woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 162
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  161-170
 >  162 
NIEUWSBRIEF 162
hspace=0

Nieuwsbrief 162 (1 t/m 7 november 2004)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS

 • arbeidsmarkt > herintreders:
  • Herintredende vrouwen. Brief dd. 4 november 2004 van staatssecretaris Van Hoof (SZW) aan de Tweede Kamer. De ambitieuze doelstelling om per ultimo 2005 50.000 vrouwen in te laten stromen in de betaalde arbeid blijkt onhaalbaar. Oorzaak is de economische tegenwind. De staatssecretaris kondigt een aantal maatregelen aan.
 • arbeidsmarkt > vrouwensectoren:
  • Pensionering babyboomers leidt snel tot knelpunten op arbeidsmarkt (persbericht Raad voor Werk en Inkomen, 1 november 2004). Wanneer vanaf 2006 de babyboomgeneratie met pensioen gaat, leidt dat in bepaalde sectoren en beroepsgroepen meteen al tot serieuze vervangingsproblemen. In beroepen en sectoren waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn (bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs), neemt naar verwachting op de wat langere termijn (maar wel al vanaf 2008) de vraag naar nieuwe werknemers sterker toe dan in typische ‘mannenberoepen’ of ‘mannensectoren’.
 • beeldvorming > reclame:
 • beroepensegregatie:
  • Vrouwelijke beroepschauffeurs hard nodig (RD, 1 nvember 2004). In het beroepsgoederenvervoer zijn vrouwen achter het stuur een grote uitzondering: nog geen 3%. De organisatie VTL probeert de aandacht op de sector te richten met een wereldrecord van het langste vrachtwagenkonvooi met alleen trucksters, en de uitreiking van 10 beurzen aan vrouwen die het vak in willen.
 • eerwraak:
  • Eerwraakcursus voor agenten (Zibb.nl, 2 november 2004). Minimaal 300 agenten in de regio Zuid-Holland krijgen een cursus over eerwraak. Bedoeling is dat zij meer leren over eerwraaksituaties, preventie en de bescherming van potentiële slachtoffers, aldus minister Verdonk VI) in een brief aan de TK. noot redactie: deze brief staat nog niet online.
  • Aandacht politie voor eerwraak (NRC-Handelsblad, 2 november 2004). 300 agenten in 2 politieregio's worden het komend anderhalf geschoold om eerwraak sneller te onderkennen, zo schrijft minister Verdronk (VI) aan de Tweede Kamer. De proefprojecten in de politieregio's Haaglanden (Den Haag) en Zuid-Holland-Zuid zijn het gevolg van een ,,aantal schokkende en verontrustende geweldsdelicten in de familiesfeer in de aflopen jaren''. Ook gaan de betrokken politiekorpsen een centrale registratie opzetten inzake eerwaakzaken. noot redactie: deze brief is (nog steeds) niet online.
 • emancipatiebeleid:
  • E-Quality: Aandachtspunten voor Algemeen Overleg Emancipatiebeleid op 3 november 2004 (E-Quality.nl). Brief aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer.
   • In de brief wordt ingegaan op de volgende onderwerpen:
    • Hoofdlijnen, beleidsprioriteiten en doelen van het emancipatiebeleid. (Brief van minister De Geus, kamerstuk 27 061, nr. 30)
    • Brief over het rapport Working fathers, caring men. (Kamerstuk 29 769)
    • Brief over het rapport Genderbewust personeelsbeleid. (Te downloaden via www.minszw.nl> Officiële publicaties > op datum: 9 september 2004).
 • Europese Commissie:
  • Barosso: Eenderde vrouwen in EC niet noodzakelijk (Volkskrant, 3 november 2004). Aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie (EC) houdt niet langer vast aan een minimumaantal van eenderde vrouwen in de commissie. Hij streeft nu naar ,,het hoogst mogelijke aantal vrouwen in de commissie''. Letland verving de vrouwelijke kandidaat Ingrida Udre inmiddels door een man. Zie ook:
 • fundamentalisme > moord op Van Gogh:
  • Doodsbrief voor Hirsi Ali (AD, 5 november 2004). De moord op Theo van Gogh was een directe waarschuwing aan alle ongelovigen en VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in het bijzonder.In de vijf kantjes tellende brief die Mohammed B. achterliet op het lichaam van Van Gogh wordt Hirsi Ali 'in naam van Allah de barmhartige' in angstaanjagende bewoordingen met de dood bedreigd.
  • Open brief aan Hirsi Ali. Volledige tekst brief van verdachte moord op Van Gogh. 'Sinds uw aantreden in de politieke arena van Nederland bent u constant bezig om de Moslims en de Islam te terroriseren met uw uitlatingen. U bent hiermee niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn die zich hebben aangesloten bij de kruistocht tegen de Islam.'
  • Moordbrief was voor Hirsi Ali (Trouw, 5 november 2004). De vijf pagina's tellende brief die de moordenaar van Theo van Gogh in diens borst stak, blijkt een open brief aan VVD-kamerlid Hirsi Ali. Hirsi Ali zelf, die sinds de moord meer dan ooit wordt beveiligd, was gisteravond totaal ontdaan door het nieuws: ,,Ik denk dat het beter is als ik nu niets zeg.''
  • Dreigbrief Hirsi Ali op lichaam Van Gogh (NRC-Handelsblad, 4 november 2004). De moordenaar van Theo van Gogh heeft op diens lichaam een open brief achtergelaten met doodsbedreigingen tegen het Kamerlid Hirsi Ali. In de brief wordt Hirsi Ali onder meer omschreven als ,,soldaat van het kwaad''.
  • Ayaan Hirsi Ali: Ik ben de dorpsgek, jij de afvallige vrouw (Volkskrant, 4 november 2004). Verklaring van Hirsi Ali naar aanleiding van de dood van Theo van Gogh. 'Ik voel me schuldig dat ik misbruik heb gemaakt van zijn gebrek aan angst, want ik wist dat wie aan de heilige schriften komt, meer gevaar loopt dan wie alleen columns schrijft. Ook wanneer die columns inhoudelijk pittig zijn.'
  • Hirsi Ali: Wraak lag voor de hand (AD, 3 november 2004). Van Gogh wilde zelf geen bewaking, maar dat is volgens Hirsi Ali een zwakke smoes. Direct na de uitzending van de film Submission part 1 was er een belangrijke aanwijzing dat iemand wraak zou nemen op Van Gogh. Hirsi Ali die met Van Gogh in Submission de onderdrukking van vrouwen in de koran aan de kaak stelde, voelt zich schuldig dat zij naar Van Gogh is gegaan met het script van Submission, 'en dat hij daarom gedood is'.
 • gelijk loon > ICT-branche:
  • Wilbert de Vries: ICT-vrouwen verdienen minder dan mannen (Infoworld, 1 november 2004). Bijna zes van de tien vrouwelijke ict'ers (58%) heeft het afgelopen jaar geen loonsverhoging gehad. Bij de mannen is dit 41%. Ook komen mannen vaker in aanmerking voor een bonus, een dertiende maand en een auto van de zaak. Bedrijven denken nog al eens met vrouwen op posities een 'economisch risico' te lopen, waardoor vrouwen vaker hun ambities moeten bewijzen dan mannelijke collega's. Mannen worden bijna als vanzelfsprekend geacht ambitieus te zijn.
  • Vrouwelijke ICT-managers verdienen minder dan mannelijke collega's (persbericht 1 november 2004 van Ernst & Young). Vrouwen in de ICT-branche ontvangen minder salaris dan hun mannelijke collega’s. Het afgelopen jaar kreeg maar liefst 58 procent van de ondervraagde vrouwen geen salarisverhoging. Bij de mannen betrof dit percentage 41 procent. Dit blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young ICT-Leadership.
 • genitale verminking > Ethiopië:
  • Jeannette van Bodegraven: Al red je voorlopig maar vast één meisje (ND, 3 november 2004). Officieel is het besnijden van vrouwen strafbaar in Ethiopië. Toch wacht veel Ethiopische meisjes nog steeds het mes. Vrouwenbesnijdenis behoort tot het culturele erfgoed van het land. Een jaar geleden werd in het Ethiopische parlement een zeer expliciete video vertoond van een vrouwenbesnijdenis. Een schokkende ervaring voor de volksvertegenwoordigers, voor het merendeel mannen.
 • gezondheidszorg:
  • ''Vaccin tegen baarmoederhalskanker'' NOS Teletekst, 2 november 2004, gaat snel offline, daarom integraal geciteerd). Hilversum - Over drie tot vijf jaar komt er een vaccin beschikbaar dat vrouwen tegen baarmoederhalskanker beschermt. Dat heeft de wetenschappelijk directeur van het Nederlands Vaccin Instituut Van der Zeijst in NOVA gezegd. Het vaccin beschermt 98 procent van de proefpersonen tegen de ziekte, blijkt uit de laatste tests. Het is het eerste vaccin ooit tegen een kankersoort en de uitkomst van dertig jaar onderzoek. Van der Zeijst denkt dat er nog eerder vaccins tegen verslaving aan nicotine en codaïne beschikbaar komen. Die kunnen de verslavingen voorkomen, maar ook bij het afkicken worden gebruikt.
 • glazen plafond:
  • Tobias den Hartog: Rozen en warm bad maken de topvrouw (AD, 3 november 2004). Een warm bad, middagje zon en een bos rozen. Verwen jezelf eens op weg naar de ultieme baan! Het is een greep uit tips die vrouwen aan de top elkaar geven over het verkrijgen en behouden van hun goede banen. Alexandra Cook-Schaapveld schreef deze aanrader in haar voorwoord van het boek Ongeremd stijlvol van Nicole Williams.
 • homohuwelijk > Verenigde Staten:
  • Elf staten in VS verbieden homohuwelijk (Volkskrant, 4 november 2004). Elf Amerikaanse staten hebben dinsdag besloten de grondwet van hun staat zo te veranderen dat het homohuwelijk verboden wordt. Een aantal staten verbood ook per grondwet het burgerlijke samenlevingscontract voor mensen van hetzelfde geslacht. De uitslag is een overwinning voor conservatieve christenen.
  • Eric Brassem: Homohuwelijk versloeg Irak (Trouw, 4 november 2004). Het was een slimme zet, ontsproten aan het brein van Bush' verkiezingsstrateeg Karl Rove, om in elf staten het Republikeinse potentieel naar de stembus te zuigen met gelijktijdige referenda over het homohuwelijk.
  • Kiezers wijzen homohuwelijk af (RD, 3 november 2004). In elf Amerikaanse staten hebben de kiezers woensdag hun goedkeuring gehecht aan grondwetswijzigingen die het huwelijk definiëren als een verbintenis tussen man en vrouw. In andere staten, ook in Oregon, was een ruime meerderheid voor een verbod op het homohuwelijk.
 • huisslaven > België :
  • Claudia Gaspard: ''Prostituées beter af dan huisslaven'' (Divazine, 3 november 2004). Jean-Pierre Bemba, vice-president van de Demokratische Republiek Congo, is een van de griezelige figuranten in het zopas verschenen boek over huisslavernij in België van De Standaard-redactrice Inge Ghijs. Hij werd na klachten van zijn huispersoneel veroordeeld wegens mensenhandel, maar zijn benoeming tot vice-president maakt hem nu onschendbaar. Deze zaak illustreert hoe moeilijk de strijd verloopt van hedendaagse ''slaven''.
   • Inge Ghijs, Vernederd, verkracht, verborgen. Huisslaven in België. Manteau, 2004. ISBN: 90 223 1997 8. Prijs: 17,97 euro.
 • integratie:
 • kinderopvang:
  • De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, het Ambtenarencentrum en CMHF hebben met minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het Sectoroverleg Rijk (SOR) op 3 november 2004 geen overeenstemming bereikt over een nieuwe rijksbrede regeling kinderopvang. Zie hierover:
