donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 101
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  101-110
 >  101 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 101 (16 t/m 27 januari 2003)

Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.


Donderdag 30 januari 2003: Werkconferentie ''Emancipatie en internet: hoe gaan we verder ?'' (Amsterdam, gebouw IIAV)


NIEUWS

 • Janny Groen: Geen uitvluchten meer: honderd topvrouwen (De Volkskrant, 27 januari 2003). Stedenbouwkundige Riek Bakker, zakenvrouw Sylvia Tóth, Novib-directeur Sylvia Borren, president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer, voorzitter Jenny Goldschmidt van de Commissie Gelijke Behandeling en Netwerks Maria Henneman kunnen zo minister worden. Althans, dat vinden drie koepels van vrouwenorganisaties die een lijst van honderd ministeriabele vrouwen hebben opgesteld. 'We dachten: zoiets nooit weer', zegt Patricia Collette, voorzitter van de de Vrouwen Alliantie, na de formatie van het kabinet-Balkenende.
 • Ayaan Hirsi Ali spreekt niet namens VVD (NRC-Handelsblad, 27 januari 2003). De VVD blijft als politieke partij buiten de geloofsopvattingen van Hirsi Ali, aldus een fractiewoordvoerder vanochtend. De VVD distantieert zich hiermee in politieke zin van uitspraken van het Hirsi Ali.
 • Uitspraken Hirsi Ali verdelen VVD (Algemeen Dagblad, 27 januari 2003). De positie van beoogd VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali staat nu al onder druk. Het is geen uitgemaakte zaak dat zij in de nieuwe fractie de portefeuille emancipatie en integratie krijgt. Het nieuwe Kamerlid noemde de profeet Mohammed zaterdag een ''perverse man'' en een ''tiran''.
 • Moslims: oordeel Hirsi Ali aan VVD (De Volkskrant, 27 januari 2003, tijdelijke link). Moslimorganisaties in Nederland eisen dat de VVD zich uitspreekt over de uitlatingen van aankomend Kamerlid Hirsi Ali in Trouw. [...] De VVD voelt zich in verlegenheid gebracht door de uitspraken van Hirsi Ali. VVD-leider Gerrit Zalm heeft met haar gesproken over de commotie. Donderdag wordt zij beëdigd als Tweede-Kamerlid. Ook in de fractie zal er nog over worden gepraat.
 • Hirsi Ali: Mohammed is perverse tiran (De Volkskrant, 25 januari 2003, tijdelijke link). Volgens het VVD-kamerlid is de leer van Mohammed gekant tegen vrije meningsuiting. ''Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven een perverse man. Een tiran. Als je niet doet wat hij zegt, loopt het verkeerd met je af. Dat doet mij denken aan al die megalomane machthebbers in het Midden-Oosten: Bin Laden, Khomeini, Saddam.''
 • Het Ministerie van Justitie zoekt voor de Commissie gelijke behandeling: een voorzitter (v/m, 36 uur), een ondervoorzitter (v/m, 36 uur) en Commissieleden (v/m, 36 uur). Vacatures openbaar sinds 25 januari 2003; schriftelijke sollicitaties uiterlijk 8 februari in te zenden. Maatschappelijke organisaties kunnen eventuele geschikte kandidaten voor deze functies onder de aandacht van de selectie-adviescommissie brengen.
 • Arjan Visser: Politiek schadelijk voor mijn ideaal. Ayaan Hirsi Ali over de tien geboden. (Trouw, 25 januari 2003). ''Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven, een perverse man. Een tiran''.
 • Paul Vugts: Presidente moet stapels bij rechtbank doen slinken (Het Parool, 24 januari 2003). De formaliteiten moeten nog worden geregeld, maar het kan niet anders of Carla Eradus (52) wordt per 1 april presidente van de Amsterdamse rechtbank. Tot 1997 bekleedde ze daar vele functies in vooral de strafsector - onder meer die van rechter, rechter-commissaris en vice-presidente. Nu is ze presidente van het gerechtshof in Leeuwarden.
 • Mijntje Klipp: Naar huis na verbod sluier (Het Parool, 24 januari 2003). Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag de meisjes die een sluier dragen geweigerd. Gisteren kwamen ze nog met z'n drieën en vertrokken ze na de komst van politie en bewaking, vandaag bleef er één thuis. De meisjes nemen zeer waarschijnlijk een advocaat in de arm.
 • Van Dijke uit Kamer, Huizinga er toch weer in (Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2003). Oud-RPF-leider Van Dijke, de nummer drie van de ChristenUnie, keert niet terug in de Tweede Kamer. Representatief onderzoek van deze krant bij veertien regionaal gespreide gemeenten met relatief veel CU-stemmers wees donderdagmorgen uit dat de nummer vier, mevrouw Huizinga-Heringa, opnieuw met voorkeurstemmen is verkozen.
