donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 102
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  101-110
 >  102 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 102 (28 januari t/m 5 februari 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
  

NIEUWS

 • Marlies Klooster: ''Niet nogmaals een herenclub'' (Divazine, 5 februari 2003). De verkiezingen van mei 2002 brachten in Nederland een nieuwe partij en populaire thema's aan bod, maar - zoals Divazine eerder meldde - slechts één vrouw in de regering. Het was geleden van de jaren vijftig dat de regering zo weinig vrouwelijke ministers telde. Toen het kabinet Balkenende na 87 dagen viel en bekend werd dat er nieuwe verkiezingen kwamen, riep een aantal landelijke vrouwenorganisaties op tot meer evenwicht in de politiek.
 • Dragen van hoofddoekjes in de klas Antwoord van minister Van der Hoeven (OCW) dd. 5 februari 2003 op vragen het Tk-lid Azough (Groen Links). Zie voor de vragen die Azough op 14 januari 2003 stelde:
 • FNV Vrouwenbond gaat door (FNV Magazine, 5 februari 2003). De FNV Vrouwenbond is niet van plan het bijltje erbij neer te gooien, ook al dreigt de Vakcentrale wegens bezuinigingen haar jaarlijkse bijdrage van 225.000 euro aan de bond te schrappen. De Vrouwenbond heeft de vakcentrale een plan voorgelegd, waarin een derde van dat bedrag wordt bespaard.
 • Cees van der Laan: Gezichtssluiers / Verbod nikaab om kwaliteit onderwijs (Trouw, 5 februari 2003, tijdelijke link). Het CDA wil het dragen van gezichtssluiers -nikaabs, chadors en boerka's- verbieden op scholen. Eerst willen de christen-democraten dit overlaten aan de scholen, maar desnoods komen ze met een wettelijk verbod. Want CDA-kamerlid Mirjam Sterk, woordvoerster integratie, vreest voor de onderwijskwaliteit.
 • Inspectie van godsdienstlessen. Vragen van het TK-lid van der Laan (D66) dd. 4 februari 2003 aan de minister van OCW.
 • Luciane Opdeweegh:  Françoise Giroud overleden op 86-jarige leeftijd (Divazine, 4 februari 2003). Misschien hebt u ook wel een boek van Françoise Giroud op de plank staan. Ze schreef er een dertigtal waaronder boeiende vrouwenbiografieën. Deze week verschijnt haar laatste boek ''Les taches du léopard''. De schrijfster zal het niet meer meemaken, op 19 januari overleed ze op 86-jarige leeftijd. Ze was een opmerkelijke journaliste en een voorvechtster van vrouwenrechten in Frankrijk.
 • Leden Cap Gemini: wanneer volgt ontslag? (Nieuws website CNV-dienstenbond, 4 februari 2003). Over loonsverlaging bij Cap Gemini: Het lijkt erop dat niet iedereen in een bepaalde functie salaris moet inleveren. Met name vrouwen, parttimers, zwangere vrouwen en medewerkers die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn lijken een aanbod tot salarisverlaging te krijgen.
 • Non-verbale communicatie bij sollicitatie (Managementsupport, 4 februari 2003). Onderzoek van Universiteit van Londen: Interviewers hebben onbewust een bepaald archetype in hun hoofd: een vrouw ‘hoort’ vrouwelijk gedrag te vertonen en een man mannelijk. Een bedeesde vrouw heeft meer kans dan een assertieve.
 • Oprichter Marjan Sax neemt afscheid van Mama Cash (Persbericht Mama Cash, 4 februari 2003). Vanaf de oprichting in 1983 heeft Marjan Sax allerlei functies bekleed binnen Mama Cash. Zij was medeoprichter, directeur, fondsenwerver, bestuurslid, adviesraadslid, drijvende kracht achter ''de Erfdochters'' (netwerk voor vrouwen met geërfd vermogen) en voorzitter van het bestuur.
 • Kinderopvang duurder door personeelskosten (Ministerie van SZW, persbericht 4 februari 2003). De prijsstijging in de kinderopvang in 2003 is volgens de instellingen vooral te wijten aan de gestegen personeelskosten. Dat schrijft staatssecretaris Phoa (Emancipatie) in een  brief aan de Tweede Kamer. Zie ook Oorzaken prijsstijging kinderopvang.
 • Seada Nourhussen en Pieter Klok: Vakbond voor enkel vrouwen worstelt met de tijdgeest (De Volkskrant, 4 februari 2003, tijdelijke link). De FNV moet bezuinigen. De 55 jaar oude Vrouwenbond is waarschijnlijk het eerste slachtoffer. Maar de bond geeft zich niet gewonnen. ''Er is nog veel te veel te doen.''
 • Meeste ouders kiezen voor twee kinderen (De Volkskrant, 4 februari 2003, tijdelijke link). Het Nederlands gezin standaardiseert. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ouders in verreweg de meeste gevallen de voorkeur geven aan twee kinderen.
