zaterdag 27 februari 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Februari 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  FEBRUARI 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF FEBRUARI 2005


vrijdag 11 februari 2005 

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • hspace=0  Veel kritiek op eerwraak-beleid Verdonk en Donner (novatv.nl, 10 februari 2005). Een familielid vermoorden omdat de eer van de familie geschonden zou zijn. Eerwraak dus. Lang is gedacht dat het in Nederland slechts zou gaan om enkele incidenten. Maar een paar weken geleden hield de Federatie Opvang op verzoek van NOVA een enquête onder Blijf-van-mijn-Lijfhuizen. Daaruit blijkt dat ruim 100 vrouwen op dit moment door wraakdreiging in acuut levensgevaar zijn. De Federatie Opvang stuurde daarom een alarmbrief aan minister Verdonk. Vandaag riep de Tweede Kamer de minister, samen met haar collega Donner, ter verantwoording.
 • Raoul du Pré: Betere bescherming tegen eerwraak (Volkskrant, 11 februari 2005). Het kabinet komt snel met maatregelen om door eerwraak bedreigde vrouwen beter te beschermen.  De Kamer vindt dat het kabinet tot nu toe te weinig heeft gedaan voor deze 'vrouwen in doodsnood'. Verdonk en Donner deden hierover donderdag aanvankelijk geen concrete toezeggingen, tot groot ongenoegen van de Kamer. 'Hoeveel doden moeten er vallen voordat het kabinet ingrijpt?', vroeg het VVD-Kamerlid Hirsi Ali.
 • Kabinet belooft haast te maken met aanpak eerwraak (Volkskrant, 10 februari 2005). Het kabinet zegt snel maatregelen te zullen nemen om de bescherming van ernstig bedreigde allochtone vrouwen in de noodopvang te verbeteren. Het gaat om vrouwen die vrezen voor eerwraak, geweld van familieleden, omdat zij de eer van de familie zouden hebben bezoedeld. Minister Donner van Justitie zal hierover zo spoedig mogelijk gaan praten met de Federatie Opvang en gemeenten.
 • Eerwraakdebat / Hirsi Ali verwart VVD (Trouw, 11 februari 2005). Ayaan Hirsi Ali is gisteren door VVD-fractievoorzitter Van Aartsen teruggefloten. Zij wilde een motie van treurnis tegen Donner, die te laks zou zijn inzake eerwraak. ,,Een goed inhoudelijk debat over eerwraak eindigt in een chaotische discussie. Als het kon, had ik een motie van treurnis tegen Hirsi Ali ingediend'', verwoordde LPF-kamerlid Kraneveldt het gevoel van de Tweede Kamer.
 • Pieter Groenendijk: Criminele jongens zijn populair (AD, 11 februari 2005). Criminele jongens tussen 13 en 15 jaar zijn op de middelbare school populairder dan anderen. Niet-criminele jongens worden vaker gezien als 'doetjes'. Onder meisjes blijkt het criminele gedrag weinig uit te maken voor de populariteit. Meisjes die nog nooit een delict hebben gepleegd, zijn ongeveer even populair als meisjes met een strafblad.
 • Seks taboe voor VN militairen (AD, 11 februari 2005). Militairen van de vredesmacht voor de Democratische Republiek Congo mogen geen seks meer hebben met lokale vrouwen. De Verenigde Naties hoopt met de zogeheten non-verbroederingsbepaling nieuwe seksschandalen in Congo te voorkomen.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  Renée Fokker - acteur - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 3 februari 2005). Jarenlang zwierf ze van het ene theatergezelschap naar het andere. Ondertussen sleepte Renée Fokker een Gouden Kalf in de wacht voor haar rol in de film Blind Date en speelde ze in verscheidene televisieproducties. Nu heeft ze eindelijk een vaste plek, bij Toneelgroep Amsterdam, waarmee ze te zien is in Keetje Heilbron en Scènes uit een huwelijk.

