zondag 19 mei 2019 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  JANUARI 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2003

zaterdag 25 januari 2003

Nieuws:

 • Het Ministerie van Justitie zoekt voor de Commissie gelijke behandeling: een voorzitter (v/m, 36 uur), een ondervoorzitter (v/m, 36 uur) en Commissieleden (v/m, 36 uur). Vacatures openbaar sinds 25 januari 2003; schriftelijke sollicitaties uiterlijk 8 februari in te zenden. Maatschappelijke organisaties kunnen eventuele geschikte kandidaten voor deze functies onder de aandacht van de selectie-adviescommissie brengen.
 • Arjan Visser: Politiek schadelijk voor mijn ideaal. Ayaan Hirsi Ali over de tien geboden. (Trouw, 25 januari 2003). ''Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven, een perverse man. Een tiran''.

Aktueel > Agenda:
vrijdag 24 januari 2003

Nieuws:

 • Paul Vugts: Presidente moet stapels bij rechtbank doen slinken (Het Parool, 24 januari 2003). De formaliteiten moeten nog worden geregeld, maar het kan niet anders of Carla Eradus (52) wordt per 1 april presidente van de Amsterdamse rechtbank. Tot 1997 bekleedde ze daar vele functies in vooral de strafsector - onder meer die van rechter, rechter-commissaris en vice-presidente. Nu is ze presidente van het gerechtshof in Leeuwarden.
 • Mijntje Klipp: Naar huis na verbod sluier (Het Parool, 24 januari 2003). Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag de meisjes die een sluier dragen geweigerd. Gisteren kwamen ze nog met z'n drieën en vertrokken ze na de komst van politie en bewaking, vandaag bleef er één thuis. De meisjes nemen zeer waarschijnlijk een advocaat in de arm.
 • Van Dijke uit Kamer, Huizinga er toch weer in (Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2003). Oud-RPF-leider Van Dijke, de nummer drie van de ChristenUnie, keert niet terug in de Tweede Kamer. Representatief onderzoek van deze krant bij veertien regionaal gespreide gemeenten met relatief veel CU-stemmers wees donderdagmorgen uit dat de nummer vier, mevrouw Huizinga-Heringa, opnieuw met voorkeurstemmen is verkozen.
 • Optellen en aftrekken: voorlopige raming aantal vrouwen in de Tweede Kamer is 55, dus bijna 37%. CDA 14 (32%), PvdA 20 (48%), VVD 8 (bijna 29%), SP 4 (44%), GroenLinks 5 (ruim 62%), LPF 2 (25%), D66 2 (33%). CU: geen vrouw verkozen. SGP: principieel geen vrouwen op de lijst. Noot redactie: 27 januari worden de aantallen voorkeurstemmen bekend, waardoor in bovengenoemde uitslag nog wijzigingen kunnen optreden.
 • Greetje van den Bergh niet in de markt voor nieuw College van Bestuur Universiteit van Amsterdam (UvA Actueel, 22 januari 2003). Greetje van den Bergh, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, ambieert geen volgende termijn als universiteitsbestuurder. Van den Bergh zal daarom per 1 februari 2003 haar taken overdragen.
 • Plaspunten moeten wildplassers temmen (Rotterdams Dagblad, 24 januari 2003, tijdelijke link). Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, hoort wildplassen in het centrum vanaf vandaag tot het verleden. Om dit doel te bereiken staan er vijf zogeheten Plaspunten gestationeerd in plaatsen waar het uitgaansleven van de stad zich concentreert. [..] Elke mannelijke stapper kent het probleem [..]
  • Ongegeneerd: extra openbare voorzieningen voor mannen.
donderdag 23 januari 2003

Nieuws:

 • Opleidingen Centrum weert gesluierde vrouwen (De Telegraaf, 23 januari 2003). Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam houdt sinds donderdag de deur dicht voor vrouwen met een gezichtssluier. De drie meisjes (16, 17 en 18 jaar oud) op het scholencomplex die sinds enige tijd een chador dragen, mogen alleen nog maar ongesluierd de lessen volgen. Dat liet het ROC donderdag weten.
 • Marie-Louise Thissen: Van communiste tot topvrouw bij Unilever. Ella Vogelaar: ''Het is geen liefdadigheid van bedrijven, dat ze vrouwvriendelijker beleid voeren'' (Rotterdams Dagblad, 23 januari 2003, tijdelijke link).
 • VN: Vrouwen systematisch doelwit geweld in conflicten (Reformatorisch Dagblad, 23 januari 2003). Vrouwen zijn in gewapende conflicten systematisch het slachtoffer van seksueel en ander geweld. De daders worden zelden gestraft. Dit blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat woensdag in Genève openbaar is gemaakt.
 • Judith Boer: Kameravontuur havenvrouw voorlopig ten einde (Rotterdams Dagblad, 23 januari 2003, tijdelijke link). In de peilingen spande het er afgelopen weken misschien nog om, maar gisteravond was de strijd voor Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink eigenlijk al snel gestreden. De nummer 31 van de VVD-lijst verscheen vanochtend gewoon weer op haar kantoor van de Port Promotion Council (PPC), de pr-club van de Rotterdamse haven.
 • Marlise Simons: Muslim Woman Favored in a Dutch Election (The New York Times, January 21, 2003). A former refugee from Somalia who faced death threats after criticizing what she saw as oppression of Muslim women in the Netherlands is widely expected to win a seat in Parliament in general elections taking place Wednesday.

Actueel > Agenda:
woensdag 22 januari 2003

Nieuws:

 • Femke Halsema wint lijsttrekkersdebat (GroenLinks.nl, 22 januari 2003). Maurice de Hond heeft Femke Halsema uitgeroepen tot winnaar van het lijsttrekkersdebat van gisteravond.
 • Amsterdam | CDA wil burka totaal kwijt bij lessen (Het Parool, 22 januari 2003). Het dragen van een chador of burka moet in het Amsterdamse openbare basis- en voortgezet onderwijs worden verboden. Het CDA gaat wethouder Rob Oudkerk van Onderwijs morgen in een motie vragen een algeheel chador- of burkaverbod in te stellen, zodat leerlingen niet meer in de klas met een gezichtssluier kunnen verschijnen.
 • Nauwelijks aangifte vrouwenhandel (Trouw, 22 januari 2003). Uit de (2e) rapportage van de Nationale Rapporteur, mevrouw Korvinus, blijkt dat maar 5% van vrouwen die naar Nederland zijn gelokt om in de seksindustrie te werken, uiteindelijk aangifte doet bij de politie.
 • Inkomen verdeeld. Trends in ongelijkheid, herverdeling en dynamiek (SCP-rapport, 22 januari 2003). Hieruit o.m: De beste verklaring vor de inkomensongelijkheid wordt geboden door de sociaal-economische positie van het hoofd van het huishouden. Het zijn hierbij vooral de ontwikkelingen in het gemiddeld inkomen van werkenden tegenover niet-werkenden die het tijdsverloop van de totale ongelijkheid verklaren, en niet zoals verwacht de verhoudingen in de omvang van de groepen huishoudens.

Emancipatie.pagina.nl:

 • Steungroep Zelfbeschadiging. ''De Steungroep Zelfbeschadiging wil het taboe op zelfbeschadiging doorbreken enhet onderwerp bespreekbaar maken. We willen zelfbeschadigers een veilige plek bieden, waar ze kunnen zijn zoals ze zijn. Een plek waar ze over hun zelfbeschadiging kunnen praten, zonder veroordeeld te worden en waar ze terecht kunnen voor informatie.''
 • Stichting Vrouwen & Diversiteit. Wij willen een plaats creëren, zowel fysiek als in het hoofd, waar verschillende vrouwen/bewegingen elkaar ontmoeten, informeren, inspireren, betrekken en bewegen. Wat beweegt de ander? Wat beweegt jou? Over welke grenzen gaan we heen? Ons doel is om méér samenwerking en solidariteit te bewerkstelligen tussen verschillende vrouwenbewegingen door de mogelijkheid te bieden tot kennismaking en het uitwisselen van kennis en ervaring''.

