woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 108
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  101-110
 >  108 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 108 (26 maart t/m 2 april 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek. 
  


NIEUWS

 • Gesluierde meisjes zien af van rechter (Trouw, ANP-bericht, 2 april 2003, tijdelijke link). Twee leerlingen van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam die een gezichtssluier willen dragen, zien af van juridische stappen. Dat heeft de advocate van de twee meisjes, F. Arslan, woensdag laten weten.
 • Kreulen: Lastige ouders | ''Ouders stoorzender op crèche'' (Trouw, 1 april 2003). Wat hebben baby's nodig op de creche? Aandacht en rust. Waarom krijgen ze dat vaak niet? Door hun ouders. ,,Als die hun kinderen steeds onrustiger maken en hun werk op de eerste plaats stellen, hoe moeten wij dan een rustige omgeving bieden waarin kinderen weten dat ze belangrijk zijn?''.
 • Sterke opmars van de vacaturesite werk.nl (persbericht IntelligenceGroup, 1 april 2003). Onderzoek: De verschillen in opleiding en leeftijd zijn aan het verdwijnen als het gaat om het gebruik van vacaturesites. Tussen mannen en vrouwen zijn er inmiddels geen verschillen meer in het gebruik van vacature sites.
 • Bedrijfsfonds steunt Persmuseum (persbericht Bedrijfsfonds voor de pers, 1 april 2003).  Het fonds geeft 28.743,- euro aan het onderzoeks- en tentoonstellingsproject van het Nederlands Persmuseum, getiteld: Van levensles tot lifestyle, geïllustreerde vrouwentijdschriften in de Nederlandse samenleving. 
 • Margo Brouns: Een land waar mannen de dienst uitmaken (De Volkskrant, 1 april 2003). Vrouwen stromen niet door naar de wetenschappelijke top, omdat het systeem van benoemingen gesloten is.
 • Corporatie wil prostituee kwijt (Telegraaf, 1 april 2003). De christelijke woningcorporatie Banienoe in Sliedrecht vindt haar dagelijkse bezigheden in strijd met het bestemmingsplan en is vastberaden om de vrouw van lichte zeden via een civiele procedure uit haar woning te zetten.
 • Nanda Troost: Parttime werken vergt mannenmoed (De Volkskrant, 1 april 2003). Verslag van bijeenkomst van Jong Management VNO NCW, ''Het dilemma van de trotse vader''
 • Vaticaanse woordenlijst wekt woede homoseksuelen (De Telegraaf, 1 april 2003). Volgens het lexicon, dat sinds maandag in de winkels ligt, zijn homoseksuelen niet normaal en worden landen waar het homohuwelijk is erkend, bewoond door mensen met een ernstig verstoorde psyche.
 • Ministerie van OCW: Vrouwen en allochtonen schaars in schoolbesturen (SBO, persbericht via ANP Pers Support, 31 maart 2003). Vrouwen en allochtonen zijn behoorlijk ondervertegenwoordigd in de schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) naar de samenstelling van schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs. Van de ruim 15.000 bestuursleden zijn er ongeveer 3500 vrouw en 250 allochtoon.
 • Het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen 2002 (CBS Webmagazine, 31 maart 2003). Hieruit: 20% van de burgemeesters is vrouw. Het CDA heeft de meeste burgemeesters (40%) maar het laagste percentage vrouwen daarin: 12%. Bij de PvdA en de VVD is het percentage vrouwelijke burgemeesters ca. 24%.
 • Emancipatie en integratie. Brief dd. 31 maart 2003 van staatssecretaris Phoa (SZW) aan de Tweede Kamer ter aanbieding van het rapport:
 • Hulpverlening na seksueel geweld faalt (Nederlands Dagblad, 31 maart 2003). Een op de vijf slachtoffers van seksueel misbruik zegt dat de klachten na hulp zijn verergerd.
