woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 100
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  091-100
 >  100 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 100 (30 december 2002 t/m 15 januari 2003)

Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.


De 100e nieuwsbrief / TK-verkiezingen / poll / First Ladies / Werkconferentie

Misschien leek het een tikje overmoedig, dat we onze eerste nieuwsbrief (juni 2000) een driecijferig nummer meegaven: 001. Maar feministes zijn lange-termijn-denkers en op den duur krijgen ze altijd gelijk, nietwaar ;-)

Voor terugblikken op deze 100 nummers hebben we geen tijd, want het is druk: de rubriek TK-verkiezingen 2003 vraagt veel aandacht. Je kunt nu bijvoorbeeld via een poll je eigen reactie op onze emancipatie-stellingen vergelijken met de antwoorden van 5 ''eerste vrouwen'' op een aantal kandidatenlijsten: Maria van der Hoeven (CDA), Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks), Agnes Kant (SP) en Tineke Huizinga (ChristenUnie). De overige first ladies moeten nog reageren.

En verder zijn we - samen met IIAV en E-Quality - druk bezig met de voorbereiding van de Werkconferentie Emancipatie en internet: hoe nu verder ? (Amsterdam, 30 januari 2003, gebouw IIAV, 10.00-15.45 uur, borrel/hapjes na afloop). Er hebben zich ruim  60 mensen aangemeld. Er is nog een beperkt aantal plaatsen (deelname is kosteloos). Meld je snel aan bij marion@daadkracht.nl


