woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 208
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  201-210
 >  208 
NIEUWSBRIEF 208

 hspace=0

Nieuwsbrief 208 (9 t/m 15 januari 2006)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.


NIEUWS

 • abortus > Italië:
  • Honderdduizenden progressieve Italianen de straat op (Volkskrant, 14 januari 2006). Honderdduizenden Italianen zijn zaterdag de straat op gegaan voor de verdediging van het recht op abortus en voor de invoering van geregistreerd partnerschap (Pacs) of homohuwelijk. In Milaan protesteerden zij tegen pogingen van de Rooms-Katholieke Kerk om te knibbelen aan het verworven recht op abortus. Zij riepen slogans als ‘No al controllo del corpo della donna.’ In  Rome riepen ze slogans als ‘Libero amore in libero stato’.
 • abortus > Verenigde Staten:
  • Abortus weer testcase voor opperrechter (ND, 10 januari 2006). De hoorzitting van de Senaatscommissie met Samuel Alito, beoogd kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, is gisteren van start gegaan. Opnieuw zet abortus het debat op scherp. De abortuskwestie zal de toon zetten. Alito heeft onder wijlen president Reagan te kennen gegeven dat er geen 'recht op abortus' kan worden afgeleid uit de Amerikaanse grondwet.
 • abortus > meisjesfoetussen > India:
  • Meisjes in India massaal geaborteerd (Trouw, 9 januari 2006). In India zijn in de afgelopen twee decennia mogelijk tien miljoen ongeboren meisjes zonder medische redenen geaborteerd. Vooral in gezinnen met hoger opgeleide ouders is het tekort aan meisjes opvallend. Canadese en Indiase onderzoekers zeggen in het medische vakblad The Lancet geen andere verklaring te kunnen vinden voor de scheve meisjes-jongensverhouding. In 1994 is in India geslachtsbepaling voor de geboorte verboden als die louter dient ter voorkoming van de geboorte van meisjes.
 • anticonceptie:
  • Margreet Vermeulen: Nederlandse vrouwen lijken pilmoe (De Volkskrant, 13 januari 2006). De Nederlandse vrouw is aan het experimenteren met nieuwe voorbehoedsmiddelen. Volgens gynaecologen en seksuologen is de Nederlandse vrouw pilmoe en op zoek naar alternatieven. Inmiddels heeft 15 procent van de vrouwen die aan anticonceptie doen een nieuw hormoonhoudend spiraal laten plaatsen.
 • arbeid:
  • Werkgelegenheid Noord-Nederland maakt inhaalslag (DFT, 9 januari 2006). Het komend jaar zal de werkgelegenheid in Noord-Nederland sneller groeien dan landelijk. In 2004 kwam de groei van het aantal banen uitsluitend ten goede aan vrouwen. Het aantal door vrouwen bezette banen steeg in dat jaar in het Noorden met 1% per jaar, terwijl de werkgelegenheid bij de mannen juist met 1,3% afnam. Volgens de onderzoekers komt dat door de gestegen werkgelegenheid bij de overheid, het onderwijs en in de zorgsectoren.
  • Diana Simons: Geen onderscheid tijdelijke en vaste krachten (Planet.nl, 9 januari 2006). Een werkgever mag in de arbeidsvoorwaarden geen onderscheid maken tussen werknemers met een contract voor onbepaalde tijd en bepaalde tijd, zo oordeelt de Commisse Gelijke Behandeling.
  • Kwart werknemers ontevreden over duur arbeidweek (Intermediair, 9 januari 2006). Veel werknemers hebben behoefte het aantal uren dat ze werken aan te passen aan hun leefsituatie. Het zijn vooral vrouwen die hun werkweek aanpassen aan hun gezinssituatie. De meeste mannen blijven fulltime werken tijdens hun loopbaan. Aanvullend onderzoek toont dat bij mannen de kans op een deeltijdaanstelling vooral groot is onder hoogopgeleiden, werknemers met jonge kinderen en werknemers die werken in ‘deeltijdvriendelijke’ organisaties.
 • conflictbeheersing:
  • Bijna helft van de bevolking is tegen missie naar Uruzgan (De Volkskrant, 13 januari 2006). Een militaire missie naar Afghanistan heeft geen draagvlak. Slechts één op de drie Nederlanders is voorstander en 45 procent is uitgesproken tegen. Dat blijkt uit een enquête die het onderzoeksbureau TNS NIPO donderdag in opdracht van de Volkskrant heeft uitgevoerd. De verschillen in sekse en leeftijd zijn opvallend groot. Van de mannen is 48 procent voor uitzending en 37 procent tegen. Vrouwen oordelen volstrekt anders over deze kwestie: 19 procent voor en 52 procent tegen. Jongeren denken er ook zo over: 25 procent voor en 48 procent tegen. In de groep tussen 35 en 55 jaar houden voor- en tegenstanders elkaar in balans: 41 procent.
 • diversiteit:
  • Nieuwjaarsboekje 'Voor meer diversiteit in onze democratie' (E-Quality.nl, januari 2006). De gemeenteraadsverkiezingen van 2006 komen eraan! De kandidatenlijsten zijn inmiddels vastgesteld, de campagnes gaan beginnen. Diversiteit staat al jaren op de politieke agenda, en gelukkig boeken we vooruitgang. In de landelijke en provinciale politiek zijn steeds meer vrouwen en mannen van verschillende etnische achtergronden actief. Dat geeft hoop voor de toekomst: meer diversiteit in politieke besturen is wel degelijk te bereiken.
 • echtscheidingen:
  • Aantal echtscheidingen neemt weer toe (CBS webmagazine, 9 januari 2006). In 2005 steeg het aantal echtscheidingen tot 33.000, 2.000 meer dan in 2004. Botsende karakters en ‘iemand anders in het spel’ worden het vaakst genoemd als redenen voor echtscheiding. Eén op de vijf gescheiden vrouwen noemt lichamelijk geweld als reden om de relatie te verbreken. Ook verslavingsproblemen worden door één op de vijf vrouwen genoemd als reden voor echtscheiding.
 • gelijke beloning > jongeren:
  • Elsbeth Stoker: Loon meisjes 3% lager dan dat van jongens (Volkskrant, 10 januari 2006), Meisjes die beginnen op de arbeidsmarkt verdienen bijna 3 procent minder dan jongens die hetzelfde werk doen. Jongens profiteren daarnaast vaker van extraatjes, zoals mobiele telefoons, onregelmatigheidstoeslagen en lease-auto’s.het verschil kan volgens het FNV-onderzoek ook duiden op discriminatie. De meisjes halen deze achterstand op latere leeftijd niet meer in.
  • Koopkracht jongeren keldert met 15% (FNV, 9 januari 2006). Uit het FNV-onderzoek '' Jongeren verdienen beter' dat via de vergelijkingsite www.loonwijzer.nl onder 30.000 jongeren tussen de 15 en 30 jaar is gehouden: De onderzoekers keken op verzoek van de FNV ook naar de beloningsverschillen tussen werkende jonge mannen en vrouwen. En dan blijkt dat de ongelijkheid al op jeugdige leeftijd ontstaat. Rekening houdend met factoren als leeftijd, opleiding, promotie, sector en dergelijke rolt er een onverklaarbaar verschil uit van gemiddeld bijna drie procent.
  • J. Mur en C. van Rij: Beloningsverschillen bij jongeren. Onderzoek door Regioplan in opdracht van het FNV, december 2005
 • geweld tegen vrouwen:
  • Froukje Santing: Therapie voor agressieve mannen: ga douchen (NRC-Handelsblad, 13 januari 2006). Vrouwen die worden geslagen door hun man blijven meestal toch bij hem. Een nieuwe therapie die zich op beide partners richt, boekt succes.
 • mensenhandel/prostitutie:
  • Peter Groenendijk: Klant moet seksslavernij aangeven (AD, 12 januari 2006). Slachtoffers van gedwongen prostitutie komen vaak uit het buitenland. Het ministerie van Justitie lanceert vandaag een campagne tegen gedwongen prostitutie. In samenwerking met de anonieme tiplijn M wil de overheid klanten van prostituees aanmoedigen om informatie door te spelen aan de politie. In 2004 kwamen bij de politie ruim 600 tips binnen over gedwongen prostitutie. Justitie denkt dat de werkelijke omvang van het probleem vele malen groter is.
  • Start campagne tegen mensenhandel. Meld gedwongen prostitutie! (Justitie, 12 januari 2006). Schijn bedriegt!  Onder die titel start Stichting Meld Misdaad Anoniem vandaag in opdracht van het ministerie van Justitie een campagne tegen gedwongen prostitutie, een vorm van mensenhandel. Via advertenties die leiden naar een internetsite worden klanten via een korte animatie verleid met uitdagende beelden, maar uiteindelijk worden zij steeds indringender geconfronteerd met signalen van dwangarbeid in de prostitutie. Tot slot volgt een oproep om misstanden door te geven aan de politie of anoniem via 0800-7000.
 • moslim:
  • Ali Eddaoudi: Moslimbroeder, wees goed voor uw vrouw (Trouw, Opinie, 14 januari 2006). We kunnen de ogen niet meer sluiten: de moslimvrouw wordt onderdrukt. Moslim-mannen én vrouwen moeten er stelling tegen nemen: dit kan niet. Vrouwenonderdrukking binnen de zogeheten moslimgemeenschap is een heet hangijzer en een veelbesproken thema. Moet ik er dan ook nog over schrijven, vraag ik mezelf, moslim, al enige tijd af. Het antwoord is moeilijk, zoals het probleem van vrouwenonderdrukking ook complex is en niet voor iedere leek te begrijpen. Al gauw vervallen buitenstaanders in allerlei clichés en worden hun vooroordelen zomaar bevestigd.
 • politieke rechten > SGP:
  • hspace=0 Portret van de SGP (netwerk.tv, 10 januari 2006). De afgelopen maanden volgde Netwerk SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies en zijn medewerkers, een tijd dat de partij in zwaar weer verkeert. Vanavond zendt Netwerk het eerste televisieportret uit dat ooit over de SGP is gemaakt. Nooit eerder gaf de partij een kijkje in de eigen keuken.
   • Rinder Sekeris: Mannen van de SGP mijden tv niet meer (ND, 10 januari 2006). De actualiteitenrubriek Netwerk (EO, KRO, NCRV) besteedt een complete uitzending aan de SGP. De special De mannen van de SGP laat zien wat zoal bij de Tweede-Kamerfractie passeert en hoe het vrouwenstandpunt de gemoederen van de mannenbroeders én de secretaresse van de fractie beroert.
  • CDA Huizen tegen lijstverbinding met SGP (RefD, 12 januari 2006). Het CDA in Huizen gaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen geen lijstverbinding aan met de plaatselijke SGP, omdat de christendemocraten zich niet kunnen vinden in het vrouwenstandpunt van de SGP.
 • 'prijzen' > vakbondsvrouw van de eeuw:
  • Alida de Jong vakbondsvrouw van de eeuw (FNV.nl, januari 2006). Vakbondsman van de eeuw is niet Wim Kok, maar NVV-oprichter Henri Polak. Dat was de uitkomst van een peiling op internet bij het honderdjarig bestaan van de FNV. Wie was de vakbondsman van de eeuw? En wie de vakbondsvrouw? Wat is de staking van de eeuw? Bezoekers van de geschiedenissite van de FNV kregen zeventien meerkeuzevragen voorgeschoteld in het kader van het honderdjarig bestaan van de FNV.


