donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 165
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  161-170
 >  165 
NIEUWSBRIEF 165
hspace=0

Nieuwsbrief 165 (22 t/m 28 november 2004)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS

 • allochtone vrouwen:
  • Freerk Staps: 'Ik moest van u toch vrouwen aannemen? (NRC-Handelsblad, 24 november 2004). Minister Verdonk bracht vanmorgen een bliksembezoek aan allochtone ondernemers. Een lange stoet trok door de Haagse Schilderswijk. ,,Een lening krijg ik niet van de bank.''
  • Emancipatie moslimvrouwen verder onder druk (RD, 24 november 2004).  De emancipatie van moslimvrouwen is sinds de moord op Theo van Gogh verder onder druk komen te staan, zeggen voorvrouwen van een landelijke Marokkaanse en een Amsterdamse Turkse vrouwenvereniging. „In plaats van zichzelf te ontplooien en zich te richten op verbetering van de eigen positie, zijn moslimvrouwen driekwart van hun tijd bezig de islam te verklaren, aldus F. Ulichki. Veel moslimvrouwen zijn het als een norm gaan zien dat je met een hoofddoek veel moeilijker of helemaal niet aan werk komt.
 • arbeid en zorg > verlofregelingen:
  • Groot-Brittanië |Jaar betaald verlof voor Britse moeders (AD, 28 november 2004). Britse moeders krijgen in de toekomst een jaar betaald verlof na de geboorte van een kind. De Britse regering heeft daartoe besloten als onderdeel van een ingrijpende hervorming van de zorg voor kinderen, aldus Blair in de Observer. Nu krijgen moeders in Groot-Brittannië een half jaar betaald verlof en recht op nog een half jaar onbetaald verlof.
 • arbeidsmarkt:
  • AWVN wil CAO-afspraken over slimmer werken (DFT, 25 november 204). Werknemers en bedrijven moeten tijdens de komende CAO-onderhandelingen vooral afspraken maken over slimmer werken. Slimmer werken is de belangrijkste voorwaarde om de productiviteit van werknemers te verbeteren en om meer ouderen, allochtonen, vrouwen en jongeren aan de slag te krijgen.
 • beroepensegregatie:
  • Meer beroepskrachten bij brandweer (CBS Webmagazine, 22 november 2004). Meer vrouwen bij de brandweer: in 2004 zijn 1 225 vrouwen - zowel beroepsmatig als vrijwillig - in operationele dienst van de gemeentelijke brandweer, ofwel 5%. Het aantal vrouwelijke beroepskrachten is in de afgelopen 15 jaar toegenomen van 13 tot 201.
   • noot redactie: het percentage vrouwelijke beroepskrachten is niet vermeld.
  • Van der Knaap tornt toch niet aan eisen elitetroepen (RD, 22 november 2004). Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie trekt zijn plan in om de fysieke eisen voor elitetroepen bij Defensie speciaal voor vrouwen lichter te maken. Maandag in een debat met de Tweede Kamer betuigde hij spijt over die uitlatingen: ,,Dat was misschien geen verstandige opmerking. Die concessie wil ik wel doen.''
 • eerwraak:
  • Arthur Blok: Cultuuromslag nodig om van eerwraak af te komen (ND, 24 november 2004). Jaarlijks sterven honderden vrouwen in het Midden-Oosten als gevolg van eer- of bloedwraak. Vaak worden de daders vrijgesproken. De speciale mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties presenteerde in september een voorlopig rapport over 'eerwraak in de Arabische wereld.' Aanpassing van regelgeving op dit gebied verloopt tergend langzaam. ,,In de afgelopen vijftig jaar is er nauwelijks iets aan de situatie veranderd'', aldus Khalif.
 • Europese Unie > discriminatiebestrijding:
  • Minister De Geus: gelijke behandeling en non-discriminatie verankeren in maatschappelijk handelen (persbericht SZW. 23 november 2004). Discriminatie en ongelijke behandeling op allerlei gronden komen nog veelvuldig voor, aldus minister De Geus op de EU-conferentie 'Equality in a future Europe’. ‘Er zal meer moeten worden geïnvesteerd in kennis, in de overdracht van die kennis naar mensen, thuis en op het werk, bij werkgevers en werknemers. In de directiekamer en op de werkvloer’.