NIEUWS

 • School staat hoofddoek in klas toch toe. ''Uit respect voor overtuiging'' (NRC-Handelsblad, 15 januari 2003). Het meisje Jasmin Bensid uit groep acht van de protestants-christelijke basisschool Timotheus in Amsterdam mag toch haar hoofddoek ophouden in de klas. Dat heeft het bestuur van de school gisteren besloten.
 • Harald Doornbos: In Kaboel verliest burqa langzaam terrein. ''Afghaanse man bepaalt hoe ver we kunnen gaan'' (Rotterdams Dagblad, 15 januari 2003, tijdelijke link). Op de markt in Afghanistan's hoofdstad Kaboel, waar lippenstift, haarspoelingen en schoenen met naaldhakken te koop zijn, ziet het niet meer volledig blauw van de burqa's.
 • Marijke Nijboer: Scholen weren meisjes met hoofddoekjes (Rotterdams Dagblad, 15 januari 2003, tijdelijke link). Verschillende Rotterdamse basisscholen weren leerlingen met hoofddoekjes. Het gaat om zowel protestants-christelijke als openbare basisscholen. De scholen zeggen kinderen hun geloof te gunnen, als zij hun hoofddoek maar afdoen, en meegymmen en -zwemmen met de rest van de klas.
 • Marijke Nijboer:  Stagiaire met hoofddoek niet te plaatsen. Basisscholen willen geen pabo-studentes met bedekt hoofd (Rotterdams Dagblad, 15 januari 2003, tijdelijke link). Voor pabo-studenten met een hoofddoek is het bijna onmogelijk een stageadres te vinden. Veel scholen, bijzonder én openbaar, weigeren een stagiaire met hoofddoek voor de klas te zetten. Dat melden twee pabo's in Rotterdam.
 • Meindert van der Kaaij: Ayaan Hirsi Ali / Minister Kamp kennen zij niet maar Hirsi Ali wel (Trouw, 15 januari 2003, tijdelijke link). Zwaar bewaakt voert Ayaan Hirsi Ali campagne voor de VVD. Ze heeft afstand genomen van de PvdA, maar soms heeft ze nog een beetje moeite met de standpunten van de VVD, haar nieuwe politieke thuis.
 • AD-jongerensite: Verboden voor meisjes (Algemeen Dagblad, 15 januari 2003). Het AD start per 1 februari met een jeugdmagazine op internet. Met de rubrieken De Beugel van de week, Lief Dagboek (speciaal voor meisjes en hun ouders) en Verboden voor meisjes (speciaal bedoeld voor jongens en hun ouders).
 • Vrouwen gaan op internet recht op hun doel af (MKB-Net Nieuwsbericht, 15 januari 2003). Vrouwen zijn op internet doelgerichte consumenten. Wie online iets aan vrouwen wil verkopen, moet dus zo snel mogelijk zijn aanbod presenteren. Belangrijk is ook dat daar niet teveel tekst bij staat, want vrouwen willen op internet vooral spullen kunnen bekijken.
 • Onrealistische nadruk op schoonheid is belangrijkste punt van kritiek op reclame (MKB-Net Nieuwsbericht, 15 januari 2003). Consumenten vinden de nadruk die in reclame wordt gelegd op het schoonheidsideaal irritant. Dat blijkt uit onderzoek van Duffey Communications en RoperASW onder 2.000 Amerikaanse consumenten tussen de 18 en 65 jaar.
 • Leerlinge mag weer in klas met hoofddoekje (Volkskrant, 14 januari 2003). Aldus heeft het bestuur van de Timoteusschool (Amsterdam) besloten: een verbod strookt niet met de wettelijke voorschriften.
 • Melchior Zeeman: Hoofddoekverbod scholen onwettig (Haagsche Crouant, 14 januari 2003). Scholen, ook in het bijzonder onderwijs, die het dragen van hooddoeken verbieden overtreden de Algemene Wet Gelijke Behandeling. De hoofddoek valt onder de categorie religeiuze uitingen.
 • Ad Bergsma: Wat doet het web met een kind? (AD, 14 januari 2003). Hoe verandert internet vriendschappen en het gezinsleven. Patti Valkenburg: Tieners kunnen experimenteren met hun identiteit, vrij wisselen van geslacht of seksuele voorkeur. Bij volwassenen is dat gunstig. Vrouwen die moeder, sporter en chirurg zijn, doen het meestal goed.
 • Bosch, Praxis en Viva gaan op zoek naar de ''Klusvrouw van Nederland'' (MKB-Net Nieuwsbericht, 14 januari 2003). Nederlandse vrouwen moeten meer gaan klussen. Dat vinden althans Bosch, Praxis en Viva, die de verkiezing `Klusvrouw van Nederland` hebben georganiseerd. Via deze wedstrijd moeten meer vrouwen enthousiast worden om zelfstandig te gaan doe-het-zelven.
 • Albert Heijn komt met eigen hoofddoekjes (De Telegraaf, 14 januari 2003). Supermarktketen Albert Heijn komt deze zomer met eigen hoofddoekjes. Moslimmedewerksters kunnen, als ze willen, het kledingstuk dragen. Het hoofddoekje is onderdeel van een nieuwe kledinglijn die de grootgrutter momenteel ontwikkelt.
 • Convenant over regionale arbeidsmarkt (persbericht Ministerie OCW, 13 januari 2003). Met de Sector Bestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) is een conventant gesloten met o.m. als doelstelling: bevorderen doorstroom van allochtonen en van vrouwen naar o.m. hogere managementposities..
 • Databank Vrouw en Recht toegankelijk via internet (Clara Wichmann Instituut, 13 januari 2003). Deze databank is sinds vandaag toegankelijk via het internet. Duizenden rechterlijke uitspraken en literatuurbeschrijvingen op het gebied van vrouw en recht zijn nu voor iedereen gratis beschikbaar.
 • Balkenende ziet geen heil in vrijage met PvdA (Volkskrant, 13 januari 2003). Balkenende vroeg zich ook af of hij met de PvdA zaken kan doen als het gaat om levensbeschouwelijke kwesties als euthanasie en abortus. Een dag eerder had hij bij de EO-tv verklaard dat de paarse wetgeving moet worden geëvalueerd, inclusief de opheffing van het bordeelverbod. Hij opperde herinvoering van dat verbod, omdat er sprake zou zijn van een groot illegaal circuit.
 • Ruim 9 jaar bij dezelfde baas (CBS Webmagazine, 13 januari 2003). In 2001 waren mensen gemiddeld ruim 9 jaar in dienst bij hun werkgever. Mannen werken aanzienlijk langer bij dezelfde werkgever dan vrouwen: 10,5 jaar tegen 7,2 jaar. Beneden de 35 jaar hebben mannen en vrouwen gemiddeld evenveel dienstjaren.
 • Carine Neefjes: Die Dirk-hoofddoek staat je leuk! (Rotterdams Dagblad, 13 januari 2003). Vernieuwing in het supermarkt-uniform van Dirk van den Broek: het 'Dirk-hoofddoekje'. In alle 92 filialen in Nederland kunnen moslimmeisjes dit kledingstuk dragen.
