zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 April 2006
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2006
 >  APRIL 2006 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF APRIL 2006

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
zondag 30 april 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Balkenende opent aanval op Bos. Premier hekelt alternatieve verzorgingsstaat van grote concurrent PvdA (Trouw, 29 april 2006). In de ideale samenleving van PvdA-leider Wouter Bos zijn beide partners gedwongen voltijds te werken en hun kinderen op de crèche doen. Met dat beeld opende CDA-leider Balkenende gisteren de aanval. Balkenende noemt de sociale politiek die zijn grote electorale concurrent voorstaat ’bevoogdend’. De premier zei dat in een reactie op het alternatieve beleid dat Bos gisteren presenteerde op een conferentie over de toekomst van de verzorgingsstaat.
 • Arts wil in deeltijd werken (De Volkskrant, 29 april 2006). Het overgrote deel van de Nederlandse artsen in opleiding wil later in deeltijd werken en in deeltijd een vervolgopleiding volgen. Op deze manier wordt het eenvoudiger werk en privé, bijvoorbeeld het krijgen van kinderen, te combineren
 • In twee stappen naar voor- en naschoolse opvang (Ministerie van SZW, persbericht, 28 april 2006). Scholen zullen zich vanaf 1 januari 2007 gaan voorbereiden op de invoering van de voor- en naschoolse opvang. Dat betekent dat scholen de wensen van ouders moeten inventariseren. Ook zullen scholen gaan overleggen met kinderopvangorganisaties in de buurt of regio om afspraken te maken. Scholen die willen, kunnen ook nu al starten. Vanaf het schooljaar 2007-2008 is het verplicht voor alle scholen. De school verzorgt alleen voor- en naschoolse opvang als ouders daar om vragen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief over dit onderwerp.
 • Joan Smith: Shere Hite: On female sexuality in the 21st century (The Independent, 30 April 2006). Her famous report on female sexuality smashed taboos and scandalised the world. And 30 years on, Shere Hite still loves to provoke.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:
zaterdag 29 april 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

Varia > Klein vuil:
vrijdag 28 april 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwelijke artsen willen specialisme liefst in deeltijd (RefD, 28 april 2006). Bij het kiezen van een medische vervolgopleiding laten vooral vrouwelijke artsen zich leiden door de mogelijkheid om in hun toekomstige specialisme in deeltijd te werken. Dit blijkt uit een onderzoek over de carrièrewensen onder artsen in opleiding, zo blijkt uit onderzoek van NIVEL en KNMG.
 • NIVEL inventariseert onderzoek carrièrewensen artsen en artsen in spé (NIVEL, 28 april 2006). Door de lange duur van de vervolgopleiding (3 tot 6 jaar, ná de opleiding tot basisarts) valt deze voor veel artsen samen met het starten van een gezin. Uit het literatuuronderzoek komt dan ook naar voren dat 86% van de vrouwen en 53% van de mannen die een opleiding volgen tot medisch specialist in de toekomst, parttime willen werken. Ook bij werkzame artsen komt de wens tot deeltijdwerk naar voren.
 • Discussie in coalitie over homohuwelijk (Trouw, 28 april 2006). In de coalitie van CDA, VVD en D66 is discussie ontstaan over ambtenaren die wegens gewetensbezwaren weigeren een homohuwelijk te voltrekken. Niet over alle ambtenaren, maar de kleine groep die voornamelijk kleine gemeenten af en toe bij grote drukte inschakelen om huwelijken te sluiten.
 • Reiny de Fijter: Ze vragen van alles bij het chatten (ND, 28 april 2006). Cyberpesten en seksueel misbruik via het internet zijn schoolproblemen geworden, vindt stichting de Kinderconsument. Daar zijn de meeste leraren het mee eens, aldus een onderzoek van de stichting. Maar leraren weten niet hoe ze hun leerlingen moeten beschermen tegen de gevaren, bleek gisteren op een congres. Directeur Bamber Delver: ,,Meisjes zijn gevoelig voor complimenten. Die dromen van een stoere gozer; de liefde van hun leven. Maar vaak zijn het kwaadwillende kerels die met complimenten als 'O, je lijkt op Britney Spears' een meisje zover krijgen haar kleren voor de webcam uit te trekken.''
 • Predikantsvrouw moet grenzen stellen (RefD, 28 april 2006). „Het is belangrijk dat predikanten en predikantsvrouwen grenzen kunnen stellen. Dat is nodig om niet opgebrand te raken,” aldus A. E. Enklaar, maatschappelijk werker van het bureau Begeleiding Predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Een parttime baan kan nuttig zijn. Van de aanwezige predikantsvrouwen bleek ongeveer 1/3 buitenshuis te werken.

