donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 203
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  201-210
 >  203 
NIEUWSBRIEF 203

 hspace=0

Nieuwsbrief 203 (28 november t/m 4 december 2005)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.


NIEUWS

 • abortus > andere landen:
  • Hof VS buigt zich weer over abortus (RefD, 30 november 2005). Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich woensdag voor het eerst in vijf jaar over een abortusdossier. Het gaat hier om een wet van de staat New Hampshire die minderjarigen verplicht hun ouders te informeren wanneer zij besluiten tot een abortus.
  • Liechtenstein kiest voor legalisering abortus (AD, 27 november 2005). Bijna 80% van de Liechtensteiners heeft zondag per referendum gestemd voor de legalisering van abortus. Tot nu toe kon abortus in het ministaatje worden bestraft met maximaal een jaar gevangenisstraf. Naar schatting vijftig vrouwen weken jaarlijks naar het buitenland uit om de procedure te laten uitvoeren. Van de Europese landen is abortus nu alleen verboden in Malta en Ierland.
 • aids:
  • Sterfte door aids stabiel (CBS webmagazine, 28 november 2005). Hieruit: Nog steeds zijn vooral mannen het slachtoffer, maar het aandeel vrouwen neemt toe. Vrouwen overlijden gemiddeld jonger dan mannen.
 • arbeid > discriminatie/gelijke behandeling:
  • PvdA wil boete discriminerende advertentie (RefD, 1 december 2005). Werkgevers moeten een boete krijgen als ze personeelsadvertenties plaatsen waarin wordt gediscrimineerd op leeftijd, etniciteit, gezondheid of sekse. Dat voorstel deed Jet Bussemaker (PvdA) bij het debat over de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt.  
  • 'Vrouwen welkom op onderzeeërs' (RefD, 30 november 2005). De Koninklijke Marine is bereid de onderzeedienst open te stellen voor vrouwen. De marine breekt daarmee met een lange traditie. Voorstel is om verder onderzoek te doen naar de haalbaarheid van vrouwen op onderzeeboten. In Noorwegen en Duitsland is het al langer gebruikelijk dat vrouwen deel uitmaken van de bemanning van onderzeeboten.
 • armoede:
  • Kabinet heeft nauwelijks oog voor armoede. SCP verwijt regering te weinig gerichte maatregelen (Trouw, 30 november 2005). De armoede is sinds 2002 toegenomen van 8,8 procent naar 10,5 procent van alle huishoudens.  ... De invloed van inkomensafhankelijke uitkeringen blijkt gering, stelt het SCP. Uit onderzoek blijkt dat gezondheid, opleiding, leeftijd en geslacht bepalende factoren zijn voor uitkeringsgerechtigden om naar werk te zoeken. Het SCP adviseert het kabinet dan ook om weer een vorm van armoedebeleid te gaan voeren.
  • Armoedemonitor 2005. Armoede toegenomen. Daling verwacht in 2006 (persbericht SCP, 29 november 2005). O.m.: Hoge armoedecijfers onder allochtonen. Het aandeel lage inkomens is hoog bij uitkeringsontvangers jonger dan 54 jaar (48%) en eenoudergezinnen (37%.
  • Armoede treft vooral allochtonen (Telegraaf, 29 november 2005). De armoede in Nederland is de sinds 2002 met 100.000 toegenomen, 10% van alle huishoudens. Hij treft vooral allochtonen. Ook alleenstaande ouders en huishoudens met een uitkering vormen risicogroepen. 
 • emancipatieproces en -beleid > Zweden:
  • Nanda Troost: 'Vrouwen zijn nog steeds bijzaak voor Zweedse politici' (De Volkskrant, 3 december 2005). Zweden is helemaal niet zo feministisch, zegt Gudrun Schyman, voorheen bekend van haar alcoholprobleem. ‘Niemand heeft het over mannen die aan de fles hangen.’ Ze richtte haar eigen partij op en krijgt alle steun.
 • geweld tegen vrouwen > daders:
  • Sheila Kamerman: Therapie stopt jonge groepsverkrachters (NRC-Handelsblad, 29 november 2005). Jeugdige groepsverkrachters plegen na poliklinische behandeling niet opnieuw een zedendelict. Zonder behandeling recidiveert 12%. Van de soloverkrachters pleegt 5% na behandeling opnieuw een zedendelict, zonder behandeling is dat 10%. Zie ook:
   • Sheila Kamerman: 'Ik wist toen nog niet dat het verkeerd was' (NRC-Handeslbald, 29 november 2005). Groepsdaders zijn vaak machotypes met antisociale trekken, zegt Hendriks. Ze hebben een zwak empathisch vermogen (ze kunnen zich niet goed inleven in een ander) en denken egocentrisch.
 • homohuwelijk > Zuid-Afrika:
  • Hof Zuid-Afrika: Huwelijk homo's moet mogelijk zijn (RefD, 1 december 2005). Het constitutionele hof in Zuid-Afrika heeft donderdag bepaald dat huwelijk tussen mensen van dezelfde sekse mogelijk moet zijn. Het heeft een wet die dergelijke verbintenissen verbiedt, ongeldig verklaard en het parlement opgedragen met een nieuwe wet te komen.
 • kinderopvang:
  • Opvang door scholen mist garanties (Volkskrant, 30 november 2005). Gebrek aan buitenschoolse opvang is, vooral voor moeders, reden minder te werken of te stoppen met hun betaalde baan. Als kinderen naar de basisschool gaan, breekt het moment aan waarop ouders werk en zorg voor kinderen niet meer kunnen combineren. Een verplichting voor basisscholen tot buitenschoolse opvang, zal volgens door de Volkskrant geraadpleegde deskundigen niet veel bijdragen aan een verandering hierin. Dit omdat de kwaliteit van de opvang niet wordt gegarandeerd. 'Aantoonbare kwaliteit bepaalt voor de meeste ouders of ze hun kinderen aan een dagopvang toevertrouwen', zegt Marina Pool van de Nederlandse Gezinsraad.
