dinsdag 29 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 April 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  APRIL 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF APRIL 2008

maandag 21 april 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • hspace=0  Waging war on the gender pay cap (European Commission, March 2008). This film includes interviews with individual workers, employers and experts from Spain and Belgium who speak on the issue of different pay for women and men.
 • 3 miljoen euro voor meisjes en techniek (Ministerie van OCW, nieuwsbericht 21 april 2008). Minister Plasterk (OCW) wil meer meisjes stimuleren om te kiezen voor een studie in techniek of ICT. Hij trekt daarvoor de komende jaren 3 miljoen euro extra uit. Minister Plasterk wil daarmee het tekort aan bètatechnici verminderen en de seksescheiding in beroepen doorbreken. In het voortgezet onderwijs kiezen nog steeds veel minder meisjes dan jongens voor bètaprofielen. In het mbo kiest nog geen 15% van de meisjes voor een technische opleiding, tegenover bijna 50% van de jongens.
 • Zwangerschapsbepalingen niet discriminerend (Vervond van Verzekeraars, 21 april 2008). Verzekeraar Movir maakt geen verboden onderscheid tussen mannen en vrouwen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een proefproces, waarover de Utrechtse rechtbank onlangs uitspraak deed. Movir werd ervan beschuldigd zwangere vrouwen te discrimineren door beperkingen te stellen aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering. De rechtbank wees de vorderingen echter af.zondag 20 april 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • 'Vrouwen milieubewuster dan mannen' (Wereldomroep, 19 april 2008). Vrouwen denken en leven 'groener' dan mannen. Dat blijkt uit een opiniepeiling over duurzaamheid, waarover de regionale kranten van Wegener Nieuwsmedia berichten.
  Vrouwen laten de auto vaker staan, douchen naar eigen zeggen korter dan mannen en draaien de kraan eerder dicht tijdens het tandenpoetsen. Ook zouden vrouwen in huis eerder dan mannen een trui aan trekken als ze het koud hebben, laten ze apparaten minder vaak stand by staan en scheiden ze het afval vaker en beter dan mannen. Van de vrouwen vindt bijna 60 procent dat de politiek te weinig doet op het gebied van milieu. Van de mannen vindt 45 procent dat.
 • Zwangere minister in Afghanistan (De Telegraaf, 19 april 2008). De nieuwe Spaanse minister van Defensie Carme Chacón heeft zaterdag de Spaanse troepen in Herat in het westen van Afghanistan bezocht. Ze wordt tijdens haar reis begeleid door haar gynaecoloog en andere artsen omdat ze zeven maanden zwanger is, meldden Spaanse media.
 • Verdubbeling vrouwelijke huisartsen met burn-out (De Telegraaf, 19 april 2008). Het percentage huisartsen met een burn-out stijgt. Door het vele papierwerk, minder tijd voor patiënten en de zeer lange dagen wordt het vak van huisarts steeds zwaarder. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht noemen de stijging onder jonge vrouwelijke huisartsen opvallend.vrijdag 18 april 2008

Aktueel > Agenda:

 • Op donderdag 12 juni 20008 organiseert de Vereniging voor Vrouw en Recht een themabijeenkomst over het onderwerp 'Ouderschapsplan bij huiselijk geweld' met inleidingen van advocaat Els van Blokland en medewerkster van de Raad voor de Kinderbescherming Mia Meijers. Na de inleidingen is er ruimte voor eigen inbreng en discussie. De bijeenkomst vindt plaats in Utrecht, van 16.00 - 18.30 uur. Voor leden kosteloos; niet leden betalen € 25,- (studenten € 10,-). Aanmelden kan via de website van de Vereniging voor Vrouw en Recht ( www.vrouwenrecht.nl ).donderdag 17 april 2008

Aktueel > Agenda:

 • vrijdag 25 april 2008: Seksualisering van de maatschappij. (Eurodusnie, april 2008). Leiden, Marinus van der Lubbe zaal, 20.30 uur. Debat over de vraag of de vermeende seksualisering van de maatschappij een reëel verschijnsel is, een media-hype of een onderdeel van het normen- en waardenoffensief van het christelijke kabinet. Deelnemers aan de discussie zijn onder andere Lieke Peeters (beeldend kunstenaar en medewerker aan het blad Grenzeloos), Inge van de Velde (feministe) en Renzo Verwer (co-auteur van het vorig jaar verschenen Manifest 'stop de nieuwe preutsheid').

