woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 121
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  121-130
 >  121 
Nieuwsbrief 121

Nieuwsbrief emancipatie.nl - nummer 121 (29 september t/m 12 oktober 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.    


NIEUWS

 • Sibylla Claus: Unity Dow | De schrijvende rechter (Trouw, 11 oktober 2003). Unity Dow was openbare aanklager in Botswana, en werkte daarna als jurist bij diverse aids- en vrouwenorganisaties. Tot ze gevraagd werd als eerste vrouw in het gerechtshof. Omdat dat zo'n 'rustige' baan is, schrijft ze er boeken bij.
 • Meer rechten voor vrouwen in Marokko (Rottterdams Dagblad, 11 oktober 2003). Marokkaanse vrouwen krijgen in het huwelijk meer rechten. Koning Mohammed VI heeft de geplande wetswijziging gisteren bekendgemaakt in de Marokkaanse troonrede voor het parlement. Het principe van ,,gehoorzaamheid van de echtgenote aan de man'' wordt afgeschaft. Het gezin wordt geplaatst onder ,,de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid'' van man en vrouw. Er worden strikte voorwaarden gesteld aan verstoting en polygamie. De gebruikelijke mondelinge verstoting, waarmee de man het huwelijk kan beëindigen, wordt afgeschaft. Hiervoor moet in de toekomst eerst toestemming worden gevraagd aan een rechter.
 • Pieter van der Ven: Rome misprijst condooms: gaatjes die alles doorlaten (Trouw, 11 oktober 2003). Het condoom biedt geen veiligheid tegen het overdragen van aids, want het rubber is een lachertje voor het virus. Kardinalen uit Rome lanceren een nieuw offensief met een tien jaar oud Nederlands onderzoek. En D66 ziet hierin een nieuwe kans voor hun oude wens de betrekkingen met het Vaticaan te verbreken.
 • Nobelprijs | Iraanse winnares zet Vredesprijs meteen in (Trouw, 11 oktober 2003). De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Sjirin Ebadi, heeft die internationale erkenning meteen gebruikt in haar strijd voor democratie en vrouwenrechten in Iran. Toen zij het nieuws gisteren hoorde, eiste zij de 'onmiddellijke vrijlating' van alle Iraanse politieke gevangenen.
 • Nobelprijswinnares wil politieke gevangenen Iran vrij (Rottterdams Dagblad, 11 oktober 2003). Alle politieke gevangenen in Iran moeten zo snel mogelijk vrijgelaten worden. Deze wens heeft de Iranese mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi (56) geuit kort nadat zij gisteren de Nobelprijs voor de Vrede 2003 kreeg.
 • Windy Kester: Shirin Ebadi: moslim die vecht voor mensenrechten (Rottterdams Dagblad, 11 oktober 2003). ,,Ik ben een moslim, dus je kunt moslim zijn en tegelijkertijd een aanhanger van democratie,'' luidde een van de eerste reacties van de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2003, Shirin Ebadi.
 • Vrouwelijke wetenschappers hogerop door subsidie (ANP-bericht, 10 oktober 2003). Veel meer vrouwelijke wetenschappers dan verwacht hebben sinds 2000 een stapje omhoog kunnen doen door een stimuleringsprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Uit een evaluatie van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies blijkt dat 146 wetenschapsters door dit zogeheten Aspasia-programma opklommen tot universitair hoofddocent in plaats van de geplande dertig. In totaal ontving NWO 270 onderzoeksvoorstellen van vrouwelijke onderzoeksters, zo meldt de terugblik van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies. NWO honoreerde er zeventig, wat betekende dat de wetenschapsters een subsidie kregen voor hun onderzoek en door hun universiteit werden bevorderd tot universitair hoofddocent. Daarnaast bevorderen de universiteiten nog eens 76 wetenschapsters die een voorstel voor Aspasia hadden ingediend.
  • Succes en dilemma’s van een stimuleringsmaatregel. Evaluatie van het ASPASIA-programma (samenvatting). Het ASPASIA-programma is een groot succes. Dat blijkt uit een evaluatie uitgevoerd door het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stimuleert met het ASPASIA-programma vrouwelijke universitair docenten (UD) om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Hoewel het programma succesvol is, wordt tegelijkertijd geconstateerd dat het programma vooral een korte termijnoplossing biedt. De evaluatie is uitgevoerd op verzoek van het Landelijk Overleg Emancipatie Kwaliteit in het Wetenschappelijk Onderwijs (LOEKWO).
 • Iraanse juriste krijgt Nobelprijs voor de vrede (De Volkskrant, 10 oktober 2003). De Iraanse Shirin Ebadi krijgt de Nobelprijs voor de Vrede 2003. Het Noorse Nobelcomité heeft haar vrijdag de onderscheiding toegekend voor haar inspanningen voor democratie en mensenrechten in haar land. Zij heeft zich vooral toegelegd op de strijd voor de rechten van vrouwen en kinderen.
 • SGP houdt vrouwenstandpunt weer tegen het licht (Nederlands Dagblad, 10 oktober 2003). De SGP heeft een werkgroep ingesteld die ,,een eerlijke beoordeling'' moet geven van de argumenten, die aan de basis liggen van het vrouwenstandpunt. De werkgroep moet binnen enkele maanden met een notitie komen.
 • Inteelt baart het CDA grote zorgen (Algemeen Dagblad, 10 oktober 2003). Neven en nichten mogen niet meer met elkaar trouwen. Het CDA wil dat het oude verbod op familiehuwelijken opnieuw wordt ingevoerd.
 • Vaticaan: HIV verspreid door condooms (De Volkskrant, 10 oktober 2003). Condooms houden het virus dat aids veroorzaakt niet tegen. Sterker, de voorbehoedsmiddelen bevorderen de verspreiding van HIV juist. Dat vertellen katholieke geestelijken in landen met een hoog HIV-percentage.
 • Ms. Shirin Ebadi wins the Human Rights Prize in Norway (Iranian Children's Rights Society, 10 October, 2003).
 • Nobelprijs vrede naar Iraanse juriste Ebadi (NRC-Handelsblad, 10 oktober 2003). De Nobelprijs voor de Vrede voor het jaar 2003 is toegekend aan de Iraanse juriste en schrijfster Shirin Ebadi, activiste voor mensenrechten en democratie in haar land. Het Noorse Nobelcomité, dat de prijs vandaag toekende, prees Ebadi in een in Oslo uitgegeven verklaring als een vrouw die ,,zich als juriste, rechter, docente, schrijfster en activiste in haar land, Iran, en ver over de grenzen helder en krachtig heeft uitgesproken'' over de rechten van de mens en zich daarbij heeft ontpopt als ,,een gedegen professional en een moedig persoon'', die ,,nooit is teruggeschrokken voor het gevaar voor haar eigen veiligheid''. ,,We hopen dat de prijs een inspiratie vormt voor al diegenen die vechten voor mensenrechten en democratie in haar land, in de moslimwereld en in alle landen waar die strijd inspiratie en steun nodig heeft'', aldus het Nobelcomité.
 • Carolien Roelants: Shirin Ebadi | Compromisloos vechter voor mensenrechten (NRC-Handelsblad, 10 oktober 2003). De Iraanse advocate Shirin Ebadi voert een volstrekt compromisloze strijd voor mensenrechten en democratie. Volgens haar moet de shari'a aan de moderne tijd worden aangepast.
