woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2002
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2002
 >  DECEMBER 2002 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2002

Nieuw op de site - archief januari 2003
dinsdag 31 december 2002

Nieuws:

Nieuwsarchief:

 • Women outnumber man at Cambridge (BBC News, 23 December, 2002). More women than men have been accepted into the University of Cambridge this year for the first time. The university is now planning to do more analysis of the backgrounds of its students in an effort to get more meaningful data on who it accepts. This year, women accounted for 50.3% of the 3,012 undergraduates accepted onto degree courses beginning in October. Only four years ago there was a gap of 10 percentage points in men's favour. In Oxford this year, men outnumbered women by 1,744 (51.4%) to 1,649. Cambridge said that in pursuing a gender blind fair selection policy the women's advance was natural, given that female students outperform males at school.
 • Stine Jensen: Gevaarlijke vrouwen. Noem vijf vrouwelijke filosofen (NRC-Handelsblad, profiel Filosofie, column, 6 december 2001).

Actueel > Agenda:

 • Dinsdag 14 januari - First ladies - Verkiezingsdebat in vrouwelijk perspectief (Utrecht, Lutherse Kerk, 20.00-22.00 uur). Nog acht dagen te gaan tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Is uw keus gemaakt of zweeft u nog? TUMULT brengt op het laatste moment nog duidelijkheid in het politieke spectrum. Wat zijn de standpunten over veiligheid, integratie en werkgelegenheid? De first ladies van SP, GroenLinks, VVD, PvdA en CDA schetsen hun ideale toekomst.
  Deelneemsters zijn: Agnes Kant, SP, Ineke van Gent, GroenLinks, Annette Nijs (o.vb.), VVD, Gerda Verburg, CDA, en Jet Bussemaker, PvdA. Journaliste Marloes Elings zal de panelleden stevig aan de tand voelen. Voorafgaand aan het debat houdt Lieteke van Vucht Tijssen, voorzitster Nationale Unesco Commissie een inleiding namens Forum voor Democratische Ontwikkeling. In verband met de grote drukte in de verkiezingstijd kan het zijn dat er nog wijzigingen in het panel optreden. Zie voor de laatste actuele informatie: www.tumultdebat.nl.

Dossiers > Dossiers van derden > Femistyle (België):
maandag 30 december 2002

Nieuws:

 • Jesse Jackson steunt vrouwenbeweging (De Telegraaf, 30 december 2002). In het escalerende golfconflict in Augusta heeft Martha Burk steun gekregen van Jesse Jackson. De zwarte Amerikaanse strijder voor burgerrechten gaat zij aan zij met de leidster van de Amerikaanse vrouwenbeweging NCWO, vechten voor het eerste vrouwelijk lid van Augusta National.
 • Hot or not in 2003 (AD, 30 december 2002). Wat kan niet meer in het nieuwe jaar? En wat is juist helemaal hip. Volgens AD zijn in: nederlandse schrijfsters, sterke vrouwen, breien, veiligheid en buikjes. En uit zijn: anorexia, naveltruitjes, klonen van Bridget, Ally en Sex.
 • Judith Neurink: Marokkaanse vrouwenrechten: de wet .... en de uitleg (Trouw, 30 december 2002). In Marokko buigt een speciale commissie zich over de rechten van de vrouw. Wordt polygamie verboden, en krijgt de vrouw dezelfde rechten als de Marokkaanse man? De linkse politica Halima Zine Elabadine, die bij de verkiezingen van september een zogenoemde vrouwenzetel in het parlement vergaarde, de oud-journaliste en schrijfster Laila Aboezaid en Sanaa Moebtassim, een model dat modeshows organiseert, zijn het over één ding eens: verandering is dringend gewenst.
 • School wil geen meisje in chador (Het Parool, 30 december 2002). Het Regionaal Opleidingen Centrum van Amsterdam (ROC) denkt erover het dragen van een chador op school te verbieden. Het gewaad, waarbij alleen de ogen van de vrouw zichtbaar zijn, belemmert volgens voorzitter Ankie Verlaan de 'non-verbale communicatie'.
 • Margreet Vermeulen: School overweegt verbod van chador (Volkskrant, 30 december 2002). Bij de opleidingen in de sociaal-culturele sector is de chador erg onhandig. ''Ze worden opgeleid voor crècheleidster of hulpverleenster. Dan moet je verbaal en non-verbaal kunnen communiceren.'' Tot nu toe kon het ROC de leerlingen er in persoonlijke gesprekken van weerhouden de chador aan te trekken. Maar dat wordt steeds moeilijker.
 • Rik Nijland: Klonen is nog alleen iets voor sekte (Volkskrant, 30 december 2002). Achter het ogenschijnlijke succes van kloonkind Eva gaan grote gevaren schuil. Blijft het kind gezond? Liggen ziektes of versnelde veroudering op de loer? zondag 29 december 2002