Actueel > Agenda:

Presentatie Schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag

 • Neemt Nederland vrouwenrechten serieus ? Wat moet de regering beter doen voor vrouwen in Nederland ? Op donderdag 1 juni 2006 (14.00 - 17.00 uur; Utrecht, De Kargadoor, Oudegracht 36) presenteert het Netwerk VN-Vrouwenverdrag onder deze titel de zgn. schaduwrapportage over het VN-Vrouwenverdrag.
  De Nederlandse regering doet veel voor vrouwen in Nederland, volgens de nieuwste rapportage aan het VN-vrouwenverdragcomité. Vrouwenorganisaties vinden dat Nederland een veel te rooskleurig beeld schetst. Zowel van de positie van vrouwen in ons land als van de eigen inspanningen. Er gebeurt niet genoeg om sexueel geweld tegen vrouwelijke asielzoekers te voorkomen, er zijn nog altijd veel te weinig vrouwen in hoge posities, zelfstandig werkende vrouwen verliezen hun recht op zwangerschapsuitkering, om maar een paar voorbeelden te noemen. De schaduwrapportage ''Taking women’s rights seriously?’', geschreven op initiatief van het Netwerk VN-vrouwenverdrag en het NJCM, licht toe waar de knelpunten liggen. Op 1 juni bespreken de penvoerders, Margreet de Boer en Marjan Wijers de belangrijkste punten, waarvan er vele door (vrouwen)organisatie werden aangereikt. Van u willen ze vooral horen welke onderwerpen prioriteit moeten krijgen, als ze de schaduwrapportage zullen aanbieden aan het VN-Vrouwenverdragcomité (CEDAW) in New York in juli 2006. Dit is een uitgelezen gelegenheid om te zorgen dat er internationale druk op Nederland uitgeoefend wordt. Dus kom, om te luisteren en uw mening te geven!donderdag 27 april 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • CDA en PvdA willen extra geld voor bijstandsmoeder (Trouw, 27 april 2006).  CDA en oppositiepartij PvdA willen dat er nog dit jaar extra koopkracht komt voor bijstandsmoeders. Uit onderzoek dat de gemeente Rotterdam vorige week presenteerde, blijkt dat alleenstaande bijstandsmoeders met meerdere kinderen structureel gemiddeld 51 euro per maand tekortkomen.
 • Stalkers slaan toe na internetdate (Volkskrant, 27 april 2006). Vrouwen die via internet een afspraakje maken, blijken daarna steeds vaker te worden gestalkt. J. Kantelberg, directeur van de Stichting Stop Stalking, stelt dat sprake is van een toename. De stichting krijgt per dag gemiddeld dertig klachten.
 • Geen verbod op trouwambtenaar met gewetensbezwaren (Volkskrant, 25 april 2006). Het hebben van gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk druist niet in tegen de eed die ambtenaren van de burgerlijke stand moeten afleggen, aldus minister Remkes (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op een breed gesteunde motie van de PvdA. De motie wil dat Remkes gemeenten een richtlijn stuurt waarin staat dat ze ambtenaren die geen homo's in de echt willen verbinden, niet meer in de burgerlijke stand mogen benoemen.
 • Aparte meidenklas voor ICT-studentes Hanzehogeschool Groningen (nieuwsbericht, 26 april 2006). Het Instituut voor Informatie- en Communicatietechnologie van de Hanzehogeschool Groningen gaat met ingang van het komende studiejaar studentes de mogelijkheid geven om in een aparte meidenklas les te krijgen. Om aandacht te geven aan dit bijzondere initiatief is een campagne opgezet: ‘ICT, helemaal jouw ding.’ Hier komen vrouwen aan het woord die succesvol zijn binnen de ICT. De campagne wordt ondersteund met een website www.icthelemaaljouwding.nl.

