met een uitkering in hun streven naar verbetering van hun eigen maatschappelijke positie. De gehele subsidie wordt ingetrokken. Dit geldt ook voor het Komitee Vrouwen in de Bijstand en de Vereniging Bijstandsbond.
Overigens zijn het niet alleen dit soort verenigingen die door de bezuinigingsmaatregelen getroffen worden, maar bijvoorbeeld ook musea, jongerencentra en patiŰntenorganisaties.
De Stichting Sitara voor Hindoestaanse vrouwen, de Turkse Vrouwenvereniging Nederland en de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) verliezen in een klap hun gemeentelijke bijdrage.
Op 17 mei ontving de MVVN een bericht van de Gemeente Amsterdam met daarin de mededeling: ''geheel stopzetten van de subsidie''. De vereniging is noodzakelijk. Nederlandse hulpverleners hebben weinig kennis van de Marokkaanse wetgeving en dit is belangrijk voor Marokkaanse vrouwen die willen scheiden van hun man, vertelt co÷rdinator Samira Maimouni. Deze vrouwen hebben dan een groot probleem, omdat de wetgeving in Marokko het voor hen moeilijk maakt doordat de man de echtscheiding oneindig lang kan tegenhouden en de vrouw weinig recht heeft op de voogdij. In Marokko kan ze dan niet meer komen omdat ruzies rond de scheiding veel kwaad kunnen aanrichten. We organiseren spreekuren over deze ingewikkelde problemen en ontwikkelen een deskundigheid op verschillende gebieden. In een tijd dat de politiek haar mond vol heeft van de positie van de allochtone vrouw en het emancipatie en integratieproces, besluit de Gemeente Amsterdam allochtone vrouwenorganisaties op te doeken.
We proberen een actie van de grond te krijgen samen met de Turkse en Hindoestaanse vrouwenverenigingen en het Komitee Vrouwen in de Bijstand. Dit zal waarschijnlijk gebeuren op 12 juni. Juist op deze dag zullen we een prijs uitgereikt krijgen uit handen van degene die onze subsidie heeft stopgezet, Rob Oudkerk.