woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 147
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  141-150
 >  147 
NIEUWSBRIEF 147
hspace=0

Nieuwsbrief 147 (1 t/m 6 juni 2004)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS

 • abortus/Nederland:
  • CDJA wil geen aanscherping abortuswet (Reformatorisch Dagblad, 1 juni 2004). De jongeren-organisatie van het CDA, het CDJA, is er geen voorstander van de huidige abortuswet aan te scherpen. De huidige wet biedt voldoende bescherming aan het ongeboren leven. Een resolutie om het uitgangspunt in de wet te veranderen van 'ja tenzij' in 'nee tenzij' werd afgelopen zaterdag verworpen.
 • abortus/andere landen:
  • Rechter VS wijst wet abortus af (Reformatorisch Dagblad, 2 juni 2004). Een federale rechter in San Francisco heeft dinsdag tot grote teleurstelling van president Bush bepaald dat de wet waarin de Amerikaanse regering het recht op abortus inperkt, in strijd is met de grondwet. De wet maakt inbreuk op het recht van vrouwen om voor een abortus te kiezen, oordeelde rechter Phyllis Hamilton.
  •  Kees Broere: Abortuskwestie laait op in Kenia (Volkskrant, 1 juni 2004). Met de vondst van 15 foetussen is in Kenia ook het debat over abortus opnieuw in alle hevigheid losgebarsten. In het land van circa dertig miljoen inwoners vinden jaarlijks naar schatting 300.000 vruchtafdrijvingen plaats. Illegaal, want de wet in het overwegend christelijke land verbiedt abortussen.
 • adoptie buitenlandse kinderen:
  • Esther Rosenberg: Leeftijdsgrens adoptie moet omhoog (NRC-Handelsblad, 5 juni 2004). De leeftijdsgrens voor adoptie moet omhoog, van 45 jaar voor de oudste ouder naar 46 jaar voor de jongste. Dat is de conclusie van de voorlopige evaluatie van de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie (Wobka). Ook het maximale leeftijdsverschil van 44 jaar tussen ouder en adoptiekind moet vervallen.
 • anticonceptie:
  • Morning after pil dit jaar zonder recept (Stichting Anticonceptie Nederland, nieuwsbrief 7, 5 juni 2004). Op donderdag 3 juni heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen een principebesluit genomen over de verkrijgbaarheid van de morningafter pil zonder recept. Dit betekent dat waarschijnlijk nog dit najaar ook in Nederland in navolging van vele andere landen de morningafter pil zonder recept verkrijgbaar zal zijn. Nadere details zullen nog uitgewerkt worden om deze vrije verkoop te kunnen realiseren. Met het zonder recept verkrijgbaar worden van de morningafter pil wordt recht gedaan aan de heersende mening hierover onder de Nederlandse bevolking zoals blijkt uit de resultaten van de internetenquête die vanaf vandaag te zien zijn op de website van de Stichting Anticonceptie Nederland. Maar liefst 85% van de respondenten van deze enquête was het eens met het zonder recept verkrijgbaar worden van de morningafter pil!
 • arbeidsmarktbeleid:
  • PvdA wil korting werknemers (AD, 2 juni 2004). Het werkgelegenheidsplan dat fractievoorzitter Bos woensdag presenteerde omvat een werkbonus voor werknemers, die afloopt naarmate iemand meer verdient. Ook PvdA 800 miljoen euro uittrekken voor kinderopvang, de helft daarvan voor werknemers, de andere helft voor werkgevers.
 • discriminatie/Verenigde Naties:
  • Commissie Rechten van de Mens van de Verenigde Naties veroordeelt Nederland wegens discriminatie halfwezen (persbericht Clara Wichmanninstituut, 3 juni 2004). De Human Rights Committee te Genève heeft op 1 april jl. Nederland veroordeeld wegens discriminatie van een halfwees. Het betreft een rechtszaak gesteund door het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, dat zich inzet voor de verbetering van de rechtspositie van vrouwen. Het ging om een vrouw die ten behoeve van haar dochter – geboren uit een niet-huwelijkse relatie – na het overlijden van de vader een halfwezenpensioen wilde verkrijgen.
 • discriminatie/Europa:
  • EU-ministers blokkeren discriminatiewet - verbod op sekse-onderscheid bij verzekeringen krijgt geen steun (OPF, 3 juni 2004). De Europese verzekeringssector kan opgelucht ademhalen. De ministers van sociale zaken hebben afgelopen maandag in Luxemburg een nieuwe richtlijn over gelijke behandeling van vrouwen bij de levering van diensten en producten voorlopig geblokkeerd. De richtlijn zal op zijn minst aangepast moeten worden voordat de ministers er opnieuw naar kijken. De Nederlandse verzekeringssector blijft inzetten op het behoud van de mogelijkheid om bij levensverzekeringen onderscheid te maken naar geslacht.