 • Plaspunten moeten wildplassers temmen (Rotterdams Dagblad, 24 januari 2003, tijdelijke link). Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, hoort wildplassen in het centrum vanaf vandaag tot het verleden. Om dit doel te bereiken staan er vijf zogeheten Plaspunten gestationeerd in plaatsen waar het uitgaansleven van de stad zich concentreert. [..] Elke mannelijke stapper kent het probleem [..]
  • Ongegeneerd: extra openbare voorzieningen voor mannen.
 • Françoise Giroud (The Economist, January 23, 2003). Françoise Giroud, a French writer and politician, died on January 19th, aged 86.
 • Opleidingen Centrum weert gesluierde vrouwen (De Telegraaf, 23 januari 2003). Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam houdt sinds donderdag de deur dicht voor vrouwen met een gezichtssluier. De drie meisjes (16, 17 en 18 jaar oud) op het scholencomplex die sinds enige tijd een chador dragen, mogen alleen nog maar ongesluierd de lessen volgen. Dat liet het ROC donderdag weten.
 • Marie-Louise Thissen: Van communiste tot topvrouw bij Unilever. Ella Vogelaar: ''Het is geen liefdadigheid van bedrijven, dat ze vrouwvriendelijker beleid voeren'' (Rotterdams Dagblad, 23 januari 2003, tijdelijke link).
 • VN: Vrouwen systematisch doelwit geweld in conflicten (Reformatorisch Dagblad, 23 januari 2003). Vrouwen zijn in gewapende conflicten systematisch het slachtoffer van seksueel en ander geweld. De daders worden zelden gestraft. Dit blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat woensdag in Genève openbaar is gemaakt.
 • Judith Boer: Kameravontuur havenvrouw voorlopig ten einde (Rotterdams Dagblad, 23 januari 2003, tijdelijke link). In de peilingen spande het er afgelopen weken misschien nog om, maar gisteravond was de strijd voor Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink eigenlijk al snel gestreden. De nummer 31 van de VVD-lijst verscheen vanochtend gewoon weer op haar kantoor van de Port Promotion Council (PPC), de pr-club van de Rotterdamse haven.
 • Bij de TV, met de blocnote op schoot, even optellen: voorlopige raming aantal vrouwen in de Tweede Kamer is 55, dus bijna 37%. CDA 14 (32%), PvdA 20 (48%), VVD 8 (bijna 29%), SP 4 (44%), GroenLinks 5 (ruim 62%), LPF 2 (25%), D66 2 (33%). CU: geen vrouw verkozen. SGP: principieel geen vrouwen op de lijst. Noot: 27 januari worden de aantallen voorkeurstemmen bekend, waardoor in bovengenoemde uitslag nog wijzigingen kunnen optreden.
 • Greetje van den Bergh niet in de markt voor nieuw College van Bestuur Universiteit van Amsterdam (UvA Actueel, 22 januari 2003). Greetje van den Bergh, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, ambieert geen volgende termijn als universiteitsbestuurder. Van den Bergh zal daarom per 1 februari 2003 haar taken overdragen.
 • Femke Halsema wint lijsttrekkersdebat (GroenLinks.nl, 22 januari 2003). Maurice de Hond heeft Femke Halsema uitgeroepen tot winnaar van het lijsttrekkersdebat van gisteravond.
 • Amsterdam | CDA wil burka totaal kwijt bij lessen (Het Parool, 22 januari 2003). Het dragen van een chador of burka moet in het Amsterdamse openbare basis- en voortgezet onderwijs worden verboden. Het CDA gaat wethouder Rob Oudkerk van Onderwijs morgen in een motie vragen een algeheel chador- of burkaverbod in te stellen, zodat leerlingen niet meer in de klas met een gezichtssluier kunnen verschijnen.
 • Nauwelijks aangifte vrouwenhandel (Trouw, 22 januari 2003). Uit de (2e) rapportage van de Nationale Rapporteur, mevrouw Korvinus, blijkt dat maar 5% van vrouwen die naar Nederland zijn gelokt om in de seksindustrie te werken, uiteindelijk aangifte doet bij de politie.
 • Inkomen verdeeld. Trends in ongelijkheid, herverdeling en dynamiek (SCP-rapport, 22 januari 2003). Hieruit o.m: De beste verklaring vor de inkomensongelijkheid wordt geboden door de sociaal-economische positie van het hoofd van het huishouden. Het zijn hierbij vooral de ontwikkelingen in het gemiddeld inkomen van werkenden tegenover niet-werkenden die het tijdsverloop van de totale ongelijkheid verklaren, en niet zoals verwacht de verhoudingen in de omvang van de groepen huishoudens.
 • Marlise Simons: Muslim Woman Favored in a Dutch Election (The New York Times, January 21, 2003). A former refugee from Somalia who faced death threats after criticizing what she saw as oppression of Muslim women in the Netherlands is widely expected to win a seat in Parliament in general elections taking place Wednesday.
 • Nationaal rapporteur mensenhandel biedt tweede rapportage aan (Persbericht Ministerie van Justitite, 21 januari 2003). In 2001 zijn 48 onderzoeken afgerond, tegen 25 in 2000. Daders zijn vooral mannen, slachtoffers vooral vrouwen. Van de 111 nieuwe onderzoeken heeft slechts 1 betrekking op jongens.
