donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 114
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  111-120
 >  114 
NIEUWSBRIEF 114

Nieuwsbrief emancipatie.nl - nummer 114 (21 mei t/m 3 juni 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.    


NIEUWS

 • Wijzigingen in ''de vrouwenfractie'': van de 55 op 22 januari 2003 in de Tweede Kamer gekozen vrouwen hebben er vijf hun zetel opgegeven, toen zij zitting namen in het nieuwe kabinet. Voor het CDA zijn dat de ministers Maria van der Hoeven en Agnes van Ardenne en staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp; voor de VVD de staatssecretarissen Annette Nijs en Melanie Schultz van Haegen. Op dinsdag 3 juni zijn nieuwe Kamerleden beëdigd. Onder hen Myra van Loon-Koomen en Margreeth Smilde (beiden CDA). Voor de VVD Ineke Dezentjé Hamming en Edith Schippers. En voor D66 Ursie Lambrechts. Binnenkort daarom een update van onze pagina Vrouwelijke Kamerleden nu. En we signaleren de terugkeer van Frans Weekers (eerder als TK-lid voor de VVD woordvoerder emancipatiezaken).
 • Ruzie in de VVD-fractie. Hirsi Ali eist woordvoerderschap integratie op (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). Het VVD-kamerlid Hirsi Ali is boos op fractievoorzitter Van Aartsen, die weigert haar op voorhand het woordvoerderschap over integratie en emancipatie toe te zeggen.
 • Carl Mureau: Ex-burgemeester Van Maaren slaat terug (Algemeen Dagblad, 3 juni 2003). Chaos in de ambtenarij, het ontbreken van ondersteuning en een tegenwerkende gemeentesecretaris. Door de combinatie van die factoren kon Loekie van Maaren-van Balen nooit slagen als burgemeester van Leeuwarden. Dat valt althans op te maken uit haar boek Hoezo burgemeester, dat ze morgen officieel presenteert.
 • Pieter Lalkens: Wie is bang voor levensloopverlof ? (Het Financieele Dagblad, 3 juni 2003). Al een jaar lang wordt er in de politiek gesproken over een verlofregeling die het voor een werknemer makkelijker maakt werk en andere levensdoelen te combineren. De ''levensloopregeling'' valt bij kleine ondernemers in slechte aarde. 'Werknemers hebben al genoeg verlofdagen.'' Maar is de vrees van de werkgevers wel terecht?
 • Pieter van den Blink: Wetsvoorstel / Hoofddoekje moet weg op Franse scholen (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). Leek het er eindelijk op dat de moslimgemeenschap en de Franse staat elkaar gevonden hadden, gaat het toch weer mis. Het hoofddoekje, lang getolereerd en door linkse politici zelfs verdedigd, verhit de gemoederen plotseling zeer. De rechtse regeringspartij UMP heeft een wetsvoorstel in de maak om het dragen ervan op scholen te verbieden en, nog opmerkelijker, ter linkerzijde gaan vergelijkbare stemmen op.
 • ''Wens sekse-verandering vaak waanidee'' (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). De wens tot geslachtsverandering is vaak een voorbode van een psychose. Er moet daarom zorgvuldiger en terughoudender worden omgegaan met transseksuele operaties, zeker bij minderjarigen.
 • Frank Vermeulen: Hirsi Ali botst met VVD over taken (NRC-Handelsblad, 2 juni 2003).
 • Van Lede van niets tot één als commissaris (Haagsche Courant, 31 mei 2003). De tweejaarlijkse top-dertig: de machtigste vrouw onder de commissarissen is Neelie Kroes met een 13e plaats. Zij heeft daarmee de Belgische Lutgart van den Berghe verdrongen als de vrouw met de belangrijkste commissariaten.
 • Mirjam Schöttelndreier: Het wankele kaartenhuis dat gezin heet. Werkende vrouwen en thuisblijfmoeders (De Volkskrant, 30 mei 2003). Bespreking van: Anneke van Baalen - Brusterschap (De Bonte Was) en Brenda Scholten - Tijd voor de kinderen. Eigentijdse verhalen over de keuze tussen werk en zorg (Unieboek).