  • Europese Hof Mensenrechten veroordeelt Nederland (Volkskrant, 1 juni 2004). Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft Nederland dinsdag veroordeeld in een zaak over het bezoeksrecht van een vader aan een kind. Het hof stelde de 29-jarige eiser in het gelijk. Hij was formeel niet de vader maar had voldoende aangetoond dat er familiebanden zijn.
 • echtscheiding/koopkracht:
  • Ellen den Hollander: In financieel opzicht verwaarlozen vrouwen zichzelf (Haagsche Courant, 4 juni 2004). Denk toch heel goed na, voor je scheiden gaat, zong de Zangeres zonder Naam jaren geleden. Voor vrouwen geldt dat nog steeds, want zij zijn na hun scheiding financieel gemiddeld slechter af dan hun ex-partner. Het is hun eigen schuld. Met een partner verkrijg je meer welvaart, stelt sociaal demograaf Jan Latten (CBS). Andersom: als je uit elkaar gaat, dan val je terug naar het niveau dat je had als single.
  • Gescheiden vrouw levert koopkracht in (AD, 2 juni 2004). Een vrouw levert na een echtscheiding een flink deel van haar koopkracht in. Het besteedbaar inkomen loopt afhankelijk van de grootte van het gezin eenvijfde tot een kwart terug na de huwelijksbreuk. Volgens berekeningen van het CBS leveren vrouwen zonder kinderen het meest in. Hun koopkracht zakte in de periode 1989-2000 met gemiddeld 27%.
  • Vrouwen na echtscheiding fors in koopkracht terug (CBS Webmagazine, 1 juni 2004). De meeste mannen gaan er na een echtscheiding financieel op vooruit. Hun koopkracht stijgt gemiddeld met 7%. Vrouwen verliezen door een echtscheiding gemiddeld 23% aan koopkracht. Dit hangt onder andere samen met de aanwezigheid van kinderen en van de vraag bij wie de kinderen wonen na de echtscheiding.
 • echtscheidingscultuur:
  • Echtscheidingscultuur doorgeschoten (Reformatorisch Dagblad, 2 juni 2004). Volgens het CBS zijn er bijna 350.000 gezinnen met alleenstaande moeders, in meerderheid ontstaan uit scheiding. De kinderen in deze gezinnen groeien in meerderheid vaderloos op. ... Wat knaagt hier?Verreweg de meeste vrouwen willen geen fulltime baan. Maar de minister van Sociale Zaken blijft aan deze moeders trekken om de arbeidsmarkt te betreden (zonder aan regels gebonden en betaalbare kinderopvang) met als gevolg een ’spitsuurgezin’. En dat leidt vaak tot echtscheiding.
 • gezondheidszorg:
  • Vooral vrouwen gebruiken medicinale cannabis (Telegraaf, 2 juni 2004). Onderzoek van Pharmo, een gespecialiseerd onderzoeksinstituut: Tweederde van de gebruikers van medicinale cannabis is vrouw. 60% van de gebruikers heeft vaker cannabis gebruikt en de meeste gebruikers lijden aan Multiple Sclerose.
 • glazen plafond:
  • Iwan van de Kerkhof: Man zoekt vrouw - in woord, niet in daden (Het Financieele Dagblad, 4 juni 2004). Mannelijke bestuurders voelen zich schuldig omdat ze vrouwen te weinig kansen gunnen m het bedrijfsleven. Als ze daarop worden aangesproken, gaan ze gretig in discussie. Maar de daden blijven vooralsnog achterwege.
  • Vrouwelijke promovendus krijgt lagere baan dan man (PWnet, 4 juni 2004). Vrouwen die cum laude promoveren, belanden in lagere functies op de universiteit dan mannen die met lof promoveren, zoblijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) onder de promovendi aan die universiteit in de periode 1985-2000. Onderzoeker Margot Brouns wijt het achterblijven van de vrouwen aan de relatief lage flexibiliteit op universiteiten. ,,Omdat vrouwen vaak in deeltijd willen werken, moeten universiteiten zich nog flexibeler opstellen''.
  • Managers: seks belangrijker dan carrière (AD, 4 juni 2004). Bazen in ons land denken heus niet alleen aan geld en macht; de helft van alle managers vindt seks belangrijker dan carrière, aldus onderzoek van bureau Veldkamp onder 318 Nederlandse managers in opdracht van Viagraproducent Pfizer en het blad Management Team. Het één (seks) hoeft het ander (een mooie loopbaan) trouwens helemaal niet uit te sluiten, zo blijkt. Sterker nog; 40% van de leidinggevenden meent dat plezier in bed succes op de zaak oplevert. (Noot redactie: hoeveel procent van de leidinggevenden hadden last van menstruatieproblemen? En: vinden ook vrouwelijke managers seks belangrijker dan carrière?)
  • Het glazen plafond bestaat, een beetje (Planet.nl, 2 juni 2004). Het glazen plafond bestaat, maar is niet zo heel erg dik. Dat denken althans Nederlandse P&O-managers. Hun Franse en Ierse collega's vinden het allemaal maar geleuter, aldus internationaal vergelijkend onderzoek van bureau Robert Half. Volgens dat onderzoek doet 7% van de Nederlandse HRM-ers het glazen plafond af als een verzinsel. Zie ook:
   • Glazen plafond: waar of niet waar? Persbericht Robert Half, finance & accounting, juni 2004). Uitkomsten:: Nederlandse HR managers twijfelen over bestaan glazen plafond. Quota voor vrouwen op werkplek is niet gewenst. En : Nederlandse bedrijven voorloper in aanbieden crècheplaats.
