woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 084
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  081-090
 >  084 

Nieuws van emancipatie.nl
Nummer 084 (18 juni t/m 3 juli 2002)

Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek


NIEUWS


ARCHIEF VAN DE RUBRIEK NIEUWS

FOCUS > Kabinetsformatie 2002
 • Kabinetsformatie 2002. Het regeerakkoord 2002 - eerder ook Strategisch Beleidsdocument genoemd - is gereed. Ter afsluiting van ons dossier Kabinetsformatie geven een aantal opinieleiders hun mening over de emancipatiekoers in het regeerakkoord. In volgorde van binnenkomst publiceren wij hun bijdragen. De eerste komt van Jet Bussemaker (TK-lid PvdA). Hierna volgen die van Naima Azough (TK-lid GroenLinks), Lans Bovenberg (hoogleraar economie), Niny van Oerle (TK-lid CDA), Joyce Outshoorn (hoogleraar politicologie) en Janneke Plantenga (hoogleraar kinderopvang).
 • Dogmatische financiële voornemens bepalen regeerakkoord (CNV, 3 juli 2002). Partnertoets is ondoordachte maatregel. En: Ook zijn er uitdagende en bij deze tijd passende passages over bijvoorbeeld verantwoordelijkheid en levensloopbeleid.
 • Regeerakkoord bezuinigt onnodig veel en vernieuwt te weinig (FNV, 3 juli 2002). Invoering partnertoets bij gedeeltelijk arbeidsongeschikten maatschappelijk en juridisch onaanvaardbaar.
 • Werken aan vertrouwen, een kwestie van aanpakken : tekst Regeerakkoord.

EMANCIPATIE ALGEMEEN
 • Nieuwe rubriek Biografische berichten. Hierin verzamelen wij links naar biografische gegevens - voorzover online beschikbaar - over vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld of spelen in de Nederlandse samenleving. We willen in de komende periode de verzameling verder uitbreiden en houden ons aanbevolen voor suggesties (redactie@emancipatie.nl).

DEN HAAG
 • In de rubriek Den Haag een nieuwe subrubriek: Vrouwen en parlement:
  • Sinds in 1918 ook vrouwen verkiesbaar werd voor het parlement is het aandeel van vrouwen in de Tweede en Eerste Kamer gegroeid van één in 1918 (Suze Groeneweg) tot nu, anno 2002, vijftig. De groei vond vooral plaats in de jaren zeventig en tachtig, mede dankzij voorkeurstemmenacties als 'Stem 'ns op een vrouw!'.
   In deze nieuwe subrubriek worden (bijna) alle vrouwen die sinds 1918 lid waren en zijn van de Tweede Kamer in beeld gebracht, met biografische gegevens en kenmerkende uitspraken.
   Voor de periode 1918-1998 betreft het de collectie uit de Tentoonstelling Beroep: Kamerlid (v). Deze collectie wordt de komende tijd nog gecomplementeerd met de vrouwen die na 1998 lid werden en na de recente verkiezingen niet zijn teruggekomen.
   Voor de situatie anno 2002 staan eveneens de vrouwelijke Tweede Kamerleden vermeld, met links naar de biografische gegevens uit het Parlementair Documentatiecentrum.
   De totale collectie zal nog worden aangevuld met de lijst van vrouwelijke leden van de Eerste Kamer, en ook met het audio-materiaal van de tentoonstelling.
 • Ministeries:
  • De komende maanden werken wij (o.m.) aan de herinrichting van de rubriek Den Haag. Als voorproefje: de pagina's over het Ministerie van Justitie, als voorbeeld van de manier waarop we uitendelijk het emancipatiebeleid van alle departementen in beeld willen brengen.

VARIA

SERVICEPAGINA


ARCHIEF VAN DE NIEUWSBRIEVEN

ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst begin abonnement nieuwsbrief of stop abonnement nieuwsbrief