dinsdag 20 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2002
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2002
 >  DECEMBER 2002 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2002


maandag 23 december 2002

Focus > TK-verkiezingen 2003 > Links:

 • Gayvote.nl - De onafhankelijke, niet-commerciële, Nederlandse ‘gay vote’ gids voor de
  Tweede-Kamerverkiezingen van januari 2003.

Den Haag > Emancipatiebeleid > Nieuws:
zondag 22 december 2002

Actueel > Agenda:
zaterdag 21 december 2002

Nieuws:

 • Peter Louwerse: Moeder ontvangt de rente en het dividend (Rotterdams Dagblad, 21 december, tijdelijke link). Het erfrecht verandert ingrijpend op 1 januari 2003. De positie van de langstlevende echtgenoot wordt versterkt, kinderen moeten langer wachten op hun erfdeel en de stiefkinderen worden niet langer stiefmoederlijk behandeld.
 • Henk Müller: Marokkaanse vrouwen zijn de schaamte voorbij (De Volkskrant, 21 december 2002, tijdelijke link).
 • Dragan Janjic: Vrouwenhandel floreert op de Balkan (Algemeen Dagblad, 21 december 2002). Naast drugshandel is vrouwenhandel de meest lucratieve business in dit deel van Europa. En: de sekshandel in Bosnië en Kosovo floreert, onder andere door de aanwezigheid van de internationale vredesmissies en het grote aantal non-gouvernementele organisaties.
 • Ally Smid: Een Dirk-hoofddoek en de discussie is voorbij (Het Parool, 21 december 2002). Albert Heijn wil er nog niet aan, een officiële AH-hoofddoek voor alle moslimmedewerksters. Concurrent Dirk van den Broek koos anderhalf jaar geleden eieren voor zijn geld. Ervaren medewerksters dreigden ontslag te nemen als ze geen hoofddoek mochten dragen in de winkel. Er kwam nieuwe bedrijfskleding, inclusief een Dirk van den Broek-sjaal die tot hoofddoek kan worden geknoopt.
 • Hirsi Ali: islam is geen achterlijk geloof (De Volkskrant, 21 december 2002, tijdelijke link). VVD-kandidate Ayaan Hirsi Ali neemt haar uitspraak terug dat de islam een achterlijke godsdienst is. Zij deed dat vrijdag op een congres in Amsterdam, georganiseerd door de wetenschappelijke bureaus van de PvdA en de VVD.

Nieuwsarchief:

 • Karen de Pooter: Van Turks meisje tot Belgische senatrice (Divazine, 23 oktober 2002). Bespreking van het boek van Meryem Kaçar, Lucifers schikken. Als gastarbeiders burgers worden (Antwerpen, Houtekiet, 2002. Prijs: 15,95 euro).
 • Luciane Opdeweegh: Leven als Siciliaanse in België (Divazine, 10 september 2002). Bespreking van het boek van Santa Miccichè: Va' pensiero. Leven als Siciliaanse vrouw in België (Tielt, Lanno, 2002. Prijs: 17,95 euro)vrijdag 20 december 2002

Nieuws:

Focus > TK-verkiezingen 2003 > Nieuws:

Tijdschriftenrek:
donderdag 19 december 2002

Nieuws:

 • Opening verkiezingsdebat op emancipatie.nl: met reacties op 11 stellingen van Maria van der Hoeven (CDA):  In het komend kabinet moeten evenveel vrouwen als mannen zitten, Femke Halsema (GL): Ik ben niet voor een subsidiestop op partijen die vrouwen uitsluiten van het lidmaatschap en Tineke Huizinga (CU): Bestrijding van huiselijk geweld moet een uitdrukkelijk speerpunt zijn in het veiligheidsbeleid.
 • Amendement-De Ruiter (SP) inzake continuering van de subsidie aan de Stichting emancipatie online verworpen. De verwachte steun van het CDA werd ingetrokken. Zie het eerder bericht.
 • Burgers in beeld (E-Quality, persbericht 17 december 2002). Over: Maayke Botman en Mariette Hermans: Burgers in Beeld, Beeldvorming naar gender en etniciteit in overheidsbeleid. Den Haag, E-Quality, 2002. Prijs: 8,- euro.
 • IIAV-Nieuws, december 2002 (IIAV, 17 december 2002)
 • ''Strijders voor de vrouwenrechten in de 18de en 19de eeuw'' (IIAV, tentoonstelling in online beeldarchief, 10 december 2002).

Den Haag > emancipatiebeleid > nieuws en agenda:

Focus > TK-verkiezingen 2003 > Verkiezingsdebat:

Nieuwsarchief:

 • Marlies Klooster: Meisjesschool nieuwe stijl ? (Divazine, 26 november 2002). Toen George Bush einde vorig schooljaar aankondigde de scheiding tussen jongens en meisjes op scholen te zullen gaan aanmoedigen, klonk dat als de zoveelste puriteinse opmerking van een conservatieve republikein. Maar uit een onlangs afgerond onderzoek in België, blijkt inderdaad dat vooral meisjes het beter doen in niet-gemengd onderwijs.

 
woensdag 18 december 2002

Nieuws:
  dinsdag 17 december 2002

  Fatsoen:

  • Een boos mailtje wil wel eens helpen. Trouw kreeg er één van ons en kuiste een lezersbijdrage op zijn website, waarin Nebahat Albayrak en Ayaan Hirsi Ali werden uitgemaakt voor ''stelletje hoeren''. Zie ons eerdere bericht.

  Nieuws:

  • Beleidsbrief Emancipatie- en Familiezaken. Antwoord Staatssecretaris Phoa dd. 17 december 2002 op vragen van TK-lid Van Oerle (CDA) inzake de Alliantie tijdens het AO van 4 december 2002.
  • Toelichting subsidieregeling emancipatie-ondersteuning. Antwoord Staatssecretaris Phoa dd. 16 december 2002 op vragen gesteld tijdens de begrotingsbehandeling SZW, 11 december 2002.
  • Meer bescherming buitenlandse vrouwen gewenst (Haarlems Dagblad, 17 december 2002). Adviescommissie Vreemdelingenzaken in een rapport aan de Tweede Kamer: Ernstige mishandeling moet op zichzelf al voldoende aanleiding kunnen zijn om vrouwen van buitenlandse afkomst een zelfstandige verblijfsvergunning te geven. 
  • Sociaal netwerk voorkomt zelfdoding (AD, 17 december 2002). Het aantal zelfmoorden onder mannen is voor het eerst in drie jaar gestegen. Onderzoeker Latten: ,,De burgerlijke staat is bepalend. Mannen die scheiden raken vaker in een sociaal isolement dan vrouwen. Vrouwen hebben vaker een netwerk''.
  • Margriet Oostveen: Ik stoor me aan carrièrevrouwen (NRC-Handelsblad, 14 december 2002). Interview met Agnes Kant, nr 2 van de SP. ,,Zet die man dan achter de afwasmachine! Of ga maar wat minder werken! Dan doe je maar wat minder aan je carrière en wat meer aan andere maatschappelijke vraagstukken! Kom óp, zeg!''

  Emancipatie-lokaal.pagina.nl:  [ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]