donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 139
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  131-140
 >  139 
NIEUWSBRIEF 139

hspace=0

Nieuwsbrief 139 (8 t/m 14 maart 2004)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.   


NIEUWS

 • au-pair:
  • FNV pleit voor poetsende kinderjuf (FNV e-magazine, 10 maart 2004). De 'poetsende kinderjuf' als nieuwe functie. Dat stelt de FNV voor in een brief aan de Tweede Kamer. Deze juf kan het werk gaan doen waarvoor nu vaak au pairs uit het buitenland worden gehaald. Er komt dan ook weer ruimte op de au-pariregeling haar oude inhoud terug te geven.
  • Au-pairs in Nederland. Commentaar (maart 2004) van het Clara Wichmann Instituut bij de brief van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake het rapport “Voor geld of Van Gogh? Au pairs en hun gastgezinnen in Nederland”.
 • beeldvorming:
  • Vroet-wijf, opperheldin en ex-Dolly Dot gebundeld (Noordhollands Dagblad, 9 maart 2004). Door de eeuwen heen kent Alkmaar talloze mannen in de hoofdrol. Maar Alkmaar heeft ook vrouwen. Twintig van deze bijzondere vrouwen hebben een hoofdstuk bemachtigd in het boekje ''Vrouwen in Alkmaar''.
  • Trillend welkom voor Yes-lezeres (Rotterdams Dagblad, 9 maart 2004). ''Wil jij jezelf eens echt verwennen? Neem dan nú een abonnement, want dan krijg je niet alleen elke week Yes in de bus, maar ook wordt de Blue Twig (onherkenbaar verpakt) naar je opgestuurd.'' Met een beetje geluk kreeg je dertig jaar geleden een pen bij een abonnement op een vrouwenblad. Deze week wordt een Yes-lezeres verwelkomd met een vibrator. De Viva deelt Bosch-boormachines uit.
 • beroepensegregatie:
  • Vrouw zijn in een mannenvak (AD, 9 maart 2004). De emancipatie van Nederlandse vrouwen mag dan vergevorderd zijn, in veel beroepen blijven ze nog altijd zeldzaam. Over vrouwen in mannenvakken als trucker, scheidsrechter en legerofficier.
 • buitenland:
  • Joanne Omang: U.S. Isolated on International Women's Health (Womens E-news, March 14, 2004). At a U.N. conference on Latin America last week, the U.S. tried to weaken support for an international agreement that puts women at the center of development methods. Instead, the U.S. was left isolated as delegates strengthened their support.
  • Emily Gordts: Meer rechten voor Marokkaanse (Trouw, 13 maart 2004). Het nieuwe familierecht in Marokko lijkt ook een doorbraak voor de Marokkaanse vrouw in Nederland. Om duidelijk te maken wat de wetten voor haar betekenen, begint vandaag een voorlichtingscampagne.
  • Shari'a in Canada (NRC-Handelsblad, 9 maart 2004). Canada experimenteert ''op een cultuurgevoelige manier'' met de shari'a, het islamitisch recht. Het antwoord van Canadese moslims op een overbelast rechtssysteem. [...] Tegenstanders wijzen erop dat elementen van de shari'a - vooral ongelijkheid van man en vrouw bij echtscheidingen en erfrecht - niet te verenigen zijn met de rechtswaarden in een westerse democratie.
  • Ilona Eveleens: Soedan | Niet iedereen is hier hulpafhankelijk (Trouw, 8 maart 2004). Twintig jaar oorlog hebben Zuid-Soedanezen afhankelijk van hulp gemaakt. Lulu-vrouwengroepen hebben echter het heft in eigen hand genomen. De vrouwengroepen die nu een eigen inkomen vergaren, oogsten lof van ontwikkelingswerkers.
  • Patrick Meershoek: Vrouwen in Afghanistan nog dagelijks onderdrukt (Rotterdams Dagblad, 8 maart 2004). De Afghaanse mensenrechtenactiviste Sima Samar viert vandaag Internationale Vrouwendag in Amsterdam. In haar land hebben de meeste vrouwen niet eens weet van het bestaan van de wereldwijde ''vrouwenfeestdag''.