 • Hirsi Ali dringt aan op zuivering islam (Reformatorisch Dagblad, 30 mei 2003). Moslims in Nederland moeten afstand nemen van eeuwenoude voorschriften die leiden tot onderdrukking van de vrouw. Zij moeten inzien dat „er hele lelijke dingen in onze cultuur zitten.” Dat zegt VVD-kamerlid Hirsi Ali in een tv-interview dat zaterdagavond door de NCRV wordt uitgezonden.
 • Hanja May-Weggen kandidaat-commissaris Noord-Brabant (NRC-Handelsblad, 30 mei 2003). Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Hanja Maij-Weggen wordt waarschijnlijk de nieuwe commissaris van de koningin in Noord-Brabant. De christendemocrate moet hiervoor uit Brussel komen, waar ze sinds 1994 lijstaanvoerder is voor de Nederlandse CDA in de Europese Volkspartij.
 • Brabant wil Maij als commissaris (De Volkskrant, 30 mei 2003). CDA-europarlementariër Hanja Maij-Weggen treedt naar verwachting na de zomer aan als commissaris van de koningin in Noord-Brabant. De voordrachtscommissie van de provincie heeft haar unaniem op de eerste plaats gezet. Het kabinet beslist binnen enkele weken over de voordracht.
 • Ewoud Sanders: Jatmoos en Dolle Mina (NRC-Handelsblad, 30 mei 2003). Is jatmoos een ander woord voor ''handgif'' of ''handgeld'' ? En is Dolle Mina familie van Mina Bakgraag?
 • Vrouwen centraal op bordes bij Beatrix (Algemeen Dagblad, 28 mei 2003). De vrouwen staan centraal, vandaag op het bordes bij Beatrix. Zijn we d'r allemaal? Zitten de kleding en de kapsels goed? Dan lachen naar de camera.
 • Elaine de Boer en Jan Hoedeman: Installatie kabinet-Balkenende II (Volkskrant, 28 mei 2003). Het einde van omtrekkende bewegingen: De bewindsvrouwen denken dat er heel wat gaat veranderen. Geen oude-jongens-krentenbrood-sfeer meer in Den Haag. Alleen minister Donner twijfelt nog.
 • Nederland telt nu ook leden van anderhalf-generatie (Volkskrant, 28 mei 2003). Meer dan de helft van de Marokkanen en Turken die in Nederland zijn geboren, trouwt met iemand uit het land van herkomst. Deze echtparen moeten hun kinderen in Nederland opvoeden, terwijl een van hen hier nog moet inburgeren. De integratie van de gezinnen wordt daardoor bemoeilijkt.
 • Mirjam Janssen: Grenzen van vrouwenemancipatie zijn in zicht (De Volkskrant, 28 mei 2003). Na pogingen vrouwen aan het werk te krijgen, wil de overheid nu dat mannen meer thuis doen. Onzin.
 • Hoe emancipatorisch is Balkenende II ? (Persbericht 28 mei 2003 van VrouwenAlliantie, mede namens Tiye International en de Nederlandse Vrouwen Raad). Tien bewindsvrouwen in het nieuwe kabinet maar het woord 'emancipatie' komt niet voor in het hoofdlijnenakkoord. De Vrouwen Alliantie (VA), de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) en Tiye International hebben het akkoord gescreend op emancipatie en komen tot de conclusie dat in het beleid van het nieuwe kabinet weinig is terug te vinden van de 10 prioriteiten die zij op 12 februari naar J.P. Balkenende stuurden.
 • Ahmet Olgun: Roddels bepalen huwelijksmores (NRC-Handelsblad, 28 mei 2003). Nog steeds halen jonge Turken en Marokkanen hun partner uit het thuisland van hun ouders. Jongens vinden de hier opgegroeide meisjes te losbandig, de meisjes achten de jongens bekrompen.
 • Benoeming Peijs kost echtgenoot functie (NRC-Handelsblad, 28 mei 2003). Omdat zijn vrouw minister van Verkeer en Waterstaat is geworden, legt een commissaris van bouwonderneming BAM zijn functie neer. De echtgenoot van minister Karla Peijs, M. Platschorre, raakt per 1 juni zijn toezichthoudende functie bij het bouwconcern kwijt, om ,,in de toekomst elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden'', aldus een woordvoerder van BAM.
