woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 099
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  091-100
 >  099 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 099 (27 november t/m 29 december 2002)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.


NIEUWS

 • Frans Boogaard: Uitgebuit in sekssupermarkt (AD, 28 december 2002). Een dominant Tsjechisch exportartikel komt niet in de officiële statistieken voor: seks. Duitsland is grootafnemer
 • Denis van Vliet: Bevolking lijdt aan pijntjes (AD, 28 december 2002). Vrouwen klagen het meest. Huisarts Harmsen, verbonden aan de Erasmus Universiteit: Een verklaring kan zijn dat ze vaak net zo'n drukke baan hebben als mannen''.
 • Sekte VS meldt kloonbaby (Trouw, 28 december 2002)
 • Ook mannen hebben opvliegers (Trouw, 27 december 2002). Universiteit van Linköping in Zweden:  eenderde van de mannen boven de 55 jaar ervaart verschijnselen die zij wijten aan 'de overgang': hevige transpiratie en opvliegers.
 • Ruut Verhoeven: Aanleunwoning: Op stal (Trouw, 27 december 2002). In Boekel: verbouwing van schuren, stallen en garages op het eigen erf tot heuse aanleunwoningen voor uitgeboerde senioren. Burgemeester van der Vondervoort: ''Ouders die bij een van hun kinderen wonen, zouden ook nog eens op de kleinkinderen kunnen passen. Zo bespaar je ook een boel geld voor kinderopvang.''
 • Hoofdrol voor vrouw in Groninger museum (Dagblad van het Noorden, 26 december 2002). Twee belangrijke Nederlandse musea openen het nieuwe jaar met twee grote tentoonstellingen waarin vrouwen de hoofdrol vervullen. Zo toont het Groninger Museum met tekeningen, schilderijen, grafische werken en sculpturen de fatale vrouw, terwijl het Centraal Museum in Utrecht aan de hand van kleding, parfum, liefdesbrieven en het straatbeeld op zoek gaat naar de ideale vrouw.
 • Ronald van Geenen: Langer leven kwestie van tijd (AD, 26 december 2002). Leidse hoogleraar Dick Knook: ''Als de trend doorzet - ik zie geen redenen waarom dat niet zou gebeuren - is de gemiddelde levensverwachting van vrouwen in 2060 maar liefst 100 jaar. Mensen worden nu al twee keer zo oud als in 1800.”
 • Iran schaft steniging af als doodstraf (Utrechts Nieuwsblad, 26 december 2002). De Islamitische Republiek Iran weigert te publiceren hoe vaak mensen ter dood worden gebracht door steniging, maar komt vrij zelden voor. Volgens berichten zijn vorig jaar zeker twee vrouwen op een dergelijke wijze aan hun eind gekomen.
 • Centraal Museum presenteert ''de ideale vrouw'' (Dagblad van het Noorden, 24 december 2002). Zelfs de man als symbool van het womanizen kan niet aangeven wat de ideale vrouw is. Daarom probeert het Centraal Museum in Utrecht de komende vijf maanden de vraag te beantwoorden aan de hand van tentoonstellingen over onder meer de kleding van de vrouw. Ook komen het parfum, liefdesbrieven en het vrouwenbeeld van de straat aan bod. Hulp krijgt het museum van negen modeontwerpers. De tentoonstelling Woman, tussen 31 januari en 18 mei, moet meer duidelijkheid verschaffen over de contouren van de ideale vrouw.
 • SGP-bestuur accepteert vrouw op lijst (Zwolsche Courant, 24 december 2002). Op de gezamenlijke lijst met de Christen Unie voor de Provinciale Staten de 6e plaats bezet Sietkse Leistrat de 6e plaats. Door een vrouw op de lijst te plaatsen, doorbreekt de SGP het landelijk beleid van de partij, dat niets wil hebben van vrouwen in vertegenwoordigende organen.
 • Joos Philippens: Voorzitter: Media chanteren bond in kwestie-Atkinson (Haagsche Courant, 24 december 2002). De squashbond wil niet dat wereldtopper Vanessa Atkinson meedoet bij de mannen. Vraag aan voorzitter Zonneveld: waar bent u toch zo bang voor? We hebben een verzoek binnen gekregen van een man die bij de vrouwen wil meedoen. Dat ligt natuurlijk moeilijk. Denk maar aan discriminatieregels en zo.
 • Gemorrrel aan vrije zondag (Algemeen Dagblad, 24 december 2002). Werkgeversorganisatie VNO/NCW wil de zondag als normale werkdag in de cao opnemen. De werkgevers willen op die manier het recht van werknemers om zondagswerk te weigeren, omzeilen. Volgens de vakcentrale FNV houden de werkgevers zich met dit voorstel niet aan de wet.
 • Ongeloof bonden over ''zot'' plan (De Volkskrant, 24 december 2002, tijdelijke link). De poging van werkgeversorganisatie VNO-NCW om alsnog uit te komen onder de wet die het weigeren van zondagswerk mogelijk maakt, stuit op ongeloof bij werknemersorganisaties. Volgens vakcentrale FNV is het verzet van de werkgevers juridisch onhoudbaar en toont VNO-NCW zich een slecht verliezer. CNV-voorzitter Doekle Terpstra noemt het ''een zot voorstel waar we op geen enkele wijze aan meewerken''.
 • De Geus: bijstand na vijf jaar verhogen (De Telegraaf, 24 december 2002). Demissionair minister De Geus van Sociale Zaken (CDA) wil dat de uitkering van iemand die langer dan vijf jaar in de bijstand zit, omhoog gaat. De Geus zei dat dinsdag in een interview met het dagblad Trouw, en wekt daarmee de woede van PvdA-Tweede-Kamerlid Noorman-Den Uyl, die eerder geen steun kreeg van het CDA voor een vergelijkbaar voorstel.
 • Antoinnette Scheulderman: ''Alsjeblieft niet wéér over decolletés''. Katja, Bridget en het Binnenhof (Algemeen Dagblad, 24 december 2002). Ze noemen zichzelf geen parlementaire verslaggevers, maar willen wel serieus genomen worden op het Binnenhof. In de opmars naar de nieuwe verkiezingen gaat het politieke jongerenprogramma Lijst 0 vanaf vanavond op herhaling. Een gesprek met Bridget Maasland en Katja Schuurman.
 • Coaching en cultuurverandering: een onderzoek naar de betekenis van coaching voor de doorbreking van het Glazen Plafond. Brief van Staatssecretaris Phoa (SZW) dd. 23 december 2002 aan de TK ter aanbieding van dit onderzoek door bureau Brouns & Sibbes research and support. Coaching blijkt op twee manieren te kunnen bijdragen aan de doorstroming van vrouwen naar de top: door talentvolle vrouwelijke medewerkers te begeleiden en te ondersteunen in stappen in hun loopbaan, en, meer fundamenteel, als bijdrage aan de introductie van nieuwe stijlen van leiderschap in bedrijven en organisaties.
  • N.B.: het onderzoek zelf is (nog?) niet digitaal beschikbaar.
 • Kerkelijkheid in Nederland (CBS-Webmagazine, 23 december 2002). Vrouwen en ouderen zijn oververtegenwoordigd onder degenen die zich aangetrokken voelen tot een kerkelijke gezindte en onder de zeer trouwe kerkgangers.
 • Aantal adopties stijgt opnieuw (CBS-webmagazine, 23 december 2002). China heeft Colombia ingehaald als belangrijkste land van herkomst. Traditiegetrouw zijn de uit China geadopteerde kinderen voornamelijk meisjes: slechts 5% van deze kinderen is een jongen
 • Moeheid veel voorkomende klacht (CBS-webmagazine, 23 december 2002). Meer vrouwen dan mannen blijken te worden geplaagd door slapeloosheid, hoofdpijn, rugpijn, spierpijn. Maar moeheid staat bij beiden bovenaan.
 • Persons of the year: Whistleblowers Cynthia Cooper (WorldCom), Coleen Rowley (FBI) and Sherron Watkins (Enron) (Time, december 22th, 2002)
 • Peter Louwerse: Moeder ontvangt de rente en het dividend (Rotterdams Dagblad, 21 december, tijdelijke link). Het erfrecht verandert ingrijpend op 1 januari 2003. De positie van de langstlevende echtgenoot wordt versterkt, kinderen moeten langer wachten op hun erfdeel en de stiefkinderen worden niet langer stiefmoederlijk behandeld.
