donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 113
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  111-120
 >  113 
NIEUWSBRIEF 113

Nieuwsbrief emancipatie.nl - nummer 113 (14 t/m 20 mei 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.    


NIEUWS

 • VNO-NCW looft Diversity Award uit (VNO-NCW, persbericht 20 mei 2003). Het bedrijf dat serieus werk maakt van diversiteit, en zo meer vrouwen kan laten doorstromen naar hogere functies, maakt dit najaar grote kans de Diversity Award in de wacht te slepen. Vanaf nu kunnen bedrijven zich aanmelden voor deze prijs, die door ondernemingsorganisatie VNO-NCW voor de tweede maal wordt uitgereikt. In 2002 veroverde bankverzekeraar Delta Lloyd de eerste Diversity Award tijdens het Jaarcongres van VNO-NCW.
 • FNV Vrouwenbond nog springlevend (FNV, 20 mei 2003). Met het citaat ''De berichten over mijn dood zijn sterk overdreven'' (Mark Twain) meldt de bond dat hij ondanks andere geluiden in de media nog springlevend is ''en hard bezig zich in te zetten voor de verbetering van de positie van betaald en onbetaald werkende vrouwen, zoals de bond dat al ruim 55 jaar doet. Van opheffing van de Vrouwenbond is geen sprake. Wel is door de leden van de bond afgelopen zaterdag een plan aangenomen om het hoofd te bieden aan de bezuinigingen van de vakcentrale, waar de Vrouwenbond zwaar door dreigt te worden getroffen. De bond pleit in dit plan voor modernisering van het vrouwenwerk in de FNV''.
 • Vrouwenbond (De Volkskrant, 20 mei 2003). Brief van algemeen secretaris van de FNV Vrouwenbond met protest tegen de berichtgeving dat de bond zou zijn opgeheven.
 • ''De mannen moesten wel even slikken'' (Trouw, 20 mei 2003). Met het opheffen van de FNV Vrouwenbond verdwijnt een typisch Nederlands verschijnsel, zegt arbeidssocioloog en vakbondskenner dr. Jelle Visser.
 • Vrouw bij opvanghuis vermoord (Het Parool, 19 mei 2003). Een 22-jarige vrouw uit Zeist is zaterdag in Den Bosch doodgestoken. De politie heeft haar echtgenoot, een 33-jarige man uit Zeist, aangehouden. De vrouw zat volgens de politie ondergedoken in een opvanghuis - een soort Blijf van mijn Lijf-huis - in Den Bosch. Ze was daar wegens problemen met haar echtgenoot.
 • Tweeverdieners doen niet veel in huishouden (MKB-net Nieuwsbericht, 19 mei 2003). Tweeverdieners besteden 11,4 uur per week in het huishouden. Huishoudens met een beperkt inkomen en met kinderen besteden gemiddeld 24,9 uur per week aan het huishouden. Mensen met meer geld en met kinderen besteden gemiddeld 23,3 uur en een kostwinner doet 21,4 uur per week iets in huis. Een alleenstaande tussen de 40 en 65 jaar werkt 12,1 uur in huis.
 • Zwanger raken door seksueel geweld. Antwoord dd. 19 mei 2003 van staatssecretaris Ross (VWS) op vagen van TK-lid Hirsi Ali (VVD). Ross zal bij betrokken organisaties aandacht vragen voor registratie - die nu nog ontbreekt -. Ook zal zij een werkbijeenkomst organiseren om de aanbevelingen van het Rutgers-Nisso-onderzoek terzake te bespreken.
 • Zorg aan slachtoffers seksueel geweld. Antwoord dd. 19 mei 2003 van staatssecretaris Ross (VWS) op vragen van TK-lid Tonkens (GL). Uit het Rutgers-Nisso-onderzoek terzake blijkt dat het stimulerend beleid van de overheid onvoldoende effect heeft gehad. De staatssecretaris gaat de uitkomsten met betrokken organisaties bespreken, en nagaan welke aanpassingen van beleid nodig zijn.
 • Marleen Gorris maakt film over familie Brontë (Rotterdams Dagblad, 19 mei 2003, tijdelijke link). Marleen Gorris is gecontracteerd voor het regisseren van een Britse film over de familie Brontë. Komende zomer al zouden op het platteland van Yorkshire de opnamen moeten beginnen voor het gedramatiseerde relaas van de familie Brontë en de drie begaafde, schrijvende dochters Charlotte, Emily en Anne.