 • Rob Vreeken: Oma Lan werd als kind al uitgehuwelijkt (De Volkskrant, 9 oktober 2003). In Vietnam is het denken over liefde en seks radicaal veranderd. Vroeger mochten meisjes alleen trouwen en kinderen krijgen. Nu willen ze een studie en een baan.
 • Jeugd loopt meer seksuele risico's (De Volkskrant, 9 oktober 2003). Jongeren worden op steeds lagere leeftijd seksueel actief. Tegelijk stijgt de leeftijd waarop jonge mensen trouwen. Een legioen van 1,2 miljard tieners op weg naar volwassenheid, in een snel veranderende wereld, staat daardoor bloot aan groeiende risico's op het gebied van de seksuele gezondheid.
 • Ineke de Vries nieuwe directeur Humanistisch Verbond (Humanistischverbond.nl, 9 oktober 2003).
 • Donderdagmiddag 9 oktober 2003 heeft de Tweede Kamer een amendement Luchtenveld (VVD) over positieve actie verworpen, dus voorkeursbehandeling van ''vrouwen of personen behorende tot een bepaalde etnische of culturele minderheidsgroep'' wordt niet verboden en blijft - onder overigens strikte voorwaarden - mogelijk.
 • Marc Peeperkorn: Bezuinigingen op sport- en jeugdwerk (De Volkskrant, 9 oktober 2003). De Tweede Kamer wijst unaniem de voorstellen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid af om de subsidie van ruim tweehonderd organisaties te korten of geheel te schrappen. De minister zal zijn plannen nog eens bezien, maar hij houdt vast aan de geplande bezuiniging van 127 miljoen. 'Het kan misschien duidelijker, maar of het er plezieriger op wordt, betwijfel ik', waarschuwde Hoogervorst.
 • Hoogervorst zwicht niet voor kritiek (Het Parool, 9 oktober 2003). Het plan van minister Hoogervorst vanVolksgezondheid om 130 subsidies voor jeugd,- sport- en welzijnsorganisaties te schrappen, vindt weinig genade in de ogen van de Tweede Kamer. Hoogervorst en staatssecretaris Ross moeten voor de begrotingsbehandeling volgende maand met een beter plan voor de dag komen. Dat weigerde de minister. Hij was alleen bereid desgevraagd zijn beslissingen beter te motiveren.
 • Kamer kraakt ''visieloze subsidiestop'' (Nederlands Dagblad, 9 oktober 2003). Het kabinet houdt vast aan de subsidiestop op tal van instellingen. Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer, inclusief de coalitiefracties, zijn het daar niet mee eens. Het debat over de kortingen wordt doorgeschoven naar de begrotingsbehandeling eind november.
 • Lodewijk Dros: Christenen doen aan uithuwelijken. Pakistaanse ouders in Nederland zoeken partners uit voor zonen en dochters (Trouw, 9 oktober 2003). Christenen doen aan uithuwelijken, ook in Nederland. Onder Pakistaanse christenen is het regelen van een huwelijkspartner zelfs heel gewoon.
 • Roos Kuiper: Crèches kunnen niet plannen (Intermediair, 9 oktober 2003). Kinderopvang was al duur, werd onlangs nog duurder en wordt volgend jaar alwéér fors duurder.
 • Rob Vreeken: Seksuele mondialisering: jeugd doet eerder aan seks (De Volkskrant, 9 oktober 2003). Een nieuwsfeit uit de prehistorie, maar pas vier jaar geleden werd het op een speciale zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York erkend. Voordien verkondigden conservatieve katholieke en moslimlanden dat seks alleen binnen het huwelijk plaatsvindt. Maar seks vindt over de hele wereld steeds vaker vóór het huwelijk plaats, zo stellen de VN nu vast. Tieners worden vroeger seksueel actief, meldt het VN-bevolkingsfonds (Unfpa) in het rapport State of the World Population.
 • Crèche voor mannen groot succes (Algemeen Dagblad, 9 oktober 2003). Duitsland kent een nieuw fenomeen, een ''Männergarten'', en het is een groot succes. In Hamburg is sinds enkele weken een opvang gevestigd voor mannen die op zaterdagmiddag niet mee uit winkelen willen met hun vrouwen.
 • Tevredenheidsonderzoek kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang (mogroep.nl, persbericht 8 oktober 2003, doorklikken naar Nieuws). 74% van de ouders is tevreden over de kwaliteit van de kinderopvang. Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek, dat gehouden werd in opdracht van de MOgroep en vandaag aangeboden wordt aan Minister De Geus van SZW.
 • Tonkens presenteert bundel over subsidiebeleid (GroenLinks, 8 oktober 2003). Evelien Tonkens heeft samen met 17 gesubsideerde organisaties een bundel samen gesteld over de grote subsidiekorting van Hoogervorst. Uit deze bundel blijkt dat deze korting ondoordacht en duur is. Vanmiddag biedt zij deze bundel aan aan minister Hoogervorst.
 • VVD vraagt een aanvullende notitie over subsidiebeleid VWS (VVD.nl. 8 oktober 2003). VVD Tweede-Kamerlid Anouchka van Miltenburg heeft de minister van Volksgezondheid tijdens het Algemeen Overleg over het subsidiebeleid om duidelijkheid gevraagd over de uitwerking van het subsidiebeleid. Van Miltenburg: “Ik onderschrijf de noodzaak van de bezuiniging op subsidies, maar zet vraagtekens bij de uitvoering van het subsidiebeleid.”
 • Ouders gaan percentage van kosten kinderopvang betalen in plaats van vast bedrag (Ministerie van SZW, persbericht 8 oktober 2003). Ouders gaan vanaf 1 januari 2004 een percentage betalen van de kosten van kinderopvang in plaats van een vast bedrag zoals nu. De hoogte van dat percentage is inkomensafhankelijk, net zoals nu het geval is met de hoogte van het vaste bedrag. Bij opvang van meer kinderen uit één huishouden wordt voor het tweede en volgende kind een lagere ouderbijdrage in rekening gebracht dan voor het eerste kind. Het betreft adviezen aan gemeenten en kinderopvangorganisaties en geen verplichting.
 • Dittrich: bigamie kan binnen Koninkrijk (De Telegraaf, 8 oktober 2003). Het is mogelijk om binnen het Koninkrijk der Nederlanden met zowel een man als met een vrouw te trouwen. Mensen die in Nederland een homohuwelijk sluiten, kunnen daarnaast op de Antillen of Aruba trouwen met iemand van het andere geslacht, omdat hun boterbriefje daar niet wordt erkend. Als zij dan terugkomen in Nederland, zijn ze strafbaar, want schuldig aan bigamie.
 • Vrouwen schuwen werk in de ict-sector (MKBnet nieuws, 7 oktober 2003). De ICT blijft een sector waar mannen het meeste werk doen. Het aandeel van vrouwen komt al enkele jaren niet boven de 11%, en zal in de toekomst waarschijnlijk kleiner worden. Dat blijkt uit een rapportage van de taskforce ''Werken aan ict''.
 • Mirjam Janssen: Langer doorwerken biedt juist vrouwen kansen (NRC-Handelsblad, 7 oktober 2003). De plannen van het kabinet om Nederlanders tot langer doorwerken aan te zetten, hebben tot verontwaardigde reacties geleid. Voor traditionele kostwinners die erop hadden gerekend vanaf hun 58ste alleen nog te golfen, is het misschien zuur. Toch biedt een verlaat pensioen ook kansen, in het bijzonder aan vrouwen. Zij krijgen meer lucht in het spitsuur van hun leven als ze tot op latere leeftijd carrière kunnen maken.
  • Discussie op site NRC-Handelsblad: Biedt langer doorwerken vrouwen betere carrièremogelijkheden ? (NRC-Handelsblad, 7 oktober 2003). De plannen van het kabinet om Nederlanders langer te laten doorwerken zijn zo slecht nog niet, vindt Mirjam Jansen, onderzoeker van het Nyfer. Een verlaat pensioen biedt vooral aan vrouwen kansen. Zij krijgen meer lucht in het spitsuur van hun leven, als ze tot op latere leeftijd carrière kunnen maken.