Nieuws:

 • Nieuwsbrief emancipatie.nl nr 099 verschenen (27 november t/m 29 december 2002)
 • Hoofdrol voor vrouw in Groninger museum (Dagblad van het Noorden, 26 december 2002). Twee belangrijke Nederlandse musea openen het nieuwe jaar met twee grote tentoonstellingen waarin vrouwen de hoofdrol vervullen. Zo toont het Groninger Museum met tekeningen, schilderijen, grafische werken en sculpturen de fatale vrouw, terwijl het Centraal Museum in Utrecht aan de hand van kleding, parfum, liefdesbrieven en het straatbeeld op zoek gaat naar de ideale vrouw.
 • Centraal Museum presenteert ''de ideale vrouw'' (Dagblad van het Noorden, 24 december 2002). Zelfs de man als symbool van het womanizen kan niet aangeven wat de ideale vrouw is. Daarom probeert het Centraal Museum in Utrecht de komende vijf maanden de vraag te beantwoorden aan de hand van tentoonstellingen over onder meer de kleding van de vrouw. Ook komen het parfum, liefdesbrieven en het vrouwenbeeld van de straat aan bod. Hulp krijgt het museum van negen modeontwerpers. De tentoonstelling Woman, tussen 31 januari en 18 mei, moet meer duidelijkheid verschaffen over de contouren van de ideale vrouw.

Actueel > Agenda:
zaterdag 28 december 2002

Nieuws:

 • Frans Boogaard: Uitgebuit in sekssupermarkt (AD, 28 december 2002). Een dominant Tsjechisch exportartikel komt niet in de officiële statistieken voor: seks. Duitsland is grootafnemer
 • Denis van Vliet: Bevolking lijdt aan pijntjes (AD, 28 december 2002). Vrouwen klagen het meest. Huisarts Harmsen, verbonden aan de Erasmus Universiteit: Een verklaring kan zijn dat ze vaak net zo'n drukke baan hebben als mannen''.
 • Sekte VS meldt kloonbaby (Trouw, 28 december 2002)
 • Ook mannen hebben opvliegers (Trouw, 27 december 2002). Universiteit van Linköping in Zweden:  eenderde van de mannen boven de 55 jaar ervaart verschijnselen die zij wijten aan 'de overgang': hevige transpiratie en opvliegers.
 • Ruut Verhoeven: Aanleunwoning: Op stal (Trouw, 27 december 2002). In Boekel: verbouwing van schuren, stallen en garages op het eigen erf tot heuse aanleunwoningen voor uitgeboerde senioren. Burgemeester van der Vondervoort: Ouders die bij een van hun kinderen wonen, zouden ook nog eens op de kleinkinderen kunnen passen. Zo bespaar je ook een boel geld voor kinderopvang.''
 • Ronald van Geenen: Langer leven kwestie van tijd (AD, 26 december 2002). Leidse hoogleraar Dick Knook: ''Als de trend doorzet - ik zie geen redenen waarom dat niet zou gebeuren - is de gemiddelde levensverwachting van vrouwen in 2060 maar liefst 100 jaar. Mensen worden nu al twee keer zo oud als in 1800.”
 • Iran schaft steniging af als doodstraf (Utrechts Nieuwsblad, 26 december 2002). De Islamitische Republiek Iran weigert te publiceren hoe vaak mensen ter dood worden gebracht door steniging, maar komt vrij zelden voor. Volgens berichten zijn vorig jaar zeker twee vrouwen op een dergelijke wijze aan hun eind gekomen.
 • SGP-bestuur accepteert vrouw op lijst (Zwolsche Courant, 24 december 2002). Op de gezamenlijke lijst met de Christen Unie voor de Provinciale Staten de 6e plaats bezet Sietkse Leistrat de 6e plaats. Door een vrouw op de lijst te plaatsen, doorbreekt de SGP het landelijk beleid van de partij, dat niets wil hebben van vrouwen in vertegenwoordigende organen.
 • Joos Philippens: Voorzitter: Media chanteren bond in kwestie-Atkinson (Haagsche Courant, 24 december 2002). De squashbond wil niet dat wereldtopper Vanessa Atkinson meedoet bij de mannen. Vraag aan voorzitter Zonneveld: waar bent u toch zo bang voor? We hebben een verzoek binnen gekregen van een man die bij de vrouwen wil meedoen. Dat ligt natuurlijk moeilijk. Denk maar aan discriminatieregels en zo.
 • Persons of the year: Whistleblowers Cynthia Cooper (WorldCom), Coleen Rowley (FBI) and Sherron Watkins (Enron) (Time, december 22th, 2002)
 • Lijst meest gewelddadige videogames gepubliceerd (HCCnet, 20 december 2002). In het rapport wordt melding gemaakt van een stijgende trend wat betreft geweld tegen vrouwen in videospellen. In de nummer één op de lijst worden spelers beloond als ze een prostituee dood schoppen.