 • CDA wil verbod op niqaab (De Volkskrant, 4 februari 2003, tijdelijke link). Het CDA wil scholen in Nederland oproepen om een verbod op een gezichtssluier (niqaab) in hun gedragsregels op te nemen. Als dat niet lukt dan wil de partij het regelen in een wet, aldus CDA-Kamerlid Sterk in Twee Vandaag.
 • Anticonceptie | Nieuw middel tegen zwangerschap. Fabrikant Organon beveelt ring aan voor vrouwen die de pil nogal eens vergeten (Trouw, 4 februari 2003, tijdelijke link). Een flexibele kunststof ring is volgens Organon de oplossing voor vrouwen die de pil nog wel eens vergeten.
 • Onderzoek Gelijke beloning naar sekse, ras en arbeidsduur op ondernemingsniveau Een methode voor onderzoek naar de naleving van de Nederlandse gelijkebeloningswetgeving. door A.Veldman en S. Schalkwijk, m.m.v. A. van Doorne-Huiskes.
  • Brief dd. 3 februari 2003 van Staatssecretaris Phoa (SZW) ter aanbieding van dit onderzoek aan de Tweede Kamer. Aankondiging van drie vervolgstappen: 1 de (in opdracht van SZW ontwikkelde) Handleiding sekseneutrale functiewaardering, 2. de Checklist Gelijke Beloning Mannen en Vrouwen van de Stichting van de Arbeid,3. het Managementinstrument Gelijke Beloning op ondernemingsniveau.
  •  Zie ook ons dossier Gelijke beloning.
 • FNV Vrouwenbond: klein maar nog springlevend (FNV, 3 februari 2003). In een recent ANP-bericht wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat de FNV Vrouwenbond ten gevolge van bezuinigingen bij de FNV wellicht binnenkort zal worden opgeheven. Het budget van de FNV voor de Vrouwenbond staat onder druk, maar van mogelijke opheffing is geen sprake.
 • Nederlands Moslima-netwerk: Wij willen de samenleving laten zien dat we er zijn (Trouw, 3 februari 2003). Zo'n 25 islamitische vrouwen hebben zaterdag in Utrecht een netwerk opgericht, dat zich wil bezighouden met de positie van moslima's in Nederland. Pektas: ,,Wij willen niet alleen reageren op onderwerpen die de media groot maken, wij willen zelf de agenda bepalen en zaken aankaarten waar moslimvrouwen tegenaan lopen.'' Deze zaken konden de leden van het netwerk niet noemen.
 • Eén op de elf kinderen is enig kind (CBS Webmagazine, 3 februari 2003). En: bijna de helft van alle kinderen van 8 t/m 12 jaar heeft één broer of zus. Vier op de tien kinderen hebben zelfs twee of meer broers of zussen. Eenoudergezinnen tellen relatief vaker maar één kind. Eén op de dertig kinderen woont alleen met vader of moeder.
 • Chawla was nieuw soort heldin in India (Volkskrant, 3 februari 2003). Kalpana Chawla was de eerste vrouw van Indiase afkomst in de ruimte en daarmee een nieuw soort heldin voor haar landgenoten. Vol afgrijzen zagen familie en vrienden op televisie hoe de shuttle die Chawla thuis had moeten brengen uit elkaar spatte.
 • Dick van Eijck en Gretha Pama: Band met partij lucratiever dan band met kiezer (NRC-Handelsblad, 1 februari 2003). Van alle stemmen op niet-lijsttrekkers is bijna tweederde uitgebracht op een vrouw. Als de regel zou zijn: meeste stemmen gelden, zouden er meer vrouwen in de Tweede Kamer zitten, nl. 58 i.p.v. 55.
 • Monique van de Heuvel en Robert Mulders: Trude Maas: Als de PvdA ministers moet leveren zal ik niet zeggen: ik doe niet mee (Management Team, 31 januari 2003). Een raad van bestuur moet zelf zorgen dat er meer vrouwen beschikbaar zijn voor een bestuursfunctie. Je kunt alleen vissen als je een vijver hebt.
 • Kamer België keurt homohuwelijk goed (Reformatorisch Dagblad, 31 januari 2003). België wordt na Nederland het tweede land ter wereld met een homohuwelijk. Donderdagavond keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel goed om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Eind oktober vorig jaar ging de Belgische Senaat al akkoord.
 • Belgisch parlement keurt homohuwelijk goed (De Volkskrant, 31 januari 2003, tijdelijke link).  België wordt na Nederland het tweede land ter wereld met een homohuwelijk. Donderdagavond keurde de Kamer een wetsvoorstel goed om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.
 • Raoul du Pré: Ook Verburg wil Kamervoorzitter worden (De Volkskrant, 31 januari 2003, tijdelijke link). De strijd om het voorzitterschap van de nieuwe Tweede Kamer is ontbrand. Donderdag stelde het CDA-Kamerlid Gerda Verburg zich kandidaat. Zij neemt het dinsdag op tegen de zittende voorzitter Frans Weisglas (VVD).