 • Marc Peeperkorn: Hoogervorst wacht hard debat over subsidiestop (De Volkskrant, 7 oktober 2003). Ruim 200 organisaties houden deze week de adem in als minister Hoogervorst en de Kamer de degens kruisen over hun subsidie. ''Weet hij wel wat die organisaties doen?''
 • Ton Crijnen: Islam en seksualiteit | Bloed hoort bij een goede huwelijksdag (Trouw, 7 oktober 2003, tijdelijke link). Het bebloede laken naa de huwelijksnacht speelt onder moslims in ons land nog steeds een grote rol. Van een meisje dat bij haar ontmaagding geen bloed weet te produceren, wordt al gauw gezegd dat zij voor haar huwelijk wel een del zal zijn geweest. Meestal volkomen ten onrechte, zegt seksuologe Wies Obdeyn.
 • Minister wil nog niet af van positieve discriminatie (De Volkskrant, 7 oktober 2003). Minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing reageert afhoudend op het plan van de VVD om te stoppen met positieve discriminatie van vrouwen en allochtonen. De Graaf meent dat over het voorkeursbeleid 'natuurlijk discussie mogelijk is', maar vindt het te vroeg om nu al de wet aan te passen. Ook bij de andere grote partijen vindt de VVD geen steun.
 • Tweede Kamer | In een wetgevingsoverleg vanochtend heeft de VVD weinig steun gekregen voor haar voorstel, positieve actie te verbieden. Het betreffende amendement is nog niet online; het ongecorrigeerd stenogram verschijnt morgen. Vermoedelijk wordt het besproken wetsvoorstel 28770 nog deze week aangenomen (bericht van de siteredactie, 6 oktober 2003). 
 • VVD: Stop positieve discriminatie (Algemeen Dagblad, 6 oktober 2003). Het voortrekken van vrouwen of etnische minderheden bij bijvoorbeeld sollicitaties moet worden afgeschaft. Positieve discriminatie is niet meer van deze tijd, vindt de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Alleen voor gehandicapten en chronisch zieken wil de VVD nog een uitzondering maken.
 • VVD wil af van positieve discriminatie (De Volkskrant, 6 oktober 2003). De VVD wil af van positieve discriminatie van vrouwen en etnische minderheden. Volgens het liberale Kamerlid Luchtenveld is het niet meer nodig dat er voorrangsbeleid wordt gevoerd voor deze groepen.
 • ''Lot Afghaanse vrouwen is nauwelijks beter'' (De Volkskrant, 6 oktober 2003). Twee jaar na de val van de Taliban is de positie van vrouwen in Afghanistan nauwelijks verbeterd. Gedwongen huwelijken, verkrachtingen en huiselijk geweld komen nog met grote regelmaat voor. Dat staat in een rapport van Amnesty International dat vandaag wordt gepubliceerd.
  • Afghanistan: No justice and security for women (Amnesty International, press release, 6 October 2003). The international community has failed to fulfil its promises to bring freedom and equality to the women of Afghanistan, Amnesty International said in a report released today.
 • Martje Roessingh: Onderzoek is mannenzaak (CBS Webmagazine, 6 oktober 2003). Onderzoek bij researchinstellingen in Nederland wordt vooral uitgevoerd door mannen. Slechts 20 procent van de onderzoekers bij deze instellingen is vrouw. Het aandeel vrouwelijke onderzoekers in het bedrijfsleven is met 9 procent nog lager.
 • Zin en onzin van positieve discriminatie (novatv.nl, 6 oktober 2003). Het moet uit zijn met het voortrekken van vrouwen en allochtonen om hun achterstand op de arbeidsmarkt goed te maken. Dat vindt de VVD. Het hoeft niet meer en het werkt vaak averechts.
  • hspace=0  In de studio debatteren publiciste Bernadette de Wit en advocaat en programmamaker Prem Radhakishun.
 • Kamer: voorkeursbehandeling blijft nodig (NOS Nieuws, 6 oktober 2003). Een Kamermeerderheid is tegen het voorstel van VVD-Kamerlid Luchtenveld om positieve discriminatie van vrouwen en allochtonen af te schaffen. CDA en PvdA vinden dat bepaalde mensen nog steeds de steun van een voorkeursbeleid nodig hebben.
 • VVD: positieve discriminatie onnodig (NOS teletekst, 5 oktober 2003, zeer tijdelijke link, daarom complete tekst hierachter). De VVD wil af van positieve discriminatie van vrouwen en etnische minderheden. Volgens het Tweede-Kamerlid Luchtenveld is het niet meer nodig dat er voorrangsbeleid wordt gevoerd voor deze groepen. Luchtenveld gaat dat de komende dag inbrengen bij een overleg over de Wet Gelijke Behandeling in de Tweede Kamer. Hij komt met een wijzigingsvoorstel. Volgens de VVD moeten burgers op hun eigen verantwoordelijkheid worden aangesproken. Daarin past geen positieve discriminatie of positieve actie. Die kan zelfs contraproductief en stigmatiseren werken, stelt de VVD.
 • VVD wil af van ''positieve discriminatie'' (VVD.nl, nieuwsbericht 5 oktober 2003). De VVD Tweede-Kamerfractie wil af van “positieve discriminatie” of “positieve actie” ten aanzien van vrouwen en personen behorende tot een bepaalde etnische of culturele minderheidsgroep. “Het is niet meer nodig dat in deze tijd nog voorrangsbeleid wordt gevoerd voor deze groepen,” aldus Ruud Luchtenveld. De VVD-woordvoerder stelt dit tijdens het wetgevingsoverleg op maandag 6 oktober a.s. over de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) aan de orde. Namens de VVD-fractie heeft hij inmiddels een wijzigingsvoorstel ingediend.
 • Huis VS voor inperking recht op abortus (Nederlands Dagblad, 3 oktober 2003). Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een aanzienlijke meerderheid van stemmen een voorstel aangenomen om het recht op abortus gedeeltelijk terug te draaien.
 • Maataanduiding vrouwenkleding wordt doelbewust steeds vager gemaakt (MKB-net nieuwsbericht, 3 oktober 2003). Producenten van vrouwenkleding neigen er in toenemende mate toe om hun producten te voorzien van vage (en overdreven rooskleurige) maataanduidingen: ''petite'', ''missy'' of zelfs ''size 0''. De beweegredenen liggen voor de hand. In de praktijk levert deze gang van zaken veel problemen op: er moet meer gepast worden en online kleding kopen is vrijwel onmogelijk.
 • Marketingbranche richt pijlen op zelfstandige en onafhankelijke vrouw (MKB-net nieuwsbericht, 3 oktober 2003). Vrouwen zijn de afgelopen 20 jaar steeds onafhankelijker, hoger opgeleid en welvarender geworden. In 2002 hadden vrouwen circa 1.400 miljard euro te besteden en dit bedrag zal binnen vijf jaar naar verwachting bijna 2.000 miljard euro bedragen.
 • Staatssecretaris Karien van Gennip in verwachting (Ministerie van EZ, site staatssecretaris, 3 oktober 2003).  Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken heeft vrijdag 3 oktober de Ministerraad ingelicht dat zij in verwachting is van haar eerste kind. Zij hoopt begin maart 2004 te bevallen. Zoals het nu eruit ziet gaat zij eind januari tot en met medio mei met zwangerschapsverlof. Karien van Gennip is 35 jaar en gehuwd.