 • Henk Müller: Marokkaanse vrouwen zijn de schaamte voorbij (De Volkskrant, 21 december 2002, tijdelijke link).
 • Dragan Janjic: Vrouwenhandel floreert op de Balkan (Algemeen Dagblad, 21 december 2002). Naast drugshandel is vrouwenhandel de meest lucratieve business in dit deel van Europa. En: de sekshandel in Bosnië en Kosovo floreert, onder andere door de aanwezigheid van de internationale vredesmissies en het grote aantal non-gouvernementele organisaties.
 • Ally Smid: Een Dirk-hoofddoek en de discussie is voorbij (Het Parool, 21 december 2002). Albert Heijn wil er nog niet aan, een officiële AH-hoofddoek voor alle moslimmedewerksters. Concurrent Dirk van den Broek koos anderhalf jaar geleden eieren voor zijn geld. Ervaren medewerksters dreigden ontslag te nemen als ze geen hoofddoek mochten dragen in de winkel. Er kwam nieuwe bedrijfskleding, inclusief een Dirk van den Broek-sjaal die tot hoofddoek kan worden geknoopt.
 • Hirsi Ali: islam is geen achterlijk geloof (De Volkskrant, 21 december 2002, tijdelijke link). VVD-kandidate Ayaan Hirsi Ali neemt haar uitspraak terug dat de islam een achterlijke godsdienst is. Zij deed dat vrijdag op een congres in Amsterdam, georganiseerd door de wetenschappelijke bureaus van de PvdA en de VVD.
 • Lijst meest gewelddadige videogames gepubliceerd (HCCnet, 20 december 2002). In het rapport wordt melding gemaakt van een stijgende trend wat betreft geweld tegen vrouwen in videospellen. In de nummer één op de lijst worden spelers beloond als ze een prostituee dood schoppen.
 • Doorstart vrouwenvakscholen, brief minister de Geus (SZW) dd. 20 december 2002 aan de TK.
 • Meer herintreedsters aan het werk in contractcatering (persbericht SZW, 20 december 2002). Staatssecretaris Phoa (SZW) en de sector contractcatering hebben vandaag een intentieverklaring getekend om in de periode t/m 2005 70.000 herintredende vrouwen in deze sector aan het werk te helpen. Speciale aandacht zal hierbij worden geschonken aan allochtone vrouwen.
 • Albanië | David Jan Godfroid: Moeizame strijd tegen vrouwenhandel (Trouw, 20 december 2002, tijdelijke link)
 • Opening verkiezingsdebat op emancipatie.nl: met reacties op 11 stellingen van Maria van der Hoeven (CDA):  In het komend kabinet moeten evenveel vrouwen als mannen zitten, Femke Halsema (GL): Ik ben niet voor een subsidiestop op partijen die vrouwen uitsluiten van het lidmaatschap en Tineke Huizinga (CU): Bestrijding van huiselijk geweld moet een uitdrukkelijk speerpunt zijn in het veiligheidsbeleid.
 • Amendement-De Ruiter (SP) inzake continuering van de subsidie aan de Stichting emancipatie online verworpen. De verwachte steun van het CDA werd ingetrokken. Zie het eerder bericht.
 • Eenderde van de ouderen mijdt pinautomaat (persbericht Universiteit Groningen, 18 december 2002). Het gaat vaak om vrouwen, vanwege onveiligheid, vanwege ontbreken van sociaal contact.
 • Spruitjesdebat: normen, woorden, Tien Geboden en burgerfatsoen (Parool, 18 december 2002). De Tweede Kamer discussieerde over normen en waarden, maar wat dat precies inhoudt, daarover verschilde bijna iedereen met elkaar van mening
 • Burgers mogen hun ergernissen sms'n (Volkskrant, 18 december 2002). Via web- en sms-polls wil de regering de meningen van burgers peilen over actuele thema's. Een 'belevingsmonitor' moet inzicht geven in de problemen zoals burgers die zien, en in hun verwachtingen van de overheid.
 • Jeroen Blijker: Thuiszorg zoekt reserves arbeidsmarkt (Trouw, 18 december 2002). De werkgelegenheid in het bedrijfsleven krimpt, en groeit onstuimig in de thuiszorg. Op zoek naar de stille arbeidsreserve, met deeltijd en flexibiliteit.
 • Marc Guillet: Leger VS benadeelt zichzelf door homo's te weren (AD, 18 december 2002). De VS hebben voor strijdkrachten en inlichtingendiensten grote behoefte aan arabisten. Maar zij moeten wel hetero zijn.
 • Burgers in beeld (E-Quality, persbericht 17 december 2002). Over: Maayke Botman en Mariette Hermans: Burgers in Beeld, Beeldvorming naar gender en etniciteit in overheidsbeleid. Den Haag, E-Quality, 2002. Prijs: 8,- euro.
 • IIAV-Nieuws, december 2002 (IIAV, 17 december 2002)
 • Vrouw in Afghanistan nog steeds onderdrukt (Trouw, 17 december 2002). Veel vrouwen in Afghanistan hebben nog weinig profijt van de val van de fundamentalistische Taliban eind vorig jaar,zo constateert de Amerikaanse organisatie voor de mensenrechten Human Rights Watch in :
 • Beleidsbrief Emancipatie- en Familiezaken. Antwoord Staatssecretaris Phoa dd. 17 december 2002 op vragen van TK-lid Van Oerle (CDA) inzake de Alliantie tijdens het AO van 4 december 2002.
 • Toelichting subsidieregeling emancipatie-ondersteuning. Antwoord Staatssecretaris Phoa dd. 16 december 2002 op vragen gesteld tijdens de begrotingsbehandeling SZW, 11 december 2002.
 • Meer bescherming buitenlandse vrouwen gewenst (Haarlems Dagblad, 17 december 2002). Adviescommissie Vreemdelingenzaken in een rapport aan de Tweede Kamer: Ernstige mishandeling moet op zichzelf al voldoende aanleiding kunnen zijn om vrouwen van buitenlandse afkomst een zelfstandige verblijfsvergunning te geven. 
 • Sociaal netwerk voorkomt zelfdoding (AD, 17 december 2002). Het aantal zelfmoorden onder mannen is voor het eerst in drie jaar gestegen. Onderzoeker Latten: ,,De burgerlijke staat is bepalend. Mannen die scheiden raken vaker in een sociaal isolement dan vrouwen. Vrouwen hebben vaker een netwerk''.
 • Het jaar in cijfers (CBS, 16 december 2002)
 • Spanning tussen het Nederlandse beleid en het VN-Vrouwenverdrag (Adviescommissie voor vreemdelingenzaken, persbericht 16 december 2002).
 • Joke Schrijvers: Cora Vreede (1909-2002). Feministisch antropologe (NRC-Handelsblad, 16 december 2002).
 • Zelfmoord vaker bij jonge man (NRC-Handelsblad, 16 december 2002). Jaarlijks overlijden bijna drie keer zoveel mannen als vrouwen onder de vijftig aan niet-natuurlijke doodsoorzaken zoals zelfdoding en verkeersongevallen.
 • Bert Hesselink: Het krimpende ambtenarenkorps (Haagsche Courant, 16 december 2002). Hoe vullen departementen de personele bezuinigingen in? Bij VWS wordt de directie Sociaal Beleid (DSB), die sociale uitsluiting en discriminatie moet voorkomen en tegengaan, gehalveerd. Het doel van deze directie was de afgelopen jaren om de sociale stabiliteit in de Nederlandse multiculturele samenleving te bewaken en te bevorderen.
 • Werkgroep gepromoveerde vrouwelijke huisartsen opgericht (Care4Cure, 16 december 2002). 60% van de gepromoveerde vrouwelijke huisartsen wil wel hoogleraar worden. De Vereniging van Nederlandse vrouwelijke artsen en het Nederlands huisartsengenootschap proberen het aandeel van vrouwen in wetenschap en beleid te vergroten.
 • Niet-westerse allochtonen verkleinen achterstand op de arbeidsmarkt (CBS-magazine, 16 december 2002). Relatief weinig Turkse en Marokkaanse vrouwen werken. Ondanks de toegenomen arbeidsdeelname van vrouwen hebben mannen nog altijd vaker een baan. Dit geldt zowel voor autochtonen als voor allochtonen. De tweede generatie niet-westerse vrouwen doet het veel beter op de arbeidsmarkt dan de eerste: bijna 50% had in 2001 een betaalde baan. Zij doen hiermee niet onder voor hun mannelijke leeftijdgenoten van niet-westerse herkomst.