 • IkVaderKrant, jaargang 3, nr. 1 verschenen (Ikvader.nl, 31 maart 2003)
 • Robin Blom: Bad Candy trapt mannen tegen de billen (AD, 31 maart 2003). Ze werden bedacht door een man, ze werden uitgekozen en bekendgemaakt door een man. De meidenband Bad Candy wil de overmacht van mannen in de rockwereld terugdringen.
 • Hélene van Beek: Oorlog is mannenzaak (BN De Stem, 31 maart 2003). Ook al kennen we vanuit de historie wel vechtende vrouwen, zoals onze Haarlemse Kenau, oorlog is en blijft een mannenzaak. Het Nederlandse leger bestaat wel voor 8% uit vrouwen, maar die zitten in logistieke functies of de entertainment-industrie; in elk geval nooit in de frontlinie. Interview met Els Kloek en Ruth Oldenziel.
 • Hans van Maanen: Oude moeders maken Europa grijs (Het Parool, 29 maart 2003). Wolfgang Lutz van de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen: de bevolkingsopbouw van Europa heeft in 2000 een kritisch punt is gepasseerd. Lutz wijst op het weinig flexibele onderwijssysteem, de jeugdwerkloosheid, de woningnood en de traditionele, op mannen gerichte carrièrepatronen als redenen waarom vrouwen het krijgen van kinderen uitstellen en die dus aangepakt zouden kunnen worden.
 • Verbod op erotiek in Brazilië (Rotterdams Dagblad, 29 maart 2003, tijdelijke link). Een vrouwelijk parlementslid van de regerende Arbeiders Partij (PT) wil namelijk paal en perk stellen aan het opvoeren van schaars geklede dames in mediareclames die met het overdadig appelleren aan seks en erotiek allerhande producten aanprijzen.
 • Eveline Brandt: Hoogleraar seksuologie | Liever had ik de fakkel doorgegeven (Trouw, 29 maart 2003, tijdelijke link). Vier decennia werkte hij als seksuoloog en zo'n beetje alles zag hij veranderen. Van ''lustangst'' en ''seksschuld'' naar ''lustplicht''. Jos Frenken en zijn fascinatie voor het rariteitenkabinet van de seksuologie.
 • Eveline Brandt: Seksueel geweld onbesproken in therapie (Trouw, 29 maart 2003, tijdelijke link). Ten minste een kwart van alle mensen die hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg is slachtoffer van seksueel geweld. Een groot deel van hen krijgt geen goede behandeling, omdat hulpverleners niet naar seksueel geweld vragen of niet deskundig zijn. Daardoor heeft ruim de helft van deze patiënten ook ná behandeling nog ernstige psychische problemen.
 • Uitbreiding kinderopvang pas in 2005 (Algemeen Dagblad, 29 maart 2003). De voorgenomen verbetering en uitbreiding van de kinderopvang zijn uitgesteld. De nieuwe regeling, die meer concurrentie en een betere kwaliteit bij crèches moet brengen, komt er pas in 2005.
 • Meer vrouwen in binnendienst verzekeringsbranche dan landelijk gemiddelde (Verbond van verzekeraars, 28 maart 2003). In de binnendienst van de verzekeringsbedrijfstak zijn in verhouding meer vrouwen werkzaam dan in Nederland als geheel. In 2001 was maar liefst 44% van de medewerkers in de binnendienst een vrouw tegenover bijna 41% van de Nederlandse beroepsbevolking. In de buitendienst is het een ander verhaal: deze beroepsgroep wordt nog altijd volop gedomineerd door mannen met maar liefst 91% van de medewerkers.
 • Campagne ''Mannen in de hoofdrol''. Antwoord Staatssecretaris Phoa van SZW op Kamervragen SGP-fractievoorzitter Van der Vlies (Ministerie van SZW, 28 maart 2003). Hieruit: ''Voor minder dan 1 € per volwassen burger krijgen alle Nederlandse inwoners via de campagne prikkels tot Bewuster Samen Leven, alsmede om zelf en samen te werken aan een Betere Balans tussen Werk en Thuis''. Totaal 10,5 miljoen euro (23 miljoen gulden) in een periode van 2,5 jaar.