 • Schwarzenegger beticht van seksuele intimidatie (NRC-Handelsblad, 3 oktober 2003). Gouverneurskandidaat Arnold Schwarzenegger is beschuldigd van seksuele intimidatie van vrouwen. In de Amerikaanse krant The Los Angeles Times zeggen zes vrouwen in het verleden lastig te zijn gevallen door de acteur, die geregeld naar hun borsten en billen zou hebben gegrepen. Ook zou hij hebben geprobeerd een van de vrouwen zonder haar toestemming uit te kleden in een lift in een hotel.
 • Labour wil pleiten voor kinderopvang bij elke school (Reformatorisch Dagblad, 3 oktober 2003). De Labour Party ontwikkelt een plan om bij vrijwel elke basisschool in Groot–Brittannië een kinderdagverblijf te vestigen. Labour wil het plan lanceren tijdens de volgende verkiezingscampagne, die uiterlijk in 2006 plaatsvindt.
 • EU bemoeit zich met kinderhuwelijk Roma's (Algemeen Dagblad, 3 oktober 2003). Roma-koning Florin Cioaba dacht drie dagen geleden dat hij achterover kon leunen. Zijn dochter Ana Maria was, na enige pressie, eindelijk getrouwd. Dat was dat. Nu zit hij met een politieonderzoek en bemoeit zelfs de Europese Unie zich met zijn familiezaken. Ana Maria is 12.
 • Jonge vrouwen reïntegreren succesvol vanuit de WAO (Boaplein.nl, 3 oktober 2003). De Stichting WAHO heeft minister De Geus van Sociale Zaken de uitgave ‘Uit de WAO - ervaringen van succesvol gereïntegreerde jonge vrouwen’ aangeboden. Met deze publicatie wil de stichting jonge vrouwen in de WAO een hart onder de riem steken met de herkenbare ervaringen van hun lotgenoten.
 • Strenge keuring voor vrouwen (Algemeen Dagblad, 3 oktober 2003). Vrouwen met psychische klachten worden vanaf nu strenger gekeurd als ze dreigen in de wao te belanden. Volgens minister De Geus (Sociale Zaken) is de hardere aanpak nodig omdat vrouwen doorgaans passiever zijn dan hun mannelijke collega's als ze ziek zijn.
 • Vrouw veel ouder dan man (De Telegraaf, 3 oktober 2003). De vrouw is veel ouder dan de man. Vijftig miljoen jaar om precies te zijn. Dat stelt prof. dr. C. Netelenbos vrijdag in de oratie bij de aanvaarding van het hoogleraarschap endocrinologie.
 • Een eventueel einde van het Clara Wichmann Instituut betekent niet zonder meer dat het Proefprocessenfonds Clara Wichmann zal ophouden te bestaan. Het Proefprocessenfonds is namelijk een aparte stichting - los van het Clara Wichmann Instituut. Uw donatie blijft daarom hoe dan ook zeer welkom op postbankrekening 64 34 64, ten name van Proefprocessenfonds Clara Wichmann, Amsterdam. Zie het betreffende bericht.
 • Meer waarborgen voor veiligheid van vrouwen en meisjes in asielopvang (Ministerie van Justitie, persbericht 2 oktober 2003). Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken & Integratie wil een groot aantal maatregelen nemen om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de asielopvang te vergroten. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het uitgebrachte onderzoeksrapport inzake de veiligheid in de asielopvang.
 • Strenge aanpak vrouwen met psychische klachten (De Telegraaf, 2 oktober 2003). Jonge vrouwen die met psychische klachten thuis zitten zullen veel sneller weer aan het werk moeten. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft donderdag plannen ontvouwd om de hoge instroom van vrouwen onder de 35 jaar in de WAO in te dammen.
 • Minister De Geus neemt uitgave UIT DE WAO van de Stichting WAHO in ontvangst (WAHO.nl, 2 oktober 2003). Minister De Geus vindt de uitgave een goed initiatief, omdat de verhalen van de vrouwen hiermee herkenbaar in beeld komen. Het levert een bijdrage aan het terugdringen van de  instroom van jonge hoger opgeleide vrouwen in de WAO. Minister De Geus wil dat Stichting WAHO met de directie van het UWV om de tafel gaat zitten om het belang te onderstrepen van de ''menselijke maat'' bij reïntegratie.
 • Minister De Geus ondersteunt ontwikkeling van kennis over ziekte en arbeidsongeschiktheid bij vrouwen (Ministerie van SZW, persbericht 2 oktober 2003). Om het WAO-risico van vrouwen te verminderen, ondersteunt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de ontwikkeling van kennis over ziekte en arbeidsongeschiktheid bij vrouwen onder bedrijfsartsen en arbodeskundigen. Zo krijgt onder meer het Platform Reïntegratie steun en is met subsidie van het ministerie de onderwijsmodule ‘Sekse, verzuim en WAO’ ontwikkeld. Verder is er een speciale brochure uitgebracht voor werkgevers. Daarin staat wat ze kunnen doen om ziekteverzuim en WAO-risico terug te dringen. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) besteedt extra aandacht aan WAO-aanvragen van jonge vrouwen met psychische klachten. Dat schrijft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het ''Plan van aanpak Vrouwen en WAO''dat hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 • Caroline de Gruyter: Brussel wil wanhopige ouders soelaas bieden (NRC-Handelsblad, 2 oktober 2003). In heel Europa verdienen ''kidhunters'' aan ouders die touwtrekken om hun kinderen. Nieuwe regels moeten voorkomen dat kinderen worden ontvoerd.
 • Babette Roelandschap:  Waar blijft de mannenpil ? (IIAV.nl, oktober 2003). Verslag van de lezing van prof. dr. Nelly Oudshoorn op 18 juni 2003 over de ontwikkeling van de mannenpil. ''Waarom is de mannenpil er volgens jullie nog niet?'' vroeg Oudshoorn. Het publiek opperde verschillende mogelijkheden: gebrek aan geld, ontembare zaadcellen, ouderwets denkende middle-aged medici, wantrouwen bij vrouwen (''Zorg je er wel voor dat je 'm slikt?'') en weerstand van mannen (''Krijg ik er borsten van?'').
 • Belgium loses integration case (EUObserver,com, October 2, 2003). The European Court of Justice has today (2 October) ruled in favour of a Spanish citizen living in Belgium who wanted his children registered both under the father and mother's name - according to Spanish custom.
 • ''Kabinet verwaarloost gezin'' (Nederlands Dagblad, 1 oktober 2003). Het gezinsbeleid is het ,,ondergeschoven kindje'' van het tweede kabinet Balkenende. Vergeleken met andere landen zorgt het overheidsbeleid er in Nederland voor dat het krijgen van kinderen zwaar drukt op het gezinsbudget. Dat stelt de Nederlandse Gezinsraad (NGR) in het gisteren in opdracht van het kabinet uitgebrachte rapport 'Tussen partners; gezamenlijke keuzen tijdens de levensloop'. De Gezinsraad is zeer kritisch op het overheidsbeleid.
 • Gezinsbeleid ondergeschoven kind. Nederlandse Gezinsraad (NGR) pleit voor geëmancipeerd gezinsbeleid (NGR.nl, persbericht 1 oktober 2003). De NGR concludeert dat het hoogst noodzakelijk is om een geëmancipeerd gezinsbeleid te voeren. Beleid dat tegelijkertijd is gericht op het scheppen van voorwaarden voor een goed functionerend gezinsleven en op maximale maatschappelijke participatie van beide ouders.
 • Britse vrouwen krijgen bevroren embryo's niet (Nederlands Dagblad, 1 oktober 2003). Een Britse rechtbank heeft twee vrouwen gisteren verboden hun ingevroren embryo's tegen de wil van hun ex-partners te gebruiken voor een zwangerschap. De in totaal acht embryo's moeten vernietigd worden.