 • Ellen de Visser: ''Ik betaalde voor de SM-therapie, is dat liefde?'' (De Volkskrant, 31 januari 2003). Eind 1993 stelde therapeut Emiel H. met Mariska een slavinnencontract op. Daarin werd vastgelegd dat ze zich vijf jaar lang aan hem zou onderwerpen. Ze was in therapie gegaan vanwege relatieproblemen en hij had voor haar een uniek experiment in de aanbieding: hij zou haar seks en pijn toedienen om te voorkomen dat ze die combinatie in het dagelijks leven steeds weer opzocht. [...] Donderdag werd hij veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, waarvan een voorwaardelijk, en een beroepsverbod van twee jaar.
 • Verkoop kant- en klaarmaaltijden stijgt explosief (Algemeen Dagblad, 31 januari 2003).  Verse kant- en klaarmaaltijden waren al populair, maar het afgelopen jaar is de omzet geëxplodeerd. Volgens het onderzoeksbureau Information Resources, dat van bijna alle supermarkten kassagegevens krijgt, verkochten de grootgrutters vorig jaar voor 210 miljoen euro aan verse en gekoelde maaltijden. Dat is 25 procent meer dan in 2001.Nieuw wetsvoorstel gelijke behandeling ingediend. Het voorstel verbiedt o.a. op intimidatie van mensen in verband met hun geslacht en hun hetero- of homoseksuele gerichtheid.
 • Ian Traynor: Abortion issue threatens Polish admission to EU. Government fears that Roman Catholic demands could fuel No vote in referendum to join union (The Guardian, January 30, 2003). Only days before the treaty bringing the Poles into the EU goes to the European parliament, Poland's powerful Roman Catholic church is demanding that wording must be added to the treaty guaranteeing the country's strict anti-abortion laws against interference from Brussels.
 • Coby Jacobse-Gravesteijn: Vrouwelijke mystiek: Extatische vrouwen en heikele mannentaal (Trouw, 30 januari 2003). Een heikele zaak als mannen op gezag van mannelijke auteurs over mystieke ervaringen van vrouwen à la Hadewijch oordelen, vindt theologe Coby Jacobs, naar aanleiding van het artikel van Samuel de Lange, 'Zeg toch, Minne, wanneer weer'
 • Joris van Poppel: Eerst kinderen krijgen, dan trouwen (Algemeen Dagblad, 30 januari 2003)Het eerste ja-woord zal nog vier maanden op zich laten wachten, maar Anke Hintjes van de Holebifederatie bouwt vanavond al een feestje. Na vier jaar touwtrekken keurt het Belgische parlement vanmiddag het homohuwelijk goed.
 • Actie ''Vrouwen in de politiek: vanzelfsprekend !'' succesvol (Persbericht Nederlandse Vrouwen Raad, TIYE International en de Vrouwen Alliantie, 30 januari 2003). De officiële uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen laat een duidelijke toename van het aantal vrouwen in de Tweede Kamer zien. Een recordaantal van 55 (36,7%) vrouwen heeft zitting genomen in de Tweede Kamer. Uit deze uitslag blijkt dat veel kiezers gehoor hebben gegeven aan de oproep van de gezamenlijke vrouwenorganisaties om op een vrouw te stemmen.
 • Start ambassadeursnetwerk voor doorbraak glazen plafond (Ministerie van SZW, persbericht 30 januari 2003). Er komt een nieuw netwerk van ambassadeurs dat de doorstroom van vrouwen naar topfuncties gaat bevorderen. Negentien topfunctionarissen uit het bedrijfsleven en de (semi)overheid gaan zich op initiatief van demissionair staatssecretaris Phoa van Emancipatie en Familiezaken en demissionair staatssecretaris Wijn van Economische Zaken vanaf maart 2003 een jaar lang sterk maken voor de doorbraak van het ''glazen plafond''. Voorzitter van het netwerk wordt de heer drs. G.J.N.H. Cerfontaine, president-directeur van Schiphol Group.
 • Baan lastig samen met school of zorg (AD, 29 januari 2003). FNV-onderzoek onder 200 leden en 230 internetreacties: Werknemers kunnen hun baan vaak lastig combineren met een opleiding of zorg voor kinderen. De hulp aan zieke familieleden of kennissen is bijna ondoenlijk voor werkende mensen. FNV betrekt dit bij de discussie in de SER over levensloop.
 • Combinatie werk en privé krijgt onvoldoende (FNV e-Magazine, 29 januari 2003). Werknemers zien nog onvoldoende kans werk te combineren met scholing, vrije tijd en zorg. De combinatie van werken en mantelzorg scoort met het rapportcijfer 5 het laagste. Dit blijkt uit een onderzoek van de FNV: Levensloopenquête: de keuzes van je leven.
 • COC Nederland eert Blankenstein en Wabeke  (Trouw, 29 januari 2003). De Bob Angelo Penning gaat naar oud-scheidsrechter John Blankenstein, de Bob Angelo Oorkonde naar voormalig hoofdofficier van justitie en nu Ombudsman Verzekeringen Jan-Willem Wabeke. Penning en Oorkonde zijn bestemd voor personen of organisaties die zich onderscheiden hebben in de strijd voor gelijke rechten voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, bi- en transseksuelen.
