woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 110
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  101-110
 >  110 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 110 (9 t/m 16 april 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek. 
  
NIEUWS

 • Homoseksuele consument wil niet als aparte groep benaderd worden (MKBNet, 16 april 2003). Homofielen en lesbiennes steunen wel bedrijven waarvan bekend is dat ze een homovriendelijk beleid hebben en werken bedrijven tegen die zich vijandig opstellen tegenover homoseksuelen.
 • Gerard Beverdam: Seks en geweld op tv: de maat is vol (Nederlands Dagblad, 16 april 2003). De Hensbroekse Coby van der Gragt bood gisteren in de Tweede Kamer in Den Haag ruim 2800 handtekeningen aan tegen seks en geweld op televisie. Niet dat ze wil dat dit helemaal verdwijnt, maar het Nederlandse tv-aanbod zit volgens de 49-jarige moeder totaal verkeerd in elkaar.
 • Agressie lost ook in allochtoon gezin niks op (Haarlems Dagblad, 15 april 2003). 'Siddet çözüm getírmez' oftewel agressie lost niks op. De 2e campagne van het Haarlemse project Geweld in het gezin windt er ook in het Turks geen doekjes om. Wethouder Grondel (welzijn; GroenLinks) uit. ,,Huiselijk geweld komt in alle milieus voor, onder alle bevolkingsgroepen, maar we weten uit ervaring dat het bij gezinnen van buitenlandse komaf minder bespreekbaar is.''
 • Annemarie van Gaal kan niet zonder tijdschriften (Leidsch Dagblad, 15 april 2003). In Moskou bouwde Annemarie van Gaal in tien jaar tijd Independent Media vanuit het niets op met haar vroegere VNU-partner Derk Sauer. Terug in Nederland vertrouwt ze op haar gevoel én op de 'power' van de moderne Nederlandse vrouw van boven de dertig. ,,AM Media wordt een echte vrouwenbladen-uitgeverij.
 • Vrouwen Alliantie bezorgd over uitstel Wet Basisvoorziening Kinderopvang (VA, persbericht 15 april 2003). De Vrouwen Alliantie (VA), koepelorganisatie van 46 vrouwenorganisaties is zeer bezorgd over het uitstel van de invoering Wet Basisvoorziening Kinderopvang.
 • Rotterdam | Kind ontdekt eigen talent op verlengde schooldag (Rotterdams Dagblad, 15 april 2003, tijdelijke link). De vijftien Delfshavense basisscholen die meedoen aan de Onderwijskansenzone, een project dat de ontwikkeling van kinderen extra moet stimuleren, bieden hun leerlingen volgend jaar weer een ruime keuze.
 • Lezers willen vrouwelijke directeuren (NRC-Handelsblad, 15 april 2003). ''Als het aan de deelnemers van de opiniepeiling op de website van NRC Handelsblad ligt, krijgen het Stedelijk Museum, Museum Boijmans van Beuningen en het Van Abbemuseum elk een vrouwelijke directeur''.
  • Gebaseerd op een opiniepeiling waarin 60 (zestig !) geldige stemmen werden uitgebracht.
 • Zakelijke dienstverlening heeft ''dikste glazen plafond'' (Ministerie van SZW, persbericht 15 april 2003). Vrouwen in de zakelijke dienstverlening krijgen in vergelijking met andere sectoren het minst vaak een hoge positie in hun bedrijf. In alle sectoren is nog sprake van ondervertegenwoordiging van vrouwen in hogere posities.
 • Henk Snijders: Jorritsma de eerste keus voor Almere (Het Parool, 15 april 2003). De gemeenteraad van Almere wil oud-minister Annemarie Jorritsma-Lebbink als burgemeester. Jorritsma (VVD) is nu waarnemend burgemeester in Delfzijl. ''Almere lijkt me uiterst spannend,'' zei ze gisteravond in een eerste reactie.
  • Almere wil Jorritsma als burgemeester (De Volkskrant, ANP-bericht, 15 april 2003, tijdelijke link).
 • Nieuwe klacht kindermisbruik RK-kerk VS (De Telegraaf, 15 april 2003). De Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk is opnieuw aangeklaagd wegens seksueel misbruik van kinderen. Ruim twintig slachtoffers eisen 300 miljoen dollar schadevergoeding van een bisdom in de staat New York. Dat is maandag bekendgemaakt.
 • Hulp aan slachtoffers seksueel geweld faalt (Spits!, 14 april 2003). Onderzoek Rutgers Nisso Groep 'Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld': De uitkomsten van het onderzoek bijzonder alarmerend omdat een grote groep cliënten van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg een geschiedenis van seksueel geweld heeft.
 • Hulpverlening na seksueel geweld helpt vaak onvoldoende (persbericht Rutgers Nisso Groep, 13 april 2003). Meer dan de helft van de mensen die wordt geholpen, heeft na afloop van de behandeling nog ernstige tot zeer ernstige posttraumatische stressklachten omdat de deskundigheid van de hulpverleners te wensen over laat. In psychiatrische ziekenhuizen heeft zelfs 75% van de behandelde slachtoffers na jaren van behandeling nog last van ernstige stressklachten.
 • Fotoverslag opening Vrouwenplein Drenthe (12 april 2003)
 • Merendeel vrouwelijke consumenten voelen zich niet door op hen gerichte reclame aangesproken (MKBNet, 12 april 2003). Zo`n 65% van de vrouwen tussen de 35 en 45 jaar vindt reclame die hen aan zou moeten spreken neerbuigend van toon en 50% vindt de rol van vrouwen in reclame ouderwets in vergelijking met televisieseries. Bijna 40% vindt op vrouwen gerichte reclame achterhaald.
