woensdag 8 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2002
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2002
 >  NOVEMBER 2002 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2002

zaterdag 2 november 2002

Nieuws:

 • Hélène van Beek: Allochtone jongeren vaak depressief (Haagsche Courant, 2 november 2002). Allochtone jongeren, vooral meisjes, zijn dikwijls depressief of angstig, hebben suïcidale neigingen of ernstige gedragsproblemen. Al deze problemen worden versterkt door jarenlange discriminatie waaraan ze worden blootgesteld.
 • Lucinda Sterk: Gratis pakjes voor bijstandsvrouwen (Haagsche Courant, 2 november 2002). Bijstandsvrouwen die naar een sollicitatiegesprek gaan, hebben vaak geen geld voor nette kleding. Twee vrouwen in Rotterdam hebben daar wat op gevonden. Een winkel die kleding weggeeft. Wie in een trainingspak verschijnt, maakt geen goede eerste indruk.
 • Weerstand in VVD tegen komst Hirsi (NRC-Handelsblad, 2 november 2002). Twee oudere Kamerleden van de VVD zijn in woede ontstoken toen ze hoorden dat PvdA'er Ayaan Hirsi Ali een hoge plaats op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen is beloofd. Volgens bronnen in de VVD-top trokken deze critici een vergelijking met het voormalige Kamerlid De Milliano die in 1998 als Haagse outsider hoog binnenkwam in de CDA-fractie en reeds na enkele maanden met ruzie vertrok.
 • Cees Banning en Margriet Oostveen: Jong, fris en vrij (NRC-Handelsblad, 2 november 2002).  De eerste buit is binnen: Ayaan Hirsi Ali gaat van de PvdA naar de VVD. Na de verkiezingsnederlaag van mei proberen beide partijen om het hardst hun fractie te vernieuwen. Hoe doen zij dat? En wat is nieuw? Hoe de liberalen en sociaal-democraten weer naar elkaar toegroeien.
 • Kustaw Bessems: Hirsi Ali: alle Kamerleden passen in één partij (Trouw, 2 november 2002). PvdA'ers reageren te gevoelig op haar overstap naar de VVD, vindt kandidaat-kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Haar gaat het om het algemeen belang: de opkomst voor zijn van een sterk extreem-rechts. ,,Nu ik Nederland op afstand zie, passen alle 150 kamerleden in één partij.''
 • Onvrede in VVD over Hirsi Ali (Trouw, 2 november 2002). In de VVD-fractie is gisteren zuinig gereageerd op het bericht dat partijleider Zalm de overstap van PvdA'er Hirsi Ali heeft beloond met de belofte van een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst.
 • Artsenopleiding moet efficienter (Bericht ministerie van VWS, 30 oktober 2002). Zie ook:

Nieuwsarchief:

 • Verworven partnerrechten. Tien jaar later (Zij aan zij, jubileumnummer, 2002, nr. 7). Nederland staat wereldwijd bekend als een van de tolerantste landen ten opzichte van same-sex love. Amsterdam is homohoofdstad van de wereld. We hebben Gay Pride en Roze Zaterdag. Op het Europees Homo Scorebord krijgt Nederland een acht, en ons land is daarmee het enige dat ruim voldoende scoort wat betreft de wetgeving ter bescherming van homo’s. Het is dus goed toeven in lesboland.Maar daarvoor heeft er heel wat moeten gebeuren. Een overzicht van de belangrijkste juridische veranderingen in de afgelopen tien jaar.