Den Haag:

Emancipatiebeleid

Actueel > Tijdschriftenrek:

 • In E-Quality Matters, nummer 2 (april 2006) onder meer:
  • Vrijwilligerswerk opstap naar betaalde arbeid?;
  • Jeugdwerkloosheid V/M;
  • Toekomstvisie Europees emancipatiebeleid; 
  • Estafette - Gender mainstreaming: Tineke Lodders over de Tussenrapportages van de VCE;
  • Becijferd: Kentering werkloosheid?;
  • Vraaggesprek:Özden Kutluer-Yalim

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:
woensdag 26 april 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • PinkLink 41 (25 april 2006), e-mail nieuwsbrief voor beleidsmakers en belangenbehartigers rond homo- en lesbisch beleid.
 • Ministerie van Sociale Zaken helpt Turkije met emancipatie (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 25 april 2006). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat in Turkije een project leiden dat de gelijke behandeling van mannen en vrouwen moet bevorderen. Dit project 'Promoting Gender Equality' is een initiatief van de Europese Unie. Lidstaten van de Europese Unie konden zich inschrijven voor dit project. Nederland heeft de opdracht binnengehaald. Ook Duitsland, Italië, Denemarken, Griekenland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje deden mee.

Actueel > Agenda:

 • woensdag 10 mei 2006: Feminism is my dj (iiav.nl, persbericht 25 april 2006). Op woensdagmiddag 10 mei (17.00 - 18.30 uur) organiseert het IIAV samen met Iris van der Tuin (UU) de bijeenkomst 'Feminism is my dj'. Aanleiding is de nieuwe themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek, die het IIAV heeft ontwikkeld i.s.m. de afdeling Onderzoek Informatie van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In deze korte bijeenkomst presenteren 10 wetenschappers/onderzoekers, middels een column, hun favoriete feminist. Beroemde, beruchte of opkomende feministen die hun inspiratiebron vormen, worden (her-)geïntroduceerd aan het publiek. Van Hella Haasse tot Gayle Rubin, van Emma Goldman tot Cheryl Chase. Tussen de columns door zorgen de dj’s van het duo 'De Diepvriesdames' voor muziek. Er is ook een non-stop slideshow. Lezingen worden in het Nederlands en in het Engels gehouden. De bijeenkomst vindt plaats op het IIAV, Obiplein 4, 1094 RB  Amsterdam.
 • donderdag 18 mei 2006: Voorjaarsborrel E-Quality .Den Haag, Sociëteit De Witte, vanaf 15.30 uur. Thema: Jeugdwerkloosheid. Met Elly van Kooten, projectdirecteur Taskforce Jeugdwerkloosheid, Amal Ourghi, lid van het jongerenparlement uit Amsterdam Oud-Zuid, Fatma Kaya, beleidsadviseur diversiteit bij de AbvaKabo en verbonden aan het divaznetwerk, en Helena Kosec, beleidsadviseur bij Scala Rotterdam. info@e-quality.nl (o.v.v. naam, organisatie en postadres).dinsdag 25 april 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Advies naar aanleiding van Routekaart naar gelijkheid van mannen en vrouwen 2006-2010. Adviesbrief aan de Leden van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer en aan de betrokken Nederlandse Leden van het Europees Parlement, april 2006. Het advies is mede gebaseerd op de discussie en conculsies op 17 maart 2006 met Nederlandse en Europese parlementariërs, deskundigen uit belangenorganisaties en vrouwenbeweging. 
