dinsdag 20 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2002
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2002
 >  DECEMBER 2002 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2002


maandag 9 december 2002

Nieuws:
zaterdag 7 december 2002

Nieuws:

 • Verkeerde mannen (NRC-Handelsblad,7 december 2002, bijlage Leven etcetera). Waarom vallen jonge vrouwen zo vaak op de verkeerde mannen: types die verzorgd moeten worden, soms niet eens aardig zijn, en zeker niet te krijgen? (volledige tekst alleen voor abonnee's online raadpleegbaar)
 • Kabinet hakt in Bijstandswet (Trouw, 7 december 2002). Wetsvoorstel dwingt alleenstaande moeders en ouderen snel weer een baan te zoeken.
 • Benoeming 3 nieuwe leden Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, WRR (persbericht RVD, 6 december 2002). Noot redactie: onder de 7 leden die voor de periode 2003-2007 zijn (her)benoemd is 1 vrouw.
 • Loopbaanondersteuning voor prostituees (Binnenlands Bestuur, 5 december 2002). Wethouder José Dirksen (Deventer) wil blijkens de nota Prostitutie: van papier naar praktijk prostituees loopbaanondersteuning bieden.
 • Donner: meer aandacht voor huiselijk geweld (De Gelderlander, 5 december 2002).Minister Donner (Justitie): De overheid moet eerder, sneller en effectiever optreden tegen huiselijk geweld. Instanties moeten zich meer bemoeien met wat er ,,achter de voordeur'' gebeurt. 

Nieuwsarchief:

 • Margreet Fogteloo: De derde golf (De Groene, 30 november 2002). Vorige week verschenen drie grote onderzoeken naar de emancipatie van de vrouw. De conclusies zijn positief. Maar gaat het wel zo goed met de Nederlandse vrouw (allochtoon/autochtoon) en is al dat gehaast van tweeverdieners wel zo gezond? Het is tijd voor een nieuwe strijd.vrijdag 6 december 2002

 • Overheid: geweld in huis beter aanpakken (Trouw, 6 december 2002, tijdelijke link). De overheid gaat zich veel nadrukkelijker bemoeien met wat in de beslotenheid van de huiselijke kring gebeurt. Volgens de Tweede Kamer en minister Donner (CDA, justitie) is dat nodig om het probleem van het huiselijk geweld goed te kunnen aanpakken.
 • D66-vrouwen omringen De Graaf (Algemeen Dagblad, 6 december 2002). D66-lijsttrekker Thom de Graaf wordt, tijdens de presentatie van de lijst van zijn partij voor de Kamerverkiezingen in januari, omringd door vrouwelijke kandidaten.donderdag 5 december 2002

Nieuws:

 • Jos Verlaan en Raymond van de Boogaard: Ik voel me een beetje vice-president. Lousewies van der Laan over haar Haagse ambities (NRC-Handelsblad, 5 december 2002). Lousewies van der Laan schrikt er niet voor terug het leiderschap van D66 over te nemen van Thom de Graaf. Als het klikt tussen haar en Den Haag.
 • Van der Laan wil De Graaf opvolgen (NRC-Handelsblad, 5 december 2002). Europarlementariër voor D66 Lousewies van der Laan (36) wil in de toekomst de nieuwe leider worden van haar partij.
 • Van der Laan tweede op lijst D66 (Haagsche Courant, 5 december 2002)
 • Initiatiefwet tegen kindermishandeling (GroenLinks, persbericht 5 december 2002). Kinderen moeten soms tegen hun ouders worden beschermd. Huiselijk geweld tegen kinderen is schrijnend en komt helaas veel te vaak voor. De bescherming van kinderen schiet tekort. GroenLinks bereidt een initiatiefwet voor om de rechten en plichten van ouders beter vast te leggen. Geweld tegen kinderen is onacceptabel.
 • Bush werkt abortus juist in de hand (Gelderlander, 4 december 202). Bush brengt door een verbeten anti-abortuscampagne wereldwijd de gezondheid van miljoenen vrouwen en kinderen in gevaar. Stopzetting van Washingtons bijdrage van 34 miljoen dollar aan het VN-bevolkingsfonds (Unfpa) zal ertoe leiden dat duizenden vrouwen extra overlijden tijdens de zwangerschap of bevalling, terwijl een extra drie miljoen vrouwen ongewenst zwanger zullen worden of juist abortus laten plegen
 • Elaine de Boer: Richt niet alle pijlen op de islam (Volkskrant, 4 december 2002). 'Ik heb veel nagedacht na het vertrek van Ayaan Hirsi Ali naar de VVD', zegt Nebahat Albayrak, nummer vier op lijst van de PvdA. 'Of ík het eigenlijk goed heb gedaan in mijn strijd voor de emancipatie van allochtone vrouwen. Ik ben tot de overtuiging gekomen, dat ik het niet anders kon.
 • Allochtonen ervaren gezondheid slechter (Trouw, 3 december 2002).  Allochtone vrouwen voelen zich minder goed dan mannen. Vooral rond de leeftijd van 45 holt bij hen de gezondheidsbeleving achteruit. Zo beoordeelt op 65-jarige leeftijd bijna driekwart van de buitenlandse vrouwen hun gezondheid als slecht.

