woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 112
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  111-120
 >  112 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 112 (6 t/m 13 mei 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek. 
   
NIEUWS

 • E-Quality Matters, nummer 5 (mei 2003) : Vooral teleurstelling over uitstel Wet basisvoorziening kinderopvang / Emancipatie.nl wijst de weg / Vredesoperaties in genderperspectief / Signalering / Site-seeing: www.divazine.be / Digitaal emancipatiebeleid / Activiteitenkalender / Column van Charlie Ortega: Ik zet mijn schouders onder ... beleid met lef !
 • Joop van Holsteyn: Vraagtekens bij vrouwenjacht (Algemeen Dagblad, 13 mei 2003). De formatie van het nieuwe kabinet lijkt lekker te lopen. Sommigen lopen wat op de zaak vooruit en denken alvast aan de invulling van de posten. Alom klinkt er een pleidooi voor het opnemen van meer vrouwen. Waarom precies ?
 • Meer aandacht nodig voor positie prostituees. Na opheffing bordeelverbod: overheid richt zich vooral op beheersing, controle en regulering van prostitutie (Clara Wichmann Instituut, persbericht 12 mei 2003). Ten geleide van een
  • commentaar van het Clara Wichmann Instituut en de Mr. A. de Graaf Stichting op het kabinetsstandpunt inzake wijziging wetboek van strafrecht, enige andere wetboeken en enige wetten (opheffing algemeen bordeelverbod; TK 25 437, nr. 30).
 • Achterstand vrouwen niet kleiner (Haagsche Courant, 12 mei 2003). Vrouwen, die wereldwijd tweederde van de beroepsbevolking vormen, verrichten nog altijd meer laagbetaalde en onveilige arbeid dan mannen. Wetgeving heeft die kloof niet verkleind.
 • CLWI: Commentaar op het kabinetsstandpunt inzake mensenhandel (Clara Wichmann Instituut, mei 2003). Commentaar op Kamerstuk II, 28638, nr. 1 d.d. 15 oktober 2002.
 • Vrouwen zijn Haagse haantjes zat (Algemeen Dagblad, 12 mei 2003). Vrouwenorganisaties zijn boos dat het volgende kabinet waarschijnlijk opnieuw weinig vrouwelijke ministers zal tellen. De Vrouwen Alliantie, waarin 46 organisaties uit heel het land zijn vertegenwoordigd, vreest dat ''Balkenende-II ellende wordt wanneer weer slechts één of twee excuus-Truzen mogen meedoen''.
 • Rudolf Hunnik: De AVRO faalt met ''Vaders'' (Huismannen.nl, 11 mei 2003). ''Vaders is typisch een programma dat aan de borreltafel uit de mouw is geschud. Het resultaat is een ''goedkoop'' programma dat overloopt van clichés en dat de verschillen tussen mannen en vrouwen niet ter discussie stelt, maar juist bevestigt''.
 • Huismannen.nl - Nieuwsbrief 11 mei 2003.
 • De vrouw van 2003 is bedrijfsgeheim (Rotterdams Dagblad, 10 mei 2003, tijdelijke link). Hoe zien bedrijven de hedendaagse vrouw? Wat heeft zo'n dame tegenwoordig te besteden? Simpele vragen aan veelal vrouwbewuste bedrijven zoals Philips en Hema, maar de antwoorden blijven versluierend. ''De vrouw van 2003'' is namelijk een bedrijfsgeheim.
 • Piet H. de Jong: D66-kamerlid Bert Bakker: liever de SGP dan de instabiele LPF (Nederlands Dagblad, 10 mei 2003). Bakker noemde in een spreekbeurt voor een SGP-jongerenafdeling een regering met de SGP ongewenst, maar gesteld voor de keus tussen LPF en SGP, zou hij voor de laatste partij kiezen.
 • Theo Richel en Joep Zander: Help de bedreigde man (NRC-Handelsblad, 10 mei 2003). Bij het denken over emancipatie is jarenlang vrijwel uitsluitend naar de problemen van vrouwen gekeken. Het wordt tijd dat er meer aandacht komt voor de gebieden waar de man op achterstand staat.