 • Vaker zelfdoding onder jongere mannen (persbericht CBS, 16 december 2002). Het aantal vrouwen dat op relatief jonge leeftijd overlijdt, is lager dan het aantal mannen omdat vrouwen minder vaak door een niet-natuurlijke doodsoorzaak om het leven komen. Het aantal vrouwen dat overlijdt door zelfdoding is op jongere leeftijd minder dan de helft van het aantal mannen. Ook verongelukken veel minder vrouwen in het verkeer. Verder overlijden minder vrouwen op jongere leeftijd aan ziekten, behalve ingeval van (borst)kanker.
 • Women on Waves heeft in een persbericht verklaard dat de organisatie in de loop van 2003 nieuwe reizen met de abortusboot zal maken (bericht 15 december 2002)
 • Leonoor Wagenaar: En ik denk dat ik het ga redden (Parool, 14 december 2002). Ayaan Hirsi Ali over haar nieuwe boek De zoontjesfabriek.
 • Stank voor dank (NRC-Handelsblad, 14 december 2002). O,o, wat heeft die werkende moeder het toch druk. Hele boeken worden er over volgeschreven. Maar hoe zit het met de welwillende man van de werkende vrouw? Samen met de eerder verschenen bijdrage Zelfspot van carrierevrouwen (Daniela Hooghiemstra, 14 oktober 2002) opent de NRC een:
 • Margriet Oostveen: Ik stoor me aan carrièrevrouwen (NRC-Handelsblad, 14 december 2002). Interview met Agnes Kant, nr 2 van de SP. ,,Zet die man dan achter de afwasmachine! Of ga maar wat minder werken! Dan doe je maar wat minder aan je carrière en wat meer aan andere maatschappelijke vraagstukken! Kom óp, zeg!''
 • Daphne van Dijk: Gered door de stofzuiger (Telegraaf, 14 december 2002). Historicus Pieter Stokvis spreekt in zijn boek Huishouden, huwelijk, gezin. Huiselijk leven in de twintigste eeuw  van een culturele revolutie in Nederland.
 • Aanpak allochtone crimineel anders (AD, 14 december 2002). Criminaliteit onder allochtonen is veel minder te wijten aan cultuurverschillen dan tot nu toe wordt aangenomen. De aanpak, waarbij de nadruk ligt op het bijbrengen van Nederlandse normen en waarden, is daardoor onjuist.
  • Noot redactie: het blijkt alleen om criminele jongens te gaan.
 • Corrie Gerritsma: Strijd der seksen in cyberspace (HCCnet,13 december 2002, column). Mannen kunnen beter surfen dan vrouwen. Tenminste, zo schatten ze zichzelf in, blijkt uit een onderzoek van AltaVista. 80% van de ondervraagde mannen is er van overtuigd dat zij betere websurfers zijn dan vrouwen. Ook al bestaan daarvoor geen bewijzen, integendeel zelfs.
 • Rinze Boersma: Besteed deel kinderbijslag aan opvoeding (NRC-Handelsblad, 13 december 2002, opinie)
 • Moeder heeft meeste kans op WAO (Financiele Telegraaf, 13 december 2002). Het moederschap draagt bij tot een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid, zo blijkt uit CBS-cijfers.
 • Groepen met hoog salaris snel in de WAO (Parool, 13 december 2002). Vrouwen, ouderen, veelverdieners en mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst lopen een groter risico om in de WAO te belanden. Ook kinderen dragen bij tot een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid.
 • Instromers in de WAO (CBS, 13 december 2002). De instroom van vrouwen ligt boven het gemiddelde. Ook ouderen, personen met een hoog loon en personen van Turkse of Marokkaanse herkomst hebben een grotere kans om arbeidsongeschikt te worden. Bedrijfstakken met een bovengemiddeld WAO-risico zijn: schoonmaakbedrijven, sociale werkplaatsen, verpleeg- en bejaardentehuizen en uitzendbureaus.
 • Cisca Dresselhuys hoofdredacteur van het jaar, zo blijkt uit een persbericht van de Nederlandse Uitgeversbond (Nieuwsbank, 13 december 2002).
 • Kamer kritisch over spreekrecht voor slachtoffers (Volkskrant, 13 december 2002). Er bestaat grote interesse voor versterking van de rol van het slachtoffer in de rechtszaal, maar alle politieke partijen hebben zorgen over de uitwerking van het spreekrecht.
 • Kardinaal Law afgetreden wegens seksschandaal (Volkskrant, 13 december 2002). Law (71) is in opspraak gekomen door zijn medeverantwoordelijkheid voor het seksschandaal in zijn bisdom.
 • Zestien partijen doen in alle kieskringen mee (Volkskrant, 13 december 2002).
 • Consultatiebureau gaat met twee maten meten (Trouw, 13 december 2002). Consultatiebureaus en schoolartsen gaan werken met aparte groeigrafieken voor Turkse en Marokkaanse kinderen. Prof. P. Verloove, hoofd Jeugd bij TNO. ,,Een tamelijk klein Turks kind lijkt op Nederlandse groeicurven vaak té klein. Allochtone kinderen worden hierdoor soms onnodig doorverwezen naar een specialist.''
 • Australisch bordeel naar de beurs (AD, 13 december 2002). Helemaal uniek is de beursnotering van Daily Planet niet in de seksindustrie. Sinds 1999 heeft het Duitse eroticabedrijf Beate Uhse een notering aan de effectenbeurs in Frankfurt. Playboy is ook op beurs vertegenwoordigd.
 • Groeiend gat tussen vraag en aanbod geschoold personeel (Accountingweb, 12 december 2002). Korte samenvatting van het rapport Volle vijvers, lege netten, onderscheidend personeelsbeleid in een veranderende arbeidsmarkt door Deloitte & Touche Human Capital Group over trends en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. De piek in gezinsstichting ligt nu in de periode tussen 30 en 40 jaar. De sabbatical blijkt in deze fase populair: rond de 83.000 mensen overwegen een sabbatical, met name vrouwen rond de 35
 • Aantal werklozen groeit snel (Volkskrant, 12 december 2002). Vooral onder jonge mannen en vrouwen (15-25 jaar) is de stijging groot: bij mannen 14.000 ten opzichte van een jaar eerder, onder vrouwen 5000. Alleen onder personen van 55 jaar en ouder is het aantal WW-uitkeringen gedaald: bij mannen met 4000 naar 42.000 en onder vrouwen met 1.000 tot 18.000.
 • Astrid Feiter: Tweede Kamer: subsidiestop emancipatie.nl van de baan (bericht 12 december 2002)
 • Betere zorg kind bij scheiding (NRC-Handelsblad, 12 december 2002). Voorstel CDA om in de wet te regelen dat ouders eerst de zorgtaken verdelen voor zij gaan scheiden krijgt volle steun in de Tweede Kamer. Zie ook:
  • Esther Rosenberg en Frederiek Weede: Eerst de zorg regelen, dan scheiden. Bij scheidingen komen geld en huis op de eerste plaats. Dat moet veranderen, vindt de Kamer. Eerst de zorg voor het kind regelen, dan pas scheiden.
 • Relaties, 2002 nr 10 van Index (publikatie CBS). Cijfers en analyses over: Het heilzame huwelijk, verweduwing, echtscheiding, echtscheidingsrisico's, homo-paren, uitstelouders, en het geluk van borstvoeding.
 • Jonge-moedercentrum Donna is veilige haven (Twents Dagblad, 12 december 2002). Donna, initiatief van de Overleggroep Meidenwerk (1995), is een basis geworden, van waaruit de gebruikers (14- tot 25-jarige moeders) zich kunnen oriënteren op scholing en werk. 
 • Subsidie voor De Sprong (besluit GS nr 18). De provincie Groningen subsidieert het projectplan vrouwenplein Groningen. Doel van het project is het opzetten van een digitale infrastructuur voor vrouwenorganisaties/netwerken in de provincie om de (emancipatie) doelstellingen verder te ontwikkelen.