 • Veiligheid vrouwelijke asielzoeker moet beter (Nederlands Dagblad, 1 oktober 2003). Asielzoekerscentra waar het niet goed is gesteld met de veiligheid van vrouwen, moeten aparte afsluitbare leefruimtes en sanitaire voorzieningen voor vrouwen maken. Dat heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.
 • Turkse ambassadeur zeer gekant tegen eerwraak (Ministerie van Justitie, persbericht 1 oktober 2003). De Turkse ambassadeur in Nederland, Tacan Ildem, heeft minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken & Integratie gezegd dat eerwraak in Turkije net als in Nederland niet acceptabel is.
 • Maarten Vermeuelen: Praten helpt niet tegen eerwraak (Nederland Dagblad, 1 oktober 2003). De achttienjarige Zarife uit Almelo werd in Turkije doodgeschoten door haar vader. Een kwestie van geschonden eer. Opnieuw wordt opgeroepen tot een debat over eerwraak. Het lijkt een herhaling van zetten. Ook na een schietpartij op een middelbare school in Veghel in december 1999, brandde een landelijke discussie los over eerwraak. Met pistoolschoten probeerde een leerling de eer van zijn familie te redden. Deskundigen buitelden over elkaar heen: er moesten duidelijke cijfers komen en de politie zou extra aandacht moeten hebben voor de allochtone eer-cultuur.
 • Kinderopvang fors duurder in 2004 (De Volkskrant, ANP-bericht, 1 oktober 2003). Kinderopvang wordt komend jaar 3,5 tot 8,5 procent duurder. Dat heeft de brancheorganisatie Maatschappelijk Ondernemers Groep (MO-Groep) in Utrecht woensdag gemeld. Ouderorganisatie Boink is laaiend over de prijsstijging en noemt die ''onzin en flauwekul''.
 • Emotionele intelligentie belangrijke factor voor risico op burnoutklachten. Somberaars eerder geveld door burnout (Katholieke Universiteit Nijmegen, persbericht 1 oktober 2003 over de promotie van drs. L. Gerits op 6 oktober 2003). Uit dit bericht: ''Opmerkelijk is het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannelijke begeleiders die erg empathisch zijn (het vermogen om zich in te leven in anderen), goede probleemoplossers zijn en een hoge stresstolerantie hebben, hebben minder burnoutklachten dan mannelijke collega’s met een minder ontwikkeld invoelend en probleemoplossend vermogen. Vrouwen moeten juist niet te empathisch zijn: de vrouwen die net iets beter voor zichzelf zorgen dan dat ze dat voor anderen doen, hebben de minste burnoutklachten. De preventie van burnout bij mannen en vrouwen zal dus verschillende accenten moeten hebben en het aardige hierbij is dat mannen en vrouwen in dit opzicht veel van elkaar kunnen leren''.
 • Ton Crijnen: Seksualiteit en islam | Omgeven door schaamte (Trouw, 1 oktober 2003, tijdelijke link). Jonge westerse moslims spreken onderling amper over hun seksleven. Dat concludeert geestelijk raadsman Abdulwahid van Bommel, zelf moslim, na vele gesprekken met islamitische jongeren. ,,Ze zijn stomverbaasd als ze horen hoe openhartig de Profeet over seks sprak.'' En: ,,Ontmaagding leidt soms tot afschuwelijke eerwraak''. Deel een van een tweedelige serie.
 • Eerwraak vaak te boek als ''gewone'' moord (Trouw, 1 oktober 2003, tijdelijke link). De politie moet alle geweld dat te maken heeft met eerwraak als zodanig registreren. Dat zegt eerwraakonderzoeker Sezai Aydogan. In de Turkse wet wordt eerwraak nog steeds gebillijkt.
 • OM Turkije zal levenslang eisen in eerwraakzaak (De Volkskrant, 1 oktober 2003). Het Turkse Openbaar Ministerie zal tegen de vader van de 18-jarige Zafire uit Almelo levenslang eisen. Dit heeft minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie dinsdag gezegd in reactie op Kamervragen over eerwraak [vragenuurtje TK, ongecorrigeerd stenogram, zoek op eerwraak]. Ze komt spoedig met een notitie over eerwraak. De Stichting Transact in Utrecht opent een steunpunt om eerwraak uit te bannen. Transact benadrukt dat eerwraak ook speelt in Koerdische, Jordaanse, Pakistaanse en Surinaamse families.
 • Gonny ten Haaft, Ingrid Weel, Edwin Kreulen en Henriëtte Lakmaker: Eerwraak | Een stug probleem (Trouw, 1 oktober 2003, tijdelijke link). Over de dood van de Turkse Zarife, door haar vader neergeschoten, is wekenlang gezwegen. De directeur van haar school maakt deze week duidelijk hoe lastig het voor scholen is om in traditionele moslimgezinnen zich te mengen in de opvoeding.
 • Samenwonen in Indonesië strafbaar (Rotterdams Dagblad, 30 september 2003, tijdelijke link). Indonesië buigt zich over wetsontwerpen die beogen seks voor het huwelijk en ongehuwd samenwonen te verbieden.
 • School wil openbaar debat na eerwraak op scholiere (Reformatorisch Dagblad, 30 september 2003). Sectordirecteur J. Krikke van het opleidingscentrum ROC Twente Plus in Almelo roept op tot een openbaar debat over de opvoeding van allochtone meisjes in traditionele gezinnen.
 • Ton Crijnen: Islam en vrouwen | Onomkeerbaar vooruit met af en toe een zetje (Trouw, 30 september 2003, tijdelijke link). De positie van vrouwen in het Midden-Oosten is niet altijd even gunstig. Maar volgens dichteres Maysoon Sakr, dochter van een sjeik uit wat nu de Verenigde Arabische Emiraten zijn, geven de laatste vijftig jaar veel verbeteringen te zien. Haar conclusie: De emancipatie van de Arabische vrouw is een onomkeerbaar proces.
 • Dood Turkse (18) symbolisch voor problemen van meisjes (Trouw, 30 september 2003, tijdelijke link). Scholen en sleutelfiguren in de allochtone gemeenschap moeten zich bemoeien met de problemen van meisjes uit traditionele gezinnen. Dat zegt schooldirecteur J. Krikke vandaag in Trouw. Hij reageert hiermee op de dood van zijn 18-jarige Turks-Nederlandse leerlinge Zarife. Zij werd op 12 augustus in Turkije door haar vader neergeschoten met een jachtgeweer.
 • Danielle Batist: Honderd veilige vluchtheuvels. Vijfde Dag Tegen Geweld vooral gericht op preventie (Rotterdams Dagblad, 30 september 2003, tijdelijke link). Preventie, daar draaide het om tijdens de vijfde Dag Tegen Geweld, gisteren in Rotterdam en Vlaardingen. Stichting Meld Geweld reikte, in bijzijn van ruim 220 leerlingen en het schoolbestuur van het Vlaardingse Accent College, het eerste 'OK-punten' certificaat uit aan de Rotterdamse afdeling van Horeca Nederland.
 • Donner stopt steun Wichmann Instituut (Reformatorisch Dagblad, eigen bericht, 30 september 2003). Minister Donner van Justitie stopt vanaf 2006 geen geld meer in het Clara Wichmann Instituut. Volgens de directie van het instituut betekent dit het eind van de organisatie.
 • Schule: Hamburg will Jungen stärker fördern. Mehr Fußball, neuer Lesestoff, mehr Praxis: Der Leistungsrückstand soll aufgeholt werden (Hamburger Abendblatt, 30. September 2003). Hamburgs Bildungssenator Rudolf Lange (FDP) will Jungen in den Schulen noch stärker fördern. Vor allem an Haupt- und Grundschulen sollen die Inhalte des Unterrichts deutlicher deren Interessen berücksichtigen. Der Grund: Auch in Hamburg sind Jungen in den Leistungen gegenüber Mädchen im Hintertreffen.
