donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 140
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  131-140
 >  140 
NIEUWSBRIEF 140

hspace=0

Nieuwsbrief 140 (15 t/m 21 maart 2004)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.   


NIEUWS

 • arbeidsmarkt:
  • Werkloosheid boven 6% (CBS, 18 maart 2004). Het werkloosheidspercentage onder mannen is gestegen tot 5,6%, onder vrouwen tot 7%.
 • beeldvorming:
  • Kees Haak: Mannen domineren in krantenfoto's (Rotterdams Dagblad, 20 maart 2004, tijdelijke link, later terug te vinden via RD-archief). De krant is al lang geen meneer meer. Zeggen ze. Of het waar is? In de praktijk blijkt de krant in ieder geval in beeldend opzicht nog steeds een hele meneer te zijn. Daar zijn ze bij de San Francisco Chronicle ook achter gekomen. De Amerikaanse krant heeft alle foto's (bijna tweeduizend) bekeken die in de maand december zijn geplaatst, en de gezichten van die foto's gecatalogiseerd. In het verschijningsgebied is de helft van de bevolking vrouwelijk. Maar op de lokale pagina's was 68 procent man, op de voorpagina 72, op economie 76 en op sport negentig procent. De conclusie van The Chronicle: er is nog een hoop werk aan de winkel.
  • Gekrakeel om ''damesmond'' (Rotterdams Dagblad, 20 maart 2004). De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic heeft een plan geschrapt om op de Newyorkse luchthaven John F. Kennedy twee urinoirs in de vorm van een vrouwenmond op te hangen. De plasbakken, gemaakt door het Utrechtse bedrijf Bathroom Mania, hebben in de VS een storm van protest veroorzaakt.
  • Liberale jihad wekt weerzin in de Kamer (Parool, 17 maart 2004). In de Tweede Kamer bestaat vrijwel unaniem weerzin tegen de manier waarop de VVD de islam ter discussie stelt. Niet alleen de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie, maar ook coalitiegenoten CDA en D66 veroordelen in scherpe termen de houding van de VVD.
 • benoemingen:
  • Hanneke Kamphuis nieuwe directeur Mama Cash (persbericht, 16 maart 2004). Per 1 april 2004 is Hanneke Kamphuis (1955) de nieuwe directeur van Mama Cash. Kamphuis volgt in deze functie de naar het buitenland vertrekkende Ellen Sprenger op.
  • Dümig gaat UWV tijdelijk leiden (Ministerie van SZW, persbericht 15 maart 2004). Mevrouw mr. A.G. (Annette) Dümig is benoemd tot tijdelijk voorzitter van de Raad van Bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Dit heeft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer laten weten.
  • Nieuwe topvrouw uitkeringsfabriek UWV (AD, 15 maart 2004). Annette Dümig is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van uitkeringsfabriek UWV. Zij volgt de afgetreden topman Tjibbe Joustra op. Dümig (55) maakte al deel uit van de Raad van Bestuur van het UWV en was eerder directeur van Gak Nederland, een van de vijf uitkeringsorganisaties die in 2002 opging in het UWV.
 • eerwraak:
  • Eerwraak (NCR-Handelsblad, 19 maart 2004, hoofdartikel). Het vragen om een speciale wetsbepaling voor eerwraak, zoals de VVD deed, is in dit verband wonderlijk. Historisch gezien leidt crime passionnel juist tot strafvermindering, in Turkije maar ook in Italië. Belangrijker dan sleutelen aan de strafwet is het om, zoals minister Donner zegt, een ,,actief beleid'' tegen eerwraak binnen de allochtone gemeenschappen te voeren.
  • Eerwraak niet opgenomen in strafrecht (NRC-Handelsblad, 17 maart 2004). Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) weigert een motie van haar partijgenoot Hirsi Ali (VVD) uit te voeren om eerwaak in het wetboek van strafrecht op te nemen.