  • Raoul du Pré: Opvang basisschool niet op tijd klaar (Volkskrant, 29 november 2005). Verplichte kinderopvang op basisscholen per 1 januari 2007 is onmogelijk, schrijven de gezamenlijke schooldirecteuren, besturen, onderwijskoepels en lerarenbonden aan de Tweede Kamer. Het kinderopvangplan mist een ‘solide financiële grondslag’ en is daarom gedoemd te mislukken als het kabinet er niet meer geld en tijd voor uittrekt. 'Schoolgebouwen zullen op grote schaal moeten worden uitgebreid en aangepast, nieuwe locaties moeten worden gevonden.'.
  • Kinderopvang door school stuit op verzet Kamer (Volkskrant, 29 november 2005). Het voorstel om scholen zelf kinderen te laten opvangen stuit op groot verzet in de Tweede Kamer, omdat ouders dit moeten gaan betalen en de kwaliteit niet gegarandeerd is. 'Dit betekent een enorme kostenstijging voor de ouders’, vreest VVD-Kamerlid Balemans.
  • Geld voor taallessen, voor- en naschoolse opvang, tegengaan voortijdig schoolverlaten (SZW, 25 november 2005). Gemeenten en scholen kunnen doorgaan met geplande projecten om allochtone vrouwen taalles te geven, de voor- en naschoolse kinderopvang te verbeteren en te voorkomen dat jongeren voortijdig van school gaan. Er is uit de algemene middelen 195 miljoen voor uitgetrokken, omdat sinds oktober het ESF-budget is uitgeput.
 • mantelzorg:
  • De Mantelval. Over de dreigende overbelasting van mantelzorger. (SCP, 3- november 2005). Bijna 7% van de totaal 3,7 miljoen mantelzorgers voelt zich overbelast. De meeste kans op overbelasting bestaat bij verzorgers van huisgenoten, mensen die meer dan drie maanden gedurende meer dan acht uur per week hulp bieden en informele zorgverleners van een terminale patiënt. 
 • onderwijs > seksuele voorkeur:
  • Robin Gerrits: School negeert homoseksualiteit (Volkskrant, 29 november 2005). Natuurkundedocent Erwin Kunnen daagt zijn school voor de Commissie Gelijke Behandeling. ‘Stomme eikel’ is iets anders dan ‘Vuile flikker’. 'Mijn school doet te weinig om homoseksualiteit op een normale manier zichtbaar te maken.’
  • Scholen onveilig voor homo's (AD, 26 november 2005). Scholen moeten scheldwoorden over homo’s in de klas verbieden. Ook zou een verbod moeten gaan gelden als leerlingen scheldwoorden over discriminatie gebruiken. Bij overtredingen moet de school maatregelen nemen die standaard in een beleid zijn opgenomen en bij elke leerling en docent bekend zijn. Dat is de eis die de lesbienne- en homowerkgroep van de Algemene Onderwijs Bond (AOB) dinsdag 29 november voorlegt aan de Commissie Gelijke Behandeling.
 • politieke rechten:
  • SGP eist einde samenwerking vanwege verkiesbare plek vrouw (AD, 27 november 2005). De SGP wil dat de Gorcumse afdeling de samenwerking met de ChristenUnie verbreekt, omdat die een vrouw op een verkiesbare plaats heeft gezet. Maar de SGP Gorinchem heeft geen problemen met deze keuze van de CU.
 • prostitutie of vrouwenhandel?:
  • Menno van Dongen: Een topattractie gebouwd op onderdrukking (De Volkskrant, 3 december 2005). Het oogt zo vrolijk, al die rode lichtjes en die glimlachende meisjes. Maar achter de ramen op de Amsterdamse Wallen gaat veel ellende schuil. De gemeente en de politie willen het echter niet altijd zien. Gedwongen seks, vrouwenhandel, mishandeling. Er is veel mis op de Amsterdamse Wallen. Prostituees op de Wallen zijn vaak slachtoffer van een vorm van moderne slavernij.
  • Maaike Ruepert: 'Binnenstad kapot zonder hoeren' (AD, 1 december 2005). Asscher stelt dat de kamerverhuur toch alleen maar in handen is van criminelen, en loverboys die de meisjes bezitten. ,,Dat is een leugen,’’ zegt een prostituee uit de Dominicaanse Republiek. ,,Het zijn gewone mensen die in deze business werken. Er zullen wel wat criminelen tussen zitten, maar de meerderheid bestaat uit goede mensen.''
  • Amsterdamse PvdAleider wil af van Wallen (NRC-Handelsbald, 30 november 2005). Als het aan Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam, ligt, moeten de Amsterdamse Wallen op termijn verdwijnen. Asscher heeft liever een toeristenattractie minder dan dat de stad medeplichtig is aan ,,misbruik van vrouwen''. ,,Als je veiligheid serieus neemt gedoog je geen slavenhandel op de Wallen.''
 • religie > seksuele voorkeur:
  • Vaticaan spreekt opener over homo's maar blijft angstig binnen oude kaders (Trouw, 30 november 2005). Er ligt een wereld van verschil tussen de actuele Vaticaanse instructie over het toelaten van homo’s op de seminaries en het taboe dat een generatie geleden elk realistisch zicht op dit thema verduisterde. Priesterstudenten dienen de ’gay culture’ te mijden, moeten vóór de wijding minstens drie jaar seksueel schadevrij zijn, laat het Vaticaan weten.
 • religie > Canada:
  • Nanda Troost: Canada heeft de sharia nog niet verbannen (De Volkskrant, 30 november 2005). 'Iets wat verkeerd is sta je niet toe omdat het toch wel gebeurt. Je verbiedt het.' De sharia houdt Canada nog steeds bezig, ook al is invoering van de islamitische rechtsregels van de baan.
 • zelfdoding:
  • Meer zelfmoordpogingen onder Turksen en Surinaamsen (De Volkskrant, 2 december 2005). Surinaamse en Turkse meisjes en vrouwen tussen de 15 en 24 jaar in Den Haag doen twee tot drie keer vaker een poging tot zelfdoding dan hun van oorsprong Nederlandse leeftijdgenoten. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van de GGD Den Haag en het psycho-medisch centrum Parnassia.