 • Carine Neefjes: Turken en Marokkanen halen ''thuis'' hun bruid (Rotterdams Dagblad, 27 mei 2003). Vooral Turkse en Marokkaanse meisjes worstelen met de keuze van een huwelijkspartner. Ze vinden allochtone jongens in Nederland onbetrouwbaar en hypocriet; die willen wel meisjes verleiden, maar niet met een ontmaagde vrouw het huwelijk in. Bovendien willen jongens een traditioneel huwelijk en dat zien de meeste Turkse en Marokkaanse meisjes niet zitten. ,,Hun prins op het witte paard is een moderne man uit het land van herkomst, maar ik heb zeer mijn twijfels of ze die tegenkomen.''
 • Ministerie begint Emancipatieweb (Binnenlands Bestuur, 27 mei 2003). Het ministerie van Sociale Zaken start komende zomer met een nieuwe website over emancipatie. De site verstrekt met name informatie over het emancipatiebeleid van de rijksoverheid. Op de portal zijn de inspanningen van alle ministeries te lezen.
 • Vrouwenarchief na 63 jaar weer thuis (Trouw , 27 mei 2003). 12 juli 1940: de Deutsche Sicherheits Polizei haalt het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) in Amsterdam leeg. Ze nemen alles mee: van boeken, tijdschriften, archieven en foto's tot het meubilair, typemachines en de gordijnen. Nu, 63 jaar later en na elf jaar van diplomatie en onderhandelingen, is de oorlogsbuit voor het grootste deel weer terug in de hoofdstad. Directeur Maarten van Boven van het Nationaal Archief overhandigde het originele paspoort van Aletta Jacobs, één van de geroofde topstukken, aan IIAV-directeur Joke Blom. Het IAV heet inmiddels Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging.
 • Erna Hooghiemstra: Trouwen over de grens. Achtergronden van partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland. Dissertatie, Universiteit van Amsterdam, 27 mei 2003. De publicatie geeft inzicht in de partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland, in de achterliggende motieven en processen, alsmede in de rol van het Nederlandse immigratiebeleid.
 • Aantal paren met volle baan stijgt nog steeds (De Volkskrant, 27 mei 2003). Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wint het aandeel van stellen met twee werkende partners aan populariteit. Vooral in gezinnen met minderjarige kinderen werken steeds vaker beide ouders - de een in deeltijd, de ander voltijd.Bij 14 procent van de paren werkten beide partners fulltime; in 35 procent van de gevallen combineerden ze een fulltime en een parttime baan.
 • E-Quality: Reactie op de Inventarisatie van het kabinetsbeleid voor allochtone vrouwen in Nederland (E-Quality.nl, 27 mei 2003). De Inventarisatie van het Kabinetsbeleid voor Allochtone Vrouwen in Nederland is een goede eerste aanzet, maar het komt nog niet tegemoet aan wat er werkelijk nodig is om de maatschappelijke positie van zmv-vrouwen te verbeteren. Om daar verbetering in te brengen is het belangrijk om op korte termijn in kaart te brengen wat de belangrijkste prioriteiten zijn van zmv-vrouwen zelf.
 • Rolverdeling man-vrouw steeds minder traditioneel (Trouw, 26 mei 2003). De traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen is op zijn retour. In steeds minder gezinnen werkt alleen de man en past de vrouw op de kinderen. Vorig jaar verdeelde nog maar 30% van de Nederlandse paren de taken op traditionele manier.
 • Marloes de Koning: Fatma gaat kinderen zelf terughalen (Haagsche Courant, 26 mei 2003). Jaarlijks worden tientallen kinderen ontvoerd en door een ouder meegenomen naar het buitenland. Fatma Güngör (31) gaat haar twee zoons nu zelf terughalen uit Turkije.