 • Seksueel misbruik in bijna alle diocesen in VS (Trouw, 12 januari 2003). Er zijn 1205 geestelijken genoemd in aanklachten waarbij 4268 kinderen waren betrokken.
 • Zweedse spermadonor moet alimentatie betalen (Trouw, 11 januari 2003).
 • Azough vraagt opheldering over hoofddoekje in de klas (GroenLinks, 11 januari 2003).
 • ''Geen verbod op hoofddoek in de klas'' (De Volkskrant, 11 januari 2003, tijdelijke link). Scholen hebben niet het recht leerlingen die in de klas een hoofddoekje dragen, te weigeren. Dat zeggen de Commissie Gelijke Behandeling en het Meldpunt Discriminatie Amsterdam. Zij bestrijden hiermee de opvatting van minister Van der Hoeven (CDA) van Onderwijs. Scholen die dergelijke gevoelige kleding eisen opnemen in hun reglementen, handelen volgens de organisaties in strijd met de Wet Gelijke Behandeling.
 • Hans Klippus: Glamourkoningin van het schaken (Algemeen Dagblad, 11 januari 2003). De wereldschaakbond FIDE gooit haar in de strijd tegen het stoffige imago van de denksport. Alexandra Kostenjoek is grootmeester én fotomodel, een nogal ongewone combinatie. Vanaf vandaag kan de 18-jarige Russin twee weken lang worden bewonderd achter het schaakbord in Wijk aan Zee tijdens het Corus-toernooi.
 • Bij het IIAV nieuw online: de catalogus Beeldmateriaal met ruim 14.000 foto's vanaf circa 1865 tot heden. Neem een kijkje!
 • Michael Amsman: Actie tegen geweld in huis werkt (Zwolsche Courant, 10 januari 2003). Veroorzakers van huiselijk geweld wordt in Zwolle-Zuid het vuur na aan de schenen gelegd. De aangiftebereidheid bij mishandelde gezinsgenoten is er tijdens een proefproject verdubbeld, de vervolging verdrievoudigd. De Regiopolitie IJsselland wil het project in haar hele werkgebied invoeren.
 • Alarmknop geeft vrouw vertrouwen (Zwolsche Courant, 10 januari 2003).Een tweede project tegen huiselijk geweld, Aware, heeft een sterker effect dan vooraf was gedacht. Vrouwen die door hun mannen werden geterroriseerd durven weer terug te keren in de maatschappij.
 • ''Van der Hoeven onverantwoordelijk over homohuwelijk'' (D66.nl, 10 januari 2003). Lousewies van der Laan, tweede op de kandidatenlijst van D66, noemt CDA-Minister Van der Hoeven ‘onverantwoordelijk’. In het televisieprogramma ‘Goedemorgen Nederland’ stelde Van der Hoeven vanochtend dat het homohuwelijk voor haar onacceptabel is.
 • School mag hoofddoek verbieden (Het Parool, 10 januari 2003). Scholen mogen kledingeisen stellen aan hun leerlingen. Dat zegt CDA-minister Maria van der Hoeven van Onderwijs. Ze deed deze uitspraak vandaag nadat de protestants-christelijke basisschool Timotheus in Amsterdam-Geuzenveld de twaalfjarige leerlinge Jasmin Bensid deze week in de klas had geweigerd omdat zij haar hoofddoekje om had. Het meisje weigert de hoofddoek af te doen.
 • Aangepaste werktijden voor OK-ouders (Haagsche Courant, 10 januari 2003). Operatie-assistenten met kinderen kunnen binnenkort op aangepaste werktijden aan de slag in het Haagse MCH/Westeinde Ziekenhuis, d.w.z. alleen tussen 9 uur 's ochtends en 2 uur 's middags, dus tijdens schooltijden. Ze blijven op uitzendbasis werken, omdat ze 'niet interessant' zijn voor een vast dienstverband.
 • IND: in 2002 veel minder asielzoekers (NRC-Handelsblad, 9 januari 2003). Het aantal asielzoekers daalde in 2002 tot 18.667 in 2001: 32.579,  in 2000 bijna 44.000). Het aantal buitenlanders dat in Nederland wil werken, studeren of in aanmerking wil komen voor gezinshereniging: in 2002 bijna 65.000 personen, tegen 2001  50.000 en in 2000 iets meer dan 44.000.
 • Rinskje Koelewijn: Jasmin moet haar hoofddoek afdoen (NRC-Handelsblad, 9 januari 2003). Jasmin Bensid (12) mag niet met een hoofddoek de schoolklas in. Ze weigert toe te geven. ,,De Turkse onderwijsassistenten mogen hem wel ophouden.''
 • E-Quality scan partijprogramma's 2003. E-quality heeft de partijprogramma's van de zittende politieke partijen onderzocht op:
 • Ellen de Visser: Chaos verloskunde in oude wijk (Volkskrant, 9 januari 2003). Beroepsorganisatie KNOV:  problemen dreigen omdat verloskundigen het zware werk in achterstandsbuurten niet langer aankunnen. Dat leidt tot meer ziekenhuisbevallingen en dus hogere kosten.
 • Raoul du Pré: PvdA: het land uit bij onwil tot aanpassen (Volkskrant, 9 januari 2003). PvdA: intrekken van verblijfsvergunning van allochtonen die uit eigen wil naar Nederland komen, maar weigeren hier in te burgeren. Het gaat niet om politieke vluchtelingen, maar bijvoorbeeld om diegenen die vanwege gezinshereniging naar Nederland komen
 • Janny Groen: Nu wordt ons zelfs de vrije liefde afgepakt (Volkskrant, 9 januari 2003). Turkse Nederlanders willen zoals iedereen kunnen trouwen met degene van wie ze houden, en diegene komt niet zelden uit Turkije. 'Sommigen vinden dat je mag trouwen met wie je wil, dat het dus overbodig is over partnerkeuze te praten', zegt Hatice Can-Engin, voorzitter van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT), die de bijeenkomst met de Turkse Arbeiders Vereniging Nederland (HTIB) organiseert.
 • CDA: verplichte stage voor nieuwkomers (Trouw, 9 januari 2003). Vice-fractievooritter Verburg (CDA): nieuwkomers moeten tijdens hun inburgering verplicht een stage lopen bij bijvoorbeeld een bedrijf of vrijwilligersorganisatie opdat allochtonen sneller kennis hebben van de Nederlandse taal en cultuur.
 • GroenLinks presenteert Actieplan tegen vrouwenmishandeling (GroenLinks, 9 januari 2003).
 • Vrouwenpoëzie in 6 talen (Rotterdams Dagblad, 9 januari 2003, tijdelijke link). Een poëzieprijsvraag voor Rotterdamse vrouwen uit verschillende culturen is zeker in deze tijd een gedurfd project. Temeer als de bedoeling is dat vrouwen door middel van gedichten iets van hun leven laten zien. Voor de tweede editie van de Poëzieprijs voor Vrouwen uit multicultureel Rotterdam werden 26 gedichten ontvangen in zes verschillende talen.
