donderdag 22 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Februari 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  FEBRUARI 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF FEBRUARI 2008

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''
vrijdag 29 februari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwen vaker slachtoffer dode hoek. Mannen rijden gewoon door rood (De Telegraaf, 29 februari 2008). Jonge vrouwen worden vaker slachtoffer van een zogenoemd 'dodehoekongeluk' met een vrachtwagen dan mannen. Dat is de ervaring van Amsterdamse agenten. 'We kunnen het niet wetenschappelijk aantonen, maar de ervaring van onze mensen op straat is dat vrouwen netjes op het stoplicht wachten en daarmee gelijk met de vrachtwagen vertrekken, terwijl mannen vaak al door rood zijn gereden en de vrachtwagen dus voor zijn. De laatste slachtoffers van een dergelijk ongeluk waren allemaal jonge vrouwen', aldus een woordvoerder.
 • Impuls voor strijd tegen mensenhandel (regering.nl, nieuwsbericht 27 februari 2008). Een landelijke taskforce gaat zich inzetten voor een overheidsbrede bestrijding van mensenhandel. De bestrijding krijgt zo een nieuwe impuls, aldus minister Hirsch Ballin. Minister Hirsch Ballin (Justitie) heeft op 27 februari de Taskforce Mensenhandel ingesteld. Justitie wil niet alleen de daders aanpakken, maar mensenhandel ook structureel bemoeilijken. Door voldoende drempels op te werpen, moet worden voorkomen dat anderen de plek van de daders snel kunnen innemen.
 • Hugo Logtenberg: Carrièrevrouwen: vermijd Japanners (Intermediair, 28 februari 2008). In Nederland gevestigde multinationals betalen hun werknemers meer dan Nederlandse werkgevers. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek van econome Fabienne Fortanier (29) aan de Amsterdam Business School.

Servicepagina > Oproepen:

 • Het Tijdschrift voor Genderstudies zoekt bijdragen over gender & mensenrechten (oproep, februari 2008).
  De redactie van TvG wil een themanummer wijden aan mensenrechten, sekse en gender. De redactie verwelkomt bijdragen over alles wat meer licht kan werpen op dit intrigerende onderwerp. Artikelen kunnen ingaan op vragen die passen binnen de hierboven geschetste lijnen, zoals genderanalyses van specifieke mensenrechtelijke normen, en analyses van transnationale allianties, maar ook heel andere invalshoeken zijn denkbaar, zolang sekse/gender en mensenrechten centraal staan. Er is ruimte voor zowel het nationale, Nederlandse perspectief als voor artikelen die zich richten op de internationale context.
  Opzetten voor artikelen (400-500 woorden) kunt u op elk moment maar uiterlijk 15 april 2008, sturen naar Anouka van Eerdewijk (
  anouka@orange.nl) en Marjolein van den Brink (m.vandenbrink@law.uu.nl). Bij hen kunt u ook terecht voor verdere informatie. Opzetten dienen vraagstelling, wijze van behandeling daarvan, theoretische uitgangspunten en globale indicaties van de argumentatie/bewering en de te gebruiken literatuur te bevatten.donderdag 28 februari 2008

