woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Nr. 01
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2002
 >  OKTOBER  >  NR. 01 

Stel je eens voor...een Week zonder Geweld

Persbericht organisatie Week zonder Geweld

Geweld tegen vrouwen eist meer slachtoffers onder vrouwen dan welke ziekte of ongeluk dan ook!

Op maandag 25 november 2002, de internationale VN dag inzake de uitbanning van geweld tegen vrouwen, zal de 'Week zonder Geweld'  van start gaan.  Stel je eens voor ...een  Week zonder Geweld is een landelijke campagne die aanzet tot bewustwording en mentaliteitsverandering ten opzichte van geweld tegen vrouwen. In deze week zullen allerlei organisaties die zich bezighouden met de bestrijding van geweld tegen vrouwen hun initiatieven onder de aandacht brengen, of het nu gaat om huiselijk geweld, seksuele intimidatie, vrouwenhandel, inbreuk op seksuele en reproductieve rechten en geweldsmisdrijven als aanranding en verkrachting.

Op de interactieve website: www.weekzondergeweld.nl kan iedereen vanaf heden informatie vinden over de acties en activiteiten die plaatsvinden van 25 november tot en met 1 december. Iedereen is welkom om mee te werken aan de Week zonder Geweld! Je kan een van de activiteiten bezoeken of zelf een activiteit organiseren en deze aanmelden bij: ywcanl@planet.nl. We zijn ook benieuwd naar jouw mening. Je kan aan de hand van een afbeelding commentaar geven of je mening delen met andere bezoekers. Organisaties kunnen zich aansluiten bij de Week zonder Geweld door hun website te linken en/of het adres en hun activiteiten te vermelden.

De opening van de Week zonder geweld zal plaatsvinden op 25 november in het Multicultureel Emancipatie Centrum in Utrecht. Vluchtelingenorganisaties Nederland ( VON) zal op deze dag d.m.v. een inleiding over het VN-vrouwenverdrag en workshops aandacht vragen voor de volgende misdaden tegen vrouwen; eerwraak, steniging en besnijdenis. Ook zal er op deze dag  in het MEC een workshop worden gegeven door het Bureau Vrouwenopvang Utrecht over huiselijk geweld: Hoe herken je signalen en wat kan je doen als omgeving om de situatie te doorbreken?

Verder zal er deze dag, op initiatief van de politie Utrecht en het Women's Counceling Centre in Ljubljana in SloveniŽ, een publieke actie tegen huiselijk geweld gelanceerd worden. Door middel van stickers met daarop de tekst: '1 op de 5 vrouwen valt van de trap' ' stop huiselijk geweld'  willen politie, justitie en de vrouwenhulpverlening de aandacht vestigen op de omvang van het probleem van huiselijk geweld.

Op 26 november organiseert TIYE de conferentie: Voorkomen huiselijk geweld in Utrecht en op 28 november is de documentaire: A score for womens voices' over de Wereldvrouwenmars 2000, te zien in 4 verschilenden plaatsen in Drenthe. Dit is een slechts een greep uit de activiteiten.

De Week zonder Geweld is een initiatief van de YWCA Nederland en valt onder het project 'Wereldvrouwenmars, een gezamenlijke strijd tegen armoede onder en geweld tegen vrouwen'. De realisatie van deze week wordt mede mogelijk gemaakt door bijdrages van de HaŽlla stichting en het VSB fonds. Voor meer informatie over een week zonder Geweld kunt u terecht bij de YWCA Nederland: Wietske Mous: 030-2715525 ywcanl@planet.nl