 • België | Meer geweldpreventie (Divazine, 8 januari 2003). De Vlaamse parlementsleden Eloi Glorieux en Ria Van Den Heuvel (Agalev) willen dat er een Vlaams Instituut voor Geweldpreventie komt. Ze dienen daarover binnenkort een voorstel van decreet in. Het instituut moet nieuwe geweldvormen vroegtijdig opsporen, uitingen van agressie in kaart brengen en efficiënte preventieve beleidsvoorstellen uitwerken. Het kan daarbij gaan om hooliganisme, verkeersagressie, intimidatie van leerkrachten, pesten op school of mobbing op de werkvloer, partnergeweld, kindermishandeling, openlijk en latent racisme, verwaarlozing van bejaarden, groepsverkrachting, vandalisme, straatterreur door jeugdbendes, agressieve videospelletjes, enz.
 • Met geopend vizier (Trouw, 8 januari 2003, hoofdredactioneel commentaar). Het is vooralsnog te hopen dat het dragen van de nikaab niet aanslaat bij de moslims in Nederland. Maatregelen zoals die van het Amsterdamse roc, moeten ertoe bijdragen dat die dracht geen gewoonte wordt en leerlingen kiezen voor integratie in plaats van isolatie.
 • Sluiers (Volkskrant, 8 januari 2003, hoofdredactioneel commentaar). Terecht heeft het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) in Amsterdam besloten het dragen van gezichtssluiers te verbieden. Wie een chador of niqaab draagt is moeilijk herkenbaar en aanspreekbaar. Dat is onhandig en ongewenst: leerlingen lopen ook niet met een bivakmuts of integraalhelm door school.
 • Regeling voor overblijfhulpen (Het Parool, 7 januari 2003). De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil een financiële regeling voor overblijfkrachten op scholen. De fractie wil hiervoor vijftig miljoen euro uittrekken. Dat is volgens Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer noodzakelijk, omdat veel overblijfkrachten stoppen uit angst voor de belastingdienst.
 • Dittrich: Gezichtssluier af in Nederland (D66, 7 januari 2003). Boris Dittrich heeft in een toespraak tot D66 Den Haag gereageerd op opleidingscentrum ROC-Amsterdam, dat overweegt leerlingen te verbieden een gezichtssluier te dragen. Deze “chador” is een allesverhullend gewaad waarbij alleen de ogen onbedekt zijn.  
 • Gezichtssluier taboe in beroepsonderwijs (Volkskrant, 7 januari 2003). Bestuursvoorzitter Ankie Verlaan (ROC Amsterdam) heeft besloten het dragen van gezichtssluiers te verbieden.
 • CDA spreekt van waarden, niet van bijbelse waarden (Volkskrant, 7 januari 2003). Rouvoet (CU): Samengaan met de SGP is nog erg ver weg. Binnen programma en cultuur van de SGP zijn enkele punten voor ons onoverkomelijk: de vrijheid van godsdienst en de participatie van vrouwen in de politiek.
 • Mannen leven jaar langer (Trouw, 7 januari 2003, tijdelijke link). Mannen zullen de komende jaren gemiddeld op iets hogere leeftijd sterven dan nu. Voor vrouwen blijft die leeftijd hetzelfde.
 • Honderden miljoenen extra voor kinderopvang (D66, 6 januari 2003). D66 wil dat het volgende kabinet 200 miljoen euro extra uittrekt voor directe investeringen in kinderopvang. Daarmee kan het aantal opvangplaatsen worden uitgebreid en kan meer personeel worden aangenomen.
 • Bevolkingsteller staat op 16,2 miljoen (CBS-webmagazine, 6 januari 2003). De zwakkere economie remt immigratie en stimuleert emigratie. De levensverwachting zal vooral voor mannen verder toenemen.
 • Verbod op chador zit er niet in (Het Parool, 6 januari 2003). Verschillende politieke partijen steunen de aanpak van de Amsterdamse ROC-directrice Ankie Verlaan, die wil optreden tegen het dragen van een allesverhullende chador door scholieren. Maar een verbod gaat GroenLinks en CDA te ver. Wethouder Rob Oudkerk is ook tegen het dragen van de chador op school en wil gaan praten met de 'meiden'.
 • Een op de twintig kinderen hyperactief (CBS Webmagazine, 6 januari 2003). Hyperactiviteit komt ongeveer in gelijke mate voor bij meisjes en jongens. Wel zijn jongens twee maal zo vaak woordblind (dyslectisch) dan meisjes.
 • Regeling voor overblijfhulpen (Het Parool, 7 januari 2003). De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil een financiële regeling voor overblijfkrachten op scholen. De fractie wil hiervoor vijftig miljoen euro uittrekken. Dat is volgens Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer noodzakelijk, omdat veel overblijfkrachten stoppen uit angst voor de belastingdienst.
 • Sylvia Marmelstein: Fulltime moederschap wint weer aan populariteit (Haagsche Courant, 6 januari 2003). De komende generatie vrouwen is hoger opgeleid dan de huidige en maakt dus meer kans op een goed betaalde baan. Desondanks willen meer vrouwen (tijdelijk) stoppen met werken om zich fulltime te storten op het moederschap. Uit een enquête op de site thuisblijfmoeders.nl blijkt dat de hoge kosten van kinderopvang of weerzin tegen crèches veel kleinere rollen spelen bij de beslissing.
 • Gewelddadige man moet het huis uit (Haagsche Courant, 6 januari 2003). De CDA-bewindslieden Ross (VWS) en Donner (Justitie) werken werken aan een wetsvoorstel dat de man verplicht het huis te verlaten als hij vrouw en/of kinderen slaat.
 • Zorgen over depressieve vrouwen (Haagsche Courant, 6 januari 2003). Stichting September: Er is te weinig aandacht voor depressieve vrouwen, terwijl depressie bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. De stichting heeft een Zorgboek Depressie uitgegeven, waarin een hoofdstuk specifiek over vrouwen staat.
 • Overheid niet in actie na melding kloonbaby (Het Parool, 6 januari 2003). Het ministerie van Volksgezondheid onderneemt voorlopig niets. ''De minister wil eerst weten of het echt waar is. Het heeft geen zin spookverhalen na te jagen. De minister vindt het, als het zo zou zijn, wel een ongewenste situatie. In de Embryowet staat dat het verboden is mensen te klonen. Daar staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar op.'' [...] ''Tegen de geboorte van een gekloonde baby kunnen we weinig doen. Dat kun je moeilijk stoppen. Maar we zullen in zo'n geval zeker kijken of we de ouders kunnen aanpakken,'' aldus de woordvoerder van Volksgezondheid.