 • Moslima wenst emancipatie mét Koran (Trouw, 12 december 2002). Moslima's willen Al-Kaida noch Ayaan Hirsi Ali, Taliban noch emancipatie buiten de islam. Zij zoeken het in een terugkeer naar de bronnen en in besef dat zijzelf deelnemer zijn.
 • Minimumloon voor 13- en 14-jarigen (AD, 12 december 2002). De rechter heeft beslist dat de Nederlandse Staat binnen anderhalf jaar een wettelijk minimumloon moet instellen voor jongeren van 13 en 14 jaar.
  Minister de Geus (SZW) gaat in beroep.
 • Kind gaat voor bij scheiding (AD, 12 december 2002). Tweede Kamer: ouders die gaan scheiden, moeten verplicht op schrift vastleggen hoe zij na de echtscheiding voor hun kinderen zorgen.
 • Bonden winnen rechtszaak minimumjeugdloon (persbericht FNV, 11 december 2002). Jongeren van 13 en 14 jaar die werken hebben recht op een minimumloon. Die uitspraak deed de Rechtbank in Den Haag vandaag in een zaak die is aangespannen door de vakcentrale FNV en de CNV Jongerenorganisatie.
 • Eerste Kamer akkoord met compensatie onvolledige AOW-opbouw van vrouwen van grensarbeiders (persbericht SZW, 11 december 2002). Vrouwen van mannen die tussen 1957 en 1985 in het buitenland werkten bouwden in die periode geen AOW op en ontvangen nu een lagere uitkering. Dat wordt nu gecompenseerd, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2002.  
 • ''Strijders voor de vrouwenrechten in de 18de en 19de eeuw'' (IIAV, tentoonstelling in online beeldarchief, 10 december 2002).
 • OM vervolgt omstreden imams niet (Spitsnet.nl, 10 december 2002). Het Openbaar Ministerie (OM) zal de imams die omstreden uitspraken deden die in juni door het actualiteitenprogramma NOVA werden uitgezonden, niet vervolgen. Het gaat om islamitische geestelijken van moskeeën in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Tilburg.
  • Aantekening redactie: De motivering van het OM gaat uit van de gedachte dat de Nederlandse rechter bij de toepassing van artikel 137c en volgende van het Wetboek van Strafrecht in de godsdienstvrijheid een vrijbrief zou zien om zelfs uitspraken die oproepen tot geweld tegen vrouwen toelaatbaar te achten. Het COC mag dan verontwaardigd zijn dat imam El Moumni zich op basis van de Koran ongestraft beledigend kan uitlaten over homo's, hier wordt door een orgaan van de Nederlandse Staat met droge ogen het aanzetten tot fysiek geweld als niet strafwaardig aangemerkt. Werkgelegenheid groeit in de zorg en daalt in bedrijfsleven (persbericht CBS, 10 december 2002). In het derde kwartaal van 2002 is het aantal banen van werknemers 63.000 hoger dan in het derde kwartaal van 2001. De banengroei vertraagt weliswaar, maar is geconcentreerd bij vrouwen: het aantal banen van vrouwen stijgt nog altijd sneller dan het aantal banen van mannen: 1,6% tegen 0,2%.
 • Doorstart vrouwenvakscholen, brief van Minister de Geus (SZW) dd. 10 december 2002 aan de Tweede Kamer n.a.v. motie-Bussemaker. Het ministerie van SZW is betrokken bij het onderzoek naar een doorstart. Ik ben bereid mee te werken aan het totstandkomen van een oplossing.
 • Sigrid Stamkot: Van der Linde misselijk van Ratelband (Spitsnet, 10 december 2002). Jongste lijsttrekster tot nu toe wil inperking seksreclames.
 • Esther Lammers: Welles-nietes over sociaal gezicht CDA (Trouw. 10 december 2002). Dubbel-interview met Saskia Noorman-den Uyl (PvdA) en Gerda Verburg (CDA). De jongste plannen van het kabinet voor een nieuwe Bijstandswet waarbij iedereen op straffe van een korting wordt verplicht te gaan werken: ,,Die wet is spijkerhard'', zegt Noorman-Den Uyl. Verburg: Het CDA wil vasthouden aan het beleid dat er geen sollicitatieplicht geldt voor bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar en voor ouderen zolang ze toch geen kans op werk hebben.
 • Gelukkige dakloze zit binnen te niksen (Volkskrant, 10 december 2002). De capaciteit in de opvang schiet tekort, mede doordat steeds vaker gezinnen op straat komen te staan. Steeds meer vrouwen en kinderen zwerven op straat.
 • Prognose Percentage vrouwen in de Tweede Kamer lichte stijging (Vrouwen Alliantie, Tye en NVR, persbericht 9 december 2002)
 • Emancipatiedebat beledigend voor moslimvrouwen (Spitsnet, 9 december 2002). Ozgumus, directeur Vluchtelingenorganisaties Nederland: De teneur van het huidige debat over de achterstelling van moslimvrouwen is ,,een grote belediging'' voor hen die het onderwerp ervan zijn. Moslima's zelf: diverse deelneemsters lieten weten Hirsi Ali zeker niet als hun woordvoerster te zien. Ze hebben steeds meer het gevoel dat zij zich voor hun religie moeten verantwoorden ten opzichte van autochtone Nederlanders.
 • Frederike de Raat: Vrouw tussen mannen verdient beter (NRC-Handelsblad, 9 december 2002). Vrouwen die goed willen verdienen, kunnen het beste in een mannenomgeving gaan werken.
 • Helft beroepsbevolking werkt 's avonds, 's nachts of in het weekend (CBS, webmagazine 9 december 2002).Relatief veel jongeren werken op onregelmatige tijden. De helft van de jonge vrouwen werkt 's avonds. Nachtdienst is vooral een mannenzaak.
 • Bijstandsmoeders harder aangepakt (Volkskrant, 9 december 2002). Staatssecretaris Rutte: alle bijstandgerechtigden moeten zo snel mogelijk weer aan het werk. Bij weigering wordt de uitkering verlaagd. De verplichting geldt ook voor alleenstaande moeders en ouderen waarvoor tot nog toe altijd een uitzondering werd gemaakt.
 • Turkse Miss World eet stamppot, mét spekjes (Volkskrant, 9 december 2002). Volgens Azra rechtvaardigt de koran steniging niet. Maar ze vond dat ze door wél te gaan haar protest beter kon laten horen. 'Door aanwezigheid demonstreren we dat vrouwen het recht hebben om over hun eigen lichaam te beschikken.'
 • Haitske van der Linde lijsttrekker van LN (Volkskrant, 9 december 2002)
 • Haitske van der Linde nieuwe lijsttrekker LN (Trouw, 9 november 2002)
 • Tsjakka! Emile Ratelband geen politiek leider LN (Rotterdams Dagblad, 9 december 2002). Onbekende Haitske van der Linde (22), dochter van Wibo van der Linde, tot lijsttrekker gekozen.
 • Herben lijsttrekker LPF (Trouw, 9 december 2002). Fractiemedewerker Margo Kraneveldt bleef op drie.
 • Politiek in Helmond een mannenzaak (Eindhovens Dagblad, 7 december 2002). Uit een enquete onder huidige Helmondse vrouwelijke raadsleden en vrouwelijke raadsleden die intussen de politiek hebben verlaten: Raadsfracties moeten beter hun best doen om vrouwen te interesseren voor het politieke metier. Zij moeten ze ook op een verkiesbare plek op de verkiezingslijst plaatsen. In de periode '94-'98 telde de raad 8 vrouwen, in '98-'02 4 en momenteel 7.
 • Verkeerde mannen (NRC-Handelsblad,7 december 2002, bijlage Leven etcetera). Waarom vallen jonge vrouwen zo vaak op de verkeerde mannen: types die verzorgd moeten worden, soms niet eens aardig zijn, en zeker niet te krijgen? (volledige tekst alleen voor abonnee's online raadpleegbaar)
 • Kabinet hakt in Bijstandswet (Trouw, 7 december 2002). Wetsvoorstel dwingt alleenstaande moeders en ouderen snel weer een baan te zoeken.
 • Toespraak Staatssecretaris Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) bij de opening van de tentoonstelling Portretten van wilskracht  over vrouwen in Afghanistan, 6 december 2002.
 • Nieuwe aanpak bijstand: meer financiële verantwoordelijkheid en minder regels voor gemeenten (persbericht SZW, 6 december 2002). Staatssecretaris Rutte legt een daartoe strekkend wetsvoorstel voor aan de Raad van State. 
