donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 087
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  081-090
 >  087 
Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 087 (13 t/m 19 augustus 2002)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek


NIEUWS

ARCHIEF VAN DE RUBRIEK NIEUWS

DOSSIERS

VARIA > AUDIO-VIDEO
 • TV-opnames > Archief:
 • Radio-opnamen > Archief:
  • Plattelandsvrouw geen tweede boer (VPRO-radio, fragment OVT van 26 mei 2002, uur 1, duur 22,5 minuten)
  • Vrouwen in de chirurgie (VPRO-radio, fragment OVT van 3 maart 2002, uur 1, duur 22 minuten) 
  • Vrouwen in de sport rond 1900 (VPRO-radio, fragment OVT van 13 juni 1999, uur 1, duur 24 minuten)
  • Op vrouwen, vooruit in de strijd over de eerste en tweede feministische golf (VPRO-radio, fragment OVT van 4 april 1999, uur 2, onderdeel start op 13:00 na begin geluidbestand). Samenstelling: Kiki Amsberg. In 52 wekelijkse afleveringen komen dit jaar de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 14: ''Op vrouwen, vooruit in de strijd!''. Aan het eind van de vorige eeuw begon bij vrouwen het besef door te dringen dat zij tweederangs burgers waren. Wilden zij gelijkwaardig aan de man worden, dan moesten zij strijden voor kiesrecht. Ze verenigden zich in vrouwenbonden en gingen schoorvoetend de straat op om voor het eerst te demonstreren. De golf van vrouwenbonden en vrouwenverenigingen die zich op allerlei terreinen inzetten, is de 1e Feministische Golf. Eind jaren zestig bleek dat de positie van vrouwen nog steeds ondergeschikt was. De gelijkheid stond dan wel formeel in de wet, de praktijk was anders: geen gelijk loon voor hetzelfde werk, slechte sociale wetten, geen voorzieningen voor werkende vrouwen. Opnieuw gingen ze de straat op met leuzen als: Baas in eigen buik, de pil in het ziekenfondspakket, en recht op abortus. Ze vormde vrouwenpraatgroepen, en richtten Blijf van mijn Lijfhuizen op voor vrouwen die mishandeld werden. De Tweede Feministische Golf heeft veel bereikt, maar er blijft nog het een en ander te wensen over. 

ARCHIEF VAN DE NIEUWSBRIEVEN

ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst begin abonnement nieuwsbrief of stop abonnement nieuwsbrief
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.