 • criminaliteit:
  • Aantal gedetineerden met 7% gestegen (CBS-webmagazine, 8 maart 2004). Het aantal vrouwen is met 840 vrijwel gelijk gebleven. Het aantal mannen is daarentegen toegenomen: in 2003 ruim 13.000 mannen, bijna 1.000 meer dan in 2002.
 • Europa
  • Nederland langs de europese meetlat (CBS, 9 maart 2004). Nederland is dichtbevolkt maar niet erg vergrijsd. Kent een hoge welvaart maar lage economische groei. En de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is gering. Alleen in Denemarken, Zweden en Finland is meer gelijkheid.
  • Joke Swiebel: Het vrouwenbeleid in de Europese Unie, eindelijk de waarheid (PES-delegatie Nederland, 8 maart 2004). Het vrouwenemancipatiebeleid in de Europese Unie heeft een flinke opsteker gekregen. De Europese Commissie heeft in een kort maar krachtig rapport [zie hieronder] korte metten gemaakt met het sprookje dat de emancipatie nu wel voltooid is en het emancipatiebeleid kan worden opgeheven.
 • genitale verminking:
  • Eveline Brandt: 'Ban besnijdenis uit met voorlichting' (Trouw, 10 maart 2004). Jaarlijkse medische controles van jonge meisjes als wapen tegen vrouwenbesnijdenis? Ayaan Hirsi Ali (VVD) weet niet waarover ze praat, vindt de Somalische verpleegkundige Mulki Hassan. Wat wel helpt: voorlichting, en vertrouwen winnen.
  • Kees Broere: ''Opsporen besneden meisjes onmogelijk'' (De Volkskrant,  8 maart 2004). Het opsporen van meisjes uit Nederland die in het buitenland worden besneden, is vrijwel onmogelijk. Een wet die genitale verminking in het buitenland strafbaar stelt, is nauwelijks te handhaven. Dat zeggen Somalische vrouwendeskundigen over het voorstel van minister Donner van Justitie.
  • Esther Rosenberg: Vechten tegen vooroordelen over besnijdenis (NRC-Handelsblad scholierensite, 8 maart 2004). Besnijdenis bij meisjes is in Nederland verboden. Minister Donner (Justitie) wil het nu ook strafbaar maken als ouders het in het buitenland laten doen. VVD-kamerlid Hirsi Ali wil zelfs dat meisjes uit de 'risicogroepen' jaarlijks door jeugdartsen worden gecontroleerd. Somalische hulpverleners: met screenen en straffen zijn we terug bij af. 'Waar bemoeien die Nederlanders zich mee?'
 • handicap
  • Monitor arbeidsgehandicapten 2002. (ministerie van SZW, 8 maart 2004) In 2002 waren ruim er 1,5 miljoen mensen tussen 15-65 jaar die door een langdurige aandoening, handicap of chronische ziekte worden belemmerd in het krijgen van werk of het uitvoeren van werk: arbeidsgehandicapten. Voor het eerst zijn er meer vrouwen arbeidsgehandicapt dan mannen.
 • HIV
  • Steeds meer vrouwen met HIV (Nu.nl, 9 maart 2004). Steeds meer nieuwe HIV/aids-patiënten zijn vrouw. Was tien jaar geleden 41 procent van alle patiënten vrouw, nu is dat 50 procent. Onder mensen onder de 24 is bijna tweederde van de patiënten vrouw. Dat heeft secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties maandag gezegd.
 • homohuwelijk
  • Einde trouwfeest in San Francisco (Trouw, 13 maart 2004, tijdelijke link). Het Hooggerechtshof van Californië heeft de stad San Francisco gisteren met onmiddellijke ingang gelast op te houden met huwelijksvoltrekkingen tussen homostellen. Het verbod is nog niet definitief; het Hof wil zich nader beraden.
  • Hof Californië gelast einde homohuwelijken (Volkskrant, 12 maart 2004). Het Hooggerechtshof van Californië heeft de stad San Francisco donderdag opgedragen onmiddelijk te stoppen met het verstrekken van trouwvergunningen aan homostellen.
