donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 228
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  221-230
 >  228 
NIEUWSBRIEF NR 228

hspace=0

Nieuwsbrief 228 (12 t/m 18 maart 2007)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.


NIEUWS
 • abortus > of afstand doen?
  • Ronald van Geenen, Kees Wessels: Huisartsen keren zich tegen abortusbeleid (AD, 13 maart 2007). De meeste huisartsen weigeren zwangere vrouwen die een abortus willen, te wijzen op de mogelijkheid het kind af te staan voor adoptie. Zelfs als het kabinet artsen wettelijk verplicht de keuze voor adoptie aan te kaarten, zullen ze dat niet doen, zo blijkt uit een steekproef van AD. ,,Wat ons betreft kan het afstaan van een kind geen alternatief zijn voor abortus,’’ zegt Saskia Danse van de KNMG.
   • Ronald van Geenen, Kees Wessels: Adoptievraag 'gênant en gruwelijk' (AD, 13 maart 2007). Patiënt: ,,Dokter ik ben ongewenst zwanger en overweeg abortus.’’ Huisarts: ,,Heeft u ook wel eens over adoptie nagedacht?’’ Zo ziet het nieuwe kabinet het gesprek in de spreekkamer het liefste gaan, in het streven het aantal abortussen terug te dringen. Maar daar denken de huisartsen héél anders over. ,,Het is een vol-ko-men minachting van de patiënt als ik dat zou doen,’’ zegt Bart Bruijn (47), huisarts in Streefkerk.
 • Arabische wereld:
  • Judith Neurink: Arabische wereld | Zonder vrouwenrechten blijft vooruitgang uit (Trouw, 14 maart 2007). Als de positie van de vrouw niet verbetert, kan de Arabische wereld echte vooruitgang wel vergeten. Dat stelt een UNDP-rapport over de ontwikkelingen in die regio. „Vrouwen zijn de mannen in het onderwijs in sommige Arabische landen al voorbijgestreefd”, zegt UNDP-directeur Amat Al Alim Alsoswa. „In aantallen, en vaak zijn ze ook beter. Dat laat zien dat als er een wil is* want tegelijkertijd zijn de meeste analfabeten in de Arabische wereld nog steeds vrouw.”
 • arbeid > stress:
  • Ronald van Geenen: 'Vrouwen nemen veel meer op zich' (AD, 13 maart 2007). Mannen presteren op het werk meer dan vrouwen, vooral omdat zij beter omgaan met stress, concludeert LifeGuard in een onderzoek.. Het AD legde dit voor  aan medewerkers op het stadskantoor van de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. Amber Hes: ,,Mannen minder stress? Ja logisch, dat komt omdat zij maar één ding tegelijk aankunnen, duidelijk.’’
 • economie:
  • Mannen het meest optimistisch over economie (CBS webmagazine, 12 maart 2007). Mannen en hoger opgeleiden zijn aanmerkelijk optimistischer over de economische toekomst dan gemiddeld. Mannen hebben aanzienlijk meer vertrouwen in de economie dan vrouwen. Het saldo van optimisten en pessimisten lag bij mannen gemiddeld 20 punten hoger. Mensen met werk hebben meer vertrouwen in de economische toekomst dan mensen zonder werk of met een klein baantje. Daarnaast zijn paren (met of zonder kinderen) positiever gestemd dan alleenstaanden en eenoudergezinnen.
 • emancipatiebeleid > reactie eindrapportage Visitatiecommissie emancipatie:
 • Europese Unie:
  • Bevordering van gelijke kansen voor vrouwen en mannen (Europees Parlement, 13 maart 2007). Het Parlement roept de Europese Commissie op om praktisch gevolg te geven aan de Routekaart voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vaderschapsverlof moet overal mogelijk zijn en niemand mag vrouwen dwingen een burqa te dragen.
 • gelijke beloning:
  • Minister Plasterk wil verschil loon mannen en vrouwen halveren (De Volkskrant, 15 maart 2007). Verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen die bij de rijksoverheid werken, moeten binnen vier jaar tijd gehalveerd worden. Daar wil minister Ronald Plasterk (Onderwijs), die verantwoordelijk is voor emancipatie, de komende vier jaar aan werken.
  • Toespraak minister Plasterk bij congres Captains of HRM (Ministerie van OCW, toespraken, 15 maart 2007).Vorige week hoorde ik dat maar 16 procent van de Nederlandse ondernemers meer vrouwelijke managers zou willen. Wat is er tegen een vrouwelijke manager, vraag je je af. Volgens mij heeft het veel te maken met verkeerde beeldvorming. Een manager is voor veel mensen nog altijd een blanke man van vijftig jaar in een grijs pak. Maar dat beeld is niet meer van deze tijd. Het kan anders. En het moet ook anders. Daar ga ik als minister van Emancipatie de komende jaren mijn best voor doen.
 • homohuwelijk :
  • Onnodige opwinding over homohuwelijk (Volkskrant, 15 maart 2007, opinie). Voorop dient te staan dat aan het homohuwelijk niet mag worden getornd. In weerwil van alle opwinding doet het regeerakkoord dat ook niet. Bonaire kan zich daar dan ook niet op beroepen.
  • Ook Saba en St Eustatius tegen homohuwelijk (AD, 15 maart 2007). Net als op Bonaire zijn ook de Antilliaanse eilanden Saba en Sint Eustatius niet van plan het afsluiten van homohuwelijken toe te staan op hun eiland als ze een bijzondere gemeente van Nederland worden. Volgens gedeputeerde Roy Hooker op Sint Eustatius moet Nederland er rekening mee houden dat de culturele normen en waarden op het eiland anders zijn dan in Nederland.
