donderdag 22 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Februari 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  FEBRUARI 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF FEBRUARI 2005

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
maandag 28 februari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Lex Oomkes: Defensie | Onderzeeër niks voor vrouw, ervaart PvdA'er (Trouw,28 februari 2005). PvdA-kamerlid Angelien Eijsink was vorige week aan boord van de onderzeeër Hr. Ms. Dolfijn. Eén vrouw met 52 mannen in een kleine ruimte. Eijsinks conclusie: op een onderzeeër is geen ruimte voor vrouwelijk personeel. Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) kondigde onlangs aan dat vrouwelijk personeel bij elite-eenheden moest kunnen optreden. De onderzeebootdienst is zo'n elite-eenheid. Eijsink is na een weekje onder water tot de conclusie gekomen dat gemengde bemanningen, louter om aan de eis van gelijke behandeling te voldoen, een onzalig idee is.
 • Anoinette Reerink: Vrouw op onderzeeboot, dat  kan niet (AD, 28 februari 2005). Vrouwen op onderzeeërs brengen de veiligheid in gevaar. Tot die conclusie komt het PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink na een verblijf van vijf dagen op de Nederlandse onderzeeër de Dolfijn.
 • Sparen met spaarloonregeling loopt terug (CBS-Webmagazine, 28 februari 2005). Sparen met spaarloon komt vooral voor bij voltijders en hogere lonen: van de voltijders heeft meer dan de helft een spaarloon, van de deeltijders ruim één op de drie, en vam werknemers met een flexibel dienstverband slechts 4%. Ook is deelname afhankelijk van het loonniveau: hoe hoger het loon, hoe minder deelname. Van de werknemers die 48.000 euro per jaar verdienen doet 70% mee.

Akantes voorjaarskrant 2005 met activiteitenagenda

Akantes (multifunctioneel centrum) - Nieuwe Herengracht 95 - 1011 RX  Amsterdam - telefoon 020 625 20 66 - fax 020 638 91 85 - info@akantes.nl - www.akantes.nl

Nieuwsarchief:

 • Wim Schoutendorp: Minima met kind financieel in de knel (Trouw, 26 februari 2005). Gezinnen met kinderen die van een inkomen op bijstandsniveau moeten rondkomen, kunnen dat haast niet meer. Als ze zich niet in de schulden willen steken, moeten ze welhaast op de gekste dingen bezuinigen. ,De kinderbijslag blijkt voor de lagere inkomensgroepen niet toereikend'', concludeert Nibud-directeur Gerjoke Wilmink. ,,Voor het eerst zien we bij de sociale minima dat huishoudens met meerdere schoolgaande kinderen tekortkomen.''
 • Minima met kind zijn slecht af (AD, 26 februari 2005). Gezinnen met kinderen die alleen een bijstandsuitkering hebben, kunnen nauwelijks rondkomen. Minima met drie schoolgaande kinderen komen elke maand zelfs geld tekort, zo blijkt uit onderzoek van het NIBUD.
 • Ruim tweederde ouders krijgt werkgeversbijdrage kinderopvang (ND, 26 februari 2005). Ruim tweederde van de werknemers ontvangt zonodig van hun werkgever een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Daarmee is er geen sprake van een teruglopende werkgeversbijdrage sinds de invoering van de Wet kinderopvang dit jaar. Volgens een zegsvrouw van Sociale Zaken ontving voorheen ongeveer de helft van de ouders een bijdrage voor kinderopvang van hun werkgever.
 • Ruim tweederde deel werknemers ontvangt werkgeversbijdrage kinderopvang (persbericht SZW, 25 februari 2005). Ruim tweederde van de werknemers ontvangt van hun werkgever een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Dit komt overeen met de verwachting die het kabinet had bij de invoering van de Wet kinderopvang. Dit betekent dat de wet wordt uitgevoerd binnen de aangegeven financiële grenzen. Volgens minister De Geus is er geen sprake van een teruglopende werkgeversbijdrage. Wel is het zo dat werkgevers minder bereid zijn om extra bij te dragen als de werkgever van de partner niet (voldoende) bijdraagt. Per juli 2005 wordt onderzocht welke afspraken over kinderopvang gemaakt zijn in de CAO’s en bedrijfsregelingen. De resultaten zullen in het najaar aan de Kamer worden gestuurd. Het kabinet streeft ernaar dat in 2008 90% van de werknemers een voldoende werkgeversbijdrage voor kinderopvang krijgt.
 • Vrijstelling tewerkstellingsvergunning echtgenoten kenniswerkers. Persbericht SZW dd. 25  februari 2005). Ook echtgenoten van zogeheten kenniswerkers uit het buitenland kunnen een vrijstelling krijgen van de tewerkstellingsvergunning. Dit houdt in dat zij zonder meer in Nederland aan de slag kunnen. Dit maakt het voor kenniswerkers aantrekkelijker om in Nederland te gaan werken, omdat bij de keuze voor een bepaald land van belang is dat de partner ook snel een baan kan aanvaarden. De partner van de kenniswerker verliest de vrijstelling als het samenleefverband binnen drie jaar wordt beëindigd.