  • Ans Bouwmans: San Francisco moet trouwlustige homo's weten (Nederlands Dagblad, 13 maart 2004). Er is een - voorlopig - eind gekomen aan de huwelijksplechtigheden tussen homo's in San Francisco. Het Californische hooggerechtshof heeft de burgemeester van de stad verboden nog langer huwelijken te laten sluiten tussen mensen van gelijke sekse totdat het hof zich over de zaak heeft kunnen uitspreken.
  • Adoptie voor homoparen vereenvoudigd (NPS / Het Roze Rijk, 11 maart 2004). Minister Donner van Justitie heeft vandaag in de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat toegezegd de Wet Opneming Buitenlandse Kinderen ter Adoptie (WOBKA) te zullen vereenvoudigen. Omdat homo-adoptie nu alleen via een omweg in de wet mogelijk is, moeten homoparen drie jaar wachten voordat een kind door béide ouders kan worden aanvaard. Als blijkt dat andere landen geen bezwaar hebben tegen adoptie door Nederlandse homoparen, zal het verbod op directe homoadoptie ook worden opgeheven.
 • hoofddoek
  • Donner verbiedt hoofddoekjes bij cipiers (Rotterdams Dagblad 12 maart 2004). Minister Donner (Justitie) heeft een streep gehaald door het plan om 'veilige hoofddoekjes' te introduceren in de Nederlandse strafgevangenissen. Islamitische cipiers kunnen niet langer een op hun uniform afgestemd hoofddoekje tegemoet zien, zo heeft een woordvoerder van Donner vanochtend bevestigd.
  • Raoul du Pré: Islamitische cipier krijgt hoofddoekje (Volkskrant, 12 maart 2004). Het ministerie van Justitie heeft speciale hoofddoekjes besteld voor vrouwelijke islamitische gevangenisbewaarders. De gevangenissen zijn daarmee de eerste overheidsdienst die hoofddoekjes verstrekt aan de personeelsleden die daar prijs op stellen. CDA, VVD en LPF tonen zich onaangenaam verrast en eisen opheldering van minister Donner van Justitie.
  • 'Uitleg over hoofddoekjes' (Nederlands Dagblad, 12 maart 2004). Het CDA heeft sterke twijfels bij het plan van het ministerie van Justitie om hoofddoekjes te bestellen voor gevangenisbewaarders. Tweede-Kamerlid Sterk vindt dat openbare gezagsdragers in uniform geen zichtbare religieuze uitingen mogen dragen bij de uitoefening van hun beroep.
  • Guido de Vries: Speciale hoofddoek (NRC-Handelsblad, 11 maart 2004).  Hministerie van Justitie heeft hoofddoekjes besteld voor vrouwelijk personeel in justitiële instellingen, dat uit geloofsovertuiging doekjes wil dragen. Niet eerder behoorde een hoofddoekje tot het uniform van overheidspersoneel. In tegenstelling tot de geüniformeerde politie en douane, die geen éigen hoofddoekjes mogen dragen, was dat de bewaaksters in justitiële instellingen wél toegestaan.
  • Yvonne Doorduyn: ''Ik werk met mijn handen, niet met mijn hoofddoek'' (De Volkskrant, 9 maart 2004). Allochtone vrouwen raken twee tot drie keer zo vaak in de WAO als autochtone vrouwen. En het is veel lastiger ze weer aan het werk te krijgen.
  • Anneliek Dijkstra: Verdonk wil discussie over hoofddoek (AD, 8 maart 2004). Minister Verdonk (Integratie) wil met allochtone vrouwen en mannen in discussie over de hoofddoek. De VVD-bewindsvrouw vermoedt dat veel vrouwen hun hoofd bedekken omdat ze daartoe worden gedwongen.
  • Verdonk wil debat over hoofddoek (Het Parool, 8 maart 2004). Minister Rita Verdonk (Integratie) stelt het dragen van hoofddoeken door islamitische vrouwen ter discussie. Verdonk denkt dat veel vrouwen worden gedwongen een hoofddoek te dragen en wil hierover in debat met islamitische meisjes en vrouwen. Dat zei ze dit weekeinde op een bijeenkomst met Marokkaanse jongeren in Amsterdam.