 • Anti-abortusactivist wegens moord veroordeeld (Nederlands Dagblad, 10 mei 2003). Een radicale Amerikaanse anti-abortusactivist is wegens moord op een abortusarts tot 25 jaar celstraf veroordeeld.
 • SGP-jongeren willen vrouwelijke Kamerleden (Brabants Dagblad, 10 mei 2003). Drie op de vier jongeren uit de reformatorische gezindte hebben geen bezwaar tegen vrouwelijke Kamerleden namens de SGP. Ook vindt een ruime meerderheid het belangrijk dat de partij meer gebruik gaat maken van radio en televisie om haar boodschap uit te dragen.
 • Marjolijn Hurkmans: Phoa weet waar het knopje zit (Telegraaf, 10 mei 2003). Je kunt veel van staatssecretaris Phoa (SZW) zeggen, maar niet dat hij niet open en eerlijk voor zijn eigen tekortkomingen uitkomt. Hij was de eerste om toe te geven dat de OMO-campagne 'Waarom was ik nog voor jou?' een mooiere titel heeft dan zijn eigen initiatief  'Wie doet wat in huis?'.
 • Reactie E-Quality op kabinetsbrief Evaluatie opheffing bordeelverbod (E-Quality, 9 mei 2003). Op 15 mei a.s. houdt de Tweede Kamer een Algemeen overleg over de brief van de Minister van Justitie inzake de evaluatie van de opheffing van het algemeen bordeelverbod (TK 25 437, nr. 30). E-Quality vraagt in dit verband aandacht voor de positie van prostituees afkomstig van buiten de EU/EER.
 • Yvonne Doorduyn: Werknemers maken meer overuren (De Volkskrant, 9 mei 2003). Nederlandse werknemers zijn de laatste twee jaar veel meer gaan overwerken. De gemiddelde werknemer werkt wekelijks 9,5 uur langer dan zijn contract aangeeft. In 2000 was dat nog 6,5 uur. [...] Mannen werken gemiddeld een kleine drie uur meer over dan vrouwen. Opvallend is ook het verschil in leeftijd waarop mannen en vrouwen pieken. Mannen maken de meeste overuren als ze eind twintig zijn, vrouwen eind veertig.
 • Handen af van de thuiszorg (Vrouwen Alliantie, persbericht 9 mei 2003). De Vrouwen Alliantie is hevig verontrust over de doorgesijpelde plannen van het nieuwe kabinet om de thuiszorg uit het pakket van de AWBZ te halen. Als de financiering van de thuiszorg hierdoor in gevaar zou komen, zullen de wachtlijsten in de zorgsector nog verder oplopen.
 • Vrouwen boos op pikorde van hanen (Vrouwen Alliantie, persbericht 9 mei 2003). ''Met ergernis en verbazing heeft de Vrouwen Alliantie (VA) kennis genomen van de berichten in de pers over de 'poppetjes' van het nieuwe kabinet. In de pikorde van kandidaten die voor ministersposten genoemd worden komen hoofdzakelijk mannen voor. Waar blijven de vrouwen? De heren schijnen het nooit te leren! Met de macht in zicht blijken goede voornemens aangaande een eerlijke man-vrouw verdeling in het toekomstige kabinet een farce''.
 • Gezichtssluiers en hoofddoeken op scholen (Commissie gelijke behandeling, persbericht 9 mei 2003). Betreft:
 • Verschillen in beloning tussen jongens en meisjes. Brief dd. 9 mei 2003 van staatssecretaris Phoa (SZW) aan het CNV. Er is geen aanleiding om onderzoek te doen naar aanleiding van het persbericht van Aromedia dat meisjes gemiddeld 75 cent minder verdienen dan jongens. In een aantal groepen verdienen jonge vrouwen tot 23 jaar juist meer dan mannen.
 • VN-Jaar voor het gezin. Antwoord dd. 9 mei 2003 van staatssecretaris Phoa (SZW) op vragen van TK-lid Ferrier (CDA). Er worden gezien de huidige speerpunten van beleid geen speciale activiteiten ontwikkeld in het VN-Jaar voor het gezin.