 • Lybïe leidt mensrechtenorgaan (Volkskrant, 21 januari 2003). De Libische diplomate Najat Al-Hajjaji is tot voorzitter gekozen.
 • De moderne man speelt dat hij mannelijk is (MKB-net Nieuws, 21 januari 2003). In de Tweede Wereldoorlog gingen de mannen naar het front en veel vrouwen werkten, naast hun huishouden, in fabrieken. Daarmee veranderde veel definitief, de man was niet langer de mannelijke man die de baas was, aldus Mark Simpson.
 • Tilburg | Rob Oostelbos: Feniks in Tilburg zit in dwangbuis (Brabants Dagblad, 20 januari 2003). Het stedelijk centrum voor emancipatie Feniks in Tilburg moet groeien om de groeiende hulpvraag te kunnen beantwoorden. Het enthousiasme om dat te doen, is volop aanwezig, maar ruimtenood, geldgebrek en een tekort aan middelen zetten de instelling de voet dwars.
 • Max van Well: Posteractie om op vrouwen te stemmen (De Gelderlander, 20 januari 2003). Stem voor 50 procent mannen in de regering, staat op een van de posters die stichting FAKES verspreidt. De actie is bedoeld om mensen aan te zetten bij de verkiezingen op een vrouw te stemmen. Een nieuwe lichting jonge feministes dient zich aan.
 • Marleen Luijt: ''Het moet wel spannend blijven''. Nieuwe directeur De Vries over erotiekwinkels Christine le Duc (NRC-Handelsblad, 20 januari 2003). Ank de Vries is de nieuwe directeur van de erotiekwinkel Christine le Duc. Zij wil mooie locaties voor nieuwe vestigingen. Want 40 procent van de klanten is vrouw. En 'seks is geen louche handel van rare mannetjes'.
 • Balkenende wil halvering staatssecretarissen (Trouw, 20 januari 2003). Balkenende denkt dat bv. SZW een staatssecretaris kan inleveren. Noot redactie: doelt Balkenende op de Staatssecretaris Sociale Zekerheid of op die van Emancipatie- en Familiezaken?
 • Harry Maarse: Verslag van de officiële opening van de website van het ministerie van SZW 16 januari te Utrecht (Huismannen.nl, 19 januari 2003). Over de lancering van de site mannenwordenerbetervan.nl
 • Onderzoek naar ongewenste abortus van Marokkaanse. Inspectie buigt zich over ''zeer ernstige zaak'' (Rotterdams Dagblad, 18 januari 2003, tijdelijke link). De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt hoe het Leidse Centrum voor Geboorteregeling een Marokkaanse vrouw tegen haar wil heeft kunnen aborteren. De Inspectie noemt het voorval 'een ernstige zaak'. Een woordvoerster wijst op de Wet afbreking zwangerschappen (WAZ) die eist dat een abortusarts een baby pas mag weghalen als hij zich ervan overtuigd heeft dat de vrouw haar beslissing na zorgvuldige afweging en in vrijwilligheid heeft genomen.
 • Tweede Kamer | Verslag algemeen overleg van 4 december 2002 over de beleidsbrief Emancipatie en Familiezaken 2003 (vastgesteld 17 januari 2003).
 • Agnes Kant invloedrijkste vrouw in Nederlandse gezondheidszorg (SP.nl, 17 januari 2003). Inspecteur-generaal professor H. Kingma heeft in medisch Nederland meer dan wie dan ook in de melk te brokkelen. De oud-cardioloog staat op de hoogste positie van de, door Medisch Vandaag opgestelde, Top-100 van de Medische Macht. Op de derde plaats staat SP-politica Agnes Kant, die daarmee de hoogst genoteerde vrouw op de lijst is.
 • Gunilla Kleiverda: Ongeboren leven beschermen (Medisch Contact, 17 januari 2003). Ouders zijn degenen die het best kunnen oordelen over de ernst van een erfelijke aandoening. Als zij tot de conclusie komen dat het beter is om een gewenste zwangerschap af te breken dan hun kind met de in hun ogen ernstige erfelijke aandoening geboren te laten worden, is dit een zeer legitieme invulling van de term ‘noodsituatie’.
 • Frans van Steen: Elfstedenwinnares Lenie schaatst volgende jaar mee met de oma's (De Gelderlander, 17 januari 2003). De eerste vrouw die ooit een Elfstedentocht won, was hortensia-kweekster Lenie van der Hoorn uit Ter Aar. Dat was in 1985. Nu is zij nog maar een jaar verwijderd van de 'oma'- status op de baan.
 • Monitor kinderopvang. Brief van Saatssecretaris Phoa (SZW) dd. 17 januari 2003 aan de Tweede Kamer ter aanbieding van de monitor kinderopvang. Het aantal plaatsen is in 2002 met 18.000 toegenomen. Voor 2003 is een toename van 10.000 (fulltime) kinderplaatsen gepland. De monitor zelf zal eerst over enkele weken beschikbaar zijn.