   • Geen akkoord over nieuwe rijksbrede Kinderopvangregeling (CNV Publieke Zaak, 3 november 2004). [...] De vakbonden zijn uitermate teleurgesteld dat een bestaande goede regeling kinderopvang op grond van een beleidsmatige keuze wordt verslechterd. De vakbonden zien deze verslechtering als eerste stap op de weg naar meer te verwachten structurele negatieve wijzigingen van de arbeidsvoorwaarden binnen de sector Rijk (120.000 werknemers bij ministeries, rijksdiensten en hoge colleges van staat).
   • Minister Remkes neemt eigen verantwoordelijkheid inzake kinderopvang (Ministerie van BZK, 3 november 2004). Ondanks het feit dat de minister een ruimhartige overgangsmaatregel heeft aangeboden, werd hij het niet eens met de vakbonden over een nieuwe kinderopvangregeling voor de medewerkers van het Rijk.
   • Maarten Molenaar: Meisjes zijn veel beter in schrijven dan jongens (Haagsche Courant, 4 november 2004). Meisjes zijn in groep 8 van de basisschool veel beter in schrijven dan jongens zo blijkt uit onderzoek van de Citogroep. De schrijfvaardigheid van de kinderen is op zes onderdelen beoordeeld en op alle aspecten komen de meisjes als beter uit de bus. Er is onder meer gekeken naar inhoud, stijl, opbouw en aantrekkelijkheid voor de lezer.
  • Kinderopvang: de baas betaalt mee (FNV-Magazine, 3 novembe r 2004). De Stichting van de Arbeid roept werkgevers op om eerlijk mee te betalen aan de kinderopvang van hun personeel. Linda Rigters, beleidsmedewerker FNV: De grote organisaties van werkgevers zeggen hiermee duidelijk dat alle bedrijven moeten meebetalen aan kinderopvang voor hun personeel. Nu valt 60% van de werknemers onder zo'n regeling.
 • levensloopregeling:
  • Kabinet wil levensloopregeling  fors verruimen (AD, 4 november 2004). Het Kabinet wil het mogelijk maken dat werknemers via deze regeling 2,1 volledig jaarsalaris belastingvrij kunnen sparen.Werkgeversorganisatie MKB-Nederland vreest dat werknemers de verruimde levensloopregeling vaak zullen gebruiken om tussentijds verlof van werk op te nemen. ,,Wij zijn daarom alleen bereid premie bij te dragen als de levensloopregeling alleen gebruikt kan worden om eerder uit te treden''.
  • Gijs Herderschee: Wie goed spaart kan met zijn 60e met pensioen (Volkskrant, 4 november 2004). Het kabinet handhaaft de afschaffing van de belastingvoordelen voor VUT- en prepensioensparen. Daarvoor in de plaats komt de mogelijkheid voor extra pensioensparen in combinatie met een flexibele vertrekleeftijd. Ook wordt de nieuwe levensloopregeling verruimd, waardoor voor ruim twee jaar verlof tegen volledig loon kan worden gespaard. Wie van beide spaarmogelijkheden optimaal gebruik maakt, kan al voor zijn 60ste met pensioen. noot redactie: waar is de combinatie van arbeid en zorg gebleven?
  • NIBUD-onderzoek naar levensloop: sparen voor verlof niet populair (1 november 2004). Jaren overwerken of iedere maand salaris inleveren om daar later betaald verlof voor terug te krijgen, is niet iets waar veel Nederlanders behoefte aan hebben. Consumenten willen pas salaris inleveren als ze zeker weten dat ze het verlof nodig zullen hebben. Slechts 3 op de 10 ondervraagden jonger dan 35 jaar is bereid om tien jaar lang 5% van het salaris in te leveren voor verlof. Maar de helft van deze groep zou wel onbetaald verlof willen met terugkeergarantie.
 • mantelzorg:
 • pensioenen:
  • Nederlanders zijn onwetend over inkomen na 65e (RD, 3 november 2004). Nederlanders hebben geen idee wat ze na hun 65e te besteden hebben. Negen op de tien vrouwen tasten helemaal in het duister en van de mannen weten acht op de tien niet waar ze na hun pensioen van kunnen leven. Vrouwen verkeren volgens Ter Veld (voorzitter Stichting Pensioenkijker) in een veel kwetsbaarder positie. In een aantal gevallen zijn ze afhankelijk van het pensioen van hun man. Wanneer ze wel zelfstandig voor een pensioenuitkering in aanmerking komen, is die meestal lager dan bij mannen als gevolg van tijdelijke loopbaanonderbrekingen.
  • Vrouwen centraal in campagne pensioenkijker (Pensioenkijker, 2 november 2004). Bijna 90% van de vrouwen is niet pensioenbewust, zo is gebleken uit onderzoek van de Stichting Pensioenkijker.nl. De Stichting heeft daarom november uitgeroepen tot pensioenmaand. Vandaag start een campagne die met name vrouwen van 25 tot 40 jaar bewust wil maken van de momenten in hun leven die invloed kunnen hebben op hun pensioen. Radiospotjes verwijzen vrouwen naar de website www.pensioenkijker.nl.
 • prostitutie:
  • Milja de Zwart: Rotterdam: groot probleem met hoeren (AD, 5 november 2004). De sluiting van de tippelzone in Rotterdam gaat de stad grote problemen opleveren. Dat voorspelt politie-inspecteur Rob Coster, leider van de landelijke projectgroep prostitutie en mensenhandel. Hij waarschuwt dat de prostitutie onzichtbaar wordt en zich gaat vermengen met andere economische sectoren.
 • Raad van Europa > seksediscriminatie > sport:
 • visitatiecommissie emancipatie:
 • vrouwenbeweging:
  • Vrouwen Alliantie heft zichzelf op (persbericht, 3 november 2004). De Vrouwen Alliantie, een koepelorganisatie van 45 aangesloten organisaties, heeft zichzelf moeten opheffen.
   • ''Met het verdwijnen van de Vrouwen Alliantie, ontstaat een leegte in het emancipatieveld. De Vrouwen Alliantie kwam op voor economische zelfstandigheid voor iedereen en herverdeling van betaalde en onbetaalde arbeid. In haar 10-jarig bestaan heeft de Vrouwen Alliantie kabinetten en politici scherp gehouden op veel terreinen van emancipatie. Bijvoorbeeld op het terrein van: kinderopvang, gelijke kansen op de arbeidsmarkt, gelijke beloning voor gelijkwaardig werk, bevordering van een betere combinatie van arbeid en zorg, verbetering van pensioen van vrouwen, gelijke kansen bij reïntegratie, verbetering van de positie van vrouwen met een handicap.Hoewel op deze onderwerpen onvoldoende vooruitgang is geboekt  zagen de aangesloten lidorganisaties er geen heil  in om op geheel vrijwillige basis het samenwerkingsverband te continueren. Tijdens de Algemene Vergadering op 3 november zagen de 45 aangesloten organisaties geen mogelijkheden meer om een professioneel bureau en daarmee professionele koepelorganisatie in stand te houden. Eén van de belangrijkste redenen is het financiële gat dat ontstaat per 2005. Dit is het gevolg van het besluit van Minister De Geus, daarbij gesteund door de regeringspartijen in de Tweede Kamer om de subsidie aan de Vrouwen Alliantie stop te zetten.''
 • ziekteverzuim:
  • Persoonskenmerken bepalen hoogte ziekteverzuim uitzendbranche (PZ-signaal, 1 november 2004). Leeftijd, geslacht, opleiding, etniciteit en arbeidshandicap bepalen de hoogte van het ziekteverzuim onder uitzendkrachten, zo blijkt uit onderzoek Aard en oorzaken ziekteverzuim Uitzendbranche van de ABU. In de uitzendbranche werken relatief veel lagergeschoolden, vrouwen, twintigers en dertigers, allochtonen en (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 1 november 2004)