 • Benoeming 3 nieuwe leden Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, WRR (persbericht RVD, 6 december 2002). Noot redactie: onder de 7 leden die voor de periode 2003-2007 zijn (her)benoemd is 1 vrouw.
 • Overheid: geweld in huis beter aanpakken (Trouw, 6 december 2002, tijdelijke link). De overheid gaat zich veel nadrukkelijker bemoeien met wat in de beslotenheid van de huiselijke kring gebeurt. Volgens de Tweede Kamer en minister Donner (CDA, justitie) is dat nodig om het probleem van het huiselijk geweld goed te kunnen aanpakken.
 • D66-vrouwen omringen De Graaf (Algemeen Dagblad, 6 december 2002). D66-lijsttrekker Thom de Graaf wordt, tijdens de presentatie van de lijst van zijn partij voor de Kamerverkiezingen in januari, omringd door vrouwelijke kandidaten. 
 • Loopbaanondersteuning voor prostituees (Binnenlands Bestuur, 5 december 2002). Wethouder José Dirksen (Deventer) wil blijkens de nota Prostitutie: van papier naar praktijk prostituees loopbaanondersteuning bieden.
 • Donner: meer aandacht voor huiselijk geweld (De Gelderlander, 5 december 2002).Minister Donner (Justitie): De overheid moet eerder, sneller en effectiever optreden tegen huiselijk geweld. Instanties moeten zich meer bemoeien met wat er ,,achter de voordeur'' gebeurt. 
 • Initiatiefwet tegen kindermishandeling (GroenLinks, persbericht 5 december 2002). Kinderen moeten soms tegen hun ouders worden beschermd. Huiselijk geweld tegen kinderen is schrijnend en komt helaas veel te vaak voor. De bescherming van kinderen schiet tekort. GroenLinks bereidt een initiatiefwet voor om de rechten en plichten van ouders beter vast te leggen. Geweld tegen kinderen is onacceptabel.
 • Reactie van de Vrouwen Alliantie op de Beleidsbrief Emancipatie 2003 (Vrouwen Alliantie, ter publicatie aangeboden op 4 december 2002).
 • Onderzoek naar explosieve prijsstijging kinderopvang. Centra met forse verhogingen hebben vier jaar lopen slapen. (Rotterdams Dagblad, 4 december 2002, tijdelijke link). Er komt een onderzoek naar kinderopvangcentra die hun prijzen volgend jaar fors omhoog gooien. Dat heeft staatssecretaris Phoa (Sociale Zaken) gisteren verklaard. De prijzen zouden volgend jaar bij sommige centra dertig tot veertig procent hoger liggen. In februari worden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt.
 • Werkgevers boos: de vrije zondag is voortaan een recht (De Volkskrant, 4 december 2002, tijdelijke link). Het weigeren van werk op zondag wordt een recht. De Eerste Kamer heeft daartoe dinsdag de initiatiefwet van de Tweede-Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (ChristenUnie) goedgekeurd. Werkgevers zijn woedend en waarschuwen voor een stroom rechtszaken. De vakcentrale FNV juicht, al had ze de wet 'juridisch anders geregeld'.
 • Folkert van der Krol: Het manwijvenvoetbal is achterhaald. Vrouwenafdeling van De Zwervers bewijst bestaansrecht (Rotterdams Dagblad, 4 december 2002, tijdelijke link). Het opzetten van een vrouwenafdeling bij een voetbalclub verloopt vaak niet zonder slag of stoot. Bij De Zwervers weten ze er alles van. ,,Sommige leden vonden het niet in de cultuur van de club passen of vreesden een tekort aan kleedlokalen,'' vertelt trainer/begeleider Leo Willemsen. ,,Anderen zeiden: 'wat moeten vrouwen op het voetbalveld? Ze kunnen beter kousen gaan stoppen'.''
 • Verslag Algemeen Overleg op 6 november 2002 van Vaste TK-Commissie SZW met staatssecretaris Phoa over kabinetsreactie op advies commissie AVEM en over de convenanten herintredende vrouwen (TK 27223, nr. 30, vastgesteld op 3 december 2002)
 • Rebecca de Kuijer: Khadija Arib: Emancipatie van Marokkaanse vrouwen is een langzaam proces (Bijeen, december 2002). Wat meer overheidsbemoeienis kan geen kwaad, vindt PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Zeker niet als het om de zorg van mensen gaat, of om de bescherming van kinderen. En waar blijft toch de solidariteit van mensen als Cisca Dresselhuys met Marokkaanse vrouwen?
 • Rebecca Gomperts en Gunilla Kleiverda ontvangen Clara Meijer-Wichmann Penning. Viering Dag van de Rechten van de Mens op 10 december 2002 (Clara Wichmann Instituut, persbericht 2 december 2002).
 • Hirsi Ali warmt de VVD-harten (Het Parool, 2 december 2002). Ze werd binnengehaald als de koningin van het bal. Ayaan Hirsi Ali is de liberale hoop in bange dagen.
 • Hoge plek Hirsi Ali geen punt (Het Parool, 2 december 2002). Zonder noemenswaardig verzet heeft het VVD-congres dit weekeinde ingestemd met de zestiende plaats voor Ayaan Hirsi Ali op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 22 januari. Aanvankelijk werd vanuit de achterban gemord over de hoge plek van de Somalische op de lijst, maar daar was in Noordwijkerhout weinig meer van te merken.
 • VVD'ers blozen bij superster Ayaan (Algemeen Dagblad, 2 december 2002). Het is alsof Gerrit Zalm voor het eerst met een meisje naar het schoolbal gaat. Zo straalt hij als hij Ayaan Hirsi Ali (33) zaterdagmorgen ophaalt bij een zij-ingang van het zwaarbeveiligde congrescentrum in Noordwijkerhout. ,,Je ziet er mooi uit.'' Ook Ayaan straalt.
 • Kosten voor crèches gaan fors omhoog (Het Parool, 2 december 2002).
 • Annelieke Dijkstra:  Prijzen crèches stijgen explosief. Verbazing over soms drastische tariefstijging kinderopvang (Algemeen Dagblad, 2 december 2002).
 • Margreet Fogteloo: De derde golf (De Groene, 30 november 2002). Vorige week verschenen drie grote onderzoeken naar de emancipatie van de vrouw. De conclusies zijn positief. Maar gaat het wel zo goed met de Nederlandse vrouw (allochtoon/autochtoon) en is al dat gehaast van tweeverdieners wel zo gezond? Het is tijd voor een nieuwe strijd.
 • Kees de Hoog: Geëmancipeerde jonge allochtone vrouw in het voordeel (Gelderlander, 30 november 2002). Dat westerse jonge mannen geen geëmancipeerde, allochtone vrouw als partner zouden willen, is 'apekool'.
 • Marcel van Engelen: In Amsterdam heb je werk en alleenstaande mannen (Het Parool, 30 november 2002). Twee keer per week, als weer zeven Turkssprekende Bulgaren gereed staan, vertrekt het busje. Honderdvijftig euro betalen de inzittenden, voor een non-stop tocht van twee dagen. Vanuit het zuiden van Bulgarije via Oostenrijk en Duitsland voert de reis naar Amsterdam. Een coulante stad met veel Turkse inwoners! Een stad met werk! Een stad met alleenstaande mannen!
 • Daar zit je dan in je goeie goed en je pumps (De Journalist, 29 november 2002). Het moet 'wel heel raar lopen' als Cisca Dresselhuys op het Tijdschriftengala niet tot Hoofdredacteur van het jaar wordt uitgeroepen.
 • Maaike Severijnen en Jacqueline Wesselius: Wij zijn beiden een instituut (De Journalist, 29 november 2002). OPZIJ en VIVA vieren beiden 30-jarig jubileum. Dubbelinterview met de hoofdredactrices Cisca Dresselhuys en Marije de Jong.
 • Duale gemeenteraad vergrijst en is nog steeds overwegend mannelijk (VNG-Magazine, 29 november 2002). Het aandeel vrouwen in de raad is licht gestegen, maar voldoet bij lange na nog niet aan de streefcijfers van het ministerie van BZK. Relatief weinig vrouwen blijken bij de verkiezingen van 2002 te zijn herkozen. Omdat veel mannelijke raadsleden de raad hebben verlaten voor een wethouderspost, kreeg een aantal vrouwen via deze weg alsnog een raadszetel. Zie verder:
 • Antwoorden op Kamervragen inzake Beleidsbrief emancipatie- en familiezaken, brief dd. 29 november 2002 van Staatssecretaris Phoa aan de Tweede Kamer, ten behoeve van het Algemeen Overleg over de Beleidsbrief emancipatie- en familiezaken op 4 december 2002..
 • Maria Hendriks en Yvonne Doorduyn: Tekort aan crèches lijkt voorbij (De Volkskrant, 29 november 2002, tijdelijke link). Het tekort aan plaatsen in de kinderopvang heeft z'n langste tijd gehad. Alleen in Vinex-wijken en in forensenplaatsen moet nog flink worden bijgebouwd.
 • Tijd om te scoren ! Reactie E-Quality op de Beleidsbrief Emancipatie en Familiezaken 2003 (E-Quality, 28 november 2002).
 • Kwaliteit hulpverlening na seksueel geweld soms bedroevend (persbericht Rugers NISSO groep, 28 november 2002). De aandacht voor specifieke groepen slachtoffers van seksueel geweld, zoals mannen, allochtone vrouwen, en verstandelijk gehandicapten, blijkt overal bedroevend: in nog geen 8% van de instellingen is er een beleid voor deze  drie groepen. Het stimuleringsbeleid van de overheid, met name gericht op het ontwikkelen van aanbod voor deze specifieke groepen seksueel geweldslachtoffers, heeft op dit punt onvoldoende vruchten afgeworpen.   
 • Kathy Davis: Sekse en 'ras' als life style. Gelijkheid, lichamelijkheid en plastische chirurgie. Vertaling: Roeline Knottnerus. (LOVER 2002, nr. 4, december). Ooit had plastische chirurgie van doen met het normaliseren van 'abnormale' lichaamsdelen. De laatste jaren echter ziet Kathy Davis een ander verhaal rond het snijden in gezonde lichamen ontstaan: het zou een middel zijn om de essentiële gelijkheid tussen mensen vorm te geven, en sekse- en etnische verschillen te overstijgen. In deze bewerkte voorpublicatie uit haar nieuwe boek Dubious equalities and embodied differences, dat in januari 2003 zal verschijnen, legt Davis enkele gevaren van dit nieuwe gelijkheidsdiscours bloot.
 • Toch 550 miljoen voor het spaarloon (Het Parool, 28 november 2002).
 • Monic Slingeland: Veel stellen hebben meer ouders dan kinderen (Trouw, 28 november 2002). Gunhild Hagestad: ,,Tweederde van de oudere mannen is getrouwd, maar tweederde van de oudere vrouwen is ongehuwd''. Met een gemeen lachje: ,,Mannen laten zich graag gebruiken voor recycling''.
 • De radicalisering van Neelie (Parool, 27 november 2002, column van John Jansen van Galen). ''Ik ben de laatste jaren geradicaliseerd,'' bekende ze. ''Zo'n vijftig jaar heb ik in een mannenwereld geopereerd en daarbij het stoerebinkengedrag gepropageerd: niet zeuren, meiden, brutaal zijn, dan kom je er wel. Maar nu is het mooi geweest, want zo kan het niet.
 • Margreet de Boer nieuwe directeur Clara Wichmann Instituut (Clara Wichmann Instituut, persbericht 27 november 2002).
 • Antwoorden op Kamervragen bij begrotingsbehandeling VWS, toegezonden aan de Tweede Kamer door minister en staatssecretaris VWS, 27 november 2002. Zie o.m. antwoorden op vragen inzake huiselijk geweld in allochtone kring, vrouwenbesnijdenis en opvang van prostituees.
 • Vrouwen winnen ISOC-awards (Planetmulitmedia, 27 november 2002). De 4 ISOC-awards voor vernieuwende en belangwekkende prestaties met internet gingen dit jaar naar vrouwen: Lousewies van der Laan van het Europarlement, Lombox in Utrecht, kunstenares Rosanne van Klaveren en het tot voor kort door Jacqueline Tammenons Bakker geleide Gigaport.
 • Meer huwelijken, meer partnerschappen (CBS, 27 november 2002). In 2002 naar verwacht 87.000 huwelijken tegen 82.000 in 2001. Het aantal huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht daalt van 2.400 in 2001 naar 1.900 in 2002.
 • De Geus niet blij met weigering zondagswerk (Volkskrant, 27 november 2002). De Eerste Kamer heeft het initiatiefwetsvoorstel Bussemaker-Van Dijke aangenomen. De Geus verwacht dat werkgevers die tegen het voorstel zijn vaak zullen weigeren.
 • Wilco Dekker, Gert-Jan van Teeffelen: Werkgevers snijden in bonussen en pensioenen (Volkskrant, 27 november 2002). Ook in vaste kostenvergoedingen wordt het mes gezet. Zo daalden de vergoedingen voor bijvoorbeeld mobiele telefoons en kinderopvang tussen juli vorig jaar en juli dit jaar al met gemiddeld 2%.
 • Aidsepidemie treft vrouwen evenredig (Volkskrant, 27 november 2002). Wereldwijd zijn onder de ruim 52 miljoen AIDS-patienten evenveel vrouwen als mannen. 'In Afrika is dat al 58 procent. Het aanschijn van aids is het aanschijn van jonge vrouwen aan het worden.'
 • Aids wordt ziekte van vrouwen (AD, 27 november 2002). Voor het eerst in de geschiedenis is de helft van de patienten vrouw.
 • Vrouwenorganisaties verbolgen over toekomstige Europese Grondwet (Vrouwen Alliantie, persbericht 26 november 2002). Vrouwenorganisaties eisen dat gelijke behandeling van mannen en vrouwen als grondrecht wordt opgenomen in het toekomstige Verdrag van de Europese Unie. Zij zijn verontwaardigd dat de leden van de Europese Conventie tot nu toe op geen enkele wijze gereageerd hebben op de adviezen van de Europese Vrouwen Lobby – een coalitie van meer dan 3000 vrouwenorganisaties in Europa – die gericht zijn op een sterk sociaal Europees beleid dat rekening houdt met vrouwen.
  Een Euro-Netwerkbijeenkomst op 22 november 2002 in Utrecht, die georganiseerd werd door de Vrouwen Alliantie in samenwerking met de Nederlandse Vrouwen Raad, mondde uit in een Slotverklaring. Hierin verwijzen de ruim 60 vertegenwoordigde (koepel)organisaties naar eerdere Europese en Internationale Verdragen waarin de landen van Europa zich gecommitteerd hebben aan gelijke rechten van mannen en vrouwen, en eisen zij dat deze verplichtingen ook weer worden overgenomen door de Europese Conventie.
 • Huiselijk geweld onder Surinamers, Antillianen en Arubanen, Turken, Marokkanen (WODC, 26 november 2002). 24% is slachtoffer van huiselijk geweld (tegen 45% in het onderzoek onder autochtonen). De onderzoekers menen dat sprake is van onderrapportage, 24% is ondergrens. Verder: over slachtofferschap van seksueel geweld wordt door allochtonen nauwelijks gesproken. Het huiselijk geweld is intenser dan onder autochtonen. Bij allochtonen worden vrouwen en meisjes iets vaker slachtoffer van huiselijk geweld (54%) dan mannen en jongens (46%). Bij huiselijk geweld met een zeer hoge intensiteit zijn zijn vrouwen echter ver in de meerderheid (net als in het autochtone onderzoek).
 • Emancipatie ... en gelijke kansen (Friesch Dagblad, 26 november 2002, hoofdartikel). Over vooruitgang en zorgen. Curieus is de vraag die de onderzoekers stellen: het is de vraag of de streefdoelen wel aansluiten bij wat vrouwen en mannen wíllen. Dat geldt in het bijzonder de vraag of vrouwen wel zo veel willen werken als ‘het beleid’ beoogt.
 • Wereldvrouwenmars trekt door Drenthe (Dagblad van het Noorden, 26 november 2002). De Wereldvrouwenmars tegen armoede en geweld trekt donderdag door Drenthe met een videodocumentaire over deze wereldwijde solidariteitsbeweging die in 2000 in Quebec begon.
 • De Geus schetst contouren nieuwe levensloopregeling (website regering.nl, 26 november 2002). De regeling moet meer ruimte bieden voor de combinatie van werk en zorg.