Focus > Internationale Vrouwendag 2005:

 • zondagmiddag 6 maart 2005: Internationale Vrouwendag zal in Zeist voor de 15e keer worden gevierd. Plaats: het cultureel centrum 't Hollebloc in winkelcentrum Zeist-West. De zaal gaat om 13.30 uur open en het programma start om 14.00.uur. Er is een gevarieerd programma met muziek en dans en de bekend columniste Samira El Kandoussi zal een lezing houden over de moslimvrouw. De sluiting is rond 17.30 uur. Alle vrouwen zijn welkom en voor meer informatie. Organisatie: Stichting 8 maart comite Zeist. Contact: Marja van Krimpen, telefoon 030 6914897.donderdag 10 februari 2005 

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Aanbiedingsbrief van Minister De Geus van SZW, mede namens minister Bot van Buitenlandse Zaken, inzake:
 • Ellen de Visser: 'Slachtoffer eerwraak niet altijd een vrouw' (Volkskrant, 10 februari 2005). Niet religie, maar cultuur is bepalend voor eerwraak. Willem Timmer, landelijk coördinator, maakte een checklist, zodat agenten het fenomeen kunnen herkennen. Slachtoffers zijn niet altijd vrouwen bijvoorbeeld en daders niet altijd mannen. Het gaat bij eerwraak niet alleen om moord, maar vaker om mishandeling, opsluiting of bedreiging.
 • Verkrachting vaak niet bestraft (AD,10 februari 2005). Verdachten van verkrachting worden in Nederland vaker vrijgesproken dan bestraft. 54 procent van de strafzaken loopt uit op vrijspraak of wordt geseponeerd. Als verkrachting wél bewezen wordt verklaard, leggen rechters in drie van de tien gevallen geen onvoorwaardelijke vrijheidsstraf op. De veroordeelde krijgt dan alleen een voorwaardelijke straf of een taakstraf.
 • Joël Roerig: Vrouwelijk Kamerlid mee op onderzeeër (AD, 10 februari 2005). Waar menigeen van zou gruwen, vindt Angelien Eijsink 'hartstikke leuk, fantastisch en uitdagend'. Het Tweede-Kamerlid van de PvdA vertoeft eind deze maand vijf dagen in een Nederlandse onderzeeër. Hoewel er steeds meer vrouwen bij Defensie werken, zijn onderzeeërs nog steeds verboden terrein voor vrouwelijk personeel.
 • Parttime werken na bevalling kan lang niet altijd (MKB-net, 9 februari 2005). Als een zwangere medewerkster aangeeft na de geboorte minder te willen gaan werken, valt dat vaak niet in goede aarde. Vooral de hoger opgeleide vrouw met een baan op managementniveau, kan hiermee te maken krijgen. Een klein aantal jonge, werkende moeders heeft inmiddels hun werkgever voor de rechter gedaagd voor discriminatie. Meestal worden de vrouwen in het gelijk gesteld.
 • Judith Janssen: Uit de kast betekent uit huis (Sp!ts, 9 februari 2005). Arabische jongeren met homoseksuele gevoelens hebben het moeilijk. Ze worstelen met hun gevoelens en zijn bang voor verstoting door familie. De Nederlandse hulpverlening blijkt nauwelijks in staat een passend antwoord te geven op hulpvragen van deze jongeren. Kan ik wel een goede moslim zijn als ik homo ben? Zijn lesbische gevoelens soms een test van God?
 • CGB mag bedrijven zelf onderzoeken (ND, 9 februari 2005). De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) krijgt een extra bevoegdheid. Een meerderheid van de Tweede Kamer is ervoor de CGB de mogelijkheid te geven op eigen intitiatief onderzoek te doen bij een individueel bedrijf. Tot dusver kon de CGB alleen een 'sectorbreed' onderzoek instellen.
 • Inki de Jonge: Steeds meer vrouwen werkzaam in de uitvaartzorg (Dagblad van het Noorden, 8 februari 2005). De klassieke 'zwarte kraai' draagt steeds vaker een rok: begrafenissen en crematies worden in toenemende mate begeleid door vrouwen. Ineke Geveling (Stivu) schat grofweg dat het aantal vrouwen op de opleiding de laatste tien jaar is verdubbeld; de helft van de cursisten is vrouw.

