donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 182
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  181-190
 >  182 
NIEUWSBRIEF 182
hspace=0

Nieuwsbrief 182 (11 t/m 17 april 2005)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS

 • abortus:
  • EP wil financiering abortus handhaven (RefD, 13 april 2005). Het Europees Parlement wil dat de EU financiŽle hulp blijft verlenen voor projecten in de sfeer van seksuele gezondheid, daarin begrepen veilige abortussen. Pogingen van de Christendemocraten om verwijzing naar abortus te schrappen, mislukten.
  • Voor late abortus naar buitenland (Volkskrant, 13 april 2005). Vrouwen die in verwachting zijn van een ernstig gehandicapt kind, wijken soms voor een late abortus uit naar het buitenland om de Nederlandse wet te omzeilen. Maarten Schutte, voorzitter NVOG: ĎIn Londen zijn bijvoorbeeld kundige artsen die soms mogelijkheden zien voor ongeborenen. Het komt voor dat ze het kind kansloos achten en een abortus adviseren. Dat gebeurt dan daar.í
  • Hoogervorst: gesprek over late abortus (ND, 13 april 2005). Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil een ,,diepgaand gesprek'' met de beroepsgroep van gynaecologen om te weten hoe vaak vrouwen voor een 'late abortus' naar een ander land worden doorverwezen of daarover worden geÔnformeerd. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies  wilde van de minister weten of er mogelijk sprake is van het uitlokken van een strafbaar feit. Hoogervorst gaf aan dat in de algemene evaluatie van de abortuswet, eind dit jaar, ook de 'grenseffecten' aan de orde zullen komen.
  • Late abortus door Nederlanders in BelgiŽ niet strafbaar (RefD, 12 april 2005). Gynaecologen die vrouwen tippen dat ze in BelgiŽ en Engeland wel abortus kunnen krijgen bij 24 weken zwangeschap zijn niet strafbaar, aldus minister Donner (Justitie) in antwoord op vragen van de SGP. Donner verwees naar het vereiste van de dubbele strafbaarheid.
  • Esther Rosenberg: Arts meldt late abortus niet altijd (NRC-Handelsblad, 12 april 2005). Gynaecologen die een zwangerschap na vierentwintig weken afbreken, melden dit niet altijd. Ze zijn hiertoe wel verplicht. Ook melden ze soms dat het kind niet levensvatbaar was geweest, als dit wel het geval was.
  • Gynaecologen omzeilen soms de wet (AD, 12 april 2005). De Nederlandse gynaecologenvereniging erkent dat vrouwen die langer dan 24 weken zwanger zijn soms voor een abortus uitwijken naar het buitenland. ,,Ze gaan dan onder het mom van een second opinion naar BelgiŽ of Groot-BrittanniŽ, omdat de regels daar veel soepeler zijn'', aldus voorzitter M. Schutte. In Nederland is een abortus na 24 weken verboden, behalve bij ernstige afwijkingen.
  • HenriŽtte Lakmaker: Abortus in Ierland. Een retourtje Engeland blijft een gegeven (Trouw, 12 april 2005). Vier jaar nadat de Nederlandse abortusboot van Women on Waves Ierland aandeed, is de praktijk er ongewijzigd: abortus mag, maar niet op Iers grondgebied. De abortusactivist in ruste: ,,Het wachten is op een schrijnend geval. Dan wordt het weer een landelijk thema.''
 • abortus > Iran:
  • Abortuswet in Iran (ND, 13 april 2005). Het Iraanse parlement heeft gisteren een wet goedgekeurd die abortus legaliseert, zij het alleen onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld de baby gehandicapt is of als het leven van de moeder gevaar loopt. De wet is alleen bedoeld voor getrouwde vrouwen. Seksuele relaties buiten het huwelijk zijn in Iran verboden. De wet moet nog worden goedgekeurd door de Raad der Hoeders, die tot nu toe mordicus tegen was.
 • anticonceptie:
  • Anticonceptie: rechter beslist of implanon deugt of niet (Trouw, 13 april 2005). Organon bracht met het anticonceptiemiddel Implanon een gebrekkig product op de markt, zeggen vijftien vrouwen die zwanger raakten. De rechter moet oordelen.
  • Zwanger (RefD, 12 april 2005). Niet elke moeder is blij met nieuw leven. Vijftien vrouwen hebben farmaceutisch bedrijf Organon en een aantal huisartsen voor de rechter gesleept. Aan advocaat De Witte de vraag of de actie van de vrouwen een typisch voorbeeld van Nederlandse decadentie is. Hoe moeten de moeders dit later aan hun kind uitleggen? Gaat het om geld?
  • Advocaten willen nader onderzoek naar implanon (ND, 12 april 2005). De advocaten van de vijftien vrouwen die zwanger werden terwijl zij beschermd dachten te zijn door het anticonceptiemiddel Implanon, willen de procedure tegen producent Organon en dertien huisartsen aanhouden voor nader onderzoek.
  • Marc van de Broek: Rechtszaak over falen anticonceptiemiddel (Volkskrant, 12 april 2005). De rechtbank in Den Bosch behandelt vandaag een zaak van vijftien vrouwen tegen het farmacieconcern Organon. De vrouwen zijn ondanks het gebruik van het anticonceptiemiddel Implanon zwanger geworden. Als de rechtbank vindt dat Organon een ondeugdelijk product heeft geleverd, is de weg vrij voor een schadevergoeding.
 • arbeid > combinatie arbeid en zorg:
  • Werkdruk en ziekteverzuim centraal in nieuw ARBO-convenant Kinderopvang (SZW, 11 aprl 2005). De branche kinderopvang wil het ziekteverzuim de komende twee jaar met 20 procent verminderen. Ook wil de branche het langdurig verzuim en het aantal medewerkers dat last heeft van werkdruk en -stress met 20 procent terugbrengen. Veel werknemers in de sector hebben last van werkdruk en -stress (35 procent). Dit komt voor een belangrijk deel door problemen van personeel met het combineren van werk- en privť-leven.
 • arbeid > seksuele intimidatie:
  • Caroline de Gruyter en Robert van de Roer: Geheim dossier droeg bij aan val van Lubbers (NRC-Handelsblad, 16 april 2005). Ruud Lubbers heeft zelf met een vertrouwelijk dossier bijgedragen aan zijn ontslag als hoge commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) in februari. Hij stelde het dossier op voor Mark Malloch Brown, kabinetschef van VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Malloch Brown oordeelde daarna dat Lubbers niet meer te handhaven was. Dit bevestigen hoge VN-diplomaten in New York.
  • Bewijslast seksuele intimidatie niet zomaar omkeren (FNV-e-magazine, 13 april 2005). De commotie die is ontstaan over de omgekeerde bewijslast rondom seksuele intimidatie op de werkvloer is onterecht. Dat zegt FNV-beleidsmedewerker Corine van der Vliet. ďDe omgekeerde bewijslast betekent een steun in de rug voor de slachtoffers en zal in elk geval gaan gelden voor de werkgever. Die zal dan moeten bewijzen dat hij voldoende heeft gedaan om seksuele intimidatie te voorkomen. Of het ook voor de pleger gaat gelden, is nog onduidelijk.Ē
 • arbeid > sociale zekerheid > passende arbeid:
  • Kamer worstelt met prostitutie als passende arbeid (ND, 14 april 2005). De Tweede Kamer worstelt met vacatures voor werk in de prostitutie die via de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) worden aangeboden. Tijdens een debat met minister De Geus bleek gisteren dat een meerderheid van de Kamer er grote moeite mee heeft dat prostitutie volgens de bewindsman als ,,passende arbeid'' kan worden beschouwd.
  • Tineke Huizinga en Yvette Lont: Hoezo, prostitutie 'passend werk'? (ND, 13 april 2005).  Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA) bestempelt prostitutie als 'passende arbeid' voor werkzoekenden. De aanbieding van een baan in de seksindustrie moet volgens hem wel discreet gebeuren. In de praktijk is dat niet het geval: vrouwen worden bijvoorbeeld met bepaald ondubbelzinnige teksten aangezet om 'flink geld te verdienen' door erotisch te webcammen.
 • feministes > Verenigde Staten:
  • Feministe tegen porno. Andrea Dworkin (1946-2005) (NRC-Handelsblad, 13 april 2005). De Amerikaanse feministische schrijfster Andrea Dworkin maakte zich geen illusies over de verhouding tussen man en vrouw. 'Seks is een middel, of het middel, om een vrouw psyschologisch ondergeschikt te maken; door haar mee te delen, cel voor cel, dat ze minderwaardig is, duwend en stotend tot ze zich gewonnen geeft', concludeerde ze in een van haar 13 boeken. Zaterdag overleed ze op 58-jarige leeftijd.
  • Lut Verstappen: In memoriam Andrea Dworkin (Divazine, 13 april 2005). Vorige zaterdag is op 58-jarige leeftijd de Amerikaanse feministische schrijfster Andrea Dworkin overleden, thuis in haar woonplaats Washington. Volgens haar zaakwaarneemster Elaine Markson was Dworkin niet goed hersteld van een operatie aan haar knie en was ze de laatste tijd erg zwak.
 • gelijkheid mannen en vrouwen: 
  • Claudia Gaspard: Bij gelijke geschiktheid: Mars en Venus in de vuilnisbak (Divazine, 13 april 2005). Ben jij het ook stilaan beu? Alle berichten over jagende mannen, en vrouwen aan het kampvuur? In het boek 'Bij gelijke geschiktheid' weerleggen de wetenschappers Rosalind Barnett en Caryl Rivers alle mythes. Meer nog: ze gaan op zoek naar de bronnen Ė die vaak gebaseerd zijn op onbetekenende steekproeven.
   • Bespreking van: Rosalind Barnett en Caryl Rivers, Bij gelijke geschiktheid: waarom mannen en vrouwen hetzelfde zijn. Archipel, 2005. ISBN 9 789063 051655. Prijs: 17,95 euro.
 • immigratie > zelfstandig verblijfsrecht:
  • Factsheet Zelfstandig verblijfsrecht anno 2005 (e-quality.nl, april 2005). Het kabinet overweegt diverse mogelijkheden om de toegang van immigranten tot de sociale zekerheid te beperken. Bij brief van 9 maart 2005 (TK 2004-2005, 29861 nr. 2) informeerde staatssecretaris Van Hoof de Tweede Kamer over een aantal opties (zie ook het persbericht). Een van de genoemde opties is een verlenging van de duur van het partnerafhankelijk verblijfsrecht. E-Quality zet in dit factsheet informatie rond het partnerafhankelijk verblijfsrecht op een rij en inventariseert specifiek voor de emancipatie en integratie van vrouwelijke migranten de mogelijke gevolgen van verlenging van deze afhankelijkheid. Hierbij gaat het zowel om het verblijfsrecht in formele (vreemdelingenrechtelijke) zin, als om de materiŽle mogelijkheid om na echtscheiding in Nederland te blijven.