Boekenkast online:
vrijdag 1 november 2002

Nieuws:

Ayaan Hirsi Ali

Pers

 • Politieke transfer (NRC-Handelsblad, hoofdredactioneel commentaar 1 november 2002)
 • Ayaan Hirsi Ali laat PvdA in verwarring achter (NRC-Handelsblad, 1 november 2002)
 • Ruud van Heese: Geschokte PvdA: Wij wilden Hirsi Ali niet aan gevaar blootstellen (Trouw, 1 november 2002, tijdelijke link).
 • Binnenhalen Hirsi Ali is meesterzet van Zalm (Het Parool, 1 november 2002, tijdelijke link).
 • Patrick Meershoek: Cisca Dresselhuys van Opzij koppelde Hirsi Ali aan VVD (Het Parool, 1 november 2002, tijdelijke link). De overstap van Ayaan Hirsi Ali van de PvdA naar de VVD is de politieke transfer van het jaar en de naam van de spelersmakelaar is Cisca Dresselhuys. Het was de hoofdredactrice van Opzij die de Somalische politicologe een maand geleden in contact bracht met Gerrit Zalm, met wie zij een vriendschappelijke relatie onderhoudt sinds de VVD-leider langs haar Feministische Meetlat een voldoende scoorde.
 • Voormalig medewerkster geselt PvdA (Het Parool, 1 november 2002, tijdelijke link). De PvdA bevindt zich in een 'wurggreep waarin multiculti's en moslimconservatieven haar vasthouden'. Pas wanneer de partij slaagt zich daaruit te bevrijden, kan de PvdA 'een zinnige bijdrage' leveren aan het integratievraagstuk.
 • PvdA schrikt van overstap Hirsi Ali naar VVD (De Volkskrant, 1 november 2002, tijdelijke link). In de Partij van de Arbeid wordt verbijsterd en met ongeloof gereageerd op de overstap van de bedreigde Somalische politicologe Ayaan Hirsi Ali naar de VVD. Donderdag maakte Hirsi Ali vanuit haar schuiladres in de Verenigde Staten bekend dat ze zich voor de VVD kandidaat stelt voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen.
 • Hirsi Ali kandidaat voor VVD (Algemeen Dagblad, 1 november 2002, tijdelijke link).
 • Koole geschokt door overstap Hirsi Ali (Het Parool, 31 oktober 2002, tijdelijke link).
 • Hirsi Ali kandidaat voor VVD (De Telegraaf, 31 oktober 2002, tijdelijke link). Ayaan Hirsi Ali, de Somalische politicologe die met de dood werd bedreigd na uitlatingen over de emancipatie van moslimvrouwen, maakt de overstap van PvdA naar VVD en komt voor de liberalen op de lijst voor de Tweede Kamer.

Verklaring

Verder lezen

 • Kabinet zet spaarloon in als wisselgeld. Hoogervorst waarschuwt voor weer nieuwe tegenvallers (Trouw, 31 oktober 2002, tijdelijke link). Het demissionaire kabinet legt het lot van het spaarloon in handen van werknemers- en werkgeversorganisaties. In de ogen van minister Hoogervorst (VVD, financiën) kan het overeind houden van dit belastingvoordeeltje - al dan niet in afgeslankte vorm - sociale partners mogelijk bewegen de lonen te matigen. Het spaarloon belooft daarmee één van de belangrijkste onderdelen te worden van het komende 'najaarsoverleg', dat mogelijk al volgende week wordt gehouden.
 • VNO-NCW kent Diversity-Award toe (Communicatie-online, 31 oktober 2002). De prijs is bedoeld voor het bedrijf dat het meest werk maakt van diversiteitsbeleid, d.w.z zich richt op meer evenwicht tussen mannen en vrouwen in managemenfuncties.
 • Wijziging Regeling uitbreiding kinderopvang en buitenschoolse opvang. Brief dd. 31 oktober 2002 van Staatssecretaris Phoa (SZW) aan de Tweede Kamer ter aanbieding van:
  • Circulaire dd. 3 juli 2002 van voormalig VWS-Staatssecretaris Vliegenthart over 2003 (instandhoudingsbijdrage,  extra plaatsen, extra middelen, beperking administratieve lasten)
  • Besluit dd. 8 oktober 2002 tot wijziging Regeling uitbreiding kinderopvang en buitenschoolse opvang. 


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 ]