 • Vrouwen doen niet mee: de mythe van de voltooide emancipatie. Een reactie op het hoofdlijnenakkoord voor het kabinet CDA, VVD, D66 (E-Quality, persbericht 19 mei 2003).
 • Mensensmokkel moet strenger bestraft (Gelderlander, 19 mei 2003). Interpol wil dat mensensmokkelaars zwaardere straffen opgelegd krijgenWereldwijd worden ca. een miljoen mensen per jaar, vooral vrouwen en kinderen, het slachtoffer. Nederland bezet de 4e plaats op de lijst van landen waar de meeste slachtoffers terechtkomen, Japan staat vijfde. Rusland, Oekraïne en Thailand zijn de belangrijkste landen van herkomst van de 'handelswaar'.
 • FNV-bond vrouwen verdwijnt (Gelderlander, 19 mei 2003). De Vrouwenbond heeft onder druk van bezuinigingen besloten zichzelf op te heffen en te vervangen door een goedkoper opererend netwerk FNV Vrouwen waarbij vrouwen van alle bonden zich kunnen aansluiten. Het netwerk krijgt een adviescommissie, en ook wilen de vrouwen een zetel in de Federatieraad van het FNV.
  • noot redactie: Het artikel Grijze koppies in FNV heffen zichzelf op (Volkskrant, 19 mei 2003) door Wil Thijssen, staat helaas niet online
 • Vrouwenbond FNV nokt er mee. Bezuinigingen vakcentrale doen 'steun van mannen' de das om (Rotterdams Dagblad, 19 mei 2003, tijdelijke link). De Vrouwenbond FNV moet onder druk van bezuinigingen van de vakcentrale FNV verdwijnen. In plaats hiervan komt er een netwerk voor vakbondsvrouwen met een aparte adviescommissie. Dat heeft de bond zaterdag besloten op een congres in Apeldoorn. De vakcentrale wil tot 2005 circa 5 miljoen euro bezuinigen. Dat kost onder meer een aantal arbeidsplaatsen.
 • Aantal flitsscheidingen stijgt explosief (De Volkskrant, ANP-bericht, 19 mei 2003, tijdelijke link). Steeds meer echtparen ontbinden hun huwelijk met een flitsscheiding. Dit is een alternatief voor partners die op een snelle manier willen scheiden. In 2002 kozen 4000 echtparen voor een flitsscheiding. Dat zijn volgens het CBS, 3000 meer dan het jaar ervoor.
 • Maria Hendriks: Geen schade bij flexibele opvang kind (De Volkskrant, 19 mei 2003). Onregelmatige opvangtijden in crèches hebben geen nadelige invloed. Kinderen zijn hooguit wat ongehoorzamer. Of een dagverblijf goed is voor kinderen, heeft vooral te maken met het karakter van een kind en met het houvast dat de crèche biedt: een vaste dagindeling, dezelfde kinderen in de groep en vooral dezelfde leidsters.
 • Bijna alle Amsterdamse tippelhoeren zijn moeder (De Volkskrant, ANP-bericht, 18 mei 2003, tijdelijke link). Niet minder dan 94 procent van de prostituees op de tippelzone in Amsterdam is moeder. De helft van de prostituees met een kind is jonger dan 24 jaar. Een kwart is tussen de 24 en 30 jaar.
 • Imam in Bagdad: dood aan slechte vrouwen (Rotterdams Dagblad, 17 mei 2003, tijdelijke link). Een sjiitisch religieus leider is gisteren in Bagdad fel van leer getrokken tegen ,,onzedelijke vrouwen, alcoholverkopers en bioscopen'' in de Iraakse hoofdstad. ,,We waarschuwen vrouwen en de intermediairs die ze naar de Amerikanen brengen. Als ze niet binnen een week stoppen dan is het vermoorden van deze vrouwen gesanctioneerd.''
 • Veel jongeren voelen zich vaker onveilig (Haagsche Courant, 17 mei 2003). Onderzoek CBS: Jongeren in Nederland voelen zich steeds onveiliger. Driekwart van alle jonge vrouwen zegt na tien uur 's avonds de deur niet meer open te doen voor een onbekende.
 • FNV Vrouwenbond gaat actie voeren voor behoud vrouwenwerk (persbericht FNV, 16 mei 2003). Het vrouwenwerk binnen de FNV moet behouden blijven en worden gemoderniseerd. Dat is nodig omdat het Federatiebestuur aan de Federatieraad voorstelt slechts 100.000 euro beschikbaar te stellen voor ’beleidsintensivering van het vrouwenwerk’.  Dat betekent:  géén netwerk van vrouwen en ook geen adviescommissie en een plek binnen de Federatieraad.