  • Janny Groen: Onderduikadres vrouw moet weer geheim worden (Volkskrant, 17 maart 2004). Zeki Arslan (Samenwerkende Turkse Organisaties): Allochtone vrouwen die het risico lopen vanwege eerwraak om het leven te worden gebracht, moeten de mogelijkheid krijgen in het buitenland te worden opgevangen. De kans dat ze door wraakzuchtige familie in Nederlandse Blijf-van-mijn-lijf-huizen worden opgespoord, is te groot.
  • Reinoud den Haan: Donner is vrouwonvriendelijk (AD, 17 maart 2004). Het kabinet doet te weinig tegen eerwraak, vindt VVD-Kamerlid Hirsi Ali. Minister Donner (Justitie) houdt 'vrome praatjes'. ,,Het gaat hier om mensenlevens''.
  • Eerwraak moet harder worden aangepakt (Trouw, 17 maart 2004). Het kabinet wil dat gemeenten, politie en justitie intensief gaan samenwerken om eerwraak strenger en effectiever aan te pakken. Met het huidige wetboek van Strafrecht is het al mogelijk om eerwraak effectief aan te pakken.
  •  Stichting Kezban is het zat dat vrouwen vermoord worden om de eer van de man te redden (Open brief, verspreid op 16 maart 2004).
  • hspace=0  Blijf-van-mijn-lijfhuizen: harde straffen tegen eerwraak (Novatv.nl, 15 maart 2004). Het Blijf-van-mijn-lijfhuis in Zaanstad is ontruimd en alle bewoners zijn elders op geheime adressen ondergebracht en alle medewerksters hebben politiebewaking.
  • GroenLinks: Actie nodig tegen eerwraak in vrouwenopvang (GroenLinks.nl, vragen van het TK-lid Tonkens, 15 maart 2004).
 • eerwraak > moord op Gül
  • Ruim 1000 deelnemers aan stille tocht Zaandam (Trouw, tijdelijke link, 19 maart 2004). Duizend tot twaalfhonderd mensen zijn vrijdagavond op de Dam in Zaandam samengekomen, ter nagedachtenis aan de 32-jarige Turkse vrouw die een week geleden in Koog aan de Zaan door haar ex-echtgenoot werd doodgeschoten. Ook een aantal leden van de Tweede Kamer, onder wie Nebahat Albayrak van de PvdA en Nihad Eski van het CDA, waren naar Zaandam gekomen.
  • hspace=0 Het NOS-Journaal besteedde vrijdag 19 maart 2004 veel aandacht aan de stille tocht. Kijk via deze pagina naar de journaals van vrijdag 18.00 uur (vanaf minuut 14:25, met o.a. een interview met Saadet Megan en Cock Kerling, bestuursleden van de Stichting Kezban die huiselijk geweld in allochtone kring bestrijdt) en van vrijdag 23.30 (vanaf begin uitzending, met een verslag van de stille tocht). NB: de uitzendingen van het NOS-Journaal staan maximaal 7 dagen online.
  • Loes de Fauwe: Moord op Gül B. niet af te wenden (Parool, 17 maart 2004). De dood van de 32-jarige Gül. B. - ze werd vrijdag door haar man doodgeschoten voor de deur van het blijf-van-mijn-lijfhuis in Koog aan de Zaan - was onontkoombaar. ''En dat is het afschuwelijke.''
  • Federatie Opvang geschokt door eerwraak in vrouwenopvang (Federatie Opvang, persbericht via ANP Pers Support, 15 maart 2004). De Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor instellingen van maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, is diep geschokt door de moord op een cliënte van de vrouwenopvang in Zaanstad, vorige week vrijdag, 12 maart. Het gaat om een moeder van drie kinderen. De vrouw werd voor de deur van het Blijfhuis vermoord toen zij van het politiebureau terugkwam, waar ze aangifte tegen haar man had gedaan. Zij verbleef al in meerdere opvanghuizen, maar haar man wist haar via zijn netwerk steeds te achterhalen. Ook nu had haar man haar weer getraceerd. Het Blijfhuis Zaanstad deed haar uiterste best om de vrouw in een andere opvang onder te brengen, maar alle huizen zaten vol.
  • Ellen de Visser: Turkse voor Blijf-huis omgebracht (Volkskrant, 16 maart 2004). Een Turkse moeder van 3 kinderen is vrijdagmiddag voor de deur van het Blijf-van-mijn-lijfhuis in Zaanstad door haar man doodgeschoten. Het is de derde keer in 10 maanden tijd dat een vrouw uit een Blijf-huis wordt vermoord.
