woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 124
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  121-130
 >  124 
NIEUWSBRIEF 124

Nieuwsbrief emancipatie.nl - nummer 124 (27 oktober t/m 2 november 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.    


EEN NIEUWE RUBRIEK

In de nieuwe rubriek Vrouwen in en uit het nieuws verzamelen we links naar online artikelen, interviews, websites, geluid- en video-opnames over vrouwen in Nederland die in het nieuws zijn of waren. Lees de introductie (hoezo: alleen vrouwen ?) en kijk wat rond.


NIEUWS

 • Feministische pers:
  • Zusjes (De Volkskrant, 1 november 2003, bericht niet online, daarom integraal hierachter). Uitgeverij Weekbladpers is bezig met een nieuw blad voor werkende vrouwen vanaf 28 jaar. Bedacht door Opzij-redacteur Astrid Feiter, die uitgever H.J. Schoo met het plan benaderde en het meteen mocht uitvoeren. Feiter: ''Het wordt een glossy met inhoud. Er staat ook mode in. Nee, geen tuinbroeken, maar wel anders dan in Elle of MarieClaire - de mode in dat soort glossy's komt voort uit vrouwenhaat''. Het blad verschijnt vanaf komend voorjaar als extraatje bij Opzij, maar is ook los te koop. De naam wordt Sis. Vernoemd naar Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys ? ''Nee hoor'', schrikt Feiter. ''Meer de afkorting van Sisters. Vrouwen, zusters, die associatie''.
 • Geboortenregeling:
  • Ambassadeur Vaticaan niet op matje over condooms (Nederlands Dagblad, 31 oktober 2003). Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) zal de pauselijke nuntius niet op het matje roepen vanwege de bewering van rooms-katholieke kerkleiders dat condooms geen bescherming bieden tegen aids.
 • Mannen
  • Wilfred Jonkhout: Nederlandse man is kouwe hork (Algemeen Dagblad, 31 oktober 2003). Nederlandse mannen zijn kouwe horken. 99 van de 100 merken het niet eens wanneer een vrouw hen wil versieren. Ze kijken wel verlekkerd naar al dat vrouwelijk schoon, maar een positief, uitnodigend gebaar herkennen ze niet.
 • Huiselijk geweld
  • Rotterdam | In begroting ''nul euro'' voor aanpak huiselijk geweld (Rotterdams Dagblad, 31 oktober, tijdelijke link). De roep om extra geld van het Centrum voor Dienstverlening voor hulp aan de plegers van huiselijke geweld bleef gisteren nog onbeantwoord. Maar het centrum is niet de enige organisatie die met lege handen staat. Op de Rotterdamse begroting voor 2004 staat nul euro voor de aanpak van het geweld achter de voordeur.
 • Seksueel geweld
  • Fidan Ekiz: ''Vrouw beter af door met verkrachter te trouwen'' (Rotterdams Dagblad, 31 oktober 2003).  Alle mannen willen een maagd trouwen. Mannen die dat ontkennen zijn hypocriet. Dat zegt woordvoerder Dogan Soyaslan van het Turkse ministerie van justitie. Volgens Soyaslan moeten mannen ook niets hebben van een vrouw die is verkracht. Die kan daarom het beste met haar verkrachter trouwen. Soyaslan: ,,Tijd heelt de wonden. Ooit zal ze van haar verkrachter houden. Ze kunnen samen heel gelukkig worden.'' 
 • Privé-diensten
  • Jet Bruinsma: Privé-diensten worden steeds populairder (De Volkskrant, 31 oktober 2003). Kinderopvang, de hulp voor een bejaarde die thuis woont, de klussendienst, het opknappen van de tuin en het uitlaten van de hond; het zijn allemaal vormen van persoonlijke dienstverlening. De behoefte aan dit soort diensten groeit. Maar van een echte groeimarkt is nog geen sprake, onder meer doordat wettelijke regels een belemmering vormen.
  • Bart van Oosterhout: Puinruimen (Intermediair, 30 oktober 2003). Honderdduizenden gezinnen komen om in de troep. Vooral tweeverdieners met drukke banen en kinderen raken de greep op hun leven kwijt. Rekeningen stapelen zich op, dozen worden nooit meer uitgepakt. Maar hulp is onderweg - ook voor chaotische bedrijven.
 • Mantelzorg
  • Mantelzorg in getallen (SCP.nl, 30 oktober 2003). Jaarlijks zorgen miljoenen Nederlanders voor hun verwanten en bekenden die ziek, gehandicapt, of stervende zijn. Wat ze doen, waarom ze hulp geven, hoe hoog hun extra uitgaven zijn en welke ondersteuning ze ontvangen van professionals staat uitgebreid beschreven in het rapport ''Mantelzorg. Over de hulp van en aan mantelzorgers'' (SCP-publicatie 2003/1). De kerncijfers uit dat rapport staan in ''Mantelzorg in getallen'' bij elkaar gezet.
 • Vrouwen in Europa
 • Kinderopvang
  • ''Afspraken kinderopvang horen in alle cao's'' (regering.nl, 30 oktober 2003).  Minister De Geus (SZW) wil in alle CAO's afspraken over de kosten van kinderopvang. Nu al krijgt tweederde van de werknemers een werkgeversbijdrage. ''Kinderopvang is een heel moderne arbeidsvoorwaarde'', aldus De Geus.
  • De Geus: geen steun voor crèche (Het Parool, 29 oktober 2003). Ouders van wie de werkgevers geen cent bijdragen aan de kinderopvang, moeten in de toekomst zelf meer betalen. Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken was aanvankelijk van plan gedupeerden van onwillige werkgevers te compenseren, maar ziet daar vanaf. ''Als werkgevers niet betalen, doet de overheid dat ook niet extra,'' aldus De Geus gisteren in RTL Nieuws. ''Werkgevers moeten zich schamen als ze niet bijdragen.''