 • Voortplantingstechniek | Bewijs voor kloonbaby ontbreekt (Trouw, 6 januari 2003, tijdelijke link). Een Nederlandse vrouw zou zijn bevallen van een gekloonde baby. Bewijs ontbreekt, wetenschappers achten het onwaarschijnlijk. Het omstreden bedrijf Clonaid zegt dat in februari nog drie baby's volgen. Het ministerie van volksgezondheid bekijkt wat te doen.
 • Rik Nijland: ''Kloonbaby's zijn publiciteitsstunt'' (De Volkskrant, 6 januari 2003, tijdelijke link). Wetenschappers hebben met scepsis gereageerd op de aankondiging van de geboorte van een tweede kloonbaby. Dr. Harry Griffin, directeur van het Roslin-instituut in Schotland, waar in 1996 het gekloonde schaap Dolly is geboren, beschouwt de aankondiging van de twee kloonkinderen als een publiciteitsstunt.
 • Katja Meertens: ''Het is een en al kermis met die kloonbaby's'' (Algemeen Dagblad, 6 januari 2003). Deskundigen geloven niet dat vrijdagavond ergens in Europa een Nederlandse gekloonde baby is geboren. Ze twijfelen sterk aan de bewering van het Canadese kloonbedrijf Clonaid dat al twee vrouwen zijn bevallen van gekloonde meisjes.
 • ''Nederlands lesbisch stel krijgt gekloonde baby''. Minister De Geus spreekt van volstrekt onwenselijke situatie (Reformatorisch Dagblad, 6 januari 2003).  Een stel Nederlandse lesbiennes zou vrijdagavond een gekloonde baby hebben gekregen. Het is een meisje. Dit heeft de voorzitster van Clonaid, Brigitte Boisselier, zaterdag tegen het Franse persbureau AFP gezegd.
 • Verenigde Staten | ''Nonnen op grote schaal seksueel misbruikt'' (De Telegraaf, 6 januari 2003). Zeker 40 procent van de katholieke nonnen die nu in de Verenigde Staten leven is ooit seksueel misbruikt. Dat meldt de krant Saint Louis Post Dispatch zondag.
 • Jean-Pierre Geelen: Mannenbladen verliezen eenderde van inkomsten (Volkskrant, 4 januari 2003). Mannenbladen zijn de grootste verliezers door het verbod op tabaksreclame.
 • Vaker abortus bij Indiase meisjes (Reformatorisch Dagblad, 4 januari 2003). Echoscopie om het geslacht van een ongeboren kind vast te stellen is in India sinds 1996 verboden, maar toch worden vrouwelijke foetussen steeds vaker geaborteerd. Dat heeft vice-premier Lal Krishna Advani vrijdag gezegd. „Dit is niet alleen illegaal, het is ook en vooral een misdaad tegen de menselijkheid”, zei Advani. Indiërs geven de voorkeur aan zoons, en dus worden pasgeboren meisjes geregeld vermoord, hoewel dat al meer dan honderd jaar verboden is.
 • 'Tweede gekloonde baby wordt in Nederland geboren'' (De Telegraaf, 4 januari 2003). De tweede gekloonde baby die met de hulp van het bedrijf Clonaid van de Raeliaanse beweging ter wereld zal komen, wordt dit weekeinde in Nederland geboren. Dat heeft de directrice van Clonaid, Brigitte Boisselier, vrijdagavond gezegd tegen een journalist van de Vlaamse commerciële televisiezender VTM. Het gaat om een meisje dat bij een lesbisch paar geboren zal worden.
 • Kleuter blijft half jaar langer in de luiers (Trouw, 4 januari 2003, tijdelijke link). Wat consultatiebureau-artsen, crècheleiders en jonge ouders allang vermoedden, is nu ook wetenschappelijk hard gemaakt: kinderen zijn tegenwoordig aanmerkelijk minder snel uit de luiers dan dertig jaar geleden.
 • ''Gewelddadige man moet huis uit'' (De Telegraaf, 4 januari 2003). Vrouwen die het slachtoffer zijn van (seksueel) geweld van de man hebben recht op een betere bescherming, vinden de CDA-bewindslieden Ross (VWS) en Donner (Justitie). Zij werken aan een wetsvoorstel dat de man verplicht het huis te verlaten als hij vrouw en/of kinderen in elkaar slaat. Nu is het vaak de vrouw die op de vlucht slaat.
 • Women in Power Reveal What It Takes (BBC World Service, semi-permanente pagina). What does it take for a woman to succeed in world politics? Despite the progress made in the last century, there are still few women leaders. Hear eleven women talk about how they achieved success. Find out what motivates them and how they overcame the barriers they faced. Can women have it all? Using exclusive material from recent interviews and the BBC archive, follow these profiles to discover what it takes.
 • Geraldine Coughlan: Somali woman heads for Dutch parliament (BBC News, 3 January, 2003). A Somali refugee and former Muslim is a sure bet to become a Netherlands MP for a conservative party in the 22 January general elections. Ayaan Hirsi Ali recently came out of a seclusion prompted by death threats made against her after she campaigned against what she called the oppression of women under Islam.
 • Geen hype om Viagra vrouwen'' (NRC-Handelsblad, 3 januari 2003). Farmaceutische bedrijven ontkennen in reactie op een publicatie dat zij een nieuwe stoornis hebben ontwikkeld bij vrouwen met seksuele problemen, door medicijnen als Viagra te promoten voor vrouwen. Zij zouden zo ook een markt van Viagra voor vrouwen willen opzetten. Dat hebben de farmaceutische bedrijven vandaag laten weten.
 • Margreet Vermeulen: Ik voel me beter met een sluier om (De Volkskrant, 3 januari 2003, tijdelijke link). De profeet Mohammed was ook omringd door gesluierde vrouwen, zegt een van de leerlingen van het ROC Amsterdam die met gezichtssluier op school komt. Ze wil iets voelen van wat die vrouwen hebben gevoeld.
 • Juridische actie tegen kloonbaby (NRC-Handelsblad, 3 januari 2003). De Amerikaanse ouders van de baby Eve, de veronderstelde eerste gekloonde mens, aarzelen of ze wel mee zullen werken aan DNA-onderzoek waarmee kan worden bewezen dat Eve een kloon van haar moeder is. [...} Het DNA-onderzoek gaat misschien niet door, zei Boisselier, omdat een rechtbank in Florida inmiddels zowel de nog onbekende ouders als Boisselier heeft opgeroepen voor een voorbereidende zitting op 22 januari. Ook Claude Vorilhon, leider van de Raeliansekte, waar Boisselier 'bisschop' van is en waar het bedrijf Clonaid uit is voortgekomen, moet verschijnen.