 • in vitro fertilisatie:
  • Hoogervorst bekijkt prijsverschillen IVF (ND, 12 april 2005). Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) onderzoekt mogelijkheden om de grote prijsverschillen tussen IFV-behandelingen in ziekenhuizen te beperken. Hij overlegt met het College Tarieven Gezondheidszorg om te kijken of de opslag aangepast kan worden, aldus zijn woordvoerder dinsdag. Maar prijsverschillen zullen altijd blijven, zo waarschuwde hij.
  • Jet Bruinsma en Ellen de Visser: Enorme verschillen in prijs IVF (Volkskrant, 12 april 2005). PatiŽnten die een IVF-behandeling ondergaan, worden geconfronteerd met grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen. In het Amsterdamse VUmc betalen vrouwen 2300 euro, in het AMC in Amsterdam en het UMC St Radboud in Nijmegen een kleine 2000 euro, in de Isala Kliniek in Zwolle 1900 euro en in het Alkmaarse MCA 1400 euro. PatiŽnten merken de verschillen omdat zij sinds begin dit jaar de eerste IVF-behandeling zelf moeten betalen.
 • intimidatie > onderwijs > docenten:
  • Leerlingen worden vaker van school gestuurd (Elsevier, 12 april 2005). In 2004 zijn 739 leerlingen van middelbare scholen verwijderd, tegen 426 het jaar ervoor. Dat is een toename van 73 procent. Verbale bedreiging van docenten, fysiek geweld tegen medeleerlingen en storend gedrag tijdens de les zijn de voornaamste redenen. [ redactie: cijfers uitgesplitst naar sekse ontbreken volledig. Zijn verbaal en fsyiek geweld niet sekse-specifiek?]
 • invloedrijkste mensen:
  • Jan Tromp: Hirsi Ali in tophonderd van Time Magazine (Volkskrant, 11 april 2005). Ayaan Hirsi Ali wordt door het Amerikaanse weekblad Time gerekend tot de honderd invloedrijkste personen van 2005. speelt in de publicaties doorgaans een prominente rol als een westerse vrouw van Somalische afkomst die het durft op te nemen tegen de intolerantie van de islam, vooral jegens vrouwen. Het is een houding die bewondering oogst onder Amerikanen. Het feit dat zij is ondergedoken na met de dood te zijn bedreigd, draagt bij aan haar imago.
 • kinderopvang:
 • mantelzorg:
  • Karen Zandbergen: Mantelzorgmakelaar helpt in oerwoud van regels (NRC-Handelsblad, 15 april 2005). Ruim vier miljoen 'mantelzorgers' verplegen en verzorgen partners, familie of buren. De 'mantelzorgmakelaar' moet voorkomen dat ze overbelast raken.
 • seksueel misbruik > paus-keuze > Verenigde Staten:
  • Slachtoffers: lijst van taboe-pausen (Algemeen Dagblad, 16 april 2005). Een Amerikaanse belangenvereniging van slachtoffers van seksueel misbruik door priesters heeft een lijst opgesteld van vijf kardinalen die moreel ,,onacceptabel'' zouden zijn als paus.
 • sociale zekerheid > AOW > partners:
  • Kees Wessels: Geen slaapkamer-controle aow'ers (Algemeen Dagblad, 16 april 2005). Het aantal AOW'ers dat uitkeringsfraude pleegt, is fors toegenomen, evenals het aantal opgelegde boetes. Meestal gaat het om het verzwijgen van een gezamenlijke huishouding.
 • uithuwelijken > Saoedi-ArabiŽ:
  • Geestelijken in Saoedi-ArabiŽ  tegen uithuwelijken (RefD, 13 april 2005). Hoge Saoeidische geestelijken hebben gisteren een even onverwacht als hard oordeel geveld over de praktijk vrouwen tegen hun wil uit te huwelijken. Het is 'onuist en onislamitisch'. Vaders die het toch proberen moeten in de gevangenis gegooid.
 • vrouwenbeweging > Zweden:
  • Vrouwenbeweging vindt in Zweden massaal navolging (RefD, 11 april 2005). De gevestigde partijen in Zweden kijken met toenemend ongemak naar een nieuwkomer, het Feministisch Initiatief (FI). De ster van deze puur op de belangen van vrouwen gerichte partij begint snel te rijzen. Een opiniepeiling suggereerde van 7%, ofwel 24 tot 27 zetels in de Rijksdag.
 • wetenschap >  artsen-hoogleraren:
  • C.J.E. Kaandorp: Vrouwelijke hoogleraren in de geneeskunde anno 2003: aanstelling, taakvervulling en gezinsleven. In : Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 9 april 2005, jaargang 149, nummer 15, pp. 815 - 820. Inventarisatie (a) hoe en wanneer vrouwelijke arts-hoogleraren waren benoemd, (b) hoe zij hun werk combineerden met een eventueel gezin, (c) welke veranderingen in de gezondheidszorg arts-hoogleraren verwachtten als gevolg van het toenemende aantal vrouwelijke artsen en (d) welke veranderingen zij voor hun opvolgers wensten.
 • zakenvrouwen:
  • Kim Pereira: Eindelijk een keer zonder mannen (AD, 14 april 2005). De term 'emotie-economie' zal bij de meeste mannelijke managers sceptisch worden ontvangen. Op het jaarcongres van de Federatie Zakenvrouwen weten de bezoeksters precies wat het begrip inhoudt. Hoogleraar dr. HenriŽtte Prast, schrijver van het boek Geld en Geluk: Emoties spelen een grote rol bij het maken van aankopen en bij het nemen van economische beslissingen. Mirella Visser (Avero Achmea): ,,Bovendien is het voor ons belangrijk om contacten te leggen. Mannen doen dat al van nature, vrouwen doen het te weinig''.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 11 april 2005)