Gesignaleerd:

 • 'Zeg gewoon dat je zwanger van hem bent' (AD, 25 februari 2005, bij 'Strak'). Stel: je hebt een leuk vriendinnetje, maar de vakantie is in aantocht en ja, je wilt tóch wel ongebonden zijn. Uitmaken dus, maar hoe? Misschien zo: 'maak een erotisch filmpje van jullie twee en zet dit op internet'. Deze niet malse tip komt uit de koker van touroperator GoGo Tours, die startte met www.dumpjeschatje.nl. ,,Het is allemaal met een vette knipoog'', stelt Sylvia Kornet. ,,Het zijn eerder grappen dan echte tips; de jongeren snappen dat naar ons idee ook wel.''
 • Delahay en van der Pool: Alles naar wens en toch verdrietig (NRC-Handelsblad, 26 februari 2005, carrierecoach). ,,Ik ken mezelf na de bevalling niet terug. Ik ben dolblij met mijn tweede kind en ik ben zoals gepland weer aan de slag met mijn werk. Thuis loopt alles op rolletjes en ik heb een fantastische baan. Waarom dan toch al dat gesnotter?''...  Het advies: Bij veel vrouwen kan de hormoonhuishouding het eerste jaar na de bevalling flink van slag zijn, wat maakt dat ze vaker huilen of prikkelbaar zijn dan anders. Het geeft rust om te bedenken dat die gemoedstoestand tijdelijk is....

Actueel > Tijdschriftenrek:
zondag 27 februari 2005

Nieuwsbrieven:

Actueel > Agenda:

 • Op 23, 24 en 25 september 2005 vindt in het centrum van Amsterdam een festival plaats voor alle vrouwen van Nederland. Her world LIVE is een ontmoeting van vrouwen die voor vernieuwing staan. Vrouwen met lef die inspireren omdat ze grenzen verleggen en risico’s nemen. Her world LIVE is een weekend lang diverse en bijzondere programmering met de vrouw in de hoofdrol. Debat, lezingen en workshops, theater en muziek, beeldende kunst en nieuwe media, fotografie en film, literatuur, muziek en nog veel meer.  Her world LIVE doet live verslag van wat vrouwen in Nederland beweegt, dwars door alle leeftijden, culturen en sociale lagen van de samenleving heen.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

Onze andere sites > vrouwendag.nl > toegevoegd of geactualiseerd:
zaterdag 26 februari 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

Agenda:

 • donderdag 17 maart 2005  Dag voor de toekomst van Landelijk Steunpunt Vrouwen en de Bijstand. Wat zijn de mogelijkheden om de belangenbehartiging voor bijstandsvrouwen zo goed mogelijk te waarborgen, nu de overheidssteun aan Sjakuus, dus ook het LSVB wordt stopgezet? Kom naar deze dag, en discussieer mee!. Tijd: 10.30 - 15.30 uur. Plaats: Het Oude Tolhuys, Weg naar Rhijnauwen 13-15, Utrecht. Voor 8 maart aanmelden per post (Nieuwe Gracht 27a, 3512 LC, Utr.) of per e-mail. Org: Landelijk Steunpunt Vrouwen en de Bijstand. Info: 030-2341841609. E-mail: info@bijstandsvrouwen.nl 

Onze andere sites > vrouwendag.nl > toegevoegd of geactualiseerd:
vrijdag 25 februari 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Hirsi Ali krijgt Harriet Freezerring (RefD, 24 februari 2005). VVD-politica Hirsi Ali heeft donderdag de Harriet Freezerring ontvangen uit handen van Opzij-hoofdredacteur Dresselhuys. Dresselhuys zei over haar dat ze de ''vleesgeworden strijd voor de emancipatie van moslimvrouwen'' is.
 • Buitenlandse adoptie door homopaar niet mogelijk (ND, 25 februari 2005). Minister Donner van Justitie ziet geen mogelijkheid adoptie van kinderen uit het buitenland door homoparen wettelijk mogelijk te maken. Omdat geen enkel land bereid is kinderen ter adoptie aan te bieden, zou dit slechts ,,het blij maken met de spreekwoordelijke dode mus'' zijn.
 • Adoptie door homoparen geweigerd (RefD, 24 februari 2005). Minister Donner kan geen enkel land bereid vonden kinderen ter adoptie af te staan aan Nederlandse homokoppels. Hij voelt er, in reactie op de motie-Van der Laan, niets voor om adoptie door homo's wettelijk mogelijk te maken.
 • Interlandelijke adoptie: homo-adoptie, aanpak knelpunten en verbeterpunten. Brief dd. 21 februari 2005 van minister Donner (Justitie) aan de Tweede Kamer. Hieruit: 'Ik ben bereid de Wobka te wijzigen om interlandelijke adoptie door een paar van hetzelfde geslacht mogelijk te maken, indien er tenminste één land van herkomst is waaruit een homopaar kan adopteren. Uit de enquête die is uitgevoerd om dat te bezien, is echter gebleken dat aan deze voorwaarde niet wordt voldaan'.

SIGNALEMENTEN

Actueel > Tijdschriftenrek:

Onze andere sites > vrouwendag.nl > toegevoegd of geactualiseerd:
donderdag 24 februari 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • 'Japanse prinses Aiko mag keizerin worden' (Volkskrant, 23 februari 2005). Een emancipatorische revolutie lijkt zich te voltrekken in Japan: het land krijgt zijn eerste echte keizerin. Prinses Aiko, net drie jaar geworden, mag na haar vader de troon bestijgen, meldde een anonieme regeringsbron deze week aan het Japanse persbureau Kyodo.
 • Aart Heering: Paus: abortus de nieuwe holocaust (AD, 23 februari 2005). Abortus is de holocaust van nu. Dat betoogt paus Johannes Paulus II in zijn gisteren verschenen boek Memorie en identiteit. De paus noemt de Natuurlijke Wet van Thomas van Aquino, volgens welke de Schepper de wereld een eeuwige onveranderbare orde heeft opgelegd. Het homohuwelijk valt daar natuurlijk niet binnen en is volgens de paus dan ook een 'zware inbreuk op de Wet Gods'.
 • Campagne moet 20.000 kansarme allochtone vrouwen bij Nederlandse samenleving betrekken (Ministerie van SZW, persbericht 23 februari 2005). ‘Thuis in Nederland? Doe mee!’ Dit is de titel van een campagne om kwetsbare, kansarme en vaak moeilijk te bereiken allochtone vrouwen aan te sporen buitenshuis actief te worden. Minister De Geus en minister Verdonk streven ernaar om in samenwerking met de 30 grootste gemeenten en de commissie PaVEM (Participatie vrouwen uit etnische minderheden) ongeveer 20.000 vrouwen te bewegen mee te gaan doen aan de samenleving [...] Op de internetsite www.doemee.nl is informatie verzameld over wat er in de verschillende gemeenten te doen is.