 • Europese Unie > Turkije:
  • CDA-vrouwen kritisch over vrouwensituatie in Turkije (ND, 24 november 2004). Het CDAV, het platform voor vrouwen binnen het CDA, is zeer kritisch over de situatie van vrouwen in Turkije. ,,Bijna de helft van de vrouwen in Turkije wordt thuis geslagen, zowel door hun man als door hun kinderen'', aldus Manita Koop. ,In veel plattelandsgebieden wordt nog steeds het familierecht toegepast, als meisjes bijvoorbeeld niet willen trouwen met de man die voor hen is uitgekozen''.
 • kinderopvang:
  • Edwin Kreulen: Nieuwe ouder ontdekt crèche (Trouw, 26 november 2004). Ik dacht altijd dat de crèche erg duur was. Maar toen we het gingen narekenen, bleek dat enorm mee te vallen'', zegt Heike van Teylingen (29). Daarom gaat vanaf januari volgend jaar, als de nieuwe wet kinderopvang ingaat, behalve haar jongste dochter Esther (9 maanden) ook de oudste, Maaike (3 jaar) naar een kinderdagverblijf. De stichting SKON, die tachtig kinderverblijven in het midden van het land beheert, merkt dat ouders met een hoger inkomen afhaken.
 • geweld tegen vrouwen:
  • Chatboxverkrachting geen incident (AD, 25 november 2004). De verkrachting van een 14-jarig meisje uit Hengelo deze week door een 43-jarige plaatsgenoot die zij via een chatbox had ontmoet, is geen incident. Volgens G. Vleerbos van het opsporingsteam Kinderporno van de politie Twente is het in zeven dagen al de tweede identieke aangifte in deze regio. ,,Het aantal incidenten met ongewenste seksuele intimiteiten via chatboxen neemt schrikbarend toe'', zei de opsporingsambtenaar.
  • Hans Botman: Dierenbeul vergrijpt zich ook vaak aan gezin (AD, 23 november 2004). Dierenartsen moeten mishandeling van huisdieren melden bij hulpinstanties. Want een baas die zijn hond mishandelt, slaat ook vaak zijn vrouw of kinderen. Deze week vindt het congres 'Dierenarts brengt huiselijk geweld in beeld' plaats. Organisator Romijn: De helft van de dierenartsen komt in aanraking met huiselijk geweld.
 • hiv:
  • Vooral vrouwen slachtoffer aids-explosie (ND, 24 november 2004). Het aantal mensen met HIV heeft het hoogste niveau in de geschiedenis bereikt. Gisteren publiceerden de Verenigde Naties (UNAIDS) de nieuwste cijfers: eind 2004 leven 39,4 miljoen mensen met een HIV-infectie. Wereldwijd verspreidt HIV zich vooral door heteroseksueel contact en treft vrouwen het hardst. Voor veel vrouwen blijkt het onveilig gedrag van hun mannelijke partners het grootste risico.
  • Aids treft vooral vrouwen (AD, 24 november 2004). 'Ontwikkeling van preventiemiddelen voor vrouwen wordt urgent'. In het begin van de epidemie raakten veel meer mannen dat vrouwen besmet. Nu zijn wereldwijd bijna de helft van de hiv-geïnfecteerden vrouwen. In zuidelijk Afrika is dat zelfs bijna 60%. Vrouwen zijn fysiek vatbaarder voor hiv dan mannen. De kans op een infectie tijdens onbeschermde seks is voor vrouwen bijna twee maal zo hoog als voor mannen.
 • integratie:
  • Arjen Schreuder: Ik handelde naar de profeet (NRC-Handelsblad, 23 november 2004). Het schudden van handen komt de integratie van moslims niet ten goede. Wie handen schudt, bevordert de hypocrisie, aldus de Tilburgse imam Ahmad Salam.