 • Allochtone vrouwen willen kansen creëren (Binnenlands Bestuur, 11 april 2003). Onderzoek van de Wetenschapswinkel Vrije Universiteit in Amsterdam, Geuzenveld-Slotermeer: Marokkaanse vrouwen van de eerste generatie willen graag Nederlands leren. Het leren van de taal zien zij als sleutel die alle deuren opent. Ook willen zij graag een vrouwencentrum.
 • Kamer stemt in met EU-Verdrag Egypte (Spits!, 11 april 2003). In het Algemeen Overleg hierover met minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) wezen Kamerleden op de belabberde mensenrechtensituatie in Egypte.Vooral homoseksuelen worden op grote schaal onderdrukt en vervolgd om hun seksuele geaardheid. Ook vrouwenbesnijdenis komt nog voor in Egypte, tot grote afschuw van de Kamer.
 • Marieke Kremer: Fay Weldon: Het feminisme voorbij (Spits!, 11 april 2003). De mannen zijn verslagen. Volgens de Britse schrijfster en ex-feministe Fay Weldon (71) is, na een lange en moeilijke strijd, gelijkheid tussen de seksen wel zo ongeveer bewerkstelligd. Maar tegen wie moeten we ons nu richten als we de wereld rechtvaardiger willen maken? De wereld is een stuk gecompliceerder dan vroeger.
 • Screening zwangere vrouwen op HIV. Brief dd. 11 april 2003 van staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS) aan de Tweede Kamer. Zwangere vrouwen krijgen per 1 januari voortaan altijd een hiv-test aangeboden. Hiermee kan de kans op besmetting van het kind met het hiv-virus sterk worden verminderd.
 • Nine van der Vange c.s.: Medisch specialisten willen in deeltijd werken (Medisch Contact, 11 april 2003). ViaMedica deed, met ondersteuning van de Orde van Medisch Specialisten, het ministerie van VWS en Movir, onderzoek onder medisch specialisten. Uitkomsten o.a.: liever minder uren per dag, minder dagen per week en mogelijkheden voor een sabbatical.
 • Burgers willen wetten over hoofddoeken in overheidsfuncties (Binnenlands Bestuur, 11 april 2003). Ambtenaren en burgers hebben behoefte aan wetgeving die duidelijkheid geeft over het dragen van hoofddoekjes en andere religieuze symbolen in publieke functies. Dat blijkt uit onderzoek van het NIPO in opdracht van het weekblad Binnenlands Bestuur onder ambtenaren, leidinggevenden bij de overheid, wethouders en een representatieve doorsnede van de bevolking.
 • Onderzoek naar forfaitaire (pensioen)regeling voor vrouwen gescheiden voor 21 november 1981. Brief dd. 10 april 2003 van staatssecretaris Rutte (SZW) aan de Tweede Kamer inzake een desbetreffende motie van De Ruiter en Jense (SP). Conclusie: invoering van zo'n regeling is niet wenselijk.
 • Hans Marijnissen: Werken is té leuk (Trouw, 10 april 2003). Ien Wiegers (50) uit Amsterdam stopte op haar 46ste met werken en vertrok naar zonnig Spanje. Na drie weken was ze terug. Ze verdient nu haar geld onder het motto: op je vijftigste begínt het pas. Ze zette Eigenwijz op, en de Nationale Computer Hulplijn.
 • Henk Glimmerveen: Jonge Franse vaders laten het afweten (Haagsche Courant, 10 april 2003). Emancipatie is voor de meeste jonge vaders in Frankrijk slechts theorie. Slechts 250.000 mannen hebben vorig jaar gebruik gemaakt van het extra vaderschapsverlof waartoe de regering-Jospin had besloten, hoewel er in Frankrijk in dat jaar 796.000 baby's zijn geboren.
 • European Women's Lobby Newsflash March 2003 (EWL, April 9, 2003). O.a. teleurstelling over de uitkomst van de 47e vergadering van de UN-Commission on the Status of Women (CSW; New York, March 2003).
 • Politie dubt over hoofddoekje in cel (AD, 9 april 2003). Een 39-jarige arrestante verhing zich op 19 februari met behulp van haar hoofddoekje. De top van de politie overweegt nu om vrouwelijke arrestanten in een politiecel het dragen van een hoofddoekje te verbieden
 • ChristenUnie betwijfelt of seksschool mag (Trouw, 9 april 2003). TK-leden Rouvoet en Slob vragen aan minister Donner (Justitie) of een school die opleiding geeft tot het beroep van escort en prostituee wel mag. Schoolverlaters werden geattendeerd op de school in het BNN-programma Neuken doe je zo.
 • Homo's slechter af op school (Trouw, 9 april 2003). Uit het onderzoek 'Potten en flikkers de klas uit... Hoe tolerant is jouw school?': leerlingen voelen zich niet vrij om uit te komen voor hun seksuele voorkeuren. Ook docenten zijn terughoudend om openlijk homosekueel te zijn. De Tweede Kamer wil nu maatregelen om tolerantie in het onderwijs te vergroten.
 • Landelijke sekseneutrale tarieven of landelijke sekseneutrale sterftetafels. Brief dd. 9 april 2003 van staatssecretaris Rutte aan de Tweede Kamer. Het kabinet is van mening dat de resultaten van dit onderzoek geen aanleiding vormen om op dit moment landelijke sekseneutrale tarieven of sterftetafels over te gaan.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 9 april 2003)