 • Rutte wijst '''gezinsplan'' SGP om ideologie van de hand (Nederlands Dagblad, 30 september 2003). Staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) vindt het belangrijk dat kinderen opgroeien ,,in een zo stabiel mogelijke omgeving''. Maar hij is het bepaald niet eens met de manier waarop de SGP het gezinsbeleid wil vormgeven.
 • ''Achterstand vrouwen in ICT is groot'' (Automatiserings Gids, webeditie, 30 september 2003). Nederland loopt ver achter met de participatie van vrouwen in de informatie- en communicatietechnologie. Dat concludeert de VHTO, een organisatie van vrouwen in hogere technische opleidingen en functies, in het blad Topics. Daarin wordt een specifiek op vrouwen gericht project geëvalueerd dat is voortgekomen uit de Taskforce ''Werken aan ICT''.
 • Vrouwen in de ICT: Nederland loopt ver achter (VHTO, persbericht via ANP Pers Support, 30 september 2003). De zeven projecten in het kader van de Taskforce ’'Werken aan ICT’' -opgericht eind jaren ’90- zijn inmiddels vrijwel allemaal afgerond. Een van de projecten richtte zich op een specifieke doelgroep, namelijk vrouwen. Een editie van Topics (emancipatiemagazine voor het hoger technisch onderwijs) is een tastbare afsluiting van dit project. Bestellen (€ 6,80) bij de VHTO (020) 652 1295, vhto@vhto.nl.
 • Work longer, have more babies. State pensions in Europe (The Economist, September 30th, 2003). Europe's pensions crisis won't go away. Governments need to do more, and voters need to accept changes.
 • Organizing an E-Conference: A Guide. An IIAV knowledge sharing product (IIAV.nl, September 2003). Het IIAV heeft de afgelopen vier jaar een viertal e-conferenties georganiseerd en 'gehost'. Één e-conferentie was gefocust op het bestrijden van geweld tegen vrouwen, de andere drie e-conferenties behelsden onderwerpen gerelateerd aan gender mainstreaming in water management (meer informatie hierover op IIAV.nl). E-conferenties blijken een krachtig middel te zijn om betrokkenen uit alle werelddelen (o.a. academici, activisten, NGO's, lokale organisaties, beleidsmakers van de overheid) samen te brengen: om kennis uit te wisselen, case studies en onderzoek te presenteren en om te discussiëren over strategieën waarmee de positie van vrouwen op verschillende manieren verbeterd kan worden. Uit de wens om de opgedane kennis op het gebied van e-conferenties te bewaren en beschikbaar te stellen - en 'het wiel opnieuw uitvinden' te voorkomen - is de publicatie Organizing an E-Conference: A Guide ontstaan. Dit knowledge sharing product geeft een introductie in het concept van e-conferenties en het type situatie waarin e-conferenties nuttig kunnen zijn. Daarnaast staat in deze publicatie een handleiding voor het plannen en uitvoeren van een elektronische conferentie: alle belangrijke stappen en fasen komen aan de orde.
 • Man doodt dochter (18) in Turkije om eerwraak (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Een 18-jarig meisje uit Almelo is op 12 augustus in Turkije door haar vader met een jachtgeweer om het leven gebracht. Het motief is eerwraak: het redden van de geschonden eer van de familie door middel van geweld.
  • Eerwraak vooral op Turks platteland (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Het gebeurt nog geregeld dat Turkije wordt opgeschrikt door harde wraakacties na vermeend onzedelijk gedrag.
 • Geen kaalslag na subsidiestop (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Een grote meerderheid van de 130 organisaties die hun subsidie geheel of gedeeltelijk kwijtraken, gaat proberen alternatieve inkomsten te vinden.
  • ''Over tien jaar judoën wij nog steeds''. Gesubsidieerde organisaties over hun toekomst na de bezuinigingen van VWS (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Precies een week geleden ontvingen 130 gesubsidieerde instellingen een onheilsbrief van VWS. Hoe kijken zij na de eerste schok tegen hun eigen toekomst aan?
 • Hoofdbestuur VVD stelt groslijst voor het Europees Parlement vast (VVD.nl, 29 september 2003). Het hoofdbestuur van de VVD heeft in zijn vergadering d.d. 15 september 2003 de groslijst voor het Europees Parlement vastgesteld. Deze groslijst bevat 56 namen in alfabetische volgorde.  27 % van de voorlopige kandidaten is een vrouw.
 • Marc Janssens: ''Angst houdt CU-vrouwen uit politiek'' (Nederlands Dagblad, 29 september 2003). Wat is de meerwaarde van vrouwen in de politiek? ChristenUnie-kamerlid Tineke Huizinga kan die vraag niet één, twee drie beantwoorden.
 • Campagne ''Wie doet wat.nl'' krijgt radiovervolg (Ministerie van SZW, persbericht 29 september 2003). De multimediale campagne ‘Wie doet wat.nl’ krijgt een vervolg met elf radiospots. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat vanaf vandaag (29 september) spots die gericht zijn op mannen en hun omgeving uitzenden. De radiospots spelen in op het gegeven dat vooral de omgeving van mannen een belemmering kan vormen in hun wens om werk- en zorgtaken thuis eerlijker te verdelen. Het ministerie kiest met deze aanpak voor een andere toonzetting dan het eerste deel van de campagne, maar handhaaft wel het doel: het bespreekbaar maken van de taakverdeling thuis en het maken van nieuwe afspraken waarop mannen en vrouwen elkaar kunnen aanspreken.
 • Rotterdam gaat loverboys aanpakken (Binnenlandsbestuur.nl, 29 september 2003). Rotterdam gaat het probleem van loverboys aanpakken. Het gaat om jongens die meisjes inpalmen en vervolgens aanzetten tot prostitutie. Wethouder R. de Faria zegde onlangs toe dat de diensten Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de GGD het voortouw nemen om vooral met voorlichting en informatie-uitwisseling de loverboys minder kans te geven.
 • Marcel ten Hooven: Verzorgingsstaat | Subsidies geven burger stevige basis (Trouw, 29 september 2003, tijdelijke link). Honderddertig welzijns- en sportorganisaties raken hun subsidie kwijt, liet VVD-minister Hoogervorst vorige week weten. De organisaties noemden dat 'desastreus voor de samenleving'. Historicus Ido de Haan legt uit waarom hij het roerend met hen eens is.
 • Justitie stopt subsidie C. Wichmann Instituut (Reformatorisch Dagblad, ANP-bericht, 29 september 2003). Het ministerie van Justitie stopt in 2006 de subsidie aan het Clara Wichmann Instituut, het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht. Dit is maandag bekendgemaakt. Volgens directeur M. de Boer van het instituut betekent dit het eind van de organisatie. Er werken negen mensen. Justitie vindt de ondersteuning van de instelling niet tot de kerntaken van het ministerie behoren.
 • Topvrouw Wolters in topvijf van Fortune (De Volkskrant, 29 september 2003). De kersverse topvrouw van Wolters Kluwer, Nancy McKinstry is de grootste stijger op de lijst van machtigste zakenvrouwen buiten de VS. Vanuit het niets komt de 44-jarige McKinstry in één keer op de vierde plaats terecht van de lijst die het Britse zakenblad Fortune jaarlijks publiceert.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 29 september 2003)