  • Ouders zonder regeling betalen kinderopvang zelf (De Volkskrant, 29 oktober 2003). Ouders die voor de kinderopvang geen financiële steun krijgen van hun werkgevers, moeten in de toekomst zelf meer gaan betalen. Minister De Geus van Sociale Zaken zal gedupeerden van onwillige werkgevers niet compenseren. In eerste instantie was hij dat wel van plan.
 • Gezinsleven in Nederland
  • Martin Sommer: ''Ongelooflijk tevreden met het gezin'' (De Volkskrant, 29 oktober 2003). Nederland schuift nog altijd massaal om zes uur 's avonds achter een dampend bord aardappelen. Albert Heijn liet de nationale eetgewoonten onderzoeken. Het resultaat was spectaculair genoeg voor de voorpagina's, want in strijd met het inmiddels gebruikelijke beeld van een gefragmenteerde, verregaand geïndividualiseerde samenleving.
  • Om zes uur samen aan tafel (De Volkskrant, 28 oktober 2003). De meeste Nederlanders eten de warme maaltijd nog steeds op een vast tijdstip, met het hele gezin, én aan tafel. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau TNS NIPO in opdracht van Albert Heijn. Van de vijftienhonderd ondervraagden zegt 85 procent volgens een vast rooster te eten.
 • Prostitutie
 • Vrouwen uit etnische minderheden
  • De Geus en Verdonk: extra steun voor participatie vrouwen uit etnische minderheden (Ministerie van SZW, persbericht 29 oktober 2003). Het kabinet neemt een groot aantal maatregelen om de emancipatie en integratie van meisjes en vrouwen uit etnische minderheden te bevorderen. Kern daarvan is dat het eigen initiatief van de doelgroep meer faciliteiten krijgt. Verder spreekt het kabinet ook werkgevers, scholen en gemeenten aan op hun verantwoordelijkheid. Dit staat in het plan van aanpak ''Emancipatie en integratie van vrouwen en meisjes uit etnische minderheden'' dat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Voor de uitvoering van het plan van aanpak wordt ruim 5,5 miljoen euro uitgetrokken in de komende drie jaar.
  • Ursie Lambrechts: Zelfstandigheid eisen van allochtone vrouwen (D66.nl, 27 oktober 2003). Bijdrage aan het debat over het integratiebeleid.
  • Ursie Lambrechts: Hulp voor Marokkaanse meisjes met familieproblemen (D66.nl, 27 oktober 2003). Marokkaanse meisjes uit Nederland, die op vakantie in Marokko door hun familie worden tegengehouden om naar Nederland terug te keren, moeten kunnen rekenen op de steun van de Nederlandse ambassade. Ook moet er in Nederland een informatiepunt komen speciaal voor migrantenmeisjes.
  • Minder allochtone tienermoeders (CBS Webmagazine, 27 oktober 2003). Het aantal geboorten onder allochtone meisjes is in 2002 naar 23 kinderen per 1000 niet-westers allochtone meisjes van 15-19 jaar. In 2001 waren er dan nog 26. Het aantal autochtone tienermoeders is verder gestegen, al blijft het in verhouding laag:  4 geboorten per 1000 meisjes. In 2002 kregen in totaal 3 516 meisjes jonger dan twintig jaar een kind, tegen 3 569 in 2001.
 • Oudere vrouwen
  • Sterke vrouwen gezocht voor emancipatieprijs (De Posthoorn, 29 oktober 2003). Tot 6 november kunnen nog voordrachten worden gedaan voor de Hilda van Suylenburgprijs, ter onderscheiding van initiatieven op het gebied van emancipatie en belangenbehartiging van oudere vrouwen in de regio Haaglanden.
 • (Inter)nationale conflicten
  • Van Ardenne in Veiligheidsraad: meer vrouwen betrekken bij conflictoplossing (Ministerie van Buitenlandse Zaken, persbericht 29 oktober 2003). Van het betrekken van vrouwen bij het oplossen van conflicten komt nog te weinig terecht. Daarom moeten de lidstaten van de Verenigde Naties vaker vrouwelijke kandidaten naar voren schuiven voor belangrijke posten  zoals speciale vertegenwoordigers van de secretaris-generaal van de VN in conflictgebieden. Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zei dit woensdagmorgen in een debat van de VN-veiligheidsraad over de rol van vrouwen bij vrede en veiligheid.
 • Stadsmythen
  • Onrust door stadslegende over eeuwige glimlach (De Volkskrant, 29 oktober 2003). Een hardnekkig gerucht over een bende Marokkanen die meisjes benadert met de keuze tussen een groepsverkrachting of een 'eeuwige glimlach', houdt politiekorpsen in heel Nederland bezig. De meisjes die kiezen voor de zogenoemde 'smiley' krijgen twee messneden in de mondhoeken. De jongens strooien zout in de wonden om een eeuwig litteken te veroorzaken, zo gaat het verhaal. 'Er is niets van waar', zeggen meerdere politiewoordvoerders.
 • Sociale economie
  • Mariek de Valk: Bovenberg wil meer investeren in mensen (SER-bulletin, oktober 2003). De AOW-leeftijd moet omhoog, de middenklasse moet meer betalen voor betere publieke diensten en het levensloopbeleid komt er, of we willen of niet. Een interview met economiehoogleraar Lans Bovenberg die begin volgend jaar de prestigieuze Spinoza-premie krijgt.