 • integratie/immigratie
  • Rosenmöller: Integratiedebat te fel. Commissie vreest dat deelname van vrouwen gevaar loopt (Trouw, 9 maart 2004). De toon in het debat over integratie is zo fel dat het riskant wordt. Migranten dreigen zich daardoor juist in hun schulp terug te trekken, in plaats van dat ze gestimuleerd worden om te integreren. Dit schrijft de commissie-Rosenmöller vandaag in Trouw. De commissie, die gemeenten adviseert bij de participatie van allochtone vrouwen, staat onder leiding van oud-politicus Paul Rosenmöller. Het artikel is geschreven namens de hele commissie, onder wie prinses Máxima.
   • Paul Rosenmöller: Migrantenvrouwen | Scherpe toon debat integratie is riskant (Trouw, 9 maart 2004). Het debat over integratie wordt op scherpe toon gevoerd. Te scherp, soms, en met teveel nadruk op het falen. Daardoor trekken migranten zich terug in hun schulp. Meer oog voor successen is effectiever dan stoere taal.
  • hspace=0  Presentatie rapport Nederland integratieland (TweeVandaag.nl, 8 maart 2004). Vandaag presenteert de commissie-Van der Tak het advies ‘Nederland Integratieland’; het rapport bevat concrete aanbevelingen op terreinen als de rol van de religie, inburgering, familie en gezin en werkgelegenheid.
  • Marcel ten Hooven: CDA: meer arbeidsmigranten. Pleidooi voor immigratie naar Amerikaans model  (Trouw, 8 maart 2004). De CDA'ers zijn voorstander van de werving van hoogopgeleide buitenlanders voor banen waarvoor een tekort aan personeel is. Zij willen ook dat vrouwen die als huwelijksmigrant naar Nederland komen, kunnen aantonen dat ze voor de arbeidsmarkt zijn gekwalificeerd.
  • CDA: strenge regels voor immigratie (Reformatorisch Dagblad, 8 maart 2004). Het CDA wil de uitkeringsrechten van huwelijksmigranten en van jongeren die zonder diploma de school verlaten, beperken. Arbeidsmigratie naar ons land mag alleen onder strenge voorwaarden. Om de huwelijksmigratie te beperken, stelt het CDA voor dat de toekomstige bruiden tenminste 21 jaar moeten zijn. Verder mogen daders van huiselijk geweld binnen een termijn van vijf jaar geen bruid uit het buitenland halen. Zie ook:
  • Bijna 10.000 allochtone werkneemsters beschikbaar (Twentsche Courant, 8 maart 2004). H. de Boer van de commissieParticipatie van vrouwen uit etnische minderheden (PaVEM): Werkgevers krijgen bijna 10.000 allochtone vrouwen die direct inzetbaar zijn, zo op een presenteerblaadje aangeboden. Hij zei dit maandag bij de aftrap van diverse projecten om de grote werkloosheid onder allochtone vrouwen terug te dringen.
  • Reïntegratietrajecten voor allochtone vrouwen (persbericht PAVEM dd. 8 maart 2004 regering.nl). De commissie PaVEM heeft de nationale participatieagenda gepresenteerd. De agenda bevat afspraken met grote steden die ervoor moeten zorgen dat allochtone vrouwen meer worden betrokken bij de samenleving. De gemeenten Nijmegen en Den Haag hebben als eerste concrete afspraken gemaakt over werk.
 • internationaal
 • kinderopvang
  • Maria Hendriks: ''We spelen hier politieagentje'' (De Volkskrant, 9 maart 2004). ''Mogen wij Alexa bellen of ze komt?'' Nina en Frederique komen de buitenschoolse opvang De Boemerang binnenhollen. Met hun jassen nog aan bestormen ze leidster Sarah Oostenbrink. Die vindt dat de meisjes tien minuten moeten wachten, misschien komt hun vriendin vanzelf nog opdagen.