Focus > Internationale Vrouwendag 2005:

 • Zondag 6 maart 2005: Jubileumviering Haagse Internationale Vrouwendag. Zcala - voorheen het Volksbuurtmuseum) staat vanaf 13.00 uur in het teken van een speciale viering van Internationale Vrouwendag. Het Breed Overleg, een samenwerkingsverband van meer dan 30 verschillende vrouwenorganisaties dat de Haagse viering jaarlijks vormgeeft, bestaat 15 jaar! Genoeg reden om Internationale Vrouwendag extra feestelijk te vieren. Naast spectaculaire zang- , dans- en theateroptredens is er een vrouwelijke ondernemersmarkt waarbij de toekomst van vrouwen op dit gebied centraal staat en worden er diverse workshops gehouden over het thema werk en pensioen. Ook het debat staat prominent op de agenda met onderwerpen als ouderparticipatie en opvoeding. Tenslotte, als klapstuk, een opvoering van De Buurtsoap. Vorig jaar was het een groot succes. Ook dit jaar zullen Haagse vrouwen uit diverse wijken op humoristische wijze hun herkenbare verhalen op het toneel brengen. De feestelijke jubileumviering, met als thema ‘The Next Generation’ een verwijzing naar de volgende generatie die het emancipatie-stokje zal gaan overnemen, wordt geopend door Wethouder Jetta Klijnsma. Huismoeders en carrièrevrouwen, hip-hop girls en power moslima’s, iedereen is op deze middag van harte welkom!

hspace=0
 • De Haagse Internationale Vrouwendagkrant die in een oplage van 7.500 exemplaren wordt verspreid, geeft alle informatie, ook over de andere activiteiten die in de week rond Internationale Vrouwendag overal in Den Haag plaatsvinden. De krant is aan te vragen via 070-3125200 of te bekijken op www.importante.nl

 

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Maja van Hall - beeldhouwster - radio-documentaire (in de NPS-serie Een leven lang, 11 december 2003). Maja van Hall, beeldhouwster (1937) ziet haar werk als een biografie van haar leven. De rode draad is de innerlijke gedrevenheid om vorm te geven aan haar gevoelsleven. Van Hall voelt zich een nomade, niet gebonden aan een plek, ze werkt in Spanje, Nederland en Italië, maar ook niet aan één stijl. In de jaren zestig werd ze bekend met de ironische reeks bronzen Sloofjes. Een van deze beelden de filosloof, een stofzuigend moederdier, stond afgelopen zomer levensgroot op het Lange Voorhout in Den Haag. Maar ook elders in Nederland en in het buitenland is haar werk te vinden.woensdag 9 februari 2005 

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Louis Cornelisse: Seksueel delinquent gaat vaak vrij uit (Trouw, 9 februair 2005). Plegers van seksuele delicten lopen geringe kans bestraft te worden. Tegenover zo'n 650 veroordelingen per jaar staan ruim 15000 gemelde gevallen. Het OM behandelt jaarlijks zo'n 2700 seksuele misdrijven: verkrachting, aanranding en ontuchtige handelingen. Van die zaken brengt het OM 63% voor de rechter, zo blijkt uit onderzoek van justitie. Bij een kwart van alle zaken -en bij verkrachtingen een derde- ziet justitie af van vervolging omdat er onvoldoende 'wettig bewijs' is.
 • Jacob van Lambalgen: 'Praten helpt 't best tegen eerwraak' (ND, 9 februari 2005). De Tweede Kamer eist harde maatregelen om eerwraak uit te bannen. Niet nodig, zeggen landelijk politiecoördinator eerwraak Timmer en imam Khairoun, die soms wordt ingeschakeld bij een dreigende moord op een meisje dat de familie-eer heeft geschonden. Timmer: ,,Ik denk dat we honderden doden hebben voorkomen.'' Het voorkomen van eerwraak is een kwestie van heel behoedzaam manoeuvreren.
 • 'Familie straffen na eerwraak' (AD, 9 februari 2005). Tweede Kamer wil gezinsleden vervolgen die moord aanmoedigden: familieleden die indirect betrokken zijn bij eerwraak moeten altijd worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie richt zich nu te veel uitsluitend op de moordenaar en 'vergeet' de rest van de familie strafrechtelijk aan te pakken. De Tweede Kamer wil dat minister Donner (Justitie) het OM opdraagt om in deze zaken te onderzoeken of broers, neven of andere leden uit de gemeenschap hebben aangedrongen op geweld tegen het slachtoffer.
 • 'Status-aparte voor moslimhomo's ' (RefD, 8 februari 2005). Moslimhomo's zijn niet gebaat met een wersters emancipatiemodel. Ze hebben er mee baat bij als medemoslims hen erkennen als een minderheid waarmee ze rechtvaardig om moeten gaan, aldus Omar Nahas,  studiesecretaris van de islamitische homo-organisatie Stichting Yoesuf in het boek 'Homo en moslim - hoe gaat dat samen?'.
 • Kamerlid Angelien Eijsink op reis op onderzeeër (RefD. 8 februari 2005). Het PvdA–Tweede–Kamerlid Angelien Eijsink gaat deze maand meevaren aan boord van een Nederlandse onderzeeër, als eerste vrouwelijke Kamerlid dat aan boord van een onderzeeër blijft slapen.