NIEUWSARCHIEF (berichten van vóór 27 oktober 2003)

 • Marokkaanse meisjes
  • Margreet Fogteloo: Tussen advokaat en brommerhoer (De Groene, 25 oktober 2003). Van Marokkaanse jongeren bestaat het hardnekkige beeld dat de jongens er een potje van maken en hun brave zusjes het uitstekend doen. Maar het succesverhaal van de meisjes is flink vertekend, zo blijkt uit twee rapporten die deze week verschenen.
 • Sport
  • Jurgen Swart: Vrouwen boksen agressiever dan mannen (Utrechts Universiteitsblad, 23 oktober 2003). Boksen lijkt geen typische studentensport en al helemaal geen vrouwensport. Maar studenten willen de sport van Regilio Tuur graag leren. De bokscursussen op sportcentrum Olympos zitten vol en meer dan de helft van de deelnemers is vrouw.
 • Echtscheiding
  • Elma Drayer: Echtscheiding | Alles beter dan je trouwbelofte breken (Trouw, 10 oktober 2003, tijdelijke link). Deze week verscheen in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk de brochure ''Echtscheiding en hertrouwen?'', populaire versie van een geruchtmakend synoderapport. Echtscheiding ligt gevoelig onder vrijgemaakten: wat God heeft samengevoegd, scheide de mens niet. Maar wat als je huwelijk een hel is? Het verhaal van een man die zijn scheiding doorzette - met alle gevolgen van dien.


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:

gelijkebehandeling.nl > Agenda:

 • dinsdag 11 november 2003: Sexual Orientation Discrimination: One-Day Hearing in the European Parliament. Locatie: Europees Parlement, kamer P4 B01, Brussel. The EP Intergroup on Gay and Lesbian Rights is currently preparing the organisation of the Public Hearing “Sexual Orientation Discrimination: The Employment Framework Directive and Beyond” scheduled for 11 November 2003, at the European Parliament in Brussels. The Public Hearing aims to be one of the key events of this year Brussels Calendar. European Commissioner for Employment Anna Diamantopolou will open the meeting, and Polish and Hungarian Ministers for equal opportunities will be keynote speakers. Other EU ministers, government officials & EU representatives are also expected.

vrouwenverdrag.nl:

 • Praktische gids VN-Vrouwenverdrag verschenen (CLWI, persbericht 28 oktober 2003). Het Clara Wichmann Instituut, het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht, heeft een praktische gids voor belangenorganisaties gepubliceerd over het VN-Vrouwenverdrag. In deze gids wordt uiteengezet hoe belangenorganisaties in Nederland het VN-Vrouwenverdrag kunnen gebruiken. In de thema’s en uitwerking richt de publicatie zich op de positie van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen, maar de informatie is ook zeer goed bruikbaar voor andere vrouwen- en belangenorganisaties.


AKTUEEL 

Agenda:


FOCUS

Onze vrouw in New York:


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Prijzen en lezingen > Hilda van Suylenburgprijs (Haaglanden):

 • Sterke vrouwen gezocht voor emancipatieprijs (De Posthoorn, 29 oktober 2003). Tot 6 november kunnen nog voordrachten worden gedaan voor de Hilda van Suylenburgprijs, ter onderscheiding van initiatieven op het gebied van emancipatie en belangenbehartiging van oudere vrouwen in de regio Haaglanden.


DEN HAAG

Parlement > Tweede Kamer:


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.