  • Crèches stellen regels veiligheid zelf vast (De Volkskrant, 9 maart 2004). De Eindhovense gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een nieuwe verordening voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen. De nieuwe verordening maakt een eind aan allerlei door de overheid opgelegde veiligheidsregels.
  • Meer kinderen voor minder leidsters (De Volkskrant, 9 maart 2004). De nieuwe wet op de kinderopvang leidt tot onverantwoord weinig groepsleiding in de buitenschoolse opvang (bso). Minister De Geus van Sociale Zaken vindt dat leidsters vijftien in plaats van tien kinderen onder hun hoede kunnen nemen. De FNV noemt dat onverantwoord veel en heeft een protestbrief aan de Tweede Kamer geschreven.
 • leeftijd:
 • levensloop:
  • FNV: geen zicht op akkoord levensloopregeling (De Volkskrant, 10 maart 2004).  De FNV heeft woensdag het vertrouwen verloren dat werkgevers, vakbonden en kabinet het eens zullen worden over een levensloopregeling. De wensen van de drie partijen over de regeling, waarmee werknemers moeten kunnen sparen voor verlof van werk en vroegpensioen, liggen volgens de vakcentrale te ver uiteen.
 • mannen:
  • De amandelkern van mannen reageert erg goed op bloot (Trouw, 8 maart 2004, tijdelijke link). Dat mannen, meer dan vrouwen, bij het zien van bloot hun ogen uitkijken, weten we. En hun hersenen staan er dan ook naar, meldden psychologen gisteren in een online-bericht van Nature neuro science. Een diep verscholen breingebied dat ook andere begeerten reguleert, reageert bij mannen beduidend sterker op opwindende foto's dan bij vrouwen.
 • media:
  • Diane Taylor: Attack the rap (The Guardian, March 8, 2004). Sick of being called ho's and bitches, a group of young women in Boston has set up a new radio station to fight rap's misogynism.
 • moslima's:
  • Frits Abrahams: Moslima's (NRC-Handelsblad, 9 maart 2004).De moslima bestaat niet. Dat mochten we wat mij betreft wel vaststellen aan het einde van de Internationale Vrouwendag. Ik kon een deel van die dag met zo'n tweehonderd vrouwen, onder wie vele moslima's, doorbrengen in het Amsterdamse theater Frascati. Als enige man, nota bene, wat me een prangend gevoel van overbodigheid gaf.
 • ontwikkelingssamenwerking
  • Marloes de Koning: ''Netwerk van kerken voor vrouwenrechten'' (Nederlands Dagblad, 10 maart 2004). Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) wil religieuze leiders gebruiken om vrouwenrechten te bevechten. Ze zoekt kerkleiders die binnen hun eigen religie 'mythen' over seksualiteit en voortplanting te lijf willen gaan.
  • ''Virtuele werkplaats'' voor rechten rond seks en voortplanting (Ministerie van Buitenlandse Zaken, persbericht 9 maart 2004).  Nederland gaat een internationale ''virtuele werkplaats'' voor discussie over reproductieve rechten en gezondheid en cultuur ondersteunen.  De werkplaats is bedoeld als een open forum voor een doorlopende uitwisseling van standpunten en praktijkervaringen, waarbij slechte praktijken zullen worden bekritiseerd.  Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat dinsdag aan het einde van de  internationale werkconferentie ''Cairo and Beyond: reproductive Rights and Culture'' in Amsterdam bekend gemaakt. Volgend jaar zal  - wederom op Wereldvrouwendag, 8 maart -  een vervolgconferentie in Nederland worden georganiseerd, waarbij vooral jongeren vanaf het begin zullen worden betrokken.
 • politiek
