donderdag 1 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  SEPTEMBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF SEPTEMBER 2004

zaterdag 11 september 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ambt wordt vrouwenzaak (ND, 11 september 2004). Net als verpleegkundige en leerkracht lijkt priester een beroep te worden waarin vooral vrouwen werkzaam zijn. Dat voorziet David Martin, een Britse socioloog, nu in de Anglicaanse Kerk voor het eerst meer vrouwen dan mannen als voorganger zullen worden bevestigd. Volgens officiële cijfers van de kerk ronden volgend jaar 124 vrouwen en 123 mannen hun theologieopleiding af, waarna ze klaar zijn voor het ambt.
 • Dubbele WAO-keuring voor vrouwen met psychische klachten . Antwoord dd. 10 september 2004 van minister De Geus (SZW) op vragen van TK-lid Bussemaker (PvdA).De minister zal vóór 1 januari 2005 zijn conclusies over de proef met dubbele keuring toesturen. Een voortgangsrapportage van het plan van aanpak vrouwen in de WAO (oktober 2003) acht hij prematuur. Wel is al duidelijk dat de instroom van vrouwen lager wordt. Zie ook:
  • Evaluatie intensivering beoordeling arbeidsongeschiktheid. Brief dd. 27 augustus van minister De Geus (SZW) aan de TK ter aanbieding van:
  • Eindrapportage intensivering beoordeling arbeidsongeschiktheid. Dit project richtte zich op vrouwen jonger dan 35 jaar met een 'zachte c.q. psychische diagnose die een WAO-aanvraag indienden. Hieruit o.m.: het percentage toekenningen is na de dubbele keuring sterk gedaald. Dit komt omdat aan de keuringen meer tijd en aandacht is besteed. Dubbel gekeurde vrouwen waren positiever dan de referentiegroep inzake inzicht in de gezondheidssituatie en deskundigheid verzekeringsarts, al zijn de verschillen in scores klein.
 • Lidl stopt menstruatie-controle in Tsjechië (Zibb.nl, 7 september 2004). Vrouwelijke medewerkers van Lidl in Tsjechië hoeven niet langer een armband te dragen tijdens hun menstruatieperiode. De prijsvechter heeft de regeling geschrapt nadat hier in de Tsjechische media veel ophef over was ontstaan. De maatregel was bedoeld om overbodige plaspauzes van medewerkers te voorkomen.
 • Sabine Kraus: Is de Contourennota goed voor emancipatie ? (E-Quality, september 2004). Inburgeringsbeleid heeft grote gevolgen voor de emancipatie van vrouwen. Kennis van de Nederlandse taal en maatschappij versterkt de positie van vrouwen binnen het eigen gezin, de eigen gemeenschap, en de Nederlandse maatschappij. Maar er zijn ook onbedoelde, soms negatieve, gevolgen van inburgeringsbeleid mogelijk. Ogenschijnlijk neutraal beleid kan voor vrouwen anders uitpakken dan voor mannen. [Artikel oorspronkelijk verschenen in Traject, Nieuwsbrief voor de trajectbegeleiders van nieuwkomers, uitgave van Forum, juni 2004].

Actueel > Agenda:

 • zaterdag 18 september 2004: MEV-dag.  PvdA-discussiedag voor multi-etnische vrouwen, met als overkoepelend thema Politieke participatie, en de meerwaarde van zwarte professionals. Plaats: Blooming Hotel en conferentielandgoed, Duinweg 5,1861 GL Bergen.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

Gesignaleerd:

 • Amazones. Website van Nederlandse film die op 14 oktober in roulatie gaat. Met o.a. Georgina Verbaan, Monique van de Ven, Susan Visser en Monic Hendrickx.vrijdag 10 september 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Fokke Obbema: Vechtster uit de voorsteden (De Volkskrant, 10 september 2004). ''Als je vecht kun je een ander leven bereiken, daar ben ik het levende bewijs van'', zei Samira Bellil vorig jaar met gepaste trots. De sociaal werkster uit Parijs, sinds 2002 een van de leidsters van de beweging ''Geen hoeren, geen slavinnen'', was op toernee in Europa om over haar boek te praten, dat in Nederland verscheen als ''Ontsnapt uit de hel''. Nu is zij dood, 31 jaar oud, geveld door maagkanker.
 • Halvering subsidies voor zorg en welzijn. Brief Hoogervorst en Ross (NRC-Handelsblad, 9 september 2004). Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) bezuinigt de komende drie jaar op subsidies voor zorg- en welzijnsprojecten. Dit blijkt uit een brief die de minister en staatssecretaris Ross vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
 • Joost van Velzen: ''Jonge vrouw legt zichzelf teveel druk op'' (Trouw, 10 september 2004). De reïntegratie van vrouwen die zijn vastgelopen verloopt moeizaam. Een nieuwe werkwijze moet het tij doen keren. ,,Vrouwen moeten leren omgaan met druk en verwachtingspatronen.''
 • Abortusboot terug naar Nederland (De Telegraaf, 9 september 2004). De Nederlandse abortusboot die in de afgelopen dagen tevergeefs heeft geprobeerd aan te meren in een haven in Portugal, maakt zich op voor de terugreis naar Nederland. De bemanning heeft nog een verzoek uitstaan om de haven van Aveiro te mogen binnenvaren, maar daarop is tot donderdagavond niet gereageerd.
 • Lichte toename van aantal vrouwen in hogere functies bij overheid (persbericht SZW dd. 9 september 2004). Het aantal vrouwen in hogere functies is bij de overheid gestegen van 9% (2000) naar 14%. Dat is iets hoger dan het bedrijfsleven, maar lager dan de non-profitsector. Het streefcijfer voor 2010 is 30%. Er wordt in 2004 extra actie ondernomen om de amtelijke top meer bewust te maken van het belang meer vrouwen te laten doorstromen.
 • Arend van Wijngaarden: Pil te duur, meer vrouwen ongewenst zwanger (Dagblad van het Noorden, 8 september 2004). Een aantal vrouwen met weinig geld is de afgelopen maanden zwanger geworden doordat ze geen geld hebben voor de pil of condooms, aldus het Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord-Nederland, het voormalige Rutgershuis. De anticonceptiepil, het spiraaltje en sterilisatie zijn begin dit jaar door de regering uit het ziekenfondspakket gehaald. Juist een zwakke groep die geen geld heeft, geen goede verzekering en niet altijd zo slim bezig is, is van deze maatregel de dupe, zegt arts Sjors Oosterbaan.
 • Meer vrouwen ongewenst zwanger door dure pil (8 september 2004, NU.nl). Steeds meer vrouwen raken zwanger, omdat ze geen geld hebben voor anticonceptiemiddelen, aldus de centra voor seksuele gezondheid Noord-Nederland en Amsterdam. Exact cijfermateriaal is nog niet beschikbaar, maar in Noord-Nederland gaat het sinds januari in elk geval om enkele tientallen zwangerschappen, laat directrice K. Bauer van het centrum weten.
 • Vrijgave noodpil. Brief dd. 8 september 2004 van minister Hoogervorst (VWS) aan de Tweede Kamer. Het College ter beoordeling geneesmiddelen (CBG) heeft de morning-afterpil vrijgegeven: voortaan is geen recept meer nodig, en is het daarmee een zelfzorgmiddel. Wel zal de pil indien voorgeschreven worden vergoed voor jongeren onder de 21 jaar.

Signalement:
donderdag 9 september 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Marokkaans-Nederlands comité zweeg wegens sfeer in Marokko (Volkskrant, 9 september 2004). De Marokkaans-Nederlandse commissie die de minister adviseert over in Marokko gedumpte vrouwen, heeft zich niet durven uitspreken over de wetshervormingen in Marokko. Ze was bang conservatieve krachten in Marokko in de kaart t spelen. Sinds drie jaar komt de commissie daarom niet meer bijeen.
 • Minister Peijs wil meer vrouwen in de scheepvaart (Zibb.nl, 7 september 2004). Het aantal vrouwen die in de scheepvaart werkzaam zijn, moet flink omhoog, aldus minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) in haar openingstoespraak op het congres van de Women’s International Shipping and Trading Association (WISTA), een internationaal netwerk voor vrouwen in de maritieme sector.
 • RVZ verzamelt ervaringen met vrouwenbesnijdenis (Dagblad van het Noorden, 6 september 2004). De commissie genitale verminking van vrouwen van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg verzamelt via internet ideeën, verhalen en ervaringen over genitale verminking. De commissie wil eind dit jaar een eindrapport publiceren, waarin de toegezonden informatie wordt meegenomen. Reacties naar: www.commissie-fgm.nl. Zie ook:
  • Commissie genitale verminking opent website (nieuwsbericht RVZ, 27 augustus 2004). De Commissie vrouwelijke genitale verminking die onder voorzitterschap van drs. F.B.M. Sanders (tevens voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg) is ingesteld, heeft op 27 augustus jl. een website geopend: www.commissie-fgm.nl. De site is vooral bedoeld als laagdrempelige manier om met vertegenwoordigers van de doelgroep van vrouwen (en mannen) die in de praktijk te maken hebben met of nauw betrokken zijn bij vrouwelijke genitale verminking in contact te komen

Prijzen:

 • Wie wint de Victorine Heftingprijs 2004?. Op 10 december zal de gemeente Den Haag  samen met Importante (Vrouwen Informatie Punt/Centrum voor Emancipatie) de Victorine Hefting Prijs uitreiken. Tot 18 oktober kunnen zowel personen als organisaties in alle kunstdisciplines worden voorgedragen. Meer informatie: tel. 070 3125200 en www.importante.nl

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:
woensdag 8 september 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Restaurant mag hoofddoek niet weigeren (Volkskrant, 8 septeember 2004). Een restaurant in Den Haag mag de toegang niet weigeren aan vrouwen die een hoofddoek dragen. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft woensdag op een klacht van het Haagse bureau discriminatiezaken geoordeeld dat de dresscode van het restaurant Haagsche Lounge in strijd is met de wet gelijke behandeling.
 • Restaurant mag bezoeksters met hoofddoek niet weigeren (persbericht Commissie Gelijke Behandeling, 8 september 2004). Het weigeren van de toegang tot een restaurant vanwege het dragen van een hoofddoek is in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving wegens verboden onderscheid op grond van godsdienst.
 • CU wil einde aan fiscale achterstelling kostwinners (ND, 8 september 2004). Tweeverdieners die samen maximaal 56 uur per week werken, moeten beloond worden met een belastingvoordeel. Met deze 'combinatiekorting nieuwe stijl' wil de ChristenUnie een einde maken aan de fiscale achterstelling van kostwinners, aldus Tweede-Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie gisteren op de landelijke Seniorendag van het christennetwerk GMV in Hattem.
 • 'Vrouwen terughalen' (Parool, 8 september 2004). Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) gaat onderzoeken hoe groot het probleem is van allochtone vrouwen en kinderen die in hun geboorteland worden achtergelaten door hun echtgenoot. De Tweede Kamer denkt dat het honderden keren per jaar gebeurt, maar Verdonk kent maar enkele tientallen gevallen. De Tweede Kamer wil dat Verdonk hard optreedt. VVD en CDA stelden gisteren dat de mannen op zijn minst hun Nederlandse paspoort in moeten leveren. PvdA vindt dat zij eerst wegens ontvoering moeten zijn veroordeeld.
 • Maatregelen tegen 'dumpen' van vrouwen (Volkskrant, 8 september 2004). Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van o.m. VVD, PvdA en Groen Links vindt dat er dringend moet worden opgetreden tegen het fenomeen van het 'dumpen' van allochtonen vrouwen in het land van herkomst. Het gaat hierbij om mannen die hun vrouw en kinderen tegen hun wil achterlaten na een bezoek of vakantie aan het herkomstland en alle identiteitspapieren meenemen.
 • Verdonk is beducht voor fraude (Trouw, 8 september 2004). Minister Verdonk (VVD) is niet bereid om vrouwen (en kinderen) die door de echtgenoot/vader in het land van herkomst worden ’gedumpt’ zomaar naar Nederland te laten terugkeren en een verblijfsvergunning te geven. ,,Te fraudegevoelig’’, zei de minister  gisteravond tijdens een kamerdebatje.
 • Ook veel vrouwen worden in Turkije gedumpt (RD, 7 september 2004). Niet alleen Marokkaanse vrouwen en kinderen worden soms door hun man zonder papieren achtergelaten in hun herkomstland, ook veel Turkse vrouwen overkomt dat. In 2003 ging het om ongeveer honderd gevallen in Turkije. In Marokko betrof het in dat jaar 27 gevallen.
 • Recept voor abortus op t.v. (AD, 8 september 2004). Voor de Portugese televisie heeft de initiatiefneemster van de abortusboot, Rebecca Gomperts, het recept gegeven van een overtijdbehandeling. Een Portugese anti-abortusorganisatie heeft aangifte gedaan wegens aanzetten tot een misdrijf.
 • Rechter laat abortusboot Portugese wateren niet in (RD, 7 september 2004). Een Portugese rechtbank heeft dinsdag besloten dat de abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves de territoriale wateren van Portugal niet in mag. Dat meldden Portugese media.
 • Vrouw vaker ziek dan man (AD, 8 september 2004). Vrouwen, ouderen en laagbetaalden hebben een hoger verzuim dan gemiddeld, aldus blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij vrouwen was het verzuim in 2003 5,3% tegen 4,3% bij mannen. Overigens: het ziekteverzuim neemt af naarmate mensen meer verdienen.dinsdag 7 september 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Greta Riemersma: Drentse crèche begint apart afdeling voor zieke kinderen (De Volkskrant, 3 september 2004). Kindercentrum Jippie in het Drentse Borger-Odoorn begint in januari een ziekenboeg. Voor zover bij kenners van de kinderopvang bekend, is dit de enige ziekenboeg in Nederland. Eerdere initiatieven in Rotterdam en Dordrecht om zieke crèchekinderen op te vangen, mislukten.
 • Kinderhandel Nederland groeit (De Volkskrant, 3 september 2004). De kinderhandel in Europa, ook in Nederland, is toegenomen sinds de val van de Muur. Dat zegt Unicef-Nederland. Betrouwbare gegevens ontbreken. Maar uit een eerste inventarisatie door Unicef blijkt dat kinderen die naar Nederland worden gehaald in de prostitutie, horeca, naaiateliers, het huishouden en criminele organisaties terechtkomen.
 • Alex Burghoorn: Jihad-strijders steeds vaker vrouwen (De Volkskrant, 6 september 2004). Moslimterroristen zijn niet langer alleen mannen. Eerst bij de Tsjetsjenen, toen bij de Palestijnen en nu bij de Saudische tak van Al Qa'ida rukken vrouwen op.