  • Bonaire wil geen homohuwelijken (RefD, 13 maart 2007). Tussen het Antilliaanse eiland Bonaire en Nederland dreigt een conflict over het sluiten van zogeheten homohuwelijken. UDP-leider Booi wil onderhandelen maar is wel duidelijk over zijn einddoel: „We worden een gemeente met afwijkende mogelijkheden. Wij willen als aparte regeling dat er geen homohuwelijken op Bonaire worden voltrokken.”
 • ICT:
 • Joke Smitprijs:
  • Groningen | Winnaar Joke Smit-prijs James gehuldigde op stadhuis (groningen.nl, 16 maart 2007). Het Groningse stadsbestuur heeft het vrouwencollectief James gehuldigd op het stadhuis. Dit collectief uit Groningen heeft de Joke Smit-prijs voor emancipatie gekregen. De vijf vrouwen van James bedenken projecten die de deelname van vrouwen aan de maatschappij moeten bevorderen. [...] Directeur Riekje Kok van Toevluchtsoord kreeg een eervolle vermelding. Zij won 22 jaar eerder al de Joke Smit-prijs.
 • kerkgenootschappen:
  • Paus houdt vast aan verplicht priestercelibaat (Volkskrant, 12 maart 2007). De paus stelt ook het homohuwelijk aan de orde. De kerk kan niet anders dan zich verzetten tegen de officiële bevestiging van relaties van twee mensen van hetzelfde geslacht. Katholieke politici hebben daarom de morele plicht zich tegen het homohuwelijk te verzetten, zoals zij ook abortus en euthanasie moeten afkeuren.
 • loverboys:
  • Nederlandse meisjes voor prostitutie Antwerpen geronseld (Volkskrant, 10 maart 2007). Van de 561 prostituees die vorig jaar in Antwerpen werden geregistreerd, zijn er 202 van Nederlandse komaf. De meeste Nederlandse meisjes werden als minderjarige geronseld door een loverboy en moeten de grens oversteken zodra ze meerderjarig zijn.
 • maatschappelijke ondersteuning > emancipatie-effectrapportage:
  • Vrouwen in de Raad willen onderzoek naar effect van WMO op emancipatie (Residentie.net, 13 maart 2007). In het kader van Internationale Vrouwendag hebben alle vrouwen in de Haagse raad het initiatief genomen voor een onderzoek naar de effecten van de invoering van de WMO op de emancipatie van vrouwen. Zij willen dat de Haagse Rekenkamercommissie dit onderzoek uitvoert.
 • Polen:
 • sport > vrouwenvoetbal:
  • Stephan Bol: Vrouwenvoetbal aan de man brengen (ND, 10 maart 2007). Vrouwensport krijgt steeds meer aandacht in Nederland. ,,Het mannenwereldje laat niet snel dames toe’’, zegt Rik de Groot, coach van het eerste dameselftal van hoofdklasser Saestum. ,,Bij volleybal en korfbal doen ze dat wel, dat zijn wat ruimer denkende mensen.’’ Wil de eredivisie voor vrouwen slagen, dan moeten de profclubs die meedoen zich volgens De Groot openlijk uitspreken voor het vrouwenvoetbal.
  • Ilse Bol en Stephan Knol: KNVB bouwt aan eredivisie vrouwenvoetbal (ND, 10 maart 2007). De KNVB gaat voetbalsters selecteren voor de clubs die deelnemen aan de nieuwe eredivisie voor vrouwen. De eredivisie voor vrouwenteams is een initiatief vanuit de KNVB. Door sponsoring is het mogelijk dat voetbalsters straks zes keer per week kunnen trainen. Om dit te bereiken zullen er ook regelingen getroffen worden met school en werk van de speelsters, die voorlopig wel op amateurbasis blijven spelen.
 • tijdschriften:
  • Mirjam Keunen : 'Een middenklasser voor mama' (NRC-Handelsblad, 9 maart 2007). De ANWB komt volgende week met een gratis autokrant, gericht op mannen én vrouwen. Want hij wil graag BMW rijden, „ maar zij let op veiligheid en verbruik.” Uit onderzoek bleek dat ruim tweederde van de vrouwen zegt een doorslaggevende stem te hebben bij de keuze van een auto. „Zij ziet de auto als vervoersmiddel en niet als expressie van het ego’’, zegt Van Woerkom.
 • Turkije:
  • Ruim 35 deskundigen gaan Turkije ondersteunen bij emancipatie (SZW, maart 2007). Ruim 35 Nederlandse deskundigen onder leiding van SZW gaan Turkije ondersteunen bij de bevordering van gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Zij uiteenlopende trainingen verzorgen voor medewerkers van Turkse maatschappelijke en overheidsorganisaties. De EU is akkoord gegaan met een Nederlands projectvoorstel en stelt 1,7 miljoen euro ter beschikking. 
 • Verenigde Naties:
  • Rob Vreeken: Het zijn vooral mannen bij de VN (Volkskrant, 13 maart 2007). Mensenrechten vormen een ‘minuscuul’ onderdeel van het VN-systeem. Vrouwenrechten komen er helemaal bekaaid af. Interview met Louise Arbour, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. 'Toen ik in 2004 in Genève begon, verbaasde het me zeer hoe weinig er aan gender werd gedaan, ook door het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten. . Ik werk er hard aan vrouwenrechten een plaats te geven in het hart van het VN-systeem. Ik heb een gender-unit in het leven geroepen. Ik werk er hard aan om de VN-commissie voor het beëindigen van discriminatie van vrouwen, uit New York naar Genève te krijgen.'
 • VN-Vrouwenverdrag > gevolgen voor Nederland:
  • Follow-up Concluding Comments van het CEDAW. Brief dd. 7 maart 2007 van het Netwerk Vrouwenverdrag aan minister Plasterk (Emancipatie). Het Netwerk dringt er bij minister Plasterk op aan, de aanbevelingen van het CEDAW dd. februari 2007 uit te voeren. Bijvoorbeeld: met een kabinetsstandpunt over de wijze waarop ze worden uitgevoerd, en financiering van organisaties om de implementatie van het VN-Vrouwenverdrag kritisch te blijven volgen.