 • genderstudies:
  • Sheila Gibbons: Gender Studies Matters and Thrives (Womens E-News, March 17, 2004). In a culture saturated with media messages that undermine women, college gender studies courses offer vital training in critical thinking and intellectual self-defense.
 • gezondheid:
  • Begin al op basisschool met preventie anorexia (Trouw, 20 maart 2004). De leeftijd waarop meisjes anorexia nervosa krijgen wordt steeds lager. Ongeveer 8 van de 1000 pubermeisjes hebben een eetstoornis. Soms boulimia, meestal anorexia nervosa, die door ouders gevreesde ziekte waarbij hun kind zich uithongert maar nog altijd meent dat het te dik is. ,,Er zijn nog geen landelijke cijfers, maar wij zien hier in het UMC dat de gemiddelde leeftijd daalt van de meisjes die naar ons doorverwezen worden'', zegt Van Elburg, jeugdpsychiater.
  • Gezondheidsraad: Geen landelijke screening op chlamydia (Zorgkrant, 19 maart 2004). Het aantal besmettingen met chlamydia in ons land neemt nog steeds toe. Toch is niet genoeg bekend over de verspreiding en de kans op complicaties om nu over te gaan op landelijk screenen van alle mannen en vrouwen in een bepaalde leeftijdsgroep. Totdat nieuw onderzoek uitsluitsel geeft moeten infecties op andere manieren opgespoord of voorkomen worden, bijvoorbeeld door op chlamydia te testen in abortusklinieken, soa-poliklinieken en poli’s voor vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast moet er aandacht blijven voor veilig vrijen. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat vandaag is aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  • Koen Breedveld, André van de Broek: De veeleisende samenleving. De sociaal-culturele context van psychische vermoeidheid. SCP-werkdocument 104, 18 maart 2004. De discussie over 'psychische vermoeidheid' wordt in de context geplaatst van de opkomst van een veeleisende samenleving. Steeds meer mensen combineren betaald werk met zorgtaken thuis. Voor steeds meer vrijetijdsactiviteiten is steeds minder vrije tijd beschikbaar. Omdat de veeleisende samenleving de onbedoelde optelsom is van een persoonlijk en een maatschappelijk wensenlijstje (ontplooiing, consumptie, emancipatie), dienen zich geen eenvoudige remedies aan.
 • homohuwelijk:
  • Tweede district Oregon opent huwelijk voor homo's (Telegraaf, 17 maart 2004). Een 2e district in de Amerikaanse staat Oregon heeft het huwelijk voor homo's opengesteld. Met de stap versterkt deze staat zijn positie als laatste hoop voor trouwlustige Amerikaanse homo's.
 • hoofddoek/religeuze symbolen:
  • Rotterdam | ''Het ongemak over de hoofddoek is voelbaar''. Tweede hoofddoekjesdebat spitst zich toe op de angst voor islam (Rotterdams Dagbblad, 19 maart 2004, tijdelijke link). In het tweede politieke debat over het hoofddoekjesverbod stond gisteren de angst voor de islam centraal. Verschillende fracties - van VVD tot PvdA - stelden vast dat er een direct verband is tussen de oplaaiende discussie over de hoofdbedekking en de vrees voor ''de nieuwe godsdienst''.
  • Geen steun voor leefbaren in hoofddoekjesdebat (Reformatorisch Dagblad, 19 maart 2004). Leefbaar Rotterdam heeft donderdag van geen enkele fractie in de gemeenteraad steun gekregen voor het voorstel een gedragsregel in te stellen die de neutrale uitstraling van de overheid en het openbaar onderwijs moet bevorderen.
  • Kamer: geen hoofddoekjeswet voor ambtenaren (Nu.nl, 17 maart 2004). De LPF krijgt geen enkele steun van andere partijen in de Tweede Kamer om religieuze uitingen van ambtenaren, zoals hoofddoekjes, te verbieden. Dat bleek woensdag tijdens een spoeddebat dat deze partij daarover had aangevraagd. LPF-Kamerlid Eerdmans vindt dat de overheid neutraal is en dat de ambtenaren dat moeten uitstralen naar de burgers.