  • Toine van Corven: Liever dood dan hand van vrouw (Trouw, 24 november 2004). Imam Ahmad Salam wil graag met minister Verdonk doorpraten over integratie. Maar ook de volgende keer krijgt ze geen hand. ,,Verandering van de islam is aantasting van de islam.'' Nog niet over zijn lijk zal hij ooit een vrouw aanraken. ,,Eerder wens ik de dood dan dat dat gebeurt''. Hoe hij dan zelf aan een vrouw is gekomen? ,,Met woorden.''
  • Gerard ter Horst: Imam Salam zocht de confrontatie (ND, 23 november 2004). Imam Ahmad Salam weigerde minister Verdonk een hand te geven. Is dat een geloofsuiting van de islamitisch leider of cultureel bepaald? En typeert het alleen de islam? El Madkouri (FORM):. ,,Het is een bepaalde stroming die heel streng in de leer. Salam sneed zaterdag met een klein gebaar - het weigeren van zijn hand aan minister Verdonk (VVD) - een groots thema aan: de vrijheid van godsdienst versus een oer-Nederlandse beleefdheidsvorm. De joodse rabbijn Evers: ,,De Hollandse rabbijnen hebben besloten wel een hand te geven, en dat doe ik zelf ook''
  • Geen verplicht handjes schudden (Trouw, 23 november 2004). Kamerlid maakt zich drukker over vrouwvijaandigheid imam. Een imam die de uitgestoken hand van minister Verdonk weigert: waar gáát de commotie over, vraagt Tweede-Kamerlid Naima Azough (GroenLinks) zich in gemoede af. Wat Azough wel graag wil weten: de imam in kwestie, Ahmad Salam uit Tilburg, kwam enkele jaren geleden in opspraak wegens vrouwvijandige teksten. ,,Denkt hij daar nog zo over? Want als die niet-uitgestoken hand een signaal van méér is, dan is dat natuurlijk ernstig.
  • Verdonk boos na weigering imam (Trouw, 22 november 2004). Minister Verdonk (VI) reageerde zaterdag in Soesterberg verontwaardigd toen een Tilburgse imam weigerde haar de hand te schudden. ,,Dat mag niet van de islam'', zei hij. ,,Ik ben toch gelijk aan u?'', vroeg de minister. ,,Met alle respect, maar ik mag een vrouw geen hand geven'', antwoordde de imam. De minister: ,,Nou, dan hebben we genoeg om over te praten.'' Volgens haar woordvoerder gaf ze daarmee aan dat het volgens Nederlandse normen gebruikelijk is om een hand te drukken als die je wordt aangereikt, en dat het belangrijk is dat imams kennis nemen van Nederlandse normen en waarden.
  • Marcel Wiegman: Verbod aparte zwemles meisjes (Het Parool, 20 november 2004). Het Amsterdamse stadsbestuur overweegt een verbod op gescheiden schoolzwemmen voor jongens en meisjes. Het plan is besproken naar aanleiding van een nog vertrouwelijke nota waarmee het college reageert op toenemende terreurdreiging. 
 • religieuze symbolen:
  • Duitsland | Wierd Duk: Schröder: in openbare functie geen hoofddoek (ND, 23 november 2004). De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft zich gisteravond uitgesproken voor een verbod op hoofddoeken bij vrouwen in openbare functies. ,,Als een jonge vrouw op straat een hoofddoek wil dragen, vind ik dit te tolereren. Maar als zij als dit als ambtenaar wil doen, zou ik zeggen: Nee, hier verwachten wij een andere kledingwijze.''
 • seksueel overdraagbare aandoeningen:
  • Homo-man vrijt vaker onveilig (AD, 25 november 2004). Amsterdamse homoseksuelen vrijen steeds vaker onveilig, waardoor het aantal hiv-besmettingen toeneemt, zo concludeert de Schorerstichting. Zorgelijk is volgens Schorer dat veel homoseksuelen met wisselende contacten die geen condooms gebruiken, dit kennelijk als veilig zijn gaan beschouwen. Zij onderschatten de risico's, aldus de onderzoekers.
