zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 096
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  091-100
 >  096 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 096 (24 t/m 30 oktober 2002)

Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek 


VOORAF
 • Veel kranten hebben de afgelopen weken en maanden hun websites goeddeels afgesloten voor niet-abonnees. Nieuws dat zij wel openbaar maken, verdwijnt vaak al na enkele dagen van hun sites en is daarna alleen voor abonnees of betalende bezoekers bereikbaar. Dat betekent dat u op emancipatie.nl veel vaker dan vroeger de kans loopt dat een aangeklikte link niet meer werkt. Liefst zouden we zelf regelmatig alle dode links verwijderen. Dat is echter zeer tijdrovend. Omdat we maar een beperkt aantal (vrijwilligers)uren hebben om deze site in de lucht te houden, geven we voorrang aan het zoeken naar recente, nog bereikbare informatie. We menen dat we u hiermee het beste van dienst zijn.


NIEUW

 • Focus op prostitutie. Met een uitgebreid dossier, samengesteld door Femke van Zeijl. Aangevuld met nieuws, parlementaire stukken en rapporten.


NIEUWS

 • Chris Sprangers: Mannen aan de kook (Intermediair, 31 oktober 2002). Over mannen en koken in emancipatoir perspectief.
 • Petra van Alten: Mogelijk compromis spaarloon (Parool. 30 oktober 2002).
 • Loononderzoek: veel mensen willen korter werken (FNV-Magazine, 30 oktober 2002). Bijna vier van de tien werknemers willen korter werken. Dit blijkt uit de antwoorden op de enquête in het permanente loononderzoek op internet.
 • Noël van Bemmel: Arts moet op 30ste aan de slag (De Volkskrant, 30 oktober 2002, tijdelijke link). De opleiding tot arts moet flink worden gemoderniseerd. En: Daarnaast moet het voor vrouwen aantrekkelijker worden studie en gezin te combineren. Vrouwelijke artsen krijgen hun eerste kind gemiddeld op hun 37ste, zeven jaar later dan het landelijke gemiddelde. En dat terwijl tweederde van de medische studenten tegenwoordig vrouw is. Voor hen moet het makkelijker worden zorgverlof op te nemen en de studie later weer op te pakken.
 • Warme lunch ontmoet ook weerstand (De Volkskrant, 30 oktober 2002, tijdelijke link). Niet iedereen is even enthousiast over het voornemen om op basisscholen warme lunches te serveren voor overblijvende kinderen. Vooral de organisaties van christelijke ouders zijn terughoudend.
 • Lut Verstappen: Genderprofiel van nieuwe EU-partners en -buren (Divazine, 29 oktober 2002). De uitbreiding van de Europese Unie doet vragen rijzen naar de situatie van vrouwen in Oost-Europa en Centraal-Azië. Zijn vrouwen er sinds de ineenstorting van de Sovjetunie op vooruitgegaan? Welk effect hebben de dramatische omwentelingen gehad op vrouwen en mannen? De Wereldbank schetst een genuanceerd genderprofiel van de landen in deze regio.
 • Accent breekt vluchtelingenvrouw op (Telegraaf, 29 oktober 2002). Het accent van hoogopgeleide vluchtelingenvrouwen weerhoudt werkgevers er vaak van om de vrouwen een baan te geven. Dit hoewel dat zij goede kennis hebben van de Nederlandse taal.
 • Onderzoeken naar (on)gelijke beloning ,brief dd. 29 oktober 2002 van Staatssecretaris K.L. Phoa (SZW) aan de Tweede Kamer ter aanbieding een tweetal rapporten over (o.m.) beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen, autochtonen en allochtonen, voltijders en deeltijders. Phoa: ''Het is te vroeg voor aanvullende maatregelen.
 • Spaarloon voorlopig nog niet afgeschaft (Rotterdams Dagblad, 29 oktober 2002). Het spaarloon blijft ook in 2003 bestaan. Er komt voorlopig geen nieuwe regeling voor verlofsparen. Zo'n regeling was voor de coalitie voorwaarde om het spaarloon op te geven.
 • Kamer redt spaarloon en melketier (Volkskrant, 29 oktober 2002). Steun voor oppositieplan om Melkertbanen minstens een jaar te behouden. Het spaarloon ook, in ieder geval voor modaal of minder. Een levensloopregeling lukt niet meer voor 1 januari 2003.
 • Basisschool kan volgend jaar warme lunch serveren (Volkskrant, 29 oktober 2002). Scholen kunnen zich abonneren op een warme lunch. De ouders betalen 3,25 euro per kind per maaltijd.
 • Ongewenst gedrag op de werkvloer (Managementsupport, 29 oktober 2002). Onderzoek van Soethout & Sloep: 40% van de werknemers is op het werk wel eens in aanraking geweest met agressie, 23% is slachtoffer geweest van pesten, en 14% van seksuele intimidatie.
 • Marieke Jansz: Mannen verdienen beter (AD, 29 oktober 2002). Het verschil is gemiddeld 2,32 euro per uur, per jaar bij een 38-urige werkweek dus 4584 euro. De variabele beloning meegerekend, lopen de verdiensten nog meer uit elkaar.
 • Uurloon vrouwen stijgt sneller dan dat van mannen (MKB-net, 28 oktober 2002). Het netto-uurloon van vrouwen steeg in de periode 1998-2000 met 13,2%, dat van mannen met 9,4%. Desondanks verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen.