Nieuwsarchief:

 • Els Jacobs: FlyLady en de kunst van het huishouden (LOVER 2005/1). Begin maart 2003 lanceerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid haar emancipatiecampagne ‘Mannen in de hoofdrol’. Doel: de bijdrage van mannen aan het huishouden vergroten. Op de campagnesite www.wiedoetwat.nl kunnen geïnteresseerden nuttige informatie, praktijkvoorbeelden en allerhande praktische tips vinden. Een van die suggesties is om zélf eens de handen uit de mouwen te steken, onder de bezielende leiding van FlyLady. Maar wie is FlyLady, en wat is haar missie? Een kijkje in de wereld van elektronische coaching op huishoudelijk gebied.

Actueel > Agenda:

 • maandag 28 februari 2005: Debat 'Is Nederland lui of werkt Nederland te hard ?' (persbericht FNV Bondgenoten via ANP Pers Support, 23 februari 2005). Op 28 februari gaan minister Brinkhorst van Economische Zaken en de voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk in debat over de arbeidsmoraal. De bijeenkomst vindt plaats van 15.00 uur tot 16.30 uur in cafe Dudok, Hofweg 1a in Den Haag. Het rapport ’Is Nederland lui?’ (ca. 1Mb) is te vinden op www.arbobondgenoten.nl.
 • woensdag 6 april 2005: Crime Passionelle of Crime Culturelle? Debat over eerwraak in het KIT Tropentheater, Tropenmuseum Amsterdam, met o.a. Amani M. Awwad, Gerard Spong, Willem Timmer, Emine Bozkurt.  Jörgen Raymann leest een column voor van Mehmet Ulger, journalist, over de verschillende definities van eerwraak. Gespreksleiding: Harmke Pijpers. Voertaal: engels. Aanvang: 20.30 uur  

Onze andere sites > vrouwendag.nl > toegevoegd of geactualiseerd:
woensdag 23 februari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsng vandaag):