NIEUWSARCHIEF (berichten van vóór 9 januari 2006)
 • beeldvorming:
  • Hella Kuipers: Vrouwendag (Trouw, 6 maart 2007). 'Haar boeken waren vooral geliefd bij vrouwen,' aldus de ANP-nieuwslezer bij het verscheiden van Marianne Fredriksson. Ondertiteld: dus, heren, van groot belang was zij niet.
 • emancipatiebeleid:
  • Tweede Kamer | Verslag een Algemeen Overleg van de Vaste Commissie voor SZW met Minister De Geus, 8 februari 2007. Dit was het eerste overleg dat de Vaste Commissie voor SZW in haar - sinds de Kamerverkiezingen van november 2006 - nieuwe samenstelling voerde met de vertrekkende coördinerend bewindspersoon emancipatiebeleid, Minister De Geus van SZW. Uit het verslag:
   '[...] De minister onderschrijft de mening van de Visitatiecommissie Emancipatie dat het verstandig is een coördinerend bewindspersoon voor dit beleidsterrein te houden, maar dan moet deze wel worden toegerust met instrumenten en bevoegdheden, zodat hij of zij kan aanjagen, stimuleren, maar ook kan interveniëren bij andere departementen als dat beleidsmatig noodzakelijk is. Het gaat niet meer zozeer om wetgeving, als wel om het verbeteren van uitvoeringsprocessen op het gebied van arbeid, integratie en aspecten die te maken hebben met cultuurachterstanden. Er moet nu in de praktijk resultaat worden geboekt en er moet een verbinding worden gelegd met de andere portefeuilles, zodat niet slechts wordt verwezen naar de coördinerend bewindspersoon'.Over dit onderwerp hield Karina Schaapman
op 7 maart de Aletta Jacobs-lezing. Meer informatie.