Actueel > Agenda:

 • vrijdag 18 februari 2005: Landelijke ontmoetingsdag van de werkgroep Economie, Vrouw en Armoede. Utrecht. Aandacht voor armoede onder vrouwen en welke vormen van protest zijn mogelijk? Op deze wordt ook een nieuw boek gepresenteerd: ''Het keurslijf van de uitkering'', met ervaringsverhalen van twaalf vrouwen. Organisatie: Werkgroep De Arme Kant van Nederland / EVA. Info: 020-3304355. E-mail: info@armekant-eva.nl. Web: www.armekant-eva.nl.
 • zaterdag 19 februari 2005 (Amsterdam, 17.00 uur): Theatervoorstelling Gesluierde monologen. Het theaterstuk dat meer stof deed opwaaien dan De Vagina Monologen. Met Oya Capelle, Nazmiye Oral. Meral Polat, Rachida Laallala. Tekst en regie: Adelheid Roosen, dramaturgie: Dirkje Houtman. Amsterdam, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10. E 10,- (met korting E 8,-). Org: De Balie. Info: 020 - 55 35 151 / kassa: 020 - 55 35 100. E-mail: balie@balie.nl. Web: www.debalie.nl.dinsdag 8 februari 2005 

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Kinderopvang. Antwoorden dd. 7 februari 2005 van minister De Geus (SZW) op vragen van TK-lid Gerkens (SP) en vragen van TK-leden Hamer en Stuurman (PvdA).
 • Veel aanrandingen door minderjarigen (Haagsche Courant, 8 februari 2005). Seksuele delicten als aanranding en verkrachting worden relatief vaak door minderjarigen gepleegd. Een op de vijf verdachten is jonger dan achttien, terwijl voor alle misdrijven samen geldt dat minderjarigen voor elf procent verantwoordelijk zijn. Dat blijkt uit een verkenning van het justitiële Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat voor het eerst de cijfers van politie en het CBS over de periode 1997-2003 vergeleek. Zie:
 • China verklaart geslachtsselectieve abortus strafbaar (RefD, 8 februari 2005). China heeft besloten geslachtsselctieve abortus strafbaar te stellen. Het land is bezorgd dat een tekort aan vrouwen op termijn zal leiden tot sociale conflicten en de kwaliteit van het Chinese ras zal aantasten.
 • Paradijs blijft onzekere zaak voor martelares (Volkskrant, 7 februari 3004). Is de opkomst van de vrouwelijke jihadist een teken van emancipatie, of zijn ze slechts instrumenten in de handen van door mannen geleide terreurbeweging?

Focus > Internationale Vrouwendag 2005:

 • Rotterdam | Op dinsdag 8 maart 2005 organiseert het College van Burgemeester & Wethouders een Islam- en Integratiedebat over de Positie van de Vrouw, Gelijkheid der seksen. Dit is een van de debatten in de serie Islam & Integratie, over de positie van de vrouw in de islam: dwangbuis of zegen? Rotterdamse vrouwen durven daarover in gesprek te gaan. Vrije partnerkeuze is een waardevol recht dat hoort bij de gelijke positie die vrouwen en mannen in onze samenleving hebben en waar vrouwen hard voor hebben geknokt. Moslimmannen lijken een bedreiging voor deze en andere door vrouwen bevochten rechten. Tegelijk zijn er moslimvrouwen die in alle vrijheid voor het wel of niet dragen van een hoofddoek kiezen en juist in de islam inspiratie vinden in hun strijd tegen misstanden als gedwongen uithuwelijking en huiselijk geweld. De debatbijeenkomst van dinsdagmiddag 8 maart is speciaal voor vrouwen: moslima's en niet-moslima's. Locatie: WTC. Tijd: zaal open 14.30 uur, aanvang debat 15.00 uur.