 • Why a working wife does wonders for your marriage (Independent, 23 April 2006). The working wife, long pilloried for putting career before family, has been vindicated. New research suggests that women with jobs are less likely to experience marital problems than those who stay at home. See: Susan Roxburgh: Journal of Family Issues, April 2006
  • Huwelijk van vrouw met baan is beter (MBKnet. 24 april 2006). Het idee dat een vrouw met een baan buiten de deur haar gezinsleven op het spel zet, is wetenschappelijk onderuitgehaald. Werkende vrouwen hebben tot 50% minder kans op echtscheiding, blijkt uit het onderzoek. Eerdere onderzoeken legden juist een rechtstreeks verband tussen het stijgende aantal scheidingen en het toenemende aantal getrouwde vrouwen met een baan buitenshuis. Mogelijke oorzaak: het inkomen in het huishouden stijgt.
 • Britse vrouwen zien huishouden als 'therapie' (Metro, 24 april 2006). Britse vrouwen doen graag huishoudelijke klusjes en beschouwen die als 'geestelijke thearapie'. Het onderzoek - door een tv-zender gespecialiseerd in gezondheid - constateert dat veel vrouwen, ondanks het feit dat ze buitenshuis werken, toch graag thuis ook de stofzuiger en de stofdoek ter hand nemen. ,,Terwijl twintig jaar geleden huishoudelijk werk nog gezien werd als onderwerping van de vrouw, lijkt nu het tij te keren''
 • Glazen plafond blijft bestaan (IntermediairPW, 22 april 2006). Ondanks alle pogingen het glazen plafond te doorbreken, dringen vrouwen nog steeds moeilijk door tot topfuncties. Uit recent onderzoek van Egon Zehnder en European Womans Professional Network bleek dat slechts 7 procent van de directiefuncties in Nederland bekleed wordt door vrouwen, tegenover 22 procent in Noorwegen en Zweden.
 • Aantal werklozen blijft dalen (IntermediairPW, 21 april 2006). De werkloosheid blijft afnemen. In het eerste kwartaal van dit jaar zaten gemiddeld 438.000 mensen zonder werk, zo berekent het CBS. Volgens het CWI - dat tot een hoger percentage komt, nl. 8,9% - is de daling onder mannen ruim tweemaal zo groot als onder vrouwen. 
 • Vrouwen wel lid van SGP, maar niet verkiesbaar (NRC-Handelsblad, 21 april 2006). Vrouwen mogen in de toekomst lid worden van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Maar ze mogen zich niet verkiesbaar stellen. Deze voorstellen doet het partijbestuur in het vandaag verschenen rapport Man en vrouw schiep Hij hen. Saïda Nhass van het Clara Wichmann Instituut, dat de stopzetting had afgedwongen: „Het is een stap in de goede richting, maar bij het lidmaatschap van een politieke partij hoort ook je verkiesbaar te kunnen stellen.”

Gesignaleerd:

 • Kristien Hemmerechts: Natuurleuke mannen (Volkskrant, 21 april 2006). Bijna alle auteurs die Kees van Kooten (1941-2058) als samensteller en vertaler in zijn plezierbrevier heeft opgenomen, zijn dood. .. Ik heb in alle eerlijkheid bijzonder weinig herkend of gelachen, maar dat komt misschien omdat al deze stukjes door mannen geschreven zijn. Van Kooten legt uit waarom: mannen schrijven leuker dan vrouwen. Voor Jane Austen, Dorothy Parker en Fran Leibowitz wil hij een uitzondering maken, maar ze krijgen geen plekje in zijn plezierbrevier. Vrouwen komen hier de pret niet bederven. Ze bewegen zich op de achtergrond in die rare vrouwenwereld waar deze mannen zich ver van houden. Er wordt uitbundig aan male bonding gedaan. ...


[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]