 
dinsdag 21 januari 2003

Nieuws:

 • Nationaal rapporteur mensenhandel biedt tweede rapportage aan (Persbericht Ministerie van Justitite, 21 januari 2003). In 2001 zijn 48 onderzoeken afgerond, tegen 25 in 2000. Daders zijn vooral mannen, slachtoffers vooral vrouwen. Van de 111 nieuwe onderzoeken heeft slechts 1 betrekking op jongens.
 • Lybïe leidt mensrechtenorgaan (Volkskrant, 21 januari 2003). De Libische diplomate Najat Al-Hajjaji is tot voorzitter gekozen.
 • De moderne man speelt dat hij mannelijk is (MKB-net Nieuws, 21 januari 2003). In de Tweede Wereldoorlog gingen de mannen naar het front en veel vrouwen werkten, naast hun huishouden, in fabrieken. Daarmee veranderde veel definitief, de man was niet langer de mannelijke man die de baas was, aldus Mark Simpson.
 • RMO-advies : Levensloop als perspectief. Brief van Staatssecretaris Phoa (SZW) dd. 16 januari 2003 aan de Tweede Kamer ter aanbieding van dit advies. De reactie zal aan het volgende kabinet worden overgelaten.
 • Tilburg | Rob Oostelbos: Feniks in Tilburg zit in dwangbuis (Brabants Dagblad, 20 januari 2003). Het stedelijk centrum voor emancipatie Feniks in Tilburg moet groeien om de groeiende hulpvraag te kunnen beantwoorden. Het enthousiasme om dat te doen, is volop aanwezig, maar ruimtenood, geldgebrek en een tekort aan middelen zetten de instelling de voet dwars.
 • Max van Well: Posteractie om op vrouwen te stemmen (De Gelderlander, 20 januari 2003). Stem voor 50 procent mannen in de regering, staat op een van de posters die stichting FAKES verspreidt. De actie is bedoeld om mensen aan te zetten bij de verkiezingen op een vrouw te stemmen. Een nieuwe lichting jonge feministes dient zich aan.
 • Marleen Luijt: ''Het moet wel spannend blijven''. Nieuwe directeur De Vries over erotiekwinkels Christine le Duc (NRC-Handelsblad, 20 januari 2003). Ank de Vries is de nieuwe directeur van de erotiekwinkel Christine le Duc. Zij wil mooie locaties voor nieuwe vestigingen. Want 40 procent van de klanten is vrouw. En 'seks is geen louche handel van rare mannetjes'.
 • Agnes Kant invloedrijkste vrouw in Nederlandse gezondheidszorg (SP.nl, 17 januari 2003). Inspecteur-generaal professor H. Kingma heeft in medisch Nederland meer dan wie dan ook in de melk te brokkelen. De oud-cardioloog staat op de hoogste positie van de, door Medisch Vandaag opgestelde, Top-100 van de Medische Macht. Op de derde plaats staat SP-politica Agnes Kant, die daarmee de hoogst genoteerde vrouw op de lijst is.
 • Gunilla Kleiverda: Ongeboren leven beschermen (Medisch Contact, 17 januari 2003). Ouders zijn degenen die het best kunnen oordelen over de ernst van een erfelijke aandoening. Als zij tot de conclusie komen dat het beter is om een gewenste zwangerschap af te breken dan hun kind met de in hun ogen ernstige erfelijke aandoening geboren te laten worden, is dit een zeer legitieme invulling van de term ‘noodsituatie’.
 • Frans van Steen: Elfstedenwinnares Lenie schaatst volgende jaar mee met de oma's (De Gelderlander, 17 januari 2003). De eerste vrouw die ooit een Elfstedentocht won, was hortensia-kweekster Lenie van der Hoorn uit Ter Aar. Dat was in 1985. Nu is zij nog maar een jaar verwijderd van de 'oma'- status op de baan.

