donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 115
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  111-120
 >  115 
NIEUWSBRIEF 115
 Nieuwsbrief emancipatie.nl - nummer 115 (4 t/m 10 juni 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.    


NIEUWS

 • Hirsi Ali wordt woordvoerster integratie (De Volkskrant, 10 juni 2003). VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali wordt woordvoerster van haar fractie over het integratiebeleid. Dat heeft fractiesecretaris Rijpstra dinsdag gezegd.
 • Ruim 400.000 alleenstaande ouders (CBS Webmagazine, 10 juni 2003). In 2002 waren er 65.000 alleenstaande vaders en 345.000 alleenstaande moeders, van wie 77.000 van niet-westerse herkomst. Hun aantal neemt snel toe vanwege hun grotere kans op echtscheiding. Van de Turkse en Marokkaanse vrouwen is ongeveer de helft gescheiden, een kwart is ongehuwd of verweduwd en ook een kwart is gehuwd.
 • Vrouwen mogen ook predikant worden (Nederlands Dagblad, 10 juni 2003). Studiecommissie van de Gereformeerde Kerken: De ambten van ouderling en predikant kunnen ook voor vrouwen worden opengesteld. In 2004 zal een beslissing worden genomen.
 • Frank Renout: Zelfspot bij het aanrecht (AD, 10 juni 2003). Een kookboek voor bevrijde vrouwen: Sanderijn Cels schreef het, De Keukenprinses. 'Ik denk dat de meeste vrouwen nu hyperbewust leven: welk keuzes maak ik, welk vriendje neem ik, hoe moet ik mijn carriŤre plannen. Daar steek ik de draak mee in mijn boek.''
 • Marja Klein Obbink: Ik heb een enorme bezieling (Eindhovens Dagblad, 7 juni 2003). Een ontmoeting met Jeannette Poorter, oprichter en directeur van het landelijk vrouwencentrum Artemis. Artemis is groot geworden in de reÔntegratie van vrouwen in de samenleving en het arbeidsproces. De opening onlangs van het nieuwe kantoor in Breda, de 8e vestiging alweer, beschouwt Poorter als een mijlpaal.
 • Flitsend scheiden is vrouwenwerk (Brabants Dagblad, 7 juni 2003). Bij 70 procent van de echtscheidingen waar geen rechter aan te pas komt, trekt de vrouw de stekker uit het huwelijk. Zij neemt het initiatief om de notaris in te schakelen voor het ontbinden van de echtelijke verbintenis.
 • Marloes de Koning: Angst voor meer geweld tegen homo's (Haagsche Courant, 7 juni 2003). Homo-voorman Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, vreest dat de Eindhovens zedenzaak leidt tot meer geweld tegen homo's die elkaar voor seks op parkeerplaatsen en in bosjes ontmoeten. Hij pleit voor extra politiebewaking van deze mannen.
 • Maarten Brakema en Bert Hesselink: Een goed politicus kan overal mee uit de voeten (Haagsche Courant, 7 juni 2003). Het VVD-Kamerlid Hirsi Ali zorgt voor onrust in haar fractie door het woordvoerderschap integratie en emancipatie op te eisen. Ze dreigde zelfs even met vertrek, maar trok dat dreigement snel weer in. Het Binnenhof stond meteen op zijn achterste benen: het verwerven van een (aansprekend) woordvoerderschap is een zeer delicate kwestie.'
 • Hoogleraar: ''Vaker de natuur z'n werk laten doen bij een bevalling'' (Rotterdams Dagblad, 7 juni 2003, tijdelijke link). Steeds meer vrouwen bevallen in het ziekenhuis met ''technische'' hulp. Hoogleraar verloskunde prof. F. Lotgering vindt dat ''een slechte ontwikkeling'' met onbekende risico's.
 • IkVader.nl lanceert New Daddy Workshop voor aanstaande vaders (Persbericht via ANP Pers Support, 6 juni 2003).