  • Niet in onze naam ! Manifest van Nextgenderation, 8 maart 2004. De rij van politieke en publieke figuren die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen als een fundamentele waarde van de Europese beschaving benadrukken, wordt dezer dagen steeds langer. Vooral politieke leiders en partijen die integratie als assimilatie invullen en deze willen opleggen aan allochtone gemeenschappen, doen graag een beroep op (gebrek aan) vrouwenemancipatie om hun standpunten over minderheden te staven.
  • PvdA blijft emancipatie-partij (website PvdA, 8 maart 2004). De Partij van de Arbeid doet vandaag een aantal concrete voorstellen om de emancipatie van vrouwen te verbeteren. Minister de Geus wil aan het einde van deze kabinetsperiode de aparte portefeuille voor emancipatiebeleid opheffen. Hij denkt de emancipatie kennelijk in de nabije toekomst voltooid te hebben. Dat blijkt niet uit het beleid van dit kabinet, want dat heeft niet zelden een averechts effect.
 • ruimtevaart:
  • China zoekt vrouwelijke astronauten (De Telegraaf, 8 maart 2004). China gaat voor toekomstige bemande ruimtemissies op zoek naar vrouwelijke astronauten. De regering is akkoord gegaan met een voorstel daartoe van de Chinese Vrouwenfederatie.
 • samenwonen:
  • Positie van de LAT-relatie. Antwoorden dd. 8 maart 2004 van staatssecretaris Rutte (SZW op vragen van TK-lid De Wit (SP). In sommige gevallen kan een LAT-relatie als een samenwoonrelatie worden beschouwd, en kan daarom de AOW-uitkering worden verlaagd van 70% naar 50%. Doorslaggevend is de feitelijke situatie, niet de beleving van de relatie. De Sociale Verzekeringsbank zal de voorlichting hierover verbeteren.Een eerdere poging om een indicator op te stellen is mislukt.
 • seksueel geweld:
  • 900.000 keer geweld in huis (Nederlands Dagblad, 12 maart 2004). Minister Donner (Justitie) in de Tweede Kamer: In Nederland doen zich jaarlijks achter de voordeur naar schatting 800.000 tot 900.000 incidenten van geweld voor, veel meer dan de 200.000 slachtoffers zoals tot nu toe genoemd. Bij geen enkele vorm van geweld vallen zoveel slachtoffers met zulke vérstrekkende gevolgen.
  • Meer klachten over misbruik in RK-kerk (Reformatorisch Dagblad, 10 maart 2004). De RK-kerk heeft tussen 1998 en 2003 32 klachten gehad over seksueel misbruik in pastorale relaties. Tussen 1998 en 200 is ruim de helft van de klachten ongegrond verklaard, zo blijkt uit het rapport van de bisschoppen ten behoeve van hun vijfjaarlijkse ad-liminabezoek aan Rome.
 • sport:
  • Vrouwen boksen op Spelen Peking (Sp!its, 9 maart 2004). Boksen voor vrouwen staat in 2008 vrijwel zeker op het programma van de Olympische Spelen in Peking. Dat zei de Amerikaanse Anita DeFrantz dinsdag op een Derde Wereld-conferentie in het Marokkaanse Marrakech.
  • IOC Trofee voor WK vrouwenvoetbal (website NOCNSF, 8 maart 2004). Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft de trofee voor vrouwen en sport toegekend aan het WK voetbal voor vrouwen. Namens de FIFA hebben de Duitse Hannelore en Sahar El Hawary uit Egypte de prijs bij de IOC-conferentie in Marrakesch in ontvangst genomen.
 • taal:
  • Wilma Kieskamp: Spreekwoorden | De spreekwoordelijke angst voor haar (Trouw, 8 maart 2004, tijdelijke link). Misschien is er toch iets dat alle culturen ter wereld gemeenschappelijk hebben: hun stereotype beeld van de vrouw. De Leidse hoogleraar Mineke Schipper verzamelde 15000 spreekwoorden over vrouwen, uit de hele wereld. ,,Zelfs de details zijn hetzelfde.''
 • tienermoeders:


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 8 maart 2004)

  • feminisme:
   • Margreet Fogteloo: Dé postmoderne power-feministe (De Groene Amsterdammer, 6 maart 2004). Is het eigenlijk wel leuk om vrouw te zijn? Het is zomaar een vraag die opkomt bij het lezen van de vele aanklachten die de Amerikaanse feministische schrijfster Naomi Wolf in de afgelopen vijftien jaar heeft geuit in tientallen essays en vier boeken. Als icoon van het assertieve power-feminisme, een reactie op het slachtofferschap van de tweede feministische golf, wijst ze op nieuwe valkuilen waar vrouwen in kunnen vallen.
  • internationaal:


  ONZE ANDERE SITES

  emancipatie.pagina.nl:

  emancipatie-lokaal.pagina.nl:


  SERVICEPAGINA

  Oproepen:

  hspace=0 Stichting Nagwa biedt medische en juridische hulp aan vrouwen in India die omwille van een bruidsschat door moedwillige verbranding door echtgenoot of schoonouders voor het leven verminkt zijn. Uiteindelijke doel: bewustwording en op termijn misschien zelfs uitbanning van het bruidsschatsysteem in India. Werkwijze: informeren en voorlichten dmv educatief straattheater, organiseren van groepsdiscussies, waarbij vrouwen en kinderen kunnen leren zich uit te spreken en voor hun rechten op te komen. Uiteindelijk willen we een blijf-van-mijn-lijf huis oprichten, dat zoveel mogelijk door de vrouwen zelf geleid wordt.


  AKTUEEL

  In ons Tijdschriftenrek :

  Agenda:

  • zaterdag 27 maart 2004, van 11.00 - 13.00 uur: Voorlichtingsbijeenkomst pensioenen voor jongere en oudere zmv-vrouwen. Plaats: Stichting ZAMI, Nieuwe Herengracht 95-4, Amsterdam. Aanmelden: 020-6393138 of info@zami.nl


  FOCUS

  Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

  • Internationale deeltijddag (Hoofdartikel NRC-Handelsblad, 8 maart 2004). Nederlandse vrouwen hebben een grote inhaalslag gemaakt. Dat is een belangrijk succes en reden om stil bij te staan, vandaag, op Internationale Vrouwendag.
  • Oproep voor 8 maart vieringen: Kinderopvang voorwaarde voor emancipatie. Een oproep van Kitty Roozemond (FNV), Eveline Tonkens (GroenLinks), Mariëtte Hamer (PvdA) en Thera van Osch (Vrouwen Alliantie).
  • Stieven Ramdharie: ''Mijn God, wat is er nog veel te doen'' (De Volkskrant, 8 maart 2004). Aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag wordt de vraag gesteld hoe het is met de emancipatie van de blanke én de zwarte vrouw. Een tweedeling dreigt.  
  • De Geus: nog veel emancipatiewerk (De Volkskrant, 8 maart 2004). Vrouwen moeten volgens minister De Geus van Sociale Zaken nog altijd vechten voor hun plek op de arbeidsmarkt. ''Op papier is in Nederland al heel veel bereikt op het gebied van emancipatie en klopt een heleboel, maar in de praktijk is er nog ontzettend veel te doen'', stelde de minister maandag.
  • Emily Gordts: ''Internationale Vrouwendag ? Is dat zoiets als Valentijn ?'' (Trouw, 8 maart 2004, tijdelijke link). Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dat lijkt vooral een zaak van ''oude'' feministes. De vraag is: leeft het ook bij jongeren ?
  • Meer maar niet beter werk voor vrouwen (Utrechts Nieuwsblad, 8 maart 2004). Nog nooit hebben vrouwen zoveel gewerkt als nu, maar nog steeds zijn zij opgezadeld met loonongelijkheid, stijgende werkloosheid en armoede.