Tien jaar na Beijing

Servicepagina > Geld nodig:
maandag 6 september 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Oene Kummer: Het heilig vuur van Hirsi Ali (Sp!its, 3 september 2004). 'De Arabische cultuur - die, via de islam, ook verbreid is naar niet-Arabische samenlevingen - loopt in veel opzichten achter bij het westen.' De openingszin van De maagdenkooi ziet er stilistisch misschien niet al te fraai uit, maar Ayaan Hirsi Ali (1969) maakt wel meteen een punt, op een manier die wijlen Pim Fortuyn haar niet meer kan nadoen.
 • Reacties op kortfilm Submission van Ayaan Hirsi Ali (Divazine, 1 september 2004). Ook in België discussie over deze film. Zie ook de lezersreacties in Nederland in o.m. NRC-Handelsblad en Volkskrant (onder de titel: 'Vergeet Hirsi Ali's aanklacht niet', 4 september 2004)
 • COC evalueert homo-emancipatiebeleid (Gaykrant, 4 september 2004). 'Vrijheid in Veiligheid', onder die titel heeft COC Nederland een eigen tussenrapportage van het gevoerde homo/lesbisch emancipatiebeleid geschreven. De notitie is naar staatssecretaris Clémence Ross van VWS en naar de Tweede Kamer gestuurd. Wybren Bakker: 'Ook in de komende jaren is samenhangend homo/lesbisch beleid nodig, om te voorkomen dat de haperende sociale acceptatie van homoseksualiteit echt een terugslag gaat laten zien.’
 • Carine Damen, Saskia Klaassen en Claudia Langendoen: Boos op Balkenende (Aaneen, september 2004). Sinds haar aantreden trekt het kabinet een spoor van vernielingen door Nederland. Mikpunt is de sociale zekerheid. AANEEN zet de maatregelen en plannen, van ‘wieg tot graf’, op een rijtje. Over o.m. kinderopvang en de spitsuurouder.
 • Simone Appelman: Doorstart campagne Stop Geweld tegen Vrouwen (Amnesty in Actie, september 2004).  Vanaf 14 september richt Amnesty zich in deze 2-jaar durende wereldwijde campagne op religieuze leiders, door hen aan te spreken op de voorbeeldfuncties die ze in hun gemeenschappen hebben. Juist vanwege die voorbeeldfunctie is het van belang dat religieuze leiders zich uitspreken over geweld tegen en discriminatie van vrouwen. Zie ook het achtergrondartikel van Bernadette Mooy: Stop geweld tegen vrouwen; de tussenstand.
 • Politici gesterkt na bezoek abortusboot (Telegraaf, 6 september 2004). De Nederlandse politici Van der Laan (D66) en Arib (PvdA) zijn ervan overtuigd dat hun bezoek zondagmiddag aan de 'abortusboot' Borndiep van Women on Waves, alle betrokkenen sterkt. Het bezoek was vooral van belang voor de beeldvorming in Portugal. De regering wil een beeld scheppen dat Women on Waves een rare, op zichzelf staande club is. Maar de Nederlandse politiek staat achter ze.
 • Kamerleden steunen abortusboot Portugal (AD, 6 september 2004). Luid applaus krijgen twee Nederlandse Kamerleden in Portugal. Lousewies van der Laan (D66) en Khadija Arib (PvdA) zijn naar het land gereisd als steun voor de Nederlandse abortusboot van Women on Waves. Portugese voorstanders van vrije abortus en parlementariërs van de linkse oppositie reageren enthouisast op de deelname van de twee aan een discussiebijeenkomst dit weekeinde. Abortus is in Portugal verboden.zondag 5 september 2004

Aktueel > Agenda:

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl > blokje Gezin / leefvormen:[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]