NIEUWSARCHIEF (berichten van vóór 9 januari 2006)
 • armoede:
  • Annelou Ypeij: Arme, arme vrouwen (NRC-Handelsblad, Opinie & Debat, 7 januari 2006). Het maatschappelijke debat over armoede in Nederland gaat zelden over het feit dat er meer vrouwen arm zijn dan mannen. Als we armoede beter willen begrijpen, dienen we niet alleen rekening te houden met etniciteit, maar ook met het feit dat het vaak om vrouwen gaat. We hebben dus een genderperspectief nodig. Armoede is niet zozeer een individueel, maar een structureel probleem. De structuren van onze samenleving zijn zodanig, dat mensen op basis van persoonlijke kenmerken - leeftijd, opleiding, gezondheid, etniciteit en, niet in de laatste plaats, geslacht - worden uitgesloten. En juist de kruispunten van deze persoonlijke kenmerken veroorzaken ernstige vormen van sociale ongelijkheid.
 • emancipatieproces > Women Inc.:
  • Fotoreportage Women Inc. (zijaanzij, nummer 2006 - 8). Duizenden dames kwamen naar Amsterdam om met elkaar te discussiëren, te dansen en om elkaar te inspireren. Women Inc was een groot succes. Mede door het grote aantal aanwezige vrouw-vrouwen !
 • omgangsrecht:
  • De pijn van de meemoeder (zijaanzij, nummer 2006 - 8). Jaren deelde je lief en leed met je partner en jullie kinderen. Nu ga je uit elkaar. Tot je ontzetting zegt jouw ex dat ze niet wil dat jij je kinderen nog ziet. Want jij bent biologisch gezien toch ‘niets’ van hen. Hier kun je je niet bij neer leggen. Wat zijn de rechten van de meemoeder ?
 • Wet maarschappelijke ondersteuning:
  • Emancipatie-effecten van de WMO (VWS, 23 december 2005). Staatssecretaris Ross  gaat de emancipatie-effecten van de Wet maatschappelijke ondersteuning drie jaar na ingang van de wet evalueren. Emancipatie-effecten op de Wmo zullen volgens de onderzoekers mede bepaald worden door de ontgroening en de vergrijzing.