  • Roos Kuiper: Wat houdt vrouwen tegen ? Ook jong, ambitieus en zonder kinderen blijven ze steken (Intermediair, 1 juni 2004).
 • homohuwelijk/Frankrijk:
  • Straf burgemeester na homohuwelijk (Telegraaf, 5 juni 2004). De Franse regering neemt strafmaatregelen tegen de burgemeester van Bègles (nabij Bordeaux), die zaterdag het eerste homohuwelijk in Frankrijk sloot. Minister De Villepin van Binnenlandse Zaken zei dat er een 'sanctieprocedure' begint.
  • Homohuwelijk leidt tot rel in Frankrijk (Reformatorisch Dagbla,d 5 juni 2004). De burgemeester van het Franse stadje Bègles zal zaterdag het eerste homohuwelijk sluiten, ondanks waarschuwingen uit de hoogste politieke kringen dat dit huwelijk in Frankrijk niet bestaat. Premier Raffarin dreigt met ontneming van zijn burgermeestersfunctie en strafrechterlijke vervolging. Nieuwste argument: de twee huwenden woonden niet in Bègles maar in Saint Aubin: daar is Mamère geen burgemeester.
  • Henk Glimmerveen: Verbod Frans homohuwelijk (Brabants Dagblad, 4 juni 2004). Premier Raffarin van Frankrijk heeft zich persoonlijk in de strijd geworpen om te voorkomen dat morgen in de Zuid-Franse plaats Bègles twee mannen met elkaar in het huwelijk treden. In de Assemblée verklaarde hij gisteren dat tegen de burgemeester die dit eerste Franse homohuwelijk gaat sluiten, strafvervolging zal worden ingesteld.
 • Indonesië:
  • Indonesische moslimleiders: stem niet op een vrouw (Brabants Dagblad, 4 juni 2004). Indonesische moslimgeestelijken hebben een religieus decreet (fatwa) uitgevaardigd waarin zij de bevolking oproepen bij de presidentsverkiezingen op 5 juli niet op een vrouw te stemmen. Ze behoren tot de grootste moslimorganisatie van het land, Nahdlatul Ulama (NU), die ongeveer 40 miljoen leden telt.
 • kindermoord:
  • Jannetje Koelewijn: Moeder moet razend zijn geweest (NRC-Handelsblad, 2 juni 2004). Gezinspsychologen die leidt tot moord kinderen. Een moeder die haar drie kinderen doodsteekt en daarna zelfmoord pleegt. Is dat gestoord? Of is het ook te begrijpen? Martine Groen : ,,Razend zijn maar niks zeggen, kan tot verschrikkelijke daden leiden.''
  • Orkun Akinci: Mes als wapen past niet bij een moeder (AD, 2 juni 2004). Niemand snapt wat Liesbeth van Schaijk bezielde toen ze haar zoontjes Dion, Esli en Tygo vermoordde en zelf voor de trein sprong. Van Meer (GGZ Delfland): ,,Het is op zich al gek dat een moeder zoiets doet. Kindermoorden worden meestal door de vader gepleegd. Een mes past niet bij een moeder, niet eens bij een vrouw eigenlijk.
 • ouderschap/mensen met een handicap:
  • Monique de Knegt: Het recht op een kind moet soms worden ontmoedigd (Nederlands Dagblad, 5 juni 2004). Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) wil verstandelijk gehandicapten ontmoedigen om kinderen te krijgen. Discriminatie, vinden de gehandicapten zelf; ieder mens heeft het recht om zich voort te planten.
 • ouderschap:
  • Rik Nijland: Vrouwen naar België voor sperma door donortekort (Volkskrant, 1 juni 2004). Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk om bij banken als anonieme donor sperma af te staan. Dat was al eerder reden voor veel donoren om het bijltje erbij neer te gooien. Steeds meer Nederlandse vrouwen doen een beroep op Belgische ziekenhuizen voor een bevruchting met donorsperma en ontlopen de wachtlijst, die tot 2 jaar kan oplopen.
 • prijzen:
 •  seksueel geweld/andere landen:
  • Fidan Ekiz: Turkse vrouwen gedwongen tot zelfdoding (Haagsche Courant, 3 juni 2004). De Turken kijken allang niet meer raar op van berichten over familiegeweld tegen vrouwen in Turkije. Bijna dagelijks drukken Turkse kranten op de voorpagina een foto af van een vrouw die is vermoord door familieleden, omdat ze zich volgens hen heeft 'misdragen'. Amnesty International: tenminste eenderde van de vrouwen in Turkije krijgt te maken met huiselijk geweld. Vooral vrouwen die de familie-eer zouden hebben geschonden, zijn hun leven niet zeker.
  • Steeds meer seksueel geweld (AD, 3 juni 2004). Steeds meer vrouwelijke Amerikaanse militairen maken melding van seksuele intimidatie, aanrandingen en verkrachtingen door mannelijke collega's. Een interne rapportage van de Amerikaanse landmacht - die The Washington Post in handen kreeg - maakt duidelijk dat het beleid om seksueel geweld binnen Defensie aan te pakken niet werkt.
 • taal/beeldvorming:
  • Andere toon in Vrij Veiligcampagne (Nederlands Dagblad, 1 juni 2004). De landelijke campagne die jongeren oproept condooms te gebruiken, heeft het woord 'vrijen' vervangen door 'naaien'. Op deze manier hoopt Soa Aids Nederland een jongere doelgroep te bereiken. (noot redactie: seksistisch taalgebruik? of gewoon post-feministisch?)