 • Hoofdlijnenakkoord CDA-VVD-D66 naar parlement gestuurd (Regering.nl, 16 mei 2003). Persbericht met als bijlage alle documenten.
 • Piet H. de Jong: Er hangt een prijskaartje aan heropenen vrouwendiscussie (Nederlands Dagblad, 16 mei 2003). Interview met SGP-partijleider Bas van der Vlies.
 • Jeugd 2003, Feiten en cijfers (persbericht CBS, 16 mei 2003). Ruim 15 miljoen mensen in Nederland zijn jonger dan 25 jaar. 15% van hen zijn van niet-westerse allochtone afkomst. Het CBS-onderzoek biedt een breed overzicht, zoals over de gezondheid van jongeren en hun specifieke aandoeningen, onderwijs, arbeid en inkomen, vrije tijdsbesteding en slachtoffer- en daderschap.
  • Jeugd 2003, feiten en cijfers, mei 2003. Hieruit o.m.:Een door veel jongeren genoemd onderwerp van discussie met de ouders is 'het meehelpen in de huishouding. Meisjes van 12-17 jaar maken gemiddeld 20 minuten langer per dag huiswerk dan jongens, bij studenten 30 minuten. Jongens zitten gemiddeld meer uren achter de computer dan meisjes.
 • Grote steden willen tippelzones afschaffen ( Haagsche Courant, 16 mei 2003). Na Rotterdam willen ook Amsterdam en Den Haag de tippelzones afschaffen. De problemen met illegaal werkende migrantenvrouwen zijn de laatste jaren zo groot geworden, dat de situatie niet te handhaven is, vinden de gemeenten. Annemarie Jorritsma wordt burgemeester Almere (Ministerie van Algemene Zaken, persbericht Ministerraad, 16 mei 2003). Oud-minister Jorritsma is benoemd per 1 augustus 2003.
 • Marjan Agerbeek: Druk, druk, druk zit tussen de oren (Trouw, 16 mei 2003). Werken én kinderen opvoeden: daar kan een mens het behoorlijk druk mee hebben. En dat is niet alleen het geval in Nederland, zo blijkt uit een bundel essays over familiezaken die gisteren is aangeboden aan staatssecretaris Phoa. In Zweden, dat wordt gezien als het meest vooruitstrevend in voorzieningen die het mogelijk maken om werk en zorg te combineren, voelen ouders zich zelfs nog drukker dan in Nederland.
 • Minder kinderen naar kinderopvang. Eerste ontslagen bij kinderopvangstichting Smallingerland al gevallen (Friesch Dagblad, 15 mei 2003). Ouders zijn steeds meer genoodzaakt hun kinderen van de kinderdagopvang te halen. Baanverlies of het niet meer vergoed krijgen van de opvang zijn hiervan de oorzaak. Door leegloop moesten al 12 medewerksters worden ontslagen.
 • Moeder blijft hangen in de bijstand (Het Parool, 15 mei 2003). Gemeenten doen te weinig om bijstandsmoeders (een kwart van de bijstandsgerechtigden) aan een betaalde baan te helpen. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een gisteren verschenen rapport.
 • Ruud van Heese: Formatie | Gezichten op het bordes (Trouw, 15 mei 2003, tijdelijke link). [...] Er komen drie of misschien wel vier vrouwelijke ministers. [...] één staatssecretariaat geschrapt bij Sociale zaken en Werkgelegenheid (de gezinsportefeuille van Phoa).
 • Vrouwen Alliantie: Staatssecretariaat emancipatie moet blijven ! (VA, persbericht 15 mei 2003). De Vrouwen Alliantie (VA) - een koepel van 46 landelijke (vrouwen)organisaties - is hevig verontrust over de geruchten dat binnen het komende kabinet het staatssecretariaatschap voor emancipatie zal gaan verdwijnen. De vrouwenbeweging vreest dat met het wegschrappen van dit staatssecretariaat belangrijke emancipatieonderwerpen van de politieke agenda zullen verdwijnen en het verankeren van het emancipatiebeleid binnen de departementen zal stagneren.