Actueel > Agenda:

Nieuwsarchief:

 • Wallage mist emancipatie in programma (Dagblad van het Noorden, 20 april 2002). Het programma van het nieuwe college in Groningen meldt weinig over emancipatie, stelt burgemeester Jacques Wallage vast.
 • Hedy d'Ancona ontvangt Aletta Jacobsprijs (Dagblad van het Noorden, 25 maart 2002). Hedy d'Ancona heeft zich gedurende haar carrière op verschillende vlakken sterk heeft gemaakt voor vrouwenemancipatie in Nederland en buitenland. Als zevende vrouw in Nederland kreeg de oud-minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur de Aletta Jacobsprijs uitgereikt.

Focus > TK-verkiezingen 2003 > Emancipatiedebat - eerste vrouwen op de lijst reageren op stellingen:

Emancipatie Algemeen > Biografische berichten:

 • Kern van de rubriek Biografische berichten is een verzameling van 126 links naar minibiografieën van vrouwen, opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland.
 • Deze verzameling hebben we nu aangevuld met behulp van:
  • Het Damescompartiment Online. Een website van Vilan van de Loo, die de volgende toelichting geeft:
   • ''In het Damescompartiment van de Indische letterkunde, aldus Rob Nieuwenhuys in zijn Oost-Indische Spiegel, reizen eigenlijk maar vijf schrijfsters: M.C. Frank, Mina Krüseman, Annie Foore, Melati van Java en Thérèse Hoven. De suggestie is duidelijk: in de rest van de voorname letteren-trein horen alleen heren thuis. Hoe geestig de term ook is, het idee erachter is niet juist. Want er waren veel meer schrijfsters dan de grote vijf. Het merendeel van hen was ooit beroemd, berucht of ten minste bekend. Wat Indische, Indonesische en Nederlandse schrijfsters over Nederlands-Indië hebben geschreven, kan vele goederentreinen vullen. Romans, handboeken, gedichten, brochures, essays, feuilletons en toneelstukken vormen de oogst van honderden jaren schrijven in en over den Oost. Het Damescompartiment Online vestigt vol genoegen de aandacht op deze werken en de schrijfsters ervan.''
   • Hieruit namen wij over: links naar alle 37 biografieën en naar een aantal speciale subsites (laatst bijgewerkt: 27 december 2002).
        