 • Robèrt Misset: Profvoetbal verliest 30.000 politie-uren (De Volkskrant, 27 september 2003). De politie was over het seizoen 2002-2003 maar liefst 321.428 netto uren kwijt was aan begeleiding in het betaalde voetbal. [...] Aan mishandeling besteedden de korpsen vorig jaar 90.000 uur, straatroof nam 126.000 uur in beslag en voor verkrachtingszaken werden 127.500 politie-uren uitgetrokken.
 • Feministische bijbelvertaling op komst (KatholiekNederland.nl, 27 september 2003). De Duitse evangelische Kerk maakt een bijbelvertaling met feministisch taalgebruik. Daarin worden alle passages herschreven die discriminerend kunnen zijn voor vrouwen. Ruim 50 vertalers werken mee aan het project. Van de uitgave worden 10.000 exemplaren gedrukt door de uitgeverij Gueterslohe.
 • Mijntje Klipp: Volledig verbod chador bepleit (Het Parool, 27 september 2003). De gezichtssluier moet niet alleen op de scholen, maar overal in de Nederlandse samenleving worden verboden. Dat zegt Ankie Verlaan, lid van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en oud-bestuursvoorzitter van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) Amsterdam, een grote centrale voor beroepsonderwijs, in een interview met deze krant. ''Respect voor elkaar laat je zien door elkaar in de ogen te kijken.''
 • Langdurig zorgverlof komt in levensloopregeling (Regering.nl, 26 september 2003). Het kabinet wil de financiering van langdurend zorgverlof anders regelen dan eerder was voorgesteld. Het langdurend zorgverlof wordt opgenomen in de nieuwe levensloopregeling die per 1 januari 2004 ingaat.  
 • Marc Peeperkorn: Ross: handel in eicellen en zaad mag van de wet (De Volkskrant, 25 september 2003). De handel in sperma en eicellen stuit niet op wettelijke bezwaren. Het is aan de mensen zelf om te bepalen of zij van dergelijke diensten gebruikmaken, vindt staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Zij waarschuwt wel dat er geen zekerheid bestaat dat de beschikbare donoren vrij zijn van ziektes.
 • Emancipatie is geen luxe artikel, maar broodnodig (E-Quality.nl, 25 september 2003). Speech van E-Quality-directeur Joan Ferrier op de jaarlijkse Prinsjesdagborrel, donderdag 25 september 2003.
 • Schorerstichting verbijsterd over schrappen VWS-subsidie (persbericht 24 september 2003), .,
 • Anti-abortusbeleid Busk treft buitenlandse klinieken (Nu.nl, 24 september 2003). Het anti-abortusbeleid van de Amerikaanse president Bush treft klinieken in arme landen hard. Sommige moeten de deuren sluiten waardoor hele gemeenschappen verstoken blijven van hulp. Het gaat dan met name over zwangerschapspreventie.
 • Mokkende man hangt voor etalage (Limburgs Dagblad, 18 september 2003). Aan enkel lichaamstaal is betrekkelijk eenvoudig af te leiden dat de stemming er bij heel wat winkelende stellen op zijn zachtst gezegd niet helemaal meer inzit aan het eind van de dag. De symptomen zijn eenduidig: als het stadium van opperste irritatie is bereikt, gaat de vrouw demonstratief voorop lopen met een nors gezicht.
 • Stijging aantal abortusbehandelingen zet zich door (Inspectie voor de Gezondheidszorg, persbericht 26 augustus 2003). Van het totaal aantal vrouwen dat een abortus provocatus (inclusief de zogeheten overtijdbehandelingen) onderging, woonden 29.450 vrouwen in Nederland; een toename van 3,6 procent ten opzichte van 2001. Ten opzichte van 2000 is de stijging bijna 8,3 procent. Dat blijkt uit de rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland over 2002.
 • Ilse Engwirda: Bijstand voor tweeverdieners (Intermediair, 21 augustus 2003). Mensen die werkloos worden, kunnen na afloop van hun WW-uitkering financieel zwaar in de problemen komen. De vervolguitkering WW is per direct afgeschaft.
 • Femke Deen: Echte mannen werken fulltime (Intermediair, 24 juli 2003). Een eerlijker verdeling van werk en zorg; dat willen veel ouders. Toch weigeren mannen steevast in deeltijd te gaan werken. Waarom eigenlijk?
 • Vincent Dekker: Philips zoekt vrouw, niet te oud en liefst Aziatisch (Trouw, 16 juli 2003, tijdelijke link). Gezocht: een ondernemende vrouw, liefst Aziatisch en graag niet te oud. Aangeboden: een hoge managementbaan bij Philips met volop carrièrekansen.


