woensdag 8 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2002
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2002
 >  NOVEMBER 2002 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2002


zaterdag 9 november 2002

Nieuws:

 • België | Suzanne Cautaert: Het is tijd voor een ernstig preventiebeleid (Divazine, D-files, november 2002). Er komt weer een Vrouwendag aan en die gaat nog maar eens over geweld. Vrouwen en kinderen zijn immers nog altijd op grote schaal het slachtoffer van fysiek en seksueel geweld, verkrachting en misbruik. Dat gebeurt in verre, oorlogvoerende landen, maar net zo goed in onze Vlaamse achtertuin.
 • Freek Staps: Vrouwen flirten met knuffelmerk (NRC-Handelsblad. 9 november 2002). Meisjesspeelgoed 'Hello Kitty' kreeg last van de economische dip. De oplossing? De fabrikant besloot zich te richten op volwassen vrouwen. Zij hebben geld en maken van het kindericoon weer een trend. Zie ook:
 • Ruud van Heese/Esther Lammers: Grondwet aanpassen mag van PvdA-kandidaten (Trouw, 9 november 2002). Wouter Bos: Vraag is of de overheid niet meer bemoeienis moet hebben met de inhoud van lesprogramma's. ,,Bijvoorbeeld bij vaderlandse geschiedenis, of waar het gaat om lesstof die de emancipatie van de vrouw en de verhouding tussen man en vrouw betreft.
 • Dorien Pels: Zedenzaken: Verzinsel bedekt ander probleem (Trouw, 9 november 2002).Staps, o.m. lid van de Landelijke expertisegroep bijzondere zedenzaken:,,Het is een extreme roep om aandacht''. Mensen verzinnen verhalen, terwijl er wél echt iets aan de hand is. ,,Een meisje dat haar leraar ten onrechte aanwijst als verkrachter. Na verder vragen blijkt dat ze jarenlang wordt misbruikt door haar eigen vader. In eerste instantie is dat te dichtbij en te beangstigend om tegen ons zeggen, maar ze wil wel hulp.''

Actueel > Agenda:

 • dinsdag 26 november: Studiebijeenkomst ''De gekozen achternaam (Utrecht). Sinds 1998 kunnen ouders kiezen welke achternaam hun kinderen krijgen: die van de vader of de moeder. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie organiseert op dinsdag 26 november 2002 in samenwerking met het Clara Wichmann Instituut (CLWI) een studiemiddag over dit naamrecht. Aanleiding is het zojuist verschenen onderzoek over de betekenis van de nieuwe wetgeving. Plaats van handeling is het Polman’s Huis te Utrecht.
 • maandag 10 december, Amsterdam: Uitreiking Clara Meijer-Wichmann Penning (Amsterdam). Rebecca Gomperts en Gunilla Kleiverda - drijfveren achter de abortusboot van Women on Waves - ontvangen op dinsdag 10 december (de dag van de rechten van de mens) in Amsterdam de Clara Meijer-Wichmann Penning. Deze penning wordt door de Liga voor de Rechten van de Mens jaarlijks uitgereikt aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten en daarvoor erkenning verdienen.

Nieuwsarchief:

 • Alex Baumans: Stoer strijken (Divazine, 1 oktober 2002). Strijken is niet langer alleen voor watjes, ook 'echte mannen' kunnen nu zonder schroom toegeven dat ze de strijk doen. Tenminste, als het op de juiste manier gebeurt. Op de top van een berg, bijvoorbeeld, of op waterski's, of op de zuidpool. Extreme ironing verhoudt zich namelijk tot gewoon strijken zoals skipping tot touwtje springen.
 • Sandra Janssens: ZIJ-straten: nieuwe vrouwenwandeling door Brugge (Divazine, 19 maart 2002). Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, werd de tweede ZIJ-straten wandeling van Brugge ingewandeld. Divazine was erbij, keek ernaar en zag dat het goed was… samen met de honderd andere geïnteresseerde vrouwen en mannen.vrijdag 8 november 2002

Emancipatie Agenda 2003:

 • De top-3 emancipatie-onderwerpen van Aysel Ilksoy, directeur Projectbureau Multiculturalisatie Emancipatie

Nieuws:

 • Paul-Kleis Jager: Al-Iman houdt vrouwen juist uit isolement (Trouw, 8 november 2002). Over het gescheiden onderwijs voor meisjes en jongens, de hoofddoekplicht voor niet-moslimjuffen en incest als niet-bespreekbaar thema: 'dat is  islamitisch niet verantwoord'.
 • Ellen de Visser: Misbruik wordt niet meer steevast geloofd (Volkskrant, 8 november 2002, tijdelijke link). Over verkrachting kan een slachtoffer niet liegen. Dat was lange tijd de houding van politie en justitie. Nu zijn ze alert op de kenmerken van een valse aangifte.
 • Vrouwen in de politiek: vanzelfsprekend ! (Persbericht VrouwenAlliantie, Tiye en Nederlandse Vrouwen Raad, 7 november 2002). O ja ? Lees:
 • Janny Groen: Vrouw haakt af na druk SGP (De Volkskrant, 8 november 2002, tijdelijke link). Het Clara Wichmann Instituut kan geen gereformeerde vrouwen vinden die bereid zijn mee te werken aan een proefproces om het mannenbolwerk van de SGP open te breken. Een bij de SGP-jongeren actieve vrouw die had gereageerd op een oproep van het instituutis door het bestuur van de politieke partij zo onder druk gezet dat ze is afgehaakt.
 • Proefprocessenfonds zoekt opnieuw naar (ex-)SGP-vrouwen: eerdere kandidate afgehaakt (Clara Wichmann Instituut, bericht op site, 7 november 2002).