 • Banenverlies in bedrijfsleven loopt op (persbericht CBS, 6 juni 2003). Het aantal banen van mannen is zelfs met 0,9 procent gedaald. Het aantal banen van vrouwen - vooral in de zorg - neemt wel nog steeds toe, maar is inmiddels echter kleiner dan de toename van het arbeidsaanbod van vrouwen. De werkloosheid neemt nu ook onder vrouwen toe.
 • Welschen vreest heksenjacht op homoseksuelen (Haagsche Courant, 6 juni 2003). De affaire rond de voormalige PSV-directeur, die volgens justitie onbeschermde seks met minderjarigen heeft gehad terwijl hij is besmet met het HIV-virus, mag niet leiden tot een heksenjacht op homoseksuelen en Marokkaanse jongens. We moeten die mensen zo snel mogelijk zien te bereiken. Ze moeten naar een dokter.
 • Mayke Kalis: Ayaan Hirsi Ali? Dat is een bounty. (Gelderlander, 6 juni 2003). Zitten de moslima's eigenlijk wel op Hirsi Ali te wachten? 'Of ik me vertegenwoordigd voel door Ayaan Hirsi Ali?' Naziha Zerouali barst in lachen uit. Nou nee. Hirsi Ali haalt moslims naar beneden met haar denigrerende opmerkingen.
 • Weduwe bloeit weer op als buikdanseres (Haagsche Courant, 6 juni 2003). In 'Satin Rouge' geeft Raja Amari nu een introductie tot de wereld van het buikdansen in de schemerige cabarets van Tunis.Het aardigste aspect van 'Satin rouge' is de gespletenheid die de film demonstreert in morele opvattingen. Niet alleen wat de dubbelhartige codes van mannen betreft, maar ook tussen twee verschillende generaties vrouwen.
 • Gelijke beloning naar sekse, ras en arbeidsduur op ondernemingsniveau. Antwoorden van minister de Geus (SZW) dd. 6 juni 2003 op Kamervragen over het gelijknamig rapport.
 • Congres VS verbiedt partiŽle abortus (Nederlands Dagblad, 5 juni 2003). Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren met overweldigende meerderheid ingestemd met een verbod op partiŽle abortus. De uitslag (282 voor, 139 tegen) is een klinkende overwinning voor de prolifebeweging in de Verenigde Staten. President Bush zal de wet binnenkort ondertekenen.
 • Adri Gorissen: Lekker met mensen over boeken praten (De Limburger, 5 juni 2003). Recensie van een boek over het Haagse Damesleesmuseum:
  • Lizet Duyvendak - 'Door lezen wijder horizont'. Uitgeverij Vantilt, 407 blz. ISBN 9075697953. Prijs 24,90 euro.
 • Academische loopbaan moet voor vrouwen aantrekkelijker (UT-Nieuws, 5 juni 2003). Interview met UT-rector Frans van Vught, lid van het Ambassadeursnetwerk en Lieteke van Vucht Tijssen, de enige vrouwelijke decaan op de campus
 • Persoonskenmerken bepalen hoogte ziekteverzuim uitzendkrachten (persbericht Algemene Bond van Uitzendbureaus ABU, 5 juni 2003). Leeftijd, geslacht, opleiding, etniciteit en arbeidshandicap bepalen de hoogte van het ziekteverzuim onder uitzendkrachten. In de uitzendbranche werken relatief veel lagergeschoolden, vrouwen, twintigers en dertigers, allochtonen en (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten. Dezen zijn vaker ziek en dat werkt door in het ziekteverzuim onder uitzendkrachten
 • Vrouwen hebben meer affiniteit met snelle computers (persbericht Intel, 5 juni 2003). Onderzoek in opdracht van Intel door KRC Research in mei 2003 bij 4842 Europeanen: vrouwen zijn beter in multitasking
 • Goed gesprek Van Aartsen en Hirsi Ali (De Telegraaf, 5 juni 2003). VVD-fractievoorzitter Van Aartsen heeft met het liberale Kamerlid Hirsi Ali gesproken over de portefeuilleverdeling binnen de fractie. Een woordvoerder spreekt van een goed gesprek. Behalve met Hirsi Ali sprak Van Aartsen woensdag en donderdag met de overige 26 VVD-Tweede-Kamerleden. De komende dagen maakt de fractievoorzitter de puzzel af om begin volgende week de taakverdeling definitief af te ronden.