 • Jan-Hendrik Bakker: Bezeten door geweld (Haagsche Courant, 26 mei 2003). Interview met André Brink over zijn boek De andere kant van de stilte. De verscheping van jonge vrouwen naar de kolonieën is in de 18e en 19e eeuw een wijdverspreid gebruik geweest. Aan het begin van de 18e eeuw zijn er bijvoorbeeld veel weesmeisjes uit Holland naar de Kaap gebracht. Maar ik denk niet dat het ooit zo blatant gedaan is als toen in zuidwestelijk Afrika.
 • Katja Meertens: Emancipatie bij minister, vrouwenclubs tevreden (Algemeen Dagblad, 26 mei 2003). Minister Aart-Jan de Geus (CDA) krijgt in het nieuwe kabinet waarschijnlijk emancipatiebeleid in zijn portefeuille. 
 • Onderzoeksrapporten over diverse aspecten van de kinderopvang naar Tweede Kamer (Ministerie van SZW, 26 mei 2003)
 • Combinatie fulltime en parttime werken populair(CBS Webmagazine, 26 mei 2003). In 2002 waren er ruim 3,5 miljoen paren in Nederland. Bij meer dan de helft van de paren hadden beide partners betaald werk. De meesten combineerden een fulltime en een parttime baan. In de afgelopen tien jaar is het aandeel met twee werkende partners sterk gegroeid. Vooral in gezinnen met minderjarige kinderen behoren steeds vaker beide ouders tot de werkzame beroepsbevolking.
 • Nieuwe Eerste Kamer gekozen (De Telegraaf, 26 mei 2003). De leden van de Provinciale Staten kiezen maandag de nieuwe Eerste Kamer. In totaal brengen 764 provinciale politici in de twaalf provincies een stem uit op de kandidaten voor 75 plaatsen in de Eerste Kamer. Eerste op de CDA-lijst is Yvonne Timmerman-Buck. Andere bekende vrouwen: Mirjam de Rijk (oud-partijvoorzitter GroenLinks) en feministe en publiciste Anja Meulenbelt (SP).
 • Gijs Herderscheê: Scherpere eisen: minder WW'ers (De Volkskrant, 26 mei 2003). Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering (WW) neemt de komende jaren minder snel toe dan verwacht. Door de beoogde aanscherping van de eisen voor een WW-uitkering lopen mogelijk 85 duizend werklozen deze mis. Dit heeft het uitkeringsinstituut UWV berekend op basis van het regeerakkoord. [...] Waarschijnlijk groeit het aantal personen dat is ontslagen en dat geen aanspraak kan maken op een bijstandsuitkering. Deze mensen hebben óf te veel spaargeld óf een werkende partner met een inkomen boven het minimum.
 • Wybo Algra: Arts schiet tekort bij zwangere met epilepsie (Trouw, 26 mei 2003). Zwangere vrouwen met epilepsie weten te weinig over de gezondheidsrisico's voor hun kind. Dat zegt hoogleraar medische genetica Dick Lindhout van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij sprak vrijdag op een neurologencongres over vrouwen en epilepsie.
 • Malika el Ayadi: Seksueel misbruik / Veilig heenkomen na leven met loverboy (Trouw, 26 mei 2003). ,,Ik kreeg mijn eerste zoentje van hem toen ik beloofde niet naar de politie te stappen'', zegt Nancy. Ze is nu 19 jaar, toen ze 15 was dwong haar vriendje haar tot prostitutie. Uit angst hem te verliezen bleef ze bij hem. Nancy woont nu in Asja, het enige opvanghuis in Nederland voor loverboy-slachtoffers.
 • Bewindsvrouwen nieuw kabinet ''vergeten'' domeinnaam (Nu.nl, 26 mei 2003). Slechts drie van de zeven vrouwelijke bewindslieden van het nieuwe kabinet beschikt op dit moment over een Internet-domeinnaam met .nl erachter. De andere vier laten het vooralsnog afweten. Op een na, hebben hun mannelijke collega's wel allemaal een domeinnaam.
 • Hardwerkende vrouwen (NRC-Handelsblad, 24 mei 2003, hoofdartikel). Dat uiteindelijk 5 van de 16 ministers vrouw zijn, is een klinkend resultaat als in aanmerking wordt genomen dat er veel minder vrouwelijke kandidaten zijn dan mannelijke. Vrouwen werken veel minder dan mannen en dan schiet de politiek er vaak bij in.