Emancipatie.pagina.nl > Emancipatiebureaus en
Emancipatie-lokaal.pagina.nl > Rotterdam:
donderdag 7 november 2002

Nieuws:

 • Baas belastingdienst beste manager (Haagsche Courant, 7 november 2002). Jenny Thunnissen, directeur-generaal van de belastingdienst, werd Overheidmanager van het jaar 2002 vanwege haar 'stijl van leidinggeven aan een groot en complex bedrijf' en het 'doordacht communiceren gebaseerd op een heldere visie'.
 • TK-vragen Naima Azough (GroenLinks) over behoud inloophuis moslimmeiden (GroenLinks, 7 november 2002). N.a.v. een artikel in de Haagsche Courant van 1 november 2002.
 • Loonverschil man-vrouw verschilt per bedrijfstak (persbericht FNV, 7 november 2002). Vrouwen die werken in de detailhandel zijn beter af dan hun collega's in de zorg. Dat is een van de conclusies uit het onderzoek naar beloningsverschillen dat de FNV vandaag op de FNV Vrouwenconferentie presenteert.
 • Ministers / Lijstje met 'topvrouwen. Organisaties verzamelen namen van vrouwen die minister kunnen worden (Trouw, 7 november 2002, tijdelijke link). De Nederlandse vrouwenorganisaties gaan een lijst opstellen met ministeriabele vrouwen in Nederland. Ze willen zo ijveren voor meer vrouwen in de Tweede Kamer én het kabinet, na de verkiezingen van 22 januari.
 • Tiener begint eerder met seks (Volkskrant, 7 november 2002). Jongens hebben op alle vlakken meer seksuele ervaring dan meisjes. Een kwart van de 14-jarige jongens heeft al seks gehad. Voor meisjes in dezelfde leeftijdsgroep ligt dat op 18 procent. Meisjes hebben wel veel vaker (15 procent) ervaring met gedwongen seks dan jongens (4 procent). Zie ook:
 • Nederland telt twaalf miljardairs (Managers-online, 7 november 2002). Het aantal vrouwen is verdubbeld van drie naar zes. Nina Brink (86) , Sylvia Tóth (129) en Madeleine Pauw (304) krijgen dit jaar gezelschap van Charlene Heineken (2), Wil de Wit (385) en Monique van Riemsdijk (427).
 • Yvonne Wiggers: Phoa (LPF) valt door de mand bij Kamerdebuut (AD, 7 november 2002). Het eerste optreden van staatssecretaris Phoa (Emancipatie) is een klein drama geworden. De Tweede Kamer ergerde zich groen en geel aan zijn oppervlakkige antwoorden. Aan het eind van het overleg bood Phoa zijn excuses aan.
 • Tweede Kamer verbijsterd over optreden Phoa (Spitsnet, 7 november 2002). De parlementariers waren na twee discussies over emancipatie met de bewindsman duidelijk in hun oordeel: Phoa bakte er weinig van.
 • SP: sluit sommige islamitische scholen (Zwolse Courant, 6 november 2002). Lazrak (SP) noemde bij de Justitiebegroting in dit verband een Amsterdamse basisschool die volgens recent onderzoek van de onderwijsinspectie niet volgens de regels te werk gaat. Jongens en meisjes krijgen er gescheiden onderwijs. Mannen en vrouwen mogen elkaar geen hand geven. ,,Het is de Taliban in Amsterdam.''
 • Vrouwen vaker een vaste baan dan mannen (FNV, 6 november 2002). Vrouwen lopen inzake vast dienstverband hun achterstand op mannen in en gaan hen zelfs voorbij: 82,4% van de vrouwen heeft een vaste baan tegenover 81,5% van de mannen. Vrouwen verlaten sneller en vaker het onderwijs met een diploma. Werkende vrouwen zijn over het algemeen hoger opgeleid dan hun manlijke collega's. Het aandeel vrouwen in middelbare, hogere en wetenschappelijke beroepen - in 1987 nog 18 procent - ligt nu op 34 procent. In 2001 was 5% van de vrouwelijke beroepsbevolking werkloos, van de mannen 2,5 procent. De werkloosheid van allochtone vrouwen is eveneens gedaald en ligt nu op 7 procent. Voor de allochtone mannen is dit 6 procent.
 • Erkenning voor opvang jonge gedwongen prostituees (Friesch Dagblad, 6 november 2002). Asja, de opvang voor jonge prostituees in Leeuwarden, heeft de Tegen haar Wil-trofee gewonnen.
 • Harmen v.d. Werf en Hans van Soest: Eerste Kamer steunt wet weigeren werk op zondag (Provinciale Zeeuwse Courant, 6 november 2002). Het CDA zal het initiatief-wetsvoorstel Bussemaker-Van Dijke eind deze maand aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer.
 • Eerste Kamer akkoord met EG-richtlijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (persbericht ministerie van Justitie, 5 november 2002). In het wetsvoorstel is het non-discriminatiebeginsel tussen werknemers met een tijdelijke en vaste arbeidsovereenkomst uitgewerkt.