Actueel > Agenda:

 • dinsdag 15 februari 2005: Sekse in het medisch onderwijs: implementatie. Invitational conference, Nijmegen. Inlichtingen: Linda Mans ( L.Mans@hag.umcn.nl ).
 • dinsdag 15 februari 2005: Feminisme in de kunst. Feministisch Kafee Utrecht (Aanvang: 20u. Toegang gratis.  ACU, Voorstraat 71, Utrecht). Feministische kunstenaars komen hun kunst laten zien en vertellen over het feministische of politieke aspekt er van. Wat drijft hen om politieke kunst te maken? Wat is feministische kunst? Wat willen deze kunstenaars precies uitdragen? En lukt dat eigenlijk ook? Is kunst een goeie vorm van aktivisme? Een dichter/schrijfster, een multi-media kunstenaar, en een beeldend kunstenaar zullen hun antwoorden geven op deze vragen en in discussie gaan met het publiek.
 • Woensdag 16 februari 2005: Debat Positie van de vrouw / gelijkheid der seksen / homoseksualiteit (Rotterdam, locatie WTC, zaal open 19.00 uur, aanvang debat 19.30 uur, afsluiting rond 22.00 uur). Zijn mannen en vrouwen gelijk? Moeten moslims openlijk homoseksualiteit accepteren? Wij Rotterdammers durven daarover in gesprek te gaan. Vrouwen hebben belangrijke stappen gezet in hun emancipatie. Ook homoseksuelen wisten een gelijkwaardige positie in onze samenleving te veroveren. Niemand mag in Nederland op sekse of seksuele geaardheid discrimineren en iedereen is vrij om zijn of haar eigen levenswijze te kiezen.Ondanks het groeiende aantal allochtone vrouwen dat op alle niveaus deelneemt aan de samenleving is onder moslimvrouwen (en bij andere allochtonen) sprake van achterstand. Onder veel niet-moslims bestaat het beeld dat het emancipatieproces van moslima’s in Rotterdam lijdt onder de dominante positie van moslimmannen. En, dat ook homoseksualiteit voor veel moslims taboe is. Tegelijkertijd zijn er moslimvrouwen die in alle vrijheid keuzes maken en zich in hun strijd juist op de islam baseren. Wellicht kunnen zij een rol spelen bij het doorbreken van de traditionele rolpatronen voor jongens en meisjes en bij het doorbreken van traditionele opvattingen over seksualiteit.maandag 7 februari 2005 

Nieuwsarchief (berichten vóór 7 februari 2005):

 • Ingrid Beckers: Wie hebben geen betaalde baan ? (CBS Webmagazine, 7 februari 2005). In 2003 waren er bijna 840 duizend mensen die werk wilden van twaalf uur per week of meer. Iets minder dan de helft hiervan behoorde tot de werkloze beroepsbevolking. Niet iedereen die wil werken telt dus als werkloze: in 2003 waren er 396 duizend werklozen. Zij zijn actief op zoek naar betaald werk van twaalf uur of meer per week en kunnen op korte termijn beginnen. Maar er zijn meer mensen die werk willen hebben. In 2003 ging het om ruim 440 duizend mensen. Deze worden niet tot de werkloze beroepsbevolking gerekend, omdat ze niet actief zoeken naar werk of pas over enige tijd kunnen beginnen. In totaal waren er dus bijna 840 duizend mensen die aan het werk willen. Meer dan de helft zijn vrouwen.
 • Vaccin tegen baarmoederhalskanker in de maak (Volkskrant, 5 februari 2005). Het farmaceutisch bedrijf Merck Sharpe en Dohme (MSD) werkt aan een vaccin tegen baarmoederhalskanker. De entstof moet meisjes en vrouwen beschermen tegen twee typen van het zogenoemde humaan papilloma virus (hpv), die belangrijke veroorzakers van baarmoederhalskanker zijn. Hoewel de eerste resultaten er goed uitzien, is oncoloog Nijman voorzichtig over een mogelijke doorbraak