 • Clonaid kondigt tweede gekloonde baby aan (De Telegraaf, 3 januari 2003). Binnen enkele dagen wordt ergens in Europa een tweede gekloonde baby geboren. Dat heeft de Franse wetenschapster en voorzitster Brigitte Boisselier van de onderneming Clonaid donderdag voor de Franse televisiezender France 2 en de Britse omroep BBC gezegd.
 • Levensstijl | Moe, moe, moe komt door druk, druk, druk (Trouw, 3 januari 2003, tijdelijke link). Niks voorjaars- of najaarsmoeheid: we zijn het hele jaar door moe. Het Centraal Bureau voor de Statistiek vroeg het de Nederlanders en 42 procent van hen verzuchtte: ja, ik had in de afgelopen twee weken last van moeheid. Moeheid is de meest voorkomende klacht, na spier-, hoofd-, rugpijn en slapeloosheid. Vrouwen klagen er meer over: 48 procent van hen heeft last van moeheid, tegen 35 procent van de mannen. Ben je een vrouw van rond de 30, dan klaag je veel of ben je écht heel vaak moe, want moeheid komt het meest voor bij mensen tussen de 12 en 44 jaar. Juist zij hebben het volgens het CBS druk met opleiding, werk en gezin.
 • Janine Meijer en Daan van Lent: Sorry, maar we zijn geen soft cluppie (FEM de Week, 2 januari 2003). Gesprek met Ewald Kist, ING-bestuursvoorzitter, over onder meer vrouwen aan de top. Als we nu elf vrouwen aan de top hebben, vind ik het heel knap als we over drie jaar de 25 halen. Honderd zullen het er nooit worden.
 • OVSE blijft in Tsjetsjenië (Spitsnet, 2 januari 2003). Nederland is vanaf 1 januari 2003 voorzitter. Speerpunt worden mensenhandel. Minister de Hoop Scheffer: Ik vind het een schande dat er in delen van Europa in mensen wordt gehandeld. Vrouwen worden als vee behandeld en gedwongen in de richting van de prostitutie. Ik vind het een erezaak voor mij als OVSE-voorzitter om dat bij de wortel aan te pakken. De bewindsman vindt dat mensenhandel in het wetboek van strafrecht moet worden opgenomen.
 • Eén gesluierde vrouw is oké, een hele groep niet (Trouw, 2 januari 2003). Sinds het begin van dit schooljaar loopt een klein groepje vrouwen geheel ingepakt rond op het ROC, tot ongenoegen van docenten en leerlingen. Normaal contact is niet mogelijk en probeer maar eens een stageplek te vinden voor iemand in een allesverhullend gewaad met kijkgleuf, de nikaab .
  • In dit artikel wordt verwezen naar een oordeel van de Commissie gelijke behandeling, dat een verbod op het dragen van een chador in strijd is met de Algemene wet gelijke behandeling (Commissie gelijke behandeling, 6 september 2000).
 • Tanya van der Spek: Dodelijk dilemma (Zij aan zij, 2002, nr. 8). Openlijk gay zijn of niet ? Ben je islamitisch opgevoed,dan kan dit een dodelijk dilemma zijn. Auteurs Hatice Kursun en Imad el Kaka interviewden 24 dappere meiden en jongens en kwamen tot – voor Nederlandse lezers – opmerkelijke conclusies tijdens het schrijven van hun boek ''Mijn Geloof en Mijn Geluk''.
 • School wil gezichtssluier verbieden (Trouw, 31 december 2002). Het ROC-Amsterdam wil leerlingen verbieden een zogeheten nikaab te dragen. De nikaab, een allesverhullend gewaad dat alleen de ogen onbedekt laat, maakt volgens ROC-voorzitter A. Verlaan normaal sociaal verkeer onmogelijk.
 • Servië heeft een mevrouw de president (Deventer Dagblad, 30 december 2002). Voor het eerst in de geschiedenis van Servië staat sinds maandag een vrouw aan het hoofd van de republiek. De 37-jarige juriste Natasa Micic is de opvolgster van Milan Milutinovic, wiens ambtstermijn met ingang van maandag voorbij is
 • Jonge stellen geven voorkeur aan carrière (Nu.nl, 30 december 2002). Ruim 40 procent van jonge Nederlandse stellen vindt dat kinderen teveel van hun vrijheid zouden kosten. Het krijgen van kinderen is voor hen dan ook niet langer vanzelfsprekend.
 • Jesse Jackson steunt vrouwenbeweging (De Telegraaf, 30 december 2002). In het escalerende golfconflict in Augusta heeft Martha Burk steun gekregen van Jesse Jackson. De zwarte Amerikaanse strijder voor burgerrechten gaat zij aan zij met de leidster van de Amerikaanse vrouwenbeweging NCWO, vechten voor het eerste vrouwelijk lid van Augusta National.
 • Hot or not in 2003 (AD, 30 december 2002). Wat kan niet meer in het nieuwe jaar? En wat is juist helemaal hip. Volgens AD zijn in: nederlandse schrijfsters, sterke vrouwen, breien, veiligheid en buikjes. En uit zijn: anorexia, naveltruitjes, klonen van Bridget, Ally en Sex.
 • Judith Neurink: Marokkaanse vrouwenrechten: de wet .... en de uitleg (Trouw, 30 december 2002). In Marokko buigt een speciale commissie zich over de rechten van de vrouw. Wordt polygamie verboden, en krijgt de vrouw dezelfde rechten als de Marokkaanse man? De linkse politica Halima Zine Elabadine, die bij de verkiezingen van september een zogenoemde vrouwenzetel in het parlement vergaarde, de oud-journaliste en schrijfster Laila Aboezaid en Sanaa Moebtassim, een model dat modeshows organiseert, zijn het over één ding eens: verandering is dringend gewenst.
 • School wil geen meisje in chador (Het Parool, 30 december 2002). Het Regionaal Opleidingen Centrum van Amsterdam (ROC) denkt erover het dragen van een chador op school te verbieden. Het gewaad, waarbij alleen de ogen van de vrouw zichtbaar zijn, belemmert volgens voorzitter Ankie Verlaan de 'non-verbale communicatie'.
 • Margreet Vermeulen: School overweegt verbod van chador (Volkskrant, 30 december 2002). Bij de opleidingen in de sociaal-culturele sector is de chador erg onhandig. ''Ze worden opgeleid voor crècheleidster of hulpverleenster. Dan moet je verbaal en non-verbaal kunnen communiceren.'' Tot nu toe kon het ROC de leerlingen er in persoonlijke gesprekken van weerhouden de chador aan te trekken. Maar dat wordt steeds moeilijker.
 • Rik Nijland: Klonen is nog alleen iets voor sekte (Volkskrant, 30 december 2002). Achter het ogenschijnlijke succes van kloonkind Eva gaan grote gevaren schuil. Blijft het kind gezond? Liggen ziektes of versnelde veroudering op de loer? 