 • Detailhandel vervult vacatures dankzij krimp in andere sectoren (Personeelsnet, 28 oktober 2002). Rapport ’Arbeidsmarkt in de Detailhandel 2002’ (Hoofdbedrijfschap Detailhandel HBD): 64% van de werknemers is vrouw, tegen 36% in de rest van het bedrijfsleven.
 • Gemeentelijk ontheffingenbeleid. Onderzoek van de inspectie werk en inkomen (IWI). 51% van de bijstandsgerechtigden had in 2001 een ontheffing van werkverplichting. De harde kern daarin bestaat uit o.m. ouderen, vrouwen en laaggeschoolden.
  • Aanbiedingsbrief dd. 28 oktober 2002 van Staatssecretaris Rutte (SZW) aan de Tweede Kamer: in 2006 moet het aantal bijstandsgerechtigden met ontheffing gehalveerd zijn.
 • Joke Smit-prijs naar Rotterdam (Rotterdams Dagblad, 25 oktober 2002, tijdelijke link). Silvie Raap krijgt dit jaar de Joke Smit-prijs voor emancipatie. Op 18 november onvangt de initiatiefneemster van Stichting Steady de bekende prijs in Den Haag, uit handen van demissionair staatssecretaris K. Phoa van emancipatie. Bij de prijs hoort ook een geldbedrag van 10.000 euro.
 • Edwin Kreulen: Ruzie bedreigt uitbreiding kinderopvang en Crèche die ouders groet, is beter (Trouw, 26 oktober 2002, tijdelijke links)
 • Karel Berkhout: Vrouw verdient 15 procent minder dan man (NRC-Handelsblad, 25 oktober 2002). Het uurloon van werkende vrouwen in Nederland ligt bijna 15 procent lager dan dat van hun mannelijke collega's.
 • Sylvie Raap en Saïda el Hantali winnaars Joke Smit Prijs 2002 (persbericht SZW, 25 oktober 2002). Saïda el Hantali is initiatiefneemster van en drijvende kracht achter Stichting Het Spiegelbeeld, een inloophuis voor Marokkaanse meisjes in Amsterdam-Oost.  De prijs wordt op  18 november a.s. uitgereikt door Staatssecretaris Phoa.
 • Prijsontwikkeling kinderopvang. Antwoord van Staatssecretaris Phoa dd. 25 oktober op vragen van het TK-lid Hamer.
 • 'Mannen in de hoofdrol' voor een betere verdeling van zorgtaken (website SZW, 25 oktober 2002). Aankondiging van een multimediale campagne in 2003 met discussies en conferenties. Suggesties zijn welkom bij mannenindehoofdrol@minszw.nl
 • Monic Slingerland: Seks en ouderen: daar is een pilletje voor (Trouw, 25 oktober 2002). 'Onderzoek naar ouderen en seks gaat tegenwoordig vaak over mannen en hun mechanische haperingen'.
 • Broer steekt zusje neer (AD, 24 oktober 2002). De 18-jarige Afghaan stak zijn zus (15) omdat zij zich volgens hem niet gedroeg volgens de normen en waarden van hun cultuur.
 • Affiche Vaginamonologen wint Theaterafficheprijs 2002. Juryrapport: 'Het is lastig om met zo'n niet alledaagse titel iets te maken zonder in banaliteiten te vervallen. Hoewel het affiche in de verte het gevoel oproept door het sleutelgat te gluren, is de associatie nergens vulgair.'
 • Elsevier wil tijdschrift AVANTA opheffen (Eurobench, 23 oktober 2002). Avanta is wel winstgevend, maar voldoet niet aan de norm die Elsevier zijn bladen oplegt, nl. een jaarlijkse winstgroei met een bepaald percentage.
 • Universiteit gaat exacte vrouwelijke hoogleraren werven (Chemisch Weekblad, 23 oktober 2002)
 • Enquetecommissie op visite bij vrouwen van Srbrenica (Rotterdams Dagblad, 23 oktober 2002)
 • Squashster Atkinsom niet meer in mannencompetitie (Trouw, 23 oktober 2002). De SBN is bang dat de scheiding tussen mannen en vrouwen verdwijnt als de reglementen worden aangepast. ,,Als er aan Vanessa toestemming wordt gegeven, willen er straks meer vrouwen met het eerst divisieteam van de mannen meedoen en misschien ook nog wel andersom.
 • Toptelling vertoont magere groei (Opportunity in Bedrijf, 22 oktober 2002). Aantal vrouwen in commerciële topfuncties stijgt langzaam.

FOCUS > EMANCIPATIE AGENDA 2003

SIGNALEMENT

EMANCIPATIE ALGEMEEN

SERVICEPAGINA


AKTUEEL 
 • Tijdschriftenrek:
 • Agenda:
  • Donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 november: LIEDEREN EN CHANSONS VAN MARJO TAL - door 'PATRICK & PATRICIA'. Patricia Werner Leanse, zangeres en Patrick Hopper, pianist. Met medewerking van componist Konrad Boehmer (op 7 november) en met medewerking van dichteres Esther Blom (op 8 en 9 november). THEATER POMPOEN do 7, vr 8, za 9 november 20.30 uur, Spuistraat 2, Amsterdam, reserveren 020-5213000. Nederlandse liederen op gedichten van Jan Engelman en Esther Blom. Franse chansons op gedichten van Jacques Prévert, muziek MARJO TAL.
  • Maandag  25 november 2002: Ga toch koken, mens! De teloorgang van vrouwen in de politiek (Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam. Reserveren: 020 - 6385606).


ARCHIEF VAN DE NIEUWSBRIEVEN

ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst begin abonnement nieuwsbrief of stop abonnement nieuwsbrief
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.