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Lisette Lewin - schrijfster - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 4 februari 20005). Ze deed haar eerste stappen in de letteren als journalist. Maar de literatuur bleef aan haar trekken en in 1989 debuteerde Lisette Lewin met de roman Voor bijna alles bang geweest. Net als veel schrijvers heeft ook zij haar grote voorbeelden, zoals Proust, Tsjechov en Mann. In Schommelingen van het hart beschrijft ze de plekken waar deze literaire helden geluk en ongeluk beleefden.zondag 6 februari 2005 

Nieuwsbrieven:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Janny Groen en Annieke Kranenberg: ''Vrouw zal Hirsi Ali vermoorden'' (Volkskrant, 5 februari 2005). In radicaal-islamitische kringen in Nederland, die aanleunen tegen het gedachtegoed van Mohammed B., hebben ''nieuwe broeders'' de plaatsen ingenomen van de leden van het Hofstadnetwerk die sinds november vastzitten. Binnen de groep worden plannen beraamd om het Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) door een vrouw te laten vermoorden. Fatima, Naima en Khadisja, die zelf deel uitmaken van wat zij noemen ''de vriendenclub die de AIVD betitelt als Hofstadgroep'': ''Als Hirsi Ali door een vrouw wordt vermoord, zal dat een nog grotere impact hebben''.
 • Donner ziet in eerwraak een gewoon misdrijf (Volkskrant, 5 februari 2005). Minister Donner van Justitie verwerpt het idee van Kamerlid Hirsi Ali (VVD) om eerwraak te bestrijden met informatie van de geheime diensten: Eerwraak is geen terrorisme maar een 'gewoon misdrijf'. Donner beaamt dat eerwraak een ernstig misdrijf is, maar meent dat de gewone strafwet afdoende is om daders op te pakken.
 • Het vergt moed om dochter niet te laten besnijden (RefD, 4 februari 2005). Projectleider Verhulst (Pharos): ''Om te besluiten je dochter niet te laten besluiten moet je heel moedig zijn. Je riskeert dat je dochter niet aan een man komt ..''  Pharos is een van de organsatoren van de bijeenkomst Zero tolerance to female genital mutilation in Den Haag. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om het laten besnijden van een Nederlands ingezetene in het buitenland strafbaar te stellen.
 • Indonesië wil ongehuwd samenwonen verbieden (RefD,5 februari 2005). Zoenen in het openbaar en samenwonen worden strafbaar in Indonesië, zo blijkt uit een voorstel voor een nieuw wetboek van strafrecht.

Focus > Internationale Vrouwendag 2005:
zaterdag 5 februari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Martine Borgdorff: Vooral ouders klagen over crèche (Trouw, 5 februari 2005). De nieuwe Wet Kinderopvang zou minder vraag naar opvang en meer financiële nood teweegbrengen. De branche haalt na een maand opgelucht adem. Maar een hausse van klachten kwam bij het meldpunt kinderopvang. Over gestegen kosten, weigerachtige werkgevers en over de administratieve rompslomp, zegt coördinator Linda Rigters. Juist de kwetsbare groepen krijgen te maken met de scherpe kantjes van de nieuwe Wet Kinderopvang, zegt Jellesma (BOINK) . Mensen die voorheen een gesubsidieerde opvangplaats kregen, kloppen nu vergeefs aan bij hun gemeente.
 • Voorlichting moet gebruik van verlofmogelijkheden uit Wet arbeid en zorg verbeteren (persbericht SZW, 4 februari 2005). De mogelijkheden die de Wet arbeid en zorg aan werknemers biedt om verlof op te nemen, zijn nog niet voldoende bekend en worden daardoor ook onvoldoende gebruikt. Het kabinet hoopt door middel van voorlichting de werking van de wet te verbeteren, zo staat in het kabinetsstandpunt over de evaluatie van de Wet arbeid en zorg. noot redactie: het kabinetsstandpuint is nog niet online.
 • Behoefte aan huisartsen minder groot (NRC-Handelsblad, 4 februari 2005). Het tekort aan huisartsen is minder groot dan verwacht. De groei van het aantal werkzame huisartsen komt vrijwel geheel voor rekening van vrouwen die in deeltijd werken. De huisartsen die stoppen met werken zijn vooral voltijds werkende mannen.