 • [link hersteld] 'Ik had het niet zo bedoeld' (Volkskrant, 23 februari 2005). Het begint met samen een broodje eten. Een kadootje, meegenomen van een zakenreis. Maar het gebeurt nooit ineens. 'Seksuele intimidatie op de werkvloer sluipt er vaak langzaam in', zegt advocate Gabi van Driem. Volgens het TNO geeft 8,5 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannnen aan wel eens last te hebben gehad van seksuele intimidatie op de werkvloer. Jongere werknemers voelen zich vaker geintimideerd dan senioren.
 • Nederlandse vrouwen moeten vaker buikdansen (Telegraaf, 23 februari 2005). dr. K. Darmoni bepleit binnenkort tijdens de 24ste Aletta Jacobs lezing op 7 maart dat Nederlandse vrouwen die wat willen bereiken, zouden wat meer moeten buikdansen. Ze hebben namelijk het contact met hun vrouwelijke kracht verloren. Bovendien lijken de weinige vrouwen in Nederland die de top wel halen, vaak op half-mannen.
 • D66 zou Van Dijke nu niet meer aanpakken (ND, 23 februari 2005). D66 zou vandaag anders reageren op de uitspraken van het toenmalige RPF-Kamerlid Leen van Dijke inzake homoseksuele geaardheid dan zij in 1999 deed. ,,Wij vinden nu dat hij dat zou mogen zeggen'', stelde Kamerlid Boris van der Ham gisteravond in het Kamerdebat over botsende grondrechten.
 • Peter Nuysenburg: Aiko straks keizerin van Japan (ND, 23 februari 2005).  In Japan lijkt de weg vrijgemaakt te worden voor een keizerin. De commissie die dit omstreden onderwerp onder haar hoede heeft, zou volgens een woordvoerder tot de conclusie zijn gekomen dat een vrouw op de Japanse troon mogelijk moet zijn.
 • Hilbert Meijer: Gymleraar kwetsbaar voor beschuldigingen (ND, 23 februari 2005). Een ex-leerlinge van evangelische school De Passie in Utrecht beschuldigt een gymleraar van seksueel misbruik. Gymleraren zijn in dat opzicht een kwetsbare groep, zegt de Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding. De KVLO heeft sinds december 2003 een gedragscode verspreid onder haar 9000 leden. Daarin is nadrukkelijk aandacht voor het vermijden van te veel intimiteit.
 • Marc Peperkort: Ross vraagt medici om regels voor nieuwe vrichtbaarheidstechniek (Volkskrant, 23 februari 2005). Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) ziet het invriezen en later terugplaatsen van eierstok- en zaadbalweefsel als een veelbelovende vruchtbaarheidstechniek voor ongewenst kinderloze ouders. Zij vraagt de beroepsgroep regels op te stellen voor het gebruik van de nieuwe methode.
 • Eerste Kamer stemt in met ingrepen vut en prepensioen (Volkskrant, 22 februari 2005). De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de kabinetsingrepen in VUT- en prepensioenregelingen per 1 januari volgend jaar. Alleen de oppositiepartijen GroenLinks en de SP stemden tegen.  De senaat drong vorige week nog aan op uitstel van de plannen met een jaar. De Geus wist de Kamer gerust te stellen met de toezegging dat de invoerdatum alsnog kan verschuiven als in september de voorbereidingstijd te krap blijkt.
 • Janet van der Vaart: De man die elke dag het vlees snijdt (AD, 23 februari 2005). Vaders die in hun eentje de kinderen opvoeden, lijken onzichtbaar. Toch zijn er zo'n 70.000 in Nederland.
 • Moslimvrouwen ontsluieren gevoelens (AD 23 februari 2005). Meestal wordt er op het Binnenhof alleen gesproken óver moslimvrouwen, gisteren kwamen zij zelf uitgebreid aan het woord. En dan maar meteen over hun meest intieme gevoelens, hun seksualiteit en verlangens, angst, schaamte en genot. In de Oude Zaal van de Tweede Kamer werd gisteren het theaterstuk De Gesluierde Monologen opgevoerd.

Nieuwsarchief:

 • Kinderopvang en inburgeringsplicht. Antwoord dd. 18 februari 2005 van de ministers de Geus (SZW) en Verdonk (VI) op vragen van TK-leden Azough en Tonkens. Hieruit: Kinderopvang mag geen belemmering zijn voor deelname aan inburgering. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het faciliteren van inburgeringscursussen waaronder kinderopvang. Alleen als oudkomers verplicht zijn een inburgeringscursus te volgen, vallen zij onder de Wet kinderopvang. Wei vrijwillig een cursus volgt niet. Ik heb toegezegd dat oudkomers als doelgroep aan de Wet kinderopvang worden toegevoegd als de Wet inburgering in werking treedt.
 • Gezocht: Belangrijke Europese vrouwen! (Divazine, 17 februari 2005). In het kader van een informatiecampagne rond Europa organiseert het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken een verkiezing van de belangrijkste Europeaan. Tot 1 maart kan je mensen nomineren. Divazine kon het niet laten en checkte even hoeveel vrouwen al genomineerd zijn. Welgeteld twee, dus: Anne Frank en Fanny Blankers (op 41 mannen). Als je het evenwicht mee wil helpen herstellen, surf dan snel naar de website van de campagne Europa. Best Belangrijk.

Onze andere sites > vrouwendag.nl > toegevoegd of geactualiseerd:[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]