 • Schatten uit de bibliotheek online te bewonderen: boeken over rechten van de vrouw en bijzondere boeken uit de historische collectie (IIAV, 9 mei 2003).
 • Bijna 400.000 ingevroren embryo's in klinieken VS (Nederlands Dagblad, 9 mei 2003). Amerikaanse vruchtbaarheidsklinieken bewaren bijna 400.000 ingevroren embryo's. Dat is twee keer zoveel als gedacht.
 • CGB: christelijke school mag sluier weren (Nederlands Dagblad, 9 mei 2003). Christelijke en andere bijzondere scholen mogen leerlingen en docenten verbieden sluiers of hoofddoeken te dragen als die religieuze hoofdbedekking niet strookt met de grondslag van de school.
 • SGP mag debat over vrouw niet sussen (Reformatorisch Dagblad, 9 mei 2003). De SGP mag het debat over de betrokkenheid van de vrouw niet sussen. Die waarschuwing uitte de nieuwe SGP-jongerenvoorzitter, Christan van Bemmel, vrijdag in zijn maidenspeech.
 • Sylvia Marmelstein: Een korte serie over verlof. Een sterfgeval in de familie, een ziek kind, een gesprongen waterleiding. Soms moet een werknemer plotseling van zijn werk naar huis, of kan een tijdje niet werken. Wanneer kost dat vakantiedagen dagen en wanneer niet?
 • Vrouwenbolwerk geslecht (Haarlems Dagblad, 9 mei 2003). De Vrouwen Advies Commissie in Velsen (VAC) heeft met succes mannelijke leden geworven en heet nu Woon Advies Commissie. Voorzitter Jacqueline Hertog: ,,Alleen maar vrouwen in zo'n commissie is uit de tijd. Bovendien zijn mannen veel technischer, die zien dingen die wij niet zien.''
 • Phoa legt uit wanneer gelijke behandeling m/v niet nodig is (Staatscourant, 8 mei 2003, tijdelijke link). Staatssecretaris Phoa SZW) gaat via internet voorlichting geven over de uitzonderingen op de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen (WGB m/v). Uit een evaluatie blijkt dat personeelsfunctionarissen en arbeidsbemiddelaars hiervan onvoldoende op de hoogte zijn.
 • Henk Glimmerveen: In Frankrijk is de rechter een vrouw (Haagsche Courant, 8 mei 2003).  Rechter in Frankrijk, het wordt steeds meer een zaak van vrouwen. Van het aantal afgestudeerden was dit jaar 82% van het vrouwelijk geslacht tegen 20% veertig 40 jaar geleden. Minister Perben (Justitie) slaat deze ontwikkeling met zorg gade en zei niet uit te sluiten op termijn quota vast te stellen teneinde per jaar een gegarandeerd aantal mannen aan het rechtersbestand te kunnen toevoegen.
 • Topambtenaar wil individuele aanpak arbeidsmarkt (Spits!, 8 mei 2003). Vrouwen, allochtonen en ouderen kunnen beter aan een baan worden geholpen door hen individueel te ondersteunen in plaats van de huidige doelgroep-gerichte aanpak. Directeur-generaal T. Langejan (SZW): We moeten ons afvragen of beleid gericht op doelgroepen het juiste is.
 • Quinty Danko: Moe zijn is in (Intermediair, 8 mei 2003). Jonge vrouwen, oudere vrouwen en nu ook mannen: iedereen klaagt over vermoeidheid. Voor we het weten zit half Nederland op de bank te zuchten: ''Ik kan niet meer''.
 • ''Vaders'' moet discussie opleveren (Zwolsche Courant, 8 mei 2003). Echt nieuwe inzichten leverde de eerste aflevering van het Avro-programma ''Vaders'', gepresenteerd door Angela Groothuizen, vorige week niet op. Het ministerie heeft naar aanleiding van de eerste uitzending nauwelijks reacties ontvangen. Ook op het digitaal discussieplatform van Vaders zelf is het sinds afgelopen donderdag angstvallig stil gebleven.