 • kinderopvang:
 • politiek en openbaar bestuur:
  • Vrouwen in politiek en openbaar bestuur. Voortgangsrapportage 2003. Brief van minister Remkes (BZK) dd. 28 oktober 2004 aan de Tweede Kamer. Deelname van vrouwen is op landelijk niveau  het hoogst: 40% (Kabinet), 30% (EK, TK en EP). Op lokaal niveau liggen de percentages lager: burgemeesters 20%, Prov.Staten: 29%, Gedep.Staten 21%. Een vrouwelijke CvK is er niet.
 • sociale dienstplicht:
  • Donner omarmt sociale dienstplicht jongeren (De Volkskrant, 30 oktober 2004). Minister Donner van Justitie wil graag dat vooral jongeren actiever deelnemen aan en meer betrokken raken met de samenleving. De maatschappelijke participatie kan handen en voeten krijgen door een sociale dienstplicht, die gemeenten voor de jeugd kunnen regelen.

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:

 • Gezonde balans werk en privé - Deze site maakt deel uit van het gelijknamige project, dat beoogt een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de relatief hoge WAO-instroom van jonge vrouwen in met name de zorg en het onderwijs.
 • Aetas - Bureau voor leeftijdsvraagstukken, gender en diversiteit.

AKTUEEL

In ons Tijdschriftenrek :

Agenda > Toegevoegd:

 • woensdag 24 november 2004: Tweede Kamer | Algemeen overleg met minister De Geus van SZW over kabinetsstandpunt Dagindeling (tweedekamer.nl, agenda Vaste Commissie SZW).
 • American First Ladies: Trendsetters of trendvolgers. Tentoonstelling van 28 oktober - 31 december 2004 in het Universiteitsmuseum, Oude Kijk in 't Jatstraat 7a, 9712 EA Groningen. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur.  De tentoonstelling laat zien hoe de First Ladies die vaak onverwacht in het centrum van de politieke macht terechtkomen, omgegaan zijn met hun positie: koesterden zij politieke ambities en wat waren hun idealen? Welke invloed hadden zij op de Amerikaanse samenleving en hoe werden zij vervolgens beoordeeld door diezelfde samenleving?

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Vrouwen in en uit het nieuws:


DEN HAAG


Signalementen:

hspace=0

hspace=0  [vergroting]

Sinterklaas nog nooit zó inventief. SuperSurprises van Technika 10 Nederland
(Technika10.nl, persbericht 28 oktober 2004).
 

Heb jij ook zo genoeg van uitgeholde telefoonboeken, mega-grote dozen met bergen papiersnippers, drilpuddingen en ontbijtkoeken in bepaalde vormen...? Laat dan Techniklaas dit jaar bij je langskomen. Verras vrienden, vriendinnen en familieleden met Sints speciale superklappers, coole pepernootschieters, pneumatische Pietjes of bijvoorbeeld de elektrosurprise. Bestel de SuperSurprise-glossy van Technika 10 Nederland en ga aan de slag. Gegarandeerd veel (technisch) plezier bij het maken én uitpakken! Geschikt voor school, buurthuis en keukentafel, vanaf 8 jaar. Dit glossy magazine met duidelijke werkstukbeschrijvingen, spelletjes en een Sinterklaas-webspeurtocht is te bestellen via de webwinkel van Technika 10 Nederland voor €6,50 per stuk. Tot 15 november a.s. krijg je 1 euro korting. Surf naar www.technika10.nl/shop. Officieel aanbevolen door Sint en Piet.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.