  • Met hoofddoekje in paspoort mag (Rotterdams Dagblad, 17 maart 2004, tijdelijke link). Gelovige moslimvrouwen moeten ''in principe'' blootshoofds op de foto in het Nederlandse paspoort. Maar als het om levensbeschouwelijke of medische redenen gewenst is, mogen ze hoofddoekje dragen. De overheid neemt voor lief dat als gevolg van de hoofdbedekking de oren niet zichtbaar zijn.
  • Ambtenaar mag hoofddoek dragen (Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2004). Ambtenaren mogen in beginsel kledingstukken of sieraden dragen die uitdrukking geven aan een religieuze overtuiging. De ministers Donner en Remkes: Anders wordt het echter als kledingstukken, zoals de gezichtsbedekkende sluier, het functioneren van een ambtenaar belemmeren. Ook voor functionarissen van de rechterlijke macht gelden beperkingen. Daarover komt een aparte melding in de wet.
  • Tweede Kamer gaat debatteren over hoofddoekjes (Volkskrant, 16 maart 2004). De Tweede Kamer zal woensdag op verzoek van de LPF debatteren over religieuze uitingen door ambtenaren, zoals het dragen van hoofddoeken. Aanleiding zijn antwoorden die Donner en Remkes dinsdag geven op vragen van de LPF over een wettelijke regeling van kledingvoorschriften. Ze stellen 'dat het ambtenaarschap niet moet leiden tot het verlies van grondrechten.'
 • immigratie/integratie:
  • CDA: borg van drie mille voor importbruiden (De Telegraaf, 19 maart 2004). Allochtonen die hun bruid uit het land van herkomst halen, moeten een borg gaan betalen. Als de vrouw in kwestie aan de inburgeringseisen, zoals het beheersen van de Nederlandse taal, heeft voldaan krijgt het stel het geld terug. Dat plan heeft fractievoorzitter Verhagen van het CDA in de Tweede Kamer ontvouwd in het tv-programma Nova (hspace=0  vrijdagavond 19 maart 2004).
  • Leeftijdseis importbruiden scheelt 10% (Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2004). De invoering van een minimumleeftijd van 21 jaar voor huwelijksmigratie heeft een beperkt effect op de gezinsvorming in Nederland. Een op de tien bruiden die hierheen komen, is jonger dan 21, hebben onderzoekers Hartog en Zorlu van de Universiteit van Amsterdam (UvA) uitgerekend.
 • levensloop:
  • 'Slimme meid wordt zwanger op tijd' (AD, 19 maart 2004). Steeds meer ouderen en steeds minder kinderen: het is nadelig voor de economie. Want hoe meer mensen werken, hoe beter het is. Economen vrezen de vergrijzingsgolf. Gynaecoloog Egbert ter Velde adviseert: ,,Een slimme meid wordt zwanger op tijd. Bovendien moeten ze het recht hebben om pensioengeld tijdens het verlof te sparen.''
 • loverboys:
  • Deedee Derksen: Loverboys opgepakt in Rotterdam (De Volkskrant, 20 maart 2004). In Rotterdam zijn afgelopen dinsdag vier jongeren gearresteerd die ervan worden verdacht als 'loverboys' te opereren. Vrijdag is het viertal voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hen voor tien dagen in bewaring heeft gesteld. 
 • naamrecht:
  • Kind kiest na scheiding zelf de achternaam (Rotterdams Dagblad, 20 maart 2004). Het veranderen van de familienaam van kinderen na een echtscheiding wordt vanaf 1 april makkelijker. Als een kind ouder is dan twaalf jaar heeft het een doorslaggevende stem als de ouders er niet uitkomen. Het ministerie van Justitie wil zo de positie van kinderen versterken.
  • Achternaam kind makkelijker te wijzigen (persbericht ministerie van Justitie, 19 maart 2004). Met ingang van 1 april 2004 hebben kinderen vanaf 12 jaar de beslissende stem als zij de achternaam van de andere ouder willen aannemen. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben nog wel toestemming van beide ouders nodig.