 • Onderzoek naar ongewenste abortus van Marokkaanse. Inspectie buigt zich over ''zeer ernstige zaak'' (Rotterdams Dagblad, 18 januari 2003, tijdelijke link). De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt hoe het Leidse Centrum voor Geboorteregeling een Marokkaanse vrouw tegen haar wil heeft kunnen aborteren. De Inspectie noemt het voorval 'een ernstige zaak'. Een woordvoerster wijst op de Wet afbreking zwangerschappen (WAZ) die eist dat een abortusarts een baby pas mag weghalen als hij zich ervan overtuigd heeft dat de vrouw haar beslissing na zorgvuldige afweging en in vrijwilligheid heeft genomen.
 • Kliniek beschuldigd van ongewenste abortus (De Volkskrant, 17 januari 2003, tijdelijke link). Een Marokkaanse vrouw uit Leiden heeft aangifte gedaan tegen een Leidse abortuskliniek omdat zij daar in oktober tegen haar wil zou zijn geaborteerd. Dat heeft directeur B. van Herk van het Leidse Medisch Centrum voor Geboorteregeling vrijdag bevestigd. De vrouw heeft ook aangifte gedaan tegen haar man en een schoonzus.
 • Vrouw tegen haar wil geaborteerd (Algemeen Dagblad, 17 januari 2003). Een 32-jarige Marokkaanse vrouw uit Leiden zegt dat zij tegen haar wil een abortus heeft ondergaan. Volgens de vrouw lokten haar man en schoonzus haar mee naar de plaatselijke abortuskliniek. Daar werd in oktober de drie maanden oude foetus weggehaald. De vrouw heeft aangifte gedaan van mishandeling tegen de kliniek, haar man en haar schoonzus.
 • Aantal plaatsen kinderopvang met ruim 18.000 toegenomen (Ministerie van SZW, persbericht 17 januari 2003). In 2002 zijn er in totaal ruim 18.000 plaatsen in de kinderopvang bijgekomen. Hierdoor kunnen ongeveer 30.000 extra kinderen terecht bij een kinderdagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang.
 • VVD geeft alsnog geld voor opvang vrouwen (NRC-Handelsblad, 17 januari 2003). De VVD belooft alsnog 30 miljoen euro te reserveren voor de opvang van mishandelde vrouwen in het budget dat de liberalen willen vrijmaken voor veiligheid.
 • Werkloosheid in 2002 gestegen (persbericht CBS, 17 januari 2003). Onder mannen met 14.000, onder vrouwen met 10.000. In 2002 was 2,6% van de vrouwen werkloos, en 2,1% van de mannen. Omdat veel werkzoekende vrouwen niet ingeschreven staan zijn de verschillen in werkloosheid overigens nog groter.
 • Koert van der Velde: Islamitische waarden: Moslima op straat past schaamte (Trouw, 17 januari 2003). Over o.m. een studiedag ''Oproep tot solidariteit''. Maar solidair met wie? Van de dertig bezoekers met elkaar, om de gezochte ervaring ''extra sterk op te kunnen doen''? Met weggelopen of mishandelde moslimmeisjes, verslaafden, homo's en psychiatrisch patiënten, uitgestoten door de eigen gemeenschap?
 • [Hersteld] Bush wil af van positieve discriminatie (Trouw, 17 januari 2003, tijdelijke link). De president VS steunt ongevraagd een aanklacht van blanke studenten tegen het begunstigen van zwarte studenten.
 • Jongeren en vrouwen communiceren veel (Telegraaf, 17 januari 2003). Van de Nederlandse internetgebruikers tussen de 15 en 17 jaar surft 30 procent zeven dagen per week. Vrouwen maken intensiever gebruik van diensten als instant messaging en chatboxen dan mannelijke surfers (onderzoek InSites Consulting).
 • Leidse kliniek aborteert vrouw tegen haar wil (Haagsche Courant, 17 januari 2003). Marokkaanse vrouw die geen Nederlands spreekt is tegen haar wil geaborteerd. Haar schoonzus, die evenals haar man wilde dat zij een abortus onderging deed bij de kliniek het woord. De vrouw heeft aangifte gedaan.
 • Hanneloes Pen: ROC komt met streng reglement (Parool, 17 januari 2003). Tijdens de lessen mag het gezicht niet meer worden bedekt en moet het Nederlands als voertaal worden gebruikt.
 • CDA bezorgd over weren meisjes met hoofddoekjes (Rotterdams Dagblad, 17 januari 2003, tijdelijke link). Het Rotterdamse CDA maakt zich zorgen over het weren van meisjes met een hoofddoek op scholen. De partij vraagt het college van burgemeester en wethouders of zij ervan op de hoogte is dat een aantal scholen deze meisjes liever niet binnenhaalt, of zelfs de deur wijst. Het CDA wil dat het college op een rijtje zet om hoeveel scholen en meisjes het gaat. Hetzelfde geldt voor pabo-stagiaires met een hoofddoek, die nauwelijks aan stageplaatsen zijn te helpen.
 • Verbod op gezichtssluiers blijkt juridisch mogelijk (AD, 17 januari 2003). Het LBR: het verbod kan als het een functie heeft en goed gemotiveerd is.
 • Katja Meertens: Stressende moeder krijgt steeds vaker keizersnede (Algemeen Dagblad, 17 januari 2003). Geen rauwmelkse kazen eten, oppassen met medicijnen, denken aan de bloeddruk: zwangere vrouwen weten precies waarop ze moeten letten om hun kind gezond ter wereld te brengen. Juist die kennis levert bij aanstaande moeders steeds vaker stress op, waardoor bevallingen onnodig lang duren. Een medische ingreep bij de bevalling, zoals een keizersnede, is vaak het gevolg.