Onze andere sites > vrouwendag.nl > informatie over Vrouwendag 2008 in:
woensdag 27 februari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen (Ministerie van SZW, persbericht 27 februari 2008). Vrouwelijke zelfstandigen krijgen een wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. De uitkering in de zogeheten Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ-regeling) bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon. Zelfstandigen die in het voorafgaande jaar minstens 1.225 uur werken, krijgen een uitkering op dit niveau. Het kabinet sluit met dit aantal uren aan bij de grens die de Belastingdienst hanteert als criterium voor zelfstandigenaftrek. Voor zelfstandigen die minder dan 1.225 uur werken, hangt de uitkering af van de winst/inkomsten in het jaar voordat de uitkering wordt uitgekeerd. Dit staat in het Wetsvoorstel zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat bij de Tweede Kamer is ingediend.
 • Ontslag wegens (vergevorderd stadium) in-vitrofertilisatiebehandeling is seksediscriminatie (Curia.Europa.eu). Perscommuniqué van 26 februari 2008 over het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen in de zaak van Sabine Mayr tegen de Bäckerei und Konditorei Gerhard Flöckner OHG. Samenvatting: Wanneer een werkneemster wordt ontslagen hoofdzakelijk op grond dat zij zich in een vergevorderd stadium van een in-vitrofertilisastiebehandeling bevindt, is sprake van schending van het beginsel van gelijke behandeling van mannen en vrouwen.
 • Haagse emancipatieprijs naar project vadertoneel (Infothuistv, 27 februari 2008). De Kartini-prijs, de jaarlijkse emancipatieprijs van de gemeente Den Haag is dit jaar gewonnen door de dertien vaders van de theatervoorstelling 'In de Naam van de Vaders'. Het is voor het eerst dat de prijs aan een groep mannen wordt toegekend. Volgens de jury is het bijzonder en getuigt het van lef dat de vaders het toneel opgaan om opvoedingsproblemen bespreekbaar te maken.
 • Prinses Máxima ondersteunt homorechten (De Telegraaf, 27 februari 2008). Prinses Máxima is volgende week aanwezig bij de ondertekening van een overeenkomst tussen minister Ronald Plasterk van Emancipatie en wethouders van de vier grote steden over de acceptatie van homoseksuelen. „De prinses draagt de gelijke rechten van alle groepen in de Nederlandse samenleving een warm hart toe,”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagmiddag.
 • Zwols bad niet meer tegen boerkini (De Volkskrant, 27 februari 2008). Moslima’s met een boerkini zijn welkom in het Hanzebad en het Aa-bad van Zwolle. Dit heeft het bestuur van Stichting Exploitatie Zwembaden Zwolle (SEZZ) dinsdag besloten. Het gemeentebestuur heeft forse druk uitgeoefend op het zwembadbestuur om zich te houden aan het integratiebeleid van de Overijsselse hoofdstad.zondag 24  februari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Steeds meer vaders van boven de veertig (CBS Webmagazine, 13 februari 2008). Pasgeboren baby’s hebben steeds vaker een veertiger als vader. In 2006 was dit het geval voor 24 duizend pasgeborenen. Dat komt overeen met 14 procent van alle baby’s in dat jaar. Tien jaar eerder was dat nog 9 procent.
 • Gemiddelde baanomvang vrouwen stijgt niet (Nu.nl, 22 februari 2008). Er zijn geen aanwijzingen dat de gemiddelde baanomvang van werkende vrouwen in de nabije toekomst zal toenemen. Jongere generaties vrouwen met een baan werken gemiddeld evenveel uren per week als oudere generaties deden op dezelfde leeftijd, zo stelt het Centraal Planbureau vrijdag naar aanleiding van een onderzoek.

Gesignaleerd:

 • hspace=0 Naema Tahir over `Mannelijkheid` van Harvey C. Mansfield (De Buren.eu, podcast). Naema Tahir is schrijfster. Haar eerste roman Eenzaam heden, over een Pakistaanse migrante, is zopas verschenen. Ze regaeerde tijdens een debat bij deBuren op het boek Manliness van Harvey C. Mansfield. Ze ziet geen heil in zijn neo-conservatieve rollenpatroon.
 • hspace=0 Krasse Knarren: Hedy d'Ancona en Leona Detiège (De Buren.eu, podcast). 'Opzij is nu succesvoller dan Voetbal International! Iedereen kan dat blad op de salontafel leggen en zeggen dat 'ie juist is in de feministische leer.' Dat concludeerde Hedy d'Ancona afgelopen dinsdag bij deBuren in een gesprek met Leona Detiège en moderator Mark Schaevers over feminisme en politiek. Ze hadden het over de feministische golven in Vlaanderen en Nederland, feminisme in de politiek, spruitjeslucht, gevulde flensjes en hardop je mening zeggen. Kon u er niet bij zijn, maar wilt u toch op de hoogte zijn van de feministische stand van zaken,  luister dan naar de impressie van deze interessante avond.