 • Vrouwenhandel vaak door vrouw gerund (Eindhovens Dagblad, 8 mei 2003)  Rapport ''Vrouwenhandel in Nederland'' van jurist Ruth Hopkins (in opdracht van de Rode Draad):  één op de vijf vrouwenhandelaren is vrouw. De meeste vrouwelijke ronselaars belanden als slachtoffer in een crimineel netwerk en klimmen vervolgens op tot handelaar.
 • Vrouwen in Finland zetten de toon (Brabants Dagblad, 8 mei 2003). Rapport van Unifem, het ontwikkelingsfonds voor vrouwen van de Verenigde Naties: vrouwen hebben de afgelopen 2 jaar nauwelijks vooruitgang geboekt op terreinen als alfabetisering, onderwijs en werkgelegenheid. Wel is progressie in hun vertegenwoordiging in parlementen en regeringen. In Finland lijken vrouwen de macht gegrepen te hebben: de helft van het nieuwe kabinet bestaat uit vrouwen.
 • ''Oorlog treft moeder het zwaarst'' (NRC-Handelsblad, 8 mei 2003). Oorlog treft moeders en kinderen het zwaarst. In de ruim veertig oorlogsgebieden die de wereld telt is een meerderheid van de slachtoffers moeder of kind. Zij zijn het die de meeste gevaar lopen te worden gedood, gewond, getraumatiseerd en verdreven.
  • De hulporganisatie Save the Children kwam voor het vierde achtereenvolgende jaar met een ''Moeders Ranglijst'' die aangeeft waar de omstandigheden voor moeders het gunstigst zijn.
 • SGP-jongeren: geen bezwaar tegen vrouwelijk Kamerlid (Nederlands Dagblad, 8 mei 2003). Drie op de vier jongeren uit de reformatorische gezindte hebben geen bezwaar tegen vrouwelijke Kamerleden namens de SGP.
 • Sylvia Marmelstein: Een korte serie over verlof. Een sterfgeval in de familie, een ziek kind, een gesprongen waterleiding. Soms moet een werknemer plotseling van zijn werk naar huis, of kan een tijdje niet werken. Wanneer kost dat vakantiedagen dagen en wanneer niet?
 • Rapport Vrouwenhandel in Nederland (Stichting De Rode Draad, persbericht 7 mei 2003).
 • Politie mag ras en geslacht met DNA bepalen (Rotterdams Dagblad, 7 mei 2003). De Eerste Kamer is dinsdag 6 mei akkoord gegaan met een daartoe strekkend wetsvoorstel.
 • Nederland goed land voor moeders (De Telegraaf, 7 mei 2003). Het jaarlijkse onderzoek naar de landen met de beste perspectieven voor moeders, uitgevoerd door de organisatie Save the Children, rangschikt Nederland op de gedeelde zesde plaats, ex aequo met Canada. Zweden voert de lijst van 117 landen aan, gevolgd door Denemarken en Noorwegen op de gedeelde tweede plaats en Zwitserland.
 • Scheidingskans bij twee geloven groter (Reformatorisch Dagblad, 7 mei 2003). Onderzoek Scheiding in Nederland van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI): met name een gemengd onkekrelijk/rooms huwelijk maakt grote kans op scheiding. Gemengde huwelijken van een protestant maken de minste kans.
 • Ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten, Advies dd. 7 mei 2003 van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).
 • Amnesty ongelukkig met verkeerde e-mail (Nederlands Dagblad, 7 mei 2003). Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is erg ongelukkig met een  brandbrief die via e-mail wereldwijd verstuurd wordt. In de brief wordt opgeroepen te tekenen tegen het doodvonnis van de Nigeriaanse Aminia Lawal.
 • Prolife-feminisme keert zich tegen ''abortuscultuur'' (Nederlands Dagblad, 7 mei 2003). Het abortusstandpunt van sommige feministen komt dichtbij dat van prolife-kringen.