 • Uitzendkracht is vaker ziek (Brabants Dagblad, 24 mei 2003).  Het ziekteverzuim van uitzendkrachten is met  8,3% hoger dan dat van vaste werknemers: 6.1%. Verklaring: uitzendkrachten zijn veelal vrouwen, jeugdigen, allochtonen en gehandicapten.
 • John Jansen van Galen: Waar blijven de migranten? (Parool, 24 mei 2003, column). Met vrouwen gaat het crescendo in de regering, nu de immigranten nog.
 • Eindelijk ruimte voor vrouwen? (Parool, 24 mei 2003, dossier wetenschap). Van de 42 nieuwe leden die dit jaar mogen toetreden tot de prestigieuze British Royal Society, zijn er maar liefst 9 vrouw. Een recordaantal, want tot dusver had het 343 jaar oude wetenschappelijke gremium nooit meer dan vier vrouwen per jaar toegelaten.
 • Joep Zander: Vrouwensmoezen en vadercampagnes (Algemeen Dagblad, 24 mei 2003). Staatssecretaris Phoa zal het volk bijblijven als initiatiefnemer van geldverslindende campagnes. De overheid heeft miljoenen gestoken in het neerzetten van vaders als luie minkukels. De discussie wordt aangezwengeld door de helft van de bevolking te beledigen.
 • Elaine de Boer en Theo Koelé: De zoektocht naar capabele vrouwen (Volkskrant, 24 mei 2003). Aan de recordscore van 5 vrouwelijke ministers en 5 staatssecretarissen ging een lange en moeizame zoektocht vooraf. En nu op naar een gelijke verdeling van kabinetsposten tussen mannen en vrouwen.
 • Vrouwen brengen de nuance in het kabinet (Volkskrant, 24 mei 2003). De dames lieten er geen misverstand over bestaan dat een meer feminien kabinet een goede zaak is. Vrouwen brengen de nuance. Dat is een eigenschap die van pas kan komen in het nieuwe kabinet'', aldus Sybilla Dekker, de nieuwe VVD-minister van VROM.
 • Nancy Nackaerts: Vrouwen zoeken plaats in digitale samenleving (De Standaard, 23 mei 2003). Traditionele verschillen lossen niet op in cyberspace. De digitale kloof tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen blijft. Vrouwen gebruiken de computer minder dan mannen en voor andere doeleinden. Meisjes kiezen ook zelden voor een opleiding die tot een carrière in de informaticawereld leidt. Vlaamse onderzoekers willen het discours opentrekken van louter toegang tot infrastructuur naar digitale vaardigheden. Zie het rapport Vrouw-zijn in de digitale samenleving: vrouwen, gender en informatie- en communicatietechnologiën van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid.
 • Derde Belevingsmonitor: overdracht van normen en waarden hoog op de agenda (persbericht Ministerraad, 23 mei 2003). Hieruit: 79% van de bevolking is ontevreden over de emancipatie van moslimvrouwen.
 • Archieven ontvangen geroofde stukken uit Rusland (De Volkskrant, ANP-bericht 23 mei 2003, tijdelijke link). Het Nationaal Archief draagt woensdag Nederlandse archieven uit Rusland over aan de eigenaren. In de oorlog werden duizenden dossiers van Nederlandse particuliere verenigingen naar Duitsland genomen. Na de bevrijding nam het Rode Leger ze mee naar de Sovjetunie. [...] Nu ontvangt het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) het persoonlijk archief van Aletta Jacobs.
 • Maarten Brakema: Toch weer het bekende netwerk (Haagsche Courant, 23 mei 2003). Hoe word je eigenlijk minister of staatssecretaris in Nederland? Het belangrijkste is dat je veel vrienden en kennissen hebt in de politiek. En dat je man bent. Tot irritatie van de Vrouwen Alliantie. 'Er wordt niet gezocht buiten de ons-kent-ons-wereld'.
 • Haags record: vijf vrouwen minister. Lange zoektocht Zalm  (Algemeen Dagblad, 23 mei 2003). Nu VVD-leider Zalm er alsnog in is geslaagd een tweede liberale vrouw voor te dragen als minister, breekt Balkenende-II een record. Niet eerder telde een kabinet vijf vrouwelijke ministers. Paars-I en -II hadden er vier.