Hoerenlopen is niet normaal

Woensdag 7 maart j.l. verscheen het pamflet Hoerenlopen is niet normaal van Karina Schaapman.
Iedere opgroeiende man in onze maatschappij voelt wellicht weleens de aandrang om een ander eens flink in elkaar te rammen – om wat voor reden dan ook. In dat geval, zo hebben we collectief besloten, past het in het proces van volwassenwording om die driften te kanaliseren en te leren beheersen. Het in elkaar slaan van een ander mens is bij wet verboden, maar bovenal vinden we dat onfatsoenlijk. Wij creëren geen van overheidswege gereguleerde en gelegaliseerde kaste van ‘dienstverleners’ die zich betaald in elkaar moeten laten meppen.
Bij prostitutie redeneren we heel anders. Iedere opgroeiende man in onze maatschappij voelt weleens de aandrang om seks te hebben met een vrouw, zonder dat hij contact hoeft te maken. Gewoon een wip. De gemakkelijkste manier om die behoefte te bevredigen is door naar de hoeren te gaan. In dat geval, zo hebben we collectief besloten, moet deze behoefte gefaciliteerd worden. De wetgeving is erop gericht de omstandigheden voor de dienstverlenende vrouwen enigszins aanvaardbaar te houden. Maar er is bijna niemand die de behoefte zelf kritisch bevraagt. Waarom zeggen we eigenlijk als samenleving ook in dit geval niet dat het tot het proces van emotionele volwassenwording behoort om deze driften te kanaliseren?
Met de opheffing van het bordeelverbod in 2000 is vrijwillige prostitutie in Nederland legaal en dus normaal geworden. De meerderheid van de prostituees werkt nog altijd onder dwang. Hun vrijheid is relatief. Toch is er een hardnekkig beeld dat vrijwillige prostitutie bestaat en dat sekswerk gewoon werk is. Zijn we niet doorgeschoten in onze liberale houding ?

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


SERVICEPAGINA

CSW-vergadering in New York, 26 februari - 9 maart 2007:


AKTUEEL

Agenda > Toegevoegd:

 • vrijdag 23 maart 2007: publieksbijeenkomst Netwerk VN-Vrouwenverdrag ter presentatie van de uitkomsten van het oordeel dat het toezichthoudend comité voor het VN-Vrouwenverdrag dan inmiddels heeft gegeven over de Nederlandse naleving van dat verdrag. Utrecht, De Kargadoor, 14.00 - 16.00 uur.

 • Op maandagmiddag 16 april 2007 (13.00 - 17.30 uur) organiseert de Visitatiecommissie Emancipatie een openbare conferentie ter afsluiting van de visitatierondes 2005-2006. Met onder meer:
  • een toespraak van Minister Ronald Plasterk van OCW, de nieuwe coördinerend bewindspersoon emancipatiebeleid.
  • Onder leiding van Astrid Feiter debatteert een panel (Secil Arda, Christien Brinkgreve, Agnes Jongerius, Trude Maas en Joop Schippers) over het thema 'Betaald werk: vrije keuze of dure plicht ?'
  • Saskia Keuzenkamp presenteert de resultaten van een enquête onder de Nederlandse bevolking naar toekomstverwachtingen ten aanzien van emancipatie(beleid); Joyce Outshoorn zet deze resultaten in internationaal perspectief.
  • VCE-voorzitter Tineke Lodders leidt de conferentie in en sluit deze af.
 • Belangstelling ? Lees de uitnodiging en meld u aan.

 

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


VARIA

Signalementen:


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF 

Begin november 2006 is de verzending van de nieuwsbrief gelijkebehandeling.nl en de nieuwsbrief emancipatienl hervat. Vul uw e-mailadres in om een of beide nieuwsbrieven te ontvangen.
  

e-mailadres: 

  

Selecteer uw interesses:

Nieuwsbrief emancipatie.nl [*]:

Nieuwsbrief gelijkebehandeling.nl:

Perslijst stichting emancipatie online:

Inschrijven      Uitschrijven

 

[*] NB: De nieuwsbrief emancipatie.nl wordt ook toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.