NIEUWSARCHIEF
 • Aleid Truyens: De 19e eeuw was een vrouw (Volkskrant, 22 november 2002). Marita Mathijsen kent de negentiende eeuw als geen ander. Zij bracht de vergeten schrijvers weer tot leven, voerde zelfs gesprekken met hen. Komende week verschijnt haar boek De gemaskerde eeuw. 'Een burgerlijke tijd, ja, maar burgerlijk is voor mij een geuzennaam.'
 • Richtlijn ter bestrijding van discriminatie op grond van sekse uitgesteld (E-Quality, rubriek EU-Quality, 7 oktober 2002). De Europese Commissie was van plan nog in 2002 een concept-richtlijn ter bestrijding van discriminatie op grond van sekse buiten het veld van de arbeidsmarkt, naar Parlement en Raad te sturen. Inmiddels zijn wel het Raadgevend Comité voor de Gelijke Kansen en het Netwerk van Juridische Experts om advies gevraagd. Commissaris Diamantopoulou heeft echter laten weten dat indienen in 2002 mogelijk, maar niet waarschijnlijk is. Ze gaat er vanuit dat dat pas onder het Griekse voorzitterschap zal gebeuren (1e helft 2003).
 • Joke van Saane: Moed en zachtmoedigheid voor vrouwen en mannen. Interview met Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys (Wapenveld, nr. 4, augustus 1999, 121-124).