Onze andere sites > vrouwendag.nl > informatie over Vrouwendag 2008 in:
zaterdag 23 februari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Test verraadt 'rapedrugs' in drankjes (Algemeen Dagblad, 23 februari 2008). Bezoekers van cafés en discotheken kunnen binnenkort controleren of iemand de 'rapedrug' GHB of ketamine in hun drankje heeft gedaan.
 • Job van de Sande en Yvonne Wiggers: Oppasoma's zijn veel te duur (Algemeen Dagblad, 22 februari 2008). De kosten van de kinderopvang rijzen dit jaar de pan uit. Het kabinet moet zeker 300 miljoen euro meer uittrekken dan verwacht. De tegenvaller komt bovenop de 305 miljoen euro extra waarmee op Prinsjesdag al rekening was gehouden.
 • Henk van Gelder: Sara Kroos bevestigt opnieuw haar talent (NRC-Handelsblad, 23 februari 2008). „Ik heb het helemaal in de hand”, zegt cabaretière Sara Kroos in haar nieuwe programma Bries – en dan doelt ze, met zelfspot, op de manier waarop ze zich als jonge vrouw met dochter en ex-vriendin een weg baant door het moderne leven. Maar het zou ook, zonder zelfspot, op haar cabaretcarrière kunnen slaan. Haar vorige programma, Zoetgevooisd, was het uitdagendste en meest overrompelende dat ze tot dusver maakte. En met die bagage kan ze nu een voorstelling spelen die minder overdondert en toch minstens zo veel allure uitstraalt.
 • Zwols zwembad weigert 'boerkini' (NRC-Handelsblad, 23 februari 2008). Het Hanzebad in Zwolle weigert moslimvrouwen die tijdens de reguliere openingsuren in boerkini willen zwemmen. Volgens directeur Hans Meijer van het zwembad zou de lichaamsbedekkende badkleding ervoor zorgen dat andere badgasten wegblijven. Afgelopen week is daarom een vrouw in boerkini het bad uitgestuurd. ,,Andere bezoekers nemen er aanstoot aan. Zwolle is nog niet rijp voor de boerkini'', aldus Meijer. Volgens de directeur is iedereen welkom in het zwembad. ,,We hebben speciale openingsuren voor allochtonen, voor mensen met obesitas of Parkinson of naaktzwemmers. Iedereen mag bij ons komen zwemmen, maar niet tijdens de reguliere openingstijden.''donderdag 21 februari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jan Kooistra: Van alle topambtenaren is één op de vijf vrouw (Volkskrant Banen, 18 februari 2008). De afgelopen jaren zijn meer vrouwen de ambtelijke top binnengedrongen, reageert het kabinet op het verwijt dat op elk ministerie een man de hoogste functie bekleedt. Het percentage vrouwen met de functie van directeur of hoger is in zeven jaar tijd gestegen van 9 naar 18 procent. Een verdubbeling.

Actueel > Tijdschriftenrek:

Gesignaleerd:

NIEUWSBRIEF VROUWEN NU VOOR LATER  - FEBRUARI 2008

De site www.vrouwennuvoorlater.nl wordt regelmatig aangevuld met nieuw materiaal.

 • Dankzij het archief van een fervente actievoerster kunnen we een kijkje nemen achter de schermen van de beruchte bezetting van de Portugese Ambassade in 1974. Nu online: het complete actieplan
 • Over actie gesproken! Dankzij de foto's en het krantenknipsel-archief van Toos Poels kunnen we een pagina toevoegen die een goed beeld geeft van de abortusdemonstratie in 1977:
 • Van de abortusdemonstratie in 1980 hebben we minder materiaal. Wie o wie heeft hier aanvullingen op, in de vorm van foto's, anekdotes en/of artikelen?
 • In de Egelantiersstraat in de Amsterdamse Jordaan ontstond eind jaren zeventig een waar lesbies bolwerk, een vrijplaats voor nationale en internationale lesbo's en een hele horde katten. Dankzij een getekend huisdagboek krijgen we een kleurrijk beeld van deze unieke plek:
 • In 1977 vond in Amsterdam een homo-demonstratie plaats in antwoord op de heksenjacht die in Amerika gaande was.[ Pagina: 1 2 3  >>>]