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 1 juni 2004)

 • arbeidsmarkbeleid:
  • De PvdA laat zien hoe het anders kan (PvdA, 26 mei 2004). De PvdA wil zich inzetten om de kwetsbare groepen in de samenleving te steunen en lanceert een plan met o.m. inkomensondersteuning voor bijstandsmoeders met kinderen jonger dan 16 jaar.
 • huiselijk geweld/Saoedie-Arabië
  • Mishandeling vrouw: 300 zweepslagen (AD, 31 mei 2004). Een rechtbank in Saudi-Arabië heeft de echtgenoot van een nationaal bekende televisiepresentatrice veroordeeld tot driehonderd zweepslagen en zes maanden cel wegens mishandeling van zijn vrouw. Zij liet eerder dit jaar foto's van haar sterk gehavende gezicht afdrukken in Saudische kranten. Deze daad baarde veel opzien in het conservatieve Arabische land, waar geweld binnen het huwelijk als een groot taboe-onderwerp geldt.
 • levensloop-dagindeling:
  • De tijd de baas. Toespraak minister De Geus (SZW) op 27 mei 2004 in Groningen. Ik wil ingaan op de tijdsaspecten waar mijn departement SZW zich beleidsmatig mee bezighoudt,  aan de hand van in mijn ogen vier belangrijke begrippen in mijn beleid die met tijd te maken hebben. Namelijk: dagindeling, flexibilisering, arbeidstijden en levensloop.
 • ongelijkheid en cultuur/OECD:
  • Johannes Jutting and Christian Morrisson: Culture is key to inequality (Financial Times 31 May 2004, commentaar). A recent publication from the Development Centre of the OECD clearly shows that culture has an impact on gender inequality. This study measures the influence of cultural practices such as polygamy, genital mutilation and marriage of under-age girls on females' access to education, health care and employment possibilities. These practices turn out to be more important for gender equality than a country's income. The usual approaches to promoting gender equality, such as building more schools and giving micro-credit to women farmers, are likely to fail where traditions have not changed.
 • ouderschap:
  • Keuze ouderschap moet privé blijven (Trouw, 14 mei 2004). Hoogopgeleide vrouwen krijgen nogal eens later kinderen omdat hun man de zaak vertraagt. ,,Maar een algemeen beeld is dat niet'', zeggen onderzoekers in reactie op minister De Geus, die concludeert dat de man meestal de vertragende factor is. ,,Het beeld ligt genuanceerder'', zegt onderzoekster psychologe dr. Sietske Dijkstra.
 • ouderschap/kosten van kinderen:
  • Kinderkorting hoger voor lage inkomens (Volkskrant, 29 mei 2004). Het Kabinet heeft besloten gezinnen met een laag inkomen vanaf volgend jaar een hogere kinderkorting te geven. Voor ouders die samen meer verdienen dan 45.550 euro per jaar vervalt de kinderkorting. Ze gaan er maximaal 110 euro per jaar op achteruit.
 • seksuele voorkeur/Verenigde Staten:
  • Amerikaanse zender schrapt homo-show (AD, 30 mei 2004). Een Amerikaanse realityshow waarin heteromannen moesten doen alsof ze homo zijn, gaat niet door, om creatieve redenen. Een Amerikaanse homo-organisatie had de show bekritiseerd als een oefening in systematische vernedering.
 • subsidie
  • VVD wil af van subsidie vrouwenbeweging (Limburger, 28 mei 2004).De Statenfractie van de VVD wil een streep halen door de tonnen subsidies die de Limburgse vrouwenbewegingen jaarlijks toegeschoven krijgen. Statenlid Verheijen: De emancipatie van 'blanke' vrouwen is grotendeels voltooid en de rol van de overheid daarin is uitgespeeld. Het emancipatiebeleid moet zich richten op projecten voor bijvoorbeeld moslimvrouwen, of misschien wel managers van het mannelijke geslacht in bedrijven.