 • Prijs voor Iraanse cineaste (Zwolsche Courant, 29 januari 2003). De Iraanse cineaste Manijeh Hekmat heeft de Amnesty International - DOEN Award gekregen. Ze verwierf de onderscheiding met de film 'Vrouwengevangenis'.
 • Ayaan Hirsi Ali: 'gek' en gevaar voor zichzelf (Trouw, 29 januari 2003). Ayaan Hirsi Ali is rijp voor 'nadere medische diagnose', zegt het Haags Islamitisch Platform. Zij riskeert een doodvonnis, denkt de grootste Turkse moskeekoepel van Nederland.
  • Andere recente berichten over Hirsi Ali in ons dossier.
 • Hirsi Ali: ''Vanaf nu telt Kamerwerk'' (Rotterdams Dagblad, 29 januari 2003, tijdelijke link). ,,Ik heb nooit de vooropgezette bedoeling gehad om mensen te kwetsen of te beledigen. Ik heb enkel mijn beleving van de godsdienst willen verklaren.'' Kandidaat- Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (33) kreeg afgelopen dagen publiekelijk de mestkar over zich heen vanwege een geruchtmakend interview over ''De Tien Geboden'' waarin ze zaterdag in dagblad Trouw onder meer zei: ''Mohammed is een perverse man. Een tiran.''
 • Aantal zaaddonoren fors gedaald (De Telegraaf, 29 januari 2003). Het aantal zaaddonoren is in Nederland de afgelopen tien, twaalf jaar fors gedaald. Veel klinieken moeten mensen die via kunstmatige inseminatie met donorzaad een kind willen krijgen dan ook teleurstellen. Bij klinieken in België kloppen steeds meer Nederlanders aan in de hoop daar geholpen te kunnen worden.
 • Loek Mulder: Statenverkiezingen | Vrouw in de race voor SGP-zetel (Algemeen Dagblad, 29 januari 2003). Een vrouw doet in Friesland mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Voor de lijst ChristenUnie/SGP. Maar de SGP wil eigenlijk geen vrouwen in vertegenwoordigende organen.
 • Politie treedt op tegen huiselijk geweld in Duitsland (Divazine, 28 januari 2003). In Duitsland is er sinds een jaar een nieuwe wet die politie en gerecht een wettelijke basis verleent om op te treden tegen huiselijk geweld. In de grote deelstaat Nordrhein-Westfalen werd hiervoor de bevoegdheid van de politie uitgebreid: na aangifte van geweldpleging kan de politie beslissen om de dader voor tien dagen het huis uit te wijzen. In België kan dat nog altijd niet. Onder het motto ''Das Opfer bleibt, der Täter geht'' geeft het Gewaltschutzgesetz meer mogelijkheden aan de politie en moet er geen omweg langs de rechter meer plaatsvinden.
 • Vrouwen rationeler dan mannen (Marketingonline, 28 januari 2003). Anders dan reclamakers denken, wijst onderzoek uit dat vrouwen bij hun aankoopbeslissingen in veel gevallen juist rationeler gedrag vertonen dan mannen. Vrouwen zijn goed voor zo'n 80% van de aankopen van consumptiegoederen.
 • Positie Hirsi Ali staat bij de VVD niet ter discussie (Rotterdams Dagblad, 28 januari 2003, tijdelijke link). Het nieuw gekozen VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali komt ondanks haar omstreden uitlatingen over de islam, gewoon in aanmerking om namens de VVD het woord te gaan voeren over integratie en emancipatie. Dat zei VVD-fractievoorzitter Zalm gisteren nadat islamitische organisaties in het afgelopen weekeinde haar uitspraken lasterlijk noemden. De nieuwe fractie moet nog vergaderen over de verdeling van het werk over de Kamerleden.
 • Judith Janssen: Aangiften tegen Hirsi Ali (Spitsnet, 28 januari 2003). Het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam gaat de aangiften Hirsi Ali verzamelen en onderzoeken. Het Landelijk Bureau Rassendiscriminatie: Vervolging van VVD-Kamerlid is verspilde energie.
 • Aantal vrouwen in Kamer naar record (Spitsnet, 28 januari 2003). Bij de verkiezingen 2003 zijn 55 vrouwen rechtstreeks gekozen voor de Tweede Kamer, 1 meer dan het hoogste aantal vrouwen dat tot nu toe in de Kamer zat.
 • Terpstra en van Nieuwenhoven populairste politici (Volkskrant, 28 januari 2003). Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) kreeg ruim 217.000 voorkeurstemmen, Erica Terpstra sleepte voor de VVD bijna 185.000 binnen.
 • Studentes ROC willen sluier niet afdoen (Volkskrant, 28 januari 2003). We kregen vorige week woensdag te horen dat de niqaab af moet. Einde gesprek. Uit protest komen twee van de drie studentes vandaag toch naar school. Met hun sluier voor.
 • Hanneloes Pen: Politie behulpzaam bij weren van sluier (Het Parool, 28 januari 2003). Een leerlinge in chador is vanmorgen weggestuurd van het Regionaal Opleidingen Centrum van Amsterdam (ROCvA). De school weigerde, evenals vorige week, een gesluierde leerling toegang te verschaffen en had de politie gevraagd te komen.