Actueel > Agenda:

 • Utrecht | Themaweek Vrouwenrechten in beweging (vrouwendomein.info). De gemeente Utrecht organiseert van 14 tot en met 18 februari 2005 een unieke themaweek over vrouwenrechten. Op het programma  staan de conferentie ‘Vrouwenrechten in beweging’, twee voorlichtingsbijeenkomsten voor Turkse en Marokkaanse vrouwen en diverse werkbezoeken. Het thema van de week is de (rechts)positie van allochtone vrouwen in Nederland. Speciaal voor de themaweek komen vier vrouwenrechtenactivisten uit Turkije en Marokko over naar Nederland. Dit zijn onder andere Seyhan Eksioglu uit Turkije en Zhour al Horr uit Marokko. Seyhan Eksioglu is advocaat en algemeen secretaris van de vrouwenorganisatie Ka-Der. Zhour Al Horr is rechter en lid van de koninklijke commissie ‘Herziening Familierecht‘. Zij geven informatie over de juridische ontwikkelingen in deze landen. Daarnaast vertellen zij over de rol die vrouwenorganisaties spelen bij het totstandkomen van de veranderingen.

Focus > Internationale Vrouwendag 2005:

 • België | Antwerpen | Women United. Onder dit motto wil IVCA (Intercultureel VrouwenCentrum Antwerpen) op de Internationale Vrouwendag 2005 zoveel mogelijk vrouwen samenbrengen om gestalte te geven aan de kracht van solidariteit en aan het geloof in een gelijkwaardige samenleving. Educating women is educating the world , dat is sinds jaar en dag de grondgedachte van IVCA. Waar vrouwen samenkomen en samenwerken, groeit de mogelijkheid tot verandering. Samen maken vrouwen wel degelijk een verschil ! We got the power to change !
  Waar: IVCA – YWCA, Paleisstraat 39, 2018 Antwerpen, 03/238.16.93. Wanneer: dinsdag 8 maart 2005, 10u00 – 16u00. Deelname: gratis. Graag inschrijven voor 28 februari !
 • Utrecht | In 2005 opnieuw Utrechts festival Internationale Vrouwendag.  In Utrecht zal rond 8 maart 2005 voor de 6e keer het Utrechtse Festival Internationale Vrouwendag plaatsvinden.
  Sinds elf jaar verzorgt het Komitee 8 Maart de stedelijke viering van Internationale Vrouwendag in Utrecht. IDEA coördineert en faciliteert het Komitee dat bestaat uit diverse zwarte-, migranten-, vluchtelingen- en witte(vrouwen)-organisaties uit de stad Utrecht. De stedelijke viering en het Komitee 8 Maart genieten inmiddels bekendheid in Utrecht en omgeving. Sinds 2000 wordt er in Utrecht het Festival Internationale Vrouwendag georganiseerd. Thema van het festival 2005 is: ‘Emancipatie voltooid?.
  Organisaties zijn momentele bezig rond dit thema allerlei activiteiten te organiseren. Op 8 maart zal bijvoorbeeld de openingsconferentie van het project: Dialoog en Beleid gehouden worden, een project dat een samenwerking is tussen de gemeente Utrecht en IDEA en dat gericht is op de ontwikkeling van emancipatiebeleid voor ZMV-vrouwen in de stad Utrecht. 
  Wilt u meer informatie over het festival of wilt u een activiteit organiseren? Neem dan contact op met Charlot Pierik: 030-2347300 of c.pierik@idea-utrecht.info
 • Hellendoorn/Nijverdal | dinsdag 8 maart 2005: Internationale Vrouwendag Hellendoorn/Nijverdal. 17.00 uur t/m 22.00 uur. Plaats: Molukse Stichting Bunga Tandjung, Molukkenstraat 4, Nijverdal. Ontmoeting van Nederlandse vrouwen en vrouwen uit andere culturen. Het is ook mogelijk vanaf 19.00 uur deel te nemen.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]