 • FNV Vrouwenbond voert actie voor behoud FNV-vrouwenwerk (FNV Vrouwenbond, persbericht via ANP Pers Support, 5 juni 2003). De FNV dreigt vrouwen monddood te maken. Om daar tegen te protesteren, gaat de FNV Vrouwenbond 10 juni actie voeren. Voorafgaand aan de vergadering waarin besloten zal worden over de bezuinigingsplannen bij de FNV Vakcentrale, is er een actiebijeen-komst. Hierbij krijgen de bondsvoorzitters een petitie aangeboden met de wensen en eisen voor behoud van het vrouwenwerk.
 • Kamer telt helft meer vrouwen (De Gentenaar, 5 juni 2003). Bij de 150 kamerleden die vandaag de eed afleggen zijn er 53 vrouwen: 36%, een nieuw record.Op het moment van de ontbinding van het parlement telde de Kamer 36 vrouwen: 24%. In de Senaat leggen vandaag alleen de 40 rechtstreeks gekozen senatoren de eed af. Daarbij 14 vrouwen, of 35%.
 • Peter de Lange: Vrouwenleven ziet er onder hoofddoek heel anders uit (Rotterdams Dagblad, 4 juni 2003).  Tonny van Sommeren, 45-jarige Rotterdamse kunstenares, gaat een maand lang gehoofddoekt door het leven. Voor de buitenwereld ben je dan opeens een ander iemand. 
  • Van Sommeren doet ook verslag op haar website.
 • Discriminatie van oudere vrouwelijke patient (Haagsche Courant, 4 juni 2003). Onderzoek van het Europese Instituut van Oncologie in Milaan: Oudere patiŽnten lopen een grote kans op discriminatie, zeker als ze borstkanker hebben. Vrouwen van 75 jaar en ouder krijgen zelden chemotherapie: ze zouden deze behandeling niet aankunnen of niet lang genoeg leven om ervan te profiteren.
 • Philippe Remarque: Hoogste Duitse Hof buigt zich over hoofddoek (Volkskrant, 4 juni 2003). Duitslands hoogste rechtbank, het Constitutionele Hof in Karlsruhe, buigt zich over de vraag of leraren een hoofddoek mogen dragen. De zaak is aangespannen door een moslim-lerares die niet in dienst werd genomen omdat ze weigerde voor de klas haar hoofddoek af te doen.
 • Zestien nieuwe Kamerleden beŽdigd (Trouw, 4 juni 2003). I de Tweede Kamer zit nu het recordaantal van 57 vrouwen. Dat waren er na de verkiezingen in januari 55.
 • Meindert van der Kaay: Voetbalvandalisme | Alleen maar voor de kick (Trouw, 4 juni 2003). Voetbalhooligans: blanke mannen, gemiddeld 25 jaar oud, 20% zelfs boven de dertig met een agressiestoornis. Bij de aangehouden supporters zat geen enkele vrouw en bijna ook geen allochtoon. Ze nemen het ook in het verkeer, in het uitgaansleven en in relaties niet zo nauw met de wet. Bij het minste of geringste laten zij hun handen wapperen. Beroep tegen steniging in Nigeria uitgesteld (De Volkskrant, bericht AP, 4 juni 2003). Een islamitische rechtbank in Nigeria heeft de behandeling van het hoger beroep tegen het doodvonnis door steniging van de wegens overspel veroordeelde Amina Lawal uitgesteld tot 27 augustus. De reden is volgens het hof gelegen in het feit dat twee rechters de komende maanden niet beschikbaar zijn.
 • IkVaderKrant, jaargang 3, nummer 2 (4 juni 2003)
 • Vrouwen oorzaak aardbeving (Brabants Dagblad, 4 juni 2003). Een aantal Algerijnse imams zouden in preken hebben gezegd dat vrouwen die zich niet aan de kledingvoorschriften van de sharia houden, zoals het dragen van een sluier, de toorn hebben gewekt van God, die Algerije daarom heeft gestraft met de zware aardbeving van 21 mei.  De regering kondigde stappen aan tegen de imams.