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


ONZE ANDERE SITES

gelijkebehandeling.nl:

vrouwendag.nl:


SERVICEPAGINA

Oproepen:

 • Steun de email-actie Seksuele intimidatie! Eight women workers wit Pepsico Poland who were victims or witnesses of sexual harassment by one of the supervisors were fired or forced to resign in December 2004. Now also the Union-Chairman is sacked for assisting the victims. Pepsico Poland refuses to adress sexual harassment on the plant. Send a solidarity-mail!
 • Onderzoek naar sociale uitsluiting van homojongeren. In december 2005 startte in onderzoek naar de uitsluiting van lesbische, homo, biseksuele inkomsten de jongeren in Europa. De onderzoekster, Judith Takács, vraagt om medewerking in de vorm van ervaringen van homojongeren met sociale uitsluiting. Zij vraagt homo-organisaties en antidiscriminatie organisaties in verschillende landen om hulp. Het gaat haar vooral om onderzoeksgegevens en om concrete voorbeelden van discriminatie en uitsluiting. De taal van het onderzoek is Engels, maar ook Nederlands materiaal is welkom. Daarnaast heeft Takács een vragenlijst gemaakt, die bedoeld is voor homojongeren zelf. Je kunt hem vinden op Tolerante Scholen Net (klik op deze link). De onderzoekster vraagt ook om deze vragenlijst zo breed mogelijk te verspreiden.

AKTUEEL

Agenda > Toegevoegd:

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


DEN HAAG


VARIA

Signalementen (tekst niet online):

 • Van der Vlies weer lijsttrekker SGP (Telgraaf, 10 januari 2006). ... De onrust in de partij rond het vrouwenstandpunt is voor hem de belangrijkste reden om de kar opnieuw te willen trekken.
 • Marc van den Eerenbeemt: Duelleren om vrouw 'normaal' bestraft (Volkskrant, 7 januari 2006). Wie wil vechten om een vrouw moet snel zijn. Vanaf begin februari is namelijk het klassieke tweegevecht niet langer apart strafbaar. Vanaf die datum wordt duelleren voorgoed berecht onder de gewone wetsartikelen rond moord, doodslag en mishandeling.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.