zaterdag 5 december 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Nr. 05
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2002
 >  DECEMBER  >  NR. 05 

Astrid Feiter, politiek redacteur Opzij

Tweede Kamer: subsidiestop op emancipatie.nl van de baan.

De Tweede Kamer dwingt LPF-staatssecretaris Phoa (Emancipatie en Familiezaken) zijn besluit terug te draaien om de website van de Stichting Emancipatie Online niet langer te subsidiëren. Dat bleek vandaag tijdens het begrotingsdebat van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tijdens dat debat bleek dat een amendement van SP-Kamerlid De Ruiter, waarin hij vraagt de subsidie voor volgend jaar te handhaven, zeker de steun krijgt van CDA, PvdA, D66 en GroenLinks.

De Tweede Kamer vindt het een gotspe dat de staatssecretaris de subsidie op het ‘burger’-initiatief wil offeren en in plaats daarvan eigen websites wil opzetten. “Deze website heeft vlucht genomen en levert een belangrijke rol aan het emancipatiedebat. U zou dat moeten steunen”, onderbouwde SP-kamerlid De Ruiter zijn amendement. CDA-kamerlid Verburg noemde het besluit van staatssecretaris Phoa in tegenspraak met het kabinetsbeleid, dat erop gericht is burgers te stimuleren bij hun bijdrage aan de samenleving.

Ook staatssecretaris Phoa liet blijken dat hij vindt dat de website een waardevolle bijdrage levert aan het emancipatiedebat. Ter voorbereiding op zijn functie en bij het schrijven van de Emancipatiebeleidsbrief voor het jaar 2003 heeft hij de debatten op deze website gebruikt, vertrouwde hij de Tweede Kamer toe tijdens het debat. Desalniettemin bleef hij bij zijn besluit de subsidiekraan dicht te draaien met als argument dat hij geen onderscheid wilde maken in zijn subsidiebeleid; ook andere websites verliezen hun subsidie vanaf volgend jaar. De Tweede Kamer gaat hem nu dwingen dit besluit te herzien. De stemming over dit amendement vindt volgende week plaats.