donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 104
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  101-110
 >  104 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 104 (12 t/m 19 februari 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
  

NIEUWS

 • Jamila Saoud: ''Meer zorgtaken voor man''. Media-offensief overheid voor eerlijker taakverdeling partners (Sp!ts, 19 februari 2003). Het Ministerie van SZW start in samenwerking met o.a. het CNV en de KNVB een media-campagne, die ertoe moet bijdragen ''dat kostwinners de zorgtaken thuis actiever op zich gaan nemen''.
 • Kwart meer werklozen in één jaar (Haagsche Courant, 19 februari 2003).  De werkloze beroepsbevolking groeit vooral onder mannen, van 2,4 procent een jaar geleden naar nu 3,8 procent. Het aantal werkzame vrouwen neemt nog steeds toe en daarom stijgt de werkloosheid onder vrouwen minder hard, van 4,8 procent naar 5,0 procent.
 • Werkloosheid stijgt verder (persbericht CBS, 19 februari 2003). De stijging vande werkloosheid doet zich vooral voor bij mannen: het aantal werkzame mannen daalt. Het aantal werkzame vrouwen neemt daarentegen nog toe, waardoor de werkloosheid bij vrouwen minder snel stijgt.
 • Renate Zoutberg: Geluk kwestie van mazzel (Spits!, 19 februari 2003). Geluk is vooral lekker bezig zijn, zegt 'geluksprofessor' Ruut Veenhoven. Over de stelling Mannen zijn over het algemeen gelukkiger dan vrouwen: Gemiddeld genomen niet. Oude mannen wel; dat heeft met de huwelijksmarkt te maken. Mannen die de veertig nog niet zijn gepasseerd, hebben minder keuze op de huwelijksmarkt omdat vrouwen dan vaker op oudere mannen vallen.
 • Weinig vrouwen op Kieslijsten Staten (RTV-Drenthe, 18 februari 2003). Het Drentse adviesburo Enova is slecht te spreken over de kandidatenlijsten voor Provinciale Staten: er staan veel minder vrouwen op an vier jaar geleden.
 • Islamitische variant op Vagina Monologen (Haarlems Dagblad, 18 februari 2003). Na de wereldwijd succesvolle 'Vagina Monologen', waarin vrouwen op het podium praten over intieme zaken, komen er in ons land nu de 'Gesluierde Monologen' door vooral vrouwen met een islamitische achtergrond. In De Balie (Amsterdam) op 8 maart. (Redactie: betreffende informatie op 19-2 nog niet online).
 • Nienke Lokhorst: Depressie, sekse- en etnisch-specifiek bekeken (M/V Zorg, 2003, nummer 1). Hoe en in welke mate zijn sekse- en etnisch-specifieke aspecten van invloed op depressie? Een prangende vraag, want hulpverleners hebben steeds meer behoefte aan kennis over dit onderwerp. TransAct heeft het project 'Depressie, sekse- en etnisch-specifiek bekeken' geïnitieerd om meer kennis te verzamelen en te verspreiden. Zodat in de toekomst meer gespecialiseerde hulp kan worden verleend aan mensen met een depressie.
 • Nieuwsbrief News We Can Use - February 18, 2003
 • Ferdi Licher directeur Coördinatie Emancipatiebeleid bij ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Ministerie van SZW, 17 februari 2003). Licher (44) werkt sinds 1991 bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  Hij volgt bij de directie Coördinatie Emancipatiebeleid mevrouw G. (Gabriëlla) Bekman op.
 • Britse artsenopleidingen willen prolife-moslims weren (Katholiek Nederland, 17 februari 2003). De Raad van Rectoren van Medische Opleidingen wil het aantal moslimstudenten terugdringen, omdat die op religieuze gronden weigeren te leren over onder meer abortus en anticonceptie.
 • Meer studenten en scholieren werken (CBS-webmagazine, 17 februari 2003). Vanaf 1992 is het aandeel jongeren dat naast een voltijdopleiding een bijbaan heeft fors gestegen. Meisjes iets vaker dan jongens. In 2001 gaat het om ruim de helft van de 15-24 jarigen die een voltijdopleiding volgen, ofwel 570.000.
 • Allochtonen dragen sterk bij aan groei aantal huishoudens (CBS-webmagazine, 17 februari 2003). Voor een toenemend deel wordt de stijging veroorzaakt door de tweede generatie allochtonen die volwassen wordt en het ouderlijk huis uit gaat om alleen of samen met anderen zelfstandig te gaan wonen. De tweede generatie zwermt uit.
 • De Geus: toeslag voor niet-werkende ouder (AD, 17 februari 2003). Minister De Geus (SZW) wil niet-werkende ouders met kinderen een 'verzorgingstoeslag' geven via de fiscus. Hij wil zo het verschil opheffen tussen werkende ouders die hun kind naar de opvang brengen en ouders die dat niet doen.