Nieuwsarchief:

 • Thea van Beek: Gelauwerde El Hantali zit even zonder inloophuis(Haagsche Courant, 1 november 2002). Saïda el Hantali, zelf ooit seksueel misbruikt, richtte enkele jaren geleden een inloophuis voor Marokkaanse meiden op. Die konden daar praten over dingen die thuis taboe zijn. Voor haar werk kreeg ze dit jaar al twee prijzen. Maar het inloophuis zit zonder huisvesting.

Den Haag > departementen > Justitie >Kamervragen:
woensdag 6 november 2002

Vandaag:

 • Gelijke beloning | woensdag 6 november 2002, 13.00 - 14.00 uur: Algemeen overleg van de Vaste TK-commissie voor SZW met staatssecretaris Phoa van SZW over de tweede voortgangsrapportage gelijke beloning (TK 27099, nr. 6). Zie de agenda, ons dossier op gelijkebehandeling.nl en kijk nog eens naar onze stelling van de week (6 mei 2002).

Nieuws:

Actueel > Agenda:

 • maandag 11 november: in België organissert het Vrouwen Overleg Komitee in Leuven de 31ste Vrouwendag georganiseerd. Thema: Vrouwen en Geweld. Een dag boordevol debatten, werkwinkels, dans en muziek uit alle continenten, informatiestands... op drie locaties in hartje Leuven, een straatbreedte van elkaar verwijderd. Het centrale thema is dit jaar geweld, en daaronder vallen zowel partnergeweld als oorlogsgeweld. Een oud, maar actueel thema: één op vijf vrouwen in Belgiê heeft immers af te rekenen met partnergeweld en in oorlogsomstandigheden worden vrouwen en meisjes geconfronteerd met specifiek, seksueel geweld. Hoog tijd dus om geweld bovenaan de politieke agenda te plaatsen. Voor meer informatie en het volledige programma: bezoek www.vrouwendag.bedinsdag 5 november 2002

Nieuws:

Agenda > Actueel:

Servicepagina > Boekenkast online:

 • Babies and bosses. Reconciling Work and Family Life (Volume 1): Australia, Denmark and the Netherlands. OECD, October 30, 2002.maandag 4 november 2002

Nieuws:

 • Marlies Mielekamp: Joan en Kathleen Ferrier: Surinaamse zussen aan de top (Bijeen, november 2002)
 • CDA en VVD willen verder (Spitsnet, 4 november 2002). De nieuwe partijvoorzitter Van Bijsterveldt (oud-voorzitter van het CDA-Vrouwenberaad) riep Balkenende op in een volgend kabinet meer vrouwen op te nemen.
 • Werken tot AOW wordt zeldzaam (FNV, 4 november 2002). Rapport 'Hoe lang nog?': Mannen verwachten over het algemeen langer door te werken dan vrouwen. Mannen zowel als vrouwen met een volledige baan of grote deeltijdbaan die blijven werken gaan terug in uren. Mensen met een kleine deeltijdbaan - minder dan twintig uur - blijven hetzelfde aantal uren werken.
 • VNO-NCW kennen Diversity Award toe aan Delta Lloyd (persbericht VNO-NCW, 31 oktober 2002). Uit het jury-rapport: Uitgangspunt bij Delta Lloyd is mannen én vrouwen op authentieke wijze te laten samenwerken, waardoor het bedrijfsresultaat wordt verbeterd. Met maatregelen als thuiswerken en kinderopvang, bewustwording en werkconferenties, en onderzoek naar belemmeringen in de doorstroom van vrouwen.

Actueel > Agenda:

Nieuwsarchief:

 • Staatssecretaris C. van der Knaap: Pleitbezorgers van een evenwichtige organisatie (ministerie van Defensie, 18 oktober 2002). Persoonlijk heb ik niet veel met het begrip emancipatie of “gender” zoals het tegenwoordig heet. Voor mij is de gelijke behandeling van mannen en vrouwen een gegeven, een vanzelfsprekendheid die ook in het beleid en in de organisatie van defensie terug te vinden moet zijn.zondag 3 november 2002

Actueel > Agenda:[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]