 • Verdonk completeert Balkenende II (De Telegraaf, 23 mei 2003). Na lang zoeken heeft VVD-leider Zalm voormalig directeur Staatsveiligheid Rita Verdonk gevonden als minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie. De 47-jarige Verdonk, die vanuit KPMG Consulting het ministerie van Justitie recent nog adviseerde over vreemdelingenzaken, completeert de ploeg bewindslieden van zestien ministers en tien staatssecretarissen.
 • Theo Koelé: VVD vindt op nippertje nog vrouw. Rita Verdonk wordt minister voor Vreemdelingenzaken (De Volkskrant, 23 mei 2003). Na een chaotische speurtocht naar ministers is de VVD er donderdagavond in geslaagd een vrouw te vinden voor de post Vreemdelingenzaken en Integratie. Het is de uit het bedrijfsleven afkomstige Rita Verdonk, die voorheen directeur Staatsveiligheid bij de BVD (nu AIVD) was. De regeringsploeg is nu compleet.
 • Aasted Masted-Van Stiphout terug in Kamer (Planet.nl, 23 mei 2003).  Aasted Madsen-Van Stiphout is deze week teruggekeerd in de Tweede Kamer. De Limburgse CDA-politica volgt Th. Rietkerk op, die VROM-gedeputeerde in Overijssel is geworden, zo maakte de Kiesraad bekend. De voormalige directrice van een school voor moeilijk opvoedbare kinderen kwam voor het eerst in mei 2002 in de Tweede Kamer. Zij hield zich toen onder meer bezig met defensiepersoneel, zorgleerlingen en patiëntenbelangen in de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen. Bij de verkiezingen in januari viel zij buiten de boot.
 • Egbert Kalse: Vrouwenjacht leidt tot gemor (NRC-Handelsblad, 23 mei 2003). De ''vrouwenjacht'' van VVD-leider Gerrit Zalm leverde gisteravond een nieuwe minister van Vreemdelingenzaken op. Mannelijke kandidaten hebben het nakijken.
 • Kamerleden geschokt door  lot ''mongooltje'' (Rotterdams Dagblad, 23 mei 2003, tijdelijke link). In politiek Den Haag is geschokt gereageerd op het bericht gisteren in het Rotterdams Dagblad dat zelfs zwakbegaafde en hoogzwangere vrouwen zich gedwongen voelen te tippelen op de Keileweg.
 • Carin Röst: Vrouwen gezocht. Universitair emancipatiebeleid behoeft nog altijd verbetering (Mare, Leids Universitair Weekblad, 31, 22 mei 2003), Vier jaar geleden werd er door het college voor het eerst serieus werk gemaakt van het emancipatiebeleid op de Leidse universiteit. Wat voor resultaten zijn er inmiddels bereikt? Volgens rector Breimer moeten vacatures voor sommige functies in de toekomst maar open blijven totdat zich een geschikte vrouw heeft gemeld.
 • Mensonterend (Rotterdams Dagblad, 22 mei 2003, tijdelijke link). Een zwakzinnige vrouw die voor een paar euro álles doet. Hoogzwangere vrouwen die zich tot pal voor de geboorte nog laten meenemen naar een afwerkplek. Vrouwen die vanuit het kraambed meteen weer de Keileweg op stappen. Zo erg is het dus op de tippelzone. Zo mensonterend is de prostitutiekwestie. Zo beschamend is Rotterdam.
 • Wessel Penning: Het ''mongooltje'' van de Keileweg (Rotterdams Dagblad, 22 mei 2003, tijdelijke link). ''Dat vrouwtje weet niet wat goed of slecht is. Ze doet alles. Maakt niet uit hoe vies...''
 • Vrouwen- en mannentaal (Onze Taal, 22 mei 2003). Amerikaanse onderzoekers hebben een computerprogramma ontwikkeld dat kan bepalen of een tekst door een man of een vrouw geschreven is. Zo gebruiken vrouwen vaker de woorden voor en met, terwijl mannen vaker de, dit en dat en meer getallen gebruiken. Zie ook:
 • Veiligheid in Blijf-van-mijn-lijfhuizen. Vragen dd. 22 mei 2003 van TK-leden Griffith en Hirsi Ali (VVD) aan Phoa (SZW) en Donner (Justitie). Hoeveel vrouwen zijn tijdens verblijf in Blijf-huizen slachtoffer geworden van mishandeling door hun (ex-)partner? Hoe wordt hun veiligheid gewaarborgd?