 • ontwikkelingssamenwerking:
 • ouderlijk gezag
  • hspace=0  Wijze moeders en dwaze vaders (TweeVandaag.nl, 16 maart 2004). Na de Stichting Dwaze Vaders bestaat nu ook de belangengroep Wijze Moeders. Inzet is de omgangsregeling met de kinderen. Maar wie komt op voor het kind van de rekening ?
 • pensioenen:
  • Strengere regels voor verplichte deelname aan beroepspensioenen (Ministerie van SZW, 19 maart 2004). Er komen striktere regels voor de verplichte deelname van vrije beroepsbeoefenaars aan een beroepspensioenregeling. Dit blijkt uit het Wetsvoorstel verplichte beroepspensioenregeling dat staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de Tweede Kamer heeft ingediend. [...] Verder wordt in de nieuwe wet geregeld dat voor beroepspensioenregelingen een zogeheten doorsneepremie moet worden gehanteerd. Dit betekent dat alle deelnemers, ongeacht leeftijd, geslacht of gezondheid hetzelfde percentage aan premie betalen.
 • prostitutie:
 • religie en integratie
  • Klappen voor arts wegens uitsteken van hand (Algemeen Dagblad, 20 maart 2004). Een huisarts heeft gisteren in Breda klappen gekregen omdat hij een Marokkaanse vrouw een hand wilde geven. Het pak slaag werd uitgedeeld door de 28-jarige echtgenoot van de vrouw.
 • seksueel geweld:
  • Shauna Curphey: Amnesty Pushing Nations to End Gender Violence (Womens E-News, March 19, 2004). Amnesty International is beginning an international campaign to portray domestic violence as a violation of human rights.
  • Bot uit kritiek op mensenrechtencommissie (Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2004). Minister Bot (Buitenlandse Zaken) pleitte in het bijzonder voor vrouwenrechten. Huiselijk geweld en in het bijzonder verkrachting binnen het huwelijk zijn nauwelijks zichtbaar in de maatschappij en zeer moeilijk te bestrijden, aldus Bot. „Sterker nog, autoriteiten behandelen huiselijk geweld vaak als een privé–aangelegenheid. Het is tijd voor ons allen om te erkennen dat deze straffeloosheid onaanvaardbaar is.''
 • sociale zekerheid/WAO: 
 • verzekeringen:
  • Joke Swiebel: Geen seksediscriminatie in de verzekeringswereld (jokeswiebel.nl, eigen site van dit Nederlandse lid van het Europees Parlement, 16 maart 2004). Vanochtend heeft de Commissie Rechten van de Vrouw van het Europees Parlement zijn goedkeuring gehecht aan het verslag van de Oostenrijkse socialiste Christa Prets over de ontwerp Richtlijn gelijke behandeling van mannen en vrouwen bij de toegang tot en de levering van goederen en diensten.
  • Zie ook het dossier over deze ontwerp-richtlijn (op onze site gelijkebehandeling.nl)
 • vrouwenfestival:
  • Asser festival vrouwenfilms groeit uit zijn jasje (Dagblad van het Noorden , 15 maart 2004). Lange rijen automobilisten in het centrum van Assen, wanhopig op zoek naar een parkeerplaatsje. Het Festival Vrouwenfilms, afgelopen weekend voor de 24ste keer in Assen, is uit zijn jasje gegroeid. Het filmfestival bood dit jaar opvallend veel ruimte aan niet-westerse speelfilms en documentaires over de positie van islamitische vrouwen. En ook:
  • Festivalprijs voor Maria Goos: scenarioschrijfster Maria Goos ontving de festivaltrofee van het Festival Vrouwenfilms van filmproducente Valérie Schuit, die de trofee een jaar eerder won. Het is de gewoonte dat de winnares van het ene jaar de winnares van het volgende jaar kiest.
 • vrouwenhandel:
  • Vrouwenhandel op internet (Reformatorisch Dagblad, 15 maart 2004). Internetveiling eBay heeft een advertentie verwijderd waarin 3 Vietnamese vrouwen werden aangeboden. De hoogste bieder mocht ze hebben.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 15 maart 2004) 