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


  SERVICEPAGINA

  Oproepen:

  Oproepen (herhaling):

  Servicepagina > Vacatures:


  AKTUEEL 

  In ons Tijdschriftenrek :

  Agenda:

  • vrijdag 4 juni: Genderlinc - pleitbezorging ''Gender en internationaal beleid'' (Den Haag, Cordaid, 10.30 - 16.30 uur).
  • maandag 7 juni (Amsterdam ZO) en woensdag 9 juni 2004 (Arnhem) : Tweede Vrouwenestafette Kleurrijk Talent. PAVEM houdt een netwerkontbijt en presenteert het participatieteam.
  • dinsdag 8 juni 2004: Eerwraak en winti voor de rechter: mag cultuur een rol spelen in het strafrecht? Mag een Surinaamse verdachte zich beroepen op de invloed van winti? Kunnen Turken die een familielid hebben omgebracht en zich vrijwillig bij de politie melden zich beroepen op eerwraak? Ook het macho-gedrag van sommige Marokkaanse jongens in de rechtszaal roept de vraag op in hoeverre hun islamitisch-Marokkaanse achtergrond van invloed is. Plaats: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam. Aanvang: 20.00 uur. 
  • maandag 14 juni 2004: Presentatie handboek huiselijk geweld & allochtone gezinnen. Plaats: provinciehuis in Zwolle, Luttenbergstraat 2. Tijd: 13.30 uur. Aanmelden vóór 4 juni bij Equivalent,  0546 - 852 025.
  • woensdag 16 juni 2004: Symposium ''Gelijkheid en (andere) grondrechten'', georganiseerd door de ommissie Gelijke Behandeling. Over de verhouding tussen grondrechten en het gelijkheidsbeginsel en de implicaties daarvan voor de gelijkebehandelingswetgeving (Utrecht, 13.30-16.45 uur). Informatie: Commissie Gelijke Behandeling, info@cgb.nl, tel. 030-8883888.

  EMANCIPATIE ALGEMEEN

  Biografische berichten > vrouwen in en uit het nieuws:

  • BAKKER, RIEK - stedebouwkundige
   • Margreet Fogteloo: Met de rug naar zee (De Groene, 29 mei 2004). Riek Bakker had de afgelopen tien jaar de regie over de ruimtelijke inrichting van zo’n beetje half Nederland. Over de nieuwe ‹Nota Ruimte› van minister Dekker is ze positief: «Eindelijk helderheid en geen stiekem geknabbel aan het Groene Hart.»

  Prijzen en lezingen:


  VARIA

  Signalementen:


  ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

  • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
  • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.