 • Kind loopt schade op door zien van huiselijk geweld (Eindhovens Dagblad, 7 mei 2003). Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW): Jaarlijks zijn tussen de 50.000 en 80.000 kinderen in Nederland getuige van huiselijk geweld. De helft van die groep is zelf ook slachtoffer van mishandeling. Ze krijgen op den duur klachten als faalangst, depressiviteit en onzekerheid.
 • Sylvia Marmelstein: Een korte serie over verlof. Een sterfgeval in de familie, een ziek kind, een gesprongen waterleiding. Soms moet een werknemer plotseling van zijn werk naar huis, of kan een tijdje niet werken. Wanneer kost dat vakantiedagen dagen en wanneer niet? Vittoria di Martino, Helge Hoel and Cary L. Cooper: Preventing violence and harassment in the workplace (korte aankondiging). European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, 2003. Of zie het volledige rapport.
 • Helft moeders ouder dan 50 (CBS, 6 mei 2003). Van de 4,2 miljoen moeders in Nederland is de helft ouder dan vijftig jaar. Velen van hen zijn inmiddels ook grootmoeder of overgrootmoeder. Er zijn relatief weinig jonge moeders: niet meer dan 5 % van alle moeders in Nederland is jonger dan 30 jaar, 45 procent is tussen de 30 en 50.  De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen een eerste kind krijgen is 29 jaar. In Europa is dat gemiddeld 27 jaar.
 • Feministen willen multireligieus door (Trouw, 6 mei 2003). Feministen uit diverse kerken die jaren hebben geijverd voor gelijkberechtiging van vrouwen in de kerk, gaan hun activiteiten verbreden naar andere godsdiensten. Ze willen de Werkplaats voor feminisme en levensbeschouwing oprichten.
 • Marc Kruyswijk: Jonge Marokkaanse crimineel valt vaker terug (AD, 6 mei 2003). Marokkaanse jongeren vallen na een taakstraf sneller terug in misdadig gedrag dan autochtone jongeren. De kans op recidive is het grootst bij jongens die een geweldsmisdrijf hebben begaan. Oorzaak: de ouders van deze jongeren zijn doorgaans niet genoeg betrokken zijn bij de alternatieve straffen van Bureau Halt.
 • Convenanten omzetten ID-banen in kinderopvang. Brief dd. 6 mei 2003 van staatssecretaris Phoa (SZW) aan de Tweede Kamer ter aanbieding van:
 • Steniging Amina Lawal. Vragen d.d. 6 mei 2003  van de Tweede-Kamerleden Verburg en Eurlings (CDA), Arib, Van Heteren, Bussemaker en Koenders (PvdA), Herben (LPF), Giskes (D66), Rouvoet (ChristenUnie), Terpstra (VVD), Kant (SP), Tonkens (GroenLinks) en Van der Staaij (SGP).
  • Noot redactie: in de vragen wordt ervan uitgegaan, dat het Nigeriaanse Hooggerechtshof het vonnis tegen Amina Lawal (steniging wegens overspel) al zou hebben bekrachtigd. Maar zover is het godzijdank nog niet. Zie ons dossier terzake.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 6 mei 2003)


ONZE ANDERE SITES

Emancipatie-.pagina.nl:


AKTUEEL 

In ons
Tijdschriftenrek:

Agenda:


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Emancipatie algemeen > Feministes:


FOCUS

Prostitutie:

 • Meer aandacht nodig voor positie prostituees. Na opheffing bordeelverbod: overheid richt zich vooral op beheersing, controle en regulering van prostitutie (Clara Wichmann Instituut, persbericht 12 mei 2003). Ten geleide van een
  • commentaar van het Clara Wichmann Instituut en de Mr. A. de Graaf Stichting op het kabinetsstandpunt inzake wijziging wetboek van strafrecht, enige andere wetboeken en enige wetten (opheffing algemeen bordeelverbod; TK 25 437, nr. 30).


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.