 • RMO-advies : Levensloop als perspectief. Brief van Staatssecretaris Phoa (SZW) dd. 16 januari 2003 aan de Tweede Kamer ter aanbieding van dit advies. De reactie zal aan het volgende kabinet worden overgelaten.
 • Op 16 januari 2003 peilde het SBS-tv-programma Stem van Nederland kijkersreacties op vier stellingen over emancipatie. Het aantal reacties werd niet bekend gemaakt; alleen de percentages zijn vermeld. 90% van de deelnemers noemde zichzelf geëmancipeerd. 80 % van de vrouwen en 54 % van de mannen bleek het eens met de stelling dat de emancipatie van de vrouwen in Nederland nog niet voltood is.
 • Chadorverbod moeilijk, maar mogelijk, brief dd. 16 januari 2003 van het Landelijk Bureau Rassendiscriminatie (LBR) aan de besturen van ROC-scholen met haar standpunt terzake.
 • Worldwide study exposes wide variations in maternity benefits (Mercer Human Resource Consulting, 16 January 2003). Wereldwijd onderzoek van dit bedrijf geeft enorme verschillen aan tussen zwangerschapsuitkeringen- en verlof: De zwangerschapsuitkeringen in Griekenland, Luxemburg en Groot-Brittannië zijn de laagste van de EU, die in Denemarken en Italië de hoogste. Wereldwijd biedt Noorwegen de beste voorzieningen. Het totale aantal weken verlof loopt mondiaal uiteen van 8 in Singapore en Taiwan tot 96 in Zweden. In de VS zijn geen voorzieningen bij wet vastgelegd.
 • Een lijst met honderd ministeriabele vrouwen zonden de Nederlandse Vrouwenraad, de Vrouwen Alliantie en Tiye naar de lijsttrekkers blijkens hun gezamenlijk persbericht van 16 januari 2003. 
  • Aantekening redactie emancipatie.nl 16 januari 2003: Wie er op die lijst staan, krijgen we niet te lezen. Dat is dus geen bijdrage aan het debat over de vraag of er wel voldoende ministeriabele vrouwen zijn. Een gemiste kans !
  • Aantekening redactie emancipatie.nl 27 januari 2003: zie de uiteindelijk gepubliceerde lijst en een begeleidend artikel in De Volkskrant (tijdelijke link !)
 • Robert-Jan Friele: Primeur voor ''koningin'' Polgar (Het Parool, 16 januari 2003). Judit Polgar is de koningin op het Corus-schaaktoernooi. Ze won met zwart voor de eerste keer in haar leven een klassieke partij schaak van Anatoli Karpov - ze had eerder al eens een rapidpartij gewonnen - en staat met drie punten uit vier partijen een half punt voor op haar achtervolgers.
 • Staatssecretaris Phoa opent internetsite toekomstig emancipatiebeleid (Ministerie van SZW, persbericht 16 januari 2003). Vandaag heeft demissionair staatssecretaris Phoa van Emancipatie en Familiezaken de internetsite mannenwordenerbetervan.nl geopend waarop mensen hun wensen kenbaar kunnen maken voor het toekomstige emancipatiebeleid.
 • Emancipatiediscussies op internet (Emancipatie.net, persbericht 16 januari 2003). ''De Nederlandse (emancipatie)bureaus hebben samen internet-discussies gestart rond emancipatiethema’s. De pittige stellingen zijn te vinden op www.emancipatie.net onder Discussie. De bureaus hopen zo op een luchtige, maar gerichte manier niet-insiders te bereiken. De thema’s gaan immers iedereen aan: huiselijk geweld, veiligheid, taakverdeling, glazen plafond, emancipatie (theorie) en rolverdeling.''
 • Benauwde zege voor Nederlandse strijdster mensenrechten (AD, 16 januari 2003). Joke Swiebel (EU-parlementariër) kon gisteren nauwelijks geloven dat haar rapport over schending van mensenrechten in de Europese Unie het tóch had gehaald, met precies vijf stemmen (op een totaal van 626). ,,Europa laat daarmee zien dat het niet alleen derden kritiseert, maar ook zichzelf.'' In het arpport o.m. ook aandacht voor de SGP, die vrouwen weert en daarvoor door de VN al is veroordeeld. Swiebel: ,,Ik bepleit geen verbod van de partij, maar Nederland mag dit niet tolereren.''
 • Raymond van den Boogaard: Hirsi Ali op eigen titel op campagne (NRC-Handelsblad, 16 januari 2003). Op heel eigen wijze trekt het VVD-kandidaat-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali zwaarbewaakt door Nederland. Haar felste aanvallen zijn gericht tegen de islam en tegen de sociaal-democratie. Maar haar standpunten zijn niet van de VVD.
 • Margriet Oostveen: Hirsi Ali belooft meer dan VVD wil (NRC-Handelsblad, 16 januari 2003). Over de beloften van VVD-politica Ayaan Hirsi Ali is verwarring ontstaan. Ze belooft dingen die ze vorige maand ontkende.