 • Pascalle van Oudheusden: Lousewies van der Laan: Discriminatie vind ik ongelooflijk stupide (Telegraaf, 17 februari 2003, rubriek Jarige van de week). Gelijkheid is iets waar ik al jaren voor vecht; ik sta erom bekend dat ik het altijd opneem voor vrouwen- en homorechten en dat soort zaken.
 • Vrouwensynode overlaadt Ferrier met wensen (Trouw, 17 februari 2003). De ruim 200 deelneemsters aan de vrouwensynode in Elspeet deden aanbevelingen over onder meer huiselijk geweld, de positie van alleenstaanden een permanente verblijfsverginning voor slachtoffers van seksueel geweld die met Justitie samenwerken. Hier wordt al aan gewerkt, zei Ferrier in een reactie.
 • Zakenvrouw van het Jaar blijkt lucratieve titel (Managers online, 16 februari 2003). Jeanette van der Ingh is Zakenvrouw 2003. Voor veel van haar voorgangsters bleek de titel een geschenk uit de hemel. Annemarie Rankhorst, Zakenvrouw van het Jaar 2002, zegt in FEM Business dat zij haar titel keihard commercieel heeft uitgebuit.
 • Nieuwsbrief News We Can Use, zaterdag 15 februari 2003.
 • Wilfried Simons: Jongens moeten zich voegen naar meisjesnorm  (Brabants Dagblad. 15 februari 2003). De oververtegenwoordiging van vrouwen in kinderopvang en basisonderwijs is ongunstig voor jongens. Hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio: In onze cultuur is het niet meer voordelig een jongen te zijn.
 • Kamervragen van Lousewies van der Laan (D66) over bezuinigingen op het homo-emancipatiebeleid (Overheid.nl, 14 februari 2003)
 • De Geus: Toeslag voor niet-werkende ouder (Reformatorisch Dagblad, 14 februari 2003). Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat een niet-werkende ouder eenzelfde bedrag van de fiscus moet krijgen als een ouder met een betaalde baan die zijn of haar kind naar de kinderopvang brengt. Dat zegt de demissionaire bewindsman (CDA) vandaag in een interview ''Paars gif moet eruit''met deze krant. Hij wil gezinnen extra ondersteunen. Citaten:
  • ''Je ziet nu dat ouders die gebruikmaken van kinderopvang daar een overheidsbijdrage voor krijgen. Mensen die dat niet doen, krijgen niets. Dat is in mijn ogen niet rechtvaardig''.
  • ''Ik pleit voor een minister van Sociale Zaken met een visie op gezinsbeleid. Een aparte minister van Gezinszaken spreekt mij eerlijk gezegd niet zo aan. Dat zou een verzwakking voor het gezinsbeleid betekenen. Een aparte minister moet namelijk allerlei zaken bevechten bij zijn collega’s. Dat werkt niet. Een aparte staatssecretaris van Familiezaken is voor mij geen must.''
 • ''Van mannen wordt een grote bek wel gepikt''(Brabants Dagblad, 14 februari 2003). Sara Kroos krijgt maandag in het Koningstheater in Den Bosch de Zonta Award. Deze nieuwe prijs voor jong vrouwelijk cabarettalent vindt ze van groot belang. Op seks wordt bij vrouwen altijd de nadruk gelegd. Terwijl ik het ook veel over honden heb, maar daar hoor je nooit iemand over.
 • Strijd tegen vrouwen wordt grimmiger (Trouw, 14 februari 2003). Voorzitter Annego Hogebrink van de Oecumenische Vrouwensynode in Elspeet: De strijd tegen vrouwen en hun toenemende invloed is niet voorbij, maar wordt eerder grimmiger. Op de lijst van ongeveer 80 woorden die volgens het Vaticaan een code zijn voor antikatholieke gevoelens komen onder meer de woorden 'gender' (geslacht) en voortplantingsrechten voor.
 • Europese Unie financiert voortaan abortussen derde wereld (Katholiek Nederland, 14 februari 2003). Het Europees Parlement heeft het zgn Sandbaek-bericht aangenomen. Dit verplicht de Europese Unie om financiële middelen ter beschikking te stellen voor acties in ontwikkelingslanden die betrekking hebben op voortplanting en seksuele gezondheid en de daarmee verbonden rechten.
 • Vrouwelijke ondernemers voeren strakker personeelsbeleid (EIM.nl, persbericht 14 februari 2003). Als het aankomt op personeelsbeleid lijken vrouwelijke ondernemers meer beheersend dan hun mannelijke collega's. Bedrijven die worden geleid door vrouwen worden gekenmerkt door een lagere participatie van werknemers in het besluitvormingsproces, een hogere mate van centralisatie en directe in plaats van indirecte supervisie in vergelijking met bedrijven die worden geleid door mannen. Dit blijkt uit recent onderzoek van EIM.