  Focus > Onze Vrouw in New York:


  EMANCIPATIE ALGEMEEN

  Biografische berichten > vrouwen in en uit het nieuws:

  • BRINKGREVE, CHRISTIEN - sociologe
   • hspace=0 te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 9 maart 2004. De tijd dat kinderen aan de hand van hun ouders en dokter Spock de gebaande weg naar volwassenheid aflegden, ligt achter ons. Het kind anno 2004 is mondig, eigen baas en niet zelden belast met de zorg voor zijn gescheiden ouders. Dat deze vrij- en verantwoordelijkheden ook problemen veroorzaken bewijzen de brieven van pubers in VPRO’s Achterwerk. Christien Brinkgreve plaatst hun jeugdige zielenroerselen in haar nieuwe boek Vroeg mondig laat volwassen in een sociologisch perspectief.
  • DIJKGRAAF, MARGOT - literair journalist, directeur Centre français du livre
   • hspace=0  te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 11 maart 2004. De boekenweek 2004 draait om Frankrijk en dat zullen we weten ook. Margot Dijkgraaf, francofiel van de bovenste plank, schreef een boek over datgene waar het werkelijk om gaat in een boekenweek: literatuur. Franstalige literatuur - een vreemd soort geluk is een mooie handleiding, waarin beschouwingen zijn gelardeerd met interviews met hedendaagse Franse auteurs.
  • GELDER, MACHTELD VAN - televisie- en filmmaker
   • hspace=0 te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 12 maart 2004 : haar succesvolle televisieserie Taarten van Abel, waarin kinderen met bakker Abel kolossale taarten brouwen en pardoes een boekje open doen over hun nog prille levens, is genomineerd voor de Gouden Roos. Machteld van Gelder portretteerde daarnaast schrijfster Hella Haase in de documentaire Het vierde leven.

  Prijzen en lezingen:


  DEN HAAG

  Tweede Kamer:


  VARIA

  hspace=0

  Vrouwen in actie: bijna 3800 affiches van de vrouwenbeweging online

  Halverwege de 19e eeuw ontstond voor het eerst een georganiseerde vrouwenbeweging. Deze voerde actie voor het recht op betaalde arbeid en beter onderwijs voor vrouwen, voor juridische gelijkheid en voor vrouwenkiesrecht. Na de invoering van het vrouwenkiesrecht in 1919 boette de vrouwenbeweging in aan kracht.
  In de jaren zestig van de 20e eeuw leefde ze weer op, omdat het vrouwen duidelijk werd dat hun maatschappelijke bestemming nog steeds vooral in termen van moederschap en huisvrouw-zijn werd gezien. De hernieuwde vrouwenbeweging richtte zich op het recht op vrije abortus, gelijke beloning voor gelijke arbeid en doorbreking van de vastgeroeste verdeling van zorg en arbeid tussen mannen en vrouwen. Net als veel andere sociale protestbewegingen die zich in deze tijd gingen roeren, had de vrouwenbeweging geen stem in de reguliere media.
  Affiches waren een goedkope en effectieve manier om actiepunten toch onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Met behulp van de collectie van bijna 3800 affiches van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) is de ontwikkeling van de Nederlandse vrouwenbeweging in de 20e eeuw bijzonder goed te volgen.


  ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

  • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
  • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.


  hspace=0

  zoekt

  hspace=0

  Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.