  • de Biografieën historische vrouwen op de nieuwe site die het IIAV ontwikkelt (vrouweninfo.nl).
   • Hieruit namen wij verwijzingen over naar 31 van de 34 biografieën.woensdag 25 december 2002

Actueel > Tijdschriftenrek:

Nieuws:

 • Coaching en cultuurverandering: een onderzoek naar de betekenis van coaching voor de doorbreking van het Glazen Plafond. Brief van Staatssecretaris Phoa (SZW) dd. 23 december 2002 aan de TK ter aanbieding van dit onderzoek door bureau Brouns & Sibbes research and support. Coaching blijkt op twee manieren te kunnen bijdragen aan de doorstroming van vrouwen naar de top: door talentvolle vrouwelijke medewerkers te begeleiden en te ondersteunen in stappen in hun loopbaan, en, meer fundamenteel, als bijdrage aan de introductie van nieuwe stijlen van leiderschap in bedrijven en organisaties.
  N.B.: het onderzoek zelf is (nog?) niet digitaal beschikbaar.
 • Kerkelijkheid in Nederland (CBS-Webmagazine, 23 december 2002). Vrouwen en ouderen zijn oververtegenwoordigd onder degenen die zich aangetrokken voelen tot een kerkelijke gezindte en onder de zeer trouwe kerkgangers.
 • Aantal adopties stijgt opnieuw (CBS-webmagazine, 23 december 2002). China heeft Colombia ingehaald als belangrijkste land van herkomst. Traditiegetrouw zijn de uit China geadopteerde kinderen voornamelijk meisjes: slechts 5% van deze kinderen is een jongen
 • Moeheid veel voorkomende klacht (CBS-webmagazine, 23 december 2002). Meer vrouwen dan mannen blijken te worden geplaagd door slapeloosheid, hoofdpijn, rugpijn, spierpijn. Maar moeheid staat bij beiden bovenaan.
 • Doorstart vrouwenvakscholen, brief minister de Geus (SZW) dd. 20 december 2002 aan de TK.
 • Meer herintreedsters aan het werk in contractcatering (persbericht SZW, 20 december 2002). Staatssecretaris Phoa (SZW) en de sector contractcatering hebben vandaag een intentieverklaring getekend om in de periode t/m 2005 70.000 herintredende vrouwen in deze sector aan het werk te helpen. Speciale aandacht zal hierbij worden geschonken aan allochtone vrouwen.dinsdag 24 december 2002

Nieuws:

 • Gemorrrel aan vrije zondag (Algemeen Dagblad, 24 december 2002). Werkgeversorganisatie VNO/NCW wil de zondag als normale werkdag in de cao opnemen. De werkgevers willen op die manier het recht van werknemers om zondagswerk te weigeren, omzeilen. Volgens de vakcentrale FNV houden de werkgevers zich met dit voorstel niet aan de wet.
 • Ongeloof bonden over ''zot'' plan (De Volkskrant, 24 december 2002, tijdelijke link). De poging van werkgeversorganisatie VNO-NCW om alsnog uit te komen onder de wet die het weigeren van zondagswerk mogelijk maakt, stuit op ongeloof bij werknemersorganisaties. Volgens vakcentrale FNV is het verzet van de werkgevers juridisch onhoudbaar en toont VNO-NCW zich een slecht verliezer. CNV-voorzitter Doekle Terpstra noemt het ''een zot voorstel waar we op geen enkele wijze aan meewerken''.
 • De Geus: bijstand na vijf jaar verhogen (De Telegraaf, 24 december 2002). Demissionair minister De Geus van Sociale Zaken (CDA) wil dat de uitkering van iemand die langer dan vijf jaar in de bijstand zit, omhoog gaat. De Geus zei dat dinsdag in een interview met het dagblad Trouw, en wekt daarmee de woede van PvdA-Tweede-Kamerlid Noorman-Den Uyl, die eerder geen steun kreeg van het CDA voor een vergelijkbaar voorstel.
 • Antoinnette Scheulderman: ''Alsjeblieft niet wéér over decolletés''. Katja, Bridget en het Binnenhof (Algemeen Dagblad, 24 december 2002). Ze noemen zichzelf geen parlementaire verslaggevers, maar willen wel serieus genomen worden op het Binnenhof. In de opmars naar de nieuwe verkiezingen gaat het politieke jongerenprogramma Lijst 0 vanaf vanavond op herhaling. Een gesprek met Bridget Maasland en Katja Schuurman.

Nieuwsarchief:[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]