 • Echtpaar gescheiden bij opname. Gezonde partner mag niet meer mee naar verzorgingshuis (Rotterdams Dagblad, 14 februari 2003, tijdelijke link). Duizenden ouderen dreigen door een wijziging in de AWBZ volgend jaar van hun man of vrouw gescheiden te worden. Vanaf 1 januari 2004 is het niet meer mogelijk als gezonde partner mee te verhuizen naar een verzorgingstehuis.
 • Gelderland | Discussieer met politici over emancipatie. Tot 11 maart kunt u met Gelderse politici discussieren over emancipatie op www.enzovoort.org/verkiezingen. Enzovoort - innovatie in emancipatie heeft de lijsttrekkers gevraagd om in de aanloop van de provinciale statenverkiezingen stellingen te leveren over emancipatie. En dat hebben ze gedaan! De politici zijn Gelders, maar de issues zijn landelijk interessant. Is emancipatie nog wel een issue, vraagt bijvoorbeeld de VVD zich af. Enzovoort denkt van wel, maar wat zijn uw argumenten? Of heeft emancipatie alleen zin als mannen er even hard aan trekken, zoals de PvdA stelt? Enzovoort wil met dit initiatief een brede emancipatiediscussie ontketenen, waarbij de provinciale statenverkiezingen een belangrijk uitgangspunt zijn. Doe mee! U hebt nù de gelegenheid politici te overtuigen van uw standpunten. Het gaat om stellingen van CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, D'66, SGP, SP en Leefbaar Gelderland.
 • Roos Kuiper: Werk kost teveel vrije tijd (Intermediair, 13 februari 2003). Flexibele werktijden, meer thuiswerken en begripvolle collega's. Dat is nodig voor een betere balans tussen werk en privé, blijkt uit de levensloopenquête van de FNV.
 • Onder de titel Hitting Home besteedt de BBC tussen 15 en 23 februari 2003 op TV, radio en internet bijzondere aandacht aan huiselijk geweld. Zie de speciale website. Voor de Nederlandse situatie is relevant dat er ook uitdrukkelijk  aandacht is voor huiselijk geweld tegen mannen:
 • Vragen van TK-lid Evelien Tonkens  over de hulpverlening voor mishandelde allochtone meisjes (GroenLinks, 13 februari 2003). Naar aanleiding van:
  • Hein Hansen en Monique Wijnans: Mishandelde allochtone meisjes (Novatv.nl, 11 februari 2003). Het komt voor bij alle gezindten en onder alle lagen van de bevolking, huiselijk geweld. Maar er is een groep slachtoffers die het extra zwaar heeft. Dat zijn allochtone tienermeiden. Ze worden door vader, broers neven en ooms met de riem of de harde hand in het huiselijk gareel gehouden, en ze melden zich massaal voor hulp, maar die bereikt ze niet. Video-opnamen blijven ca. 1 week online.
 • Centrale Raad van Beroep, 12 februari 2003 : Maatregel om verzoeken van mannelijke medewerkers voor plaatsing kinderopvang af te wijzen is passend (Rechtspraak.nl). Het Ministerie van LNV mocht kinderopvang bij voorrang aan vrouwen aanbieden, omdat die maatregel deel uitmaakte van een beleid tot verbetering van de positie van vrouwelijke werknemers.
 • Rita Veen: Oud-komers/Na jaren toch nog naar Nederlandse les (Trouw, 12 februari 2003). Waarom zijn ze niet jaren geleden aan een goede taalcursus begonnen? ,,Druk, druk, druk'', roepen de vrouwen bijna in koor. ,,Kinderen, werken, schoonmaken'', probeert Malika uit te leggen. Sommige vrouwen houden de werkelijke reden voor zichzelf. ,,Toen ik in Nederland kwam, mocht ik vijf jaar niet naar buiten. Ik kon helemaal niet naar taalles.''
 • Parttimer in Philips-top (AD, 12 februari 2003). Arthur van der Poel, verantwoordelijk voor de chipdivisie, gaat vanaf 1 mei nog maar anderhalve dag per week werken. Een unicum in de top van het bedrijfsleven.
 • Vrouwenorganisaties komen met prioriteiten voor het regeerakkoord (Persbericht, Nederlandse Vrouwenraad, Tiye en de Vrouwen Alliantie, 12 februari 2003). Gaat over:
 • Gebreken in de opsporing van zedenmisdrijven. Vragen dd. 12 februari 2003 van de TK-leden van der Staay (SGP) en van Heemst (PvdA) aan de ministers van BZK en Justitie.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 12 februari 2003)
 • Claudia Gaspard: Bedrijven verdragen geen milieukritiek (Divazine, 11 februari 2003). Kleverige zeekoeten en kernafval in de Kempen: door de oorlogsdreiging zijn ze van de voorpagina’s verdrongen. Maar laat u dat niet ervan weerhouden om het erg informatieve Schone Schijn te lezen. ''Smerige streken tussen burgers en bedrijven'': uit de pathetische ondertitel schuimt verontwaardiging. Als een pitbull bijt de Nederlandse Eveline Lubbers (41) zich al meer dan vijftien jaar vast in het thema. Zes bijdragen schreef ze zelf, de andere komen van vooraanstaande medestrijders, waaronder opvallend veel vrouwen. Niemand minder dan Naomi Klein leverde het voorwoord voor dit boek, dat ook onder de Engelse titel Battling Business verscheen.