NIEUWSARCHIEF
 • Cordaid Drie Koninginnen-debat (Cordaid.nl). Op 13 januari 2003 werd onder auspiciën van Cordaid gedebatteerd over de inschakeling van het bedrijfsleven bij ontwikkelingssamenwerking. Wat betekent dat voor de armen – met name voor vrouwen - in ontwikkelingslanden? Bijdragen van staatssecretaris Agnes van Ardenne, econome Irene van Staveren, onderneemster Nel van Dijk en Cordaid-directeur Hans Kruijssen.
 • Huismannen.nl: Open brief aan staatssecretaris Phoa (Huismannen.nl, 8 januari 2003). Over een afgewezen subsidie-aanvraag.
 • Gijsbert Spierenburg: ''Nergens zitten zoveel vrouwen thuis als hier'' (Haagsche Courant, 11 september 2002). In Nederland moeten we waken voor al te veel vrouwen ineens in functies op het niveau van een raad van bestuur in het bedrijfsleven. Dat zou een enorme wanorde geven. Een soort LPF-effect. Dit zegt expert Jos van Hezewijk. Voldoende topvrouwen zijn er in Nederland niet eens te vinden. In de Scandinavische landen zijn ze veel verder.
 • Bijna dertig jaar emancipatie-beleid (Haagsche Courant, 20 augustus 2002). De portefeuille voor emancipatie bestaat sinds 1973. In de bijna dertig jaar die volgden vond het beleid onderdak bij verschillende ministeries en schoof het nogal eens heen en weer tussen ministers en staatssecretarissen.
 • Niek Megens en Henk Brummelman: Bewindsvrouw Verstand kijkt tevreden om (Apeldoornse Courant, 22 juli 2002). Als terugtredend staatssecretaris Annelies Verstand van emancipatiezaken terugblikt op haar periode in Paars II, dan overheerst een goed gevoel. ‘Er heeft wel degelijk een cultuuromslag plaatsgevonden.‘ Verkwanseling ligt echter op de loer. ‘Het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende heeft een hoog terug-naar-het-aanrecht-gehalte.‘
 • Geen spijt van vertrek naar Paars II (Apeldoornse Courant, 22 juli 2002). Het is voor het laatst dat Annelies Verstand als (demissionair) staatssecretaris van arbeid, zorg en emancipatie een interview geeft. Dat doet zij vanuit haar sfeervolle woonkamer in Zutphen, de stad waarvan ze bijna vier jaar burgemeester was, voordat ze toetrad tot het tweede paarse kabinet.
 • Korthals: Wet over huiselijk geweld (NRC-Handelsblad, 28 november 2001). Minister Korthals (Justitie) is bereid een wet te maken die regelt dat bij huiselijk geweld de dader het huis uit wordt gezet en het slachtoffer thuis kan blijven wonen. Dit zei hij gisteren in de Tweede Kamer in een gezamenlijke commissievergadering van Justitie en Volksgezondheid over huiselijk geweld.