NIEUWSARCHIEF
 • Columniste vertelde geen sprookjes (NRC-Handelsblad, 18 januari 2003). In memoriam Miep Racké-Noordijk (1914-2003), schrijfster (pseudoniem Maria Oomkens) en columniste (pseudoniem Scheherezade).
 • Chris Sprangers: Vrouwen & macht (Intermediair, 22 januari 2003). Dat vrouwen beter dan mannen in staat zijn de wereld te runnen, is een wijdverbreid misverstand. Of toch niet? Vrouwen doen het in ieder geval anders.
 • Quinty Danko: Topvrouwen zijn net mannen. Hoezo glazen plafond? (Intermediair, 29 augustus 2002). Topvrouwen doen gewoon hun werk, besteden daar net als mannen zeventig uur per week aan, nemen harde beslissingen, voeren reorganisaties door en voelen zich niet anders dan hun mannelijke collega's. De bitches breken door.

SERVICEPAGINA

Boekenkast online:

 • Butter, Maureen E. : Emancipatie en duurzame ontwikkeling, een probleemverkenning.  Haren : Rijksuniversiteit Groningen, Biologiewinkel ; 1997. - Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen. - Bevat: Deel I: Emancipatie en milieu in mondiaal perspectief. Deel II : Emancipatie en milieu in Nederland. - Met lit. opg.

Servicepagina > Oproepen:


ONZE ANDERE SITES

Op onze site gelijkebehandeling.nl:

Emancipatie.pagina.nl:

 • Tiye International - Platform of the national organisations of black, migrant and refugees women
 • netwerk muze.nu - een netwerk voor vrouwen waarin verbindingen gelegd worden tussen podiumkunsten, film, video, nieuwe media en beeldende kunst, in praktische en theoretische zin. Op deze site een maandelijkse agenda, die wij ook zullen vermelden in onze Agendakast.

Emancipatie-lokaal.pagina.nl:


FOCUS

Focus > TK-verkiezingen 2003:

Focus > Emancipatie en Internet:


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek:

Actueel > Agenda:


VARIA


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Biografische berichten:

ARCHIEF VAN DE NIEUWSBRIEVEN


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst begin abonnement nieuwsbrief of stop abonnement nieuwsbrief
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.