 • Anne Adé: Uit de kleren voor de vrede (Divazine, 11 februari 2003). Het begon in Californië, in november vorig jaar. Dan volgden Zuid-Afrika, Australië, Groot-Brittannië en ondertussen zijn wereldwijd gelijkaardige ludieke protestacties op til. Overal kleden groepjes vrouwen (en hier en daar ook mannen) zich uit en vormen daarna het woord ‘vrede’ met hun lichamen. Op die manier willen ze wijzen op de kwetsbaarheid van de Iraakse bevolking, die het voornaamste slachtoffer van de nakende oorlog dreigt te worden.
 • Zus en Zo genomineerd voor een Oscar (NRC-Handelsblad, 11 februari 2003). De Nederlandse komedie Zus en Zo, geschreven en geregisseerd door Paula van der Oest, is genomineerd voor een Oscar in de categorie 'beste buitenlandse film'.
 • Kleurrijk rechterscollege Strafhof (Volkskrant, 11 februari 2003). Eenderde van de rechters is vrouw. Dat is te danken aan de stemprocedure die de 85 stemgerechtigde landen verplichtten op een vastgesteld aantal vrouwelijke kandidaten te stemmen.
 • Vierde oecumenische vrouwensynode over geweld (Trouw, 11 februari 2003). Er komen verschillende aspecten van geweld aan de orde: opvoeding van kinderen in een gewelddadige wereld, de 'oorlog' tussen de seksen, geweld in de multiculturele dialoog en geweldstructuren in de kerken.
 • Delft | Maria Scali geëerd met Delftse Roos (Haagsche Courant, 10 februari 2003). Behalve directeur van de Stichting Vrouwenopvang Ricardis is de 43-jarige Scali onder meer ook voorzitter van Vrouwen Organisatie en Coördinatie Delft, vice-voorzitter van het multi-etnische vrouwennetwerk en bestuurslid van het Landelijk Politiek Vrouwenoverleg. Voor deze indrukwekkende lijst van, veelal vrijwillige, werkzaamheden heeft de Delftse PvdA Scali onderscheiden met de Delftse Roos. De prijs is bedoeld voor vrouwen die zich inzetten voor de Delftse gemeenschap.
 • Annelies Vlaanderen: Reuzinnen in de kunst (BN/De Stem, 10 februari 2003). Het wemelt van de vrouwen in de kunst, met name omdat mannen hen zo graag afbeelden; kijk maar naar de tentoonstelling 'Fatale Vrouwen' in het Groninger Museum. Dat ze zelf niet in staat waren of zijn om kunst te bedrijven, is bezijden de realiteit. In de cursus 'Kunst is vrouwelijk', die gehouden wordt in het Centrum voor de Kunsten in Roosendaal en vanaf morgen in museum Van Lien in Fijnaart, stelt Marian Mennes uit Bergen op Zoom het algemene beeld bij.
 • Maud Verdel: Cathy Spierenburg: Omroepvrouw van het jaar. De eerste omroepvrouw in de geschiedenis (Mediavrouwen.nl, nieuwsbrief januari 2003)
 • Het Kinderhotel: Uniek model voor kwalitatief goede en flexibele 24-uurs kinderopvang (Tiye, persbericht 7 februari 2003). Kinderopvangvoorzieningen zijn onvoldoende afgestemd op ouders die buiten de reguliere werktijden werkzaam zijn. Juist binnen sectoren waar veel vrouwen werken, zoals de gezondheidszorg en de horeca, zijn onregelmatige werktijden onvermijdelijk. TIYE International, de koepel NGO van de landelijke organisaties van zwarte-, migranten- en vluchtelingenvrouwen (zmv-vrouwen), vindt dat voor deze vrouwen 24-uurs kinderopvangvoorzieningen beschikbaar moeten zijn, zodat ook zij arbeid en zorg kunnen combineren.
 • Luciane Opdeweegh: Mantelzorgers vaak te zwaar belast (Divazine, 7 januari 2003). Zorgen voor je ouders als die ziek en oud zijn, lijkt een vanzelfsprekend iets. En de kans is groot dat u er ook mee te maken krijgt. Ondanks die mooie principes kan het in de praktijk echter aardig tegenvallen om die zorg vol te houden. Ivonne van der Padt schreef een boek over de vele moeilijkheden die u daarbij te wachten staan.
 • Els Flour: Sexuele politiek negentiende eeuw onderdrukte vrouwen (Divazine, 13 augustus 2002). Politologen en geschiedkundigen die schrijven over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de wet op het opsporen van het vaderschap, campagnes en wetgeving rond geweld tegen vrouwen, het natalistisch beleid in het interbellum, de wetgeving rond abortus en anticonceptie.... Het is allemaal te vinden in Corps de femmes: Sexualité et contrôle social , een bundel artikels over de 'politiek' die in de negentiende en twintigste eeuw rond het (vrouwelijke) lichaam werd gevoerd.
 • Zakenvrouwen sluiten in Berlijn tijdperk af (De Telegraaf, 12 september 2001).