 • Tussenschoolse kinderopvang prioriteit in komende kabinetsperiode (Persbericht Vrouwen Alliantie, mede namens het Landelijk Steunpunt Vrouwen en de Bijstand, de FNV Vrouwenbond en Sjakuus, 28 maart 2003). Aan de emancipatiewoordvoerders Niny van Oerle (CDA), Evelien Tonkens (GroenLinks) en Jet Bussemaker (PvdA) is vandaag de ‘Monitor Zorg Centraal’ aangeboden. Vanaf 8 maart 2002 hebben de emancipatie- en anti-armoedebeweging de inspanningen van de Tweede Kamerleden op de voet gevolgd.
 • De 100 beste werkgevers van Europa (website EU, 28 maart 2003). EU-Commissaris Diamantopolou reikte donderdag 27 maart 2003 de prijzen uit voor het beste diversiteitsbeleid. Onder de top-100 waren drie Nederlandse bedrijven: Pentascope, Viking Direkt en VX Company.
 • John Volkers: Kwart van sportbestuurders moet in 2005 vrouw zijn (De Volkskrant, 28 maart 2003, tijdelijke link).
 • Mannen in de bijrol op de Huishoudbeurs (Rotterdams Dagblad, 28 maart 2003, tijdelijke link). Mannen in de hoofdrol van het huishouden? Nog even niet. Op de Huishoudbeurs is de nieuwe campagne van de rijksoverheid althans nog niet echt in de praktijk gebracht.
 • Clara Wichmann Instituut: Reactie op de Kabinetsnota Een land waar vrouwen veilig willen wonen (brief dd. 28 maart 2003 aan de Tweede Kamer).
 • Clara Wichmann Instituut: Reactie op het wetsvoorstel Spreekrecht voor slachtoffers (brief dd. 28 maart 2003 aan de Eerste Kamer)
 • Mensje Melchior: Waarom heb ik zo'n pijn? (Medisch Contact, 28 maart 2003). Over hulp aan slachtoffers van loverboys. Met behulp van medische en psychologische hulpverlening proberen de meisjes hun leven weer op te pakken. Om problemen voor te zijn zouden huisartsen de alarmerende signalen moeten kennen.
 • Maarten Huygen: De haat tegen de huisvader (NRC-Handelsblad, 27 maart 2003). Kritische bespreking van de SZW-voorlichtingscampagna ''Mannen in de hoofdrol''. 
 • Leo Bankersen: Films over vrouwen in opstand (Gelderlander, 27 maart 2003). De twee films die de mensenrechtenprijs van Amnesty en de Stichting DOEN kregen, gaan allebei over vrouwen. Vrouwenbesnijdenis is het onderwerp van de documentaire The day I will never forget van Kim Longinotto. De speelfilm Women's prison van Manijeh Hekmat bestrijkt een periode van twintig jaar in een vrouwengevangenis in Iran.
 • Xander van Uffelen: Philips wil meer vrouwen in de top (De Volkskrant, 27 maart 2003, tijdelijke link). Philips gaat het aantal vrouwen in topfuncties sterk opvoeren. Het elektronicaconcern wil het percentage vrouwen de komende vijf jaar verhogen van 4 naar 10 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse duurzaamheidsverslag dat Philips vandaag publiceert.
 • TK-vragen Kees Vendrik (GroenLinks) aan Minister van Onderwijs over witte en mannelijke schoolbesturen (GroenLinks, 27 maart 2003).
 • Malika el Ayadi: Meppende man niet langer relatieprobleem (Trouw, 27 maart 2003). Per jaar rukt de Utrechtse politie 2500 keer uit voor vrouwenmishandeling.  Nieuw in Utrecht, en vanaf volgende week in heel Nederland, is dat de politie huiselijk geweld niet meer doorschuift naar de hulpverlening. Het korps pakt nu het probleem zelf aan. Daarvoor moet de opstelling van de politieagenten veranderen.