 • anticonceptie:
  • Ronald van Genen: Ongewild zwangere vrouwen eisen geld (AD, 10 april 2005). Tien vrouwen eisen morgen, tijdens een rechtszaak in Den Bosch bij Organon een volledige vergoeding voor de opvoeding van hun kinderen. De vrouwen raakten zwanger terwijl zij zich veilig waanden door een nieuwe vorm van anticonceptie.
 • arbeid en zorg > mannen > Spanje:
  • Spaans wetsvoorstel dwingt macho luiers te verschonen (De Volkskrant, 8 april 2005). Spaanse mannen moeten leren luiers verschonen en ook vaker de vaat doen, luidt de strekking van een wetsvoorstel dat beoogt een einde te maken aan de Latijnse machocultuur. Het wetsvoorstel, geÔnitieerd door Margarita Uria van de Baskische Nationalistische Partij, zal waarschijnlijk deze maand door het parlement van Spanje worden aangenomen.
 • beeldvorming > leeftijd:
  • Seada Nourthussen: Camilla | Wie houdt er nu van een oudere vrouw? (Trouw, 9 april 2005). De leeftijd -misschien is de grootste smet op het imago van Camilla Parker Bowles (1947) wel dat ze een vrouw van middelbare leeftijd is. Het publiek houdt niet van oudere vrouwen en dat zegt veel over onze cultuur. Oudere vrouwen hebben geen status', zegt Bertien Minco van Bureau Beeldvorming en Diversiteit van de NOS. ,,Hoe ouder mannen worden, hoe meer aanzien ze krijgen. Maar vrouwen hebben na hun vijftigste geen positie en geen nut meer.
 • invloedrijkste mensen:
  • Hirsi Ali bij 100 invloedrijkste mensen in de wereld (AD, 10 april 2005). Ayaan Hirsi Ali is volgens Time Magazine een van de invloedrijkste mensen ter wereld. Volgens Time is de uit SomaliŽ afkomstige politica iemand die opkomt voor haar overtuiging. Zij staat vermeld bij de twintig personen tellende categorie 'leiders en revolutionairen'. Anderen zijn de Amerikaanse president George Bush, oud-president Bill Clinton en de Zuid-Afrikaanse president Mbeki. 