Feministische kennisquiz t.g.v. 70-jarig bestaan IIAV

 • Fleur de Bruin: Feministen vieren feest met kennisquiz (Het Parool, 1 december 2005). Verslag van de feministische kennisquiz ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het IIAV (Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging).
 • Anja Meulenbelt: IIAV- een bak met wijven (Weblog Anja Meulenbelt, donderdag 1 december 2005). Persoonlijk verslag, met een reeks prachtige foto's.


NIEUWSARCHIEF (berichten van vóór 29 november 2005)
 • sociale zekerheid > zwangerschap en bevalling zelfstandig ondernemers
  • Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen (MKB, 22 november 2005). Zwangere ondernemers moeten net als zwangere werknemers een tijdelijke uitkering krijgen rond hun bevalling. Dat vindt een ruime meerderheid van 66% van de bezoekers van de website van MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie meent dat een zwangerschapsuitkering van drie maanden een stimulerende werking heeft op het ondernemerschap onder jonge vrouwen.
  • MKB wil uitkering voor zwangere ondernemers (Planet.nl, 21 november 2005).Het midden- en kleinbedrijf in Nederland vindt dat het kabinet op korte termijn een nieuwe uitkering in het leven moet roepen voor zwangere ondernemers. De kosten: ongeveer 15 miljoen euro. ,,In een moderne samenleving kan het niet zo zijn dat er niets is geregeld voor een ondernemer die zwanger raakt'', zei J. Warmerdam (MKB).