 • discussie over emancipatie:
 • Europa:
  • Joke Swiebel: Alle zegen komt van Europa (jokeswiebel.nl, eigen site van dit Nederlands lid van het Europees Parlement, 12 maart 2004). De laatste tijd horen we meer en meer dat de uitbreiding van Europa slecht is voor vrouwen en homoseksuelen. Sommigen vrezen zelfs dat verworven rechten worden teruggedraaid. Grachtengordel-prietpraat? Euroscepticisme en electorale berekening? Als tegengif zet ik een paar feiten op een rij.
 • glazen plafond:
  • Joop Hartog: Dominees en meisjes (Haagsche Courant, 13 maart 2004). Verrassing: van het handjevol vrouwen met een academische opleiding in 1947 had 20% wis- en natuurkunde gestudeerd! En in 1960 was dat nog 16%.  Het aandeel van techniek, natuur en economie is 54% bij de mannen, 19% bij de vrouwen. Recht, gedrag en maatschappij, en taal en cultuur omvatten samen een derde van de academische mannen en twee derde van de vrouwen. En zo blijven mannen makkelijk de baas: met techniek, natuur en economie haal je nou eenmaal eerder de top in het bedrijfsleven dan met taal en cultuur.
 • hoofdoek/religieuze symbolen:
  • College en Raad Rotterdam kraken Leefbaar-voorstel (Sp!ts, 12 maar 2004). Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam wijst het voorstel van Leefbaar Rotterdam af om religieuze uitingen in overheidsgebouwen en scholen te verbieden. Ook de andere raadsfracties zien de ideeën van Leefbaar niet zitten.
  • Jeroen Visser: Islamitische hoofddoekdraagsters beschermen tegen willekeur. Discussie goed, maar Nederland moet voor hen wel leefbaar blijven (LBR.nl, nieuwsbericht 12 maart 2004). Het debat over hoofddoeken en hoofddoekverboden heeft nu al ongewenste gevolgen in Nederland. Er ontstaat een situatie van willekeur en rechtsongelijkheid voor islamitische hoofddoekdraagsters. 
  • Cyriel Triesscheijn: Verbod op hoofddoek is onbegrijpelijk en onuitvoerbaar (Rotterdams Dagblad, 4 maart 2004, online op LBR.nl). De raadsfractie van Leefbaar Rotterdam doet vandaag in de gemeenteraad hetvoorstel om ambtenaren te verbieden hoofddoeken en andere religieuzesymbolen te dragen. Onuitvoerbaar en onbegrijpelijk vindt antidiscriminatiebureau RADAR het verbod, dat Leefbaar ook op openbarescholen wil invoeren.
 • kinderopvang:
  • Nieuwe kwaliteitseisen maken meer flexibiliteit in kinderopvang mogelijk (persbericht ministerie van SZW, 11 maart 2004). Tijdelijk besluit kwaliteit kinderopvang: Instellingen die daarvoor kiezen, krijgen de mogelijkheid om kinderen gedurende gedeeltes van de dag van meerdere ruimtes gebruik te laten maken. Met dit zogenoemde ‘open-deurenbeleid’ wordt meer flexibiliteit mogelijk. Zie ook: bij Den Haag . parlement 
  • Wet basisvoorziening kinderopvang. Brief dd. 11 maart 2004 van minister de Geus (SZW) aan de Tweede Kamer ter aanbieding van diverse stukken.
 • naamrecht:
  • Ministerraad: Wijziging besluit geslachtsnaamwijziging (Ministerie van Justitie, persbericht 5 maart 2004). Voor kinderen die naast de Nederlandse nationaliteit de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie hebben, kan wijziging van de geslachtsnaam worden gevraagd in de naam die zij volgens het recht van die andere staat hebben.
 • personeelsbeleid rijksoverheid:
  • Wilma Hendrikse: Genderbewust personeelsbeleid bij de overheid (Opportunity, februari 2004). Er is nog een lange weg te gaan, zo blijkt uit cijfers voor 2002 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Er is nog steeds sprake is van een glazen plafond. Het glazen plafond is het dikst bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Defensie. Zie voor het onderzoek:
 • Verenigde Naties:
 • verzekeringen > België
  • Claudia Gaspard: ''Mijnheer'' of ''Mevrouw'' ? (Divazine, 11 maart 2004). ''Een vrouw = een man'', met dat persbericht bracht Test-Aankoop zopas onder de aandacht dat vrouwen soms (veel) meer betalen voor verzekeringen dan mannen. Een richtlijn tegen geslachtsgebonden verzekeringspremies en uitkeringen ligt op 15 maart op de Europese tafel bij de commissie rechten van de vrouw en zal waarschijnlijk einde maart in de plenaire vergadering in Straatsburg gestemd worden.
 • vrouwelijke managers:
  • Robert Mulders  en Peter Rikhof: Janka Stoker (Nieuwsbrief Managementteam.nl, 12 maart 2004). Janka Stoker, 33 jaar oud en krap een maand hoogleraar Bedrijfskunde (RUG). Vraag: Een paar jaar geleden werd gezegd dat vrouwen meer toekomst hadden in management vanwege hun empathische vaardigheden. Dat sloot goed aan op coachend leiderschap. Staat dat nu op de helling? Stoker: “Dit is nu precies wat ik heel fout vind aan de man-vrouwdiscussie. Ik heb me altijd verre gehouden van uitspraken over vrouwelijke managers.