 • Beantwoording TK-vragen over mogelijke steniging Amina Lawal (Ministerie van Buitenlandse Zaken, 15 mei 2003). Zoals te verwachten: momenteel is er geen acute dreiging; Nederland blijft - ook in internationaal verband - waakzaam en zal zo nodig actie ondernemen.
 • Actueel > Agenda: donderdag 15 mei 2003 (10:30-12:30) Algemeen overleg in de Tweede Kamer over opheffing algemeen bordeelverbod en bestrijding mensenhandel. Zie ook ons Focus-dossier Prostitutie.
 • België gaat geslachtskeuze verbieden (NOS Teletekst, 15 mei 2003). België gaat wettelijk verbieden dat aanstaande ouders het geslacht van hun ongeboren kind kunnen bepalen. Nu is de geslachtskeuze nog wel toegestaan. De wet die de keuze onmogelijk maakt, wordt nog vóór de zomer van kracht. [...] Vorig jaar ontstond veel opschudding in België toen de Gentse arts Comhaire bij een reageerbuisbevruchting het geslacht van de vrucht bepaalde. Ook in Nederland ontstond veel commotie over een kliniek die aanstaande ouders kon ''helpen'' aan een jongetje of een meisje.
 • Erna Hooghiemstra: Gezin en emancipatie horen bij elkaar (De Volkskrant, 15 mei 2003). De emancipatie van de vrouw zou nog kunnen groeien als de overheid in het verlengde daarvan een duidelijk gezinsbeleid zou formuleren.
 • Elaine de Boer: Tweede kans, mét vrouwen (De Volkskrant, 15 mei 2003). Met de opwaardering van Ontwikkelingssamenwerking is het CDA van een probleem verlost: Agnes van Ardenne wordt hun tweede vrouwelijke minister. Carla Peijs wellicht de derde. Voor de VVD heeft Neelie Kroes drie ''kanjers''. Bij D66 doen enkel mannen mee.
 • Elaine de Boer: Moeder mag in bijstand blijven (De Volkskrant, 15 mei 2003). De sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kinderen onder de 5 jaar moet van tafel. Meer op zijn plaats is een ''arbeidsrecht'' voor deze vrouwen, met voorrang bij scholingsprojecten en kinderopvang. Dat vindt een meerderheid van CDA, PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer.
 • België | Seksistische directeur Minolta weg na staking (Algemeen Dagblad, 15 mei 2003). Een luid applaus, vrouwen die elkaar huilend in de armen vallen: maanden van opgekropte spanning kwamen tot ontlading, toen fax- en kopieermachineproducent Minolta in Zaventem gisteren zijn financieel directeur L. W. ontsloeg. Meteen kwam er een einde aan een tweedaagse staking, de eerste in België die puur was gericht tegen agressie en handtastelijkheden van een directielid.
 • Kees de Hoog: Nederland kent slechts ''damesemancipatie'' (Trouw, 14 mei 2003). De emancipatie van vrouwen in Nederland is te veel beperkt gebleven tot de hoger opgeleiden. Laag opgeleide moeders zijn eerder gedwongen een traditioneel patroon te volgen. Het beleid moet daar meer rekening mee houden.
 • Algemene Rekenkamer: Alleenstaande ouders in de bijstand. Geen zicht op uitvoering activeringsbeleid. Reïntegratie alleenstaande ouders blijft achter (Rekenkamer.nl, persbericht 14 mei 2003). Het beleid van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is dat gemeenten alle bijstandsgerechtigden benaderen met een activeringsaanbod, de zogenoemde sluitende aanpak. Dit moet er toe leiden dat iedereen op termijn werkt of maatschappelijk actief is. Alleenstaande ouders vormen tezamen ruim een kwart van alle bijstandgerechtigden. Van de alleenstaande ouders had in oktober 2002 tweederde een activeringsaanbod gehad. Ongeveer een kwart van de alleenstaande ouders in de bijstand had een (deeltijd)baan of verrichtte vrijwilligerswerk. Slechts een klein gedeelte (6%) verlaat de bijstand, omdat ze genoeg verdienen met hun werk. Dit staat in:
 • ''Het vrouwenstandpunt'' van de SGP blijft ook intern een probleem. Het Nederlands Dagblad (14 mei 2003)wijdt er maar liefst drie artikelen aan:


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 14 mei 2003)

 • Opdracht Evaluatie Wet afbreking Zwangerschap (WAZ). Brief dd. 13 mei 2003 van staatssecretaris Ross van Dorp (VWS) aan de Tweede Kamer.
  • Opdrachtbrief evaluatie WAZ aan ZonMW dd. 13 mei 2003, met als bijlage de Programmatekst waarin vermeld de centrale vraagstelling en de bijzondere aandachtspunten.
 • Goed waterbeleid vergt inbreng vrouwen. Speech staatssecretaris Van Ardenne (BuiZa/OS) op 13 mei 2003 voor de ledenraad van Passage. Er is brede politieke steun nodig voor het vertalen van genderbeleid naar wet- en regelgeving en naar mechanisme voor uitvoering en monitoring. Vrouwenorganisaties kunnen door de diversiteit van hun achterban die politieke steun mobiliseren.
 • Hans Scholtes, Michiel Tjebbes en Marjan Wijers: Overheid werkt vrouwenhandel in de hand (NRC-Handelsblad, 13 mei 2003). Oost-Europese prostituees mogen op grond van Associatieverdragen hier aan de slag. Met de pogingen van Nederland om dat te verhinderen krijgen handelaars in mensen alle ruimte.
 • CDA: geen verplicht werk (Nederlands Dagblad, 13 mei 2003). De grootste regeringspartij, het CDA, wil niet dat bijstandsmoeders met jonge kinderen worden verplicht aan het werk te gaan. Het kabinet wil de Bijstandswet aanscherpen. Zo is het de bedoeling dat de vrijstelling van de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met kinderen tot vijf jaar wordt geschrapt. Het CDA is hier echter mordicus tegen.
 • Margreet Fogteloo: Bilspleetdecolletés (De Groene, 10 mei 2003). De nieuwste modetrend is het billendecolleté. De broek is inmiddels ver afgezakt en de onderbroek visueel verdwenen. [...] Schooldirecties buigen zich daarom over kledingvoorschriften. Anders dan bij de hoofddoek en niqaab van moslimmeisjes gaat het bij het billendecolleté niet om te veel bedekking, maar om te weinig stof. [...] Voor feministes lijkt het innemen van  een standpunt een worsteling  met waarden als persoonlijke ontplooiing en fysieke soevereiniteit en de angst om de moraalridder uit te hangen.
 • Kindman is in opmars (MKB-net Nieuwsbericht, 26 april 2003). Steeds meer mannen gedragen en voelen zich jonger dan ze zijn. Deze zogenaamde kindmannen van rond de vijftig hebben over het algemeen genoeg geld en zijn ongebonden, zodat het leven uitbundig geleefd kan worden.Uit demografisch onderzoek blijkt dat de meesten van hen in de jaren tachtig flink zijn binnengelopen, ze doen hun best om fit te blijven, reizen de wereld rond, kopen een sportauto en blijven er jong uit zien.
 • Monique ten Boske: Fatale vrouwen in het Groninger Museum. Superbitch of dijk van een wijf ? (Zij aan zij, 2003, nummer 3). Over de - inmiddels gesloten - tentoonstelling ''Fatale vrouwen''.