ONZE ANDERE SITES

Emancipatie.pagina.nl:

 • Steungroep Zelfbeschadiging. ''De Steungroep Zelfbeschadiging wil het taboe op zelfbeschadiging doorbreken enhet onderwerp bespreekbaar maken. We willen zelfbeschadigers een veilige plek bieden, waar ze kunnen zijn zoals ze zijn. Een plek waar ze over hun zelfbeschadiging kunnen praten, zonder veroordeeld te worden en waar ze terecht kunnen voor informatie.''
 • Stichting Vrouwen & Diversiteit. Wij willen een plaats creëren, zowel fysiek als in het hoofd, waar verschillende vrouwen/bewegingen elkaar ontmoeten, informeren, inspireren, betrekken en bewegen. Wat beweegt de ander? Wat beweegt jou? Over welke grenzen gaan we heen? Ons doel is om méér samenwerking en solidariteit te bewerkstelligen tussen verschillende vrouwenbewegingen door de mogelijkheid te bieden tot kennismaking en het uitwisselen van kennis en ervaring''.
 • Vrouw en geloof (RK)
 • Christelijke homo's en lesbiennes

FOCUS

Emancipatie-agenda 2003:

 • De bijdrage van Evelien Tonkens, TK-lid voor GroenLinks en nr. 6 op de kandidatenlijst voor de TK-verkiezingen 2003.

AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek:

Actueel > Agenda:


VARIA

Signalementen:


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Biografische berichten:


ARCHIEF VAN DE NIEUWSBRIEVEN


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst begin abonnement nieuwsbrief of stop abonnement nieuwsbrief
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.