woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 nr. 01
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2002
 >  NOVEMBER  >  NR. 01 

Persbericht

Vrouwen uit het Zuiden leggen Nederlands beleid langs de meetlat
HOM organiseert dialoog over recht op gezondheid voor vrouwen

Is Nederland mede-verantwoordelijk voor de gezondheid van vrouwen in bijvoorbeeld Bangladesh of Nicaragua? Jaarlijks besteedt Nederland vele miljoenen aan ontwikkelingssamenwerking in deze landen. Gezondheid is daarbij ťen van de belangrijkste sectoren. De Nederlandse overheid heeft bovendien het VN-vrouwenverdrag ondertekend en daarmee beloofd zich in te zetten voor verbetering van de rechten van vrouwen. Het antwoord op bovenstaande vraag is dus ja.

Maar wat doet Nederland concreet om te zorgen dat vrouwen in ontwikkelingslanden meer en betere toegang krijgen tot gezondheidszorg? Vier vrouwen uit Nicaragua, Bangladesh, Kenia en MaleisiŽ zullen in de week van 25 tot 29 november hierover in discussie te gaan met de Nederlandse overheid en ontwikkelingsorganisaties. Zij werken voor organisaties die zich inzetten voor de rechten van vrouwen in hun land. Het Humanistisch Overleg Mensenrechten heeft hen uitgenodigd om samen te werken aan een vaste plaats voor de rechten van vrouwen binnen ontwikkelingssamenwerking.

Of het nu gaat om steun aan een AIDS-programma of het verlenen van voedselhulp, beleidsmakers moeten zich afvragen of het effect hiervan anders kan zijn voor mannen dan voor vrouwen. De inbreng van vrouwen in het Zuiden is van groot belang bij het zoeken naar oplossingen, als er inderdaad ongewenste verschillen optreden. Zij zijn de direct belanghebbenden. Zij zijn uiteindelijk ook degenen die keuzes moeten kunnen maken over hun leven. De uitgenodigde vrouwen hebben ieder een brede ervaring op het gebied van mensenrechten, rechten van vrouwen en gezondheid van vrouwen. De dialoog met Nederlandse organisaties en Nederlandse overheid belooft dan ook interessant te worden.


NOOT: De gasten uit het Zuiden zijn: Shireen Huq van Naripokkho uit Bangladesh, Ana Maria Pizarro van S.I. Mujer uit Nicaragua, Maria Herminia Graterol van IWRAW-AP uit MaleisiŽ en Jane Kiragu van FIDA uit Kenia. Het programma is deels besloten, maar in overleg kan aan onderdelen deelgenomen worden. Voor meer informatie hierover, of als u geinteresseerd bent om een van de vrouwen te interviewen, kunt u contact opnemen met de project manager, Saskia Bakker, Humanistisch Overleg Mensenrechten: 030-2334027 of s.bakker@hom.nl.