NIEUWSARCHIEF
 • Mariette Hermans: Niet vanachter het bureau. Scholing bij Transact (M/V Zorg, 2002, nr. 4).
 • Claudia Gaspard en Lut Verstappen: Boegbeelden van Tweede Golf-feminisme zoeken jonge lezers via Internet (Divazine, 17 december 2002). Over de nieuwe sites van het Nederlandse Opzij en het Duitse Emma.
 • Afhankelijke verblijfsstatus, brief van Minister Nawijn dd. 17 december 2002 naar aanleding van de motie-Adelmund over verlening van een zelfstandige verblijfsvergunning ingeval iemand aantoonbaar slachtoffer is van seksueel geweld.
 • Cokky van Limpt: Judith Plaskow. Feministisch jodendom begint bij het horen van de stilte (Trouw, 17 december 1999).
 • Tanya van der Spek: Dodelijk dilemma (Zij aan zij, 2002, nr. 8). Openlijk gay zijn of niet ? Ben je islamitisch opgevoed,dan kan dit een dodelijk dilemma zijn. Auteurs Hatice Kursun en Imad el Kaka interviewden 24 dappere meiden en jongens en kwamen tot – voor Nederlandse lezers – opmerkelijke conclusies tijdens het schrijven van hun boek ''Mijn Geloof en Mijn Geluk''.
 • Auto's zijn niet alleen een hobby van mannen (MKB-Net Nieuwsbericht, 3 december 2002). Vrouwen tussen de 18 en 34 jaar zijn net zo enthousiast over auto`s als hun mannelijke leeftijdsgenoten.
 • Vrouwen reageren anders op reclame dan mannen (MKB-Net Nieuwsbericht, 20 november 2002). Overal in de wereld is uit onderzoek gebleken dat vrouwen informatie anders interpreteren dan mannen. Dat geldt ook voor informatie die zij uit reclame halen. Vrouwen zijn gevoeliger voor details van relevante informatie en hebben de neiging objectieve claims te prefereren boven subjectieve.
 • Jongens zorgen voor meer problemen dan meisjes (MKB-Net Nieuwsbericht, 25 december 2002). Jongens, autochtoon en allochtoon, vormen een probleem. Het zijn niet zozeer de buitenlandse jongeren die vervallen in zinloos geweld, dronken voor overlast zorgen of hard rijden door woonerven. Het zijn jongens in het algemeen. Voor een beter jeugdbeleid dient de mannelijkheid te worden geproblematiseerd, zo concludeert Saskia Poldervaart tijdens het congres van het VNG-project Lokaal jeugdbeleid.
 • Nieuwe Opzijhoogleraar | De arts en filosofe Marli Huijer (47) is voorgedragen voor de Opzij-wisselleerstoel (Observant, 5 september 2002). De onderzoekster, momenteel postdoc bij de Rijksuniversiteit Groningen, neemt, als het college van bestuur zijn fiat geeft, in september voor twee jaar de fakkel over van Liesbet van Zoonen. Die wordt per 1 oktober hoogleraar media en populaire cultuur bij de Universiteit van Amsterdam. Huijer gaat zich in Maastricht bezig houden met gender en gezondheid met speciale aandacht voor genomics en risicogeneeskunde.
 • Een brief aan een Afghaanse vrouw (Dokters van de wereld, april 2002). Bekende Nederlandse vrouwen verleenden hun medewerking aan deze actie.