Nieuwsarchief:

 • Richtlijn ter bestrijding van discriminatie op grond van sekse uitgesteld (E-Quality, rubriek EU-Quality, 7 oktober 2002). De Europese Commissie was van plan nog in 2002 een concept-richtlijn ter bestrijding van discriminatie op grond van sekse buiten het veld van de arbeidsmarkt, naar Parlement en Raad te sturen. Inmiddels zijn wel het Raadgevend Comité voor de Gelijke Kansen en het Netwerk van Juridische Experts om advies gevraagd. Commissaris Diamantopoulou heeft echter laten weten dat indienen in 2002 mogelijk, maar niet waarschijnlijk is. Ze gaat er vanuit dat dat pas onder het Griekse voorzitterschap zal gebeuren (1e helft 2003).woensdag 4 december 2002

Den Haag > Emancipatiebeleid:

Nieuws:

 • Onderzoek naar explosieve prijsstijging kinderopvang. Centra met forse verhogingen hebben vier jaar lopen slapen. (Rotterdams Dagblad, 4 december 2002, tijdelijke link). Er komt een onderzoek naar kinderopvangcentra die hun prijzen volgend jaar fors omhoog gooien. Dat heeft staatssecretaris Phoa (Sociale Zaken) gisteren verklaard. De prijzen zouden volgend jaar bij sommige centra dertig tot veertig procent hoger liggen. In februari worden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt.
 • Werkgevers boos: de vrije zondag is voortaan een recht (De Volkskrant, 4 december 2002, tijdelijke link). Het weigeren van werk op zondag wordt een recht. De Eerste Kamer heeft daartoe dinsdag de initiatiefwet van de Tweede-Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (ChristenUnie) goedgekeurd. Werkgevers zijn woedend en waarschuwen voor een stroom rechtszaken. De vakcentrale FNV juicht, al had ze de wet 'juridisch anders geregeld'.
 • Folkert van der Krol: Het manwijvenvoetbal is achterhaald. Vrouwenafdeling van De Zwervers bewijst bestaansrecht (Rotterdams Dagblad, 4 december 2002, tijdelijke link). Het opzetten van een vrouwenafdeling bij een voetbalclub verloopt vaak niet zonder slag of stoot. Bij De Zwervers weten ze er alles van. ,,Sommige leden vonden het niet in de cultuur van de club passen of vreesden een tekort aan kleedlokalen,'' vertelt trainer/begeleider Leo Willemsen. ,,Anderen zeiden: 'wat moeten vrouwen op het voetbalveld? Ze kunnen beter kousen gaan stoppen'.''dinsdag 3 december 2002

Den Haag > emancipatiebeleid:

Focus > TK-Verkiezingen 2003

 • Vrouwelijke kandidaten is geactualiseerd met de vaststelling van de kandidatenlijsten door PvdA, GroenLinks, SP, CDA en VVD op 23 en 30 november 2002

Nieuws:

 • Mannen kopen duurder cadeau voor zichzelf dan vrouwen (Volkskrant, 3 december 2002). Onderzoek van Deloitte en Touche: mannen besteden in december bijna twee keer zoveel aan cadeaus voor zichzelf als vrouwen: ze geven daarvoor gemiddeld 143 euro uit, terwijl vrouwen zichzelf voor 'slechts' 79 euro verwennen.
 • Ziekteverzuim in de zorg fors gedaald (Volkskrant, 3 december 2002). Vooral in de geestelijke gezondheidszorg en de thuiszorg liep het verzuim met respectievelijk 23,4 en 20,9 procent terug. Voor de zorgsector als geheel is de daling 14,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het verzuimnetwerk Vernet.
 • Winny wil met 13 man 14 zetels (AD, 3 december 2002). De partij van Winny de Jong, Conservatieven.nl presenteerde de kandidatenlijst.
 • Sander Becker: Baarmoederhalskanker: vaccin werkt alleen bij maagden (Trouw, 3 december 2002). Het pas ontdekte vaccin maakt vrouwen immuun tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt. Het werkt alleen bij vrouwen die nog niet seksueel actief zijn.
 • Rebecca de Kuijer: Khadija Arib: Emancipatie van Marokkaanse vrouwen is een langzaam proces (Bijeen, december 2002). Wat meer overheidsbemoeienis kan geen kwaad, vindt PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Zeker niet als het om de zorg van mensen gaat, of om de bescherming van kinderen. En waar blijft toch de solidariteit van mensen als Cisca Dresselhuys met Marokkaanse vrouwen?
 • Phoa moet prijsstijging kinderopvang verantwoorden (Volkskrant, 2 december 2002). Kamerlid Hamer (PvdA) wil 3 december tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer opheldering van staatssecretaris Phoa (Emancipatie- en Familiezaken) over de onlangs aangekondigde prijsstijgingen in de kinderopvang.maandag 2 december 2002

Nieuws:

Dossiers > Gelijke beloning:

 • Dossier gelijke beloning (nr 18), met een nieuwe structuur en met meer informatie: een introductie, het plan van aanpak gelijke beloning, rapporten en onderzoeken, gelijke beloning in het voortgezet onderwijs, en met nieuws.

Den Haag > emancipatiebeleid:

 • Emancipatiebeleid: een nieuwe rubriek, in aanbouw maar al wel met Nieuws en agenda, Beleidsbrieven emancipatie en Gendermainstreaming.

Nieuwsarchief:

 • Aleid Truyens: De 19e eeuw was een vrouw (Volkskrant, 22 november 2002). Marita Mathijsen kent de negentiende eeuw als geen ander. Zij bracht de vergeten schrijvers weer tot leven, voerde zelfs gesprekken met hen. Komende week verschijnt haar boek De gemaskerde eeuw. 'Een burgerlijke tijd, ja, maar burgerlijk is voor mij een geuzennaam.'


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]