De nieuwe vrouwen in het kabinet (Planet.nl, 22 mei 2003)


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 21 mei 2003)


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:

 • ''Enabling Safety for LesBiGay Teachers'' is binnen het EQUAL-programma, in het kader van het Europees Sociaal Fonds, één van de Nederlandse projecten die het verbeteren van (her)intredemogelijkheden tot doel hebben. In dit geval van LesBiGay Teachers (lesbische, bi- en homoseksuele docenten en niet onderwijzend personeel).

emancipatie.pagina.nl en emancipatie-lokaal.pagina.nl:

 • De Sirenen, studievereniging Vrouwenstudies PSCW Universiteit van Amsterdam

op gelijkebehandeling.nl:


SERVICEPAGINA

Vacatures:


AKTUEEL 


In ons Tijdschriftenrek :

Agenda:


FOCUS

Emancipatie & Internet
 • Nancy Nackaerts: Vrouwen zoeken plaats in digitale samenleving (De Standaard, 23 mei 2003). Traditionele verschillen lossen niet op in cyberspace. De digitale kloof tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen blijft. Vrouwen gebruiken de computer minder dan mannen en voor andere doeleinden. Meisjes kiezen ook zelden voor een opleiding die tot een carrière in de informaticawereld leidt. Vlaamse onderzoekers willen het discours opentrekken van louter toegang tot infrastructuur naar digitale vaardigheden. Zie het rapport Vrouw-zijn in de digitale samenleving: vrouwen, gender en informatie- en communicatietechnologiën van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid.

Kabinetsformaties > Kabinetsformatie 2003


DEN HAAG 

Tweede Kamer:

 • Wijzigingen in ''de vrouwenfractie'': van de 55 op 22 januari 2003 in de Tweede Kamer gekozen vrouwen hebben er vijf hun zetel opgegeven, toen zij zitting namen in het nieuwe kabinet. Voor het CDA zijn dat de ministers Maria van der Hoeven en Agnes van Ardenne en staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp; voor de VVD de staatssecretarissen Annette Nijs en Melanie Schultz van Haegen. Op dinsdag 6 juni zijn nieuwe Kamerleden beëdigd. Onder hen Myra van Loon-Koomen en Margreeth Smilde (beiden CDA). Voor de VVD Ineke Dezentjé Hamming en Edith Schippers. En voor D66 Ursie Lambrechts. Binnenkort daarom een update van onze pagina Vrouwelijke Kamerleden nu. Voorts signaleren we de terugkeer van Frans Weekers (eerder als TK-lid voor de VVD de woordvoerder emancipatiezaken). 


VARIA

Klein vuil:

 • Raoul Heertje: Tien Vrouwen (Parool, 24 mei 2003, column). Tien vrouwen in het kabinet. Echte vrouwen! Wat een gigantische omwenteling. Tien vrouwen, dat is als je het even snel uitrekent, ten minste twintig borsten. Een enorme overwinning voor het feminisme.

EMANCIPATIE ALGEMEEN

Intro emancipatie :

Biografische berichten:

 • Ruys, Mien (1904-1999), tuinarchitect. Te vinden op Vrouweninfo.nl > rechterkolom, Services > Biografieën historische vrouwen.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.