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:

emancipatie.pagina.nl > overzicht persoonlijke homepages en websites:

 • Vrouwen in Gezonde Zaken - Vrouwen, ondernemen en netwerken, Een gezonde combinatie voor succesvol zakendoen en balans tussen werk & prive. Door vrouwelijk elan toe te voegen aan een nieuwe manier van ondernemen de lol terugbrengen in werk.
 • Komp-u-ter-hulp.nl - Computers en Nederlandse taallessen,voor kinderen in Den Haag met ouders die geen of weinig Nederlands spreken. In de praktijk: vooral veel Marokkaanse meiden

vrouwendag.nl > perspublicaties:

 • Hellen Kooijman: Wil de echte man opstaan ? (Tumult.nl). In het kader van internationale Vrouwendag organiseerde TUMULT op 8 maart 2005 een debat met de titel 'Mannen de weg kwijt. Hetero, metro, macho, watcho'. TUMULT richtte zich hiermee niet op de vrouwen en hun emancipatiestrijd, maar wilde aandacht voor de gevolgen van deze strijd voor de andere sekse.

gelijkebehandeling.nl:


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek :

Agenda > Toegevoegd:

 • 14 - 20 april: Roze Week in Filmhuis Leeuwarden.
 • vrijdag 17 en zaterdag 18 juni 2005: Theaterspektakel Museum Slot Zuylen (belletheater.nl). Er is geen betere plek denkbaar om Belle van Zuylen te laten herleven dan het Slot Zuylen waar zij opgroeide. Geschreven en gecomponeerd door Belle zelf, organiseert toneelgroep Maarssen í32 een serie van 5 voorstellingen van elk 15 minuten. Onder regie van Ineke de Jongh wordt een reeks voorstellingen gerealiseerd.

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Biografische berichten:

Prijzen en lezingen:


VARIA

Signalementen:

 • Ongesteld? Meld uw ervaringen (AD, 12 april 2005). Bent u ook zo humeurig als u ongesteld moet worden? Maakt u uw man, kinderen en/of collega's het leven zuur in de dagen vůůr de menstruatie? Ofwel: lijdt u aan PMS (pre-menstrueel syndroom). De redactie Diagnose wil graag uw verhaal horen. Overigens: mannen die lijden onder een vrouw met PMS mogen ůůk reageren.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.