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


AKTUEEL

Agenda > Toegevoegd:

 • donderdag 1 december 2005: Nota voorkeursbehandeling. Mondeling overleg met bewindspersonen SZW, ook over actieve vervolging van discriminatie op de arbeidsmarkt (27 223, nr. 73), het instrumentenonderzoek gelijke behandeling (28 170, nr. 43) en het bedrijvenonderzoek 'Gelijke behandeling bedrijf' (nummer nog niet bekend).  Tijd: 15.00 - 18.00 uur. Plaats: Troelstrazaal, Tweede Kamergebouw, Den Haag.
 • vrijdag 2 december 2005: Presentatie Handboek Islam en de Rechten van Vrouwen. Voor betrokken, zoekende en gelovige vrouwen en mannen presenteert FORUM Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling het Handboek Islam en de rechten van vrouwen. Tijd: 13.00 - 17.00 uur. Plaats: De Witte Vosch, Oudegracht 46, Utrecht.
 • donderdag 15 december 2005: Ik ben niet besneden. Conferentie over meisjesbesnijdenis, georganiseerd door Pharos. Plaats: Nieuwe Herengracht 50, 1011 RX te Amsterdam. Tijd: 9.30 - 12.45 uur. Inschrijven vóór 1 december 2005.
 • vrijdag 16 december 2005: Het glazen plafond van Curacaose vrouwen. Lezing door Paula Kibbelaar. Plaats: Oudezijds Achterburgwal 237 1012 DL  Amsterdam. Tijd: 15.00 - 17.00 uur.
 • De aankondiging van de conferentie op dinsdag 13 december 2005: Symposium gezondheidszorg en mensenrechten is verplaatst. 

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Biografische berichten:

Cobi Schreijer (1922-2005)

 • Patrick van den Hanenberg: 'Speelse minnestreelse' werd rebelse meid (De Volkskrant, 2 december 2005). [...] De overgang van ‘speelse minnestreelse’ naar ‘rebelse meid’ is voor Schreijer een logische. Als zij over de middeleeuwse Heer Halewijn zingt, dan is dat vooral een lied over een zelfbewuste vrouw, die de vrouwenverkrachter Halewijn weet te vermoorden, nadat zij eerst toegevend ‘heur haar ontbond.’ Ze heeft dan twee scheidingen achter de rug en heeft haar kinderen grotendeels alleen opgevoed, naast haar buitenlandse tournees en het werk voor het Waagtheater, radio en tv. In 1982 zet Cobi Schreijer het gedicht [*] 'Er is een land' van Joke Smit, het credo van de feministen, op de plaat. [...] De vrouwenstrijd wordt gedragen door felle amazones van tussen twintig en dertig jaar. Toch houdt Schreijer zich staande in dat gezelschap en weet de cultuur- en generatiekloof te overbruggen. Voor de zingende, emanciperende dames stelt zij in 1977 het vrouwenliedboek 'Sansevieria' samen, terwijl in 1980 het kloeke 'Sara, je rok zakt af' verschijnt. In het voorwoord van 'Sara' neemt zij het de paus nog steeds kwalijk dat hij in 318 de vrouwen verbood te zingen bij de kerkmis.
 • Henk van Gelder: Cobi Schreijer (1922-2005). Strijdlustige 'oermuziekmoeder' (NRC-Handelsblad, 1 december 2005). Cobi Schreijer, die vannacht op 83-jarige leeftijd is overleden in het Rosa Spierhuis in Laren, was vooral in de jaren zeventig bekend als de zangeres van het geëngageerde lied. [...] Na 1969 werd Cobi Schreijer met haar rebelse liedjes de zangeres van de vrouwenbeweging. Ze behoorde tot de rekkelijken die wel met mannen wilden samenwerken, en viel prompt uit de gratie bij de preciezen die daar fel tegen waren.

[*] Dat is geen gedicht, maar een liedtekst. Hoe vaak moeten we dat nog uitleggen ? (redactie emancipatie.nl).


DEN HAAG
 • donderdag 1 december 2005: Nota voorkeursbehandeling. Mondeling overleg met bewindspersonen SZW, ook over actieve vervolging van discriminatie op de arbeidsmarkt (27 223, nr. 73), het instrumentenonderzoek gelijke behandeling (28 170, nr. 43) en het bedrijvenonderzoek 'Gelijke behandeling bedrijf' (nummer nog niet bekend).  Tijd: 15.00 - 18.00 uur. Plaats: Troelstrazaal, Tweede Kamergebouw, Den Haag.

VARIA

Signalementen:

 • Menno de Bruyne: Van Hare naar Zijne Majesteit (ND, 28 november 2005). Mannen én vrouwen mogen er nú al graag over speculeren: wat zal er gebeuren als koningin Beatrix wordt afgelost door haar zoon, prins Willem-Alexander? Als niet meer een vrouw de scepter over Nederland zal zwaaien, maar een man. Hoe zal dat gaan? Wat zal er veranderen als het koningschap na ruim honderd jaar overspringt van de ene op de andere sekse? Als we overschakelen van een matriarchaat naar een patriarchaat?


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.