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Cathalijne Boland: Op jacht naar topvrouwen (Intermediair, 16 april 2008). Waarom heeft Nederland zo weinig topvrouwen? Zijn ze er niet? Willen ze niet? Of zijn ze soms toch niet zo gewild?
 • Kees Kraaijeveld: Quoteer je eigen mannen (Vrij Nederland, 19 april 2008). Deze column gaat over drie dingen: over een principe, over mijzelf (voor één keer) en over het mannenquotum. Het principe is eenvoudig verwoord door Gandhi: ‘You must be the change you wish to see in this world.’ Ofwel: verkoop geen mooie praatjes zonder dat je er zelf naar handelt.
 • 'Zeg nee !' (Management Team, 17 april 2008). Veel vrouwen op de werkvloer hebben moeite met nee zeggen. Er is aangetoond dat vrouwen hierdoor vaker een burn-out krijgen dan mannen. Het is dus juist erg belangrijk dat vrouwen duidelijk aangeven wat ze willen. Om dat te kunnen doen moeten ze ook nee leren zeggen. Roos Woltering, trainster bij Pure Talent Opleiding & Training, kan hierbij helpen.dinsdag 15 april 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Peter Boerman: Nederlander voelt zich minst gediscrimineerd (Volkskrant Banen, 15 april 2008). Engelse werknemers bijvoorbeeld zeggen ruim drie keer zo vaak dat ze gediscrimineerd worden vanwege hun huidskleur of geloof. Waar in Nederland slechts 2,4 procent van de werknemers aangeeft hiermee te maken te hebben, is dit in Engeland 7,8 procent. Het Europees gemiddelde is 5,2 procent, meer dan twee keer zo hoog als het Nederlandse cijfer. Ook Nederlandse vrouwen voelen zich minder vaak gediscrimineerd dan hun collega’s over de grens: waar 11,8 procent van de Spaanse werknemers zegt te maken te hebben met discriminatie vanwege de sekse, is dit in Nederland slechts 2,2 procent. Relatief worden er in Nederland ook weinig werknemers gepest: waar bijvoorbeeld in Duitsland 28,4 procent aangeeft weleens het slachtoffer van een pesterijtje te zijn, heeft in Nederland slechts 10,8 procent van de werknemers hiermee te maken. Alleen de Zweden (9,8 procent) scoren op dit punt beter.

Commissie gelijke behandeling

 • EU laat homo's buiten antidiscriminatierichtlijn (De Volkskrant, 9 april 2008). De Europese Commissie laat discriminatie op basis van homoseksualiteit, leeftijd en religie buiten een nieuwe EU-richtlijn die discriminatie op de werkvloer moet verbieden. Weerstand van een aantal EU-landen is de reden voor de uitgeklede wetgeving waarvoor de Europese Commissie in juni met voorstellen komt. De bestaande richtlijn verbiedt discriminatie op de werkvloer op basis van ras of geslacht, de nieuwe gaat over allerlei goederen en diensten maar voegt alleen discriminatie op basis van een handicap toe aan de gronden ras of geslacht. Discriminatie op basis van leeftijd, seksuele geaardheid of geloof worden er buiten gelaten, bevestigde woensdag de woordvoerster van de Tsjechische eurocommissaris Vladimir Spidla, verantwoordelijk voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen.
 • België | 'Geen gelijke verzekeringspremies mannen en vrouwen' (Het Belang van Limburg, 14 april 2008). Door de genderwet van 10 mei 2007 moeten de verzekeringspremies en -prestaties voor mannen én vrouwen volledig gelijk zijn. Momenteel betalen vrouwen minder voor autoverzekeringen en levensverzekeringen omdat ze minder ongevallen veroorzaken en langer leven. De verzekeringen wilden dat zo houden. Maar het parlement besloot om alleen voor levensverzekeringen verschillende premies toe te staan. Om dat mogelijk te maken moest ons land dat voor 21 december 2007 vragen bij de Europese Commissie. De aanvraag moest dààr gebeuren omdat de genderwet de omzetting in Belgisch recht is van een Europese richtlijn.

Aktueel > Agenda:

 • Rond 24 april 2008 | Girls' Day - Meiden doen het zelf ! - Stel je voor. Je bent een meisje van 11 en je gaat dertig meter de lucht in, in zo'n bakje op een hoogwerker, bovenop de brandweerauto. Of je bedient tijdens een radiouitzending zelf alle geluidsapparatuur. Je mag heel diep onder de grond afdalen in een spoortunnel in aanbouw, leert werken met een graafmachine of komt te weten hoe je 1.000 mensen tegelijk eten geeft. Hoezo techniek saai? De meiden die meedoen aan Girlsday weten wel beter! In het kader van Girlsday gaan voor het vijfde achtereenvolgende jaar rond 24 april honderden meiden op bezoek bij technische medewerkers van onder meer ziekenhuizen, theaters, IT-bedrijven, onderzoekscentra, drukkerijen, fabrieken en omroepbedrijven. Girlsday is al jaren een groot succes in Duitsland en de Verenigde Staten. Bedrijven en organisaties in heel Nederland zetten tijdens Girlsday hun deuren open voor meiden, om ze al op jonge leeftijd te laten kennismaken met techniek, ict en de dagelijkse beroepspraktijk.maandag 14 april 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • 'TV-babe' genoemd voor Opzij (De Volkskrant, 14 april 2008). Het afscheid van de levende legende Cisca Dresselhuys is alweer een paar weken geleden en nog steeds heeft Opzij geen opvolger gevonden voor het gepensioneerde boegbeeld. Maar er gloort hoop. In kringen rond het feministische maandblad wordt Margriet van der Linden (38) genoemd als ‘de nieuwe Cisca’. Ze is onder meer oud-hoofdredacteur van de – vorig jaar gestopte – vrouwenglossy BLVD.
 • Taskforce DeeltijdPlus: Geef een impuls aan emancipatie (E-Quality.nl, 10 april 2008). Deze week is de Taskforce DeeltijdPlus van start gegaan, om oplossingen te bewerkstelligen voor vergroting van de arbeidsparticipatie van vrouwen. E-Quality adviseert de Taskforce om de eenzijdige beeldvorming rond deeltijdwerk te doorbreken. Deeltijdwerken wordt de laatste tijd steeds meer in een kwaad daglicht geplaatst. Het zou niet deugen. Om deeltijd worden veel mythes gecreëerd.
 • Ineke van Gent: Handen af van kinderopvang (De Volkskrant, 10 april 2008). Zonder toegankelijke kinderopvang lukt het veel ouders niet om te werken. Daarom mag deze basisvoorziening niet in de uitverkoop. Ik hoor het Wouter Bos nog zeggen vanaf zijn zeepkist: ‘Het wordt tijd dat de kinderopvang een echte basisvoorziening wordt.’ Zelden ben ik het zo met hem eens geweest. Het is inderdaad hoog tijd dat de kinderopvang in Nederland een basisvoorziening wordt. Misschien komen we dan eindelijk uit onze Europese emancipatie-achterstand. Nederland is ouderwets als het gaat om arbeid en zorgvoorzieningen. Ouderschapsverlof, vaderverlof, schooltijden: het is slecht geregeld. En dit kabinet brengt daarin geen verandering.

Aktueel > Agenda:

 • vrijdag 25 april 2008: Themabijeenkomst 'Imagine no limits' (Rotterdam, Regardz Airport Hotel Rotterdam, 13.30 - 18.00 uur). Stel je eens voor dat je elke dag je talenten gebruikt ... Organisatie: Ad Femini.zaterdag 12 april 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwen meerderheid in Spaans kabinet (NRC Next, 12 april 2008). De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero kiest, voor het eerst in de Spaanse geschiedenis, een regering met meer vrouwen dan mannen. Zapatero zei vandaag, kort nadat hij opnieuw was beëdigd als premier, dat hij voor het nieuwe kabinet negen vrouwen en acht mannen heeft uitgekozen, aldus de radiozender Cadena SER. De nieuwe regeringsploeg van Zapatero telt in vergelijking met zijn vorige team vijf nieuwe gezichten. De opvallendste nieuwkomer is de 37-jarige Catalaanse Carme Chacón. Zij wordt de eerste vrouwelijke Spaanse minister van Defensie. Een andere opvallende maatregel is het creëren van een nieuw ministerie van Gelijkheid dat onder leiding komt te staan van Bibiana Aído. Haar ministerie moet onder meer maatregelen nemen tegen huiselijk geweld en er voor zorgen dat vrouwen makkelijker toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.
 • 'Eerste half jaar alleen borstvoeding' (NRC-Handelsblad, 11 april 208). Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil dat meer vrouwen hun baby de eerste zes maanden alleen maar borstvoeding geven. Nu is dat 20 tot 25 procent. Klink wil dat percentage in 2011 hebben opgeschroefd tot 40 procent. Het kabinet buigt zich naar verwachting vrijdag over dit plan uit Klinks voedingsnota.

Nieuwsarchief:

 • hspace=0  Internationaal emancipatiebeleid (NRC-Handelsblad, 7 maart 2008). Wegens Internationale Vrouwendag, staat vrouwenemancipatie in ontwikkelingslanden centraal in de eenentwintigste aflevering van nrc.fm, het praatprogramma van NRC Handelsblad over actuele ontwikkelingen en achtergronden in cultuur, wetenschap en politiek vanuit Felix Meritis in Amsterdam. De presentatie is in handen van Paul Steenhuis.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]