AANVULLINGEN NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 4 juni 2003)

 • Belgische mannen helpen massaal in huishouden (Het Nieuwsblad, 12 mei 2003). Uit een studie over de nieuwe man blijkt dat enkel de Deense en Britse mannen nog behulpzamer zijn. De Belgische man kreeg 92 punten op honderd en neemt in de Europese top 10 de derde plaats in.
 • European Parliament - Report on women and sport. Committee on Women's Rights and Equal Opportunities. rapporteur; GeneviŤve Fraisse (European Parliament, 21 May 2003).
 • Wet basisvoorziening kinderopvang (brief VNO-NCW aan de Vaste Commissie van SZW, 27 mei 2003).
 • Thijs Berman: ''Het gaat niet om je sekse'' (De Groene, 31 mei 2003). De Franse feministe en filosofe Elisabeth Badinter trekt ten strijde tegen moslimfundamentalisme, moderne feministes en socialistische ministers. ''Je moet hameren op de fundamentele gelijkheid''.
 • Floris van Straaten: Iraakse vrouw staat voor nieuwe gevaren (NRC-Handelsblad, 2 juni 2003). Ook de vrouwen van Irak zijn blij met de val van Saddam Hussein. Maar voor hen dreigen er nieuwe gevaren. Op straat lopen zij het risico te worden ontvoerd en verkracht, wat in de islamitische wereld zo mogelijk nog gevoeliger ligt dan elders. Bovendien willen sommige shi'itische geestelijken de vrouw beperkingen opleggen.
 • DNA Vaderschapstest in Nederland op de markt (Verilabs.nl, persbericht via ANP Pers Support, 14 november 2001). '' Vanaf deze week kan ook in Nederland iedere vader via een  DNA-test laten vaststellen of hij daadwerkelijk de biologische vader van zijn kind is''. Zie ook de site van het betreffende bedrijf, Verilabs.

DOSSIERS

Dossier 003 - Amina Lawal:

 • Beroep tegen steniging in Nigeria uitgesteld (De Volkskrant, bericht AP, 4 juni 2003). Een islamitische rechtbank in Nigeria heeft de behandeling van het hoger beroep tegen het doodvonnis door steniging van de wegens overspel veroordeelde Amina Lawal uitgesteld tot 27 augustus. De reden is volgens het hof gelegen in het feit dat twee rechters de komende maanden niet beschikbaar zijn.
 • hspace=0  Interview with attorney for Amina Lawal (Indymedia NL, contribution by jane - 08.03.2003 18:55). Interview with advocate for Amina Lawal, Hauwa Ibrahim. Amina Lawal, a Nigerian woman was sentenced to death by stoning for adultery in 2002. Hauwa Ibrahim talks about the history, and status of the case, as well as on Sharia law in general.

AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek :

Agenda:


FOCUS

Kabinetsformatie 2003 > Nieuws:


DEN HAAG 

Ministerie van Justitie > Publieksinformatie:

 • Rechtenslecht. Nieuwe publiekssite van het Openbaar Ministerie. Met informatie over en links naar onder meer Veiligheid/geweld, Huiselijk geweld/seksueel misbruik en Discriminatie.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.