 • Katja Meertens: Crèches niet klaar voor de markt (AD, 27 maart 2003). Nog niet gepubliceerd branche-onderzoek van PricewaterhouseCoopers: Driekwart van de kinderdagverblijven staat er financieel beroerd voor. ,,Eigenaren van kinderdagverblijven zijn goede pedagogen, maar slechte ondernemers'', zegt Anja Berkelaar. De bedrijfsvoering is vaak slecht.
 • Notitie Stand van zaken mbt uitvoering van de aanbevelingen Veiligheidsraad 1325 Vrouwen vrede en veiligheid. Brief dd. 26 maart 2003 van minister de Hoop Scheffer (BZ) aan de Tweede Kamer. Over voornemens om de gendergelijkheid te bevorderen bij bv. conflictpreventie, vredesoperaties en programma’s van wederopbouw en reconstructie
 • Hans Krikke: Hatifa | Tussen vader en vriend (Trouw, 26 maart 2003, tijdelijke link). Journalist Hans Krikke volgde een jaar lang vertrouwenspersoon Sacha Noordervliet op een 'zwarte' school voor havo/vwo. En hij tekende de verhalen op van allochtone meisjes die Noordervliets hulp inriepen. Het resultaat verschijnt deze week onder de titel 'Als niemand luistert'. Uit dat boek het verhaal van Hatifa.
 • In vitro fertilisatie bij lesbische echtparen. Vragen van TK-lid van der Laan (D66) aan minister Donner (Justitie) dd. 26 maart 2003. Over de juridische problemen die lesbische echtparen ondervinden als ze gebruik maken van IVF.
 • Positieve discriminatie in de baarmoeder (Algemeen Dagblad, 26 maart 2003). De mensheid geeft vaak de voorkeur aan zonen boven dochters, maar de natuur weet beter. De man is het zwakke geslacht. Vandaar dat er altijd iets meer jongens geboren worden dan meisjes. Na de afvalrace van de jeugd, blijven er dan gelijke hoeveelheden mannen en vrouwen over.
 • MKB tegen levensloopregeling (Sp!ts, 26 maart 2003). De organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers MKB-Nederland keert zich tegen ideeën voor een levensloopregeling. De regeling, waarbij werknemers er een tijdje tussenuit kunnen, is te lastig voor ondernemers. Dat heeft voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland gisteren gezegd. Het bemoeilijkt een werkgever als de werknemer zomaar een half jaar of een jaar vrijaf neemt. Werknemers hebben al zoveel regelingen voor verlof.
 • Tweeduizend herintredende vrouwen aan de slag in de regio rond Amsterdam (Ministerie van szw, 26 maart 2003). Circa 2000 herintredende vrouwen gaan in de periode tot en met 2005 aan de slag in de regio zuidelijk Noord-Holland. Dit blijkt uit een convenant dat staatssecretaris Phoa van SZW sloot met  vertegenwoordigers van Centra voor Werk en Inkomen en werkgevers (met name zorginstellingen) in de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 26 maart 2003)


SERVICEPAGINA

Oproepen:


ONZE ANDERE SITES

Emancipatie.pagina.nl:


FOCUS

Onze vrouw in New York


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek:

Agenda:


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

 • Op zaterdag 29 maart 2003, tijdens het symposium “Draagmoederschap in Nederland”, vindt de uitreiking plaats van de Corrie Hermann Prijs aan Dr. Sylvia Dermout, gynaecoloog in De Heel Zaans Medisch Centrum. Zij vervult sedert vele jaren een voortrekkersrol in het totstandkomen van hoogtechnologisch ideëel draagmoederschap in Nederland voor vrouwen die door kanker of door een congenitale afwijking hun baarmoeder verloren.
 • VNVA Balansprijs 2003 voor Anna Hinze (Vereniging Nederlandse Vrouwelijke Artsen, 20 februari 2003).
 • Balansprijs (Afdeling Amsterdam van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen).


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.