ONZE ANDERE SITES

emancipatie-lokaal.pagina.nl:

Op onze site gelijkebehandelng.nl > Europese Unie > Regelgeving in voorbereiding:


SERVICEPAGINA

Oproepen:


AKTUEEL 

Agenda:

 • woensdag 17 maart 2004: Over Hollandse hoofddoeken en Franse foulards. Debat over religieuze symbolen in het publieke domein. Met Odile Verhaar en Ruud Koopmans.  Tijd: 15.00 uur -17.00 uur. Plaats: Vrije Universiteit, gebouw Bellevue, zaal OH19.
 • maandag 5 april 2004: ''Europa zeer belangrijk''. Themadag Europa. Utrecht, Jaarbeurs Congrescentrum, 10.30 - 16.00 uur. Organisatie: Landelijke Werkgroep Politieke Scholing voor vrouwen.
 • dinsdag 13 april 2004: Sportkader: een mannenzaak? Debat tijdens de Nationale Sportweek met o.m.Annelies Knoppers, Tia Janse van Rensburg en Ton Friederichs. Tijd: 18.00 tot ongeveer 21.30 uur. Plaats: Utrechtse School voor Bestuur en Organisatiewetenschap, Bijlhouwersstraat 6 in Utrecht. Ook wordt het boek Heldinnen in de sport gepresenteerd.


FOCUS

Onze vrouw in New York:


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Biografische berichten:

Vrouwen in en uit het nieuws:

 • MAASLAND, BRIDGET - presentatrice
  • hspace=0  te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 2 maart 2004. Begonnen als TMF-babe werd ze hét gezicht van BNN. Ze presenteerde Lijst 0 en Neuken doe je zo en testte ons IQ, EQ en seksuele potentie. Bridget Maasland krijgt nu haar eigen late night show; The world according to BNN en neemt in The Bridget triangle bekende Nederlanders mee in een Amerikaanse camper.
 • ALLAS, YASMINE - schrijver
  • hspace=0 te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 5 maart 2004. Ze verliet op jonge leeftijd Somalië, dromend van een leven als actrice in een vrij land. Het lot bracht haar naar Nederland en ze werd schrijfster. Yasmine Allas put voor haar boeken uit twee culturen. In haar onlangs verschenen derde boek De blauwe kamer ontvouwt zich een bijzondere maar angstwekkende vriendschap tussen twee vrouwen.


DEN HAAG

Tweede Kamer:

 • Motie inzake emancipatie-effect rapportages verworpen. Naar aanleiding van het algemeen overleg van 18 februari 2004 over diverse emancipatie-onderwerpen (zie verslag) hield de Tweede Kamer op 11 maart 2004 een kort debat (zie verslag). Daarin werd door de Kamerleden Stuurman (PvdA) en Tonkens (GroenLinks) een motie ingediend om elk departement te verplichten ten minste één maal per jaar een emancipatie-effect rapportage te laten uitvoeren. De - door minister De Geus ontraden - motie is op dinsdag 16 maart verworpen (zie stemmingslijst), maar dat is niet vermeld in het ongecorrigeerd stenogram van die vergadering, zodat de stemverhoudingen nog niet bekend zijn. De griffie heeft ons evenwel verzekerd dat de motie is verworpen.  
 • Debat n.a.v. een algemeen overleg op 10 maart 2004 over de emancipatie van vrouwen uit etnische minderheden (uittreksel uit het ongecorrigeerd stenogram, 16 maart 2004).
 • Stenografisch verslag van het plenair debat op 11 maart 2004 naar aanleiding van het Algemeen Overleg emancipatiebeleid van 18 februari 2004, met indiening van een motie Tonkens(GL)-Stuurman (PvdA) inzake verplichtstelling van (vereenvoudigde) emancipatie-effectrapprtages bij nieuw beleid.


VARIA

Signalementen


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.


hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.