 • vrouwelijke ondernemers:
  • Federatie Zakenvrouwen sluit zich aan bij VNO-NCW (persbericht 24 november 2004). De Federatie Zakenvrouwen, een koepelorganisatie van 16 netwerken van vrouwelijke ondernemers, sluit zich op 29 november in Den Haag aan bij werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dat wordt gevierd met o.a. een politiek debat plaats met vrouwelijke ondernemers en vrouwelijke Tweede Kamerleden, onder andere over de afschaffing van de WAZ, de VAR, de wensen rond kinderopvang, meer flexibiliteit en een breder aanbod van aanverwante zorgtaken, en over de effecten van het beleid rond Ruimtelijke Ordening op de ondernemersgeest van vrouwen die op het platteland wonen.
 • vrouwenhandel:
  • Speerpunten aanpak georganiseerde misdaad vastgesteld (persbericht Justitie, 22 november 2004). Bijzondere aandacht krijgen de .... mensenhandel en - smokkel. Door (seksuele) uitbuiting en onderdrukking maakt mensenhandel een grote inbreuk op de menselijke integriteit. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen van niet-Nederlandse herkomst die via smokkelachtige methoden naar Nederland worden gehaald. Zowel mensenhandel en -smokkel dienen krachtig te worden aangepakt.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 22 november 2004)

 • integratie:
  • Margreet Fogteloo: Kleedt u zich maar even uit (De Groene, 22 oktober 2004). Gescheiden onderwijs aan man en vrouw is aan de universiteit in principe verboden. Uitzondering: geneeskunde. In verband met de moslimmeisjes.
 • Joke Smitprijs:
  • Katja Meertens: Cleo-Patria maakt vrouwen zelfbewust (Algemeen Dagblad, 10 november 2004). De Marokkaanse Aziza heeft de afspraak in het ziekenhuis afgezegd. Haar man kan niet mee en ze is bang dat ze vanwege haar slechte Nederlands de dokter niet zal begrijpen.
   De vrouwenstudio Cleo-Patria in Rotterdam helpt het zelfvertrouwen van vrouwen als Aziza te vergroten. Daarvoor kreeg het vrouwenhuis van het ministerie van Sociale Zaken de Joke Smit-prijs.
 • records:
  • Vrouwen vestigen vrachtwagenrecord (RTL Transportwereld). Op zaterdag 6 november hebben 416 vrouwelijke chauffeurs een nieuw wereldrecord gevestigd door het langste vrachtwagenkonvooi te vormen. Het konvooi was zo'n 9 kilometer lang en heeft over een parcours van 21 kilometer door Flevoland gereden.
 • vrouwenstudies:
  • Belle van Zuylen Instituut (Universiteit van Amsterdam) per 1 september 2004 opgeheven (bvz.uva.nl). ''Hierbij delen wij u tot onze grote spijt mee dat het Belle van Zuylen Instituut per 1 september 2004 niet meer bestaat.Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft er zeer onlangs voor gekozen het universitaire onderzoeksinstituut Belle van Zuylen op te heffen. Alle zittende leden van het instituut en hun expertise op het gebied van vrouwen-/genderstudies worden ondergebracht in de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen. Zij zetten hun onderzoek daar voort. Per 1 september jl. is de overplaatsing gerealiseerd''.
 • vrouwen in hogere functies:
  • Special: 50 machtigste vrouwen (Opportunity - bericht uit FEM-Business, 13 november 2004). Schiphol directeur Marike van Lier Lels leidt de Top 50 van machtigste vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven. Ze maalt er niet om dat de totale macht van deze groep is gedaald: "Ik heb veel vertrouwen in het aanstormend talent". De tweede en derde plaats in de lijst worden bezet door respectievelijk Nancy McKinstry en Trude Maas.

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek :

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Vrouwen in en uit het nieuws:

 • MARIA VAN DER HOEVEN:
  • Aukje van Roessel: De eeuwige tweede man (De Groene, 29 oktober 2004). Voor minister van Onderwijs Maria van der Hoeven zou 2004 het jaar van de kansen moeten zijn. Maar ze struikelt van incident naar affaire.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.