woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 2003-007
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2003
 >  001 - 050  >  001 - 010  >  2003-007 
Hexennacht - Utrecht, maandag 19 mei 2003

PERSBERICHT - Utrecht, 2 mei 2003 -  Aankondiging

Poster
Hexennacht: Vrouwen eisen de straat terug!
Tijdens de jaarlijkse Hexennacht op 19 mei gaan vrouwen in Utrecht samen de straat op in een optocht met het motto 'Vrouwen eisen de straat terug!'. Vanaf half 11 ‘s avonds, als het donker wordt, trekt de optocht met veel lawaai, muziek, liedjes, strijdkreten en fakkels door de straten van de Utrechtse binnenstad.

Protest tegen seksueel geweld
De jaarlijks in diverse steden georganiseerde Hexennacht is een protest tegen seksueel geweld. Wij protesteren tegen het feit dat vrouwen bang moeten zijn voor ‘enge mannen’ ‘s nachts op straat, voor aanranding, verkrachting en seksuele intimidatie. Wij protesteren tegen het idee dat vrouwen, om aanranding of verkrachting te voorkomen, ‘s nachts niet alleen naar buiten moeten gaan en zich zeker niet in minder drukke, onverlichte stukken van de stad moeten begeven. En tegen het argument dat vrouwen, als zij veilig willen zijn en zich veilig willen voelen, beter binnen blijven. Dat is de omgekeerde wereld!

Zowel op straat als elders
Bovendien is de veronderstelde ‘veiligheid’ binnenshuis een illusie: de meeste gevallen van seksueel geweld worden gepleegd door bekenden. Vaak gebeurt dit in de ‘intieme sfeer’ van relatie, familie of kennissenkring. Of op het werk, waar veel vrouwen te maken hebben met seksuele intimidatie door collega’s of hun baas. Ook in asielzoekerscentra, en andere (gesloten) instellingen, zijn vrouwen niet veilig voor seksueel geweld. Tijdens deze Hexennacht vragen wij ook aandacht voor de vrouwen die deze nacht niet de straat op kunnen. Samen met hen eisen wij de straat op, en eisen wij een einde aan seksueel geweld in alle vormen, waar dan ook.
 
Hexennacht = Vrouwenkracht
‘Vrouwen eisen de straat terug’ staat voor het fundamentele recht van iedere vrouw om te gaan en te staan waar zij wil. Tijdens de Hexennacht eisen wij niet alleen de straat terug, wij *nemen* de straat terug! De Hexennacht is een actie die vrouwen stimuleert om zeggenschap over hun eigen lijf en leven op te eisen, en samen met andere vrouwen op te staan voor hun rechten. Recht op het innemen van ruimte, recht op het betreden van de openbare ruimte wanneer dan ook en waar dan ook, zonder lastiggevallen te worden of erger, en recht op een ruimte zonder seksueel geweld, bedreiging of intimidatie, zowel binnen als op straat.

Internationale vrouwenstrijd
De Hexennacht vindt haar oorsprong in de Duitse 'Walpurgisnacht'. Dit traditionele heksenfeest ontwikkelde zich in de jaren zeventig steeds meer tot een strijdbare, radicale actie tegen seksueel geweld. In Nederland is in 1978 in een landelijke vergadering van Vrouwen Tegen Verkrachting de jaarlijkse Heksennacht op 19 mei uitgeroepen.
Het doel is een eind te maken aan de vanzelfsprekendheid dat de straat ‘s nachts mannen toebehoort, door een demonstratie waarin vrouwen samen voor haar rechten opkomen. Dat is ook de reden dat de Hexennacht alleen voor vrouwen is.
 
Voorafgaand aan de demonstratie verzamelen we om 21 uur in ACU (Voorstraat 71, Utrecht), waar we ons op de demonstratie voorbereiden en onze heksen-strijdliederen oefenen, ons verkleden en schminken (voor wie dat wil). Om 22.30 starten we vanaf de Voorstraat de optocht. Na afloop komen we terug in ACU voor een spetterende vrouwendisco!

De heksennacht is alleen toegankelijk voor vrouwen, meiden en grrrls!