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:

 • De Werkgroep Moeders zet zich in voor het welzijn van het kind. Het doel van de Werkgroep is het verkrijgen van erkenning, waardering en honorering voor het werk dat moeders doen voor het grootbrengen van hun kinderen. Dit betekent concreet: alle moeders boven de 21 jaar te verzekeren van een vast inkomen zolang de kinderen minderjarig zijn.

emancipatie-lokaal.pagina.nl:


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek :
 • Deze maand stoppen twee tijdschriften ermee.
  • De inhoud van M/V Zorg, een uitgave van Transact, zal in andere publicatievormen aan bod komen.
  • LaVita, een magazine voor lesbische en biseksuele vrouwen in het Noorden verscheen op 17 mei voor het laatst in een papieren uitgave en gaat voort op haar website.

Agenda:

 • vrijdag 23 mei 2003: Eerste netwerkdag van de werkgroep Wereldvrouwenmars Nederland. Voor alle vrouwen(org.') die actief zijn met thema's armoede onder vrouwen/geweld tegen vrouwen, of die actief willen worden. In Utrecht. Info: Charlotte Pierik, e-mail: c.pierik@idea-utrecht.info.
 • zondag 25 mei (16:15) Transgender Filmtour. Chassé Cinema, Breda. Reserveren: 076-5303131.
 • zondag 25 mei (13:00-15:00-19:00) Transgender Filmtour. Filmhuis, Den Haag. Reserveren: 070-3656030.
 • 28 mei, 4 juni, 11 juni en 18 juni : OPZIJ-lezingen 2003: Gender, democratie en biotechnologie. Hoe kunnen vrouwen en gender in de onderhandelingen en besluitvorming over biotechnologie politieke factoren van belang zijn? Plaats: Maastricht, Bouillonstraat 1-3 Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Salon /Feestzaal Aanvang: 20.00 uur. Avondvoorzitter: Prof.dr. Marli Huijer.
 • vrijdag 13 t/m zondag 15 juni 2003: Onder het motto “Vrouwen fietsen voor de Vrouwenopvang Amsterdam” rijdt een groep van ruim twintig goed getrainde vrouwen een Sponsor ronde. Deze Sponsor ronde heeft als doel geld bij elkaar te fietsen voor de inrichting van een nieuwe opvanglocatie van Vrouwenopvang Amsterdam. Het damespeloton zet in drie dagen ruim 450 km op de teller.
 • zaterdag 13 en zondag 14 maart 2004 (Theater/Cinema De Kolk, Assen): Festival Vrouwenfilms Assen


VARIA

Audio-video:

 • Nu te koop: de video-band van Fem.Doc
  Een documentaire over de erfenis van de tweede feministische golf van de jaren '70 tot nu. Feministen van de tweede golf beschrijven de opkomst en geschiedenis van de beweging. Hoe hebben zij de jaren '70 en '80 ervaren? Hoe werd er tegen hen aangekeken? Jonge vrouwen en mannen vertellen vervolgens wat zij van de feministische beweging van de jaren zeventig vinden. Nieuwe initiatieven worden vervolgens in een historische context geplaatst. Wat betekent het woord 'feminisme' tegenwoordig? Belangrijke thema's van de tweede golf blijken nog even actueel. Deze worden door jongeren aangevuld met nieuwe thema's zoals de problematisering van mannelijkheid en de rol van gender in de informatie technologie. De twee generaties gaan een dialoog aan. Dat een nieuwe golf er anders uit moet zien, staat voor beide generaties vast. Maar hoe zou die eruit moeten zien? Of is er misschien al een Derde Golf gaande?

Klein vuil:

 • ''Zonder ambitie - Zelden bereiken Nederlandse vrouwen de top, en als ze werken, zijn ze lastig, duur en overdreven vaak ziek, zwak en misselijk. De reden? Niet het glazen plafond of de machocultuur bij bedrijven waar de vrouwenbeweging al te graag naar verwijst. Vrouwen willen liever helemaal niet werken. Rijp voor een facelift: de vrouwelijke arbeidsmoraal in Nederland''. Elsevier, 17 mei 2003.

DOSSIERS

Dossiers van derden > Reformatorisch Dagblad:

 • Dossier man/vrouw - In de gereformeerde gezindte worden vrouwen meer mans. Een moeder die een baan heeft of een vrouw als baas is veelal geen probleem meer. Maar mag de vrouw ook in de politiek of op de kansel?


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.