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:

gelijkebehandeling.nl:


SERVICEPAGINA

Oproepen:

Boekenkast online:


AKTUEEL 

Actueel > Tijdschriftenrek:

Agenda:

 • Tentoonstelling rond de hoofddoek (23 september - 22 oktober 2003). De tentoonstelling ''Delen van motieven, inzicht en achtergronden bij de hoofddoek'' komt naar deelgemeente Feijenoord.
 • woensdag 1 oktober 2003 (14.00-16.00 uur): Tweede Kamer | Algemeen overleg van de Vaste Commissie SZW met staatssecretaris Rutte over het Geactualiseerd Plan van Aanpak Herintredende Vrouwen (27 853, nr. 3) en over het eindrapport Meer vrouwen en ouderen aan het werk: wat zijn de randvoorwaarden voor werkgevers? (SOZA-03-439). Zie ook het commentaar van E-Quality.
 • dinsdag 7 oktober 2003: Schorerstichting vraagt Tweede Kamer om steun (homo-emancipatie.nl).  Op dinsdag 7 oktober zal de Schorerstichting een petitie aanbieden aan de vaste commissie voor VWS in de Tweede Kamer. De Schorerstichting vraagt de Tweede-Kamerleden niet akkoord te gaan met het plan van de minister van VWS om de subsidie aan de Schorerstichting te beëindigen. De vaste commissie voor VWS zal ook een groot aantal steunbetuigingen ontvangen van toonaangevende organisaties op het terrein van zorg en welzijn.
 • donderdag 9 oktober 2003: Prof. dr. Gerda van Dijk, emeritus hoogleraar Seksuologie, Universiteit van Amsterdam (NPS-radio, 16:02 tot 16:42 uur op 747 AM; herhaling vrijdag van 00.02 tot 00.45 uur Radio 1). In de serie Een leven lang, radioportretten van oudere kunstenaars en wetenschappers, waarmee de radio geschiedenis schrijft. Wekelijks worden de levensloop, ideeën en inzichten opgetekend van een hoofdpersoon.
 • donderdag 9 oktober 2003, 20.35 [aanvankelijk aangekondigd voor 23 oktober, maar vervroegd uitgezonden]: Oog in oog met Willemijn Verloop (VARA-tv, Nederland 3). Astrid Joosten zit in deze aflevering oog in oog met de directeur en oprichter van War Child, Willemijn Verloop. War Child verleent hulp aan kinderen in door oorlog getroffen gebieden. De hulpverlening is primair gericht op psychosociale ondersteuning, waarbij gebruik wordt gemaakt van creatieve therapieën. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tijdens gezamenlijke muzikale, creatieve en sportieve activiteiten expressie geven aan hun emoties. Daardoor kunnen zij hun oorlogservaringen verwerken. Astrid Joosten vraagt zich af wat voor type iemand is die al op 25-jarige leeftijd zo'n organisatie uit de grond weet te stampen. Wat voor vrouw schuilt er achter Willemijn Verloop?
 • donderdag 9 oktober 2003 (Amsterdam, Trippenhuis): Het huwelijk in de multiculturele samenleving. NVD-congres.
 • woensdag 15 oktober 2003 (Amsterdam, De Rode Hoed, 20.30 - 22.00): Mama Cash-debat: Who is s/he ? Mensen die zich weten te onttrekken aan geijkte kaders, worden bejubeld en gemeden. Wie of wat bepaalt die kaders ?
 • donderdag 23 oktober 2003: Hoe kan de emancipatie van allochtone vrouwen in Dordrecht het best bevorderd worden ? Forumdiscussie (Gemeente Dordrecht, bericht 29 september 2003)
 • donderdag 30 oktober 2003 (Den Haag, Importante, Lange Houtstraat 13, 15.00 - 17.30 uur): ''Gelijke behandeling en de EU: kansen en bedreigingen voor Polen''. Debat over de vrouwenbeweging in Polen. Organisatie: de Stichting Stedenband Den Haag-Warschau (m.m.v. E-Quality, de gemeente Den Haag en Importante). Programma: de gasten uit Warschau vertellen over de vrouwenbeweging in Polen, haar uitdagingen en belangrijkste vraagstukken voor de komende jaren. Daarna geven zij een korte impressie van hun ervaringen tijdens hun bezoek aan Den Haag en Amtserdam, o.a. DCE, IIAV, Instituut voor Publiek en Politiek. Daarna discussie over de vrouwenproblematiek en het emancipatiebeleid in Nederland en Polen en over de gevolgen van de Poolse toetreding tot de EU voor de Poolse vrouwenbeweging en voor de gelijkebehandelingswetgeving. Voertaal: Engels. Inlichtingen en aanmeldingen via info.SDW@inter.nl.net of 070 - 365 81 53.
 • zaterdag 1 november 2003: Emanciperen doe je niet alleen. GroenLinks Forum, Utrecht.
 • donderdag 27 november 2003: Congres Levensloop voor vrouwen, Doorn (najk.nl, bericht 30 september 2003). Wil je: Minister De Geus wel eens live meemaken ? De première van de videofilm Levensloop bijwonen ? Informatie en inspiratie opdoen over het thema levensloop ? Kennismaken met het programma voor plaatselijke afdelingen ? Andere agrarische vrouwen ontmoeten van allerlei leeftijden uit het hele land ?


DEN HAAG

Parlement > Tweede Kamer:

 • Blijkens het verslag van de extra procedurevergadering van 30 september 2003 van de Vaste Commissie voor SZW zal aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie worden verzocht nog vóór de begrotingsbehandeling van Justitie [momenteel gepland voor de vergaderdagen 28-30 oktober 2003] het plan van aanpak tegen huiselijk geweld aan de Kamer te doen toekomen. In een op 15 april 2003 aangenomen motie-Hirsi Ali had de Kamer de regering opgeroepen vóór 1 september 2003 met dit plan te komen.

Parlement > Kamerstukken:

Parlement > TK-vragen:


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

 • Den Haag | De Hilda van Suylenburgprijs 2003 (positieverbetering en emancipatie oudere vrouwen) zal worden uitgereikt door Wethouder Jetta Klijnsma op donderdag 12 februari 2004. Sluitingsdatum inzending voordrachten: 28 oktober 2003.
 • Den Haag | De Victorine Hefting Prijs (stimulans voor vrouwelijk talent op gebied van de kunsten) zal worden uitgereikt door Wethouder Louise Engering op vrijdag 19 december 2003. Sluitingsdatum inzending voordrachten: 7 oktober 2003.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief emancipatie.nl'' of ''stop abonnement nieuwsbrief emancipatie.nl''.

Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.