EMANCIPATIE ALGEMEEN 

Biografische berichten:

 • Kern van de rubriek Biografische berichten is een verzameling van 126 links naar minibiografieën van vrouwen, opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland.
 • Deze verzameling hebben we nu aangevuld met behulp van:
  • Het Damescompartiment Online. Een website van Vilan van de Loo, die de volgende toelichting geeft:
   • ''In het Damescompartiment van de Indische letterkunde, aldus Rob Nieuwenhuys in zijn Oost-Indische Spi, egel, reizen eigenlijk maar vijf schrijfsters: M.C. Frank, Mina Krüseman, Annie Foore, Melati van Java en Thérèse Hoven. De suggestie is duidelijk: in de rest van de voorname letteren-trein horen alleen heren thuis. Hoe geestig de term ook is, het idee erachter is niet juist. Want er waren veel meer schrijfsters dan de grote vijf. Het merendeel van hen was ooit beroemd, berucht of ten minste bekend. Wat Indische, Indonesische en Nederlandse schrijfsters over Nederlands-Indië hebben geschreven, kan vele goederentreinen vullen. Romans, handboeken, gedichten, brochures, essays, feuilletons en toneelstukken vormen de oogst van honderden jaren schrijven in en over den Oost. Het Damescompartiment Online vestigt vol genoegen de aandacht op deze werken en de schrijfsters ervan.''
   • Hieruit namen wij over: links naar alle 37 biografieën en naar een aantal speciale subsites (laatst bijgewerkt: 27 december 2002).
        
  • de Biografieën historische vrouwen op de nieuwe site die het IIAV ontwikkelt (vrouweninfo.nl).
   • Hieruit namen wij verwijzingen over naar 31 van de 34 biografieën.

ONZE ANDERE SITES

Emancipatie.pagina.nl en emancipatie-lokaal.pagina.nl > Nieuwe sites:


FOCUS

TK-Verkiezingen 2003 > Nieuws:

TK-verkiezingen 2003 > Verkiezingsdebat > eerste vrouwen op de lijst reageren op stellingen:

TK-verkiezingen 2003 > Vrouwelijke kandidaten:

TK-verkiezingen 2003 > Links:

 • Gayvote.nl - De onafhankelijke, niet-commerciële, Nederlandse ‘gay vote’ gids voor de Tweede-Kamerverkiezingen van januari 2003.

AKTUEEL 

Tijdschriftenrek:

Actueel > Agenda:


VARIA

Fatsoen:

 • [Bericht 17 december 2002:] Een boos mailtje wil wel eens helpen. Trouw kreeg er één van ons en kuiste een lezersbijdrage op zijn website, waarin Nebahat Albayrak en Ayaan Hirsi Ali werden uitgemaakt voor ''stelletje hoeren''. Zie ons eerdere bericht hieronder.
 • [Bericht 14 december 2002:] De waarden en normen van Trouw. Dit dagblad geeft bezoekers van zijn site gelegenheid te reageren op artikelen. ''Alle reacties worden voor publicatie door de internetredactie van Trouw beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor reacties te weigeren of in te korten zonder opgaaf van redenen''. Men zag kennelijk geen probleem in het plaatsen van een reactie op dit artikel, die besloot met het volgende: ''[...] Zouden de dames Albayrak en Hirsi Ali dan toch uit zijn op wat anders? Zouden zij de moslimvrouw toch willen ontdoen van hun hoofddoek en van hun geloof in de Schepper? Zouden zij de moslimvrouw willen transformeren in datgene wat ze zelf zijn, namelijk een stelletje hoeren?'' 

DOSSIERS
 • Dossier gelijke beloning (nr 18), met een nieuwe structuur en met meer informatie: een introductie, het plan van aanpak gelijke beloning, rapporten en onderzoeken, gelijke beloning in het voortgezet onderwijs, en met nieuws.

DEN HAAG 

Emancipatiebeleid:

Ministeries > Justitie:


SERVICEPAGINA

Boekenkast online:

 • Huitema, Wyanne (eindred.), ICT-vrouwen in beeld. Loopbanen in beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Uitgave www.emancipatienet.nl (gaat helaas medio 2003 offline).
 • Annelies de Vries: Pionierswerk op De Born (LOVER 2002, nr 4, rubriek Schatten uit het archief). Van 1933 tot 1994 werkten vrouwen op cursuscentrum De Born aan hun eigen ontwikkeling en aan die van de maatschappij. Ze kwamen in eerste instantie uit de SDAP en de Partij van de Arbeid, maar vanaf de jaren zeventig ook uit andere kringen. Voor duizenden vrouwen heeft De Born veel betekend, zowel op privé- als werkterrein. Ruim 11 meters archief in het IIAV – vol cursusprogramma’s, bouwtekeningen en foto’s – getuigen daarvan.


ARCHIEF VAN DE NIEUWSBRIEVEN


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst begin abonnement nieuwsbrief of stop abonnement nieuwsbrief
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.