ONZE ANDERE SITES

Emancipatie.pagina.nl en emancipatie-lokaal.pagina.nl > Nieuwe sites:

 • Zelfverdediging voor op de fiets (Fietsersbond.nl, permanente pagina's). Veel vrouwen voelen zich onveilig als ze 's avonds laat over afgelegen fietspaden moeten fietsen. Ga je wel of ga je niet? Niet iedereen heeft zo makkelijk een alternatief. Wat kun je doen om jezelf weerbaarder te maken? En helpt pepperspray of haarlak nu wel of niet?
 • Zorgen voor je ouders. Het TELEAC-project 'Zorgen voor je ouders' bestaat uit een tv-serie, deze website en een boek. De tv-serie (inmiddels afgelopen) bestond uit twaalf portretten van volwassen kinderen die voor hun ouders zorgen. Op deze website kunt u kennismaken met deze mensen en is er aandacht voor het bijbehorende boek.
 • Emma. Het toonaangevende Duitse feministische blad.
 • Thuisblijfmoeders
 • In TopTijd (van vrouwonline): CAOwijzer. Met zo'n 80 CAO's van sectoren en bedrijven waarin veel vrouwen werken. In één oogopslag zie je hoe het in jouw CAO geregeld is voor kinderopvang, deeltijd werken en de verschillende vormen van verlof.
 • Enova, emancipatie-adviesbureau Drenthe.
 • Vrouw en overgang
 • Vavavedo - vaders van vele dochters. Terug van weggeweest.
 • Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn

FOCUS

Emancipatie-agenda 2003: 

 • Niny van Oerle (CDA): Levensloopbeleid vertalen in acties.
 • Jet Bussemaker (PvdA): Opruimen van de puinhopen die dit Kabinet maakte van emancipatie.
 • Vivien van Geen (D66): Daadkracht en tempo in emancipatiebeleid terug, en 400 miljoen extra voor kinderopvang.

TK-verkiezingen 2003 > Verkiezingsdebat > eerste vrouwen op de lijst reageren op stellingen:

TK-verkiezingen 2003 > Agenda:

 • donderdag 9 januari 2003, 13.00 - 14.00 uur: GroenLinks presenteert ''Veiligheid achter de voordeur. Actieplan tegen vrouwenmishandeling''. Reacties van de Federatie Opvang, Transact en Veilig Huis. Plaats: Veilig Huis, Meerkoethof 6 te Utrecht. Persbericht.
 • Zondag 12 januari 2003: Wie van de drie, de strijd om de linkse stemmen; met de nummers twee van GroenLinks (Marijke Vos), PvdA (Jeltje van Nieuwenhoven) en de SP (Agnes Kant). Onder leiding van Volkskrantjournalist Jan Tromp. Met de uitreiking van Wat is links, een speurtocht naar links leven, nieuwe verhalenbundel van de Volkskrant. (Amsterdam, De Balie, 15.00 uur, grote zaal)
 • maandag 13 januari 2003: Welke partij komt het dichtst bij uw eigen waarden en normen ? (Amstelveen, Emancipatiecentrum/Vrouwenhuis, 20.00 uur)
 • dinsdag 14 januari 2033: COC organiseert Roze verkiezingsdebat (Leiden, Stadhuis, 20.00 uur)
 • Dinsdag 14 januari - First ladies - Verkiezingsdebat in vrouwelijk perspectief (Utrecht, Lutherse Kerk, 20.00-22.00 uur). Nog acht dagen te gaan tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Is uw keus gemaakt of zweeft u nog? TUMULT brengt op het laatste moment nog duidelijkheid in het politieke spectrum. Wat zijn de standpunten over veiligheid, integratie en werkgelegenheid? De first ladies van SP, GroenLinks, VVD, PvdA en CDA schetsen hun ideale toekomst.
  Deelneemsters zijn: Agnes Kant, SP, Ineke van Gent, GroenLinks, Annette Nijs (o.vb.), VVD, Gerda Verburg, CDA, en Jet Bussemaker, PvdA. Journaliste Marloes Elings zal de panelleden stevig aan de tand voelen. Voorafgaand aan het debat houdt Lieteke van Vucht Tijssen, voorzitster Nationale Unesco Commissie een inleiding namens Forum voor Democratische Ontwikkeling. In verband met de grote drukte in de verkiezingstijd kan het zijn dat er nog wijzigingen in het panel optreden. Zie voor de laatste actuele informatie: www.tumultdebat.nl
 • zondag 19 januari 2003: Welke kleur heeft politiek ? Homo-emancipatiedebat met diverse politieke partijen. COC te Den Haag , 16.00 uur. 

TK-verkiezingen 2003 > Verkiezingsdebat > Emancipatiestellingen:


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek vaste plekken voor:

 • M/V Zorg, kwartaaluitgave van Transact.
 • LaVita, magazine voor lesbische en biseksuele vrouwen in het Noorden (Groningen, Friesland, de kop van Noord-Holland, Drenthe en Overijssel)

Actueel > Agenda:


VARIA

Opsporing verzocht:

 • Internet is beweeglijk: regelmatig verhuizen er pagina's, homepages en websites. Op onze overzichten emancipatie.pagina.nl en emancipatie-lokaal.pagina.nl proberen wij dat zo goed mogelijk bij te houden, maar dat lukt niet altijd. Daarom proberen wij via de pagina Opsporing verzocht met medewerking van onze bezoekers de URL's op te sporen die eerder relevante informatie bevatten, maar nu (lijken te) zijn weggevallen.

DOSSIERS

Dossiers van derden > Femistyle (België):

Dossiers van derden > Divazine:

 • België | D-File Geld m/v (Divazine, januari 2003). Willen vrouwen evenveel verdienen als mannen? Of kiezen ze voor een rustiger leven? Maar hoe moet het dan als ze alleen (komen te) staan? Divazine dook in uw portemonnee om uit te vissen hoe het staat met de financiële onafhankelijkheid van vrouwen.

SERVICEPAGINA

Boekenkast online:


ARCHIEF VAN DE NIEUWSBRIEVEN


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst begin abonnement nieuwsbrief of stop abonnement nieuwsbrief
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.