DOSSIERS

Dossiers van derden > Reformatorisch Dagblad:


ONZE ANDERE SITES

Emancipatie.pagina.nl en emancipatie-lokaal.pagina.nl:

 • Het Amsterdamse Vrouwenhuis heet voortaan Akantes en viert dat met een mooie nieuwe site.

Emancipatie.pagina.nl:

 • FemFusion - Een jaar geleden werd - als onderdeel van een reddingsactie voor het lesbische magazine Zij aan Zij - een website ontwikkeld. Deze heeft in die tijd een lesbische community aangetrokken die het ledenbestand van het blad in aantal ruimschoots overtreft. Nu de Zij-aan-zij- redactie zich weer wil concentreren op haar  oorspronkelijke doel (een tijdschrift maken voor haar abonnees) is het tijd voor een aparte website die als lesbisch platform zal fungeren: FemFusion. Deze nieuwe stichting zal ook extra diensten voor de doelgroep ontwikkelen; zoals het organiseren van een jaarlijks terugkerende landelijke lesbiënnedag, lesbische reizen, een lesbische winkel (zowel online als wellicht in de toekomst fysiek) en een galerie voor lesbische kunstenaars.

FOCUS

Focus > Internationale Vrouwendag:


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek:

Agenda:


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Prijzen en lezingen:


ARCHIEF VAN DE NIEUWSBRIEVEN


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst begin abonnement nieuwsbrief of stop abonnement nieuwsbrief
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.