 • Handboek VN-Vrouwenverdrag (persbericht InterParliamentary Union, 7 april 2003). De IPU en de Verenigde Naties hebben voor parlementariers een handboek VN-Vrouwenverdrag gepresenteerd op de 108e IPU-bijeenkomst in Chili. The Convention is the most comprehensive instrument that exists on women's rights, considering that it encompasses the full range of the vital aspects of the human person, aldus de voorzitter van de IPU Council, Sergio Páez.
 • Recidive zedendelinquenten na tbs. Antwoorden d.d. 1 april 2003 van minister Donner (Justitie) op een serie vragen vanuit de Tweede Kamer: Dittrich (D66), de leden Joldersma en Van Haersma Buma (beiden CDA) en Griffith (VVD).
 • Fleur van Schaik:  ''De emancipatie van de man begint in het eigen huis'' (Haagsche Courant, 10 maart 2003). Reclamespotjes laten mannen niet meehelpen in het huishouden. De strijd moet binnenshuis worden uitgevochten, concluderen de deelnemers aan de Internationale Vrouwendag in Zoetermeer. Om mannen meer te betrekken bij de zorgtaken, zou je moeten beginnen met het laten blijken hoe blij je bent dat zij dingen doen.
 • Political will indispensable for steady progress in women's participation in parliament (persbericht InterParlementary Union, 5 maart 2002). De nieuwste cijfers van het aantal vrouwen in het parlement laten een voortgaande toename zien. De Scandinavische parlementen scoren het hoogst (39,9%), maar in Arabische landen neemt het aantal vrouwen ook toe. Zie ook:


ONZE ANDERE SITES

Emancipatie-lokaal.pagina.nl:

gelijkebehandeling.nl:


AKTUEEL 

In ons
Tijdschriftenrek:

Agenda:


DIVERSEN

Ongein:

 • Plastest voor vrouwen (AD, 9 april 2003). Vervelend, mannen die naast de pot piesen als ze te veel gedronken hebben. Hier krijgen vrouwen de kans om in de schoenen van die beschonken kerels te gaan staan. Lukt het hen wel om goed te richten? Zie: Whose side are you on?


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.