Nieuwsarchief:

 • Gijsbert Spierenburg: ''Nergens zitten zoveel vrouwen thuis als hier'' (Haagsche Courant, 11 september 2002). In Nederland moeten we waken voor al te veel vrouwen ineens in functies op het niveau van een raad van bestuur in het bedrijfsleven. Dat zou een enorme wanorde geven. Een soort LPF-effect. Dit zegt expert Jos van Hezewijk. Voldoende topvrouwen zijn er in Nederland niet eens te vinden. In de Scandinavische landen zijn ze veel verder.
 • Bijna dertig jaar emancipatie-beleid (Haagsche Courant, 20 augustus 2002). De portefeuille voor emancipatie bestaat sinds 1973. In de bijna dertig jaar die volgden vond het beleid onderdak bij verschillende ministeries en schoof het nogal eens heen en weer tussen ministers en staatssecretarissen.
 • Niek Megens en Henk Brummelman: Bewindsvrouw Verstand kijkt tevreden om (Apeldoornse Courant, 22 juli 2002). Als terugtredend staatssecretaris Annelies Verstand van emancipatiezaken terugblikt op haar periode in Paars II, dan overheerst een goed gevoel. ‘Er heeft wel degelijk een cultuuromslag plaatsgevonden.‘ Verkwanseling ligt echter op de loer. ‘Het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende heeft een hoog terug-naar-het-aanrecht-gehalte.‘
 • Geen spijt van vertrek naar Paars II (Apeldoornse Courant, 22 juli 2002). Het is voor het laatst dat Annelies Verstand als (demissionair) staatssecretaris van arbeid, zorg en emancipatie een interview geeft. Dat doet zij vanuit haar sfeervolle woonkamer in Zutphen, de stad waarvan ze bijna vier jaar burgemeester was, voordat ze toetrad tot het tweede paarse kabinet.maandag 20 januari 2003

Focus > Emancipatie-agenda 2003:

 • De bijdrage van Evelien Tonkens, TK-lid voor GroenLinks en nr. 6 op de kandidatenlijst voor de TK-verkiezingen 2003.

Nieuws:

 • Monitor kinderopvang. Brief van Saatssecretaris Phoa (SZW) dd. 17 januari 2003 aan de Tweede Kamer ter aanbieding van de monitor kinderopvang. Het aantal plaatsen is in 2002 met 18.000 toegenomen. Voor 2003 is een toename van 10.000 (fulltime) kinderplaatsen gepland. De monitor zelf zal eerst over enkele weken beschikbaar zijn.
 • Balkenende wil halvering staatssecretarissen (Trouw, 20 januari 2003). Balkenende denkt dat bv. SZW een staatssecretaris kan inleveren. Noot redactie: doelt Balkenende op de Staatssecretaris Sociale Zekerheid of op die van Emancipatie- en Familiezaken?

Actueel > Tijdschriftenrek:

Nieuwsarchief:

 • Cordaid Drie Koninginnen-debat (Cordaid.nl). Op 13 januari 2003 werd onder auspiciën van Cordaid gedebatteerd over de inschakeling van het bedrijfsleven bij ontwikkelingssamenwerking. Wat betekent dat voor de armen – met name voor vrouwen - in ontwikkelingslanden? Bijdragen van staatssecretaris Agnes van Ardenne, econome Irene van Staveren, onderneemster Nel van Dijk en Cordaid-directeur Hans Kruijssen.zondag 19 januari 2003

Nieuws:

Nieuwsarchief:[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6  >>>]